Politika 0

22.05.2024.

17:50

Opština Novi Beograd postavila taktilnu tablu i indukcionu petlju za osobe sa oštećenim vidom i sluhom FOTO

U Gradskoj opštini Novi Beograd, danas su postavljene taktilna tabla i indukciona petlja, čime je osobama sa oštećenim vidom i sluhom olakšano kretanje i završavanje administrativnih poslova u zgradi opštine.

Izvor: novibeograd.rs

Opština Novi Beograd postavila taktilnu tablu i indukcionu petlju za osobe sa oštećenim vidom i sluhom FOTO
TANJUG/ GO Novi Beograd/ bg

Podeli:

Taktilna tabla postavnjena je ispred ulaza u šalter salu opštine, a put do nje obeležen je posebnom, takozvanom tifo stazom.

"Postavljanjem ovih uređaja, unapredili smo nivo usluga za osobe sa invaliditetom i pokazali pažnju i razumevanje za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju naši sugrađani sa oštećenim vidom i sluhom", rekao je predsednik opštine Bojan Bovan.

On je istakao da opština od 2015. godine, posredstvom Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd“, aktivno brine o ranjivim grupama sugrađana.

TANJUG/ GO Novi Beograd/ bg

Tabla za slepe i slabovide sadrži međunarodno prepoznatljive simbole prostora unutar opštine, koji su uneti na Brajevom pismu i na srpskom jeziku.

Auditivna petlja omogućava osobama sa slušnim aparatom automatsko prilagođavanje jačine zvuka tokom razgovora sa radnikom na info-pultu, a na pult je zalepljen međunarodni znak za gluve osobe.

Unapređenje usluga GO Novi Beograd urađeno je u saradnji sa Beogradskim centrom za osobe sa invaliditetom kao deo programa "Naše ruke-naša reč 2024.“ koji je finansirao Gradski centar za socijalnu zapštitu.

Sa članovima Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom i osnovcima škola "Nadežda Petrović“ sa Novog Beograda i "Jefimija“ iz Obrenovca, ispred zgrade opštine, danas je organizovan i javni čas znakovnog jezika.
 
TANJUG/ GO Novi Beograd/ bg

U znak podrške i razumevanja problema sa kojima se suočavaju slepi, slabovidi, gluvi i nagluvi ljudi, đaci ovih škola, ali i svi prisutni, otpevali su na znakovnom jeziku pesme "Ne rugaj se“ i "Plava ptica“.

Priredbu je svirkom uveličao i Zdenko Klinko, najbolji slepi harmonikaš na Novom Beogradu i jedan od najboljih slepih harmonikaša u Republici Srbiji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: