Region 0

12.04.2024.

12:53

PVO na delu: Hrvati lansirali rakete VIDEO

Hrvatska vojska je juče prvi put upotrebila francuske protivvazdušne rakete "mistral".

Izvor: Tportal.hr

PVO na delu: Hrvati lansirali rakete VIDEO
EPA-EFE/TOMASZ WASZCZUK POLAND OUT

Podeli:

U okviru vežbe "Štit24" lansirane su rakete "mistral 3", koje imaju naše trupe. Vežba je međunarodna i vežba se zajedno sa američkom, francuskom, slovenačkom i poljskom vojskom.

Inače, Štit je najdugovečnija vojna vežba u Hrvatskoj i na njoj se obučavaju jedinice PVO. Vežba već nekoliko godina ima međunarodni karakter, piše hrvatski vojnik.

Rakete Mistral 3 se koriste za blisku protivvazdušnu odbranu od aviona, helikoptera i dronova na manjim visinama i manjim udaljenostima. Dostupni podaci pokazuju da je maksimalni domet ovih raketa tri kilometra visine i 7,5 kilometara udaljenosti. Treba naglasiti da je Mistral 3 postigao zapanjujućih 95 odsto tačnosti tokom zvaničnih testova, tokom kojih je ispaljeno i do 2.000 projektila.

Projektil je težak 19,7 kilograma i ima bojevu glavu od tri kilograma i opremljen blizinskim laserskim upaljačom. Najveća brzina projektila je 930 metara u sekundi, najkraći domet je 500 metara, a navođenje je infracrveno i koristi najsavremenije komponente na tržištu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: