Kosovo 1

24.05.2024.

12:03

Izglasano: Danski robijaši idu na tzv. Kosovo

Kosovski parlament u četvrtak odobrio predlog zakona o iznajmljivanju dela zatvorskog prostora Danskoj.

Izvor: Index.hr

Izglasano: Danski robijaši idu na tzv. Kosovo
Shutterstock/angelo gilardelli

Podeli:

Ova odluka je donesena nakon što je postignut sporazum o pružanju pomoći skandinavskoj zemlji koja se suočava s prenatrpanim zatvorskim sistemom, piše Index.hr.

Prema sporazumu potpisanom pre dve godine, danske vlasti slale bi strance osuđene u Danskoj da služe kaznu na tzv. Kosovu.

Sporazum se ne odnosi na danske državljane, zatvorenike osuđene zbog terorizma ili ratnih zločina te za mentalno bolesne zatvorenike.

Kosovski poslanici podržali su zakon sa 86 glasova, dok je 7 bilo protiv.

U zakonu stoji da će Danska na 10-godišnje korišćenje dobiti 300 ćelija u zatvoru u gradu Gnjilane, južno od Prištine. Zakon još treba da potpiše predsednica tzv. Kosova.

Još uvek je, međutim, nejasno kada će Danska, koja je tzv. Kosovu pristala da plati 210 miliona evra za korišćenje zatvorskog prostora, početi da šalje osuđenike na tzv. Kosovo.

Sporazum predviđa da osuđenici upućeni na tzv.Kosovo služe kaznu pod istim uslovima kao u zatvoru u Danskoj, a u skladu s međunarodnim obavezama Danske.

Sporazum takođe predviđa mogućnost deportacije stranaca pravo u njihove matične zemlje nakon isteka kazne. Kosovske vlasti najavile su kako će novac iz Danske potrošiti na poboljšanje zatvorskih institucija.

Danski ministar pravosuđa Peter Humelgard nazvao je rezultate jučerašnjeg glasanja "zaista dobrim vestima". Smatra da će slanje osuđenika na tzv. Kosovo "pomoći da se zgusnuti danski zatvori vrate u ravnotežu."

U isto vreme, to šalje jasan signal stranim kriminalcima da njihova budućnost nije u Danskoj, te stoga ni oni ne bi trebali da služe kaznu ovde - napomenuo je Humelgard.

Danski upravnik vodiće ustanovu na tzv. Kosovu, uz pomoć lokalnog zatvorskog osoblja.

Inače, kosovski zatvorski sistem ima kapacitet za smeštaj do 2.800 zatvorenika.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

10 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: