Kosovo 1

16.04.2024.

19:21

Pantić Pilja na PS SE: "Ono što radite je presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju"

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja oštro je danas kritikovala preporuku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Izvor: Tanjug

Pantić Pilja na PS SE: "Ono što radite je presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju"
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Ona je poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan, koji će otvoriti Pandorinu kutiju kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.

"Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura", rekla je Pantić Pilja na  prolećnom zasedanju PS SE, na kojem se razmatra preporuka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Ona je ironično čestitala izvestiocu za prijem tzv. Kosova u Savetu Evrope Dori Bakojani na onome što radi, jer će, kako je rekla, "ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve norme međunarodnog prava i principe na kojima se zasniva ova organizacija". 

Ona je podsetila da je Bakojani jasno rekla da tzv. Kosovo mora da ispuni tri uslova za članstvo u Savetu Evrope i da će tek tada dati svoje pozitivno mišljenje, od kojih je prvi i osnovni uslov formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je obaveza Prištine propisana Briselskim sporazumom pre 11 godina.

"Osnivanje ZSO je osnovni preduslov za dijalog Beograda i Prištine. Upamtite, ako dozvolite da takozvano Kosovo uđe u Savet Evrope bez prethodnog uspostavljanja ZSO, ZSO nikada neće biti uspostavljena", naglasila je Pantić Pilja.

Podsetila je da je Bakojani rekla da je osnivanje ZSO neophodan uslov za efikasnu zaštitu ljudskih prava nacionalnih manjina i ocenila da je Bakojani pokazala da joj nedostaje integritet i da je licemerna.

"Statut Saveta Evrope potvrđuje da samo evropska država u kojoj postoji vladavina prava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava može postati članica Saveta Evrope. Zašto onda ne pričate o ljudskim pravima Srba?", upitala je Pantić Pilja. 

Ona je ukazala da od kada je Kurtijev režim na vlasti na Kosovu i Metohiji, traje progon i etničko čišćenje srpske zajednice. 

"Događa se masovni egzodus. Skoro 14 odsto Srba je napustilo Kosovo i Metohiju. Srbi svakodnevno doživljavaju etničke napade i nije vas briga. Prištinske vlasti hapse, zastrašuju, streljaju i pljačkaju Srbe na KiM. Već 10 meseci srpska roba ne sme da uđe na KiM. Uklonjene su table sa nazivima mesta na ćirilici. Zabranjena je upotreba dinara, ugrožavajući egzistenciju preostalog srpskog stanovništva. Za pokušaj ubistva dvojice srpskih dečaka prošlog Božića niko nije odgovarao", naglasila je ona.

A, kako je ukazala  "vi ste odlučili da sve ovo jednostrano delovanje Prištine nagradite viznom liberalizacijom, prijemom u NATO i konačno prijemom u Savet Evrope". 

"Ovo što radite je presedan kojim ćete otvoriti Pandorinu kutiju. Obezbedili ste da vam teritorijalni integritet i suverenitet ništa ne znače i možda je upravo neka od vaših država sledeća i slediće ovaj presedan koji ste napravili u slučaju Srbije", poručila je ona.

Istakla je da je status južne srpske pokrajine jasno regulisan Rezolucijom UN 1244. 

"Kosovo i Metohija će uvek biti u sastavu Srbije. Mi smo možda mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet i nikada se nećemo predati i potčiniti. Srbija će razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo", zaključila je Pantić Pilja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: