Region 1

22.04.2024.

12:35

U Hrvatskoj još nema naznaka ko će formirati većinu

Pet dana od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, osim špekulacija, nema nagoveštaja ko bi mogao da formira novu parlamentarnu većinu i vladu.

Izvor: Tanjug

U Hrvatskoj još nema naznaka ko će formirati većinu
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Podeli:

Kao moguće opcije pominje se mogućnosti da bi većinu mogao da formira HDZ sa Domovinskim pokretom i manjinama, ali bez Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, zatim HDZ i Domovinski pokret sa svih osam poslanika manjinskih stranaka, što bi značilo odstupanje Domovinskog pokreta od svojih principa, kao i HDZ sa poslanicima manjina, pet liberala i delom Domovinskog pokreta.

Mogućnost formiranja nove parlamentarne većine daje se i dalje strankama okupljenim oko SDP, odnosno koaliciji Reke pravde sa Možemo!, Mostom, pet liberala i osam manjinskih poslanika, zatim, koalicija Reke pravde sa Domovinskim pokretom, Mostom, pet liberala i manjinskim poslanicima, a ne isključuje se ni mogućnost formiranja manjinske vlade HDZ-a, kao ni manjinske vlade koalicije Reke pravde.

Više informacija o mogućnosti formiranja nove parlamentarne većine očekuje se nakon današnjeg sastanka rukovodstva HDZ-a i Domovinskog pokreta, koji, prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, kontrolišu 74 mesta u Saboru, bez Mislava Kolakušića kojeg, kako napominju, više ne računaju kao deo Domovinskog pokreta.
Domovinski pokret je, posle izbora, izbio na treće mesto kao najjača politička opcija u Hrvatskoj, a predvodi je gradonačelnik Vukovara i bivši hadezeovac Ivan Penava.

Penava i još 10 odbornika napustili su HDZ krajem maja 2020. godine i priključili se tada novoosnovanom Domovinskom pokretu, estradnog pevača Miroslava Škora.

Kao razloge za napuštanje HDZ-a Penava je tada naveo neprocesuiranje ratnih zločina nad vukovarskim Hrvatima 1991. godine, ekonomsko zanemarivanje Vukovara i dogovor HDZ-a i stranke srpske manjine SDSS, da će popisivači na popisu stanovništva 2021. godine, u područjima gde ima mnogo manjina, biti takođe iz manjina.

Penava je takođe tada rekao da će se na narednim izborima priključiti Domovinskom pokretu, ali pod uslovom da nakon izbora ne budu u koaliciji sa HDZ-om.

Na popisu stanovništva 2011. godine, udeo Srba u stanovništvu Vukovara povećao se u odnosu na prethodni popis i iznosio je više od 33 posto, pa su bili ispunjeni zakonski uslovi za ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma srpske manjine.

Vlada levog centra, na čijem čelu je tada bio aktuelni predsednik Hrvatske Zoran Milanović, 2013. i 2014. godine započela je da postavlja table na državnim institucijama u Vukovaru i na srpskom jeziku pisane ćirilicom, što je izazvalo proteste hrvatskih branitelja predvođenih Penavom, koji su te table neposredno nakon njihovog postavljanja razbijali.

Gradsko veće Vukovara, koje je tada bilo predvođeno HDZ-ovom većinom, na predlog Penave, koji je i tada bio gradonačelnik, 2015. godine je izglasalo da table i nazivi na javnim ustanovama i ulicama i trgovima budu ispisani samo latinicom i na hrvatskom, bez tabli na srpskom jeziku i ćirilice.

Iako je Ustavni sud Hrvatske tu odluku osporio, postavljanje dvojezičnih natpisa nije nastavljeno do danas.

Kao gradonačelnik Vukovara, a kasnije i kao lider Domovinskog pokreta, Penava je jačao svoj uticaj na mržnji prema Srbima i svemu srpskom, što se posebno videlo na prošlogodišnjem obeležavanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara, koje je proteklo po njegovom scenariju, u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), čiji simboli su ustaški – šahovnica sa prvim belim poljem i poklič "Za dom spremni".

Obeležavanje je proteklo i u znaku izostanka predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, zbog pretnji upućenih SDSS i njenom lideru Miloradu Pupovcu, kojima je bilo zabranjeno da dođu u Vukovar i u skladu sa tradicijom bace vence u Dunav u znak sećanja na sve vukovarske žrtve. Njima je zaprećeno iz Domovinskog pokreta, a dan uoči obeležavanja zajedno sa pripadnicima HOS-a članovi tog pokreta su organizovali preventivno živi štit za slučaj da se predstavnici SDSS, ipak, pojave. Među učesnicima "život štita" je bilo i presuđenih ratnih zločinaca.

Na sam dan obeležavanja Dana Vukovara Kolonu sećanja, u kojoj su bili i predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković, po zamisli Penave, predvodili su hosovci, koji su nosili ustaške zastave, uzvikujući ustaški poklič "Za dom spremni" i marširajući sa jednom podignutom rukom.

Penava je uoči obeležavanja Dana sećanja poručio da u koloni ima mesta za svakoga ko želi da se pokloni žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku, uz konstataciju da je dobro što je SDSS poslušao i zaobišao Vukovar.

Poručio je i da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo U, HOS ili ustaški poklič "Za dom spremni". Rekao je da to važi za predstavnike državnog vrha, lidere političkih stranaka i diplomate.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: