Kosovo 0

22.04.2024.

11:05

Priština: Građani nisu iskoristili priliku da glasaju

Predstavnici privremenih prištinskih institucija tvrde da građani na severu KiM na jučerašnjem referendumu nisu iskoristili priliku da glasaju za smenu gradonačelnika četiri opštine.

Izvor: Tanjug

Priština: Građani nisu iskoristili priliku da glasaju
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani napisala je na Fejsbuku da "građani severa uglavnom nisu iskoristili priliku da glasaju", ocenjujući da se to "uglavnom dogodilo usled pritisaka iz Beograda, koji je vršila Srpska lista i nelegalnih kriminalnih struktura", prenosi Reporteri.

Kako tvrdi Priština je "još jednom dokazala razboritost, organizovanost i puno poštovanje zakona i ustava, nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da same izaberu koga žele da predstavljaju".

Ona je zatražila od EU da, nakon jučerašnjeg glasanja, ukine sve mere prema Prištini uvedene nakon eskalacije situacije na severu KiM.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti takođe tvrdi da su građani četiri opštine na severu imali priliku da, kako navodi, "u demokratskom i legalnom izbornom procesu" smene aktuelne gradonačelnike, ocenjujući da "rezultati glasanja pokazuju da ne postoji volja za smenom aktuelnih predsednika".

On je takođe zatražio ukidanje mera EU protiv Prištine, pošto je, kako je naveo, održavanje glasanja za smenu gradonačelnika bilo uslov za ukidanje mera.

Na jučerašnjem referendumu u četiri opštine na severu KiM, na čijem su čelu albanski gradonačelnici izabrani na izborima u aprilu prošle godine glasovima svega oko tri odsto birača, glasala su ukupno 253 gradjanina od 46.556, koliko ih je upisano u birački spisak.

Srbi su bojkotivali jučerašnje glasanje zbog uslova koje je Priština propisala za referendum, a Srpska lista je pre održavanja glasanja istakla da je njen stav da se ne izlazi na referendum, navodeći da je Priština učinila sve da on ne uspe.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, bilo je potrebno da izadje 50 odsto plus jedan upisanih birača, a Srpska lista je ukazala da broj birača ne odslikava stanje na terenu jer se zbog stalnih pritisaka Prištine sa severa KiM iselio veliki broj Srba.

Jedan od razloga za bojkot bile su i kamere na biračkim mestima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: