Kosovo 1

22.04.2024.

13:31

Sramotna odluka EU, Brisel ucenjuje Beograd: Usvojeno; Poglavlje 35 je izmenjeno

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su danas izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, a koje se odnose na tzv. Kosovo.

Izvor: Tanjug

Sramotna odluka EU, Brisel ucenjuje Beograd: Usvojeno; Poglavlje 35 je izmenjeno
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Te izmene se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu, saznaje Tanjug.

"Srbija u potpunosti primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji između Srbije i Kosova, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine", navodi se u usvojenom tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, a koji postaje sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja.

U ažuriranom tekstu, koji je prethodno usvojen bez diskusije na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU (COREPER), odnosno na nivou ambasadora država članica EU, navodi se da će se sve rasprave u vezi sa primenom sporazuma odvijati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

Nakon što je Savet ministara EU odobrio ovaj tekst, on će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Pročitajte još i:

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predali predlog kojim bi obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen u Ohridu, formalno postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Prema tom predlogu, od Beograda se očekivala potpuna primena Sporazuma na putu normalizacije odnosa sa Prištinom, uključujući aneksa o njegovoj primeni, a u poglavlju 35. tačka 3. pod nazivom "Dalji sporazumi i napredak u normalizaciji odnosa", postaje tačka 4.

Savet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

"Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navedeno je u tom zahevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Prištinom. Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je medju prvima otvoreno - još 14. decembra 2015. godine.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U Ohridu je 18. marta dogovoren Aneks primene tog Sporazuma, koji nije potpisan. Ti dokumenti su u međuvremenu postali sastavni delovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: