Politika 3

01.04.2024.

9:39

Oštra reakcija Siniše Malog na pisanje "Vijesti": Svakakve gluposti i izmišljotine

Ministar finansija Siniša Mali oštro je odgovorio na tekst crnogorskih "Vijesti" pod nazivom "Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad".

Izvor: B92.net

Oštra reakcija Siniše Malog na pisanje "Vijesti": Svakakve gluposti i izmišljotine
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Odgovor prenosimo u celosti:

"Svakakve gluposti i izmišljotine smo čuli do sada, ali tolike gluposti i laži, kao one koje su danas objavile crnogorske 'Vijesti' u tekstu 'Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad' nisam skoro imao prilike da vidim. Republika Srbija od 2012. godine sprovodi sopstvenu odgovornu i ozbiljnu ekonomsku politiku i ima svoj ekonomski program, te nam nikakvo preuzimanje tuđih programa nije potrebno.


Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i svim globalnim izazovima, pokazali smo da je srpska ekonomija jaka i uspeli smo da očuvamo makroekonomsku stabilnost, što potvrđuju i najkredibilnije finansijske institucije poput MMF-a i rejting agencija.

Uspeli smo da smanjimo nezaposlenost na rekordno nizak nivo, da povećamo zaposlenost, da iz godine u godinu raste priliv stranih direktnih investicija, koji je samo u prošloj godini iznosio 4,5 milijardi evra.


Ekonomsku snagu Srbije možete da vidite i po tome što je vrednost BDP-a Srbije 2023. godine iznosila 69,5 milijardi evra, a svi zajedno na zapadnom Balkanu imaju manje. Albanija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, imaju više stanovnika nego Srbija, pa opet Srbija ima 69,5 milijardi evra BDP-a, a oni zajedno 67 milijardi.

Srbija je lider i u privlačenju stranih direktnih investicija, s obzirom da dve trećine svih investicija u regionu zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju, 63 odsto svih SDI. Sve to potvrđuje koliko je Srbija ekonomski snažna.


Naravno, Republika Srbija će nastaviti da vodi svoju odgovornu ekonomsku politiku, a uz sprovođenje programa 'Skok u budućnost – Srbija 2027', završićemo planirani investicioni ciklus i ispuniti obećanje koje smo dali građanima Srbije da će do kraja 2027. godine prosečna plata u našoj zemlji biti 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, i minimalna zarada takođe 650 evra. Javne finansije će ostati stabilne, a javni dug, neće preći 60 odsto BDP-a".
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: