Politika 1

17.04.2024.

13:28

Kraj razgovora u Skupštini

Parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije zuavršile sastanak, koji je počeo u 9 časova, u Narodnoj skupštini o izbornim uslovima i preporukama ODIHR.

Izvor: Tanjug; Beta, Blic

Kraj razgovora u Skupštini
FOTO TANJUG/ Narodna skupština Republike Srbije/ Peđa Vučković

Podeli:

"Nismo se makli dalje od očetka, svi su ostali pri svojim stavovima", rečeno je novinarima u  koaliciji Srbija protiv nasilja.

Današnji razgovri su nastavljeni dan pošto je koalicija "Srbija protiv nasilja" poslala nove zahteve predsednici parlamenta Ani Brnabić, na čiju se inicijativu sastanci i održavaju.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić na sastanak je pozvala sve poslaničke grupe, predstavnike organizacija civilnog društva i međunarodne partnere, kako bi se "razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji".

Na prošlim konsultacijama, održanim 11. aprila, prisutni su bili i ambasador SAD Kristofer Hil i šef Delegacije EU Emanuele Žofre, dok su pokret Ekološki ustanak, koji je deo koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicija NADA odbili da prisustvuju tom sastanku.

Brnabić je nakon prošlonedeljnog sastanka pozvala učesnike dijaloga da dostave predloge kako nastaviti implementaciju preporuka, navodeći da će sve predloge prihvatiti, što su uradili i opozicija i nevladine organizacije.

Opozicija je, između ostalog, tražila da se izmeni zakon tako da građani koji su promenili prebivalište, 12 meseci ne mogu da glasaju na novom, već starom biračkom mestu, zatim formiranje radnog tela koje će pratiti ispunjenje preporuka ODIHR, komisije koja će izvršiti reviziju biračkog spiska, kao i obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore jer pravni okvir za njihovo sprovođenje još uvek nije dogovoren.

Predsednica Skupštine je odbila odlaganje beogradskih izbora, raspisanih za 2. jun, ali navela da prihvata sve ostale zahteve i dodala da će se o njima razgovarati na novom sastanku.

Opozicija je u utorak dostavila novi zahtev, tražeći izmene Ustavnog zakona kako bi beogradski i svi lokalni izbori bili održani na jesen, uz navode da novi zahtev dolazi jer nema vremena da sve preporuke ODIHR budu ispunjene do 2. juna, što je Brnabić odbila, uz tvrdnju da je takav zahtev protivustavan.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" najavili su da bi do petka trebalo da donesu konačnu odluku o učešću na predstojećim beogradskim izborima.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: