Kosovo 0

23.04.2024.

9:17

Mediji: Izveštaj Stejt departmenta potvrdio – ovo Srbija tvrdi godinama

Tokom protekle godine nije bilo značajnijih promena u stanju ljudskih prava na KiM, konstatuje se u redovnom godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima.

Izvor: Novosti

Mediji: Izveštaj Stejt departmenta potvrdio – ovo Srbija tvrdi godinama
Ilustracija: Shutterstock/Mark Van Scyoc

Podeli:

Kako su prenele Novosti, navodi se i da su značajni problemi i dalje prisutni kada su u pitanju slobode manjina i sudstvo, kao i da su uočeni ozbiljni slučajevi korupcije.

U delu izveštaja posvećenom KiM, navodi se da je u "verodostojnim izveštajima" ukazano na ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuđa, ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje ili pretnje nasiljem protiv novinara, a predočeno je i da je bilo ozbiljnih slučajeva korupcije u privremenim prištinskim isntitucijama, kao i krivičnih dela koja uključuju nasilje ili pretnje nasiljem protiv etničkih manjina ili drugih marginalizovanih zajednica.

U izveštaju se navodi da su privremene prištinske institucije "preduzimale kredibilne, ali nedosledne korake" da identifikuju, istraže, krivično gone i kazne zvaničnike koji su možda kršili ljudska prava.

Ističe se da je sprovođenje pravde bilo sporo, da su nedostajala sredstva da se osigura odgovornost pravosudnih zvaničnika, kao i da su pravosudne strukture bile predmet političkog uplitanja, spornih imenovanja i nejasnih mandata.

Ukazuje se da je civilno društvo često kritikovalo vlasti u Prištini zbog javnog mešanja u nezavisnost i nepristrasnost pravosudnih institucija, posebno u vezi sa istragama o korupciji vladinih zvaničnika.

Kao i prethodnih godina, nadležne međunarodne instance su izrazile zabrinutost u vezi sa neizvršenjem sudskih odluka, što je doprinelo povećanju broja nerešenih predmeta, piše u izveštaju Stejt departmenta.

Ukazuje se da su neki predstavnici Srba sa KiM ukazivali da prištinske vlasti nisu izvršile sudske presude u korist Srba, posebno u imovinskim sporovima.

Udruženje novinara na KiM izvestilo je da je nekoliko puta bilo meta kampanje digitalnog klevetanja u situacijama kada je branilo novinare i neke medije, kao i da su vladini zvaničnici, uključujući premijera privremenih prištinskih institucija i članove vladajuće političke partije, učestvovali u klevetničkim kampanjama u cilju podrivanja poverenja javnosti u medije.

Navodi se da je Udruženje novinara zabeležio 30 napada na novinare koji su izveštavali o političkim napetostima na severu KiM u maju i junu.

U izveštaju Stejt departmenta se primećuje i da je pristup pravdi za građane u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM ostao ograničen nakon ostavki svih predstavnika u lokalnim pravosudnim i policijskim institucijama, što je, kako se navodi, dodatno pogoršalo postojeće probleme.

Od septembra, sudske filijale u dve opštine ostale su zatvorene zbog nedostatka osoblja, a oko 7.000 predmeta je bilo nerešeno.

Identiteti i fotografije novoimenovanih policajaca Srba objavljeni su na internetu sa pretećim porukama pojedinaca i grupa na društvenim mrežama, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Nekoliko policajaca Srba podnelo je ostavke u avgustu ubrzo nakon što su angažovani i raspoređeni na severu Kosova, navodeći kao razlog "pretnje i pritisak", podsećaju iz Stejt departmenta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: