Politika 4

22.06.2024.

9:45

Totalni preokret u Slovačkoj: Izdaja

Vlada Slovačke zatražila je od policije da se ispita bivši kabinet i ministar odbrane Jaroslav Nada zbog donacije borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od ruske invazije, rekao je u petak vladin zvaničnik.

Izvor: Reuters

Totalni preokret u Slovačkoj: Izdaja
EPA-EFE/Maria Senovilla

Podeli:

Nova vlada pod premijerom Robertom Ficom napravila je oštar zaokret u politici nakon što je preuzela vlast u oktobru 2023. i zaustavila vojne isporuke Ukrajini, iako je dozvolila da se komercijalne isporuke nastave.

Prethodna slovačka vlada je prošle godine donirala desetak lovaca MiG-29 ruske proizvodnje koje je Slovačka prizemljila i od kojih većina nije bila u funkciji, kao i sistem PVO KUB.

Doniranjem sistema protivvazdušne odbrane otkriven je vazdušni prostor Slovačke i ugroženi građani, rekao je Igor Meliher, državni sekretar u Ministarstvu odbrane i član vladajuće stranke Smer-SD.

"Uveren sam da je Nad izdao Slovačku", rekao je Meliher na brifingu uživo koji se prenosio na Fejsbuku.

"Ministarstvo odbrane podnosi krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično delo sabotaža, odnosno izdaja, zloupotreba ovlašćenja i nepoštovanje fiducijarnih dužnosti.

Nad je rekao da nije učinio ništa pogrešno i rekao da bi i sada doneo istu takvu odluku.

Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je za Rojters da je Nad bio "proaktivan i profesionalan" tokom svog mandata.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da je svaka Jaroslavova akcija bila usmerena na to da slovački domovi ostanu bezbedni i da nikada ne iskuse ono kroz šta Ukrajinci trenutno prolaze", rekao je on.

Jedan od argumenata koji je Meliher koristio jeste da je vlada vladala dok je bila u svojstvu privremene službe i da je stoga imala ograničena ovlašćenja za donošenje spoljnopolitičkih odluka.

Optužbe su simptom visoko polarizovane slovačke političke scene, gde je Fico više puta optuživao svoje prethodnike da su vodili krivično gonjenje protiv njegove stranke dok je bio u opoziciji.

Njegov kabinet je ukinuo specijalnu tužilačku jedinicu koja se bavila korupcijom, zamenio ključno policijsko osoblje i preduzeo korake da zameni rukovodstvo javnih medija.  

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: