Kosovo 1

14.05.2024.

15:14

Evropska komisija oštro reagovala: Odluka Prištine je pogrešna

Portparol Evropske komisije Peter Stano kritikovao je danas odluku Prištine da spreči ulazak patrijarha Porifirija i sedam biskupa SPC na teritoriju Kosova i Metohije.

Izvor: Tanjug

Evropska komisija oštro reagovala: Odluka Prištine je pogrešna
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Stano je naveo da je vlada u Prištini takvim potezom prekrišila aranžmane za zvanične posete iz 2014. godine i ignorisala značaj koji SPC ima za građane na KiM.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu naglasio da je to protiv "osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva".

On je, na pitanje Tanjuga kako kometariše to što je Priština sprečila patrijarha Porifija i sedam biskupa da uđu na KiM, naglasio da je poseta najavljena u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu i da je trebalo da bude dozvoljena.

"Trebalo je da bude dozvoljeno da se (poseta) nastavi. Odbijanjem ulaska njemu, kosovska vlada ne samo da je prekršila aranžmane za zvanične posete iz 2014. godine, već je i očigledno ignorisala značaj koji Srpska pravoslavna crkva i dalje ima za delove građana Kosova, a ovo je protiv osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva", rekao je Stano.

On je ponovio poziv Evropske unije na "punu i bezuslovnu implementaciju svih sporazuma i obaveza iz dijaloga, uključujući o zvaničnim posetama".

Na pitanje da li će poseta patrijarha Porfirija biti jedna od tema sutrašnjeg sastanka na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, Stano je rekao da je taj sastanak fokusiran na "veoma specijalnu agendu", ali da, kako pretpostavlja, EU nikada ne propušta priliku da prenese "svoje poruke, očekivanja ili nezadovoljstvo akcijama, koracima i odlukama pojedinačnih strana u svakoj prilici kada se susrećemo".

On je, ipak, podvukao da je mnogo toga na sutrašnjem dnevnom redu u pokušaju da se, kao i tokom prethodnih sastanaka, reši pitanje uticaja odluke o dinaru takozvane Centralne banke Kosova.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: