Politika 8

23.04.2024.

15:02

Usvojeno: Svi izbori 2. juna; Skupština Srbije: Podaci o broju birača objavljivaće se svakog meseca

U Skupštini Srbije poslanici su sa 165 glasova usvojili izmene Zakona o lokalnim izborima, koje omogućavaju da se svi lokalni izbori održe 2. juna.

Izvor: RTS

Usvojeno: Svi izbori 2. juna; Skupština Srbije: Podaci o broju birača objavljivaće se svakog meseca
TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Podeli:

"Za" izmenu Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165 poslanika, protv je bilo 26. Izmene Zakona o lokalnim izborima su usvojene u celini.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Za izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165, protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo od 204 poslanika. Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova. Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima su se našle u skupštinskoj proceduri zahvaljujući potpisima 184 poslanika vladajuće većine, kao i poslanika Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije - Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka, samostalnih poslanika Pokreta slobodnih građana, kao i poslanika SDA Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

"Od utorka, 23. aprila, podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave objavljivaće se svakog meseca. Ovo je direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR. Na ovaj način, svi građani Republike Srbije će moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku.

Ovo će dodatno povećati transparentnost i učestalost informacija, s obzirom na to da su do sada ti podaci bili dostupni svaka tri meseca.

Objavljivanje tačnog broja birača u svakoj od jedinica lokalne samouprave omogućeno je usvajanjem Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku koje je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave", navodi se u saopštenju Skupštine Srbije. 
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: