Region 2

12.04.2024.

9:10

Američki avioni iznad Zagreba; Dižu se i policijski helikopteri

Ambasada SAD u Zagrebu saopštila da se u hrvatskoj prestonici danas održava vežba za ponašanje u kriznim situacijama, koja je počela i trajaće do 12 sati.

Izvor: Tanjug, B92.net

Američki avioni iznad Zagreba; Dižu se i policijski helikopteri
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Kako je navedeno, u to vreme će na rubnim delovima glavnog grada Hrvatske biti vidljivi avioni.

U saopštenju Ambasade SAD, prenosi hrvatski portal 24sata, navodi se da će obuka biti izvedena nakon višemesecnih pomnih priprema u koordinaciji sa hrvatskim vlastima.

"Sama vežba održaće se u više lokacija u i oko Ambasade SAD", navodi se u saopštenju i dodaje da će po rubnim delovima Zagreba u vreme vežbe moću da se vide avioni.

Ova je vežba je, kažu, vrhunac dugogodišnjeg programa zajedničke kombinovane obuke (JCET) između Komande za specijalne operacije SAD u Evropi i hrvatske policije.

"Ova poslednja vežba pokazuje predanost koju Sjedinjene Države dele na povećanju protivterorističkih sposobnosti i sposobnosti prvog odgovora s Hrvatskom, ključnim saveznikom u NATO-u", prenosi portal.

Ambasade i konzulati SAD širom sveta su, kažu u saopštenju, dužni da godišnje sprovode vežbe upravljanja kriznim situacijama kako bi pripremili zaposlene za prirodne ili veštački izazvane vanredne situacije.

"Snažni bilateralni odnosi i saradnja izmedju Sjedinjenih Država i Vlade Hrvatske stvaraju jedinstvenu priliku za sprovodjenje ove zajedničke, velike vežbe upravljanja kriznim situacijama uživo", prenosi portal.

Iz Ambasade SAD poručuju da razumeju da će ova vežba uticati na normalne operacije u Ambasadi i okolnom području i ceni podršku onihh na koje je, kako kažu, vežba uticala.

Takođe, na društvenim mrežama se navodi i da su građani Zagreba upozoreni da će iznad grada leteti i policijski helikopteri.


 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: