Politika 2

25.03.2024.

17:05

Brnabićeva predsedava 148. skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi; "Veoma dobri sastanci" VIDEO

Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, danas u Ženevi učestvuje na 148. skupštini Interparlamentarne unije, ističe da je imala mnogo sastanaka o unapređenju saradnje, ali i o uspostavljanju nove.

Izvor: B92.net

Brnabićeva predsedava 148. skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi; "Veoma dobri sastanci" VIDEO
Peđa Vučković

Podeli:

"Veoma dobri sastanci danas", istakla je Ana Brnabić.

"Nadam se da ćemo do kraja dana uspeti da završimo dobre poslove za našu zemlju", rekla je. 

Ana Brnabić danas se sastala sa egipatskim kolegom Hanafijem Ali Džebalijem, nakon čega je istakla da Srbija visoko ceni egipatski stav da ne glasaju za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Brnabićeva je na Instagramu objavila da je izuzetno ponosna na tradicionalno i iskreno prijateljstvo dve zemlje koje je utemeljeno na, kako je naglasila, uzajamnom poštovanju i najdubljem poverenju.

"Verujem da ćemo nadalje ojačati i ekonomsku i trgovinsku saradnju. Sigurna sam da će saradnja i aktiviranje memoranduma o razumevanju dva parlamenta, o kojoj sam razgovarala sa kolegom dr Hanafi Ali Džebalijem, samo doprineti da ti sveukupni odnosi budu još bolji", navela je Ana Brnabić i dodala da je iskreno zahvalna kolegi na čestitkama za organizaciju izložbe Ekspo 2027.

Predsednica srpskog parlamenta ranije se sastala i sa predsednicom parlamenta Azerbejdžana Sahibom Gafarovom, nakon čega je istakla da je dogovoren dalji razvoj saradnje parlamenata i parlamentarnih grupa prijateljstava, za koje očekuje da se formiraju u najskorijem roku.

Ana Brnabić je imala i sastanak sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Borgeom Brendeom.

U nastavku dana planiran je bilateralni susret i sa potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa Đie Saom, kao i sa predsednikom Parlamenta Republike Malte Anglom Faruđom.

Predsednica srpskog parlamenta boravi u dvodnevnoj poseti Ženevi i učestvuje u 148. skupštini Interparlamentarne unije, koja okuplja predstavnike parlamenata iz čitavog sveta.

Interparlamentarna unija predstavlja najstariju i najveću međunaronu parlamentarnu organizaciju, a osnovana je 1889. godine. Ima 180 zemalja članica, a Srbija je njen punopravni član od 1891. godine.

Brnabićeva predsedava 148. skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi

Predsednici Narodne Skupštine Srbije Ani Brnabić danas je ukazana čast da na 148. skupštini Interparlamentarne unije predsedava Generalnoj debati, saopšteno je iz kabineta predsednice.

Kako se navodi, Ana Brnabić će nakratko zasedati Skupštinom Interparlamentarne unije čija je tema "Parlamentarna demokratija: izgradnja mostova za mir i razumevanje".

Peđa Vučković

Interparlamentarna unija je najstarija međunarodna parlamentarna organizacija i predstavlja najveći forum parlamentaraca u kojem se vodi dijalog o miru i saradnji među narodima, koji neguje i unapređuje koncept predstavničke demokratije, uspostavlja kontakte i razmatra pitanja od međunarodnog značaja.

Ovogodišnja skupština održava se od 23. do 27. marta u sedištu Interparlamentarne unije u Ženevi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: