Politika 12

22.04.2024.

22:27

Završena rasprava u Skupštini: Glasanje o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima sutra u 10 sati

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras raspravu o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, a glasanje je zakazano za sutra u 10 časova.

Izvor: Tanjug

Završena rasprava u Skupštini: Glasanje o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima sutra u 10 sati
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Rasprava koja je trajala jedanaest sati protekla je mirno i poslanici su uglavnom govorili o izborima i razgovorima koji su se vodili između vlasti i opozicije, na inicijativu predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, o preporukama ODIHR-a i zahtevima opozicije koji su se ticali poboljšanja izbornih uslova.

Poslanici vladajuće koalicije su istakli da su oni pokazali dobru volju i suštinsku želju za dijalogom ispunivši zahteve opozicije da bi ona izašla na izbore.

Izmene zakona treba da omoguće da se lokalni izbori, i to u onim lokalnim samoupravama u kojima nisu bili u decembru, održe 2. juna istovremeno sa beogradskim izborima koji su već raspisani za taj datum - što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima koji su vođeni.

Stranke opozicije Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA koje, kako su najavile, neće izaći na izbore 2. juna poručili su na sednici da za njih to "nisu izbori", dok su poslanici Narodnog pokreta Srbije, DS, Zeleno-levog fronta, Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka i Pokreta slobodnih građana najavili da će nastupiti na izborima pod sloganom "Biram borbu".

Podsećanja radi, u Skupštini Srbije je ranije danas održan Kolegijum koji je zakazala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a na kojem poslaničke grupe je trebalo da se dogovore na koji način će se odvijati sednica koja je zakazana za 11 časova.

Na sastanku su prisustovali predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, poslanici vladajuće koalicije Milenko Jovanov (SNS), Ivica Dačić (SPS), kao i predstavnici drugih stranaka većine, a iz opozicije su, izmedju ostalih, došli Radomir Lazović (Zeleno-levi front), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac (DS), kao i Marinika Tepić (Stranka pravde i pomirenja).

Brnabić je rekla da su predlog potpisala 184 poslanika.


 

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: