Politika 1

15.03.2024.

7:00

Gruhonjić o ProGlasu: Kamičak u mozaiku mobilizacije društva VIDEO

Prema rečima Dinka Gruhonjića, profesora na Novosadskom univerzitetu, uvek je važno kada intelektualci i javne ličnosti ne ćute, jer, kako kaže, predugo se ovde ćuti, naročito iz intelektualnih krugova, pišu "Novosti".

Izvor: Novosti

Gruhonjić o ProGlasu: Kamičak u mozaiku mobilizacije društva VIDEO
A.H./ATAImages

Podeli:

"Intelektualci su, naime, prečesto veoma kvarljiva roba. Ovakva vrsta obraćanja javnosti je veoma važna i zbog razbijanja egzistencijalnog straha kod 'običnih' građana, koji je veoma prisutan i koji ova mafijaška i ratnozločinačka vlast proizvodi i pothranjuje, jer se na njemu, kao i devedesetih godina prošlog veka, održava", rekao je Gruhonjić, prenose "Novosti".

Međutim, kako je dodao, a prenosi ovaj medij, ono što nedostaje u ProGlasu jeste činjenica da se u njemu govori o posledicama a gotovo ništa o uzrocima.

"Baš kao što je u slučajevima dva masakra početkom maja prošle godine izostalo u društvenom dijalogu o toj temi, kao i u samim protestima, da se prstom ukaže na svu pogubnost militantne šovinističke politike Srbije prema susedima, koja je nepromenjiva konstanta već 35 godina. Srbija je zemlja sa najviše ratnih zločinaca, onih osuđenih i još mnogo više onih neosuđenih, po glavi stanovnika", rekao je.

To je, nažalost, odraz intelektualnog kukavičluka, smatra on.

"Ali, prvi preduslov da se o tome uopšte može pokrenuti društvena rasprava jeste da Vučićev maligni režim mora da bude srušen. U tom smislu, Proglas jeste važan kamičak u mozaiku mobilizacije društva protiv otmičara naših života", zaključio je.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: