Politika 3

11.04.2024.

13:52

"Srbija protiv nasilja" napustila pregovore u Skupštini

Poslanici liste "Srbija protiv nasilja" napustili su danas pregovore u Skupštini Srbije o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima na koji je pozvala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Izvor: B92.net

"Srbija protiv nasilja" napustila pregovore u Skupštini
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Podeli:

Pored predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić, predstavnika vladajuće koalicije i opozicionih poslanika, sastanku prisustvuju i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Ivica Dačić, Snežana Paunović (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), a iz opozicije Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (SSP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".

Međutim, poslanici liste "Srbija protiv nasilja" demonstrativno su napustili razgovore sa vladajućom koalicijom, navodeći da vlast ne želi da razgovara o njihovim zahtevima.

Na konferenciji za novinare u holu parlamenta nisu precizirali svoje dalje učešće u razgovorima.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je novinarima da je predložio dopunu dnevnog reda, odnosno da se ispune preporuke ODIHR-a koje su preduslov kako bi sve druge preporuke imale smisla.

"Mi smo tražili o čemu treba da se razgovara. Ako oni ne budu hteli o tome da razgovaraju, nego o nekim svojim temama, to nema previše smisla. Mi se iskreno nadamo da će oni prihvatiti da razgovaraju o suštini problema", rekao je Lutovac odgovarajući na pitanje novinara da li će biti i da li će učestvovati u nastavku dijaloga.

Lutovac je naveo da opozicija traži da se razgovara o njihova tri zahteva o kojima je već bilo reči - birački spisak, mediji i održavanje beogradskih i lokalnih izbora u istom danu.

"Ako se to sve dogovori i usvoji, onda ove druge preporuke imaju smisla. Medjutim, ukoliko se ne prihvati to, a mi idemo sada i rešavamo tehnički jedan po jedan, jednu po jednu preporuku ODIHR-a, u vreme kada je već počeo izborni proces, onda to nema mnogo smisla", rekao je Lutovac.

Lutovac smatra da je vlast ovaj dijalog zakazala sa ciljem da medjunarodnoj zajednici i gradjanima Srbije prikažu kako su oni otvoreni za dijalog, ali suština je, kako tvrdi, što oni negiraju da postoji problem u pitanju izbora.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: