Politika 1

23.05.2024.

11:17

Arno Gujon na čelu Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici imenovala političara i dobrotvora francuskog porekla, Arnoa Gujona na mesto direktora Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Izvor: Tanjug

Arno Gujon na čelu Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju
Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Zadatak kancelarije je da se domaćoj i stranoj javnosti promovišu državni interesi kroz prezentovanje nacionalnih vrednosti i ciljeva naše zemlje.

Kancelarija će imati za cilj da doprinese boljem protoku informacija, i obavljaće stručne poslove za potrebe Vlade Republike Srbije.

Gujon je tim povodom, rekao da je velika čast biti u službi slobodarske i slobodne Srbije i zahvalio se predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Milošu Vučeviću na poverenju i velikoj podršci.

"Daću sve od sebe da stvorimo lepšu i istinitiju sliku o Srbiji i Srbima. Počinjemo sa radom odmah. Očekuje nas mnogo posla i izazova u kontekstu turbulentnog vremena kroz koje prolazimo i sve većih pritisaka na Srbiju", rekao je Gujon.

Kako se navodi Gujon (39) je rođen u Grenoblu, osnivač je francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" koja od 2004. godine pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji. Autor je više knjiga o Srbiji i Kosovu i Metohiji na stranim jezicima i snimio dokumentarni film "Kosovo, hrišćanstvo u opasnosti" o životu Srba na Kosovu i Metohiji koji je emitovan na francuskoj televiziji.

Od 2012. godine živi u Srbiji i na osnovu zasluga u svom humanitarnom radu, dobio je državljanstvo Srbije 2015. godine.

Dobitnik je brojnih visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalih Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda, Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge. Od novembra 2020. do maja 2024. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a pored maternjeg francuskog, govori srpski, engleski i ruski jezik.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: