Kosovo 9

04.04.2024.

13:13

Petković posle trojnog sastanka: "Da imamo ZSO mnoge stvari bi bile rešene" VIDEO

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković obraća se nakon sastanka sa Miroslavom Lajčaka i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Izvor: B92.net

Petković posle trojnog sastanka: "Da imamo ZSO mnoge stvari bi bile rešene" VIDEO
A.K./ATAImages

Podeli:

Petković boravi u Breselu u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

"Upravo je završen četvrti po redu sastanak. Iskoristili smo priliku da još jednom ukažemo na težak položaj srpskog naroda na KiM. Još jednom smo se snažno založili da što hitnije dođe do formiranja ZSO. Prošlo je više od 4.000 dana otkad je Priština stavila svoj potpise. Svi problemi sa kojima se suočavamo ne bi ni postojali da imamo formiranu ZSO. Ponovili smo još jednom naš stav, predlog. Predstoji nam još jedan sastanak na tu temu. Najbitnije je da je Beograd posvećena strana, da traži rešenja i da jasno pokazuje da jednostrani potezi Kurtija ne mogu da budu oslonac za normalizaciju odnosa. Ako imamo dijalog u Briselu, onda moramo da težimo kompromisu, jer postoje dve strane. Insistiramo da se nađe rešenje u okviru dijaloga kako bismo sačuivali mir i stabilnost na KiM. Očekujem da će Lajčak da uputi novi poziv za razgovor o dinaru, plaćanju, pa ćemo onda videti kako će se stvari dalje razvijati.

"Imali smo i format direktnog susreta Beograda i Prištine. To što se odnosi na ZSO odnosi se i na dinar. Da imamo ZSO mnoge stvari bi bile rešene uključujući i pitanje dinara. Tu smo da se borimo za naš narod, ne odustajemo od njegovih interesa. I dalje smo udaljeni kada je reč o stavovima Beograda i Prištine. Kompromis nije nikakva loša reč, ali je zabranjena kada je reč o Prištini", rekao je Petković.

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

22 h

Podeli: