Politika 7

20.04.2024.

12:25

Promene zakona o lokalnim izborima u skupštinskoj proceduri: Sednica zakazana za ponedeljak

Želim da obavestim javnost da je predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinsku proceduru, rekla je Ana Brnabić.

Izvor: B92.net

Promene zakona o lokalnim izborima u skupštinskoj proceduri: Sednica zakazana za ponedeljak
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Podeli:

"Mora da bude upućen najmanje 24 sata pre početka sednice, zakazala sam sednicu za ponedeljak 22. april u 11 časova. U ponedeljak od 9 časova ću držati kolegijum za sve poslaničke grupe da se dogovorimo o toku te sednice", rekla je i dodala:

"Više od dve trećine narodnih poslanika je podržalo predlog, ukupno 184 poslanika su predlagači, a 167 je dvotrećinska većina". 

Kako je rekla, sve poslaničke grupe vlasti su podržale predlog.

"Još jednom želim da izrazim zahvalnost svima, što smo postigli dogovor. Pokazali smo ozbiljnost i odgovornost i da možemo da razgovaramo, da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje i da nastavimo rad".

Rekla je da se Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima i treba "zajedno da radimo na tome i treba konačno da napravimo jedinstvenu branu tim pritiscima".

"Nadam se i sigurna sam da će i drugi da se urazume i molim ih da prihvate moju preporuku i da konačno 2. jun dočekamo, predstavimo građanima planove i programe, viziju za budućnost i da zamolimo građane da oni odluče", istakla je Brnabićeva.

Komentarišući navode da 2. jun kao datum izbora odgovara Vučiću ili njoj, istakla je da to kažu oni koji su predložili taj datum.

"Mi nismo birali datum izbora nego smo se rukovodili zakonom i ustavom. Dražali smo se time da se 2. održe beogradski izbori kada im je i zakonski rok, a da možemo da se dogovorimo o svim lokalnim izborima. Opozicija je prvo insistirala na objedinjavanju da sve bude 2. juna, onda su dali predlog da se sve odloži za neki trenutak krajem godine. Oba predloga su bila na stolu, izabrali smo onaj koji nije bio u suprotnosti sa Ustavom. Odlaganje beogradskih izbora bilo bi u suprotnosti sa Ustavom", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, rekla je da će posledica biti po Srbiju, ali mnogo veće posledice će biti po svet, UN i međunarodne odnose.

"U kratom, ali posebno u dugom roku. Ne postoji pravilo koje nisu prekršili, zaobišli su Savet bezbednosti, što znači da ništa više ne mora da ide pred SB UN. Sva pitanja o BiH moraju da idu pred SB UN. Hoće da to prekše, u redu, jaki su u ovom trenutku. Ta njihova snaga se kruni. Onda sve više zemalja to vidi, i malo se menja svetski poredak. Ali će svakako taj presedan koji prave i drugi koristiti, zašto ne bi. Ako to sebi dozvoljava Nemačka, Velika Britanija, što to sebi ne bi i drugi dozvolili. Imaćete prvi put, ukoliko se to nađe na dnevnom redu, po prvi put ćete imati tako ozbiljnu temu kao što je genocid, a da će biti preglasavanja", rekla je.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: