Kosovo 0

19.03.2024.

17:56

Petković: Istakli smo sve što otežava opstanak Srba na KiM

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković sastao se sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Izvor: Tanjug

Petković: Istakli smo sve što otežava opstanak Srba na KiM
TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Podeli:

On je nakon sastanka, koji je trajao skoro tri i po sata, rekao da je do direktnog razgovora došlo jer na tome insistira srpska strana.

Prema njegovim rečima, prva stvar na kojoj su insistirali bilo je formiranje zajednice srpskih opština, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, a drugo važno pitanje je pitanje dinara, s obzirom na odluku Prištine da ukine dinar, što je, kako je rekao, teško za srpski narod.

On je rekao da je na sastanku istaknuto sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, uključujući sve nasilne poteze, s obzirom na embargo na srpsku robu koji traje devet meseci.

"Razgovarali smo i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, srpske ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o veoma teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i naše institucije", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, za srpsku stranu ključno je formiranje ZSO, jer se time u potpunosti rešava finansiranje naših institucija predviđeno dogovorom.

"Bisljimi je insistirao na nekoj optimizaciji Ohridskog sporazuma, mi o formiranju ZSO, jer su na to potpis stavili i Beograd i Priština i EU. Vidite šta se dešava kada nema ZSO. Da ne govorimo da Srbi napuštaju KiM, šta se radi po pitanju izbora na severu. O svemu smo detaljno govorili i da rešenja moraju da se rešavaju kroz dijalog", rekao je on.

Petković je dodao i da je suština da se držimo dogovorenog i da se nađu kompromisna rešenja za opstanak Srba.

"Ako se ovo nastavi, Srba više neće biti i očekujem da nastavimo razgovore početkom naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak, da budemo bliži dogovoru i idemo u pravcu rešenja koja se odnose na pitanje dinara. Mi se borimo za opstanak srpskog naroda na KiM", rekao je Petković.

Petković je rekao da je za Srbiju važno da se u dijalogu s Prištinom nađe rešenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji.

Petković je podsetio da je Banka Poštanska štedionica na KiM od 2018. godine, da ima pet ekspozitura i da je zajedno sa Poštom vršila isplatu novca južno od Ibra.

Dodao je da ceo platni sistem ide preko Poštanske štedionice, preko 50.000 različitih računa i institucija i građana.

"Što bi sada se izmišljala topla voda i dodatno otežavao ionako težak položaj srpskog naroda, kad već postoje rešenja? Samo je stvar u tome da li neko hoće to rešenje ili neće. Ili, prosto, želi da ima za konačan cilj proterivanje srpskog naroda", izjavio je Petković u Briselu, odgovarajući na pitanje novinara Petković je poručio da je za Srbiju najvažnije da pronađe rešenje koje podrazumeva da novac koji uplaćuje njenim građanima na Kosovu i Metohiji oni mogu i da podignu.

"Republika Srbija redovno i na vreme, na sve te račune naših sugrađana uplaćuje novac. Problem je što onda isplata ne može da se vrši ni u Poštanskoj štedionici, ni u poštama, južno od Ibra, jer dinara nema", rekao je Petković.

Naveo je da se Srbija bori da u nemogućim uslovima pronađe način da srpski narod na Kosmetu opstane i da može da nastavi normalno da živi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: