Politika 14

19.06.2024.

11:09

Mediji: Lažni ekolozi dokazani licemeri; Objavljena dokumentaciju koja pokazuje prava lica Kokanovića i Ćute

Mediji objavili, kako je navedeno, ekskluzivnu informaciju, o tome da su pojedini opozicioni lideri pokušali da svoju imovinu prodaju Rio Tintu.

Izvor: Informer

Mediji: Lažni ekolozi dokazani licemeri; Objavljena dokumentaciju koja pokazuje prava lica Kokanovića i Ćute
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Naime, kako je objavio Informer, pozivajući se na dokumentaciju koju imaju u posedu, Zlatko Kokanović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije pre nego što je postao ekološki aktivista pokušao je da svoje imanje u Gornjim Nedeljicama, na kom se nalazi kućerak, proda kompaniji Rio Tinto.

Kako se vidi i na dokumentu, još 2019. godine Kokanović je pregovarao o prodaji zemljišta.

Informer piše da je Kokanović potpisao saglasnost, zajedno sa svojim bratom Zvonkom, za prodaju imanja na kome se nalazi i jedan objekat. Kako su ti pregovori propali, s obzirom na to da rudnik nije planiran na delu gde braća Kokanović imaju posed, Zlatko je krenuo u opozicionu borbu.

Politikant i politikanstvo

Valja podsetiti i na to da je Zlatko Kokanović 2022. podneo zahtev da se kuće u Nedeljicama sruše: "Zahtev za rušenje tih kuća podneli smo 24. januara, jer ovo liči na stratište, na ratište. Ovo je vid psihološkog rata koji se stalno vrši nad stanovništvom, nad nama, našom decom!",  tvrdio je tada ovaj "ekolog".

Ipak, godinu dana kasnije, kada su objekti koji su u vlasništvu Rio Tinta počeli da se ruše, isti Kokanović je zakukao da on to, u stvari, ne želi:

"Ne želimo da se sruše, želimo da kuće ostanu ovakve kao podsetnik šta je aktuelna vlast dozvolila!", pokušao je da okrivi državno rukovodstvo Srbije, da bi nakon toga, samo nekoliko minuta kasnije izgovorio: Zahtevamo da se kuće vrate u prvobitno stanje!

“Odjednom, Kokanović postaje ekolog i čini sve protiv iskopavanja litijuma, sa čime se, ako je sudeći prema dokumentaciji, slagao, ali je obrnuo ćurak kada je postalo jasno da od novca od Rio Tinta nema ništa”, navodi dalje taj list.

Zatim se dodaje da se u priči potom pojavljuje vođa Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

“Iako ova dvojica aktera navodno nemaju nikakve veze jedan sa drugim, dokazi koje objavljujemo govore suprotno”, navodi list, pa dodaje: “Nakon propalog plana da izvuče za sebe materijalnu korist od kompanije Rio Tinto, Kokanović pomenuto imanje koje je planirao da proda, poklanja Ćuti, u čijem se vlasništvu nalazi i dan danas.”

“Na tom imanju nalazi se i kućerak, koji je prema dokumentaciji koju posedujemo, nelegalno izgrađen, odnosno bez potrebne dozvole, a u kome zajednički drže "ekološke i slobodarske tribine", dok se iza paravana prave da ne sarađuju. Ako se analizira sve navedeno, postaje jasno da je na delu čisto licemerje skriveno pod plaštom navodne borbe za ekologiju”, tvrdi Informer.

Na kraju teksta se zaključuje da je Kokanoviću, ali i Ćuti do ekologije stalo kao da lanjskog snega dokazuje navedena dokumentacija.

“Računica je jasna: da je Rio Tinto planirao rudnik na delu gde se nalazi Kokanovićevo imanje, on bi uzeo novac i od "ekološkog aktivizma" i opozicione borbe ne bi bilo ništa. Međutim, kako je taj plan pao u vodu ponudio se Ćuti, koji je oberučke prihvatio poklon, očigledno ne smetajući mu to što Kokanović, zapravo, samo traži ličnu dobit, a ekologija ga ne interesuje.”

“S tim u vezi očigledno, čim je Ćuta prihvatio pomenuti poklon i saradnju, jasno je da ni njega ne zanima životna sredina već da je cilj samo naneti štetu državi Srbiji i da od ekologije nema ni ‘e’”, zaključuje se u tekstu.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: