Politika 1

08.04.2024.

11:56

Vučić iz Pariza: Ovakav doček se ne priređuje često, hvala predsedniku Makronu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u službenoj poseti Parizu, izjavio da je Srbija već počela sa važnim sastancima u Parizu, kao i da takav doček kakav je imao nije skoro bio priređen.

Izvor: B92.net

Vučić iz Pariza: Ovakav doček se ne priređuje često, hvala predsedniku Makronu
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

Počeli smo sa važnim sastancima za našu zemlju, rekao je on, dodavši da "želimo da sve završimo kako bi smo s predsednikom Makronom imali više vremena".

"Večeras najvažnije jeste večera delegacija, posle koje ostajemo nasamo francuski predsednik Emanuel Makron i ja, da razgovaramo o svim značajnim pitanjima koji nisu samo bilateralnog, već geopolitičkog karaktera. Verujem da ćemo imati čime da obradujemo gradjane", zaključio je on.

Sada nam predstoje razgovori s francuskom kompanijom zaduženom za energiju, jednom od najvećih u Evropi. S njima razgovaramo kako da dobijemo njihovo znanje, kako da zajednički radimo u budućnosti, rekao je Vučić.

Srbija nije parazitska zemlja, mi imamo izbiljnu industriju, svetske kompanije dolaze kod nas i ulažu.

Ali, dodao je, ljudi moraju da razumeju jednu stvar. "Morate da shvatite u kakvom smo okruženju, među zemljama koje ne moraju blagonaklono da gledaju na naše poslove", rekao je predsednik Srbije.

Upitan da prokomentariše svečani doček koji mu je priređen, rekao je da Makron ovakav protokol retko priređuje, a to su primetili i ovi koji nas ne vole, dodajući da će i sastanak s francuskim predsednikom potrajati.

Zahvalio se još jednom predseniku Francuske i Makronu na predivnom dočeku, i što su se svi osećali dostojanstveno.

Kako je istakao, želeo bi da čuje i mišljenje francuskog predsednika o trenutnoj situaciji u svetu i aktuelnim sukobima.

Postoji, kako kaže, šansa za postizanje mira u Pojasu Gaze, ali je veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će se tamo zbivati. "Ići ćemo u dalju eksalaciju, što će činiti sve nerzvoznijim. Svaki novi sukob, Huti, Iran, Izrael, svaki novi udar na ruske rafinerije  - rastu cene nafte i to dalje čini inflaciju visokom", istakao je Vučić.

Kosovo će, tokom razgovora s Makronom, svakako biti jedna od ključnih tema, rekao je on.

O odluci opozicije

Upitan da prokomentariše odluku opozicije da ne učestvuje na beogradskim izborima, Vučić je rekao da žele sapstveno uništenje, ali da je to njihova stvar.

Vaskršnji sabor je veoma značajan

Podsetio je da je iz Sarajeva stigla negativna reakcija na veliki Vaskršnji sabor, koji će organizovati Srbija i republika Srpska, 5. i 6. maja. Rekli su da to ne sme da se dozvoli, negativno su reagovali, rekao je Vučić.

Onda su, kako je istakao, za 12. april najavili skup svih Bošnjaka. "Ja moran da kažem da sam ja srećan što su organizvali taj skup. Slobodno neka dođu i neka mi kažu šta još Srbija može da im pomogne, koju bolnicu treba da im izgradimo, školu...", naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, dobro je da se čuje koliko Srbija pomaže Bošnjacima koji žive u našij zemlji. "Možda je njihova politika frustracija i strah od okupljanja drugih. Mi smo uvek spremni da pomognemo, spremni smo i da im pomognemo da se organizuju. Odnosi sa Bošnjacima su nam važni, ali ne tako da nam oni drže pridike, a da mi pognemo glavu. Ključ je u saradnji", zakljućio je Vučić.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

14 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

22 h

Podeli: