Region 0

17.04.2024.

14:00

"Moguće da se Srbi udruže sa HDZ-om"

Savo Štrbac izjavio, povodom parlamentarnih izbora u Hrvatskoj koji su u toku, da su Srbi u svim prethodnim izbornim ciklusima imali značajnu ulogu u formiranju kolacije zbog stvaranja većine u Saboru.

Izvor: Tanjug

"Moguće da se Srbi udruže sa HDZ-om"
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Podeli:

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra VERITAS je u izjavi za Tanjug rekao da su se Srbi udružili sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) na prošlim izborima, istakavši da je najavljeno da će Srbi opet s njima udružiti, ako ta stranka pobedi.

Štrbac dodaje da su ovo nikad neizvesniji izbori u Hrvatskoj zato što je hrvatski predsednik Zoran Milanović najavio da će biti kandidat koalicije "Rijeke pravde", koja je najavila da će napraviti koaliciju i sa desnijim od HDZ-a kako bi srušila ovu stranku sa vlasti.

"Onda su Srbi, posebno predstavnik SDSS-a Pupovac, kada su ga pitali da li bi on koalirao sa Milanovićem ako bude premijer i sa koalicijom 'Rijeke pravde dolaze', rekao da će razmisliti, jer je to teška odluka. Pratio sam predizborne ankete, po njima HDZ ima 60 a potrebno im je 76 za prostu većinu", objasnio je Štrbac i podsetio da je HDZ poslednji put imao 66, pa je stvorio koaliciju s "manjincima", među kojima su bili i Srbi, a, kako je rekao, "i to im je bilo malo pa su kupili nekoliko birača i tako su formirali većinu".

Da bi koalicija "Rijeke pravde" pobedila, naveo je Štrbac, morala bi da se udruži sa proustaškom strankom "Domovinski pokret" koja je prema njegovim rečima, protiv Srba i jedina koji tokom izbora stalno napada Srbe, kao i sa pravda-Demokratski HŠ-Zelena lista koja upravlja Zagrebom.

"Postoji i izborna jedinica u dijaspori koja ukupno bira tri poslanika. U toj izbornoj jedinici registrovano ih je ukupno oko 223.000, u Srbiji 40.000, u BiH više od 90.000, u Nemačkoj oko 40.000. Interesantno je da je cela Hrvatska jedna izborna jedinica za manjince koji ukupno biraju osmoricu, Srbi trojicu i malo je drugačiji sistem biranja manjinaca od redovnih lista", izjavio je on.

Štrbac kaže da se na manjinskoj listi nalazi pet kandidata, i dodaje da svaki birač koji izađe na izbore u Hrvatskoj može da se opredeli da li će ići na redovnu izbornu listu ili na manjinsku listu zato što ne može na obe.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: