Politika 6

24.06.2024.

19:31

Vučić: "Odluka o sudbini čovečanstva u novembru; Predstoje nam teški dani"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika.

Izvor: B92.net

Vučić: "Odluka o sudbini čovečanstva u novembru; Predstoje nam teški dani"
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Podeli:

Kako je rekao na početku obraćanja, govoriće o Srbiji, o lepim temama, i o geopolitičkoj situaciji.

"29. aprila sam se poslednji put na ovakav način obratio i danas želim da zamolim građane naše zemlje, jer isključivo ću govoriti o Srbiju, nikako ne pominjući partije, već o problemima, lepim stvarima, ali bih voleo da saslušate i otvorimo široku raspravu i zajednički odgovorimo na izazove koji su pred nama".

"Ja želim zarad istorije da vam kažem, a imam i saznanja više nego obični građani, a neretko se uzdam i u ono što osetim u razgovoru sa visokim zvaničnicima, očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima, govorim o Evropi i svetu," rekao je.

Pokazao je i detaljan plan Ekspa.

"Od prvog septembra ćemo organizovati besplatne preventivne preglede vikendom," istakao je Vučić.

Dodao je da će se raditi tumor markeri, jer će se tom prevencijom spasiti na hiljade života.

"Sutra uveče putujem u Brisel, gde ću imati važne sastanke," rekao je Vučić.

"Što se KiM tiče to ostaje veliki bezbednosni izazov, ne verujem u volju druge strane za formiranje Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija," istakao je.

Na pitanje o nadolazećim izborima u Francuskoj, predsednik je rekao da nema pravo da se menja u unutrašnje odnose drugih zemalja.

"Imam dobre odnose sa Makronom i na narodu je da donese odluku. Naravno da su američki izbori najvažnija stvar u svetu. O sudbini čovečasntva donosi se odluka u novembru u SAD. Ono što mene plaši i ono što sam rekao za "Veltvohe" plaši me da bi do tada moglo da dođe i do gorih stvari. Francuska je druga najznačajnija ekonosmka sila Evrope i veoma sam zahvaln onome što je učinila oko SE i što je ukazala da Priština nije ipunila svoje obaveze iz raznih sporazuma. Očekujem poboljniju situaciju za Srbiju u Evropi, ali se plašim da će mnogi početi da se ujedinjuju u politici koja je bila karakteristična za leve i zelene stranke... Skeptik sam po tom pitanju, ali ukoluko bi Usrula ostala na čelu EK to bi za Srbiju značilo stabilnost. Dobro se poznajemo, to je žena koja je dolazila u Srbiju i znam da bismo mogli dobro da radimo," rekao je Vučić.

Osvrnuo se na odnose sa Mađarskom.

"Naši odnosi su i više nego dobri, mi uvek razgovaramo sa našim mađarskim prijateljima, od Mađara ništa manje od iskrenog prijateljstva ne očekujem," dodao je.

Predsednik je istakao da je njegov posao da bude aktivan i da bude vredniji te da više puta ljudima saopštava i obevašatav sve o tome šta radi i šta se dešava u državi.

"Mislim da je važno nekad ovako sveobuhvatnu situaciju opisati građanima, Ljudi žele napredak i da čuju koliko ima novca na računu republike. Pričaećmo u avgustu o budžetu, platama i penzijama ako pre toga ne iskrsne nešto vanredno. Koga briga za vrstu premdbi da se ređe obraćam i da sam češće na domoru nego oni rekli bi 'ovaj ne radi ništa i ne brine o nama'. Njima je sva politika politika nezadovoljstva," rekao je Vučić.

"Verujem u Srbiju, verujem u njen napredak, iza mene ostaju dela, na delima se fokusiram," rekao je.

Pričajući o Danilu, rekao je da je bio u kafiću koji su napali navijači Šalkea, albanske nacionalnosti i da je nemačka policija tražila privpđenje srpskih navijača.

"Ne znam šta treba neko da radi kad avs neko napadne stolicama i flašama. Sastavni je deo posla da mi vređeju decu. Nisam imao čega da se postidim, ni šta da mu zamerim. Oni su samo sebe štitili, mirno jeli pili, a njima je smetala srpska zastava, jer je to bio jedini kafić gdje je bila zakačena. Volim svog sina i nemam čega da se stidim," rekao je Vučić.

On je potom ukazao na trikove kojima se služe strane službe, pojedini mediji i građani.

"Optužen sam da sam Putinov pijun, potrčko, lutak, da sve radim ud govoru sa njima i tako dalje. I onda pročitaju kako sam ja Bog zna kome sve prodao oružje a deo toga se pojavio u Ukrajini, pa onda kažu pogledaj Putine šta ti je Vučić uradio. Nije bit da mene napadne Peskov koji se vrhunski intelektualac, i njega je nemoguće prevariti. Zato nisam i reagovao. Ne morate na sve da odgovarate. Moje dete im glavna tema pet dana... aj azustavite se ljudi. Za šta se pravdate? Jer obezbeđujemo razvoj namenske industrije... Pa kome  hoćete da prodajemo. Kažete to se koristi u ratu... pa gde će da se koristi, na klizalištu i delfinariju? Za šta se drugo koriste granate i rakete," upitao je Vučić.

Naveo je da predstoje teški dani.

"Želim da se zahavlim svim građanima. Ni pred nama ni pred Republikom Srpskom nisu laki dani, imamo Bratunac pa Srebrenicu. Sve odluke će biti javne. Spreman sam da ukrstim agrumente sa svima, ne viku i dreku, već argumente i da objasnimo šta svaka porodica gubi ako odustanemo od onoga što nam je Bog dao i što nam je prirodno bogastvo. Mislim da smo jedina zemlja koja bi se takve prednosti odrekla. Moje je da kažem da je Srbija, stabilna, sigurna i takva će da ostane," poručio je za kraj.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: