Politika 0

13.06.2024.

11:05

Oglasio se GIK Niš: Apsolutna je neistina da već deset dana nema zapisnika iz Niša na sajtu RIK-a

Nakon neistinitih tvrdnji na televiziji N1, da da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u Nišu, Gradska izborna komisija Niš, izdala je zvanično saopštenje.

Izvor: B92.net

Oglasio se GIK Niš: Apsolutna je neistina da već deset dana nema zapisnika iz Niša na sajtu RIK-a
Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Povodom skandaloznih tvrdnji iznetih od strane pravnice Sofije Mandić u emisiji 'Iza vesti' na N1 televiziji u sredu, 12. juna 2024. godine, da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u Nišu, održanim 2. juna 2024. godine, Gradska izborna komisija je dužna da ovim putem reaguje i ovakve neistine najoštrije demantuje.

Naime, apsolutna je neistina da 'već deset dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu Republičke izborne komisije'. Istina je da je Gradska izborna komisija, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, skenirane zapisnike sa biračkih mesta u Nišu počela da objavljuje u toku izborne noći, samo nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta, što je sve izuzetno lako proverljivo putem veb-prezentacije Republičke izborne komisije (RIK), s obzirom na to da su, u skladu sa zakonom, uz svaki zapisnik navedeni datum i vreme njegovog objavljivanja.

Osim toga, navedena pravnica, koja je, po saznanju Gradske izborne komisije i sama bila član jedne lokalne izborne komisije, tačnije Gradske izborne komisije grada Beograda, iznela je još jednu neistinu, da, osim zapisnika, na veb-prezentaciji RIK nisu objavljeni ni prigovori koje su podnosioci niških opozicionih izbornih lista podnosili Gradskoj izbornoj komisiji, kao ni žalbe koje su protiv Gradske izborne komisije podnete Višem sudu u Nišu.

Da je u pitanju neko drugi, a ne pravnica sa iskustvom u radu lokalne izborne administracije, pomislili bismo da je u pitanju nesnalaženje na veb-prezentaciji RIK.

Međutim, činjenica da su ovako grube neistine iznete upravo od Sofije Mandić ipak ukazuju na to da je u pitanju učešće u višednevnom svesnom i sistematskom zbunjivanju i uzbunjivanju javnosti, a sve u cilju pojačavanja pritiska na rad ne samo Gradske izborne komisije, već, što je možda još opasnije, i na rad Višeg suda u Nišu.

Stoga, Gradska izborna komisija ovim putem obaveštava javnost da su svi zapisnici o radu biračkih odbora u gradu Nišu uredno objavljeni na veb-prezentaciji RIK, u okviru podstranice Zapisnici o radu biračkih odbora, kojoj se pristupa putem linka na početnoj stranici veb-prezentacije www.rik.parlament.gov.rs i koja se pretražuje unošenjem naziva gradskih opština grada Niša.

Što se tiče prigovora i žalbi, one su takođe dostupne na istoj veb-prezentaciji, u okviru podstranice Registar prigovora, gde su dostupna i rešenja Gradske izborne komisije doneta po svakom od podnetih prigovora.

Gospođu pravnicu Sofiju Mandić bismo ovom prilikom zapitali kako je lokalna opozicija u Nišu mogla da podnese prigovore i žalbe ako zapisnici biračkih odbora nisu bili javno objavljeni putem veb-prezentacije RIKa?!

Uprkos svim pritiscima i neprimerenim uticajima na njen rad, Gradska izborna komisija ostaje posvećena i čvrsta u opredeljenju da aktuelni izborni proces u Nišu do kraja dovede u svemu u skladu sa zakonskim propisima i uz apsolutno poštovanje izborne volje građana Niša iskazane na demokratskim i slobodnim izborima održanim 2. juna 2024. godine."

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: