Kosovo 0

26.05.2024.

19:17

Kfor: Netačne tvrdnje da smo učestvovali u pregovorima o povlačenju Srba iz Banjske

Kfor je danas demantovao izveštaj Međunarodne krizne grupe u kome se navodi da su bili uključeni u navodne pregovore o povlačenju Srba koji su učestvovali u događajima u Banjskoj u septembru 2023. godine.

Izvor: Kosovo online

Kfor: Netačne tvrdnje da smo učestvovali u pregovorima o povlačenju Srba iz Banjske
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

"Međunarodna krizna grupa je nedavno objavila izveštaj pod naslovom ‘Severno Kosovo: Potvrđivanje suvereniteta usred podeljenih lojalnosti“. U izveštaju o nasilju koje se dogodilo u Banjskoj u septembru 2023. godine, navodi se: ‘U strahu od krvoprolića, Kfor je pregovarao o povlačenju grupe (srpskih boraca) u okolne šume. Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku Kfor nije bio uključen u navodne pregovore", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon što je pozvan da pojača svoje prisustvo, Kfor je blisko koordinirao sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks) kako bi obnovio bezbednost u toj oblasti.

"Do nasilja koje se dogodilo u Banjskoj došlo je nakon napada na mirovnjake Kfora u maju 2023. godine, u kojem su ranjena 93 pripadnika Kfora, od kojih su neki zadobili povrede koje su im promenile život. Nato je uvek smatrao da se činjenice moraju utvrditi i da se počinioci moraju suočiti sa pravdom. Nakon nasilja, NATO je rasporedio oko 1.000 dodatnih mirovnih snaga i težih oklopnih snaga na Kosovu. Ovo je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u poslednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da sačuva mir", kaže se u saopštenju.

Kfor navodi da nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

"Kfor je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Euleksa, sa kojima radimo u bliskoj saradnji", kaže se na kraju saopštenja. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: