Kosovo 0

29.03.2024.

10:48

Lajčak odlazi, zna se i kad

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i tzv. Kosova Miroslav Lajčak, nakon isteka mandata krajem avgusta, biće imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj.

Izvor: Beta

Lajčak odlazi, zna se i kad
TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Podeli:

Prema diplomatskim izvorima radija Slobodna Evropa, Lajčak će dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj preuzeti 1. septembra.

Lajčak, bivši slovački ministar spoljnih poslova, imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu u aprilu 2020.

Za sada nema potvrde toga  ko će preuzeti sadašnju  Lajčakovu dužnost. Kako su objasnili izvori RSE, rasprava u EU je počela, ali odluka će biti doneta nakon evropskih izbora, zakazanih za jun ove godine.

Cilj je da na tu dužnost neko bude imenovan pre prvog septembra kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali imenovanje te osobe desiće se tek nakon izbora novog šefa diplomatije, funkcije koju sada ima Žozep Borelj.

Imenovanje novog evropskog šefa diplomatije i ostalih čelnika institucija EU uslediće nakon evropskih izbora.

Lajčakovo imenovanje dešava se u okviru velike rotacije u evropskom diplomatskom servisu. Prema saznanjima RSE, ove nedelje su imenovana 43 evropska ambasadora u više svetskih zemalja.

Među njima su i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Šef delegacije u BiH biće Luiđi Soreka (Luigi Soreca) dosadašnji ambasador EU u Albaniji.

Kancelariju EU na Kosovu će voditi estonski diplomata Aivo Orav. On je sada ambasador Estonije pri EU. Ranije je imao funkciju šefa delegacije EU u Severnoj Makedoniji, kao i u Crnoj Gori.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: