Politika 0

22.05.2024.

13:00

Krkobabić: Miholjski susreti bukte Srbijom FOTO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je kada će se ove godine održati Miholjski susreti sela, nakon što je danas u Palati Srbija potpisao ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava.

Izvor: B92.net

Krkobabić: Miholjski susreti bukte Srbijom FOTO
PUPS

Podeli:

“Miholjski susreti sela i ove godine bukte Srbijom u 113 opština, od 1. juna do 1. novembra. Posebnu radost pričiniće nam naši ljudi sa Kosova i Metohije koji u Orahovcu organizuju svoje susrete“, poručio je on.

Susreti će ove godine okupiti 1.775 sela, a biće uključeno rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca širom Srbije.

Uz sportske i folklorne igre, gastronomske specijalitete i zabavni program za sve generacije Paraćin i Kanjiža, već 1. juna, u svojim selima, "otvoriće" susrete, a narednih vikenda  - 8, 15, 16 i 22. juna oriće se sela Kruševca, Koceljeve, Niša, Valjeva, Vlasotinca, Doljevca, Ade, Babušnice i Vršca.

Predsednik Komisije po ovom programu, naš poznat pesnik Ljubivoje Ršumović prisutnima se obratio stihom "Da Evropa čuje cela za Miholjske susrete sela" i poručio: "Već četiri godine organizujemo Miholjske susrete na radost i polzu ove naše, mnogi misle male zemlje, ali za nas najveće koju imamo."

Užice četvrti put organizuje Miholjske susrete. Prema rečima Mirjane Radivojčević, pomoćnika gradonačelnice, ovog septembra na susretima u selu Drežnik očekuju više od 1.000 posetilaca.

"Biće dočekani uz sportska takmičenja, odličnu hranu, muziku i koncerte. Svake godine manifestacija se seli u drugo selo, koja se međusobno utrkuju da budu domaćini Miholjskih susreta".

Prvi put program pripremaju stanovnici Opštine Malo Crniće.

"Radujemo se što ćemo ove godine učestvovati, jer je ovo izuzetno važna manifestacija. Mnogo stanovnika iz naših sela radi u inostranstvu i za njih je to prilika da se jednom godišnje okupe i druže. Spremamo bogat program koji uključuje i defile fijakera," rekao je predsednik opštine Mališa Antonijević.

Podsećamo, podnosioci prijave na ovaj javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje same osmišljavaju programe za stanovništvo sela sa svoje teritorije, a imaju na raspolaganju do 500 hiljada dinara.

I ove godine bili su maštoviti, pa su osmislili raznovrstan program. Od čuvenog seoskog višeboja, tradicionalnih nastupa folklora, izvornog pevanja, sviranja gusala i tambura, preko slikanja i literarnih sadržaja do zanatskih i primenjenih umetnosti - izrade rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja. Na repertoaru su i igre za penzionere, izbor za najlepšu pastiricu, maskembali za decu, koncerti, izložbe slika.

Kalendar manifestacija sa mestom održavanja i planiranim aktivnostima biće objavljen na sajtu Ministarstva za brigu o selu, za sve koji žele da ih posete tokom ovog leta i jeseni.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: