Kosovo 1

24.05.2024.

12:03

Izglasano: Danski robijaši idu na tzv. Kosovo

Kosovski parlament u četvrtak odobrio predlog zakona o iznajmljivanju dela zatvorskog prostora Danskoj.

Izvor: Index.hr

Izglasano: Danski robijaši idu na tzv. Kosovo
Shutterstock/angelo gilardelli

Podeli:

Ova odluka je donesena nakon što je postignut sporazum o pružanju pomoći skandinavskoj zemlji koja se suočava s prenatrpanim zatvorskim sistemom, piše Index.hr.

Prema sporazumu potpisanom pre dve godine, danske vlasti slale bi strance osuđene u Danskoj da služe kaznu na tzv. Kosovu.

Sporazum se ne odnosi na danske državljane, zatvorenike osuđene zbog terorizma ili ratnih zločina te za mentalno bolesne zatvorenike.

Kosovski poslanici podržali su zakon sa 86 glasova, dok je 7 bilo protiv.

U zakonu stoji da će Danska na 10-godišnje korišćenje dobiti 300 ćelija u zatvoru u gradu Gnjilane, južno od Prištine. Zakon još treba da potpiše predsednica tzv. Kosova.

Još uvek je, međutim, nejasno kada će Danska, koja je tzv. Kosovu pristala da plati 210 miliona evra za korišćenje zatvorskog prostora, početi da šalje osuđenike na tzv. Kosovo.

Sporazum predviđa da osuđenici upućeni na tzv.Kosovo služe kaznu pod istim uslovima kao u zatvoru u Danskoj, a u skladu s međunarodnim obavezama Danske.

Sporazum takođe predviđa mogućnost deportacije stranaca pravo u njihove matične zemlje nakon isteka kazne. Kosovske vlasti najavile su kako će novac iz Danske potrošiti na poboljšanje zatvorskih institucija.

Danski ministar pravosuđa Peter Humelgard nazvao je rezultate jučerašnjeg glasanja "zaista dobrim vestima". Smatra da će slanje osuđenika na tzv. Kosovo "pomoći da se zgusnuti danski zatvori vrate u ravnotežu."

U isto vreme, to šalje jasan signal stranim kriminalcima da njihova budućnost nije u Danskoj, te stoga ni oni ne bi trebali da služe kaznu ovde - napomenuo je Humelgard.

Danski upravnik vodiće ustanovu na tzv. Kosovu, uz pomoć lokalnog zatvorskog osoblja.

Inače, kosovski zatvorski sistem ima kapacitet za smeštaj do 2.800 zatvorenika.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

1 h

Podeli: