Kosovo 0

18.04.2024.

14:39

Petković iz Brisela: Druga strana ne želi da pregovara, Kurti ne želi rešenje VIDEO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se iz Brisela nakon još jedne runde razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Petković iz Brisela: Druga strana ne želi da pregovara, Kurti ne želi rešenje VIDEO
A.K./ATAImages

Podeli:

"Druga strana ne želi da pregovara i ne želi da pronađe rešenje o dinaru", rekao je Petković.

Dodao je da su ovo peti razgovori i da još uvek nema rešenja za situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Završena je još jedna runda razgovoru u Briselu, gde je Beograd učinio sve da pronađe rešenje povodom nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na prostoru KiM. Reč je o petom sastanku zaredom. Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od Lajčaka ocenjen kao konstruktivan", naveo je Petković na početku obraćanja.

Rekao je da Priština i Aljbin Kurti ne žele rešenje i ne žele dogovor.

"Izađete sa jednim predlogom, Priština nije zadovoljna i ne odgovara joj. Izađete sa drugim predlogom, Prištini ponovo ne odgovara", ističe on.

"Sada neka se pitaju svi ti koji su glasali za kako je to moguće da je Priština danas odbila sve predloge koji se tiču ljudskih prava, primanja pezija, plata, da ljudi mogu da se leče, neke najosnovnije stvari. Ne, to ne može, ako je u pitanju Beograd, Srbija, a šta može? Da se Srbi proteruju, hapse", dodao je Petković.

Dodao je da će sledeće nedelje biti nova runda dijaloga i da će Srbija ponovo pokazati konstruktivnost.

"Mi ćemo ponovo pokazati da smo kontruktivni, i već sutra ću po povratku u Beograd da zakažem sastanak sa Kvintom. Kada svakog dana prisustvujete kampanjama laži, nije bitno o čemu je reč, samo je bitno da se u novom danu napadnu i Srbija i predsednik Vučić. Lažu da smo 13 sati držali ljude u autobusima bez vode. Niko nikoga nije zaustavio. Kažu – prekršen sporazum o slobodi kretanja. Pa, na koji način kada svi imaju pravo da se slobodno kreću onako kako smo se dogovorili u skladu sa svim dokumentima i onim što je utvrđeno u dijalogu i sporazumu?", istakao je Petković.

U Briselu, gde su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održan je sastanak delegacije Beograda, predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: