Politika 0

06.05.2024.

10:15

Oglasio se Stejt Department o smeni Eskobara; Još jedna laž Britanije na štetu Srbije

Stejt department demantovao je da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razrešen dužnosti, navodeći da će Eskobar u narednim nedeljama dobiti novu funkciju.

Izvor: Novosti

Oglasio se Stejt Department o smeni Eskobara; Još jedna laž Britanije na štetu Srbije
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Naime, do nove funkcije dolazi zbog redovne rotacije.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li može da potvrdi vest koju je objavio portal Frontlajner da je Eskobar razrešen dužnosti, istakao da su navodi urednika portala Frontlajn Vudija Džimšitija lažni i da Eskobar nije razrešen sa funkcije.

"Sve karijerne diplomate u inostranstvu rotiraju se svake jedne do četiri godine, što je redovna praksa. Kao diplomatski službenik, Eskobar je na svojoj sadašnjoj funkciji bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj sledeći zadatak u narednim nedeljama. Do zakazane tranzicije, on ostaje na dužnosti zamenika pomoćnika sekretara u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana", navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Tanjugu.

Stejt deparment ističe da je Džimšiti nedavno dao niz izjava o Eskobaru koje su "proverljivo lažne".

"Uprkos tome što Džimšiti tvrdi suprotno, supruga zamenika pomoćnika sekretara Eskobara nikada nije dobila sredstva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Takođe, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara nema bilo kakve porodične veze sa navodnim partnerom u teksaškoj advokatskoj firmi 'McGinnis Lochridge LLP'", ističu u Stejt deparmentu.

Dodaju da je neodgovorno objavljivati takve neistine i neosnovane glasine, kao i da dezinformacije predstavljaju izuzetnu pretnju za demokratska društva, truju društveni diskurs, pogoršavaju podele i predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost SAD i njihovih saveznika i partnera.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog uz podršku EU kao put za postizanje mirnog i produktivnog odnosa između Kosova i Srbije. U potpunosti smo usklađeni sa našim evropskim partnerima i nastavićemo da igramo aktivnu ulogu u podršci dijalogu", poručuju.

Portal Frontlajner u nedelju je objavio da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar razrešen dužnosti izaslanika SAD za Zapadni Balkan nakon istraživanja tog medija u kom su, kako se tvrdi, "otkriveni potencijalni sukobi interesa i doveden u sumnju Eskobarov diplomatski integritet".

Portal je takođe naveo da je kontroverza oko Eskobara počela izveštajem tog magazina od 22. marta, u kojem su "iznete tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa", što, kako se u tekstu ocenjuje, "dovodi u sumnju neutralnost američkog izaslanika u osetljivom dijalogu Kosova i Srbije".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: