Kosovo 2

28.05.2024.

11:49

"Pridruženo članstvo Prištine u Parlamentarnoj skupštini NATO predstavlja novi pritisak na Srbiju"

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas da prijem tzv. Kosova u pridruženo članstvo Parlamentarne skupštine NATO-a predstavlja novi pritisak na Srbiju.

Izvor: Tanjug

"Pridruženo članstvo Prištine u Parlamentarnoj skupštini NATO predstavlja novi pritisak na Srbiju"
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

On je u izjavi za Tanjug rekao da je odluka PS NATO nastavak puta kojim ide NATO i EU, stalnim nagrađivanjem režima u Prištini bez obzira na situaciju na terenu, realnost i sadašnjost u kojoj se teror na Srbima nastavlja, kako bi Priština već sutra postala stalna članica i kako bi se strateški položaj Srbije u ovom delu Evrope dodatno otežao.

Rakić ističe da se Priština nagrađuje na način koji koji krši sve norme tih organizacija koje im otvaraju vrata za članstvo, zbog čega smatra da Srbija mora da bude spremna, razumna i da bez preteranih emocija pokuša na pravi način da brani svoje interese.

Navodi da je ishod jučerašnjeg glasanja u PS NATO-a, gde je od 32 zemlje članice 14 bilo uzdržano, dok je Mađarska glasala protiv, sličan glasanju u Generalnoj skupštini UN, gde je takođe bilo dosta uzdržanih i ističe da je način na koji je Priština dobila zeleno svetlo potpuno nelegitiman.

"Ako se konsenzus ne primenjuje, nego imate nadglasavanje i takav rezultat glasanja, onda bi neko objektivan rekao 'čekajte da li je to sasvim u redu'. Niko to ne postavlja kao pitanje, glavni koji su doveli do otcepljenja Kosova su ostvarili svoj trenutni interes i guraju dalje tu svoju politiku.Najveći i najmoćniji nikad neće da priznaju grešku i toga moramo da budemo svesni zato što priznanje greške znači da priznajete i posledice", kaže Rakić.

Komentarišući to što odluku o pridruženom članstvu Prištine u PS NATO nisu podržali ni poslanici iz Francuske i Italije, Rakić je istakao da je i put tzv Kosova u Savet Evrope sprečen stavom Francuske i Italije, zbog čega smatra da se nastavlja uzdržanost ove dve zemlje, odnosno procena da možda nije dobar trenutak da se Prištini daju epiteti koje ne zaslužuje.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: