Kosovo 2

24.04.2024.

7:32

Poruka nemačkog ambasadora za Prištinu: Morate

Ambasador Nemačke na KiM Jorn Rode rekao je sinoć da tzv. Kosovo mora da preduzme "opipljive korake" za formiranje Zajednice opština sa srpskom večinom, ako želi u Savet Evrope.

Izvor: Beta

Poruka nemačkog ambasadora za Prištinu: Morate
Shutterstock, esfera

Podeli:

"Moraju se preduzeti opipljivi koraci, jer Savet Evrope pridaje poseban značaj pitanju manjinskih prava. Najbolji način da Kosovo pokaže da je posvećeno tome je da počne da sprovodi Asocijaciju. Dakle, preduzmite opipljiv korak, jer je čak i Parlamentarna skupština Saveta Evrope rekla da to treba učiniti nakon prijema", rekao je Rode za prištinsku televiziju KTV.

Ocenio je da "što se više uradi pre sastanka Komiteta ministara, veća je mogućnost uspešnog glasanja".

"Verujte mi, Nemačka je veoma zainteresovana za uspešno glasanje i uspešno članstvo Kosova u Savetu Evrope", rekao je Rode.

Po njemu, EU bi trebalo da počne sa ukidanjem mera protiv tzv. Kosova.

"Kosovo je uradilo svoj posao, organizovalo je referendum za smenu gradonačelnika severnih opština i ne može se kriviti jer ga je druga strana bojkotovala. Siguran sam da će biti odluka, nadam se, u Briselu koje će ići u tom pravcu. Ja lično smatram da treba pokrenuti proces ukidanja mera", rekao je nemački ambasador.

Prema njemu, ono što poslednjih 18 meseci karakteriše Srpsku listu (SL) su samo bojkot i ostavke.

"Poziv na bojkot nedelju dana pre referenduma je bio katastrofa, to je žalosno. Ako bojkotujete, ne možete biti iznenađeni rezultatom, bojkot je destruktivan i ne vodi ka učešću. Sada imamo situaciju koja nikoga ne zadovoljava. Bojkot nikada nije rešenje. Bojkot i ostavke su politika Srpske liste u poslednjih 18 meseci. To nije put napred, ljudi žele predstavljanje, a ne konfrontaciju", rekao je Rohde.

Smatra da bojkot ne pomaže deeskalaciji situacije, jer je situacija ostala ista.

"Efekat je, da gradonačelnici ostaju u svojim kancelarijama. Rezultat je da postoji bojkot i EU i drugi su takođe komentarisali ovo, to nije put napred. To je destruktivan način i ne vidim da pomaže da se situacija popravi. Želeli smo da vidimo rezultate, a bojkoti nikada ne postižu rezultate", rekao je Rode.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: