Kosovo 4

20.06.2024.

13:25

Šok za Srbiju: Španija će dobiti predlog...

Poslanička grupa katalonske stranke Junts planira da sledeće nedelje, na sednici španskog Kongresa, stavi na glasanje predlog da se Vlada Španije pozove "da prizna Kosovo kao suverenu državu".

Izvor: Kosovo online

Šok za Srbiju: Španija će dobiti predlog...
Profimedia

Podeli:

Kako prenosiEuropa pres, u inicijativi, o kojoj će se raspravljati narednog utorka, navodi se da je tzv. Kosovo "pravna i demokratska država sa približno 1,7 miliona stanovnika" koju priznaju 104 zemlje, uključujući 22 članice EU.

Španski medij podseća da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine, iako ga Srbija i dalje smatra autonomnom pokrajinom, kao i da ga Španija, poput Rumunije, Slovačke, Kipra i Grčke, još uvek ne priznaju, tvrdeći da je to "jednostrani akt" koji nije imao odobrenje Beograda.

Poslanička grupa Junts podseća da je Međunarodni sud pravde (MSP) u julu 2010. presudio da "proglašenje nezavisnosti Kosova nije prekršilo međunarodno pravo“ i da nije postojalo pravilo koje bi ga sprečilo da nastavi sa tim.

"Špansko odbijanje da prizna državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoopredeljenje prepreka je evropskoj politici inkorporacije Zapadnog Balkana u EU, a to je faktor destabilizacije prostora u kontekstu koji je obeležio rat u Ukrajini koji ovaj deo Evrope doživljava sa posebnim mukama", navodi se u obrazloženju Juntsa.

Dodaju da nije prihvatljivo da španska država deli istu strategiju odbijanja priznanja Kosova kao Rusija, Kina ili Belorusija, posebno kada, kako se navodi u inicijativi kojoj je Evropa pres imao pristup, Španija već ima odnose indirektno sa Kosovom, a od prošlog januara priznati su i kosovski pasoši nakon što se Kosovo pridružilo režimu izuzeća od viza za kratkoročni boravak u šengenskom prostoru.

Iz svih ovih razloga, Junts smatra da "kao podrška naporima koje institucije i narod Kosova čine u odbrani svog prava da postoje kao nezavisna država, španska država mora odustati od svog odbijanja i mora pristupiti trenutnom priznavanju Republike Kosovo".

U tom smislu, predstavljeni tekst jednostavno predlaže da Kongres pozove "Vladu da prizna Republiku Kosovo kao suverenu državu".

Španija je, podsetimo, jedna od pet zemalja članica EU, koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova koje je proglašeno 2008, jednostrano. Osim Španije "ne" za tzv. Kosovo kao državu drže još Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka. 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: