Kosovo 0

31.05.2024.

15:25

"EU želi da spreči još jednu krizu na KiM, odluke o mostu donositi u dijalogu"

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da bilo kakve odluke u vezi sa mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici treba da budu donete u okviru dijaloga u Briselu i poručio da je EU "veoma zainteresovana" za sprečavanje nove krize na KiM.

Izvor: Tanjug

"EU želi da spreči još jednu krizu na KiM, odluke o mostu donositi u dijalogu"
Shutterstock/Dragan Mujan

Podeli:

"Veoma smo zainteresovani da sprečimo još jednu krizu. Već je bilo dosta kriza i vrlo malo rešenja i koraka koji vode ka deeskalaciji", rekao je Stano, na pitanje Tanjuga kako komentariše najavu Prištine da će uskoro otvoriti za saobraćaj most na Ibru i kako reaguje na poziv Srpske liste EU, kao i Kforu i Euleksu, da spreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izazove još jednu krizu na severu KiM.

On je na brifingu za medije u Briselu istakao da je otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici predmet dva sporazuma iz 2015. i 2016. godine, koji su postignuti u ​​okviru dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU.

"Uprkos našim višegodišnjim naporima u posredovanju kao Evropske unije, ovaj most ostaje zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo pitanje koje spada u okvir dijaloga kojim posreduje (EU), o pregovorima i bilo kakvim odlukama u vezi sa mostom treba da se razgovara i da se održavaju u okviru dijaloga, uz učešće zvaničnih predstavnika obe strane, Kosova i Srbije", poručio je Stano.

On je pozvao obe strane da napreduju u primeni svih sporazuma, koji čekaju na implementaciju.

"Sporazum o regulaciji mosta na Kosovu je deo sporazuma koji su već postignuti u dijalogu, dva puta. Sve obaveze iz sporazuma koje čekaju (na primenu) treba da se ispune bez odlaganja. Isto važi i za sporazum o mostu i sporazum o putu ka normalizaciji odnosa", naveo je Stano.

On je dodao da "svi ovi jednostrani koraci, nekoordinisani koraci" preusmeravaju pažnju sa glavnog prioriteta za obe strane, a to je, kako je naveo, sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Srpska lista pozvala je u četvrtak Brisel, Kfor i Euleks da sreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na severu Kosova i Metohije, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Zamenik komandira kosovske policije za sever Veton Eljšani prethodno je rekao da će most biti otvoren vrlo brzo.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci i severni deo, gde žive uglavnom Srbi. Na njemu je više puta dolazilo do sukoba Srba i Albanaca koji su pokušavali da pređu u severni deo grada, a most i danas čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: