Utorak, 11.11.2014.

10:35

Rama: Nećemo dozvoliti asimilaciju

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Preševu da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu.

Izvor: B92

Rama: Neæemo dozvoliti asimilaciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

166 Komentari

Sortiraj po:

Tijana J.

pre 9 godina

Albanija je ta koja vrsi asimilaciju. Niko u Albaniji ko se izjasni kao Srbin ne moze da nadje posao u bilo kojoj javnoj ustanovi. Deci se daju Albanska imena da ne bi trpela vredjanja vrsnjaka. Na jugu Srbije Albanci imaju sva prava kao i sve manjine u nasoj drzavi.

fixator

pre 9 godina

A gde je zastava Srbije na ovoj farsi?
Srbija pre svega mora da dobro "pritegne" ovu nacionalisticku histeriju i da, ako se kome ne svidja red i zakon, slobodno moze preko Prokletija!

w

pre 9 godina

@miro split

ne klikaju ti Srbi minuse nego Nexho-ini sunarodnici na pauzi rada na porastu nataliteta klikaju minuse. To su im ionako sve zanimacije koje imaju.

Milimoj

pre 9 godina

Zasto se gradjani Srbije izbegli sa Kosova nisu naseljavali u Presevu nego u Smederevu,Jagodini,Velikoj Plani?Molim da mi objavite komentar u ime demokratije.

pogresan film

pre 9 godina

O kakvoj asimilaciji bulazni Rama, pa ko uopste zeli asimilaciju albanske nacionalne manjine? Covek je u nekom cudnom filmu, pa su mu i izjave u skladu sa tim.

Grunf

pre 9 godina

@Kosovastar
Ti si klasičan primer manipulacije brojkama.Ovde se govori o ljudima o živim bićima i njihovim elementarnim pravima na život ali iz tih prava proističu i odredjene obaveze prema mestu življenja.Koja je razlika da li negde živi 10 ili 100.000Albanaca,10 ili 1000.000 Srba.Tih 10 moraju da imaju ista prava kao i ostalih milon.Tih 10 koji poseduju ličnu kartu,pasoš,zdravstveno osiguranje imaju i obaveze prema državi koja im je to izdala.Od kog je tebi značaja podatak kako se ko izjašnjava.Kada već pominješ 2011 godinu sigurno znaš da je tak popis osporen od svih dotle da se smatra falsifikovanim i da je Albanija proćerdala 15milona evra na falsifikat.Kako mogu procene o nekoj manjini da se kreću od 1-12%.Dalje za tvoju informmciju u odnosu na 2001 godinu Kako je objavio Albanski institut za statistiku (INSTAT)broj stanovnika Albanije je opao za 237.534 stanovnika 2011.što je pad od 7,7 odsto u odnosu na 2001. kada je obavljen prethodni popis“.Albanija sada ima 2.831.741 stanovnika, a 2001. ih je bilo 3.069.275. Kao razloge za opadanje broja stanovnika stručnjaci Instituta navode odseljavanje u zemlje Zapadne Evrope i pad nataliteta.Verovao ili ne smatra se da čak 1.800.00Albanaca živi na terotoriji KiM.Zašto su došli iz Albanije?Kada toliko voliš brojke pa jedva 38 % su muslimani dok su pravoslavci 23% a katolici 13.5% što je vrlo približan odnos hrišćana i muslimana.Procenat gore dole.Ko čini ove procente.LJUDI!Ako je u manjini zar je lošiji.

sladjan

pre 9 godina

A kakva prava imaju Srbi u Albaniji? Srbima u Albaniji su promenjena prezimena i data im Albanska,Srbi u Albaniji i dan danas ne mogu da vrate svoja stara Srpska prezimena. Vi ste dosli da nam dajete lekcije o ljudskim pravima!!!

Бојан Илић

pre 9 godina

zelim sve da vas pozdravim eto ucestvujemo u komentarisanju razmjenjujemo misljenja ali niko nece da govori o nekim pravim problemima koji muce oba naroda, treba poceti od najveceg problema srbije to je gubitak stanovnistva sto kod albanaca nije problem pa se tad okrenite oko sebe, radite na drugim stvarima batalite tenzije
(nexho, 11. novembar 2014 19:12)

Чекај да дођемо до Крује па да те онда питам да ли би исто говорио?!:-)))
Не глуматај, знамо се, пишеш годинама, а највише базираш коментаре на "прикривеним" прозивкама, као и овај коментар сада!

miro split

pre 9 godina

@Nexho
Asti boga moj Nexho jel ti vidiš šta su Srbi oduševljeni sa tvojin savjeton?Imaš milion pluseva,a ja minusa.Još ćeš postat i Vućićev savjetnik.

ivanhoe

pre 9 godina

- Teritorija autonomne pokrajine definisana je kroz opštine, odnosno srezove koje obuhvata, ne postoji dokument koji utvrđuje liniju koju bismo mogli da nazovemo granicom. Kada je 1959. godine doneta odluka da u Kosovo i Metohiju uđe i Leposavić, to je učinjeno tako što su srezovi Leposavić i Lešak iz Raškog okruga pripojeni Kosovskoj Mitrovici i posredno uneli svoj atar u pokrajinu. To znači da Kosovo nije imalo „teritorijalnu celovitost", niti je promena teritorije koju obuhvata izvršena odlukom o „pomeranju granica". Ne postoji nijedna međunarodno priznata konferencija ili odluka na osnovu koje bi se moglo zaključiti koja je „granica Srbije i Kosova". Kosovo nije tretirano na Drugom zasedanju Avnoja, niti na Badinterovoj komisiji na osnovu koje su razgraničene bivše jugoslovenske republike.

Dakle, ne postoji Kosovo kao drzava, postoji bivsa autonomna pokrajina koju Srbija moze jednim pravnim aktom prosto ukinuti. I to Srbija treba da uradi. Takodje treba s vojskom da udje na sever Kosova i ostvari suverenitet tamo gde moze a gde ne moze proglasiti okupiranu teritoriju. Pre toga obezbediti saveznike. Rusiju pre svih. Ali, mnogo bi bolje i prirodnije bilo da su saveznici sve bivse republike SFRJ. Tome su i Srbi krivi jer su u prvi plan uvek isticali srpstvo a ne slovenstvo, sto je kljucno. Jer nasa braca nisu Siptari vec Hrvati, Slovenci, Bosnjaci, Makedonci...Srbija nije odigrala ulogu slovenskog Pijemonta na Balkanu i nije dorasla svojoj ulozi. Naravno krivi su i nacionalisti iz drugih naroda. Zato danas imamo gomilu slabih slovenskih drzavica umesto jedne jake pa ni Srbi ni Makedonci ne bi imali problem koji imaju sa Albancima.

Ћезо рца

pre 9 godina

Шта ћемо са асимилацијом Срба у Албанији? Или је то ,,свршена ствар''...?

pedja

pre 9 godina

Alo bas me briga za Albaniju, i za ovo zamajavanje naroda, dajte mi pristojnu platu i standard da mogu pristojno da zivim. A Vi Srbi sto se lupate u grudi, koliko dece imate?
PS:normalno je da nestajete! kradete, mrzite, otimate, preljube cinite, a decu ne pravite, zanemarili ste svetost porodice, a Bog vam je u ustima samo kada lazete.

miro split

pre 9 godina

@Nexho
Ako san ja tebe dobro razumija ti si u svom komentaru poručija:J**i te se Srbi!
Prvi put da to Albanac poručuje Srbima u dobroj namjeri.

nexho

pre 9 godina

zelim sve da vas pozdravim eto ucestvujemo u komentarisanju razmjenjujemo misljenja ali niko nece da govori o nekim pravim problemima koji muce oba naroda, treba poceti od najveceg problema srbije to je gubitak stanovnistva sto kod albanaca nije problem pa se tad okrenite oko sebe, radite na drugim stvarima batalite tenzije

ko laze taj i krade, ko krade taj i...

pre 9 godina

@Kosovastar

A na cemu ti baziras da u toj "presevskoj dolini" ima 100.000 Albanaca kada ih po zvanicnom popisu iz 2011. ima 5.009? Rekao ti Rama ili Hashish Hashim da Albanaca ima 100.000? Ili ruzicaste naocare kroz koje gledate sebe jos i dupliraju i tripliraju pa ti se cini da vas ima minimum milijarda? A to sto toliko ima Srba u Albaniji bi trebalo da je sramota svakog casnog Albanca koji ima obraza jer se jako dobro zna zasto ih je ostalo samo toliko - ti ocigledno nemas takvih moralnih dilema sto dovoljno govori ko si i sta si.

iz fotelje

pre 9 godina

Cemu uzrujavanje i nasedanje na provokacije. Najnebitniji su u Evropi. E, mos misliti, hiljadu dve ljudi se okupilo da iskazu svoju nelojalnost i mrznju prema Srbiji. Koga briga za to i Ramu i njihovu jos uvek ultra zaostalu i primitivnu Albaniju. Mi treba da gradimo pricu sa najvecima, a ovim malim i raspalim nista drugo ne preostaje da laju i reze ali na to niko ne obraca paznju. Na njihove ideje o velikoj Albaniji i nezavisnom Kosovu treba se samo grohotom nasmejati i to na najvisem nivou.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Goran, 11. novembar 2014 16:54)
,, Mi treba da gradimo pricu sa najvecima`` Dok smo se mi svadjali i raspravljali na koju cemo stranu oni su se udruzili sa najvecima, imaju iza sebe SAD i najmocnije zemlje EU. Mozda su za tebe najveci Rusija i Kina samo se Srbija nemoze preseliti u Rusiju jer se igrom slucaja nalazi u Evropi, osim toga i da smo blize Rusiji, rusi bi i dalje gledali svoj interes ko sto su to uvek i radili.Esad ko je tu zaostao i primitivan zakljuci sam?

ma mega star

pre 9 godina

@Kosovastar

Pisem jednostavnim recnikom da bi ukapirao: Albanija i Srbija su maticne drzave Albanaca i Srba i ove dve drzave su zaduzene za svoje sunarodnike koje zive u drugim drzavama. Koliko koga ima je nebitno. Samozvana paradrzava na Kosovu nije ni maticna drzava Albanaca niti je drzava te nikakve paralele tu ne postoje. O smesnom naduvavanju brojeva kada su Albanci u pitanju koje je tako tipicno za vas par albanskih aktiviste, da je vec karikaturalno ne vredi ni diskutovati. Ispod nivoa je.

u albanskog spinera su mnogo kratke noge

pre 9 godina

@Kosovastar

Upisi ponovo taj kurs iz sigurimi spinovanja posto ti je ovo vec tragikomicno. Za broj Srba u Albaniji koristis brojke iz popisa i po tom popisu ih ima nekoliko stotina dok za Albance u Srbiji ne koristis zvanicne brojke iz popisa prema kojima ih ima nekoliko hiljada jer su bojkotovali popis nego naduvavas broj na nekih 100.000 iako Albanaca realno ima oko 50.000? I ti pricas nesto o propagandi?

mikimaus

pre 9 godina

@Kosovastar

Ne nego cemo verovati tvojoj propagandi. Ma vazi. Da su Jugoslavija, Srbija ili Makedonija koristili metode kao Albanija, ni u Srbiji ili Makedoniji ne bi bilo ni 100 Albanaca na popisu i ne bi vi ni u Srbiji ni u Makedoniji pravili svoje paradzravice. Nasilno albanizovanje imena, rusenje, zabrana koriscenja svog jezika, nepostojanje skola, univerziteta, novina... Sve je to dovelo do toga da manjina skoro da ni nema u Albaniji iako je u vreme nastanka Albanije broj Albanaca bio jedva nestvo veci od broja ostalih koji su ziveli na teritoriji Albanije.

Danubewalker

pre 9 godina

Vidi kako se vijore srpske zastave,Stefanovicu...Ne mogu da ih prebrojim.A steta sto niste,onako slucajno,stavili neku sliku iz pticije perspektive da vidimo pravi broj ljudi a ne "sacicu" kao kod...a da,ucili ste od majstora.Ajmo botici,reagujte...

Cujte Srbi

pre 9 godina

I da nema nijedan Srbin u Presevu to je nase, Srpsko! Koliko je Hrvata zivelo u Kninu pa su cekali i pripremali se za ono sto se desilo '95. A mi? Na zalost sta drugo i ocekivati od naroda ciji lideri i politicka elita drzavne pare namenjene otkupu albanskih stanova na KiM trosi na kosarkaske klubove, nekretnine, sopstvene potrebe. I onda imate 20 hiljada Srba - navijaca koji idu da bodre te iste kosarkaske klubove i tokom utakmica verbalno "kolju siptare, hrvate, itd" isticuci svoju plitkoumnost i visak energije koju nigde korisno da utrose ne mogu jer su nesposobni za inteligentan i posten rad a da idu na Kosovo da stvarno "kolju" nemaju ni cojones a ni para za benzin. Sve u svemu zali Boze zasto su nam se preci borili i ginuli.

glasac ds-a

pre 9 godina

Vučiću,ovakvo poniženje od strane Albanaca nije dozvoljavao ni pokojni Đinđić ni Tadić,naročito ne posle onog skandala na utakmici,a upravo ste ti i tvoji radikali hteli da ih linčujete zbog Kosova,koje ste vi i Sps izgubili 1999.god.

bujanovac

pre 9 godina

kod nas je danas bilo uobicajno...nikakvih problema nema presevo je oko 20km daleko prema jugu sve sto albanci rade rade u presevu jer je tamo 95posto albanaca i onaj spomenik i koja kakva okupljanja se radi tamo sad i rama doso...ja mislim da je jug znacajan za srbiju jer je to jedina granica sa makedonijom,bogati smo sa vodom...treba da se povede racuna sa tim presevom jer druga nacija i vera nam vrslja po citavom gradu i strateskom mestu..za nas ovde presevo je bukvalno kao kosovo..nije bas prijatno kad se srbin nadje tamo

lažov

pre 9 godina

Kakva je ovo demagogija!? Pa ti Albanci u Srbiji, kao nacionalne manjine, zaštićeni su kao beli medvedi, imaju veće benificije od samih Srba.

Oprem dobro

pre 9 godina

Pa, postalo je vec odavno jasno da Vucic, Nikolic (ne samo oni, mnogo je takvih u nasoj politici), "vole" Sipt, pardon, Albance, samo kada su u hladnjacama. Dugo ce jos godina posledice Miloseviceve politike da upravljaju nasim zivotima. Neko je rekao pre par dana, istina se na srpskom danas kaze - provokacija.

popeye

pre 9 godina

Стефановићу, није ли забрањено неовлаштено истицање страних застава у Србији??

Ja

pre 9 godina

Ili ce se asimilovati ili otici kod tebe. Trece nema, kako nasim ljudima kod vas, tako i vasim kod nas. Posto se sprema napad na Makedoniju od strane 'Orka' (citaj: Siptara), tamo treba pomoci i traziti svoje interese.

Kosovastar

pre 9 godina

Posto mnogi ovde nemaju pojima o takozvanoj srpskoj manjini u Albaniji i jos uvek veruju svojoj propagandi da u Albaniji ima na desetine hiljada Srba evo malo istine:U popisu iz 2011 su se kao Srbi izjasnili punih 66 stanovnika Albanije dok su se 366 izjasnili kao Crnogorci. Svaki grad u Srbiji ima po tih 66 Albanaca.Kako mozete praviti paralela sa preko 100.000 Albanaca iz Presevske Doline sa 66 Srba u Albaniji ? Paralele se mogu praviti samo sa 120.000 Srba koji danas zive na Kosovu sa 100.000 Albanaca u Srbiji.Ja ne znam na cemu se bazirate o velikoj srpskoj manjini u Albaniji ? Ako vam propagandna masinerija kaze da u Tirani zivi 20.000 Srba vi to odmah poverujete ? Ili citajte malo vise ili kazite vec jednom vasoj vlascu da vas ne laze izmisljenim podacima jer kako i sami znate; u lazi su kratke noge.

Veliki brat

pre 9 godina

Šta bi se dogodilo da naš premijer od u Hrvatsku, Mađarsku ili Rumuniju i krene ovako da priča???

Pa u kojoj normalnoj državi se dozvoljava nekom stranom zvaničniku da se tek tako šeta po Srbiji i posećuje koga hoće, a naročito političare i građane Srbije koji imaju separatističke težnje?

Ako im je bolje na Kosovu, neka prodaju kuće i lepo se presele tamo kad je bolje.

aleksandar798006

pre 9 godina

Dolazak premijera Albanije i sva ova buka u javnosti oko toga je jos jedna ispricana prica za laku noc!Istina je da je Srbija u neprijateljskom okruzenju sa svih strana..ali opet nije dolazak jednog Rame u Beograd nas najveci problem..Beograd je kao sto znamo postao CRNA RUPA u svemiru,pa ce i ovaj FEST dolazak lako progutati..Mi vrlo dobro znamo sta Albanci zele,ali mi sami sa sobom neznamo sta cemo!Dok se mi delimo na Beogradjane i Vojvodjane i kako vec drugi se ujedinjuju i bas ih briga! Nas ministar Vulin poklanja nekoj tamo ugrozenoj albanskoj porodici u Presevu ili gde vec pomoc u beloj tehnici..a s druge strane svoj narod(socijalne slucajeve)tera na rad za 5,6..ili 7 hiljada mesecno! Prst na celo! Sve je nakaradno odavno! Mi nemamo ni dobre vodje ni dobre institucije!U tome je problem! Nemamo se mi sta ljutiti na izjave albanskog premijera!

SRBIN

pre 9 godina

A Srbi u Albaniji,kakva prava oni imaju? Sto se ne zalaze malo Vucic za njih? A? Oni naravno traze svoja prava, ko je nama kriv sto se politicari ne bore za svoj narod?!

Mirko

pre 9 godina

Ma nemoj! Ovaj i dalje provocira. Ti mozes samo da uporedjujes prava Albanaca i Srba u Srbiji i Albaniji a to je vise nego ocigledna razlika. U Albaniji Srbi nemaju pravo da se pisu onako kako se zovu nego moraju da koriste silom nametnuta albanska imena od strane drzave! Nadam se da ce Vucic najmanje to da zahteva kada bude posetio Albaniju. Ramina poseta nazalost nije donela nista dobro nego je potvrdila sumnju Srbije da Albanija sinhronizovano radi protiv srpskih interesa ma gde oni bili.

Paklena pomoranža

pre 9 godina

Bio sam granicar u Presevu vec sad davne 2004 ljudi to je 95% Albanskog stanovnistva i sto je meni tad kao i sad zabrinjavajuce bilo jer su oni kao termiti i jos tada smo samo u grupama dobijali izlaske nas deset nikako sami da li je to normalno u sopstvenoj zemlji inace poz septembarsku klasu iste godine bese mnogo dobro :)

kejto

pre 9 godina

"...i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području"

i to rece premijer zemlje koja neometano asimiluje sve svoje manjine od kada albanija postoji!!!
ovaj albanac zloupotrebljava gostoprimstvo srbije i huska albanski narod protiv sopstvene zemlje.
ovo je skandal!

CaptainObvious

pre 9 godina

To je razlika izmedju nas i njih. Srbi bi prvi terali druge Srbe da se asimiluju ako bi im neko nesto obecao za to. "Vi imate svoju zemlju i ne zanimate nas". Zato oni imaju sta imaju a mi imamo sta imamo.

Krasniqi

pre 9 godina

Vi srbi ne znate nista od istorija da naucite. Kako mislite da vam bude srpska presevo bujanovac kad dole srbi su manjina, tako ste vikali za kosovo e srbija, a u realnost albanci vecina i mogu da urade sta zele a to je udruzenje sa Kosova i Albanija.
i sto ne upravljate sa Presevo i Bujanovac ako je vase nego je dole katastrofa?
Prvo se granica stavi jaka da bude a onda se pravi grad na voda komsije! :)

Igor

pre 9 godina

Da li je bar danas jasno Srbima gde Srbija ide? Da li je Srbima jasno da poklanjanjem Kosova i Metohije nije završeno masakriranje Srbije? Da li je Srbima jasno da nas politikanti na vlasti godinama lažu, od Miloševića do danas i da su svi deo jednog projekta protiv Srba i pravoslavlja na ovim prostorima. Da ne zaboravim. U tom projektu danas usčestvuje i Srpska Pravoslavna Crkva.

objektivno

pre 9 godina

Samo jedno zelim da vam kazem - sve zavisi od nas samih. Ako nastavimo kao do sada skoro je izvesno da ce Srbi nestati a da ce na ovom prostoru ziveti Albanci. Nije vazno sta prica neki cudan lik koji se zove Rama. To je njegov problem kako on izgleda, kako se ponasa, sta prica. Nas problem je sto smo drugi otpozadi na svim listama, a bez ekonomije, puteva, stanovnistva, nema nam zivota. Ekipa na vlasti od 1945 do sada se nije nesto mnogo menjala, uglavnom radi protiv Srba kao naroda, a za neku svoju licnu korist. To je nas problem. Bilo je nekih malih razlika ali sve su to isti ljudi i njihova deca.

Goran

pre 9 godina

Cemu uzrujavanje i nasedanje na provokacije. Najnebitniji su u Evropi. E, mos misliti, hiljadu dve ljudi se okupilo da iskazu svoju nelojalnost i mrznju prema Srbiji. Koga briga za to i Ramu i njihovu jos uvek ultra zaostalu i primitivnu Albaniju. Mi treba da gradimo pricu sa najvecima, a ovim malim i raspalim nista drugo ne preostaje da laju i reze ali na to niko ne obraca paznju. Na njihove ideje o velikoj Albaniji i nezavisnom Kosovu treba se samo grohotom nasmejati i to na najvisem nivou.

Smuleco

pre 9 godina

Uvek nam je neko drugi kriv za nasu nesposobnost i pravljenje losih poteza- Albanija, Amerika, Nemacka, Velika Britanija. Da, to nam nisu svakako politicki prijatelji, ali nismo se ni potrudili kao narod, da svoju zemlju emancipujemo u politickom smislu, pa onda kukamo nad zlehudom sudbinom koja nas je zadesila. I komentarisemo izjave i poteze Rame ili Erdogana ranije, kao, nesto smo iznenadjeni. Lupiti glavom o zid, i onda se rastrezniti od iluzija- to je moja poruka.

Nislija

pre 9 godina

smesan si ramo ramo,teras cirkus,ne shvatajuci da si smorio,gledam ove u narodnoj nosnji,pustite omladinu da zivi,21-vi vek,nije 16ti ako vam neko nije rekao,manite se zastava,ponjava,belih kapica,ako ih toliko volis dovedi najace firme iz albanije i otvori im 7-8fabrika da rade,imaju kintu da vode cure na baklave,tolumbe,korzo,ne smarajte omladinu sa mitinzima,regrutovanjem i ostali glupostima,tteba da se zivi i da se ima mladost...jer ako vi njih nalozite na rovove i ostale gluposti nasa omladina mora zbog vasih paganskih razmisljanja u rovove,a mi bi samo da zivimo kao sav normalan svet....

T&T

pre 9 godina

"Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Preševu da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu."

Evo, ja se apsolutno zalazem da im se daju ista "prava" i da se tretiraju na potpuno isti nacin kao i Srbi na Kosovu... Da se ne zale vise "mukice" nase...

Grunf

pre 9 godina

Dugo sam razmišljao da li da uopšte nešto napišem jer vrlo često moji tekstovi ne budu objavljeni iako nikoga nikada uvredio nisam,pa sam se pitao vredi li. Pokušaću.Kada čovek pročita izjave Albanskog Premijera šta reći a ne zaplakati.Zamislite diplomatu koji kaže da ne sanja Veliku Albaniju nego Veliku Evropu koja će obuhvatiti sve Albance i Albanske teritorije.Albanija ima izgleda više Albanskih teritorija.Uz sve to on poštuje suverenitet Srbije,kao što poštuje i Grčke,Makedonije,Crne gore ali bi da uzme malkice od svake zemlje pa tako kao Albanija udje u Veliku Evropu.Kako u tu Vašu Veliku Evropu kada sa svojim prvim komšijama ste stalno na ivici diplomatskog skandala i incidenta. Malo malo Albanci ruše i pale manastire,groblja.Da li su danas državljani Srbije muslimanske veroispovesti,albanskog porekla istakli simbole države u kojoj žive?Žive u Srbiji raširenih Albanskih zastava.Ne postoji istorijska ni bilo kakva mogućnost da se prevazidju razlike i netolarancija dok takve usijane glave daju izjave.Nacionalizam vodi u izolaciju i opet gradite zid oko sebe ciglu po ciglu pa će Vam drugi biti kriv što Vas čeka isto kao u vreme Envera Hodže.Svaki narod zaslužuje vlast kakvu ima.I treba da se ogradite od ostatka sveta jer ono što ste izgovorili sigurno ne doprinosi pomirenju,a posebno šta činite na delu.Inače mislim da je ovo presedan da jedan Premijer strane zemlje ode sam bez predstavnika države domaćina u neki drugi grad.To još nisam čuo.Što niste otišli u Obrenovac npr.

RR

pre 9 godina

Rama je nesto najbolje, najdemokratskije i najmodernije sto je albanska politika dala u celoj istoriji svog postojanja.

Ali ako je ovo retorika koju takav Rama propagra, onda nazalost zaista ne moze biti suzivota izmedju Srba i Albanaca. Jer, ako ovako nastupa najbolji medju Albancima, kakvi li su stavovi svih ostalih?

(Daleko od toga da su sa srpske strane svi cvecke, nemojte me pogresno shvatiti.)

Mozda bi zato zaista bilo najbolje trajno razgranicenje. One teritorije na Kosovu sa kompaktnom srpskom vecinom uz granicu uze Srbije (severno od Ibra) razmeniti za teritorije u Presevskoj Dolini sa kompaktnom albanskom vecinom uz granicu Kosova - svako svojima. Izmedju napraviti granicu kao izmedju dve Koreje, ni ptica da ne moze preleteti. Ponuditi kosovskim Srbima koji budu ostali sa one strane razmenu imovine sa Albancima koji ostanu sa ove. Ko odluci da ostane sa kontra strane obavezan je da se asimiluje - da potpise zakletvu na vernost drzavi u kojoj zivi i da promeni ime tako da se uklapa u svoju sredinu. Niti u Srbiji albanski jezik niti na Kosovu srpski imaju status zvanicnog niti se predaju u skolama.

Potpuno i totalno razdvajanje.

I mozda onda za nekih 200 godina budemo spremni za normalne dobrosusedske odnose...

Gonzo bongo

pre 9 godina

Manjine su uvijek bili igracke maticnih drzava. Mnogi su ratovi zapoceti zbog zabrinutosti oko manjina koje su i same pomalo nestasne mase. Strasno je da se tako blizu zivi a mentalno daleko. Zamisli da Srbin drzi hrvatsku zastavu, Hrvat srpsku zastavu. Albanac srpsku ili Srbin albansku? Pricam li o naucnoj fantastici? Nije lako na Balkanu, nema buducnosti samo se prica o proslosti....

Tabula

pre 9 godina

Da su nasi politicari pametni, kao sto nisu, odneli bi snimljeni govor ovog manipulatora u UN i pustili ispred Generalne skupstine. I doneti dokaze koji pobijaju njegove tvrdnje. Pa posle neka se cesa po glavi.
Dabogda ostali do kraja sveta izolovani iza one strane Prokletija. Za bolje nisu.

cojstvo i junastvo

pre 9 godina

Stidim se ovih nasih sto su na vlasti! Sramota su za srbski rod! Strasno...ja bih licno rekao tom rami u oci sve, ama bas sve! Parod pa to je uradio i gosn vucic iza zatvorenih vrata?

Runjocaveman

pre 9 godina

To je tacno sto kaze Rama,Albanci su kupili Kosovo isto kao Hrvati RSKrajinu,sad to u Srbiji mazu na hleb i mastaju jos o R Srpskoj i eu prijateljstvu,tako oni zive,hahahahhahaha.

gordana

pre 9 godina

sram me je sto zivim u drzavi u kojoj je premijer jako nepristojan,u kojoj se gosti optuzuju da su provokatori a govore istinu,gde se premijeru jedne zemlje onemogucava da ga cuju jer ne daju prevodioca i sl.A izjave koje daje UZAS.PREMIJER ALBANIJE JE POKAZAO KAKO TREBA PREDSTAVLJATI SVOJU ZEMLJU i ja sam vrlo zadovoljna a provokacije dolaze iz glava pojedinaca.

socijalista, komunista

pre 9 godina

@ Pera. Nemacka nas voli, ali misli da smo im neprijatelji. USA i UK ce nas uvek smatrati " malim Rusima" i volece nas samo mrtve ili iseljene ili ako se budemo zvali Hrvoje ili Hasim... a ni tada nas nece voleti, samo ce znati da mogu da nas iskoriste....protiv Rusije.

NN

pre 9 godina

Ovo je po meni potpuni poraz vlade a narocito premijera, koji se pokazao nedoraslim albanskom premijeru. Ovo sto sada vidimo je pocetak kraja naprednjacke vlasti. Vucic jednostavno nema slifa, verujem da bi se Ivica Dacic mnogo bolje snasao.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Kakva kolosalna zamena teza i samaranje Srbije i Vucica licno. Pa ovaj Rama zaista nema ni malo obraza kad Srbiju, koja je Albancima dozvolila sve ukjlucujuci i univerzitet i akademiju nauka na svom jeziku, optuzuje za asimilaciju. Valjda covek posao od sopstvene drzave koja je Srbima u Albaniji zabranila ne samo upotrebu vec i davanje deci srpskih imena. Jel' to Albanci u Srbiji tek natucaju po neku rec na albanskom ili obrnuto, jedva govore srpski? izvanredan primer asimilacije!??? I na kraju najveci bezobrazluk, Srbima sa Kosova je oduzeta drzava za koju su njihovi dedovi krv prolivali i baceni su u podanicki status jedne kriminalne tvorevine Kosove* (ni ime nisu imali svoje vec su uzeli nase) a nas "gost" na nasoj zemlji drzi zatvoren sastanak sa lokalnim albanskim mafijasima. O tome da ni jednom recju nije pokazao da u tom kraju Srbije zive i Srbi i drugi nealbanci da i ne govorim. Vucicu, tebi govorim, ne brani se Srbija od Terazija do Bubanj potoka vec i u Presevu. Al' sta ja tebi pricam kad je tvoj prijatelj Milo davno priznao Kosovo.

Milan

pre 9 godina

@ 1003,
Pre nego sto jos jednom procitas svoj kometar, razmisli malo i naci ces u njemu odgovor. Pa logicno je da je poenta i namera bila da Rama poseti Srbiju bas na dan primirja.... Pametnom dosta. Medjutim ( kada uvek postoji MEDJUTIM), treba biti dovoljno pametan ishvatiti poruku. Druga je stvar sto je za pametnog coveka i komarac muzika, ne treba mu sinfonijski orkestar, sto se za Rmu nemoze reci. Premijer Vucic nije nista pogresio, sem sto je reagovao tako kao sto je reagovao. Posle bitke svi su "najbolji generali". Mislim da iz ove posete treba izvuci pouku - " Kako ti tebi, tako ja meni", bez sujete. Zar nije najbolje od svega upoznati neprijatelja? Sa takvima u buduce se pripremiti - BITI PAMETAN PRAVECI SE GLUP, OSTATI MIRAN, DOSTOJANSTVEN ..... To je snaga velikih drzavnika.

Albanac prvi komsija sa Srbima

pre 9 godina

moj komentar je zahvalujem prvo Boga sto je prvo poslao mir na balkanu i molim da nikad da nema sukobe izmedju nikoga na svetu a ni kod nas u balkanu, prema
Meni ja cenim mnogo hrabrost premijera Albanije i Srbije da se sretnu i da razgovaraju za oba naroda! Sto se tice posetu premijera Albanije Edi Rama to je jedan veliki korak ka pomirenja oba naroda zahvaljuci i premijera Srbije Aleksandar Vucica! Nadam da krenuo ka dobro i nadam da Albanski premijer da ga gosti u tiranu premijera srbije kad dolazi u Albanije naj bolje sto je mogucnosti, svaki pocetak je tezak ali kad ima volja to nije tesko! Dosta je bilo sukoba dosta je bilo krvi dosta ljudi su izgubili naj milije! Nas zivot svima je nas otisao na muke naj gore što postoi smo preziveli, da radimo na pravac da nasa deca zive na miru da së pomognemo medjusobom da sredinu ekonomski razvoj porodicni I drzave da se volimo a ne da bolestimo sebe sa mrznjem samo volja e verujemo BOGU ALLAHU i on ce da nas pomogne da skacimo ove nesporazume! Pozdrav svima i daj boze da Albanci i Srbi zive na miru dok postoi covecansto!!!

Nina

pre 9 godina

Gde jo bto ponizavanje drzave Srbije???!!!???
Ja mislim da je sasvim normalno da premijer Albanije poseti albance u presevskoj dolini.
Takav pristup bi imao svaki premijer i svaka drzava koja ima svoji ljudi van svoje drzave.
(Albanac, 11. novembar 2014 12:59)

Klasicno albansko zamajavanje. Preskocis glavnu stvar i onda ispadne da si u pravu. Niko i ne kaze da je problem sto je posetio Presevo (pa premijer Srbije mu je dozvolio), problem je sto prica o polozaju Albanaca u Presevu i Srbima na Kosovu, umesto da povuce paralelu izmedju Srba u Albaniji (koji nemaju nikakva prava) i Albanaca u Srbiji. On je dosao kao premijer Albanije, a ne Kosova.

cinik

pre 9 godina

Logično je da institucionalni obim prava nije isti. Ako krenemo od toga da je Kosovo nezavisno, ono je prema svom ustavu država Albanaca i Srba, tj. Srbi su konstitutivan narod, srpski zvaničan i službeni jezik. U Srbiji Albanci nisu konstitutivan narod, a albanski je zvaničan tamo gde su Albanci u većini. G. Rama treba da se informiše bolje. Ako pak poredimo prava Albanaca u Srbiji sa pravima Srba u Albaniji, šta tu g. Rama ima da kaže? Srbi su u Albaniji već bezbeli asimilovani.

LFC

pre 9 godina

Srbiju niko nece ponizavati - rece Vucic. A dan posle, u sred grada na teritoriji te iste Srbije osvanuse albanske zastave podeljene deci i gradjanima i bilbordi za docek premijera susedne zemlje. Da, niko nas nije ponizio...

Vitez Kolja

pre 9 godina

"Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Preševu da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu."
Kosovo je protektorat.....,a albanci na jugu srbije ce imati ista prava kao srbi i hrvati u albaniji.
I ono Vucic sto je rekao prelazak samo sa licnom kartom,lupio je da i on nesto kaze,posto od njega kao ni od tebe nista pametno

Ponosan Srbin

pre 9 godina

Kada Angela Merkel kaze da se prihvati realnost u vezi sa kosovom to nas Srbe ne vredja i to ima tezinu a kada to kaze Rama onda smo uvredjeni i o tome se prica ceo dan. Srbijooo , dok se Albanija razvijala mi smo ratovali, predvodjeni ovima koji su sada na vlasti. Sada smo na istom nivou kao i Albanija i nista nije strasno da nas uci pameti neki Rama. Zalosno ali istinito. Ako nastavimo ovim stopama nemoj da se iznenadimo da nam Albanci budu mentori za ulazak u EU kao sto su sada cine Slovenci i Hrvati.

Саша С.

pre 9 godina

А Србе у Албанији сте могли да асимилирате!!!
Овде су новинари криви што му нису поставили такво питање! Наиме, познато је да су Срби у Албанији морали да имају албанска имена и зато је сада број наших Срба тамо готово занемарљив, а истина је да нас је било на простору северне Албаније у великом броју!

reptil

pre 9 godina

Jadno je to kad manjine ne vole svoje zemlje u kojima zive. Albanci nemaju Srpsku zastavu ni Srbi nisu nikad imali Hrvarsku kuci u bivsoj Krajini. Pa zavrsi kako zavrsi. Na Balkanski nacin sa ajvarom.....

Bulbulderka

pre 9 godina

Potpuno je u pravu ovaj . albanski američki maštar - evo, mi smo do juče tolerisali jednog od mnogih takozvanih albanskih preprodavaca iz Preševa (prodaju sve od igle do lokomotive na Đeram pijaci i svake godine se ponose kako letuje među svojima u albanskom Ulcinju). Biće da ga vole političari i korumpirani iz Uprava pijace Đeram.
Eto, sutra ću mu preneti pozdrave od voljenog albanskog vođe i da se pozdravim sa njim koji do juče nije imao prava u Beogradu kao što su Jevreji, Mađari i Crnogorci imali prava u Hrvatskoj i Bosni...
P.S. Očekujem da će se taj Albanac od sutra skloniti sa pijace, e da bi njegov duhovni tata imao o čemu da priča...

bb

pre 9 godina

Znaci velike sile na celu sa Nemackom i SAD ce podrzati da Albanci na jugu Srbije dobiju sve ono sto su dobili Srbi na otcepljenom Kosovu ili nema nista od EU a mozda jednog dana dozivimo nove 90 te , pa uz pomoco istih tih sila i Bujanovac, Presevo i Medvedja tj tzv Istocno Kosovo bude otcepljeno od ostaka Srbije i bude pripojedno Kosovu.

Ivan

pre 9 godina

Baš me interesuje kako i u kom smislu Srbi na Kosovu i Albaniji imaju više prava nego Albanci u Srbiji. Na papiru možda ali na terenu Srbi na Kosovu i Metohiji žive odsečeni i iza bodljikave žice. Na groblja svojih ne mogu i tako te sitnice.

O Albaniji samoj da ne pričamo. Proverite šta Amnesti International kaže o njihovom odnosu do manjina i zakonima. Sve je jasno. Ovaj Rama je jedan običan manipulator.

eset

pre 9 godina

Pa i mi nosimo srbske zastave kad dodje vucic u banja luku
Sta je tu sporno
(Sale, 11. novembar 2014 13:01)

Sporno je to što je Republika Srpska entitet (skoro država), sa vlastitom zastavom međunarodno priznatom, a ovi Albanci tako nešto nemaju.

Evropljanin

pre 9 godina

Valjda bi premijer Albanije, trebalo da uporedi prava Albanaca iz Preševa, sa pravima Srba koji žive u Albaniji. Takođe, da bude oprezan u izjavama kada govori o asimilaciji i da se seti Srba koji u Albaniji nemaju prava da koriste srpska imena...

dejan

pre 9 godina

neznam sta vam je?
jedan predsednik jedne potpuno nemocne i nevanzne republike, jedna mala manjina na jugu srbije, vas provocira?!
kao da nemamo nikakve vaznije probleme(nezaposlenost,plate,skole,...).
mi smo tako duboko na dnu, nemamo ozbiljan ekonomski rast, masovno srbi beze iz srbije - a bavimo se sa potpuno nebitnim i nevaznim stvarima!
dajemo tim 1000 neskolovanim ljudima podrzku zato sto ih uopste spominjuemo! sram nas bilo!

Opet provokacija

pre 9 godina

Porediti prava Srba na KIM i prava Albanaca u Srbiji je neverovatna provokacija. Prvo KIM nije deo Albanije da bi vrsio poredjenje, vec sastavni deo Srbije koji je bespravno otet i dok god Srpska vlada ne prizna KIM kao drzavu do tad sve druge su zalud priznale, a po medjunarodnom pravu i rezoluciji Srbija nikad nije napustila svoju teritoriju. Prava Albanaca, ja koliko vidim oni se Srpskim jezikom ne sluze, nastavu slusaju na svom jeziku a oni koji zive, rade i studiraju u Srbiji imaju sva jednaka prava kao svi Srbi i gradjani Srbije. A pored ovoga Srbi na jugu trpe torturu. Suprotno bi morali da dokazu za zelenim stolom. Prava Srba na KIM, nemaju pravo na slobodno kretanje, pravo na svoj jezik, kulturu i veru, sve ovo kad bi i sami Srbi na KIM pokusali bili bi muceni ili ubijeni a niko osudjen. Prava Srba i drugog ne albanskog stanovnistva, u samoj Albaniji jos od Envera Hodze i nasilno ujedinjenje Albanaca svih vera, primenjuju sledece ako nemaju albanska imena i prezimena nikakva prava nemaju! Oduzeti pravo na ime i prezime je prva tacka krsenja ljudskih prava u jednoj zemlji, jer gubitkom ovog osnovnog gubite pravo na svoj identitet, ravna je nacizmu. Pitam se kad ce Srbija po tom osnovu vec sad pokrenuti pitanje prava Srba (ovo ocekujem i od Grcke, Makedonije i Crne Gore), da vrate svoj identitet, pravo na kulturu i jezik i to pred EK sad kada se vodi politika o pridruzivanju. Jer vecito podilazenje njima dovesce da na kraju svi ostanemo bez svoje drzava!

Melenci

pre 9 godina

Rama uopste nije dosao da bi otoplili odnosi izmedju Srbije i Albanije,nego da potvrdi da za tih 70g ne znace nista,da je neprpeljivost i dalje tu bojim se jos dugo.Mi nismo prijatelji nego poznanici.Najvise me nervira i to uzasno,Rama prica,deli lekcije,kao da je u njegovoj zemlji blagostanje,kao da ljudi zive u bajci,kao da su jedini na zemlji koji nemaju svojih problema.Umesto da se bori za svoje gradjane u sopstvenoj drzavi on se siri,reklamira,propoveda,sada pominje i asimilaciju,ON?Umesto da prvo pocisti svoje dvoriste.

Petar_Veliki

pre 9 godina

Srbe je najbolje opisao Arcibald Rajs. Nazalost je video sve ono sto je kasnije doslo, a pre svega primitivizmom, grabljivoscu, izdajom, gluposcu, nezainteresovanoscu politickih elita, "inteligencije" i malogradjanskom mentalitetu. Sve ono sto su veliki, pametni, nepismen Milos Obrenovic i njegovi seljaci postigli u 19. veku i kasnije seljacka Srbija na pocetku 20 veka, je sacica lupeza i prevaranata procerdala za kratko vreme u 20. i na pocetku 21. veka. Ista je prica i sa Albancima, Kosovom i Metohijom, itd.
Sve dok "guzicari" nece da pomere svoje d..e iz Beograda, sve dok niko nece da se zrtvuje u ime nacionalnih ciljeva, u ime ocuvanja teritorije, bice tako. Treba uciti od uvek pametnih i prakticnih Jevreja. Kada je trebalo preselili su glavni grad u Jerusalim. Kada je trebalo, naseljavali su teritorije. Kada je trebalo, organizovali su se. U moru Arapa su opstali i uspesno opstaju zahvaljujuci tome. No, Srbi vole vise da pricaju nego da rade. Vole da setaju cipele od Terazija do Knez Mihailove. Vole da srcu kapucino i vode prazne razgovore dok salju sms poruke na najnovijem mobilnom. Bilo kakva zrtva je njima strana (ne mislim ginuti). Nezainteresovani su za svoje licne zivote, a kamoli za vise ciljeve.
E, zato se desava to sto se desava vec 100 godina. Zato se ori sota Presevom i igra na veliko. Ni Karadjordjevici nisu imali kompas, a kamoli ovi danas.

Duci0167

pre 9 godina

Kad vec patriJotski prebrojavate srusene srpske crkve prebrojte srusene dzamije i ociscena albanska sela pre eskalacije sukoba. Obozavam nas mentalitet okretanja glave kada drugi ginu. Smirite se nacosi

Нисмо луди

pre 9 godina

Ко би покушао вас да асимилиује, тако вам калимерове капице?
Нисте хтели школе, нисте хтели факултете, нисте хтели топлу воду и семафоре, а све на рачун Срба. За време Југославије су долазили црнци из Африке да уче школе, али не и ви. Само онај несрећни и тужни усамљени Ибрахим Ругова је имао капацитета и био образован. А ви... Све и да хоћемо, немамо кога да асимилујемо. Дрвосече имамо, а за копање ровова користимо багере. Неупотребљиви сте.

Melenci

pre 9 godina

petrit,moram priznati da si dobrim,ne celim ali dobrim delom u pravu!Uvek se govorilo a to je nazalost bilo i tacno,sto juznije to tuznije.Krive su bile Jugoslavija i zajednica SCG,dobrim delom i Srbija,ali manje.Jer svrsena stvar je bila kada smo shvatili da se treba posvetiti razvoju Kosova kao i juga Srbije.Srbija ce moci nesto da uradi ako kosovari se medjusobno pokoskaju oko vlasti ili ako nastave sa raslojavanjem drustva.Da bogati budu jos bogatiiji siromasni siromasniji,Da ne govorim o svercu,krijumcarenju,islamistima mislim onim ekstremima.No svakako albanskom postenom coveku zelim sve najbolje.

Melenci

pre 9 godina

ALBANAC,nije to ponizavanje i ti to znas nego je ponizenje kada ti gost dodje u kuci i prica ti bajke o nekom za koga zna da ti nije prijatelj,on ga hvali a ti cutis?Ili mu kazes hajde sada napolje pa se druzite koliko god hocete.Nesto slicno je ucinio Rama,zloupotrebio je gostoprimstvo.Nisam ni znala da albanci,vlada,uziva u peckanju Srbije,misleci da cemo jednom nasesti i napraviti lom,i ponovo biti krivi u ocima sveta.No i pored sve bede koja nas snalazi Srbija je amerika za Albaniju u svakom smislu.

john

pre 9 godina

vucic je takodje morao biti danas u presevu! apsolutno. ovako ispada kao da je i tu teritoriju i te gradjane,kakvi god bili,napustila zvanicna srbija. vrlo los potez. kad ga je vec pozvao,morao je i biti sa njim. sarena laza je vucicev patriotizam ako se uplasio da ode u presevo,a mnogi to tako tumace.

PrishtinaliJam

pre 9 godina

Pitam se! Kako ce se osecati ovi patriote na baterije kad Srbija prizna nezavisno Kosovo. Hoce li se stideti njihovim zabludnim komentarima koje danas pisu?!Ili cemo svi skupa za 20god u EU ? A mozda Srbija malo pre nas zbog otovorene politike (Priznanje Kosova). Give peace a chance.

Mareni

pre 9 godina

Erdogan kad dodje u nemacku
Milion turaka nosi turske zastave i niko nista ne kaze
A i sto bi to je demokratija a mi hocemo to
(Sale, 11. novembar 2014 13:03)

Vidi postoji "mala" razlika Turci nisu ukrali/oteli 17% teritorije Nemcima,niti rusili nemacke crkve iz 12,13,14 veka

Petrit

pre 9 godina

Pa da, ne bi nam bilo lose nama Albancima sa Kosova da budemo deo Srbije. Za jedno 50 godina moj unuk bi bio predsednik ili premijer Srbije, ili glavni komandujuci vojske.... kad bismo mi bili vecina u samoj Srbi. Samo je stvar da treba da sacekamo jos 50 godina....To much :)

lucia

pre 9 godina

Vucicu, vama je msto s gostom u Presevu.Cisto da za nekoliko god. neko vama slican ne kaze da smo isprovocirani. Da li i sopstvenu kucu napustate kada vam dodju gosti?

Radomir

pre 9 godina

"Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica."
Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica.stevan

Mi smo poslednji put imali nešto što bi se moglo nazvati suverenitetom za vreme SFRJ Jugoslavije. Taj suverenitet je bio posledica hladnoratovskih podela i spoljnopolitičke veštine Josipa Broza (unutršnja politika mu nije bila jača strana, blago rečeno) da manevriše između Amerike i SSSR. Kada je pao berlinski zid taj svet, na kome je Jugoslavija bazirala svoj suverenitet, se raspao, a pošto Jugoslavija svoju snagu nije crpela iznutra i ona je, barem u onakvoj formi u kojoj je postojala, morala takođe da se raspadne.

Greška Slobodana Miloševića,kao i naroda koji ga je pratio, je bila ta što on ove promene uopšte nije prepoznao. Zemlja je pre održavala iluziju suvereniteta, koliko je mogla, da bi se zatim pod pritiskom okolnosti, mnogo većih od nas samih, sve raspalo. Tu grešku i taj rspad živimo i dan danas.

bojan

pre 9 godina

za mene licno ovo je ponizavajuce, prvo dron, pa konferencija za medije i sad ovo, nikako mi ne ulazi u glavu sto su mu dozvolili da ide dole, posle onog sto je izjavio u bg trebali su ga u avion i za tiranu, ocigledno da nasi politicari svi do jednog nemaju dostojanstvo vec samo prazne price, za mene je ovo veliki samar svim srbima dozvoljen od strane nasih politicara a vi pisite i pricajte sta vam volja

serb_alien

pre 9 godina

Ljudi, ajde da malo budemo realni. Koliko vas zna kako zive Srbi u Bujanovcu i Presevu? Jel znate koliko je njih ostalo bez posla kako bi na njihovo mesto dosli Albanci? Svi ih se sete samo kada dodje do nekih teskih incidenata. Jel zna mozda neko kada je poslednji put gospodin Vucic posetio ove dve opstine? Pa nije ni cudo sto Albanci posmatraju Ramu kao svog premijera. On bar brine o svom narodu. Ne bi me cudilo da i Srbi na jugu pocnu da misle da im je Rama premijer, jer svog jos nisu videli. A podseticu samo da je u poslednjih 10 godina skoro 1000 srpskih porodica napustilo Bujanovac i Presevo i da Albanci kupuju sve srpsko sto je na prodaju (ko zna cijim novcem). Pa ako to gospodinu Vucicu nije dovoljno da malo vise obrati paznju na svoj narod i na teritoriju... verujem da mu nece biti dovoljna ni neka teska rec.

b78

pre 9 godina

ja ne vidim gde je u ovoj poseti problem....pa nece da posecuje Cacak i Kraljevo valjda.....ono od juce je iskreno sramota za nekoga ko je premijer drzave....ne zato sto on to misli i javno govori da je Kosovo samostalno po belom svetu vec zato sto je tacno dogovorena poseta sa temama kojima se bave oba drzavnika....prosto je iskoristio ovaj dogadjaj kao i onaj idiotluk sa dronom da pokupi poene na unutrasnjem planu....pametan diplomata to ne radi....to radi lokalni politicar pri cemu ne mislim ni da su nasi puno bolji....iskreno mislim da bi bilo potpuno ok da je Vucic juce rekao da se ovim gestom poseta zavrsava jer je zloupotrebio gostoprimstvo a da o dogovorenim temama mogu i treba da razgovaraju nekom drugom prilikom kada Albanskom premijeru bude vise stalo da se izgradi autoput do Albanije nego da poveca svoju popularnost na Kosovu i Albaniji...zaista pilicarski....kao i ovaj nas koji je nastavio razgovor

mix

pre 9 godina

@ Тоталан пораз Вучића. Његове су само приче, приче, приче, без дела. Тек га чека Шешељ. Не био у његовој кожи.
(Никола, 11. novembar 2014 12:25)

Slazem se da ti je bolje da ostanes u svojoj kozi....ne bi se ti snasao u bilo cijoj drugoj.

moje ime

pre 9 godina

@stevan

Da li smo za vreme Milosevica znali koje su nam granice?
Da li smo posle Kumanovskog sporazuma imali suverenitet na Kosovu i Metohiji?

Lako je sada pricati bajke. Ima nas dosta koji se ipak secamo tog vremena veoma dobro.

Ne ponovilo se!

realno

pre 9 godina

U čemu je,ljudi,ovde problem?Ko je nama kriv što smo neorganizovan narod?Ne radimo ništa,ne razmnožavamo se,čekamo "strane investitore"...Dok mi čekamo bolji život,Albanaca će na Balkanu biti više nego nas,a posle nam kriv đavo što traže nešto.Pravite decu,čije ovce,toga i planina!

aleks

pre 9 godina

Bas bih volela da vidim koja zemlja ce dozvoliti srpskom premijeru ikada da se obrati srpskoj nacionalnoj manjini na ovakav nacin, koja zivi u susednim zemljama. Hocete da vam kazem odmah odgovor NIKADA.Jer su se Srbi svuda asimilirali, jer su ziveli pod pritiskom. Da ne govorim da su u sopstvenoj zemlji bili podredjeni drugima koji su bili vecina i kotili se kao zecevi!

Никола

pre 9 godina

Тоталан пораз Вучића. Његове су само приче, приче, приче, без дела. Тек га чека Шешељ. Не био у његовој кожи.

1914

pre 9 godina

A gde je Vucic u Presevu,na sta to lici da sam premijer Albanije ide tamo,kakvu poruku mi saljemo time,da nas taj deo ne zanima?Bruka i sramota kako ova vlast veze nema s nicim...

lekar

pre 9 godina

Stop ponižavanju, za mesec dana dva puta nas šikaniraju u našoj zemlji, i sad još blokada autoputa na praznik kad svi putujemo. Dosta je bilo!

Mr. Moon

pre 9 godina

Pa sta je 1000 ljudi?
Ovde generalno vlada misljenje da su pripadnici Albanske manjine kojekakvi divljaci. Evo, provociraju nas (nas fine, lepe, nasmejane, ocesljane.. ) samo tako. Sa sve kriticnom masom od 1000 ljudi.

I u Albaniji i na Kosovu zive i dobri i losi ljudi. Kao sto i kod nas ima dosta ekstremista, tako isto i kod njih. Ovde je gomila ljudi jos pod uticajem Slobine propagande. Mada, nisu se ni ovi posle nesto trudili da poprave stanje.

U 100e da sva ova prasina sto se dize prethodnih mesec dana odgovara jedino nasoj vladi. Uskoro Srbija "koju svi provociraju i ponizavaju, posebno zapad" zaokrece ka istoku. E tada pocinje show.

P.S.
Ne bi me cudilo da su nase sluzbe organizovale cuvenog drona. Posebno posle premijerove izjave "Evo i UEFA je glupa pa nije presudila 3:0 u korist Srbije"
Uefina presuda je obrazlozena samo time sto Albanci nisu zeleli da nastave utakmicu uprkos insistiranju delegata. Nidje veze sa dronom. Za koga i dalje cekamo da se utvrdi ko je odgovoran. I pored brojnih najava najave da ce najaviti i objaviti, naseg premijera.

parkinson

pre 9 godina

Kaze nas premijer:"Kako nece dozvoliti ponizavanje Srbije , misleci i na nas gradjane "!? Sebe preispitujem kako sam ja juce ponizen? Nikako da ukapiram? Covek je rekao da Srbija moze zaboraviti Kosovo u svojim granicama !? Da li je rekao nesto novo sto nije ? Koliko je zemalja i koje, koje su priznale Kosovo kao nezavisnu drzavu ? Mozda Vucic i uspe da vrati Kosovo ponovo u nas granice, kaze: tako pise u ustavu ? Pa ako tako pise kako se Kososvo odvojilo od Srbije ? On , Vucic je toliko bio zbunjen da je napravio jos veci skandal ? Krenuo je sa bine a Ramu ostavio za mikkrofonom, posle nekoliko koraka (jasno se videlo) stao i pokazao gostu rukom da moze i on da krene ? Nisam siguran kako je po protokolu, da kada pokaze gostu gest rukom da krene gost ide napred a domacin za njim ili kontra, da domacin krene a gost ide iza njega ?

Albanac

pre 9 godina

Gde jo bto ponizavanje drzave Srbije???!!!???
Ja mislim da je sasvim normalno da premijer Albanije poseti albance u presevskoj dolini.
Takav pristup bi imao svaki premijer i svaka drzava koja ima svoji ljudi van svoje drzave.

ivan

pre 9 godina

Ja imam pitanje: gde je Vucic u pratnji gosta na svojoj teritoriji, ako se oseca premijerom svih ljudi nase drzave?
Lako je biti premijer u Bg, ajmo malo i dole, da uradimo nesto da zaista Presevo ostane tu gde jeste, da se ne cesemo gde nas ne svrbi posle...

red mora da postoji

pre 9 godina

Zabranjeno je u jednoj državi isticati zastave druge države osim ako to nije ambasada ili konzulat ili stadion u međunarodoj utakmici. Sve ostalo je krivično delo. prema tome zastava albanije ne može se vijoriti u Srbiji, tačka.

stevan

pre 9 godina

@stojan
Protektoratom Moskve? jel se ti to šališ?! Ja nikad nisam cuo da se Moskva zalagala za neke stvari tokom pregovora počev od Dejtona, pa do Kumanova. Ne kažem da jesu trebali, ali Rusi su uvek gledali svoje interese kao što rade i danas. Ne kažem da nas ne vole, ali stvari ne gledaju tako emotivno kao mi Srbi. Kad budemo shvatili da danas vlada samo puki interes, mnoge stvari će nam biti jasnije. Mi plaćamo tu cenu kao "Mali Rusi" iako naši odnosi nisu bili tako bliski kako to zapad uvek histerično predstavlja. Naša sreća ili neseca je što se nalazimo na toj raskrsnici između istoka i zapada, i uvek smo bili deo nečijeg plena. Ovo danas što se dešava je planski rađeno decenijama. Da se razbije Jugoslavija na manje države, stvori netrpeljivost između naroda, nekad zbog vere, teritorije, politike i ko zna čega. Tako se vrti u krug, a život polako odlazi.

charlie

pre 9 godina

Ponizili ste Srbiju koliko je to bilo moguće,neznam šta još može da se uradi-Možda da Vučić iskoči iz torte sa natpisom UČK na bini Preševskog doma kulture.

miro split

pre 9 godina

E,sad ako je iti malo bija iskren kad je govorija o Velikoj Albaniji kao zastarjelom mitu onda bi građanima u Preševu triba jasno i glasno reć da je njihova domovina sad i zauvik Srbija i da je to politička realnost,a kad posjeti Makedoniju jasno reć da je Makedonija nedjeliva država i da je i to politička realnost.
Samo šta ja iman osjećaj da će Rama nastavit sa sitnim provokacijama na koje vi padate,a onda se on pravi zbunjen i podj****a vas da mu nije jasno šta se ljutite.

dantes

pre 9 godina

Vučić je juče morao da prekine konferenciju za štampu i da skrene pažnju premijeru Albanije da to što je rekao direktno ugrožava suverenitet Srbije. Morao je da ga pred novinarima pita i o dronu i o zastavi. A posle toga da braću Rama isprati kao 'persone non grata' a ne da im dozvoli cirkus na Kosmetu!
Vučiću upropastio si priliku koju ti je Rama pružio da celom svetu pokažeš koliko je Albanija odgovorna za celu situaciju na Kosmetu!
Ostavka!

IvanP

pre 9 godina

Čovek ima pratnju, zatvaramo zbog njega puteve po Srbiji, a ovi naši ne mogu da kroče na Kosovo, a i u Albaniji bi imali lep provod.

Samo me zanima da li će ikad zvanično obići mesta oko Skadra, u kojima žive Crnogorci i Srbi (koji inače nemaju pravo na crnogorska/srpska imena i prezimena), pa da tamo pričaju o zaštiti srpstva, i pokloniti se pred samostanom svetih Srđa i Vaha na Bojani.

Stojan

pre 9 godina

@
(stevan, 11. novembar 2014 11:54)

Laz. U vreme Milosevica smo bili pod protektoratom Moskve. Ili to namerno ne spominjete jer stvarno ne znate, ili vam ne odgovara da to priznate sami sebi. Uostalom, gde su pobegli najveci lopovi iz Srbije posle 2000-te?

marija

pre 9 godina

Kada je Ivo Josipović posećivao Hrvate u Vojvodini onda ga je kao donaćin pratio Boris Tadić.
(dusan, 11. novembar 2014 12:28)

Ivo Josipivic je bio odgovoran politicar kome nije palo na pamet da izgovara gluposti i podgreva nestabilnost kao komsija nam Rama.

adam

pre 9 godina

Ajde da vidimo sta ce sad da lane. Ovima je bilo pametnije da mu odloze let zbog doceka Seselja pa da se malo, neformalno nasao u VIP salonu da zajedno procaskaju o politici. Nas Rama se upravo vraca iz Haga.

stevan

pre 9 godina

Ljudi, ovo sve diktira zapad. Mi ovde ne možemo ništa. Ja kad sam napisao pre neki dan da smo mi samo jedna kolonija posle raspada Jugoslavije, dobio sam gomilu minusa. Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica. Skupo smo ga platili! Danas niko od nas ne zna koje su nam granice tj. pravimo se kako je Kosmet deo Srbije, a u realnosti je nešto sasvim drugačije. Što me jos vise nervira, prošla i sadašnja vlast su potpisali sve moguće ugovore na štetu Srbije počev zbog KiM, EU i niza stvari prema kojima se krši ustav Srbije, i na kraju nam premijer laje kao pas... Kome mažu oni oči.

Pera

pre 9 godina

Pa ovaj ima veću paznju i počast od Putina. Evo ja predlazem da promenimo ime Bujanovca u Ramagrad, onda ce nas MOZDA Amerika i Nemacka voleti ;)

stevan

pre 9 godina

Ljudi, ovo sve diktira zapad. Mi ovde ne možemo ništa. Ja kad sam napisao pre neki dan da smo mi samo jedna kolonija posle raspada Jugoslavije, dobio sam gomilu minusa. Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica. Skupo smo ga platili! Danas niko od nas ne zna koje su nam granice tj. pravimo se kako je Kosmet deo Srbije, a u realnosti je nešto sasvim drugačije. Što me jos vise nervira, prošla i sadašnja vlast su potpisali sve moguće ugovore na štetu Srbije počev zbog KiM, EU i niza stvari prema kojima se krši ustav Srbije, i na kraju nam premijer laje kao pas... Kome mažu oni oči.

Mareni

pre 9 godina

Erdogan kad dodje u nemacku
Milion turaka nosi turske zastave i niko nista ne kaze
A i sto bi to je demokratija a mi hocemo to
(Sale, 11. novembar 2014 13:03)

Vidi postoji "mala" razlika Turci nisu ukrali/oteli 17% teritorije Nemcima,niti rusili nemacke crkve iz 12,13,14 veka

Никола

pre 9 godina

Тоталан пораз Вучића. Његове су само приче, приче, приче, без дела. Тек га чека Шешељ. Не био у његовој кожи.

Pera

pre 9 godina

Pa ovaj ima veću paznju i počast od Putina. Evo ja predlazem da promenimo ime Bujanovca u Ramagrad, onda ce nas MOZDA Amerika i Nemacka voleti ;)

miro split

pre 9 godina

E,sad ako je iti malo bija iskren kad je govorija o Velikoj Albaniji kao zastarjelom mitu onda bi građanima u Preševu triba jasno i glasno reć da je njihova domovina sad i zauvik Srbija i da je to politička realnost,a kad posjeti Makedoniju jasno reć da je Makedonija nedjeliva država i da je i to politička realnost.
Samo šta ja iman osjećaj da će Rama nastavit sa sitnim provokacijama na koje vi padate,a onda se on pravi zbunjen i podj****a vas da mu nije jasno šta se ljutite.

john

pre 9 godina

vucic je takodje morao biti danas u presevu! apsolutno. ovako ispada kao da je i tu teritoriju i te gradjane,kakvi god bili,napustila zvanicna srbija. vrlo los potez. kad ga je vec pozvao,morao je i biti sa njim. sarena laza je vucicev patriotizam ako se uplasio da ode u presevo,a mnogi to tako tumace.

Melenci

pre 9 godina

ALBANAC,nije to ponizavanje i ti to znas nego je ponizenje kada ti gost dodje u kuci i prica ti bajke o nekom za koga zna da ti nije prijatelj,on ga hvali a ti cutis?Ili mu kazes hajde sada napolje pa se druzite koliko god hocete.Nesto slicno je ucinio Rama,zloupotrebio je gostoprimstvo.Nisam ni znala da albanci,vlada,uziva u peckanju Srbije,misleci da cemo jednom nasesti i napraviti lom,i ponovo biti krivi u ocima sveta.No i pored sve bede koja nas snalazi Srbija je amerika za Albaniju u svakom smislu.

lekar

pre 9 godina

Stop ponižavanju, za mesec dana dva puta nas šikaniraju u našoj zemlji, i sad još blokada autoputa na praznik kad svi putujemo. Dosta je bilo!

marija

pre 9 godina

Kada je Ivo Josipović posećivao Hrvate u Vojvodini onda ga je kao donaćin pratio Boris Tadić.
(dusan, 11. novembar 2014 12:28)

Ivo Josipivic je bio odgovoran politicar kome nije palo na pamet da izgovara gluposti i podgreva nestabilnost kao komsija nam Rama.

charlie

pre 9 godina

Ponizili ste Srbiju koliko je to bilo moguće,neznam šta još može da se uradi-Možda da Vučić iskoči iz torte sa natpisom UČK na bini Preševskog doma kulture.

1914

pre 9 godina

A gde je Vucic u Presevu,na sta to lici da sam premijer Albanije ide tamo,kakvu poruku mi saljemo time,da nas taj deo ne zanima?Bruka i sramota kako ova vlast veze nema s nicim...

ivan

pre 9 godina

Ja imam pitanje: gde je Vucic u pratnji gosta na svojoj teritoriji, ako se oseca premijerom svih ljudi nase drzave?
Lako je biti premijer u Bg, ajmo malo i dole, da uradimo nesto da zaista Presevo ostane tu gde jeste, da se ne cesemo gde nas ne svrbi posle...

IvanP

pre 9 godina

Čovek ima pratnju, zatvaramo zbog njega puteve po Srbiji, a ovi naši ne mogu da kroče na Kosovo, a i u Albaniji bi imali lep provod.

Samo me zanima da li će ikad zvanično obići mesta oko Skadra, u kojima žive Crnogorci i Srbi (koji inače nemaju pravo na crnogorska/srpska imena i prezimena), pa da tamo pričaju o zaštiti srpstva, i pokloniti se pred samostanom svetih Srđa i Vaha na Bojani.

Mr. Moon

pre 9 godina

Pa sta je 1000 ljudi?
Ovde generalno vlada misljenje da su pripadnici Albanske manjine kojekakvi divljaci. Evo, provociraju nas (nas fine, lepe, nasmejane, ocesljane.. ) samo tako. Sa sve kriticnom masom od 1000 ljudi.

I u Albaniji i na Kosovu zive i dobri i losi ljudi. Kao sto i kod nas ima dosta ekstremista, tako isto i kod njih. Ovde je gomila ljudi jos pod uticajem Slobine propagande. Mada, nisu se ni ovi posle nesto trudili da poprave stanje.

U 100e da sva ova prasina sto se dize prethodnih mesec dana odgovara jedino nasoj vladi. Uskoro Srbija "koju svi provociraju i ponizavaju, posebno zapad" zaokrece ka istoku. E tada pocinje show.

P.S.
Ne bi me cudilo da su nase sluzbe organizovale cuvenog drona. Posebno posle premijerove izjave "Evo i UEFA je glupa pa nije presudila 3:0 u korist Srbije"
Uefina presuda je obrazlozena samo time sto Albanci nisu zeleli da nastave utakmicu uprkos insistiranju delegata. Nidje veze sa dronom. Za koga i dalje cekamo da se utvrdi ko je odgovoran. I pored brojnih najava najave da ce najaviti i objaviti, naseg premijera.

serb_alien

pre 9 godina

Ljudi, ajde da malo budemo realni. Koliko vas zna kako zive Srbi u Bujanovcu i Presevu? Jel znate koliko je njih ostalo bez posla kako bi na njihovo mesto dosli Albanci? Svi ih se sete samo kada dodje do nekih teskih incidenata. Jel zna mozda neko kada je poslednji put gospodin Vucic posetio ove dve opstine? Pa nije ni cudo sto Albanci posmatraju Ramu kao svog premijera. On bar brine o svom narodu. Ne bi me cudilo da i Srbi na jugu pocnu da misle da im je Rama premijer, jer svog jos nisu videli. A podseticu samo da je u poslednjih 10 godina skoro 1000 srpskih porodica napustilo Bujanovac i Presevo i da Albanci kupuju sve srpsko sto je na prodaju (ko zna cijim novcem). Pa ako to gospodinu Vucicu nije dovoljno da malo vise obrati paznju na svoj narod i na teritoriju... verujem da mu nece biti dovoljna ni neka teska rec.

Kosovastar

pre 9 godina

Posto mnogi ovde nemaju pojima o takozvanoj srpskoj manjini u Albaniji i jos uvek veruju svojoj propagandi da u Albaniji ima na desetine hiljada Srba evo malo istine:U popisu iz 2011 su se kao Srbi izjasnili punih 66 stanovnika Albanije dok su se 366 izjasnili kao Crnogorci. Svaki grad u Srbiji ima po tih 66 Albanaca.Kako mozete praviti paralela sa preko 100.000 Albanaca iz Presevske Doline sa 66 Srba u Albaniji ? Paralele se mogu praviti samo sa 120.000 Srba koji danas zive na Kosovu sa 100.000 Albanaca u Srbiji.Ja ne znam na cemu se bazirate o velikoj srpskoj manjini u Albaniji ? Ako vam propagandna masinerija kaze da u Tirani zivi 20.000 Srba vi to odmah poverujete ? Ili citajte malo vise ili kazite vec jednom vasoj vlascu da vas ne laze izmisljenim podacima jer kako i sami znate; u lazi su kratke noge.

lucia

pre 9 godina

Vucicu, vama je msto s gostom u Presevu.Cisto da za nekoliko god. neko vama slican ne kaze da smo isprovocirani. Da li i sopstvenu kucu napustate kada vam dodju gosti?

sladjan

pre 9 godina

A kakva prava imaju Srbi u Albaniji? Srbima u Albaniji su promenjena prezimena i data im Albanska,Srbi u Albaniji i dan danas ne mogu da vrate svoja stara Srpska prezimena. Vi ste dosli da nam dajete lekcije o ljudskim pravima!!!

Radomir

pre 9 godina

"Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica."
Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica.stevan

Mi smo poslednji put imali nešto što bi se moglo nazvati suverenitetom za vreme SFRJ Jugoslavije. Taj suverenitet je bio posledica hladnoratovskih podela i spoljnopolitičke veštine Josipa Broza (unutršnja politika mu nije bila jača strana, blago rečeno) da manevriše između Amerike i SSSR. Kada je pao berlinski zid taj svet, na kome je Jugoslavija bazirala svoj suverenitet, se raspao, a pošto Jugoslavija svoju snagu nije crpela iznutra i ona je, barem u onakvoj formi u kojoj je postojala, morala takođe da se raspadne.

Greška Slobodana Miloševića,kao i naroda koji ga je pratio, je bila ta što on ove promene uopšte nije prepoznao. Zemlja je pre održavala iluziju suvereniteta, koliko je mogla, da bi se zatim pod pritiskom okolnosti, mnogo većih od nas samih, sve raspalo. Tu grešku i taj rspad živimo i dan danas.

Goran

pre 9 godina

Cemu uzrujavanje i nasedanje na provokacije. Najnebitniji su u Evropi. E, mos misliti, hiljadu dve ljudi se okupilo da iskazu svoju nelojalnost i mrznju prema Srbiji. Koga briga za to i Ramu i njihovu jos uvek ultra zaostalu i primitivnu Albaniju. Mi treba da gradimo pricu sa najvecima, a ovim malim i raspalim nista drugo ne preostaje da laju i reze ali na to niko ne obraca paznju. Na njihove ideje o velikoj Albaniji i nezavisnom Kosovu treba se samo grohotom nasmejati i to na najvisem nivou.

aleks

pre 9 godina

Bas bih volela da vidim koja zemlja ce dozvoliti srpskom premijeru ikada da se obrati srpskoj nacionalnoj manjini na ovakav nacin, koja zivi u susednim zemljama. Hocete da vam kazem odmah odgovor NIKADA.Jer su se Srbi svuda asimilirali, jer su ziveli pod pritiskom. Da ne govorim da su u sopstvenoj zemlji bili podredjeni drugima koji su bili vecina i kotili se kao zecevi!

stevan

pre 9 godina

@stojan
Protektoratom Moskve? jel se ti to šališ?! Ja nikad nisam cuo da se Moskva zalagala za neke stvari tokom pregovora počev od Dejtona, pa do Kumanova. Ne kažem da jesu trebali, ali Rusi su uvek gledali svoje interese kao što rade i danas. Ne kažem da nas ne vole, ali stvari ne gledaju tako emotivno kao mi Srbi. Kad budemo shvatili da danas vlada samo puki interes, mnoge stvari će nam biti jasnije. Mi plaćamo tu cenu kao "Mali Rusi" iako naši odnosi nisu bili tako bliski kako to zapad uvek histerično predstavlja. Naša sreća ili neseca je što se nalazimo na toj raskrsnici između istoka i zapada, i uvek smo bili deo nečijeg plena. Ovo danas što se dešava je planski rađeno decenijama. Da se razbije Jugoslavija na manje države, stvori netrpeljivost između naroda, nekad zbog vere, teritorije, politike i ko zna čega. Tako se vrti u krug, a život polako odlazi.

Albanac

pre 9 godina

Gde jo bto ponizavanje drzave Srbije???!!!???
Ja mislim da je sasvim normalno da premijer Albanije poseti albance u presevskoj dolini.
Takav pristup bi imao svaki premijer i svaka drzava koja ima svoji ljudi van svoje drzave.

realno

pre 9 godina

U čemu je,ljudi,ovde problem?Ko je nama kriv što smo neorganizovan narod?Ne radimo ništa,ne razmnožavamo se,čekamo "strane investitore"...Dok mi čekamo bolji život,Albanaca će na Balkanu biti više nego nas,a posle nam kriv đavo što traže nešto.Pravite decu,čije ovce,toga i planina!

eset

pre 9 godina

Pa i mi nosimo srbske zastave kad dodje vucic u banja luku
Sta je tu sporno
(Sale, 11. novembar 2014 13:01)

Sporno je to što je Republika Srpska entitet (skoro država), sa vlastitom zastavom međunarodno priznatom, a ovi Albanci tako nešto nemaju.

Grunf

pre 9 godina

Dugo sam razmišljao da li da uopšte nešto napišem jer vrlo često moji tekstovi ne budu objavljeni iako nikoga nikada uvredio nisam,pa sam se pitao vredi li. Pokušaću.Kada čovek pročita izjave Albanskog Premijera šta reći a ne zaplakati.Zamislite diplomatu koji kaže da ne sanja Veliku Albaniju nego Veliku Evropu koja će obuhvatiti sve Albance i Albanske teritorije.Albanija ima izgleda više Albanskih teritorija.Uz sve to on poštuje suverenitet Srbije,kao što poštuje i Grčke,Makedonije,Crne gore ali bi da uzme malkice od svake zemlje pa tako kao Albanija udje u Veliku Evropu.Kako u tu Vašu Veliku Evropu kada sa svojim prvim komšijama ste stalno na ivici diplomatskog skandala i incidenta. Malo malo Albanci ruše i pale manastire,groblja.Da li su danas državljani Srbije muslimanske veroispovesti,albanskog porekla istakli simbole države u kojoj žive?Žive u Srbiji raširenih Albanskih zastava.Ne postoji istorijska ni bilo kakva mogućnost da se prevazidju razlike i netolarancija dok takve usijane glave daju izjave.Nacionalizam vodi u izolaciju i opet gradite zid oko sebe ciglu po ciglu pa će Vam drugi biti kriv što Vas čeka isto kao u vreme Envera Hodže.Svaki narod zaslužuje vlast kakvu ima.I treba da se ogradite od ostatka sveta jer ono što ste izgovorili sigurno ne doprinosi pomirenju,a posebno šta činite na delu.Inače mislim da je ovo presedan da jedan Premijer strane zemlje ode sam bez predstavnika države domaćina u neki drugi grad.To još nisam čuo.Što niste otišli u Obrenovac npr.

Ivan

pre 9 godina

Baš me interesuje kako i u kom smislu Srbi na Kosovu i Albaniji imaju više prava nego Albanci u Srbiji. Na papiru možda ali na terenu Srbi na Kosovu i Metohiji žive odsečeni i iza bodljikave žice. Na groblja svojih ne mogu i tako te sitnice.

O Albaniji samoj da ne pričamo. Proverite šta Amnesti International kaže o njihovom odnosu do manjina i zakonima. Sve je jasno. Ovaj Rama je jedan običan manipulator.

Evropljanin

pre 9 godina

Valjda bi premijer Albanije, trebalo da uporedi prava Albanaca iz Preševa, sa pravima Srba koji žive u Albaniji. Takođe, da bude oprezan u izjavama kada govori o asimilaciji i da se seti Srba koji u Albaniji nemaju prava da koriste srpska imena...

mix

pre 9 godina

@ Тоталан пораз Вучића. Његове су само приче, приче, приче, без дела. Тек га чека Шешељ. Не био у његовој кожи.
(Никола, 11. novembar 2014 12:25)

Slazem se da ti je bolje da ostanes u svojoj kozi....ne bi se ti snasao u bilo cijoj drugoj.

kejto

pre 9 godina

"...i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području"

i to rece premijer zemlje koja neometano asimiluje sve svoje manjine od kada albanija postoji!!!
ovaj albanac zloupotrebljava gostoprimstvo srbije i huska albanski narod protiv sopstvene zemlje.
ovo je skandal!

Petrit

pre 9 godina

Pa da, ne bi nam bilo lose nama Albancima sa Kosova da budemo deo Srbije. Za jedno 50 godina moj unuk bi bio predsednik ili premijer Srbije, ili glavni komandujuci vojske.... kad bismo mi bili vecina u samoj Srbi. Samo je stvar da treba da sacekamo jos 50 godina....To much :)

bujanovac

pre 9 godina

kod nas je danas bilo uobicajno...nikakvih problema nema presevo je oko 20km daleko prema jugu sve sto albanci rade rade u presevu jer je tamo 95posto albanaca i onaj spomenik i koja kakva okupljanja se radi tamo sad i rama doso...ja mislim da je jug znacajan za srbiju jer je to jedina granica sa makedonijom,bogati smo sa vodom...treba da se povede racuna sa tim presevom jer druga nacija i vera nam vrslja po citavom gradu i strateskom mestu..za nas ovde presevo je bukvalno kao kosovo..nije bas prijatno kad se srbin nadje tamo

bojan

pre 9 godina

za mene licno ovo je ponizavajuce, prvo dron, pa konferencija za medije i sad ovo, nikako mi ne ulazi u glavu sto su mu dozvolili da ide dole, posle onog sto je izjavio u bg trebali su ga u avion i za tiranu, ocigledno da nasi politicari svi do jednog nemaju dostojanstvo vec samo prazne price, za mene je ovo veliki samar svim srbima dozvoljen od strane nasih politicara a vi pisite i pricajte sta vam volja

Kralj Ibi

pre 9 godina

Kakva kolosalna zamena teza i samaranje Srbije i Vucica licno. Pa ovaj Rama zaista nema ni malo obraza kad Srbiju, koja je Albancima dozvolila sve ukjlucujuci i univerzitet i akademiju nauka na svom jeziku, optuzuje za asimilaciju. Valjda covek posao od sopstvene drzave koja je Srbima u Albaniji zabranila ne samo upotrebu vec i davanje deci srpskih imena. Jel' to Albanci u Srbiji tek natucaju po neku rec na albanskom ili obrnuto, jedva govore srpski? izvanredan primer asimilacije!??? I na kraju najveci bezobrazluk, Srbima sa Kosova je oduzeta drzava za koju su njihovi dedovi krv prolivali i baceni su u podanicki status jedne kriminalne tvorevine Kosove* (ni ime nisu imali svoje vec su uzeli nase) a nas "gost" na nasoj zemlji drzi zatvoren sastanak sa lokalnim albanskim mafijasima. O tome da ni jednom recju nije pokazao da u tom kraju Srbije zive i Srbi i drugi nealbanci da i ne govorim. Vucicu, tebi govorim, ne brani se Srbija od Terazija do Bubanj potoka vec i u Presevu. Al' sta ja tebi pricam kad je tvoj prijatelj Milo davno priznao Kosovo.

parkinson

pre 9 godina

Kaze nas premijer:"Kako nece dozvoliti ponizavanje Srbije , misleci i na nas gradjane "!? Sebe preispitujem kako sam ja juce ponizen? Nikako da ukapiram? Covek je rekao da Srbija moze zaboraviti Kosovo u svojim granicama !? Da li je rekao nesto novo sto nije ? Koliko je zemalja i koje, koje su priznale Kosovo kao nezavisnu drzavu ? Mozda Vucic i uspe da vrati Kosovo ponovo u nas granice, kaze: tako pise u ustavu ? Pa ako tako pise kako se Kososvo odvojilo od Srbije ? On , Vucic je toliko bio zbunjen da je napravio jos veci skandal ? Krenuo je sa bine a Ramu ostavio za mikkrofonom, posle nekoliko koraka (jasno se videlo) stao i pokazao gostu rukom da moze i on da krene ? Nisam siguran kako je po protokolu, da kada pokaze gostu gest rukom da krene gost ide napred a domacin za njim ili kontra, da domacin krene a gost ide iza njega ?

Stojan

pre 9 godina

@
(stevan, 11. novembar 2014 11:54)

Laz. U vreme Milosevica smo bili pod protektoratom Moskve. Ili to namerno ne spominjete jer stvarno ne znate, ili vam ne odgovara da to priznate sami sebi. Uostalom, gde su pobegli najveci lopovi iz Srbije posle 2000-te?

cinik

pre 9 godina

Logično je da institucionalni obim prava nije isti. Ako krenemo od toga da je Kosovo nezavisno, ono je prema svom ustavu država Albanaca i Srba, tj. Srbi su konstitutivan narod, srpski zvaničan i službeni jezik. U Srbiji Albanci nisu konstitutivan narod, a albanski je zvaničan tamo gde su Albanci u većini. G. Rama treba da se informiše bolje. Ako pak poredimo prava Albanaca u Srbiji sa pravima Srba u Albaniji, šta tu g. Rama ima da kaže? Srbi su u Albaniji već bezbeli asimilovani.

objektivno

pre 9 godina

Samo jedno zelim da vam kazem - sve zavisi od nas samih. Ako nastavimo kao do sada skoro je izvesno da ce Srbi nestati a da ce na ovom prostoru ziveti Albanci. Nije vazno sta prica neki cudan lik koji se zove Rama. To je njegov problem kako on izgleda, kako se ponasa, sta prica. Nas problem je sto smo drugi otpozadi na svim listama, a bez ekonomije, puteva, stanovnistva, nema nam zivota. Ekipa na vlasti od 1945 do sada se nije nesto mnogo menjala, uglavnom radi protiv Srba kao naroda, a za neku svoju licnu korist. To je nas problem. Bilo je nekih malih razlika ali sve su to isti ljudi i njihova deca.

Grunf

pre 9 godina

@Kosovastar
Ti si klasičan primer manipulacije brojkama.Ovde se govori o ljudima o živim bićima i njihovim elementarnim pravima na život ali iz tih prava proističu i odredjene obaveze prema mestu življenja.Koja je razlika da li negde živi 10 ili 100.000Albanaca,10 ili 1000.000 Srba.Tih 10 moraju da imaju ista prava kao i ostalih milon.Tih 10 koji poseduju ličnu kartu,pasoš,zdravstveno osiguranje imaju i obaveze prema državi koja im je to izdala.Od kog je tebi značaja podatak kako se ko izjašnjava.Kada već pominješ 2011 godinu sigurno znaš da je tak popis osporen od svih dotle da se smatra falsifikovanim i da je Albanija proćerdala 15milona evra na falsifikat.Kako mogu procene o nekoj manjini da se kreću od 1-12%.Dalje za tvoju informmciju u odnosu na 2001 godinu Kako je objavio Albanski institut za statistiku (INSTAT)broj stanovnika Albanije je opao za 237.534 stanovnika 2011.što je pad od 7,7 odsto u odnosu na 2001. kada je obavljen prethodni popis“.Albanija sada ima 2.831.741 stanovnika, a 2001. ih je bilo 3.069.275. Kao razloge za opadanje broja stanovnika stručnjaci Instituta navode odseljavanje u zemlje Zapadne Evrope i pad nataliteta.Verovao ili ne smatra se da čak 1.800.00Albanaca živi na terotoriji KiM.Zašto su došli iz Albanije?Kada toliko voliš brojke pa jedva 38 % su muslimani dok su pravoslavci 23% a katolici 13.5% što je vrlo približan odnos hrišćana i muslimana.Procenat gore dole.Ko čini ove procente.LJUDI!Ako je u manjini zar je lošiji.

Bulbulderka

pre 9 godina

Potpuno je u pravu ovaj . albanski američki maštar - evo, mi smo do juče tolerisali jednog od mnogih takozvanih albanskih preprodavaca iz Preševa (prodaju sve od igle do lokomotive na Đeram pijaci i svake godine se ponose kako letuje među svojima u albanskom Ulcinju). Biće da ga vole političari i korumpirani iz Uprava pijace Đeram.
Eto, sutra ću mu preneti pozdrave od voljenog albanskog vođe i da se pozdravim sa njim koji do juče nije imao prava u Beogradu kao što su Jevreji, Mađari i Crnogorci imali prava u Hrvatskoj i Bosni...
P.S. Očekujem da će se taj Albanac od sutra skloniti sa pijace, e da bi njegov duhovni tata imao o čemu da priča...

nexho

pre 9 godina

zelim sve da vas pozdravim eto ucestvujemo u komentarisanju razmjenjujemo misljenja ali niko nece da govori o nekim pravim problemima koji muce oba naroda, treba poceti od najveceg problema srbije to je gubitak stanovnistva sto kod albanaca nije problem pa se tad okrenite oko sebe, radite na drugim stvarima batalite tenzije

dantes

pre 9 godina

Vučić je juče morao da prekine konferenciju za štampu i da skrene pažnju premijeru Albanije da to što je rekao direktno ugrožava suverenitet Srbije. Morao je da ga pred novinarima pita i o dronu i o zastavi. A posle toga da braću Rama isprati kao 'persone non grata' a ne da im dozvoli cirkus na Kosmetu!
Vučiću upropastio si priliku koju ti je Rama pružio da celom svetu pokažeš koliko je Albanija odgovorna za celu situaciju na Kosmetu!
Ostavka!

mikimaus

pre 9 godina

@Kosovastar

Ne nego cemo verovati tvojoj propagandi. Ma vazi. Da su Jugoslavija, Srbija ili Makedonija koristili metode kao Albanija, ni u Srbiji ili Makedoniji ne bi bilo ni 100 Albanaca na popisu i ne bi vi ni u Srbiji ni u Makedoniji pravili svoje paradzravice. Nasilno albanizovanje imena, rusenje, zabrana koriscenja svog jezika, nepostojanje skola, univerziteta, novina... Sve je to dovelo do toga da manjina skoro da ni nema u Albaniji iako je u vreme nastanka Albanije broj Albanaca bio jedva nestvo veci od broja ostalih koji su ziveli na teritoriji Albanije.

ko laze taj i krade, ko krade taj i...

pre 9 godina

@Kosovastar

A na cemu ti baziras da u toj "presevskoj dolini" ima 100.000 Albanaca kada ih po zvanicnom popisu iz 2011. ima 5.009? Rekao ti Rama ili Hashish Hashim da Albanaca ima 100.000? Ili ruzicaste naocare kroz koje gledate sebe jos i dupliraju i tripliraju pa ti se cini da vas ima minimum milijarda? A to sto toliko ima Srba u Albaniji bi trebalo da je sramota svakog casnog Albanca koji ima obraza jer se jako dobro zna zasto ih je ostalo samo toliko - ti ocigledno nemas takvih moralnih dilema sto dovoljno govori ko si i sta si.

adam

pre 9 godina

Ajde da vidimo sta ce sad da lane. Ovima je bilo pametnije da mu odloze let zbog doceka Seselja pa da se malo, neformalno nasao u VIP salonu da zajedno procaskaju o politici. Nas Rama se upravo vraca iz Haga.

Milan

pre 9 godina

@ 1003,
Pre nego sto jos jednom procitas svoj kometar, razmisli malo i naci ces u njemu odgovor. Pa logicno je da je poenta i namera bila da Rama poseti Srbiju bas na dan primirja.... Pametnom dosta. Medjutim ( kada uvek postoji MEDJUTIM), treba biti dovoljno pametan ishvatiti poruku. Druga je stvar sto je za pametnog coveka i komarac muzika, ne treba mu sinfonijski orkestar, sto se za Rmu nemoze reci. Premijer Vucic nije nista pogresio, sem sto je reagovao tako kao sto je reagovao. Posle bitke svi su "najbolji generali". Mislim da iz ove posete treba izvuci pouku - " Kako ti tebi, tako ja meni", bez sujete. Zar nije najbolje od svega upoznati neprijatelja? Sa takvima u buduce se pripremiti - BITI PAMETAN PRAVECI SE GLUP, OSTATI MIRAN, DOSTOJANSTVEN ..... To je snaga velikih drzavnika.

dejan

pre 9 godina

neznam sta vam je?
jedan predsednik jedne potpuno nemocne i nevanzne republike, jedna mala manjina na jugu srbije, vas provocira?!
kao da nemamo nikakve vaznije probleme(nezaposlenost,plate,skole,...).
mi smo tako duboko na dnu, nemamo ozbiljan ekonomski rast, masovno srbi beze iz srbije - a bavimo se sa potpuno nebitnim i nevaznim stvarima!
dajemo tim 1000 neskolovanim ljudima podrzku zato sto ih uopste spominjuemo! sram nas bilo!

Nislija

pre 9 godina

smesan si ramo ramo,teras cirkus,ne shvatajuci da si smorio,gledam ove u narodnoj nosnji,pustite omladinu da zivi,21-vi vek,nije 16ti ako vam neko nije rekao,manite se zastava,ponjava,belih kapica,ako ih toliko volis dovedi najace firme iz albanije i otvori im 7-8fabrika da rade,imaju kintu da vode cure na baklave,tolumbe,korzo,ne smarajte omladinu sa mitinzima,regrutovanjem i ostali glupostima,tteba da se zivi i da se ima mladost...jer ako vi njih nalozite na rovove i ostale gluposti nasa omladina mora zbog vasih paganskih razmisljanja u rovove,a mi bi samo da zivimo kao sav normalan svet....

Paklena pomoranža

pre 9 godina

Bio sam granicar u Presevu vec sad davne 2004 ljudi to je 95% Albanskog stanovnistva i sto je meni tad kao i sad zabrinjavajuce bilo jer su oni kao termiti i jos tada smo samo u grupama dobijali izlaske nas deset nikako sami da li je to normalno u sopstvenoj zemlji inace poz septembarsku klasu iste godine bese mnogo dobro :)

moje ime

pre 9 godina

@stevan

Da li smo za vreme Milosevica znali koje su nam granice?
Da li smo posle Kumanovskog sporazuma imali suverenitet na Kosovu i Metohiji?

Lako je sada pricati bajke. Ima nas dosta koji se ipak secamo tog vremena veoma dobro.

Ne ponovilo se!

Veliki brat

pre 9 godina

Šta bi se dogodilo da naš premijer od u Hrvatsku, Mađarsku ili Rumuniju i krene ovako da priča???

Pa u kojoj normalnoj državi se dozvoljava nekom stranom zvaničniku da se tek tako šeta po Srbiji i posećuje koga hoće, a naročito političare i građane Srbije koji imaju separatističke težnje?

Ako im je bolje na Kosovu, neka prodaju kuće i lepo se presele tamo kad je bolje.

Бојан Илић

pre 9 godina

zelim sve da vas pozdravim eto ucestvujemo u komentarisanju razmjenjujemo misljenja ali niko nece da govori o nekim pravim problemima koji muce oba naroda, treba poceti od najveceg problema srbije to je gubitak stanovnistva sto kod albanaca nije problem pa se tad okrenite oko sebe, radite na drugim stvarima batalite tenzije
(nexho, 11. novembar 2014 19:12)

Чекај да дођемо до Крује па да те онда питам да ли би исто говорио?!:-)))
Не глуматај, знамо се, пишеш годинама, а највише базираш коментаре на "прикривеним" прозивкама, као и овај коментар сада!

Ja

pre 9 godina

Ili ce se asimilovati ili otici kod tebe. Trece nema, kako nasim ljudima kod vas, tako i vasim kod nas. Posto se sprema napad na Makedoniju od strane 'Orka' (citaj: Siptara), tamo treba pomoci i traziti svoje interese.

iz fotelje

pre 9 godina

Cemu uzrujavanje i nasedanje na provokacije. Najnebitniji su u Evropi. E, mos misliti, hiljadu dve ljudi se okupilo da iskazu svoju nelojalnost i mrznju prema Srbiji. Koga briga za to i Ramu i njihovu jos uvek ultra zaostalu i primitivnu Albaniju. Mi treba da gradimo pricu sa najvecima, a ovim malim i raspalim nista drugo ne preostaje da laju i reze ali na to niko ne obraca paznju. Na njihove ideje o velikoj Albaniji i nezavisnom Kosovu treba se samo grohotom nasmejati i to na najvisem nivou.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Goran, 11. novembar 2014 16:54)
,, Mi treba da gradimo pricu sa najvecima`` Dok smo se mi svadjali i raspravljali na koju cemo stranu oni su se udruzili sa najvecima, imaju iza sebe SAD i najmocnije zemlje EU. Mozda su za tebe najveci Rusija i Kina samo se Srbija nemoze preseliti u Rusiju jer se igrom slucaja nalazi u Evropi, osim toga i da smo blize Rusiji, rusi bi i dalje gledali svoj interes ko sto su to uvek i radili.Esad ko je tu zaostao i primitivan zakljuci sam?

lažov

pre 9 godina

Kakva je ovo demagogija!? Pa ti Albanci u Srbiji, kao nacionalne manjine, zaštićeni su kao beli medvedi, imaju veće benificije od samih Srba.

ma mega star

pre 9 godina

@Kosovastar

Pisem jednostavnim recnikom da bi ukapirao: Albanija i Srbija su maticne drzave Albanaca i Srba i ove dve drzave su zaduzene za svoje sunarodnike koje zive u drugim drzavama. Koliko koga ima je nebitno. Samozvana paradrzava na Kosovu nije ni maticna drzava Albanaca niti je drzava te nikakve paralele tu ne postoje. O smesnom naduvavanju brojeva kada su Albanci u pitanju koje je tako tipicno za vas par albanskih aktiviste, da je vec karikaturalno ne vredi ni diskutovati. Ispod nivoa je.

Mirko

pre 9 godina

Ma nemoj! Ovaj i dalje provocira. Ti mozes samo da uporedjujes prava Albanaca i Srba u Srbiji i Albaniji a to je vise nego ocigledna razlika. U Albaniji Srbi nemaju pravo da se pisu onako kako se zovu nego moraju da koriste silom nametnuta albanska imena od strane drzave! Nadam se da ce Vucic najmanje to da zahteva kada bude posetio Albaniju. Ramina poseta nazalost nije donela nista dobro nego je potvrdila sumnju Srbije da Albanija sinhronizovano radi protiv srpskih interesa ma gde oni bili.

b78

pre 9 godina

ja ne vidim gde je u ovoj poseti problem....pa nece da posecuje Cacak i Kraljevo valjda.....ono od juce je iskreno sramota za nekoga ko je premijer drzave....ne zato sto on to misli i javno govori da je Kosovo samostalno po belom svetu vec zato sto je tacno dogovorena poseta sa temama kojima se bave oba drzavnika....prosto je iskoristio ovaj dogadjaj kao i onaj idiotluk sa dronom da pokupi poene na unutrasnjem planu....pametan diplomata to ne radi....to radi lokalni politicar pri cemu ne mislim ni da su nasi puno bolji....iskreno mislim da bi bilo potpuno ok da je Vucic juce rekao da se ovim gestom poseta zavrsava jer je zloupotrebio gostoprimstvo a da o dogovorenim temama mogu i treba da razgovaraju nekom drugom prilikom kada Albanskom premijeru bude vise stalo da se izgradi autoput do Albanije nego da poveca svoju popularnost na Kosovu i Albaniji...zaista pilicarski....kao i ovaj nas koji je nastavio razgovor

Melenci

pre 9 godina

Rama uopste nije dosao da bi otoplili odnosi izmedju Srbije i Albanije,nego da potvrdi da za tih 70g ne znace nista,da je neprpeljivost i dalje tu bojim se jos dugo.Mi nismo prijatelji nego poznanici.Najvise me nervira i to uzasno,Rama prica,deli lekcije,kao da je u njegovoj zemlji blagostanje,kao da ljudi zive u bajci,kao da su jedini na zemlji koji nemaju svojih problema.Umesto da se bori za svoje gradjane u sopstvenoj drzavi on se siri,reklamira,propoveda,sada pominje i asimilaciju,ON?Umesto da prvo pocisti svoje dvoriste.

Саша С.

pre 9 godina

А Србе у Албанији сте могли да асимилирате!!!
Овде су новинари криви што му нису поставили такво питање! Наиме, познато је да су Срби у Албанији морали да имају албанска имена и зато је сада број наших Срба тамо готово занемарљив, а истина је да нас је било на простору северне Албаније у великом броју!

socijalista, komunista

pre 9 godina

@ Pera. Nemacka nas voli, ali misli da smo im neprijatelji. USA i UK ce nas uvek smatrati " malim Rusima" i volece nas samo mrtve ili iseljene ili ako se budemo zvali Hrvoje ili Hasim... a ni tada nas nece voleti, samo ce znati da mogu da nas iskoriste....protiv Rusije.

red mora da postoji

pre 9 godina

Zabranjeno je u jednoj državi isticati zastave druge države osim ako to nije ambasada ili konzulat ili stadion u međunarodoj utakmici. Sve ostalo je krivično delo. prema tome zastava albanije ne može se vijoriti u Srbiji, tačka.

T&T

pre 9 godina

"Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Preševu da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu."

Evo, ja se apsolutno zalazem da im se daju ista "prava" i da se tretiraju na potpuno isti nacin kao i Srbi na Kosovu... Da se ne zale vise "mukice" nase...

Melenci

pre 9 godina

petrit,moram priznati da si dobrim,ne celim ali dobrim delom u pravu!Uvek se govorilo a to je nazalost bilo i tacno,sto juznije to tuznije.Krive su bile Jugoslavija i zajednica SCG,dobrim delom i Srbija,ali manje.Jer svrsena stvar je bila kada smo shvatili da se treba posvetiti razvoju Kosova kao i juga Srbije.Srbija ce moci nesto da uradi ako kosovari se medjusobno pokoskaju oko vlasti ili ako nastave sa raslojavanjem drustva.Da bogati budu jos bogatiiji siromasni siromasniji,Da ne govorim o svercu,krijumcarenju,islamistima mislim onim ekstremima.No svakako albanskom postenom coveku zelim sve najbolje.

Albanac prvi komsija sa Srbima

pre 9 godina

moj komentar je zahvalujem prvo Boga sto je prvo poslao mir na balkanu i molim da nikad da nema sukobe izmedju nikoga na svetu a ni kod nas u balkanu, prema
Meni ja cenim mnogo hrabrost premijera Albanije i Srbije da se sretnu i da razgovaraju za oba naroda! Sto se tice posetu premijera Albanije Edi Rama to je jedan veliki korak ka pomirenja oba naroda zahvaljuci i premijera Srbije Aleksandar Vucica! Nadam da krenuo ka dobro i nadam da Albanski premijer da ga gosti u tiranu premijera srbije kad dolazi u Albanije naj bolje sto je mogucnosti, svaki pocetak je tezak ali kad ima volja to nije tesko! Dosta je bilo sukoba dosta je bilo krvi dosta ljudi su izgubili naj milije! Nas zivot svima je nas otisao na muke naj gore što postoi smo preziveli, da radimo na pravac da nasa deca zive na miru da së pomognemo medjusobom da sredinu ekonomski razvoj porodicni I drzave da se volimo a ne da bolestimo sebe sa mrznjem samo volja e verujemo BOGU ALLAHU i on ce da nas pomogne da skacimo ove nesporazume! Pozdrav svima i daj boze da Albanci i Srbi zive na miru dok postoi covecansto!!!

reptil

pre 9 godina

Jadno je to kad manjine ne vole svoje zemlje u kojima zive. Albanci nemaju Srpsku zastavu ni Srbi nisu nikad imali Hrvarsku kuci u bivsoj Krajini. Pa zavrsi kako zavrsi. Na Balkanski nacin sa ajvarom.....

Opet provokacija

pre 9 godina

Porediti prava Srba na KIM i prava Albanaca u Srbiji je neverovatna provokacija. Prvo KIM nije deo Albanije da bi vrsio poredjenje, vec sastavni deo Srbije koji je bespravno otet i dok god Srpska vlada ne prizna KIM kao drzavu do tad sve druge su zalud priznale, a po medjunarodnom pravu i rezoluciji Srbija nikad nije napustila svoju teritoriju. Prava Albanaca, ja koliko vidim oni se Srpskim jezikom ne sluze, nastavu slusaju na svom jeziku a oni koji zive, rade i studiraju u Srbiji imaju sva jednaka prava kao svi Srbi i gradjani Srbije. A pored ovoga Srbi na jugu trpe torturu. Suprotno bi morali da dokazu za zelenim stolom. Prava Srba na KIM, nemaju pravo na slobodno kretanje, pravo na svoj jezik, kulturu i veru, sve ovo kad bi i sami Srbi na KIM pokusali bili bi muceni ili ubijeni a niko osudjen. Prava Srba i drugog ne albanskog stanovnistva, u samoj Albaniji jos od Envera Hodze i nasilno ujedinjenje Albanaca svih vera, primenjuju sledece ako nemaju albanska imena i prezimena nikakva prava nemaju! Oduzeti pravo na ime i prezime je prva tacka krsenja ljudskih prava u jednoj zemlji, jer gubitkom ovog osnovnog gubite pravo na svoj identitet, ravna je nacizmu. Pitam se kad ce Srbija po tom osnovu vec sad pokrenuti pitanje prava Srba (ovo ocekujem i od Grcke, Makedonije i Crne Gore), da vrate svoj identitet, pravo na kulturu i jezik i to pred EK sad kada se vodi politika o pridruzivanju. Jer vecito podilazenje njima dovesce da na kraju svi ostanemo bez svoje drzava!

PrishtinaliJam

pre 9 godina

Pitam se! Kako ce se osecati ovi patriote na baterije kad Srbija prizna nezavisno Kosovo. Hoce li se stideti njihovim zabludnim komentarima koje danas pisu?!Ili cemo svi skupa za 20god u EU ? A mozda Srbija malo pre nas zbog otovorene politike (Priznanje Kosova). Give peace a chance.

Petar_Veliki

pre 9 godina

Srbe je najbolje opisao Arcibald Rajs. Nazalost je video sve ono sto je kasnije doslo, a pre svega primitivizmom, grabljivoscu, izdajom, gluposcu, nezainteresovanoscu politickih elita, "inteligencije" i malogradjanskom mentalitetu. Sve ono sto su veliki, pametni, nepismen Milos Obrenovic i njegovi seljaci postigli u 19. veku i kasnije seljacka Srbija na pocetku 20 veka, je sacica lupeza i prevaranata procerdala za kratko vreme u 20. i na pocetku 21. veka. Ista je prica i sa Albancima, Kosovom i Metohijom, itd.
Sve dok "guzicari" nece da pomere svoje d..e iz Beograda, sve dok niko nece da se zrtvuje u ime nacionalnih ciljeva, u ime ocuvanja teritorije, bice tako. Treba uciti od uvek pametnih i prakticnih Jevreja. Kada je trebalo preselili su glavni grad u Jerusalim. Kada je trebalo, naseljavali su teritorije. Kada je trebalo, organizovali su se. U moru Arapa su opstali i uspesno opstaju zahvaljujuci tome. No, Srbi vole vise da pricaju nego da rade. Vole da setaju cipele od Terazija do Knez Mihailove. Vole da srcu kapucino i vode prazne razgovore dok salju sms poruke na najnovijem mobilnom. Bilo kakva zrtva je njima strana (ne mislim ginuti). Nezainteresovani su za svoje licne zivote, a kamoli za vise ciljeve.
E, zato se desava to sto se desava vec 100 godina. Zato se ori sota Presevom i igra na veliko. Ni Karadjordjevici nisu imali kompas, a kamoli ovi danas.

Ponosan Srbin

pre 9 godina

Kada Angela Merkel kaze da se prihvati realnost u vezi sa kosovom to nas Srbe ne vredja i to ima tezinu a kada to kaze Rama onda smo uvredjeni i o tome se prica ceo dan. Srbijooo , dok se Albanija razvijala mi smo ratovali, predvodjeni ovima koji su sada na vlasti. Sada smo na istom nivou kao i Albanija i nista nije strasno da nas uci pameti neki Rama. Zalosno ali istinito. Ako nastavimo ovim stopama nemoj da se iznenadimo da nam Albanci budu mentori za ulazak u EU kao sto su sada cine Slovenci i Hrvati.

gordana

pre 9 godina

sram me je sto zivim u drzavi u kojoj je premijer jako nepristojan,u kojoj se gosti optuzuju da su provokatori a govore istinu,gde se premijeru jedne zemlje onemogucava da ga cuju jer ne daju prevodioca i sl.A izjave koje daje UZAS.PREMIJER ALBANIJE JE POKAZAO KAKO TREBA PREDSTAVLJATI SVOJU ZEMLJU i ja sam vrlo zadovoljna a provokacije dolaze iz glava pojedinaca.

Нисмо луди

pre 9 godina

Ко би покушао вас да асимилиује, тако вам калимерове капице?
Нисте хтели школе, нисте хтели факултете, нисте хтели топлу воду и семафоре, а све на рачун Срба. За време Југославије су долазили црнци из Африке да уче школе, али не и ви. Само онај несрећни и тужни усамљени Ибрахим Ругова је имао капацитета и био образован. А ви... Све и да хоћемо, немамо кога да асимилујемо. Дрвосече имамо, а за копање ровова користимо багере. Неупотребљиви сте.

pedja

pre 9 godina

Alo bas me briga za Albaniju, i za ovo zamajavanje naroda, dajte mi pristojnu platu i standard da mogu pristojno da zivim. A Vi Srbi sto se lupate u grudi, koliko dece imate?
PS:normalno je da nestajete! kradete, mrzite, otimate, preljube cinite, a decu ne pravite, zanemarili ste svetost porodice, a Bog vam je u ustima samo kada lazete.

popeye

pre 9 godina

Стефановићу, није ли забрањено неовлаштено истицање страних застава у Србији??

glasac ds-a

pre 9 godina

Vučiću,ovakvo poniženje od strane Albanaca nije dozvoljavao ni pokojni Đinđić ni Tadić,naročito ne posle onog skandala na utakmici,a upravo ste ti i tvoji radikali hteli da ih linčujete zbog Kosova,koje ste vi i Sps izgubili 1999.god.

Nina

pre 9 godina

Gde jo bto ponizavanje drzave Srbije???!!!???
Ja mislim da je sasvim normalno da premijer Albanije poseti albance u presevskoj dolini.
Takav pristup bi imao svaki premijer i svaka drzava koja ima svoji ljudi van svoje drzave.
(Albanac, 11. novembar 2014 12:59)

Klasicno albansko zamajavanje. Preskocis glavnu stvar i onda ispadne da si u pravu. Niko i ne kaze da je problem sto je posetio Presevo (pa premijer Srbije mu je dozvolio), problem je sto prica o polozaju Albanaca u Presevu i Srbima na Kosovu, umesto da povuce paralelu izmedju Srba u Albaniji (koji nemaju nikakva prava) i Albanaca u Srbiji. On je dosao kao premijer Albanije, a ne Kosova.

SRBIN

pre 9 godina

A Srbi u Albaniji,kakva prava oni imaju? Sto se ne zalaze malo Vucic za njih? A? Oni naravno traze svoja prava, ko je nama kriv sto se politicari ne bore za svoj narod?!

Krasniqi

pre 9 godina

Vi srbi ne znate nista od istorija da naucite. Kako mislite da vam bude srpska presevo bujanovac kad dole srbi su manjina, tako ste vikali za kosovo e srbija, a u realnost albanci vecina i mogu da urade sta zele a to je udruzenje sa Kosova i Albanija.
i sto ne upravljate sa Presevo i Bujanovac ako je vase nego je dole katastrofa?
Prvo se granica stavi jaka da bude a onda se pravi grad na voda komsije! :)

miro split

pre 9 godina

@Nexho
Ako san ja tebe dobro razumija ti si u svom komentaru poručija:J**i te se Srbi!
Prvi put da to Albanac poručuje Srbima u dobroj namjeri.

NN

pre 9 godina

Ovo je po meni potpuni poraz vlade a narocito premijera, koji se pokazao nedoraslim albanskom premijeru. Ovo sto sada vidimo je pocetak kraja naprednjacke vlasti. Vucic jednostavno nema slifa, verujem da bi se Ivica Dacic mnogo bolje snasao.

Cujte Srbi

pre 9 godina

I da nema nijedan Srbin u Presevu to je nase, Srpsko! Koliko je Hrvata zivelo u Kninu pa su cekali i pripremali se za ono sto se desilo '95. A mi? Na zalost sta drugo i ocekivati od naroda ciji lideri i politicka elita drzavne pare namenjene otkupu albanskih stanova na KiM trosi na kosarkaske klubove, nekretnine, sopstvene potrebe. I onda imate 20 hiljada Srba - navijaca koji idu da bodre te iste kosarkaske klubove i tokom utakmica verbalno "kolju siptare, hrvate, itd" isticuci svoju plitkoumnost i visak energije koju nigde korisno da utrose ne mogu jer su nesposobni za inteligentan i posten rad a da idu na Kosovo da stvarno "kolju" nemaju ni cojones a ni para za benzin. Sve u svemu zali Boze zasto su nam se preci borili i ginuli.

Runjocaveman

pre 9 godina

To je tacno sto kaze Rama,Albanci su kupili Kosovo isto kao Hrvati RSKrajinu,sad to u Srbiji mazu na hleb i mastaju jos o R Srpskoj i eu prijateljstvu,tako oni zive,hahahahhahaha.

bb

pre 9 godina

Znaci velike sile na celu sa Nemackom i SAD ce podrzati da Albanci na jugu Srbije dobiju sve ono sto su dobili Srbi na otcepljenom Kosovu ili nema nista od EU a mozda jednog dana dozivimo nove 90 te , pa uz pomoco istih tih sila i Bujanovac, Presevo i Medvedja tj tzv Istocno Kosovo bude otcepljeno od ostaka Srbije i bude pripojedno Kosovu.

aleksandar798006

pre 9 godina

Dolazak premijera Albanije i sva ova buka u javnosti oko toga je jos jedna ispricana prica za laku noc!Istina je da je Srbija u neprijateljskom okruzenju sa svih strana..ali opet nije dolazak jednog Rame u Beograd nas najveci problem..Beograd je kao sto znamo postao CRNA RUPA u svemiru,pa ce i ovaj FEST dolazak lako progutati..Mi vrlo dobro znamo sta Albanci zele,ali mi sami sa sobom neznamo sta cemo!Dok se mi delimo na Beogradjane i Vojvodjane i kako vec drugi se ujedinjuju i bas ih briga! Nas ministar Vulin poklanja nekoj tamo ugrozenoj albanskoj porodici u Presevu ili gde vec pomoc u beloj tehnici..a s druge strane svoj narod(socijalne slucajeve)tera na rad za 5,6..ili 7 hiljada mesecno! Prst na celo! Sve je nakaradno odavno! Mi nemamo ni dobre vodje ni dobre institucije!U tome je problem! Nemamo se mi sta ljutiti na izjave albanskog premijera!

LFC

pre 9 godina

Srbiju niko nece ponizavati - rece Vucic. A dan posle, u sred grada na teritoriji te iste Srbije osvanuse albanske zastave podeljene deci i gradjanima i bilbordi za docek premijera susedne zemlje. Da, niko nas nije ponizio...

Oprem dobro

pre 9 godina

Pa, postalo je vec odavno jasno da Vucic, Nikolic (ne samo oni, mnogo je takvih u nasoj politici), "vole" Sipt, pardon, Albance, samo kada su u hladnjacama. Dugo ce jos godina posledice Miloseviceve politike da upravljaju nasim zivotima. Neko je rekao pre par dana, istina se na srpskom danas kaze - provokacija.

Igor

pre 9 godina

Da li je bar danas jasno Srbima gde Srbija ide? Da li je Srbima jasno da poklanjanjem Kosova i Metohije nije završeno masakriranje Srbije? Da li je Srbima jasno da nas politikanti na vlasti godinama lažu, od Miloševića do danas i da su svi deo jednog projekta protiv Srba i pravoslavlja na ovim prostorima. Da ne zaboravim. U tom projektu danas usčestvuje i Srpska Pravoslavna Crkva.

Danubewalker

pre 9 godina

Vidi kako se vijore srpske zastave,Stefanovicu...Ne mogu da ih prebrojim.A steta sto niste,onako slucajno,stavili neku sliku iz pticije perspektive da vidimo pravi broj ljudi a ne "sacicu" kao kod...a da,ucili ste od majstora.Ajmo botici,reagujte...

RR

pre 9 godina

Rama je nesto najbolje, najdemokratskije i najmodernije sto je albanska politika dala u celoj istoriji svog postojanja.

Ali ako je ovo retorika koju takav Rama propagra, onda nazalost zaista ne moze biti suzivota izmedju Srba i Albanaca. Jer, ako ovako nastupa najbolji medju Albancima, kakvi li su stavovi svih ostalih?

(Daleko od toga da su sa srpske strane svi cvecke, nemojte me pogresno shvatiti.)

Mozda bi zato zaista bilo najbolje trajno razgranicenje. One teritorije na Kosovu sa kompaktnom srpskom vecinom uz granicu uze Srbije (severno od Ibra) razmeniti za teritorije u Presevskoj Dolini sa kompaktnom albanskom vecinom uz granicu Kosova - svako svojima. Izmedju napraviti granicu kao izmedju dve Koreje, ni ptica da ne moze preleteti. Ponuditi kosovskim Srbima koji budu ostali sa one strane razmenu imovine sa Albancima koji ostanu sa ove. Ko odluci da ostane sa kontra strane obavezan je da se asimiluje - da potpise zakletvu na vernost drzavi u kojoj zivi i da promeni ime tako da se uklapa u svoju sredinu. Niti u Srbiji albanski jezik niti na Kosovu srpski imaju status zvanicnog niti se predaju u skolama.

Potpuno i totalno razdvajanje.

I mozda onda za nekih 200 godina budemo spremni za normalne dobrosusedske odnose...

Tabula

pre 9 godina

Da su nasi politicari pametni, kao sto nisu, odneli bi snimljeni govor ovog manipulatora u UN i pustili ispred Generalne skupstine. I doneti dokaze koji pobijaju njegove tvrdnje. Pa posle neka se cesa po glavi.
Dabogda ostali do kraja sveta izolovani iza one strane Prokletija. Za bolje nisu.

Duci0167

pre 9 godina

Kad vec patriJotski prebrojavate srusene srpske crkve prebrojte srusene dzamije i ociscena albanska sela pre eskalacije sukoba. Obozavam nas mentalitet okretanja glave kada drugi ginu. Smirite se nacosi

u albanskog spinera su mnogo kratke noge

pre 9 godina

@Kosovastar

Upisi ponovo taj kurs iz sigurimi spinovanja posto ti je ovo vec tragikomicno. Za broj Srba u Albaniji koristis brojke iz popisa i po tom popisu ih ima nekoliko stotina dok za Albance u Srbiji ne koristis zvanicne brojke iz popisa prema kojima ih ima nekoliko hiljada jer su bojkotovali popis nego naduvavas broj na nekih 100.000 iako Albanaca realno ima oko 50.000? I ti pricas nesto o propagandi?

fixator

pre 9 godina

A gde je zastava Srbije na ovoj farsi?
Srbija pre svega mora da dobro "pritegne" ovu nacionalisticku histeriju i da, ako se kome ne svidja red i zakon, slobodno moze preko Prokletija!

Smuleco

pre 9 godina

Uvek nam je neko drugi kriv za nasu nesposobnost i pravljenje losih poteza- Albanija, Amerika, Nemacka, Velika Britanija. Da, to nam nisu svakako politicki prijatelji, ali nismo se ni potrudili kao narod, da svoju zemlju emancipujemo u politickom smislu, pa onda kukamo nad zlehudom sudbinom koja nas je zadesila. I komentarisemo izjave i poteze Rame ili Erdogana ranije, kao, nesto smo iznenadjeni. Lupiti glavom o zid, i onda se rastrezniti od iluzija- to je moja poruka.

Vitez Kolja

pre 9 godina

"Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Preševu da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu."
Kosovo je protektorat.....,a albanci na jugu srbije ce imati ista prava kao srbi i hrvati u albaniji.
I ono Vucic sto je rekao prelazak samo sa licnom kartom,lupio je da i on nesto kaze,posto od njega kao ni od tebe nista pametno

miro split

pre 9 godina

@Nexho
Asti boga moj Nexho jel ti vidiš šta su Srbi oduševljeni sa tvojin savjeton?Imaš milion pluseva,a ja minusa.Još ćeš postat i Vućićev savjetnik.

Milimoj

pre 9 godina

Zasto se gradjani Srbije izbegli sa Kosova nisu naseljavali u Presevu nego u Smederevu,Jagodini,Velikoj Plani?Molim da mi objavite komentar u ime demokratije.

cojstvo i junastvo

pre 9 godina

Stidim se ovih nasih sto su na vlasti! Sramota su za srbski rod! Strasno...ja bih licno rekao tom rami u oci sve, ama bas sve! Parod pa to je uradio i gosn vucic iza zatvorenih vrata?

CaptainObvious

pre 9 godina

To je razlika izmedju nas i njih. Srbi bi prvi terali druge Srbe da se asimiluju ako bi im neko nesto obecao za to. "Vi imate svoju zemlju i ne zanimate nas". Zato oni imaju sta imaju a mi imamo sta imamo.

Gonzo bongo

pre 9 godina

Manjine su uvijek bili igracke maticnih drzava. Mnogi su ratovi zapoceti zbog zabrinutosti oko manjina koje su i same pomalo nestasne mase. Strasno je da se tako blizu zivi a mentalno daleko. Zamisli da Srbin drzi hrvatsku zastavu, Hrvat srpsku zastavu. Albanac srpsku ili Srbin albansku? Pricam li o naucnoj fantastici? Nije lako na Balkanu, nema buducnosti samo se prica o proslosti....

Ћезо рца

pre 9 godina

Шта ћемо са асимилацијом Срба у Албанији? Или је то ,,свршена ствар''...?

pogresan film

pre 9 godina

O kakvoj asimilaciji bulazni Rama, pa ko uopste zeli asimilaciju albanske nacionalne manjine? Covek je u nekom cudnom filmu, pa su mu i izjave u skladu sa tim.

w

pre 9 godina

@miro split

ne klikaju ti Srbi minuse nego Nexho-ini sunarodnici na pauzi rada na porastu nataliteta klikaju minuse. To su im ionako sve zanimacije koje imaju.

ivanhoe

pre 9 godina

- Teritorija autonomne pokrajine definisana je kroz opštine, odnosno srezove koje obuhvata, ne postoji dokument koji utvrđuje liniju koju bismo mogli da nazovemo granicom. Kada je 1959. godine doneta odluka da u Kosovo i Metohiju uđe i Leposavić, to je učinjeno tako što su srezovi Leposavić i Lešak iz Raškog okruga pripojeni Kosovskoj Mitrovici i posredno uneli svoj atar u pokrajinu. To znači da Kosovo nije imalo „teritorijalnu celovitost", niti je promena teritorije koju obuhvata izvršena odlukom o „pomeranju granica". Ne postoji nijedna međunarodno priznata konferencija ili odluka na osnovu koje bi se moglo zaključiti koja je „granica Srbije i Kosova". Kosovo nije tretirano na Drugom zasedanju Avnoja, niti na Badinterovoj komisiji na osnovu koje su razgraničene bivše jugoslovenske republike.

Dakle, ne postoji Kosovo kao drzava, postoji bivsa autonomna pokrajina koju Srbija moze jednim pravnim aktom prosto ukinuti. I to Srbija treba da uradi. Takodje treba s vojskom da udje na sever Kosova i ostvari suverenitet tamo gde moze a gde ne moze proglasiti okupiranu teritoriju. Pre toga obezbediti saveznike. Rusiju pre svih. Ali, mnogo bi bolje i prirodnije bilo da su saveznici sve bivse republike SFRJ. Tome su i Srbi krivi jer su u prvi plan uvek isticali srpstvo a ne slovenstvo, sto je kljucno. Jer nasa braca nisu Siptari vec Hrvati, Slovenci, Bosnjaci, Makedonci...Srbija nije odigrala ulogu slovenskog Pijemonta na Balkanu i nije dorasla svojoj ulozi. Naravno krivi su i nacionalisti iz drugih naroda. Zato danas imamo gomilu slabih slovenskih drzavica umesto jedne jake pa ni Srbi ni Makedonci ne bi imali problem koji imaju sa Albancima.

Tijana J.

pre 9 godina

Albanija je ta koja vrsi asimilaciju. Niko u Albaniji ko se izjasni kao Srbin ne moze da nadje posao u bilo kojoj javnoj ustanovi. Deci se daju Albanska imena da ne bi trpela vredjanja vrsnjaka. Na jugu Srbije Albanci imaju sva prava kao i sve manjine u nasoj drzavi.

Petrit

pre 9 godina

Pa da, ne bi nam bilo lose nama Albancima sa Kosova da budemo deo Srbije. Za jedno 50 godina moj unuk bi bio predsednik ili premijer Srbije, ili glavni komandujuci vojske.... kad bismo mi bili vecina u samoj Srbi. Samo je stvar da treba da sacekamo jos 50 godina....To much :)

Mr. Moon

pre 9 godina

Pa sta je 1000 ljudi?
Ovde generalno vlada misljenje da su pripadnici Albanske manjine kojekakvi divljaci. Evo, provociraju nas (nas fine, lepe, nasmejane, ocesljane.. ) samo tako. Sa sve kriticnom masom od 1000 ljudi.

I u Albaniji i na Kosovu zive i dobri i losi ljudi. Kao sto i kod nas ima dosta ekstremista, tako isto i kod njih. Ovde je gomila ljudi jos pod uticajem Slobine propagande. Mada, nisu se ni ovi posle nesto trudili da poprave stanje.

U 100e da sva ova prasina sto se dize prethodnih mesec dana odgovara jedino nasoj vladi. Uskoro Srbija "koju svi provociraju i ponizavaju, posebno zapad" zaokrece ka istoku. E tada pocinje show.

P.S.
Ne bi me cudilo da su nase sluzbe organizovale cuvenog drona. Posebno posle premijerove izjave "Evo i UEFA je glupa pa nije presudila 3:0 u korist Srbije"
Uefina presuda je obrazlozena samo time sto Albanci nisu zeleli da nastave utakmicu uprkos insistiranju delegata. Nidje veze sa dronom. Za koga i dalje cekamo da se utvrdi ko je odgovoran. I pored brojnih najava najave da ce najaviti i objaviti, naseg premijera.

b78

pre 9 godina

ja ne vidim gde je u ovoj poseti problem....pa nece da posecuje Cacak i Kraljevo valjda.....ono od juce je iskreno sramota za nekoga ko je premijer drzave....ne zato sto on to misli i javno govori da je Kosovo samostalno po belom svetu vec zato sto je tacno dogovorena poseta sa temama kojima se bave oba drzavnika....prosto je iskoristio ovaj dogadjaj kao i onaj idiotluk sa dronom da pokupi poene na unutrasnjem planu....pametan diplomata to ne radi....to radi lokalni politicar pri cemu ne mislim ni da su nasi puno bolji....iskreno mislim da bi bilo potpuno ok da je Vucic juce rekao da se ovim gestom poseta zavrsava jer je zloupotrebio gostoprimstvo a da o dogovorenim temama mogu i treba da razgovaraju nekom drugom prilikom kada Albanskom premijeru bude vise stalo da se izgradi autoput do Albanije nego da poveca svoju popularnost na Kosovu i Albaniji...zaista pilicarski....kao i ovaj nas koji je nastavio razgovor

aleks

pre 9 godina

Bas bih volela da vidim koja zemlja ce dozvoliti srpskom premijeru ikada da se obrati srpskoj nacionalnoj manjini na ovakav nacin, koja zivi u susednim zemljama. Hocete da vam kazem odmah odgovor NIKADA.Jer su se Srbi svuda asimilirali, jer su ziveli pod pritiskom. Da ne govorim da su u sopstvenoj zemlji bili podredjeni drugima koji su bili vecina i kotili se kao zecevi!

Pera

pre 9 godina

Pa ovaj ima veću paznju i počast od Putina. Evo ja predlazem da promenimo ime Bujanovca u Ramagrad, onda ce nas MOZDA Amerika i Nemacka voleti ;)

dantes

pre 9 godina

Vučić je juče morao da prekine konferenciju za štampu i da skrene pažnju premijeru Albanije da to što je rekao direktno ugrožava suverenitet Srbije. Morao je da ga pred novinarima pita i o dronu i o zastavi. A posle toga da braću Rama isprati kao 'persone non grata' a ne da im dozvoli cirkus na Kosmetu!
Vučiću upropastio si priliku koju ti je Rama pružio da celom svetu pokažeš koliko je Albanija odgovorna za celu situaciju na Kosmetu!
Ostavka!

bojan

pre 9 godina

za mene licno ovo je ponizavajuce, prvo dron, pa konferencija za medije i sad ovo, nikako mi ne ulazi u glavu sto su mu dozvolili da ide dole, posle onog sto je izjavio u bg trebali su ga u avion i za tiranu, ocigledno da nasi politicari svi do jednog nemaju dostojanstvo vec samo prazne price, za mene je ovo veliki samar svim srbima dozvoljen od strane nasih politicara a vi pisite i pricajte sta vam volja

Ponosan Srbin

pre 9 godina

Kada Angela Merkel kaze da se prihvati realnost u vezi sa kosovom to nas Srbe ne vredja i to ima tezinu a kada to kaze Rama onda smo uvredjeni i o tome se prica ceo dan. Srbijooo , dok se Albanija razvijala mi smo ratovali, predvodjeni ovima koji su sada na vlasti. Sada smo na istom nivou kao i Albanija i nista nije strasno da nas uci pameti neki Rama. Zalosno ali istinito. Ako nastavimo ovim stopama nemoj da se iznenadimo da nam Albanci budu mentori za ulazak u EU kao sto su sada cine Slovenci i Hrvati.

glasac ds-a

pre 9 godina

Vučiću,ovakvo poniženje od strane Albanaca nije dozvoljavao ni pokojni Đinđić ni Tadić,naročito ne posle onog skandala na utakmici,a upravo ste ti i tvoji radikali hteli da ih linčujete zbog Kosova,koje ste vi i Sps izgubili 1999.god.

lekar

pre 9 godina

Stop ponižavanju, za mesec dana dva puta nas šikaniraju u našoj zemlji, i sad još blokada autoputa na praznik kad svi putujemo. Dosta je bilo!

Никола

pre 9 godina

Тоталан пораз Вучића. Његове су само приче, приче, приче, без дела. Тек га чека Шешељ. Не био у његовој кожи.

cojstvo i junastvo

pre 9 godina

Stidim se ovih nasih sto su na vlasti! Sramota su za srbski rod! Strasno...ja bih licno rekao tom rami u oci sve, ama bas sve! Parod pa to je uradio i gosn vucic iza zatvorenih vrata?

adam

pre 9 godina

Ajde da vidimo sta ce sad da lane. Ovima je bilo pametnije da mu odloze let zbog doceka Seselja pa da se malo, neformalno nasao u VIP salonu da zajedno procaskaju o politici. Nas Rama se upravo vraca iz Haga.

pedja

pre 9 godina

Alo bas me briga za Albaniju, i za ovo zamajavanje naroda, dajte mi pristojnu platu i standard da mogu pristojno da zivim. A Vi Srbi sto se lupate u grudi, koliko dece imate?
PS:normalno je da nestajete! kradete, mrzite, otimate, preljube cinite, a decu ne pravite, zanemarili ste svetost porodice, a Bog vam je u ustima samo kada lazete.

IvanP

pre 9 godina

Čovek ima pratnju, zatvaramo zbog njega puteve po Srbiji, a ovi naši ne mogu da kroče na Kosovo, a i u Albaniji bi imali lep provod.

Samo me zanima da li će ikad zvanično obići mesta oko Skadra, u kojima žive Crnogorci i Srbi (koji inače nemaju pravo na crnogorska/srpska imena i prezimena), pa da tamo pričaju o zaštiti srpstva, i pokloniti se pred samostanom svetih Srđa i Vaha na Bojani.

ivan

pre 9 godina

Ja imam pitanje: gde je Vucic u pratnji gosta na svojoj teritoriji, ako se oseca premijerom svih ljudi nase drzave?
Lako je biti premijer u Bg, ajmo malo i dole, da uradimo nesto da zaista Presevo ostane tu gde jeste, da se ne cesemo gde nas ne svrbi posle...

john

pre 9 godina

vucic je takodje morao biti danas u presevu! apsolutno. ovako ispada kao da je i tu teritoriju i te gradjane,kakvi god bili,napustila zvanicna srbija. vrlo los potez. kad ga je vec pozvao,morao je i biti sa njim. sarena laza je vucicev patriotizam ako se uplasio da ode u presevo,a mnogi to tako tumace.

stevan

pre 9 godina

Ljudi, ovo sve diktira zapad. Mi ovde ne možemo ništa. Ja kad sam napisao pre neki dan da smo mi samo jedna kolonija posle raspada Jugoslavije, dobio sam gomilu minusa. Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica. Skupo smo ga platili! Danas niko od nas ne zna koje su nam granice tj. pravimo se kako je Kosmet deo Srbije, a u realnosti je nešto sasvim drugačije. Što me jos vise nervira, prošla i sadašnja vlast su potpisali sve moguće ugovore na štetu Srbije počev zbog KiM, EU i niza stvari prema kojima se krši ustav Srbije, i na kraju nam premijer laje kao pas... Kome mažu oni oči.

realno

pre 9 godina

U čemu je,ljudi,ovde problem?Ko je nama kriv što smo neorganizovan narod?Ne radimo ništa,ne razmnožavamo se,čekamo "strane investitore"...Dok mi čekamo bolji život,Albanaca će na Balkanu biti više nego nas,a posle nam kriv đavo što traže nešto.Pravite decu,čije ovce,toga i planina!

CaptainObvious

pre 9 godina

To je razlika izmedju nas i njih. Srbi bi prvi terali druge Srbe da se asimiluju ako bi im neko nesto obecao za to. "Vi imate svoju zemlju i ne zanimate nas". Zato oni imaju sta imaju a mi imamo sta imamo.

Petar_Veliki

pre 9 godina

Srbe je najbolje opisao Arcibald Rajs. Nazalost je video sve ono sto je kasnije doslo, a pre svega primitivizmom, grabljivoscu, izdajom, gluposcu, nezainteresovanoscu politickih elita, "inteligencije" i malogradjanskom mentalitetu. Sve ono sto su veliki, pametni, nepismen Milos Obrenovic i njegovi seljaci postigli u 19. veku i kasnije seljacka Srbija na pocetku 20 veka, je sacica lupeza i prevaranata procerdala za kratko vreme u 20. i na pocetku 21. veka. Ista je prica i sa Albancima, Kosovom i Metohijom, itd.
Sve dok "guzicari" nece da pomere svoje d..e iz Beograda, sve dok niko nece da se zrtvuje u ime nacionalnih ciljeva, u ime ocuvanja teritorije, bice tako. Treba uciti od uvek pametnih i prakticnih Jevreja. Kada je trebalo preselili su glavni grad u Jerusalim. Kada je trebalo, naseljavali su teritorije. Kada je trebalo, organizovali su se. U moru Arapa su opstali i uspesno opstaju zahvaljujuci tome. No, Srbi vole vise da pricaju nego da rade. Vole da setaju cipele od Terazija do Knez Mihailove. Vole da srcu kapucino i vode prazne razgovore dok salju sms poruke na najnovijem mobilnom. Bilo kakva zrtva je njima strana (ne mislim ginuti). Nezainteresovani su za svoje licne zivote, a kamoli za vise ciljeve.
E, zato se desava to sto se desava vec 100 godina. Zato se ori sota Presevom i igra na veliko. Ni Karadjordjevici nisu imali kompas, a kamoli ovi danas.

bb

pre 9 godina

Znaci velike sile na celu sa Nemackom i SAD ce podrzati da Albanci na jugu Srbije dobiju sve ono sto su dobili Srbi na otcepljenom Kosovu ili nema nista od EU a mozda jednog dana dozivimo nove 90 te , pa uz pomoco istih tih sila i Bujanovac, Presevo i Medvedja tj tzv Istocno Kosovo bude otcepljeno od ostaka Srbije i bude pripojedno Kosovu.

Nina

pre 9 godina

Gde jo bto ponizavanje drzave Srbije???!!!???
Ja mislim da je sasvim normalno da premijer Albanije poseti albance u presevskoj dolini.
Takav pristup bi imao svaki premijer i svaka drzava koja ima svoji ljudi van svoje drzave.
(Albanac, 11. novembar 2014 12:59)

Klasicno albansko zamajavanje. Preskocis glavnu stvar i onda ispadne da si u pravu. Niko i ne kaze da je problem sto je posetio Presevo (pa premijer Srbije mu je dozvolio), problem je sto prica o polozaju Albanaca u Presevu i Srbima na Kosovu, umesto da povuce paralelu izmedju Srba u Albaniji (koji nemaju nikakva prava) i Albanaca u Srbiji. On je dosao kao premijer Albanije, a ne Kosova.

Runjocaveman

pre 9 godina

To je tacno sto kaze Rama,Albanci su kupili Kosovo isto kao Hrvati RSKrajinu,sad to u Srbiji mazu na hleb i mastaju jos o R Srpskoj i eu prijateljstvu,tako oni zive,hahahahhahaha.

Mareni

pre 9 godina

Erdogan kad dodje u nemacku
Milion turaka nosi turske zastave i niko nista ne kaze
A i sto bi to je demokratija a mi hocemo to
(Sale, 11. novembar 2014 13:03)

Vidi postoji "mala" razlika Turci nisu ukrali/oteli 17% teritorije Nemcima,niti rusili nemacke crkve iz 12,13,14 veka

mix

pre 9 godina

@ Тоталан пораз Вучића. Његове су само приче, приче, приче, без дела. Тек га чека Шешељ. Не био у његовој кожи.
(Никола, 11. novembar 2014 12:25)

Slazem se da ti je bolje da ostanes u svojoj kozi....ne bi se ti snasao u bilo cijoj drugoj.

Krasniqi

pre 9 godina

Vi srbi ne znate nista od istorija da naucite. Kako mislite da vam bude srpska presevo bujanovac kad dole srbi su manjina, tako ste vikali za kosovo e srbija, a u realnost albanci vecina i mogu da urade sta zele a to je udruzenje sa Kosova i Albanija.
i sto ne upravljate sa Presevo i Bujanovac ako je vase nego je dole katastrofa?
Prvo se granica stavi jaka da bude a onda se pravi grad na voda komsije! :)

serb_alien

pre 9 godina

Ljudi, ajde da malo budemo realni. Koliko vas zna kako zive Srbi u Bujanovcu i Presevu? Jel znate koliko je njih ostalo bez posla kako bi na njihovo mesto dosli Albanci? Svi ih se sete samo kada dodje do nekih teskih incidenata. Jel zna mozda neko kada je poslednji put gospodin Vucic posetio ove dve opstine? Pa nije ni cudo sto Albanci posmatraju Ramu kao svog premijera. On bar brine o svom narodu. Ne bi me cudilo da i Srbi na jugu pocnu da misle da im je Rama premijer, jer svog jos nisu videli. A podseticu samo da je u poslednjih 10 godina skoro 1000 srpskih porodica napustilo Bujanovac i Presevo i da Albanci kupuju sve srpsko sto je na prodaju (ko zna cijim novcem). Pa ako to gospodinu Vucicu nije dovoljno da malo vise obrati paznju na svoj narod i na teritoriju... verujem da mu nece biti dovoljna ni neka teska rec.

Igor

pre 9 godina

Da li je bar danas jasno Srbima gde Srbija ide? Da li je Srbima jasno da poklanjanjem Kosova i Metohije nije završeno masakriranje Srbije? Da li je Srbima jasno da nas politikanti na vlasti godinama lažu, od Miloševića do danas i da su svi deo jednog projekta protiv Srba i pravoslavlja na ovim prostorima. Da ne zaboravim. U tom projektu danas usčestvuje i Srpska Pravoslavna Crkva.

lucia

pre 9 godina

Vucicu, vama je msto s gostom u Presevu.Cisto da za nekoliko god. neko vama slican ne kaze da smo isprovocirani. Da li i sopstvenu kucu napustate kada vam dodju gosti?

parkinson

pre 9 godina

Kaze nas premijer:"Kako nece dozvoliti ponizavanje Srbije , misleci i na nas gradjane "!? Sebe preispitujem kako sam ja juce ponizen? Nikako da ukapiram? Covek je rekao da Srbija moze zaboraviti Kosovo u svojim granicama !? Da li je rekao nesto novo sto nije ? Koliko je zemalja i koje, koje su priznale Kosovo kao nezavisnu drzavu ? Mozda Vucic i uspe da vrati Kosovo ponovo u nas granice, kaze: tako pise u ustavu ? Pa ako tako pise kako se Kososvo odvojilo od Srbije ? On , Vucic je toliko bio zbunjen da je napravio jos veci skandal ? Krenuo je sa bine a Ramu ostavio za mikkrofonom, posle nekoliko koraka (jasno se videlo) stao i pokazao gostu rukom da moze i on da krene ? Nisam siguran kako je po protokolu, da kada pokaze gostu gest rukom da krene gost ide napred a domacin za njim ili kontra, da domacin krene a gost ide iza njega ?

SRBIN

pre 9 godina

A Srbi u Albaniji,kakva prava oni imaju? Sto se ne zalaze malo Vucic za njih? A? Oni naravno traze svoja prava, ko je nama kriv sto se politicari ne bore za svoj narod?!

Vitez Kolja

pre 9 godina

"Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Preševu da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu."
Kosovo je protektorat.....,a albanci na jugu srbije ce imati ista prava kao srbi i hrvati u albaniji.
I ono Vucic sto je rekao prelazak samo sa licnom kartom,lupio je da i on nesto kaze,posto od njega kao ni od tebe nista pametno

miro split

pre 9 godina

@Nexho
Ako san ja tebe dobro razumija ti si u svom komentaru poručija:J**i te se Srbi!
Prvi put da to Albanac poručuje Srbima u dobroj namjeri.

popeye

pre 9 godina

Стефановићу, није ли забрањено неовлаштено истицање страних застава у Србији??

red mora da postoji

pre 9 godina

Zabranjeno je u jednoj državi isticati zastave druge države osim ako to nije ambasada ili konzulat ili stadion u međunarodoj utakmici. Sve ostalo je krivično delo. prema tome zastava albanije ne može se vijoriti u Srbiji, tačka.

1914

pre 9 godina

A gde je Vucic u Presevu,na sta to lici da sam premijer Albanije ide tamo,kakvu poruku mi saljemo time,da nas taj deo ne zanima?Bruka i sramota kako ova vlast veze nema s nicim...

RR

pre 9 godina

Rama je nesto najbolje, najdemokratskije i najmodernije sto je albanska politika dala u celoj istoriji svog postojanja.

Ali ako je ovo retorika koju takav Rama propagra, onda nazalost zaista ne moze biti suzivota izmedju Srba i Albanaca. Jer, ako ovako nastupa najbolji medju Albancima, kakvi li su stavovi svih ostalih?

(Daleko od toga da su sa srpske strane svi cvecke, nemojte me pogresno shvatiti.)

Mozda bi zato zaista bilo najbolje trajno razgranicenje. One teritorije na Kosovu sa kompaktnom srpskom vecinom uz granicu uze Srbije (severno od Ibra) razmeniti za teritorije u Presevskoj Dolini sa kompaktnom albanskom vecinom uz granicu Kosova - svako svojima. Izmedju napraviti granicu kao izmedju dve Koreje, ni ptica da ne moze preleteti. Ponuditi kosovskim Srbima koji budu ostali sa one strane razmenu imovine sa Albancima koji ostanu sa ove. Ko odluci da ostane sa kontra strane obavezan je da se asimiluje - da potpise zakletvu na vernost drzavi u kojoj zivi i da promeni ime tako da se uklapa u svoju sredinu. Niti u Srbiji albanski jezik niti na Kosovu srpski imaju status zvanicnog niti se predaju u skolama.

Potpuno i totalno razdvajanje.

I mozda onda za nekih 200 godina budemo spremni za normalne dobrosusedske odnose...

NN

pre 9 godina

Ovo je po meni potpuni poraz vlade a narocito premijera, koji se pokazao nedoraslim albanskom premijeru. Ovo sto sada vidimo je pocetak kraja naprednjacke vlasti. Vucic jednostavno nema slifa, verujem da bi se Ivica Dacic mnogo bolje snasao.

Danubewalker

pre 9 godina

Vidi kako se vijore srpske zastave,Stefanovicu...Ne mogu da ih prebrojim.A steta sto niste,onako slucajno,stavili neku sliku iz pticije perspektive da vidimo pravi broj ljudi a ne "sacicu" kao kod...a da,ucili ste od majstora.Ajmo botici,reagujte...

Duci0167

pre 9 godina

Kad vec patriJotski prebrojavate srusene srpske crkve prebrojte srusene dzamije i ociscena albanska sela pre eskalacije sukoba. Obozavam nas mentalitet okretanja glave kada drugi ginu. Smirite se nacosi

aleksandar798006

pre 9 godina

Dolazak premijera Albanije i sva ova buka u javnosti oko toga je jos jedna ispricana prica za laku noc!Istina je da je Srbija u neprijateljskom okruzenju sa svih strana..ali opet nije dolazak jednog Rame u Beograd nas najveci problem..Beograd je kao sto znamo postao CRNA RUPA u svemiru,pa ce i ovaj FEST dolazak lako progutati..Mi vrlo dobro znamo sta Albanci zele,ali mi sami sa sobom neznamo sta cemo!Dok se mi delimo na Beogradjane i Vojvodjane i kako vec drugi se ujedinjuju i bas ih briga! Nas ministar Vulin poklanja nekoj tamo ugrozenoj albanskoj porodici u Presevu ili gde vec pomoc u beloj tehnici..a s druge strane svoj narod(socijalne slucajeve)tera na rad za 5,6..ili 7 hiljada mesecno! Prst na celo! Sve je nakaradno odavno! Mi nemamo ni dobre vodje ni dobre institucije!U tome je problem! Nemamo se mi sta ljutiti na izjave albanskog premijera!

Oprem dobro

pre 9 godina

Pa, postalo je vec odavno jasno da Vucic, Nikolic (ne samo oni, mnogo je takvih u nasoj politici), "vole" Sipt, pardon, Albance, samo kada su u hladnjacama. Dugo ce jos godina posledice Miloseviceve politike da upravljaju nasim zivotima. Neko je rekao pre par dana, istina se na srpskom danas kaze - provokacija.

LFC

pre 9 godina

Srbiju niko nece ponizavati - rece Vucic. A dan posle, u sred grada na teritoriji te iste Srbije osvanuse albanske zastave podeljene deci i gradjanima i bilbordi za docek premijera susedne zemlje. Da, niko nas nije ponizio...

Tabula

pre 9 godina

Da su nasi politicari pametni, kao sto nisu, odneli bi snimljeni govor ovog manipulatora u UN i pustili ispred Generalne skupstine. I doneti dokaze koji pobijaju njegove tvrdnje. Pa posle neka se cesa po glavi.
Dabogda ostali do kraja sveta izolovani iza one strane Prokletija. Za bolje nisu.

Smuleco

pre 9 godina

Uvek nam je neko drugi kriv za nasu nesposobnost i pravljenje losih poteza- Albanija, Amerika, Nemacka, Velika Britanija. Da, to nam nisu svakako politicki prijatelji, ali nismo se ni potrudili kao narod, da svoju zemlju emancipujemo u politickom smislu, pa onda kukamo nad zlehudom sudbinom koja nas je zadesila. I komentarisemo izjave i poteze Rame ili Erdogana ranije, kao, nesto smo iznenadjeni. Lupiti glavom o zid, i onda se rastrezniti od iluzija- to je moja poruka.

Stojan

pre 9 godina

@
(stevan, 11. novembar 2014 11:54)

Laz. U vreme Milosevica smo bili pod protektoratom Moskve. Ili to namerno ne spominjete jer stvarno ne znate, ili vam ne odgovara da to priznate sami sebi. Uostalom, gde su pobegli najveci lopovi iz Srbije posle 2000-te?

Cujte Srbi

pre 9 godina

I da nema nijedan Srbin u Presevu to je nase, Srpsko! Koliko je Hrvata zivelo u Kninu pa su cekali i pripremali se za ono sto se desilo '95. A mi? Na zalost sta drugo i ocekivati od naroda ciji lideri i politicka elita drzavne pare namenjene otkupu albanskih stanova na KiM trosi na kosarkaske klubove, nekretnine, sopstvene potrebe. I onda imate 20 hiljada Srba - navijaca koji idu da bodre te iste kosarkaske klubove i tokom utakmica verbalno "kolju siptare, hrvate, itd" isticuci svoju plitkoumnost i visak energije koju nigde korisno da utrose ne mogu jer su nesposobni za inteligentan i posten rad a da idu na Kosovo da stvarno "kolju" nemaju ni cojones a ni para za benzin. Sve u svemu zali Boze zasto su nam se preci borili i ginuli.

Melenci

pre 9 godina

ALBANAC,nije to ponizavanje i ti to znas nego je ponizenje kada ti gost dodje u kuci i prica ti bajke o nekom za koga zna da ti nije prijatelj,on ga hvali a ti cutis?Ili mu kazes hajde sada napolje pa se druzite koliko god hocete.Nesto slicno je ucinio Rama,zloupotrebio je gostoprimstvo.Nisam ni znala da albanci,vlada,uziva u peckanju Srbije,misleci da cemo jednom nasesti i napraviti lom,i ponovo biti krivi u ocima sveta.No i pored sve bede koja nas snalazi Srbija je amerika za Albaniju u svakom smislu.

marija

pre 9 godina

Kada je Ivo Josipović posećivao Hrvate u Vojvodini onda ga je kao donaćin pratio Boris Tadić.
(dusan, 11. novembar 2014 12:28)

Ivo Josipivic je bio odgovoran politicar kome nije palo na pamet da izgovara gluposti i podgreva nestabilnost kao komsija nam Rama.

u albanskog spinera su mnogo kratke noge

pre 9 godina

@Kosovastar

Upisi ponovo taj kurs iz sigurimi spinovanja posto ti je ovo vec tragikomicno. Za broj Srba u Albaniji koristis brojke iz popisa i po tom popisu ih ima nekoliko stotina dok za Albance u Srbiji ne koristis zvanicne brojke iz popisa prema kojima ih ima nekoliko hiljada jer su bojkotovali popis nego naduvavas broj na nekih 100.000 iako Albanaca realno ima oko 50.000? I ti pricas nesto o propagandi?

PrishtinaliJam

pre 9 godina

Pitam se! Kako ce se osecati ovi patriote na baterije kad Srbija prizna nezavisno Kosovo. Hoce li se stideti njihovim zabludnim komentarima koje danas pisu?!Ili cemo svi skupa za 20god u EU ? A mozda Srbija malo pre nas zbog otovorene politike (Priznanje Kosova). Give peace a chance.

Gonzo bongo

pre 9 godina

Manjine su uvijek bili igracke maticnih drzava. Mnogi su ratovi zapoceti zbog zabrinutosti oko manjina koje su i same pomalo nestasne mase. Strasno je da se tako blizu zivi a mentalno daleko. Zamisli da Srbin drzi hrvatsku zastavu, Hrvat srpsku zastavu. Albanac srpsku ili Srbin albansku? Pricam li o naucnoj fantastici? Nije lako na Balkanu, nema buducnosti samo se prica o proslosti....

Albanac

pre 9 godina

Gde jo bto ponizavanje drzave Srbije???!!!???
Ja mislim da je sasvim normalno da premijer Albanije poseti albance u presevskoj dolini.
Takav pristup bi imao svaki premijer i svaka drzava koja ima svoji ljudi van svoje drzave.

miro split

pre 9 godina

E,sad ako je iti malo bija iskren kad je govorija o Velikoj Albaniji kao zastarjelom mitu onda bi građanima u Preševu triba jasno i glasno reć da je njihova domovina sad i zauvik Srbija i da je to politička realnost,a kad posjeti Makedoniju jasno reć da je Makedonija nedjeliva država i da je i to politička realnost.
Samo šta ja iman osjećaj da će Rama nastavit sa sitnim provokacijama na koje vi padate,a onda se on pravi zbunjen i podj****a vas da mu nije jasno šta se ljutite.

Kosovastar

pre 9 godina

Posto mnogi ovde nemaju pojima o takozvanoj srpskoj manjini u Albaniji i jos uvek veruju svojoj propagandi da u Albaniji ima na desetine hiljada Srba evo malo istine:U popisu iz 2011 su se kao Srbi izjasnili punih 66 stanovnika Albanije dok su se 366 izjasnili kao Crnogorci. Svaki grad u Srbiji ima po tih 66 Albanaca.Kako mozete praviti paralela sa preko 100.000 Albanaca iz Presevske Doline sa 66 Srba u Albaniji ? Paralele se mogu praviti samo sa 120.000 Srba koji danas zive na Kosovu sa 100.000 Albanaca u Srbiji.Ja ne znam na cemu se bazirate o velikoj srpskoj manjini u Albaniji ? Ako vam propagandna masinerija kaze da u Tirani zivi 20.000 Srba vi to odmah poverujete ? Ili citajte malo vise ili kazite vec jednom vasoj vlascu da vas ne laze izmisljenim podacima jer kako i sami znate; u lazi su kratke noge.

charlie

pre 9 godina

Ponizili ste Srbiju koliko je to bilo moguće,neznam šta još može da se uradi-Možda da Vučić iskoči iz torte sa natpisom UČK na bini Preševskog doma kulture.

moje ime

pre 9 godina

@stevan

Da li smo za vreme Milosevica znali koje su nam granice?
Da li smo posle Kumanovskog sporazuma imali suverenitet na Kosovu i Metohiji?

Lako je sada pricati bajke. Ima nas dosta koji se ipak secamo tog vremena veoma dobro.

Ne ponovilo se!

Ivan

pre 9 godina

Baš me interesuje kako i u kom smislu Srbi na Kosovu i Albaniji imaju više prava nego Albanci u Srbiji. Na papiru možda ali na terenu Srbi na Kosovu i Metohiji žive odsečeni i iza bodljikave žice. Na groblja svojih ne mogu i tako te sitnice.

O Albaniji samoj da ne pričamo. Proverite šta Amnesti International kaže o njihovom odnosu do manjina i zakonima. Sve je jasno. Ovaj Rama je jedan običan manipulator.

gordana

pre 9 godina

sram me je sto zivim u drzavi u kojoj je premijer jako nepristojan,u kojoj se gosti optuzuju da su provokatori a govore istinu,gde se premijeru jedne zemlje onemogucava da ga cuju jer ne daju prevodioca i sl.A izjave koje daje UZAS.PREMIJER ALBANIJE JE POKAZAO KAKO TREBA PREDSTAVLJATI SVOJU ZEMLJU i ja sam vrlo zadovoljna a provokacije dolaze iz glava pojedinaca.

eset

pre 9 godina

Pa i mi nosimo srbske zastave kad dodje vucic u banja luku
Sta je tu sporno
(Sale, 11. novembar 2014 13:01)

Sporno je to što je Republika Srpska entitet (skoro država), sa vlastitom zastavom međunarodno priznatom, a ovi Albanci tako nešto nemaju.

Evropljanin

pre 9 godina

Valjda bi premijer Albanije, trebalo da uporedi prava Albanaca iz Preševa, sa pravima Srba koji žive u Albaniji. Takođe, da bude oprezan u izjavama kada govori o asimilaciji i da se seti Srba koji u Albaniji nemaju prava da koriste srpska imena...

Goran

pre 9 godina

Cemu uzrujavanje i nasedanje na provokacije. Najnebitniji su u Evropi. E, mos misliti, hiljadu dve ljudi se okupilo da iskazu svoju nelojalnost i mrznju prema Srbiji. Koga briga za to i Ramu i njihovu jos uvek ultra zaostalu i primitivnu Albaniju. Mi treba da gradimo pricu sa najvecima, a ovim malim i raspalim nista drugo ne preostaje da laju i reze ali na to niko ne obraca paznju. Na njihove ideje o velikoj Albaniji i nezavisnom Kosovu treba se samo grohotom nasmejati i to na najvisem nivou.

Melenci

pre 9 godina

Rama uopste nije dosao da bi otoplili odnosi izmedju Srbije i Albanije,nego da potvrdi da za tih 70g ne znace nista,da je neprpeljivost i dalje tu bojim se jos dugo.Mi nismo prijatelji nego poznanici.Najvise me nervira i to uzasno,Rama prica,deli lekcije,kao da je u njegovoj zemlji blagostanje,kao da ljudi zive u bajci,kao da su jedini na zemlji koji nemaju svojih problema.Umesto da se bori za svoje gradjane u sopstvenoj drzavi on se siri,reklamira,propoveda,sada pominje i asimilaciju,ON?Umesto da prvo pocisti svoje dvoriste.

reptil

pre 9 godina

Jadno je to kad manjine ne vole svoje zemlje u kojima zive. Albanci nemaju Srpsku zastavu ni Srbi nisu nikad imali Hrvarsku kuci u bivsoj Krajini. Pa zavrsi kako zavrsi. Na Balkanski nacin sa ajvarom.....

Grunf

pre 9 godina

Dugo sam razmišljao da li da uopšte nešto napišem jer vrlo često moji tekstovi ne budu objavljeni iako nikoga nikada uvredio nisam,pa sam se pitao vredi li. Pokušaću.Kada čovek pročita izjave Albanskog Premijera šta reći a ne zaplakati.Zamislite diplomatu koji kaže da ne sanja Veliku Albaniju nego Veliku Evropu koja će obuhvatiti sve Albance i Albanske teritorije.Albanija ima izgleda više Albanskih teritorija.Uz sve to on poštuje suverenitet Srbije,kao što poštuje i Grčke,Makedonije,Crne gore ali bi da uzme malkice od svake zemlje pa tako kao Albanija udje u Veliku Evropu.Kako u tu Vašu Veliku Evropu kada sa svojim prvim komšijama ste stalno na ivici diplomatskog skandala i incidenta. Malo malo Albanci ruše i pale manastire,groblja.Da li su danas državljani Srbije muslimanske veroispovesti,albanskog porekla istakli simbole države u kojoj žive?Žive u Srbiji raširenih Albanskih zastava.Ne postoji istorijska ni bilo kakva mogućnost da se prevazidju razlike i netolarancija dok takve usijane glave daju izjave.Nacionalizam vodi u izolaciju i opet gradite zid oko sebe ciglu po ciglu pa će Vam drugi biti kriv što Vas čeka isto kao u vreme Envera Hodže.Svaki narod zaslužuje vlast kakvu ima.I treba da se ogradite od ostatka sveta jer ono što ste izgovorili sigurno ne doprinosi pomirenju,a posebno šta činite na delu.Inače mislim da je ovo presedan da jedan Premijer strane zemlje ode sam bez predstavnika države domaćina u neki drugi grad.To još nisam čuo.Što niste otišli u Obrenovac npr.

Radomir

pre 9 godina

"Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica."
Mi smo zadnji put imali suverinitet i teritorijalni integritet za vreme Milosevica.stevan

Mi smo poslednji put imali nešto što bi se moglo nazvati suverenitetom za vreme SFRJ Jugoslavije. Taj suverenitet je bio posledica hladnoratovskih podela i spoljnopolitičke veštine Josipa Broza (unutršnja politika mu nije bila jača strana, blago rečeno) da manevriše između Amerike i SSSR. Kada je pao berlinski zid taj svet, na kome je Jugoslavija bazirala svoj suverenitet, se raspao, a pošto Jugoslavija svoju snagu nije crpela iznutra i ona je, barem u onakvoj formi u kojoj je postojala, morala takođe da se raspadne.

Greška Slobodana Miloševića,kao i naroda koji ga je pratio, je bila ta što on ove promene uopšte nije prepoznao. Zemlja je pre održavala iluziju suvereniteta, koliko je mogla, da bi se zatim pod pritiskom okolnosti, mnogo većih od nas samih, sve raspalo. Tu grešku i taj rspad živimo i dan danas.

Нисмо луди

pre 9 godina

Ко би покушао вас да асимилиује, тако вам калимерове капице?
Нисте хтели школе, нисте хтели факултете, нисте хтели топлу воду и семафоре, а све на рачун Срба. За време Југославије су долазили црнци из Африке да уче школе, али не и ви. Само онај несрећни и тужни усамљени Ибрахим Ругова је имао капацитета и био образован. А ви... Све и да хоћемо, немамо кога да асимилујемо. Дрвосече имамо, а за копање ровова користимо багере. Неупотребљиви сте.

dejan

pre 9 godina

neznam sta vam je?
jedan predsednik jedne potpuno nemocne i nevanzne republike, jedna mala manjina na jugu srbije, vas provocira?!
kao da nemamo nikakve vaznije probleme(nezaposlenost,plate,skole,...).
mi smo tako duboko na dnu, nemamo ozbiljan ekonomski rast, masovno srbi beze iz srbije - a bavimo se sa potpuno nebitnim i nevaznim stvarima!
dajemo tim 1000 neskolovanim ljudima podrzku zato sto ih uopste spominjuemo! sram nas bilo!

stevan

pre 9 godina

@stojan
Protektoratom Moskve? jel se ti to šališ?! Ja nikad nisam cuo da se Moskva zalagala za neke stvari tokom pregovora počev od Dejtona, pa do Kumanova. Ne kažem da jesu trebali, ali Rusi su uvek gledali svoje interese kao što rade i danas. Ne kažem da nas ne vole, ali stvari ne gledaju tako emotivno kao mi Srbi. Kad budemo shvatili da danas vlada samo puki interes, mnoge stvari će nam biti jasnije. Mi plaćamo tu cenu kao "Mali Rusi" iako naši odnosi nisu bili tako bliski kako to zapad uvek histerično predstavlja. Naša sreća ili neseca je što se nalazimo na toj raskrsnici između istoka i zapada, i uvek smo bili deo nečijeg plena. Ovo danas što se dešava je planski rađeno decenijama. Da se razbije Jugoslavija na manje države, stvori netrpeljivost između naroda, nekad zbog vere, teritorije, politike i ko zna čega. Tako se vrti u krug, a život polako odlazi.

Melenci

pre 9 godina

petrit,moram priznati da si dobrim,ne celim ali dobrim delom u pravu!Uvek se govorilo a to je nazalost bilo i tacno,sto juznije to tuznije.Krive su bile Jugoslavija i zajednica SCG,dobrim delom i Srbija,ali manje.Jer svrsena stvar je bila kada smo shvatili da se treba posvetiti razvoju Kosova kao i juga Srbije.Srbija ce moci nesto da uradi ako kosovari se medjusobno pokoskaju oko vlasti ili ako nastave sa raslojavanjem drustva.Da bogati budu jos bogatiiji siromasni siromasniji,Da ne govorim o svercu,krijumcarenju,islamistima mislim onim ekstremima.No svakako albanskom postenom coveku zelim sve najbolje.

kejto

pre 9 godina

"...i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području"

i to rece premijer zemlje koja neometano asimiluje sve svoje manjine od kada albanija postoji!!!
ovaj albanac zloupotrebljava gostoprimstvo srbije i huska albanski narod protiv sopstvene zemlje.
ovo je skandal!

Milan

pre 9 godina

@ 1003,
Pre nego sto jos jednom procitas svoj kometar, razmisli malo i naci ces u njemu odgovor. Pa logicno je da je poenta i namera bila da Rama poseti Srbiju bas na dan primirja.... Pametnom dosta. Medjutim ( kada uvek postoji MEDJUTIM), treba biti dovoljno pametan ishvatiti poruku. Druga je stvar sto je za pametnog coveka i komarac muzika, ne treba mu sinfonijski orkestar, sto se za Rmu nemoze reci. Premijer Vucic nije nista pogresio, sem sto je reagovao tako kao sto je reagovao. Posle bitke svi su "najbolji generali". Mislim da iz ove posete treba izvuci pouku - " Kako ti tebi, tako ja meni", bez sujete. Zar nije najbolje od svega upoznati neprijatelja? Sa takvima u buduce se pripremiti - BITI PAMETAN PRAVECI SE GLUP, OSTATI MIRAN, DOSTOJANSTVEN ..... To je snaga velikih drzavnika.

Mirko

pre 9 godina

Ma nemoj! Ovaj i dalje provocira. Ti mozes samo da uporedjujes prava Albanaca i Srba u Srbiji i Albaniji a to je vise nego ocigledna razlika. U Albaniji Srbi nemaju pravo da se pisu onako kako se zovu nego moraju da koriste silom nametnuta albanska imena od strane drzave! Nadam se da ce Vucic najmanje to da zahteva kada bude posetio Albaniju. Ramina poseta nazalost nije donela nista dobro nego je potvrdila sumnju Srbije da Albanija sinhronizovano radi protiv srpskih interesa ma gde oni bili.

Ja

pre 9 godina

Ili ce se asimilovati ili otici kod tebe. Trece nema, kako nasim ljudima kod vas, tako i vasim kod nas. Posto se sprema napad na Makedoniju od strane 'Orka' (citaj: Siptara), tamo treba pomoci i traziti svoje interese.

cinik

pre 9 godina

Logično je da institucionalni obim prava nije isti. Ako krenemo od toga da je Kosovo nezavisno, ono je prema svom ustavu država Albanaca i Srba, tj. Srbi su konstitutivan narod, srpski zvaničan i službeni jezik. U Srbiji Albanci nisu konstitutivan narod, a albanski je zvaničan tamo gde su Albanci u većini. G. Rama treba da se informiše bolje. Ako pak poredimo prava Albanaca u Srbiji sa pravima Srba u Albaniji, šta tu g. Rama ima da kaže? Srbi su u Albaniji već bezbeli asimilovani.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Kakva kolosalna zamena teza i samaranje Srbije i Vucica licno. Pa ovaj Rama zaista nema ni malo obraza kad Srbiju, koja je Albancima dozvolila sve ukjlucujuci i univerzitet i akademiju nauka na svom jeziku, optuzuje za asimilaciju. Valjda covek posao od sopstvene drzave koja je Srbima u Albaniji zabranila ne samo upotrebu vec i davanje deci srpskih imena. Jel' to Albanci u Srbiji tek natucaju po neku rec na albanskom ili obrnuto, jedva govore srpski? izvanredan primer asimilacije!??? I na kraju najveci bezobrazluk, Srbima sa Kosova je oduzeta drzava za koju su njihovi dedovi krv prolivali i baceni su u podanicki status jedne kriminalne tvorevine Kosove* (ni ime nisu imali svoje vec su uzeli nase) a nas "gost" na nasoj zemlji drzi zatvoren sastanak sa lokalnim albanskim mafijasima. O tome da ni jednom recju nije pokazao da u tom kraju Srbije zive i Srbi i drugi nealbanci da i ne govorim. Vucicu, tebi govorim, ne brani se Srbija od Terazija do Bubanj potoka vec i u Presevu. Al' sta ja tebi pricam kad je tvoj prijatelj Milo davno priznao Kosovo.

Bulbulderka

pre 9 godina

Potpuno je u pravu ovaj . albanski američki maštar - evo, mi smo do juče tolerisali jednog od mnogih takozvanih albanskih preprodavaca iz Preševa (prodaju sve od igle do lokomotive na Đeram pijaci i svake godine se ponose kako letuje među svojima u albanskom Ulcinju). Biće da ga vole političari i korumpirani iz Uprava pijace Đeram.
Eto, sutra ću mu preneti pozdrave od voljenog albanskog vođe i da se pozdravim sa njim koji do juče nije imao prava u Beogradu kao što su Jevreji, Mađari i Crnogorci imali prava u Hrvatskoj i Bosni...
P.S. Očekujem da će se taj Albanac od sutra skloniti sa pijace, e da bi njegov duhovni tata imao o čemu da priča...

Veliki brat

pre 9 godina

Šta bi se dogodilo da naš premijer od u Hrvatsku, Mađarsku ili Rumuniju i krene ovako da priča???

Pa u kojoj normalnoj državi se dozvoljava nekom stranom zvaničniku da se tek tako šeta po Srbiji i posećuje koga hoće, a naročito političare i građane Srbije koji imaju separatističke težnje?

Ako im je bolje na Kosovu, neka prodaju kuće i lepo se presele tamo kad je bolje.

ko laze taj i krade, ko krade taj i...

pre 9 godina

@Kosovastar

A na cemu ti baziras da u toj "presevskoj dolini" ima 100.000 Albanaca kada ih po zvanicnom popisu iz 2011. ima 5.009? Rekao ti Rama ili Hashish Hashim da Albanaca ima 100.000? Ili ruzicaste naocare kroz koje gledate sebe jos i dupliraju i tripliraju pa ti se cini da vas ima minimum milijarda? A to sto toliko ima Srba u Albaniji bi trebalo da je sramota svakog casnog Albanca koji ima obraza jer se jako dobro zna zasto ih je ostalo samo toliko - ti ocigledno nemas takvih moralnih dilema sto dovoljno govori ko si i sta si.

Opet provokacija

pre 9 godina

Porediti prava Srba na KIM i prava Albanaca u Srbiji je neverovatna provokacija. Prvo KIM nije deo Albanije da bi vrsio poredjenje, vec sastavni deo Srbije koji je bespravno otet i dok god Srpska vlada ne prizna KIM kao drzavu do tad sve druge su zalud priznale, a po medjunarodnom pravu i rezoluciji Srbija nikad nije napustila svoju teritoriju. Prava Albanaca, ja koliko vidim oni se Srpskim jezikom ne sluze, nastavu slusaju na svom jeziku a oni koji zive, rade i studiraju u Srbiji imaju sva jednaka prava kao svi Srbi i gradjani Srbije. A pored ovoga Srbi na jugu trpe torturu. Suprotno bi morali da dokazu za zelenim stolom. Prava Srba na KIM, nemaju pravo na slobodno kretanje, pravo na svoj jezik, kulturu i veru, sve ovo kad bi i sami Srbi na KIM pokusali bili bi muceni ili ubijeni a niko osudjen. Prava Srba i drugog ne albanskog stanovnistva, u samoj Albaniji jos od Envera Hodze i nasilno ujedinjenje Albanaca svih vera, primenjuju sledece ako nemaju albanska imena i prezimena nikakva prava nemaju! Oduzeti pravo na ime i prezime je prva tacka krsenja ljudskih prava u jednoj zemlji, jer gubitkom ovog osnovnog gubite pravo na svoj identitet, ravna je nacizmu. Pitam se kad ce Srbija po tom osnovu vec sad pokrenuti pitanje prava Srba (ovo ocekujem i od Grcke, Makedonije i Crne Gore), da vrate svoj identitet, pravo na kulturu i jezik i to pred EK sad kada se vodi politika o pridruzivanju. Jer vecito podilazenje njima dovesce da na kraju svi ostanemo bez svoje drzava!

Саша С.

pre 9 godina

А Србе у Албанији сте могли да асимилирате!!!
Овде су новинари криви што му нису поставили такво питање! Наиме, познато је да су Срби у Албанији морали да имају албанска имена и зато је сада број наших Срба тамо готово занемарљив, а истина је да нас је било на простору северне Албаније у великом броју!

Paklena pomoranža

pre 9 godina

Bio sam granicar u Presevu vec sad davne 2004 ljudi to je 95% Albanskog stanovnistva i sto je meni tad kao i sad zabrinjavajuce bilo jer su oni kao termiti i jos tada smo samo u grupama dobijali izlaske nas deset nikako sami da li je to normalno u sopstvenoj zemlji inace poz septembarsku klasu iste godine bese mnogo dobro :)

Albanac prvi komsija sa Srbima

pre 9 godina

moj komentar je zahvalujem prvo Boga sto je prvo poslao mir na balkanu i molim da nikad da nema sukobe izmedju nikoga na svetu a ni kod nas u balkanu, prema
Meni ja cenim mnogo hrabrost premijera Albanije i Srbije da se sretnu i da razgovaraju za oba naroda! Sto se tice posetu premijera Albanije Edi Rama to je jedan veliki korak ka pomirenja oba naroda zahvaljuci i premijera Srbije Aleksandar Vucica! Nadam da krenuo ka dobro i nadam da Albanski premijer da ga gosti u tiranu premijera srbije kad dolazi u Albanije naj bolje sto je mogucnosti, svaki pocetak je tezak ali kad ima volja to nije tesko! Dosta je bilo sukoba dosta je bilo krvi dosta ljudi su izgubili naj milije! Nas zivot svima je nas otisao na muke naj gore što postoi smo preziveli, da radimo na pravac da nasa deca zive na miru da së pomognemo medjusobom da sredinu ekonomski razvoj porodicni I drzave da se volimo a ne da bolestimo sebe sa mrznjem samo volja e verujemo BOGU ALLAHU i on ce da nas pomogne da skacimo ove nesporazume! Pozdrav svima i daj boze da Albanci i Srbi zive na miru dok postoi covecansto!!!

lažov

pre 9 godina

Kakva je ovo demagogija!? Pa ti Albanci u Srbiji, kao nacionalne manjine, zaštićeni su kao beli medvedi, imaju veće benificije od samih Srba.

ma mega star

pre 9 godina

@Kosovastar

Pisem jednostavnim recnikom da bi ukapirao: Albanija i Srbija su maticne drzave Albanaca i Srba i ove dve drzave su zaduzene za svoje sunarodnike koje zive u drugim drzavama. Koliko koga ima je nebitno. Samozvana paradrzava na Kosovu nije ni maticna drzava Albanaca niti je drzava te nikakve paralele tu ne postoje. O smesnom naduvavanju brojeva kada su Albanci u pitanju koje je tako tipicno za vas par albanskih aktiviste, da je vec karikaturalno ne vredi ni diskutovati. Ispod nivoa je.

Nislija

pre 9 godina

smesan si ramo ramo,teras cirkus,ne shvatajuci da si smorio,gledam ove u narodnoj nosnji,pustite omladinu da zivi,21-vi vek,nije 16ti ako vam neko nije rekao,manite se zastava,ponjava,belih kapica,ako ih toliko volis dovedi najace firme iz albanije i otvori im 7-8fabrika da rade,imaju kintu da vode cure na baklave,tolumbe,korzo,ne smarajte omladinu sa mitinzima,regrutovanjem i ostali glupostima,tteba da se zivi i da se ima mladost...jer ako vi njih nalozite na rovove i ostale gluposti nasa omladina mora zbog vasih paganskih razmisljanja u rovove,a mi bi samo da zivimo kao sav normalan svet....

socijalista, komunista

pre 9 godina

@ Pera. Nemacka nas voli, ali misli da smo im neprijatelji. USA i UK ce nas uvek smatrati " malim Rusima" i volece nas samo mrtve ili iseljene ili ako se budemo zvali Hrvoje ili Hasim... a ni tada nas nece voleti, samo ce znati da mogu da nas iskoriste....protiv Rusije.

mikimaus

pre 9 godina

@Kosovastar

Ne nego cemo verovati tvojoj propagandi. Ma vazi. Da su Jugoslavija, Srbija ili Makedonija koristili metode kao Albanija, ni u Srbiji ili Makedoniji ne bi bilo ni 100 Albanaca na popisu i ne bi vi ni u Srbiji ni u Makedoniji pravili svoje paradzravice. Nasilno albanizovanje imena, rusenje, zabrana koriscenja svog jezika, nepostojanje skola, univerziteta, novina... Sve je to dovelo do toga da manjina skoro da ni nema u Albaniji iako je u vreme nastanka Albanije broj Albanaca bio jedva nestvo veci od broja ostalih koji su ziveli na teritoriji Albanije.

ivanhoe

pre 9 godina

- Teritorija autonomne pokrajine definisana je kroz opštine, odnosno srezove koje obuhvata, ne postoji dokument koji utvrđuje liniju koju bismo mogli da nazovemo granicom. Kada je 1959. godine doneta odluka da u Kosovo i Metohiju uđe i Leposavić, to je učinjeno tako što su srezovi Leposavić i Lešak iz Raškog okruga pripojeni Kosovskoj Mitrovici i posredno uneli svoj atar u pokrajinu. To znači da Kosovo nije imalo „teritorijalnu celovitost", niti je promena teritorije koju obuhvata izvršena odlukom o „pomeranju granica". Ne postoji nijedna međunarodno priznata konferencija ili odluka na osnovu koje bi se moglo zaključiti koja je „granica Srbije i Kosova". Kosovo nije tretirano na Drugom zasedanju Avnoja, niti na Badinterovoj komisiji na osnovu koje su razgraničene bivše jugoslovenske republike.

Dakle, ne postoji Kosovo kao drzava, postoji bivsa autonomna pokrajina koju Srbija moze jednim pravnim aktom prosto ukinuti. I to Srbija treba da uradi. Takodje treba s vojskom da udje na sever Kosova i ostvari suverenitet tamo gde moze a gde ne moze proglasiti okupiranu teritoriju. Pre toga obezbediti saveznike. Rusiju pre svih. Ali, mnogo bi bolje i prirodnije bilo da su saveznici sve bivse republike SFRJ. Tome su i Srbi krivi jer su u prvi plan uvek isticali srpstvo a ne slovenstvo, sto je kljucno. Jer nasa braca nisu Siptari vec Hrvati, Slovenci, Bosnjaci, Makedonci...Srbija nije odigrala ulogu slovenskog Pijemonta na Balkanu i nije dorasla svojoj ulozi. Naravno krivi su i nacionalisti iz drugih naroda. Zato danas imamo gomilu slabih slovenskih drzavica umesto jedne jake pa ni Srbi ni Makedonci ne bi imali problem koji imaju sa Albancima.

nexho

pre 9 godina

zelim sve da vas pozdravim eto ucestvujemo u komentarisanju razmjenjujemo misljenja ali niko nece da govori o nekim pravim problemima koji muce oba naroda, treba poceti od najveceg problema srbije to je gubitak stanovnistva sto kod albanaca nije problem pa se tad okrenite oko sebe, radite na drugim stvarima batalite tenzije

Бојан Илић

pre 9 godina

zelim sve da vas pozdravim eto ucestvujemo u komentarisanju razmjenjujemo misljenja ali niko nece da govori o nekim pravim problemima koji muce oba naroda, treba poceti od najveceg problema srbije to je gubitak stanovnistva sto kod albanaca nije problem pa se tad okrenite oko sebe, radite na drugim stvarima batalite tenzije
(nexho, 11. novembar 2014 19:12)

Чекај да дођемо до Крује па да те онда питам да ли би исто говорио?!:-)))
Не глуматај, знамо се, пишеш годинама, а највише базираш коментаре на "прикривеним" прозивкама, као и овај коментар сада!

objektivno

pre 9 godina

Samo jedno zelim da vam kazem - sve zavisi od nas samih. Ako nastavimo kao do sada skoro je izvesno da ce Srbi nestati a da ce na ovom prostoru ziveti Albanci. Nije vazno sta prica neki cudan lik koji se zove Rama. To je njegov problem kako on izgleda, kako se ponasa, sta prica. Nas problem je sto smo drugi otpozadi na svim listama, a bez ekonomije, puteva, stanovnistva, nema nam zivota. Ekipa na vlasti od 1945 do sada se nije nesto mnogo menjala, uglavnom radi protiv Srba kao naroda, a za neku svoju licnu korist. To je nas problem. Bilo je nekih malih razlika ali sve su to isti ljudi i njihova deca.

T&T

pre 9 godina

"Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Preševu da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu."

Evo, ja se apsolutno zalazem da im se daju ista "prava" i da se tretiraju na potpuno isti nacin kao i Srbi na Kosovu... Da se ne zale vise "mukice" nase...

iz fotelje

pre 9 godina

Cemu uzrujavanje i nasedanje na provokacije. Najnebitniji su u Evropi. E, mos misliti, hiljadu dve ljudi se okupilo da iskazu svoju nelojalnost i mrznju prema Srbiji. Koga briga za to i Ramu i njihovu jos uvek ultra zaostalu i primitivnu Albaniju. Mi treba da gradimo pricu sa najvecima, a ovim malim i raspalim nista drugo ne preostaje da laju i reze ali na to niko ne obraca paznju. Na njihove ideje o velikoj Albaniji i nezavisnom Kosovu treba se samo grohotom nasmejati i to na najvisem nivou.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Goran, 11. novembar 2014 16:54)
,, Mi treba da gradimo pricu sa najvecima`` Dok smo se mi svadjali i raspravljali na koju cemo stranu oni su se udruzili sa najvecima, imaju iza sebe SAD i najmocnije zemlje EU. Mozda su za tebe najveci Rusija i Kina samo se Srbija nemoze preseliti u Rusiju jer se igrom slucaja nalazi u Evropi, osim toga i da smo blize Rusiji, rusi bi i dalje gledali svoj interes ko sto su to uvek i radili.Esad ko je tu zaostao i primitivan zakljuci sam?

pogresan film

pre 9 godina

O kakvoj asimilaciji bulazni Rama, pa ko uopste zeli asimilaciju albanske nacionalne manjine? Covek je u nekom cudnom filmu, pa su mu i izjave u skladu sa tim.

bujanovac

pre 9 godina

kod nas je danas bilo uobicajno...nikakvih problema nema presevo je oko 20km daleko prema jugu sve sto albanci rade rade u presevu jer je tamo 95posto albanaca i onaj spomenik i koja kakva okupljanja se radi tamo sad i rama doso...ja mislim da je jug znacajan za srbiju jer je to jedina granica sa makedonijom,bogati smo sa vodom...treba da se povede racuna sa tim presevom jer druga nacija i vera nam vrslja po citavom gradu i strateskom mestu..za nas ovde presevo je bukvalno kao kosovo..nije bas prijatno kad se srbin nadje tamo

Ћезо рца

pre 9 godina

Шта ћемо са асимилацијом Срба у Албанији? Или је то ,,свршена ствар''...?

miro split

pre 9 godina

@Nexho
Asti boga moj Nexho jel ti vidiš šta su Srbi oduševljeni sa tvojin savjeton?Imaš milion pluseva,a ja minusa.Još ćeš postat i Vućićev savjetnik.

sladjan

pre 9 godina

A kakva prava imaju Srbi u Albaniji? Srbima u Albaniji su promenjena prezimena i data im Albanska,Srbi u Albaniji i dan danas ne mogu da vrate svoja stara Srpska prezimena. Vi ste dosli da nam dajete lekcije o ljudskim pravima!!!

Milimoj

pre 9 godina

Zasto se gradjani Srbije izbegli sa Kosova nisu naseljavali u Presevu nego u Smederevu,Jagodini,Velikoj Plani?Molim da mi objavite komentar u ime demokratije.

fixator

pre 9 godina

A gde je zastava Srbije na ovoj farsi?
Srbija pre svega mora da dobro "pritegne" ovu nacionalisticku histeriju i da, ako se kome ne svidja red i zakon, slobodno moze preko Prokletija!

w

pre 9 godina

@miro split

ne klikaju ti Srbi minuse nego Nexho-ini sunarodnici na pauzi rada na porastu nataliteta klikaju minuse. To su im ionako sve zanimacije koje imaju.

Grunf

pre 9 godina

@Kosovastar
Ti si klasičan primer manipulacije brojkama.Ovde se govori o ljudima o živim bićima i njihovim elementarnim pravima na život ali iz tih prava proističu i odredjene obaveze prema mestu življenja.Koja je razlika da li negde živi 10 ili 100.000Albanaca,10 ili 1000.000 Srba.Tih 10 moraju da imaju ista prava kao i ostalih milon.Tih 10 koji poseduju ličnu kartu,pasoš,zdravstveno osiguranje imaju i obaveze prema državi koja im je to izdala.Od kog je tebi značaja podatak kako se ko izjašnjava.Kada već pominješ 2011 godinu sigurno znaš da je tak popis osporen od svih dotle da se smatra falsifikovanim i da je Albanija proćerdala 15milona evra na falsifikat.Kako mogu procene o nekoj manjini da se kreću od 1-12%.Dalje za tvoju informmciju u odnosu na 2001 godinu Kako je objavio Albanski institut za statistiku (INSTAT)broj stanovnika Albanije je opao za 237.534 stanovnika 2011.što je pad od 7,7 odsto u odnosu na 2001. kada je obavljen prethodni popis“.Albanija sada ima 2.831.741 stanovnika, a 2001. ih je bilo 3.069.275. Kao razloge za opadanje broja stanovnika stručnjaci Instituta navode odseljavanje u zemlje Zapadne Evrope i pad nataliteta.Verovao ili ne smatra se da čak 1.800.00Albanaca živi na terotoriji KiM.Zašto su došli iz Albanije?Kada toliko voliš brojke pa jedva 38 % su muslimani dok su pravoslavci 23% a katolici 13.5% što je vrlo približan odnos hrišćana i muslimana.Procenat gore dole.Ko čini ove procente.LJUDI!Ako je u manjini zar je lošiji.

Tijana J.

pre 9 godina

Albanija je ta koja vrsi asimilaciju. Niko u Albaniji ko se izjasni kao Srbin ne moze da nadje posao u bilo kojoj javnoj ustanovi. Deci se daju Albanska imena da ne bi trpela vredjanja vrsnjaka. Na jugu Srbije Albanci imaju sva prava kao i sve manjine u nasoj drzavi.