Politika 0

30.05.2024.

20:10

Ponovljeni beogradski i redovni lokalni izbori: Evo ko sve glasa u nedelju VIDEO

Do ponovljenih beogradskih izbora i redovnih lokalnih ostalo je još samo tri dana. Više od 4 miliona građana Srbije biraće 2. juna odbornike Skupštine grada Beograda, ali i odbornike skupština gradova i opština u 66 jedinca lokalnih samouprava.

Izvor: TV Prva

Ponovljeni beogradski i redovni lokalni izbori: Evo ko sve glasa u nedelju VIDEO
Shutterstock/rawf8

Podeli:

U Beogradu ce na izbore za  odbornike Skupstine grada izaci 14 lista, građani će glasati na 1. 265 biračkih mesta. Gradonačelnika bira Skupština grada, iz reda odbornika, na period od 4 godine.

Za formiranje vlasti u Beogradu potrebna je većina od 56 odbornika u gradskoj skupštini koja broji ukupno  njih 110.

Izbori za predstavnike skupštine grada Beograda I predstavnike gradskih opstina  odrzaće se  u 17 gradskih opstina: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

Lokalni izbori za odbornike skupština gradova održavaju se osim u Beogradu i u: Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku; 

U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština: Medijana, Palilula, Crveni krst Pantelej i Niška banja, a  u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

Lokalni izbori biće održani u 67 gradova i opština, tamo gde nisu održani u decembru 2023. godine. U 52 opštine biraju se  odbornici skupština opština.

U nedelju se biračka mesta otvaraju u 7 časova, a zatvaraju u 20 časova. Birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim izborima.

Izuzev Beograda, izbori se neće održavati u lokalnim samoupravama gde su održani 17. decembra prošle godine, a to je u Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Smederevu i Šapcu kao i u 53 opštine.

Izborna tišina počinje u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta.

Izvor: TV Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

10 h

Podeli: