Sreda, 08.01.2014.

11:59

Pravoslavni običaji u Predsedništvu

Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni.

Izvor: Beta

Pravoslavni obièaji u Predsedništvu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

194 Komentari

Sortiraj po:

emmilija

pre 9 godina

a da li ce u drzavnoj instituciji svih srba obelezavati i praznike srba katolika, srba muslimana i srba drugih vera i opredeljenja.

Frankenstajn

pre 10 godina

E ovako se postuje pravoslavlje, nasi obicaji i tradicija. Samo mi mozemo da kazemo da je ovo pogresno, dok ostatak sveta isto to radi tada to uzdizemo..

BillyBob

pre 10 godina

Nisam veliki fan našeg predsednika, ali moram da priznam, sve poteze vuče veoma ispravno i odmereno. Ovo jeste država Srbija, i u svakom delu javnih ustanova treba poštovati običaje naroda, a to dugujemo i onima koji su nam zemlju sačuvali u ranijim vekovima.

Kalel984

pre 10 godina

Da li je moguce da na ovakvoj vesti bude ovoliko komentara, to samo govori o nama samima i koliko smo zaboravili nase korene, istoriju, obicaje i veru. SRAMOTA!

Venndy

pre 10 godina

Vera i tradicija su održale naš narod kroz vekove, i zbog toga ih se ne treba stideti, već podticati i ovakav način davati maladima primer da slede i neguju pavoslavlje i tradiciju svog naroda.

Srbin 100%

pre 10 godina

Mozda se nekom ne svidja ovaj cin predsednika ali ja licno smatram da je to pokazatelj da on na ovaj simbolican nacin zeli da vrati neke zaboravljene tradicije u nasu svakodnevicu i da doprinese stvaranju veceg jedinstva medju gradjanima

NECE - BITI - SMAK - SVETA

pre 10 godina

Konacno da predsednik Srbije postuje srpske obicaje i tradiciju. Tomislav Nikolic se ovim cinom pokazao kao pravi domacin. Predsednistvo i izgleda kao kuca pravih domacina, i drago mi da Srbija ima predsednika koji voli svoj narod, svoju veru i kulturu. Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i drzave. Tomislav Nikolic se pomilio da svi gradjani budu zasticeni od gladi, bolesti, a to u ovom trenutku je svakako narodu zaista potrebno. Ovi sto napadaju kako je to krsenje Ustava jednostavno to cine iz ljubomore i mrznje, ni sami neznajuci zasto to cine.

igor

pre 10 godina

@pravoslavac

O kakvom ti poštovanju govoriš. Pa samo razmisli o božićnom pozdravu koji se ovde praktikuje. "Hristos se rodi" A onda se od drugog očekuje da odgovori "Vaistinu". I nastranu to što ta novopečena crkvatica "Vaistinu" nakaradno zvuči ali i kad je odgovor i bio "Zaista" po svojoj prirodi te prisiljava da se složiš. Ja kao ateista ne želim da me prisiljavate da se sa vama slažem.
Da ne pričam o tome kako naziv te vaše religije zvuči prepotentno. Kao vi ste jedini koji pravo slavite a svi ostali su krivo slavni.

Pomilio se

pre 10 godina

"Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i države. Tomislav Nikolić se pomilio da svi građani budu zaštićeni od gladi, bolesti, a to ovom narodu zaista potrebno. (Demetra, 08. januar 2014 19:44)"

Eh, koliko ovakvih Demetra u srpskom hrisćanskom stadu ima?

mali radojica

pre 10 godina

E sad na kraju dana svi vi koji tako verno po zadatku pljujete na sve što je Srpsku pogledajte rezultat vaših komentara bolje reći pluseve i minuse. Dakle, svi ali bukvalno svi koji ste tako lepo ispljuvali ovaj dogadjaj imate tri puta više minusa od pluseva a da pri tom ima samo par komentara koji brane i to vrlo stidljivo ovaj dogadjaj. Šta nam to sada kaže ovaj vrlo interesantan detalj u pogledu mišljenja većine ljudi sa ovih prostora. Vrlo jednostavno: običnom narodu se smučilo i više mu je dosadilo to konstantno pljuvanje vas iz sadašnje opozicije i ostalih botova( naročito iz bližeg komšiluka) po Srbiji i po svemu što je srpsko. Pri tome svakog dana smo svi mi svedoci raznoraznog primitivnog i nedotupavnog antisrpskog orgijanja u komšiluku pa bilo da je to lupanje tabli,skrnavljenje grobalja i crkava ili ovog današnjeg bizarnog zahteva nekakvog nebitnog šoferskog sindikata Bošnjaka o ponovnom pokretanju tužbe protiv Srbije. Sve ovo počinje strašno da nervira onaj običan narod već otupeo na domaći nacionalizam i šovinizam i polako sve veći broj ljudi(potencijalnih glasača) gura u naručje ove dvojce bivših radikala a sada probraženih proevropljana. Dragi moji nemojte se samo posle češati i izčudjavati ako na sledećim izborima bude 180:70 za sns. E tada smo ga svi .....

Kako da ne

pre 10 godina

Nisam znao da Toma može da zaštiti od "zemljotresa i drugih nepogoda". Pa ovi "naprednjaci" mogu sve! Ovo se neće završiti samo na ovome - moraće Vučko da preduzme mere i nadvisi predsednika!!!

Nikola M

pre 10 godina

Sledece godine treba uduplati broj svestenika. Uzimajuci u obzir ko je sve boravio u toj zgradi, ni vreca tamjana ne bi dovela stvari u red.

kole

pre 10 godina

Mozete da odobravate ili negodujete, ali ovo je jednostavno protivustavno. Izglasajte Ustav po kome je SPC drzavna crkva i onda krenite u pijukanje i kadjenje. Prosto. Zasto bi neko postovao ustav kada ga predsednik drzave krsi?

koviljka

pre 10 godina

Ne vidim Bacevica, da nisu poremeceni prijateljski odnosi.
Izgleda da ni Toma vise nije pod utiskom prikine strucnosti i ministerovanja.

dežurni

pre 10 godina

Eto, zabranjeno biti Srbin u Srbiji. A sta je trebalo da se radi na pravoslavni Božić? Jel to neka sramota? Ne verujem koja se argumentacija koristi protiv!

mane vipra

pre 10 godina

Sveštenici su se pomolili za sve koji rade u zgradi Generalnog sekretarijata, a posebno "da bog izlije milost i da snagu predsedniku Nikoliću da donosi mudre i hrabre odluke u ovom delikatnom vremenu" ; jasta, a ako mu ne izlije milost onda bar neku rakiju!

Običan građanin

pre 10 godina

Kod mene ranijih godina za Bozic bio obucaj da se uvodi krava u kucu, je su li oni uvodili kravu.P.S. skloni smo preterivanju tako i sa ovim zasto predsednik nije isao u neki hram na bozicnu liturgiju tamo je mesto za liturgiju.

Vladimir

pre 10 godina

Sramota je to što su tek sada počeli sa obeležavanjem Božića u zgradi predsedništva. To je trebalo učiniti odmah posle pada Milošecića.
Predsedniče, svaka Vam čast i ako nisam glasao za Vas.

eh

pre 10 godina

@dovan jucic

Cini mi se da je Djindjic bi ateista/agnostik/nesto slicno... cini mi se da ni Dacic nije religiozan.

Nije problem sto je Nikolic ispao kao uber-religiozan nego sto je ovo totalni kic i neukus. -_-

b72

pre 10 godina

Slava na visini Bogu i na zemlji mir, medju ljudima dobra volja...
Mir Boziji, Hristos se rodi
Narode moj..: radi sloge bratstva ljubavi, radi kulture ,zbog lepote, zbog istine, pravde radi...u pamet se ljudi..neka svako da mrvu..neka ne otima neka ne trazi i zhteva..nek se gradi, da se ne razgradjuje, nek je svaka zrtva Bogu ugodna,od suviska nek se sreca deli...narode moj posvadjani...nek je zivot najlepsi dar jedne savrsene ljubavi

Misha

pre 10 godina

Samo mogu da kazem ovim tradicionalistima da ovakva tradicija velica glupost, neobrazovanost i laz, iracionalnost, i u krajnjem slucaju nekrofilnost obicaja, no pored toga evidentno je krsenje Ustava od onih koji su ga i doneli.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Alo, rođaci, da nam precednik nije otišao u privatnike?! Zadnji put kada sam gledao, Srbija je Ustavom bila definisana kao sekularna država? Da li ovo znači da Toma sa rođačko- ministarsko- savetničkom bratijom prče rakiju na Andrićevom vencu, dok mu zlatom optočeni top management preduzeća čija je osnovna delatnost pružanje religijskih uslugama hobistima spremnim da za to plate (a dopunska uznemiravanje maloletnika bez obzira na to da li pristaju), pokazuju fazone s lopatama?

zbogom civilizacijo

pre 10 godina

Ćao sekularnosti. Još da nam patrijarh bude kao ajatolah pa smo kao Iran. Putuj Evropo, mi smo ipak za društvo kao što su Iran, Pakistan, Libija...Ovde više ne smete da budete sekularni ili da niste pravoslavac.
Tito se u grobu prevrće.

masrone

pre 10 godina

ako do sada nije bilo proslave bozica u predsednistvu, to znaci da predsednistvo neguje sekularnu tradiciju, koju je t.n. upravo prekinuo. nije protivustavno, ali nije ni u duhu sekularizma koji je jedan od temeljnih nacela gradjanskog drustva!

Dodje mi da odem u Hare krisnu

pre 10 godina

A uuu sunce ti poljubim sve vernik do vernika. Veci i od taksista sto stavljaju badnjak na hladnjak. Vernici do poslednjeg dinara. Proverite samo koliko desetina stanova u vlasnistvu ima doticni staresina Saborne crkve Petar Lukic.

Demetra

pre 10 godina

Tomislav Nikolić poštuje srpske običaje i tradiciju. Tradicija je da se proslavlja drugi dan Božića. Predsedništvo i izgleda kao kuća pravih domaćina, i drago mi da Srbija ima predsednika koji voli svoj narod, svoju veru i kulturu. Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i države. Tomislav Nikolić se pomilio da svi građani budu zaštićeni od gladi, bolesti, a to ovom narodu zaista potrebno.

nekoizmase

pre 10 godina

(m, 08. januar 2014 14:20)

a je l bi ti smetalo da se u predsednistvu obelezi bajram sve skupa sa imamom? Gde to pise da je Srbija=Pravoslavna crkva?
Da li vi sto komentarisete kako je ovo odlicno uopste znate sta je to sekularna drzava?

I posle treba da se cudimo kad nam uvode vize a ovde se cuju poklici i misljenja s kraja 19. veka. Ja sam mislio da smo po zavrsetku 90tih poceli da idemo napred, kad ono ipak u nazad. Jos samo da pocnemo da vesamo na terazijama i to je to.

drakceeeee

pre 10 godina

Mislim da je ovo veoma lepo od strane Nikolica, da se posle toliko godina na tako visokom mestu radi na ocuvanju pravih istinskih vrednosti, jer ipak je u pitanju najradosniji hriscanski praznik.

Filipic

pre 10 godina

Vera i tradcija moraju se odrzavati i postovati a kad dolazi od drzavnih zavanicnika a u ovom slucaju predsednika Srbije sve to nekako daje neku posebnu car mira, postovanja i odraz jake drzave.

Laki

pre 10 godina

Precednik kao I svaki novokompovani vernik u Srbiji je samo hteo da se pokaze, da narod vjdi kakav ne on vernik, kako to obicaj za novokompovane nalaze.Shvatice on-ipak je novi u svemu tome, da ipak ovakve praznike, bas zato sto je predsednik svih, slavi u okviru svoje porodice, bas onako hriscanski nenametljivo, kako casnom I nenametljivom coveku prilici.

dovan jucic

pre 10 godina

Zivim u Hrvatskoj i imam 38 godina al ne pamtim da se ovako nesto radilo ni dok smo imali predsjednicki sistem i deklariranog katolika i hrvatinu al opet staru komunjaru i Titovog generala Tudjmana za predsjednika, a kamoli za vrijeme totalno sekularnog Mesica i agnostika Josipovica. Jel uopce moguce da u Srbiji predsjednik bude nevjernik ili boze sacuvaj ateista ili musliman albanac (Kosovo je Srbija?)? Sta cete onda?

olivera

pre 10 godina

Kakav cirkus? I sve to placaju osiromaseni gradjani Srbije. Vera je intimni osecaj svakog pojedinca, a ne predstava za slikanje i prikupljanje jeftinih poena! Sto se tice Tome, vojvode, njemu ne mogu da pomognu svi svestenici i sve crkve sveta da zaboravi onu decu koju je u Kragujevcu okupljao i vodio na ratarista da "brane srpske zemlje"! Zardjala kasika - to je Toma vojvoda!

Srbin

pre 10 godina

Dokle cemo da cutimo i gledamo kako Tomislav Nikolic primitivnim i neukim postupcima sramoti ovu zemlju i sve gradjane? A sto se tice Bozica, slavi se u mojoj kuci od kad pamtim, a to je od 1954, nikada na ulici, u skoli, fabrici, opstini, automobilu, autobusu, nadlestvu, bioskopu,....Bozic je porodicni praznik a ne cirkus!

pozivnica

pre 10 godina

Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala
(Pravoslavac, 08. januar 2014 18:16)
nismo pokrstavali, vec su nas pokrstili, a su bogumilu lepo prosli.

Mirko

pre 10 godina

Nikolić je prvi predsednik koji poštuje sve naše pravoslavne običaje, uči mlade kako se to radi. Običaji i tradicija su nešto što povezuje ljude.

dragan

pre 10 godina

Zaboravio Toma da posle smeha ide plac. Narocito kad ga vidi kum. Gospodo botovi slobodno ocenjujte sve vase pluseve i minuse neko belezi i predace Sekiju spisak kad dodje. A sto se popa tice onomad pravoslavni pop rece "krst nosim zvezdom se ponosim" i covek dobi spomenicu '41.

novica952

pre 10 godina

Evo dočekasmo i taj danm da se na drugi dan Božića u predsedništvu na Andrićevom vencu po prvi put pojave sveštenici i da bogosluženjem obave oav verski čin po prvi put.Pre desetak godina smo imali skidanje zvezde petokrake sa zgrade predsedništva a evo dočekasmop da naš predsednik uvede i sveštenstvo u predsedništvo.Hvala bogu da je tako, da smo polako sve više svojim korenima i veri i da je kult pravoslavla ušao i u ovo zdanje koje je bilo do danas nedodirljivo za ljude spolja.Mislim da naš predsednik uvodi jedan sasvim novi način rada predsedništva i da ovo treba da postane kuća svih nas i da postane simbol ujedinjenja Srbije, institucija što je moguće više otvorena za javnost.Sve ovo dugujemo predcsednik Nikoliću.

albert

pre 10 godina

"Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pravoslavac, 8. januar 2014 18:16) "

Božić je najveći hrišćanski, a ne pravoslavni praznik. I šta više, većina hrišćana ga slavi krajem decembra.
Čak i većina pravoslavnih crkava ga je proslavila pre dve nedelje.
Nego, ne sećam se da je i tada u zgradi predsedništva napravljena slična ceremonija?
Hvala Bogu da nije, nije ni trebala, jer je neprimerena.
Verski praznici, Božić pogotovo se u ostatku civilizacije proslavljaju u krugu porodice, nikako negde "da me svi vide".
Ali, ok, niko vam ne treba zameriti što i od svoje vere i svojih praznika pravite cirkus.
Nema na čemu, drago mi je da sam pomogao da naučiš nešto novo.

Nikolic

pre 10 godina

Odlično. Kamo sreće da svakoga dana, a ne samo danas Toma praktikuje ovakve aktivnosti u radno vreme u državnoj ustanovi o budžetskom trošku. I na idućem popisu ću se izjasniti kao Pravoslavac.

vojvodjanka

pre 10 godina

Koliko ja znam BOŽIĆ JE PORODIČNI PRAZNIK a ne skupa priredba za svoje simpatizere i paparace. Pravoslavne sam veroispovesti I slavim Božić 7.januara ali ne pravim od praznika estradu.

dasha

pre 10 godina

Svaka vam cast predsednice na ovakvom poduhvatu! Pokazali ste se ne samo kao pravi, mudar i castan drzavnuk, vec kao pravi domacin i covek koji vraca srpsku tradiciju i kulturu u sve sfere zivota. U katolickom svetu se sa takvom tradicijom nikada nije prekidalo, a nas Srbe polako vracate na ono kako i dolici jednom narodu koji ima bogatu zemlju, istoriju...jer su neki ljudi u poslednjih nekoliko decenija ucinili da satru sve duhovno u nama.

Pravoslavac

pre 10 godina

Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala

Smokvica

pre 10 godina

Jako lepo. Crkva i vera u boga je jako bitno srpskom narodu i drago mi je da nas predsednik na ovaj nacin predstavlja saradnju drzave i crkve.

Gradjanin Beograda

pre 10 godina

Ljudi moji.Citam razne komentare gde se pominje bilo ko iz SNS-a. I shvatim da jedan tip od jutros dezura i lupa minuse na svaku kritiku.I do uglavnomu serijama (isti broj minusa). Na jednom komentaru gde se kritiku je ministarka plavusa u tesnom kompleticu jedan mu napisa da se nije pokazao dobro i da jos nije dobio posao u drzavnoj firmi i da i dalje treba da sedi i da lupa minuse jer sa osnovnim skolo za drugo i nije. Pogodi ga covek u metu.Za 15 minuta je dobio 140 minusa.

Srbijoooo. Zar nije sramota da Predsednik drzave od kancelarije pravi hram Svetog save. Srbijooooo gde ides u kom pravcu? Necemo mi daleko sa ovakvima

Miki Maus

pre 10 godina

Svaka cast Bogu Hvala zato nam je tako i islo. Nikolic bi u potpunosti postao nas " Ataturk" iliti otac nacije kada krajem svog deugog mandata predlozio i podrzao referendum da postanemo Monarhija. Srbija napred moze samo kao Kraljevina a Nikolic bi time sebe postavio za dozivotnog pocasnog.

s verom u Ustav

pre 10 godina

Световност државе

Члан 11.
Република Србија је световна држава. Цркве и верске заједнице су одвојене од државе. Ниједна религија не може се успоставити као државна или обавезна.

Saul Goodman

pre 10 godina

Umesto da se bori za bolji zivot osiromasenog naroda on non stop zamazuje oci odlikovanjima i raznim bespotrebnim proslavama. Narod je bre gladan i bos, a ovakve proslave sigurno nece gladne nahraniti, a bose obuti.

Бојан Илић

pre 10 godina

Ово нема везе са вером, ово има везе са традицијом и "припремом" Србије за увођење Монархије!

Dragan

pre 10 godina

""Nema pisanih tragova kada su ovim povodom dolazili sveštenici u ovaj dom. Danas smo prvi put došli, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u ovaj najvažniji srpski dom", rekao je protojerej Milijančević."

Pa nema, naravno da nema.

A onda se negde početkom 21-vog veka pojavio jedan novokomponovani vernik koji je sve pogrešno shvatio...

I nije problem u njemu, on je takav kakav je, nego u vama moj protojereju. Zašto mu niste objasnili da to ne ide tako?

Ili je 100 evrića bilo jače od vaše vere?

ludimilojko

pre 10 godina

Ja sam pravoslavac ali ovo nije nesto sto je u redu. U ovom Domu ima katolika, muslimana, ateista... Sta ce diplomac povodom toga??? Nego, zna covek da ce izbori ubrzo pa priziva svaku pomoc...

2 u 1

pre 10 godina

Jos da je Zitoradja zapevala, onako tiho i umilno iz pozadine, da napuni dusu svima koji se ugledaju na cuvene osobe koje su dobile ordenje spc za svoja covekoljubiva podvizenija (Raznatovic, Filaret, Kacavenda, Radovic...).

Djakon SPC

pre 10 godina

Seljak iz Bajcetine ne zna da je Bozic porodicni praznik i da se slavi u okviru porodice. Bogosluzenje povodom Bozica se obavlja u prostorijama koje su za to namenjene.A to je Crkva. Ne moze gospodine predsednice Bozic u kancelariji ili kafani. Slava moze u kafani ako domacin nema mesta u svom stanu. Samo bez muzike.

Pujdo

pre 10 godina

Vucic na Kosovu, Nikolic u predsednistvu. Lepo je postovati obicaje i drzati se pravoslavlja. Nadam se da ce i naredne generacije postupati na isti nacin.

eccles

pre 10 godina

bio bi fazon da sada egipatska manjina trazi proslavu boga ra u na istom mestu, na konto verske ravnopravnosti.
kompletan obred, sa sve zrtvovanjem 1000 kokosaka, 500 koza, 200 krava i ostalim scenskim efektima (o drzavnom trosku, naravno, pa nije ni tamjan dzabe).

vec vidim : prvosvestenik u krvlju natopljenoj beloj haljini, sa dugackim nozem u rukama, polako koraca belim mermerom dok za njim ostaje crveni trag. zaustavlja se ispred grupe skockanih politicara koja uplaseno za korak ustukne pred njim, a zatim predsedniku pruza tek izvadjeno srce bika koje i dalje lagano pulsira.
u ovom trenutku izbezumljena pratnja bezi vristeci, prezidentica u slow-mo pada u nesvest otvorenih usta i staklastog pogleda, prezident (naravno) gleda skruseno celu situaciju... epic!

severnjak

pre 10 godina

Alo, Tomo srbendo, pa Božić se proslavlja kod svoje kuće, u krugu porodice.

Samo novokomponovani vernici ga slave tamo gde ih narod vidi...

Au, koji kič...

Predrag Stojadinovic

pre 10 godina

Bilo bi zanimljivo čuti zašto se stavljaju minusi na Član 11 Ustava Republike Srbije. Da li je to zato što shvatate da je Nikolić ovim prekršio Ustav ili zato što vam se ne sviđa član koji definiše da su svi građani jednaki i da vi pravoslavci ne smete biti "jednakiji" od ostalih? Gde je tačno problem?

Niko Nikoliću, niti bilo kome drugom, ne brani da praktikuje svoju religiju O SVOM TROŠKU. Brani se praktikovanje VAŠE religije o NAŠEM trošku kao i ovo NAMETANJE VAŠE religije SVIMA nama koji NISMO, niti ćemo ikada biti, pravoslavci.

Država NE pripada samo VAMA, već je ZAJEDNIČKA.

JovjOvj

pre 10 godina

Da li je moguce da ovde samo g-din Corax ima pamcenje duze od 5 min i na nekim stvarima insistira da se ne zaborave (zardjala kasika, koju uporno, i na moje veliko zadovljstvo, koristi na svojim karikaturama)... Ono sto je tuzno je to da vecini to, ocigledno, ne smeta, sve i kad ih podsete...

Gliga

pre 10 godina

Da li to znači da je i bivši Makedonski predsednik Branko Crvenkovski, koji je bio Metodista mogao da organizuje bogosluženje u skladu sa svojom verom iako su Makedonci uglavnom Pravoslavci...

Aksentije

pre 10 godina

Razumem da su ljudi razliciti i da neki podrzavaju Tomu a neki ne ali ovo sto je on uradio svaki Srbin pravoslavac treba da pozdravi,ne razumem zasto mesaju stranacku pripadnost i na ovakav praznik.

klosar72

pre 10 godina

E, a što se popovi mole da Gospod Tomi podari mudrost i pamet?
Provalili ga i oni?
Mnogo im je trebalo, ostatak Srbije ga je provalio kad se izležavao na stiroporu.

presveta

pre 10 godina

Nekom crkve sluze samo za opela, a daj Boze da su pune krstenja,I svadbi. Bitno je da se od njih ne odrodimo. Bogu hvala da se neko setio da Srbji vrati crkvu u sve ustanove. Verujem da ce nam tako biti bolje.

m

pre 10 godina

@ milorad, odlično znam kada slavimo Božić ,ali znam i da nam se razlikuju kalendari prihvaćeni u crkvi i u državi,i da iako proslavljamo Božić 25.dec,to je po greg. kalendaru ipak 7.januar i plus,žensko sam,pa ipak po nesto znam. za mene bi postupak predsednika bio potpuno pogrešan da se ne poštuju praznici i tradicija drugih naroda ....

londonac

pre 10 godina

a onda ce svi oni koji aplaudiraju ovom predsednikovom cinu da se cude zasto nam ode KiM, zasto se separatisu Sandzak i juzna Srb... Dicimo se multietnickom drzavom, a niko da se ugleda na zaista multietnicke drzave... ako ni zbog cega drugog, onda zbog mira u narodu... aman...

Katolik

pre 10 godina

Ja sam katolik, pa što predseniče moj božić ne proslavi u državnoj instituciji?Zar ja nisam ravnopravni gradjanin i kad su verski običaji, ili sam samo ravnopravan kad su izbori i kad vam treba glas?

Goran, Požega.

pre 10 godina

Pre Drugog svetskog rata državne prostorije su osveštavane uz činodejstvovanje tri sveštenika: pravoslavnog, katoličkog i muslimanskog. Pre 70 godina tadašnja kraljevina je imala više poštovanja prema svojim gradjanima nego današnja republika, a posle se čudimo kad neki pripadnik druge veroispovesti kaže da se oseća gradjaninom drugog reda.

vlasta

pre 10 godina

A ovi komentari da ne mozes ni sada biti u "Srbin u Srbiji"..Kao,"Srbin u Srbiji" si ako ti predsednik slavi bozic u zgradi predsednistva?Kakva je to demagogija..Ja sam Srbin,i ateista sam.Kako treba da se osecam kao Srbin ateista u pravoslavnoj Srbiji?
Da se razumemo,niko nece umreti zbog ovog Nikolicevog gafa,ali nisu to dobre poruke.Nekoliko komentara ovde,koji pokusavaju da opravdaju ovaj gest,prosto ostavljaju bez teksta..

Predrag

pre 10 godina

"Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni."
Što proističe da se raskida sa komunističkom baštinom i vraćamo na staze srpstva i pravoslavlja!

Predrag Stojadinovic

pre 10 godina

Ustav Republike Srbije, Član 11 (Svetovnost države):

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna

Alex

pre 10 godina

Jel lici nekome ovaj sa ogrtacem kao Gandalf kada isteruje Sarumana iz Theodena?

Bajke i jedno i drugo, samo sto je ovo nasa stvarnost :(

Rođak Ilije čvorovića

pre 10 godina

Ovako se poštuje i voli svoje poreklo, svoja zemlja, svoj narod. Pravi domaćin i pravi predsednik Srbije. Trebalo nam je skoro 7 decenija da se vratimo svojim korenima i svojoj kulturi.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim prethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

*****

pre 10 godina

Da li taj covek tu radi?Da.Da li tu donosi odluke koje se ticu gradjana svih veroispovesti?Da.U cemu je onda problem da se covek pomoli za mudrost,mirnocu itd. na njegov najveci praznik?

m

pre 10 godina

nismo mogli biti Srbi u Jugoslaviji,sad ne smemo biti ni Srbi u Srbiji! ali Svi drugi u svojim državama biti ono sto hoce da budu,a to vam ne smeta....

Marko

pre 10 godina

Farsa! Po Ustavu ni jedna religija nije drzavna, tako da je precednik mogao da sprovodi obicaje u svojoj kuci. Mnogi gradjani su bili gladni za Bozic, dok je mrsio prasetinu o trosku svih nas. Ovim je pokazao da je predsednik svih gradjana samo onda kada ti gradjani treba da se "opljackaju", kako oni vole da kazu.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim prethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

gregor

pre 10 godina

To što se toma izjašnjava kao pravoslavac ne znači da treba da dovodi popove u predsedništvo. Srbija je sekularna država, a popove nek vodi u svoju crkvu na svom imanju. Btw, Toma zna o pravoslavlju koliko i o vođenju države - nimalo.

kerim lucarevic

pre 10 godina

Nevidim nista sporno u ovome, i stvarno mi glupo citati komentare koje pisu Srbi. Ako se u himni Srbije samo spominje "srpska zemlja i srpski rod" , a Vi se ne bunite, zasto je onda nenormalno da u srpskoj zemlji, srpski predsjednik, ne obiljezi najveci praznik.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim ahprethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

Komazec

pre 10 godina

Sramota je sto ima onih koji i ovakve stvari kritukuju, to sigurno nisu ljudi druge vere to su definitivno ljudi koji ne veruju u boga i tradiciju i nista im nije sveto. Bravo za Predsednika, voli svoje i cuvaj tradiciju i naravno postuj tudje!

Милорад® - Ловац на Ботове

pre 10 godina

@m - тачно тако, ИДУ на обреде и мисе, не праве их на радном месту. Кад си видео Обаму да је довео попа у Овалну канцеларију? Помиловање ћурке је државни празник а не верски. А да нешто знаш, знао би да и ми славимо Божић 25 Децембра. Данас је по календару наше цркве 26 Децембар а не 8 Јануар. Погледај мало црквени календар.

Miki

pre 10 godina

Samo vas slušam kako razvaljujete komunjare u komentarima. Ali to što su komunisti napravili u Srbiji za samo 30 godina (od 1950. do 1980. godine), ovi neće NIKAD. Evo nas već 24 godine kako živimo u novom sistemu - koju smo fabriku, hidrocentralu, put ili nešto četvrto napravili? Pa sve propade, braćo antikomunisti! Sve raznesoste, popljačkaste i opleviste. Kamen na kamenu nije ostao, lopovčine jedne. Napravili smo tačno 180 puta više crkava nego škola i domova zdravlja! Taman za opelo ovoj nesrećnoj državi.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni.

Mozda bi VOJVODA Nikolic sve ovo organizovao na "Ravnoj Gori" da nije "magle na putu" koja ga je "primorala" da sve to organizuje u Predsednistvu ?

Mitar rabadžija

pre 10 godina

Vraćamo se na naše tradicionalno. Neka nas Bog čuva od svog zla koje nas je zadesilo prethodnih decenija. U potpunosti podržavam ovaj čin našega predsednika Srbije.

Dubovska

pre 10 godina

Zbog ovog cirkusa mora se pokrenuti postupak opoziva predsednika Nikolica. U svojoj kuci, u svom dvoristu moze da radi sta god hoce, da se klanja, moli ili kleci, ali ne o trosku svih gradjana Srbije u drzavnoj zgradi predsednistva, u drzavi koja je navodno odvojena od crkve.

shoMi

pre 10 godina

Zar Bozic nije nesto sto bi licno trebali licno da proslavljamo, u svom domu, sa najblizima?? kakvo predsednistvo....nekako mi totalno nema smisla, najblaze receno.....

Frodo

pre 10 godina

Čekaj, bre, šta je ovaj glupi cirkus?! Kakva slama i badnjaci u zgradi Predsedništva?! Šta to treba da simbolizuje?

Božić treba da bude porodični verski praznik i praznuje se u krugu porodice. To je u redu. Ko hoće tako da praznuje, slobodno.

Ali zgrada Predsedništva nije zgrada nikakve porodice, nego zgrada jedne državne institucije, koja podjednako pripada SVIM građanima Srbije, a ne samo onima pravoslavne vere, makar oni bili i većina. Hoće li neko u SNS najzad shvatiti da u Srbiji ne žive SAMO vernici SPC, nego ima skoro 30% drugih vera i ateista?

Zar vam je malo crkava, pa vam trebaju još i poopovi, pojanje i metanisanje čak i u Predsedništvu?

A što samo u zgradi Predsedništva? Što niste dobru ideju proširili na sve zgrade SVIH institucija SEKULARNE REPUBLIKE Srbije?! Recimo, Vrhovni Sud, Narodna Banka, zgrade svih ministarstava, Generalštab, Kontrola leta, Državna lutrija, svuda slama, orasi, badnjaci i popovi?

Kao veliki propust smatram i to da niko nije stavio po badnjak na hladnjak svih onih 30.000+ automobila u vlasništvu državnih institucija Srbije. Je li praznik ili nije?! Je li sekularna država ili nije?!

Dosta s jalovom i bednom demagogijom! Država nam je u totalnom rasulu, a ovaj i bukvalno mlati praznu slamu!

vodja kolovodja

pre 10 godina

meni kao bosnjaku iz Sandzaka (Novi Pazar), ovo ne smeta.. nek radi presednik sta hoce, njegova volja.. ali mi smetaju Vucic i Nikolic ... Vucic je za skupstinskom govornicom javno pretio muslimanima, da bi sad bio kao dobar, dok je Nikolic dobio orden cetnickog vojvode, a sad prosipa price kao presednik svih gradjanja, ha ha ha... Vuk dlaku menja, ali cud nikad! u ove ljude nne mozemo da verujemo.
poz za sve normalne srbe i ostale narode..

m

pre 10 godina

samo se u Srbiji diže glas protiv državnika koji poštuju tradiciju,zašto to nikom ne smeta u Americi,Engleskoj,Nemačkoj.... zašto Obama Noze da obeležava Božić,pomiluje curke,zašto svuda državnici idu na mise i liturgije,zašto to nigde drugde nikom nije uvredljivo ,samo Ovde. zašto je problem sto je predsednik pravoslavac i zato sto je obeležio praznik. zar nisu svoje praznike proslavili i drugi,zar nije čestitamo Božić 25.decembra,zar nije čestitan drugima Bajram,jevrejski praznici.... ako ste ateisti,to je stvar ličnog izbora,i ne moze da vas verska sto je nečiji izbor drugačiji od vašeg. dok god ne budemo poštovali sopstvenu tradiciju,a sa istim poštovanjem odnosili se prema drugima ,nema od nas nista!

kao sav normalan svet

pre 10 godina

@ m
iz prostog razloga sto su to nacionalne drzave. Srbija je visenacionalna i visekoncesionalna drzava. Ovaj Nikolicev gest ogranicava njegovo predsednikovanje samo na srpsku naciju i to samo na pravoslavne vernike. Kada je stupio na duznost rekao je da ce biti predsednik svih gradjana. Ovim cinom je samog sebe demantovao.

Mihailo

pre 10 godina

Sve što je "prvi put od 1945. godine", bez obzira o čemu se radi, je velika stvar. Ako se Srbi otresu SVEGA ŠTO IMA VEZE SA KOMUNJARAMA KOJE SU SAMO ZNALE DA UGNJETAVAJU SRBIJU ima nade za nas.

Dejan

pre 10 godina

Da je kojim slučajem predsednik katolik ili musliman (što je, makar teoretski, prema Ustavu Srbije moguće), da li bi on pozivao katoličke sveštenike, odn. imame, u svoj kabinet da tamo obavjaju verski obred?

Harold

pre 10 godina

Dobrodosli u XIX vek.
A sto se tice onoga "Da mu Bog izlije ..." - nije losa ideja.
p.s. A sve to dobro da se desava onima koji rade u Zgradi Predsednistva,
i ne samo njima, nego i onim a koji na nju pogled smerni bace, a i onima koji na nju (zgradu) pomisljaju, i nose je u srcu i dusi.

me

pre 10 godina

Kakva gluma, kakav teatar. Mladi ne znaju, ali mi se secamo i tu smo da ih podsetimo da uvek koristite iste fore za prikupljanje politickih glasova. Pricanja o Bogu, porodicnim vrednostima, ideja o ratovanju zbog istih, tim forama prodajete maglu onima koji su ocigledno slepi da ne vide da drzava stoji, osiromasuje, u novinama svaki dan neko prebijanje na nacionalnoj osnovi, ubijanja. To su "vrednosti" koje dolaze sa vama. A morate da se slikate kako se ima i moze,pa ajde i Bozic od drzavnih para da proslavimo, ne misli niko kako je to finansirano.Ja na slikama vidim lecenje kompleksa Nikolica i njegovoga okruzenja, mozda ce popu i orden da podari.A dok je nepismenih, bice i ovih.

teamoe

pre 10 godina

Gde bi nam bio kraj i kako bi nam brzo došao kraj da ne dobismo ovakve lidere...Inače, Redakcijo, u tom kompleksu, koji se u sretno vreme nazivao Dvor, odavno se i mnogo puta obeležavao Božić po crkveno-narodnim običajima. E, a onda ..., su došli republikanci (komunisti, socijalisti, demokrate, radikali, ..). Ali, što je opštepoznato, srpsko pamćenje seže, najdalje, do juče.

drena

pre 10 godina

Hvala predsedniku Tomislavu Nikolicu sto je omogucio da se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike obeleži Božić po pravoslavnim običajima.

Bonoban

pre 10 godina

A ustav, a sekularna drzava, a predsednik svih gradjana...?
Pa nemoj posle da se cudite sto nesrbi ne dozivljavaju Srbiju kao svoju zemlju, ne bi ni ja.

Gile

pre 10 godina

Da je Nikolić predsednik pravoslavnih Srba bilo bi OK da proslavi Božić u skupštini. Ali on je predsednik svih stanovnika Srbije, pa ne sme nikog da favorizuje. Neka proslavlja šta hoće u svojoj kući...

sasa

pre 10 godina

samo Gospod moze da sacuva ljude od propasti u koju ih guraju bezboznici, nevernici i ostali prikriveni satanisti. Gospod nikoga nece prisiljavati na raj. Onima kojima smeta sluzenje Gospodu i molitva Njemu upucena, ako se ne pokaju, moci ce da idu u pakao. Tamo nece biti Gospoda zauvek. Ko sta hoce, to ce i da dobije. "Pojajte se jer se priblizi carstvo nebesko! "

de fakto i de jure..

pre 10 godina

Dokon pop i jaganjce krsti, nemate pametnija posla nego da arčite državne pare na gluposti
(Sandinista, 8. januar 2014 12:51)
Poštujmo sopstvenu prošlost da ju ne bi iznova i iznov ponavljali! Poštujmo sebe da bi nas i drugi uvažavali i poštovali!

Skretnicar

pre 10 godina

Predsednik Nikolic je pravoslavac sto je njegovo pravo,ali u ovoj drzavi zive i druge veroispovesti koje slave druge datume i zato NIJE UREDU DA SE PREDSEDNISTVO DRZAVE PRETVARA U JEDNU VERSKU KONFESIJU.
Gospodin Nikolic je predsednik svih gradjana Srbije i Predsednistvo je svih gradjana i nije posteno favorizovati samo jednu versku konfesiju.

cardhu

pre 10 godina

Od kad nam je religija usla na vrata sve ostalo je izaslo kroz prozor!Nikad vise price o postenju, covekoljublju ,jedinstvu itd..A od svega ...Ovo vec postaje Muppet Show!!!!

Mika

pre 10 godina

Zgrada predsednistva drzave Srbije nije crkva, a ni privatna kuca, stan ili posed bilo kog drzavnog sluzbenika. Nedopustivo je i skandalozno ponasanje predsednika Nikolica. Najvisi zakonodavni organ, Skupstina Srbije bi morala da reaguje na krsenje Ustava.

Nedjo

pre 10 godina

Za mene kao ateistu je ovo uvredljivi cirkus! Crkvi nije mesto u drzavnim institucijama. U krajnjoj liniji i na ovo se odnosi stara izreka - Nemojte se moliti u našim školama, mi nećemo misliti u vašim crkvama.

legionar

pre 10 godina

(Nn, 08. januar 2014 13:27)
A ti da imas u vidu da je ovo zemlja pravoslavnih Srba pa svih ostalih.Jer mi druge zemlje do ove nemamo.A Srbi katolici i muslimani pocesto imaju rezervnu.

aleksandar raskovic

pre 10 godina

ovo je stvarno strasno

nemam nista protiv Bozica, ali taj svetac se slavi kod kuce, a ne na poslu

da li drugi predsednici drzava slave i organizuju verske obrede na rdnom mestu?

da li zivimo u 21 veku?

dragan

pre 10 godina

Budući predsednik pre ulaska u ovu kuću da nabavi isterivače đavola.Nigde nisam video popa kod Obame ili bilo kog predsednika.Smejurija.Uzgred glavni gost koji se zakleo u toj crkvi da će čuvati stranku do povratka predsednika te stranke.

Bonoban

pre 10 godina

A ustav, a sekularna drzava, a predsednik svih gradjana...?
Pa nemoj posle da se cudite sto nesrbi ne dozivljavaju Srbiju kao svoju zemlju, ne bi ni ja.

Mika

pre 10 godina

Zgrada predsednistva drzave Srbije nije crkva, a ni privatna kuca, stan ili posed bilo kog drzavnog sluzbenika. Nedopustivo je i skandalozno ponasanje predsednika Nikolica. Najvisi zakonodavni organ, Skupstina Srbije bi morala da reaguje na krsenje Ustava.

Nedjo

pre 10 godina

Za mene kao ateistu je ovo uvredljivi cirkus! Crkvi nije mesto u drzavnim institucijama. U krajnjoj liniji i na ovo se odnosi stara izreka - Nemojte se moliti u našim školama, mi nećemo misliti u vašim crkvama.

Dejan

pre 10 godina

Da je kojim slučajem predsednik katolik ili musliman (što je, makar teoretski, prema Ustavu Srbije moguće), da li bi on pozivao katoličke sveštenike, odn. imame, u svoj kabinet da tamo obavjaju verski obred?

me

pre 10 godina

Kakva gluma, kakav teatar. Mladi ne znaju, ali mi se secamo i tu smo da ih podsetimo da uvek koristite iste fore za prikupljanje politickih glasova. Pricanja o Bogu, porodicnim vrednostima, ideja o ratovanju zbog istih, tim forama prodajete maglu onima koji su ocigledno slepi da ne vide da drzava stoji, osiromasuje, u novinama svaki dan neko prebijanje na nacionalnoj osnovi, ubijanja. To su "vrednosti" koje dolaze sa vama. A morate da se slikate kako se ima i moze,pa ajde i Bozic od drzavnih para da proslavimo, ne misli niko kako je to finansirano.Ja na slikama vidim lecenje kompleksa Nikolica i njegovoga okruzenja, mozda ce popu i orden da podari.A dok je nepismenih, bice i ovih.

cardhu

pre 10 godina

Od kad nam je religija usla na vrata sve ostalo je izaslo kroz prozor!Nikad vise price o postenju, covekoljublju ,jedinstvu itd..A od svega ...Ovo vec postaje Muppet Show!!!!

de fakto i de jure..

pre 10 godina

Dokon pop i jaganjce krsti, nemate pametnija posla nego da arčite državne pare na gluposti
(Sandinista, 8. januar 2014 12:51)
Poštujmo sopstvenu prošlost da ju ne bi iznova i iznov ponavljali! Poštujmo sebe da bi nas i drugi uvažavali i poštovali!

Predrag Stojadinovic

pre 10 godina

Ustav Republike Srbije, Član 11 (Svetovnost države):

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna

Rođak Ilije čvorovića

pre 10 godina

Ovako se poštuje i voli svoje poreklo, svoja zemlja, svoj narod. Pravi domaćin i pravi predsednik Srbije. Trebalo nam je skoro 7 decenija da se vratimo svojim korenima i svojoj kulturi.

m

pre 10 godina

samo se u Srbiji diže glas protiv državnika koji poštuju tradiciju,zašto to nikom ne smeta u Americi,Engleskoj,Nemačkoj.... zašto Obama Noze da obeležava Božić,pomiluje curke,zašto svuda državnici idu na mise i liturgije,zašto to nigde drugde nikom nije uvredljivo ,samo Ovde. zašto je problem sto je predsednik pravoslavac i zato sto je obeležio praznik. zar nisu svoje praznike proslavili i drugi,zar nije čestitamo Božić 25.decembra,zar nije čestitan drugima Bajram,jevrejski praznici.... ako ste ateisti,to je stvar ličnog izbora,i ne moze da vas verska sto je nečiji izbor drugačiji od vašeg. dok god ne budemo poštovali sopstvenu tradiciju,a sa istim poštovanjem odnosili se prema drugima ,nema od nas nista!

drena

pre 10 godina

Hvala predsedniku Tomislavu Nikolicu sto je omogucio da se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike obeleži Božić po pravoslavnim običajima.

dragan

pre 10 godina

Budući predsednik pre ulaska u ovu kuću da nabavi isterivače đavola.Nigde nisam video popa kod Obame ili bilo kog predsednika.Smejurija.Uzgred glavni gost koji se zakleo u toj crkvi da će čuvati stranku do povratka predsednika te stranke.

Gile

pre 10 godina

Da je Nikolić predsednik pravoslavnih Srba bilo bi OK da proslavi Božić u skupštini. Ali on je predsednik svih stanovnika Srbije, pa ne sme nikog da favorizuje. Neka proslavlja šta hoće u svojoj kući...

gregor

pre 10 godina

To što se toma izjašnjava kao pravoslavac ne znači da treba da dovodi popove u predsedništvo. Srbija je sekularna država, a popove nek vodi u svoju crkvu na svom imanju. Btw, Toma zna o pravoslavlju koliko i o vođenju države - nimalo.

legionar

pre 10 godina

(Nn, 08. januar 2014 13:27)
A ti da imas u vidu da je ovo zemlja pravoslavnih Srba pa svih ostalih.Jer mi druge zemlje do ove nemamo.A Srbi katolici i muslimani pocesto imaju rezervnu.

Frodo

pre 10 godina

Čekaj, bre, šta je ovaj glupi cirkus?! Kakva slama i badnjaci u zgradi Predsedništva?! Šta to treba da simbolizuje?

Božić treba da bude porodični verski praznik i praznuje se u krugu porodice. To je u redu. Ko hoće tako da praznuje, slobodno.

Ali zgrada Predsedništva nije zgrada nikakve porodice, nego zgrada jedne državne institucije, koja podjednako pripada SVIM građanima Srbije, a ne samo onima pravoslavne vere, makar oni bili i većina. Hoće li neko u SNS najzad shvatiti da u Srbiji ne žive SAMO vernici SPC, nego ima skoro 30% drugih vera i ateista?

Zar vam je malo crkava, pa vam trebaju još i poopovi, pojanje i metanisanje čak i u Predsedništvu?

A što samo u zgradi Predsedništva? Što niste dobru ideju proširili na sve zgrade SVIH institucija SEKULARNE REPUBLIKE Srbije?! Recimo, Vrhovni Sud, Narodna Banka, zgrade svih ministarstava, Generalštab, Kontrola leta, Državna lutrija, svuda slama, orasi, badnjaci i popovi?

Kao veliki propust smatram i to da niko nije stavio po badnjak na hladnjak svih onih 30.000+ automobila u vlasništvu državnih institucija Srbije. Je li praznik ili nije?! Je li sekularna država ili nije?!

Dosta s jalovom i bednom demagogijom! Država nam je u totalnom rasulu, a ovaj i bukvalno mlati praznu slamu!

Marko

pre 10 godina

Farsa! Po Ustavu ni jedna religija nije drzavna, tako da je precednik mogao da sprovodi obicaje u svojoj kuci. Mnogi gradjani su bili gladni za Bozic, dok je mrsio prasetinu o trosku svih nas. Ovim je pokazao da je predsednik svih gradjana samo onda kada ti gradjani treba da se "opljackaju", kako oni vole da kazu.

sasa

pre 10 godina

samo Gospod moze da sacuva ljude od propasti u koju ih guraju bezboznici, nevernici i ostali prikriveni satanisti. Gospod nikoga nece prisiljavati na raj. Onima kojima smeta sluzenje Gospodu i molitva Njemu upucena, ako se ne pokaju, moci ce da idu u pakao. Tamo nece biti Gospoda zauvek. Ko sta hoce, to ce i da dobije. "Pojajte se jer se priblizi carstvo nebesko! "

Skretnicar

pre 10 godina

Predsednik Nikolic je pravoslavac sto je njegovo pravo,ali u ovoj drzavi zive i druge veroispovesti koje slave druge datume i zato NIJE UREDU DA SE PREDSEDNISTVO DRZAVE PRETVARA U JEDNU VERSKU KONFESIJU.
Gospodin Nikolic je predsednik svih gradjana Srbije i Predsednistvo je svih gradjana i nije posteno favorizovati samo jednu versku konfesiju.

Komazec

pre 10 godina

Sramota je sto ima onih koji i ovakve stvari kritukuju, to sigurno nisu ljudi druge vere to su definitivno ljudi koji ne veruju u boga i tradiciju i nista im nije sveto. Bravo za Predsednika, voli svoje i cuvaj tradiciju i naravno postuj tudje!

aleksandar raskovic

pre 10 godina

ovo je stvarno strasno

nemam nista protiv Bozica, ali taj svetac se slavi kod kuce, a ne na poslu

da li drugi predsednici drzava slave i organizuju verske obrede na rdnom mestu?

da li zivimo u 21 veku?

Mitar rabadžija

pre 10 godina

Vraćamo se na naše tradicionalno. Neka nas Bog čuva od svog zla koje nas je zadesilo prethodnih decenija. U potpunosti podržavam ovaj čin našega predsednika Srbije.

Mihailo

pre 10 godina

Sve što je "prvi put od 1945. godine", bez obzira o čemu se radi, je velika stvar. Ako se Srbi otresu SVEGA ŠTO IMA VEZE SA KOMUNJARAMA KOJE SU SAMO ZNALE DA UGNJETAVAJU SRBIJU ima nade za nas.

Predrag

pre 10 godina

"Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni."
Što proističe da se raskida sa komunističkom baštinom i vraćamo na staze srpstva i pravoslavlja!

kerim lucarevic

pre 10 godina

Nevidim nista sporno u ovome, i stvarno mi glupo citati komentare koje pisu Srbi. Ako se u himni Srbije samo spominje "srpska zemlja i srpski rod" , a Vi se ne bunite, zasto je onda nenormalno da u srpskoj zemlji, srpski predsjednik, ne obiljezi najveci praznik.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim prethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

dasha

pre 10 godina

Svaka vam cast predsednice na ovakvom poduhvatu! Pokazali ste se ne samo kao pravi, mudar i castan drzavnuk, vec kao pravi domacin i covek koji vraca srpsku tradiciju i kulturu u sve sfere zivota. U katolickom svetu se sa takvom tradicijom nikada nije prekidalo, a nas Srbe polako vracate na ono kako i dolici jednom narodu koji ima bogatu zemlju, istoriju...jer su neki ljudi u poslednjih nekoliko decenija ucinili da satru sve duhovno u nama.

Dubovska

pre 10 godina

Zbog ovog cirkusa mora se pokrenuti postupak opoziva predsednika Nikolica. U svojoj kuci, u svom dvoristu moze da radi sta god hoce, da se klanja, moli ili kleci, ali ne o trosku svih gradjana Srbije u drzavnoj zgradi predsednistva, u drzavi koja je navodno odvojena od crkve.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim prethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim ahprethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

*****

pre 10 godina

Da li taj covek tu radi?Da.Da li tu donosi odluke koje se ticu gradjana svih veroispovesti?Da.U cemu je onda problem da se covek pomoli za mudrost,mirnocu itd. na njegov najveci praznik?

Demetra

pre 10 godina

Tomislav Nikolić poštuje srpske običaje i tradiciju. Tradicija je da se proslavlja drugi dan Božića. Predsedništvo i izgleda kao kuća pravih domaćina, i drago mi da Srbija ima predsednika koji voli svoj narod, svoju veru i kulturu. Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i države. Tomislav Nikolić se pomilio da svi građani budu zaštićeni od gladi, bolesti, a to ovom narodu zaista potrebno.

Pujdo

pre 10 godina

Vucic na Kosovu, Nikolic u predsednistvu. Lepo je postovati obicaje i drzati se pravoslavlja. Nadam se da ce i naredne generacije postupati na isti nacin.

drakceeeee

pre 10 godina

Mislim da je ovo veoma lepo od strane Nikolica, da se posle toliko godina na tako visokom mestu radi na ocuvanju pravih istinskih vrednosti, jer ipak je u pitanju najradosniji hriscanski praznik.

Mirko

pre 10 godina

Nikolić je prvi predsednik koji poštuje sve naše pravoslavne običaje, uči mlade kako se to radi. Običaji i tradicija su nešto što povezuje ljude.

Милорад® - Ловац на Ботове

pre 10 godina

@m - тачно тако, ИДУ на обреде и мисе, не праве их на радном месту. Кад си видео Обаму да је довео попа у Овалну канцеларију? Помиловање ћурке је државни празник а не верски. А да нешто знаш, знао би да и ми славимо Божић 25 Децембра. Данас је по календару наше цркве 26 Децембар а не 8 Јануар. Погледај мало црквени календар.

teamoe

pre 10 godina

Gde bi nam bio kraj i kako bi nam brzo došao kraj da ne dobismo ovakve lidere...Inače, Redakcijo, u tom kompleksu, koji se u sretno vreme nazivao Dvor, odavno se i mnogo puta obeležavao Božić po crkveno-narodnim običajima. E, a onda ..., su došli republikanci (komunisti, socijalisti, demokrate, radikali, ..). Ali, što je opštepoznato, srpsko pamćenje seže, najdalje, do juče.

Miki

pre 10 godina

Samo vas slušam kako razvaljujete komunjare u komentarima. Ali to što su komunisti napravili u Srbiji za samo 30 godina (od 1950. do 1980. godine), ovi neće NIKAD. Evo nas već 24 godine kako živimo u novom sistemu - koju smo fabriku, hidrocentralu, put ili nešto četvrto napravili? Pa sve propade, braćo antikomunisti! Sve raznesoste, popljačkaste i opleviste. Kamen na kamenu nije ostao, lopovčine jedne. Napravili smo tačno 180 puta više crkava nego škola i domova zdravlja! Taman za opelo ovoj nesrećnoj državi.

m

pre 10 godina

nismo mogli biti Srbi u Jugoslaviji,sad ne smemo biti ni Srbi u Srbiji! ali Svi drugi u svojim državama biti ono sto hoce da budu,a to vam ne smeta....

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni.

Mozda bi VOJVODA Nikolic sve ovo organizovao na "Ravnoj Gori" da nije "magle na putu" koja ga je "primorala" da sve to organizuje u Predsednistvu ?

zbogom civilizacijo

pre 10 godina

Ćao sekularnosti. Još da nam patrijarh bude kao ajatolah pa smo kao Iran. Putuj Evropo, mi smo ipak za društvo kao što su Iran, Pakistan, Libija...Ovde više ne smete da budete sekularni ili da niste pravoslavac.
Tito se u grobu prevrće.

Srbin

pre 10 godina

Dokle cemo da cutimo i gledamo kako Tomislav Nikolic primitivnim i neukim postupcima sramoti ovu zemlju i sve gradjane? A sto se tice Bozica, slavi se u mojoj kuci od kad pamtim, a to je od 1954, nikada na ulici, u skoli, fabrici, opstini, automobilu, autobusu, nadlestvu, bioskopu,....Bozic je porodicni praznik a ne cirkus!

dovan jucic

pre 10 godina

Zivim u Hrvatskoj i imam 38 godina al ne pamtim da se ovako nesto radilo ni dok smo imali predsjednicki sistem i deklariranog katolika i hrvatinu al opet staru komunjaru i Titovog generala Tudjmana za predsjednika, a kamoli za vrijeme totalno sekularnog Mesica i agnostika Josipovica. Jel uopce moguce da u Srbiji predsjednik bude nevjernik ili boze sacuvaj ateista ili musliman albanac (Kosovo je Srbija?)? Sta cete onda?

shoMi

pre 10 godina

Zar Bozic nije nesto sto bi licno trebali licno da proslavljamo, u svom domu, sa najblizima?? kakvo predsednistvo....nekako mi totalno nema smisla, najblaze receno.....

Smokvica

pre 10 godina

Jako lepo. Crkva i vera u boga je jako bitno srpskom narodu i drago mi je da nas predsednik na ovaj nacin predstavlja saradnju drzave i crkve.

Pravoslavac

pre 10 godina

Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala

kao sav normalan svet

pre 10 godina

@ m
iz prostog razloga sto su to nacionalne drzave. Srbija je visenacionalna i visekoncesionalna drzava. Ovaj Nikolicev gest ogranicava njegovo predsednikovanje samo na srpsku naciju i to samo na pravoslavne vernike. Kada je stupio na duznost rekao je da ce biti predsednik svih gradjana. Ovim cinom je samog sebe demantovao.

novica952

pre 10 godina

Evo dočekasmo i taj danm da se na drugi dan Božića u predsedništvu na Andrićevom vencu po prvi put pojave sveštenici i da bogosluženjem obave oav verski čin po prvi put.Pre desetak godina smo imali skidanje zvezde petokrake sa zgrade predsedništva a evo dočekasmop da naš predsednik uvede i sveštenstvo u predsedništvo.Hvala bogu da je tako, da smo polako sve više svojim korenima i veri i da je kult pravoslavla ušao i u ovo zdanje koje je bilo do danas nedodirljivo za ljude spolja.Mislim da naš predsednik uvodi jedan sasvim novi način rada predsedništva i da ovo treba da postane kuća svih nas i da postane simbol ujedinjenja Srbije, institucija što je moguće više otvorena za javnost.Sve ovo dugujemo predcsednik Nikoliću.

vodja kolovodja

pre 10 godina

meni kao bosnjaku iz Sandzaka (Novi Pazar), ovo ne smeta.. nek radi presednik sta hoce, njegova volja.. ali mi smetaju Vucic i Nikolic ... Vucic je za skupstinskom govornicom javno pretio muslimanima, da bi sad bio kao dobar, dok je Nikolic dobio orden cetnickog vojvode, a sad prosipa price kao presednik svih gradjanja, ha ha ha... Vuk dlaku menja, ali cud nikad! u ove ljude nne mozemo da verujemo.
poz za sve normalne srbe i ostale narode..

albert

pre 10 godina

"Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pravoslavac, 8. januar 2014 18:16) "

Božić je najveći hrišćanski, a ne pravoslavni praznik. I šta više, većina hrišćana ga slavi krajem decembra.
Čak i većina pravoslavnih crkava ga je proslavila pre dve nedelje.
Nego, ne sećam se da je i tada u zgradi predsedništva napravljena slična ceremonija?
Hvala Bogu da nije, nije ni trebala, jer je neprimerena.
Verski praznici, Božić pogotovo se u ostatku civilizacije proslavljaju u krugu porodice, nikako negde "da me svi vide".
Ali, ok, niko vam ne treba zameriti što i od svoje vere i svojih praznika pravite cirkus.
Nema na čemu, drago mi je da sam pomogao da naučiš nešto novo.

Filipic

pre 10 godina

Vera i tradcija moraju se odrzavati i postovati a kad dolazi od drzavnih zavanicnika a u ovom slucaju predsednika Srbije sve to nekako daje neku posebnu car mira, postovanja i odraz jake drzave.

Harold

pre 10 godina

Dobrodosli u XIX vek.
A sto se tice onoga "Da mu Bog izlije ..." - nije losa ideja.
p.s. A sve to dobro da se desava onima koji rade u Zgradi Predsednistva,
i ne samo njima, nego i onim a koji na nju pogled smerni bace, a i onima koji na nju (zgradu) pomisljaju, i nose je u srcu i dusi.

Gradjanin Beograda

pre 10 godina

Ljudi moji.Citam razne komentare gde se pominje bilo ko iz SNS-a. I shvatim da jedan tip od jutros dezura i lupa minuse na svaku kritiku.I do uglavnomu serijama (isti broj minusa). Na jednom komentaru gde se kritiku je ministarka plavusa u tesnom kompleticu jedan mu napisa da se nije pokazao dobro i da jos nije dobio posao u drzavnoj firmi i da i dalje treba da sedi i da lupa minuse jer sa osnovnim skolo za drugo i nije. Pogodi ga covek u metu.Za 15 minuta je dobio 140 minusa.

Srbijoooo. Zar nije sramota da Predsednik drzave od kancelarije pravi hram Svetog save. Srbijooooo gde ides u kom pravcu? Necemo mi daleko sa ovakvima

Misha

pre 10 godina

Samo mogu da kazem ovim tradicionalistima da ovakva tradicija velica glupost, neobrazovanost i laz, iracionalnost, i u krajnjem slucaju nekrofilnost obicaja, no pored toga evidentno je krsenje Ustava od onih koji su ga i doneli.

s verom u Ustav

pre 10 godina

Световност државе

Члан 11.
Република Србија је световна држава. Цркве и верске заједнице су одвојене од државе. Ниједна религија не може се успоставити као државна или обавезна.

severnjak

pre 10 godina

Alo, Tomo srbendo, pa Božić se proslavlja kod svoje kuće, u krugu porodice.

Samo novokomponovani vernici ga slave tamo gde ih narod vidi...

Au, koji kič...

Jim Jefferies

pre 10 godina

Alo, rođaci, da nam precednik nije otišao u privatnike?! Zadnji put kada sam gledao, Srbija je Ustavom bila definisana kao sekularna država? Da li ovo znači da Toma sa rođačko- ministarsko- savetničkom bratijom prče rakiju na Andrićevom vencu, dok mu zlatom optočeni top management preduzeća čija je osnovna delatnost pružanje religijskih uslugama hobistima spremnim da za to plate (a dopunska uznemiravanje maloletnika bez obzira na to da li pristaju), pokazuju fazone s lopatama?

Predrag Stojadinovic

pre 10 godina

Bilo bi zanimljivo čuti zašto se stavljaju minusi na Član 11 Ustava Republike Srbije. Da li je to zato što shvatate da je Nikolić ovim prekršio Ustav ili zato što vam se ne sviđa član koji definiše da su svi građani jednaki i da vi pravoslavci ne smete biti "jednakiji" od ostalih? Gde je tačno problem?

Niko Nikoliću, niti bilo kome drugom, ne brani da praktikuje svoju religiju O SVOM TROŠKU. Brani se praktikovanje VAŠE religije o NAŠEM trošku kao i ovo NAMETANJE VAŠE religije SVIMA nama koji NISMO, niti ćemo ikada biti, pravoslavci.

Država NE pripada samo VAMA, već je ZAJEDNIČKA.

Djakon SPC

pre 10 godina

Seljak iz Bajcetine ne zna da je Bozic porodicni praznik i da se slavi u okviru porodice. Bogosluzenje povodom Bozica se obavlja u prostorijama koje su za to namenjene.A to je Crkva. Ne moze gospodine predsednice Bozic u kancelariji ili kafani. Slava moze u kafani ako domacin nema mesta u svom stanu. Samo bez muzike.

Dragan

pre 10 godina

""Nema pisanih tragova kada su ovim povodom dolazili sveštenici u ovaj dom. Danas smo prvi put došli, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u ovaj najvažniji srpski dom", rekao je protojerej Milijančević."

Pa nema, naravno da nema.

A onda se negde početkom 21-vog veka pojavio jedan novokomponovani vernik koji je sve pogrešno shvatio...

I nije problem u njemu, on je takav kakav je, nego u vama moj protojereju. Zašto mu niste objasnili da to ne ide tako?

Ili je 100 evrića bilo jače od vaše vere?

vojvodjanka

pre 10 godina

Koliko ja znam BOŽIĆ JE PORODIČNI PRAZNIK a ne skupa priredba za svoje simpatizere i paparace. Pravoslavne sam veroispovesti I slavim Božić 7.januara ali ne pravim od praznika estradu.

Saul Goodman

pre 10 godina

Umesto da se bori za bolji zivot osiromasenog naroda on non stop zamazuje oci odlikovanjima i raznim bespotrebnim proslavama. Narod je bre gladan i bos, a ovakve proslave sigurno nece gladne nahraniti, a bose obuti.

JovjOvj

pre 10 godina

Da li je moguce da ovde samo g-din Corax ima pamcenje duze od 5 min i na nekim stvarima insistira da se ne zaborave (zardjala kasika, koju uporno, i na moje veliko zadovljstvo, koristi na svojim karikaturama)... Ono sto je tuzno je to da vecini to, ocigledno, ne smeta, sve i kad ih podsete...

presveta

pre 10 godina

Nekom crkve sluze samo za opela, a daj Boze da su pune krstenja,I svadbi. Bitno je da se od njih ne odrodimo. Bogu hvala da se neko setio da Srbji vrati crkvu u sve ustanove. Verujem da ce nam tako biti bolje.

vlasta

pre 10 godina

A ovi komentari da ne mozes ni sada biti u "Srbin u Srbiji"..Kao,"Srbin u Srbiji" si ako ti predsednik slavi bozic u zgradi predsednistva?Kakva je to demagogija..Ja sam Srbin,i ateista sam.Kako treba da se osecam kao Srbin ateista u pravoslavnoj Srbiji?
Da se razumemo,niko nece umreti zbog ovog Nikolicevog gafa,ali nisu to dobre poruke.Nekoliko komentara ovde,koji pokusavaju da opravdaju ovaj gest,prosto ostavljaju bez teksta..

klosar72

pre 10 godina

E, a što se popovi mole da Gospod Tomi podari mudrost i pamet?
Provalili ga i oni?
Mnogo im je trebalo, ostatak Srbije ga je provalio kad se izležavao na stiroporu.

ludimilojko

pre 10 godina

Ja sam pravoslavac ali ovo nije nesto sto je u redu. U ovom Domu ima katolika, muslimana, ateista... Sta ce diplomac povodom toga??? Nego, zna covek da ce izbori ubrzo pa priziva svaku pomoc...

Gliga

pre 10 godina

Da li to znači da je i bivši Makedonski predsednik Branko Crvenkovski, koji je bio Metodista mogao da organizuje bogosluženje u skladu sa svojom verom iako su Makedonci uglavnom Pravoslavci...

eccles

pre 10 godina

bio bi fazon da sada egipatska manjina trazi proslavu boga ra u na istom mestu, na konto verske ravnopravnosti.
kompletan obred, sa sve zrtvovanjem 1000 kokosaka, 500 koza, 200 krava i ostalim scenskim efektima (o drzavnom trosku, naravno, pa nije ni tamjan dzabe).

vec vidim : prvosvestenik u krvlju natopljenoj beloj haljini, sa dugackim nozem u rukama, polako koraca belim mermerom dok za njim ostaje crveni trag. zaustavlja se ispred grupe skockanih politicara koja uplaseno za korak ustukne pred njim, a zatim predsedniku pruza tek izvadjeno srce bika koje i dalje lagano pulsira.
u ovom trenutku izbezumljena pratnja bezi vristeci, prezidentica u slow-mo pada u nesvest otvorenih usta i staklastog pogleda, prezident (naravno) gleda skruseno celu situaciju... epic!

Goran, Požega.

pre 10 godina

Pre Drugog svetskog rata državne prostorije su osveštavane uz činodejstvovanje tri sveštenika: pravoslavnog, katoličkog i muslimanskog. Pre 70 godina tadašnja kraljevina je imala više poštovanja prema svojim gradjanima nego današnja republika, a posle se čudimo kad neki pripadnik druge veroispovesti kaže da se oseća gradjaninom drugog reda.

olivera

pre 10 godina

Kakav cirkus? I sve to placaju osiromaseni gradjani Srbije. Vera je intimni osecaj svakog pojedinca, a ne predstava za slikanje i prikupljanje jeftinih poena! Sto se tice Tome, vojvode, njemu ne mogu da pomognu svi svestenici i sve crkve sveta da zaboravi onu decu koju je u Kragujevcu okupljao i vodio na ratarista da "brane srpske zemlje"! Zardjala kasika - to je Toma vojvoda!

Katolik

pre 10 godina

Ja sam katolik, pa što predseniče moj božić ne proslavi u državnoj instituciji?Zar ja nisam ravnopravni gradjanin i kad su verski običaji, ili sam samo ravnopravan kad su izbori i kad vam treba glas?

2 u 1

pre 10 godina

Jos da je Zitoradja zapevala, onako tiho i umilno iz pozadine, da napuni dusu svima koji se ugledaju na cuvene osobe koje su dobile ordenje spc za svoja covekoljubiva podvizenija (Raznatovic, Filaret, Kacavenda, Radovic...).

Dodje mi da odem u Hare krisnu

pre 10 godina

A uuu sunce ti poljubim sve vernik do vernika. Veci i od taksista sto stavljaju badnjak na hladnjak. Vernici do poslednjeg dinara. Proverite samo koliko desetina stanova u vlasnistvu ima doticni staresina Saborne crkve Petar Lukic.

kole

pre 10 godina

Mozete da odobravate ili negodujete, ali ovo je jednostavno protivustavno. Izglasajte Ustav po kome je SPC drzavna crkva i onda krenite u pijukanje i kadjenje. Prosto. Zasto bi neko postovao ustav kada ga predsednik drzave krsi?

dragan

pre 10 godina

Zaboravio Toma da posle smeha ide plac. Narocito kad ga vidi kum. Gospodo botovi slobodno ocenjujte sve vase pluseve i minuse neko belezi i predace Sekiju spisak kad dodje. A sto se popa tice onomad pravoslavni pop rece "krst nosim zvezdom se ponosim" i covek dobi spomenicu '41.

masrone

pre 10 godina

ako do sada nije bilo proslave bozica u predsednistvu, to znaci da predsednistvo neguje sekularnu tradiciju, koju je t.n. upravo prekinuo. nije protivustavno, ali nije ni u duhu sekularizma koji je jedan od temeljnih nacela gradjanskog drustva!

londonac

pre 10 godina

a onda ce svi oni koji aplaudiraju ovom predsednikovom cinu da se cude zasto nam ode KiM, zasto se separatisu Sandzak i juzna Srb... Dicimo se multietnickom drzavom, a niko da se ugleda na zaista multietnicke drzave... ako ni zbog cega drugog, onda zbog mira u narodu... aman...

Alex

pre 10 godina

Jel lici nekome ovaj sa ogrtacem kao Gandalf kada isteruje Sarumana iz Theodena?

Bajke i jedno i drugo, samo sto je ovo nasa stvarnost :(

nekoizmase

pre 10 godina

(m, 08. januar 2014 14:20)

a je l bi ti smetalo da se u predsednistvu obelezi bajram sve skupa sa imamom? Gde to pise da je Srbija=Pravoslavna crkva?
Da li vi sto komentarisete kako je ovo odlicno uopste znate sta je to sekularna drzava?

I posle treba da se cudimo kad nam uvode vize a ovde se cuju poklici i misljenja s kraja 19. veka. Ja sam mislio da smo po zavrsetku 90tih poceli da idemo napred, kad ono ipak u nazad. Jos samo da pocnemo da vesamo na terazijama i to je to.

Laki

pre 10 godina

Precednik kao I svaki novokompovani vernik u Srbiji je samo hteo da se pokaze, da narod vjdi kakav ne on vernik, kako to obicaj za novokompovane nalaze.Shvatice on-ipak je novi u svemu tome, da ipak ovakve praznike, bas zato sto je predsednik svih, slavi u okviru svoje porodice, bas onako hriscanski nenametljivo, kako casnom I nenametljivom coveku prilici.

Kako da ne

pre 10 godina

Nisam znao da Toma može da zaštiti od "zemljotresa i drugih nepogoda". Pa ovi "naprednjaci" mogu sve! Ovo se neće završiti samo na ovome - moraće Vučko da preduzme mere i nadvisi predsednika!!!

igor

pre 10 godina

@pravoslavac

O kakvom ti poštovanju govoriš. Pa samo razmisli o božićnom pozdravu koji se ovde praktikuje. "Hristos se rodi" A onda se od drugog očekuje da odgovori "Vaistinu". I nastranu to što ta novopečena crkvatica "Vaistinu" nakaradno zvuči ali i kad je odgovor i bio "Zaista" po svojoj prirodi te prisiljava da se složiš. Ja kao ateista ne želim da me prisiljavate da se sa vama slažem.
Da ne pričam o tome kako naziv te vaše religije zvuči prepotentno. Kao vi ste jedini koji pravo slavite a svi ostali su krivo slavni.

Pomilio se

pre 10 godina

"Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i države. Tomislav Nikolić se pomilio da svi građani budu zaštićeni od gladi, bolesti, a to ovom narodu zaista potrebno. (Demetra, 08. januar 2014 19:44)"

Eh, koliko ovakvih Demetra u srpskom hrisćanskom stadu ima?

eh

pre 10 godina

@dovan jucic

Cini mi se da je Djindjic bi ateista/agnostik/nesto slicno... cini mi se da ni Dacic nije religiozan.

Nije problem sto je Nikolic ispao kao uber-religiozan nego sto je ovo totalni kic i neukus. -_-

mane vipra

pre 10 godina

Sveštenici su se pomolili za sve koji rade u zgradi Generalnog sekretarijata, a posebno "da bog izlije milost i da snagu predsedniku Nikoliću da donosi mudre i hrabre odluke u ovom delikatnom vremenu" ; jasta, a ako mu ne izlije milost onda bar neku rakiju!

Бојан Илић

pre 10 godina

Ово нема везе са вером, ово има везе са традицијом и "припремом" Србије за увођење Монархије!

Nikolic

pre 10 godina

Odlično. Kamo sreće da svakoga dana, a ne samo danas Toma praktikuje ovakve aktivnosti u radno vreme u državnoj ustanovi o budžetskom trošku. I na idućem popisu ću se izjasniti kao Pravoslavac.

pozivnica

pre 10 godina

Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala
(Pravoslavac, 08. januar 2014 18:16)
nismo pokrstavali, vec su nas pokrstili, a su bogumilu lepo prosli.

Običan građanin

pre 10 godina

Kod mene ranijih godina za Bozic bio obucaj da se uvodi krava u kucu, je su li oni uvodili kravu.P.S. skloni smo preterivanju tako i sa ovim zasto predsednik nije isao u neki hram na bozicnu liturgiju tamo je mesto za liturgiju.

koviljka

pre 10 godina

Ne vidim Bacevica, da nisu poremeceni prijateljski odnosi.
Izgleda da ni Toma vise nije pod utiskom prikine strucnosti i ministerovanja.

Miki Maus

pre 10 godina

Svaka cast Bogu Hvala zato nam je tako i islo. Nikolic bi u potpunosti postao nas " Ataturk" iliti otac nacije kada krajem svog deugog mandata predlozio i podrzao referendum da postanemo Monarhija. Srbija napred moze samo kao Kraljevina a Nikolic bi time sebe postavio za dozivotnog pocasnog.

Nikola M

pre 10 godina

Sledece godine treba uduplati broj svestenika. Uzimajuci u obzir ko je sve boravio u toj zgradi, ni vreca tamjana ne bi dovela stvari u red.

m

pre 10 godina

@ milorad, odlično znam kada slavimo Božić ,ali znam i da nam se razlikuju kalendari prihvaćeni u crkvi i u državi,i da iako proslavljamo Božić 25.dec,to je po greg. kalendaru ipak 7.januar i plus,žensko sam,pa ipak po nesto znam. za mene bi postupak predsednika bio potpuno pogrešan da se ne poštuju praznici i tradicija drugih naroda ....

Aksentije

pre 10 godina

Razumem da su ljudi razliciti i da neki podrzavaju Tomu a neki ne ali ovo sto je on uradio svaki Srbin pravoslavac treba da pozdravi,ne razumem zasto mesaju stranacku pripadnost i na ovakav praznik.

mali radojica

pre 10 godina

E sad na kraju dana svi vi koji tako verno po zadatku pljujete na sve što je Srpsku pogledajte rezultat vaših komentara bolje reći pluseve i minuse. Dakle, svi ali bukvalno svi koji ste tako lepo ispljuvali ovaj dogadjaj imate tri puta više minusa od pluseva a da pri tom ima samo par komentara koji brane i to vrlo stidljivo ovaj dogadjaj. Šta nam to sada kaže ovaj vrlo interesantan detalj u pogledu mišljenja većine ljudi sa ovih prostora. Vrlo jednostavno: običnom narodu se smučilo i više mu je dosadilo to konstantno pljuvanje vas iz sadašnje opozicije i ostalih botova( naročito iz bližeg komšiluka) po Srbiji i po svemu što je srpsko. Pri tome svakog dana smo svi mi svedoci raznoraznog primitivnog i nedotupavnog antisrpskog orgijanja u komšiluku pa bilo da je to lupanje tabli,skrnavljenje grobalja i crkava ili ovog današnjeg bizarnog zahteva nekakvog nebitnog šoferskog sindikata Bošnjaka o ponovnom pokretanju tužbe protiv Srbije. Sve ovo počinje strašno da nervira onaj običan narod već otupeo na domaći nacionalizam i šovinizam i polako sve veći broj ljudi(potencijalnih glasača) gura u naručje ove dvojce bivših radikala a sada probraženih proevropljana. Dragi moji nemojte se samo posle češati i izčudjavati ako na sledećim izborima bude 180:70 za sns. E tada smo ga svi .....

b72

pre 10 godina

Slava na visini Bogu i na zemlji mir, medju ljudima dobra volja...
Mir Boziji, Hristos se rodi
Narode moj..: radi sloge bratstva ljubavi, radi kulture ,zbog lepote, zbog istine, pravde radi...u pamet se ljudi..neka svako da mrvu..neka ne otima neka ne trazi i zhteva..nek se gradi, da se ne razgradjuje, nek je svaka zrtva Bogu ugodna,od suviska nek se sreca deli...narode moj posvadjani...nek je zivot najlepsi dar jedne savrsene ljubavi

dežurni

pre 10 godina

Eto, zabranjeno biti Srbin u Srbiji. A sta je trebalo da se radi na pravoslavni Božić? Jel to neka sramota? Ne verujem koja se argumentacija koristi protiv!

Venndy

pre 10 godina

Vera i tradicija su održale naš narod kroz vekove, i zbog toga ih se ne treba stideti, već podticati i ovakav način davati maladima primer da slede i neguju pavoslavlje i tradiciju svog naroda.

Srbin 100%

pre 10 godina

Mozda se nekom ne svidja ovaj cin predsednika ali ja licno smatram da je to pokazatelj da on na ovaj simbolican nacin zeli da vrati neke zaboravljene tradicije u nasu svakodnevicu i da doprinese stvaranju veceg jedinstva medju gradjanima

Kalel984

pre 10 godina

Da li je moguce da na ovakvoj vesti bude ovoliko komentara, to samo govori o nama samima i koliko smo zaboravili nase korene, istoriju, obicaje i veru. SRAMOTA!

BillyBob

pre 10 godina

Nisam veliki fan našeg predsednika, ali moram da priznam, sve poteze vuče veoma ispravno i odmereno. Ovo jeste država Srbija, i u svakom delu javnih ustanova treba poštovati običaje naroda, a to dugujemo i onima koji su nam zemlju sačuvali u ranijim vekovima.

Frankenstajn

pre 10 godina

E ovako se postuje pravoslavlje, nasi obicaji i tradicija. Samo mi mozemo da kazemo da je ovo pogresno, dok ostatak sveta isto to radi tada to uzdizemo..

Vladimir

pre 10 godina

Sramota je to što su tek sada počeli sa obeležavanjem Božića u zgradi predsedništva. To je trebalo učiniti odmah posle pada Milošecića.
Predsedniče, svaka Vam čast i ako nisam glasao za Vas.

NECE - BITI - SMAK - SVETA

pre 10 godina

Konacno da predsednik Srbije postuje srpske obicaje i tradiciju. Tomislav Nikolic se ovim cinom pokazao kao pravi domacin. Predsednistvo i izgleda kao kuca pravih domacina, i drago mi da Srbija ima predsednika koji voli svoj narod, svoju veru i kulturu. Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i drzave. Tomislav Nikolic se pomilio da svi gradjani budu zasticeni od gladi, bolesti, a to u ovom trenutku je svakako narodu zaista potrebno. Ovi sto napadaju kako je to krsenje Ustava jednostavno to cine iz ljubomore i mrznje, ni sami neznajuci zasto to cine.

emmilija

pre 9 godina

a da li ce u drzavnoj instituciji svih srba obelezavati i praznike srba katolika, srba muslimana i srba drugih vera i opredeljenja.

Bonoban

pre 10 godina

A ustav, a sekularna drzava, a predsednik svih gradjana...?
Pa nemoj posle da se cudite sto nesrbi ne dozivljavaju Srbiju kao svoju zemlju, ne bi ni ja.

Nedjo

pre 10 godina

Za mene kao ateistu je ovo uvredljivi cirkus! Crkvi nije mesto u drzavnim institucijama. U krajnjoj liniji i na ovo se odnosi stara izreka - Nemojte se moliti u našim školama, mi nećemo misliti u vašim crkvama.

Mika

pre 10 godina

Zgrada predsednistva drzave Srbije nije crkva, a ni privatna kuca, stan ili posed bilo kog drzavnog sluzbenika. Nedopustivo je i skandalozno ponasanje predsednika Nikolica. Najvisi zakonodavni organ, Skupstina Srbije bi morala da reaguje na krsenje Ustava.

de fakto i de jure..

pre 10 godina

Dokon pop i jaganjce krsti, nemate pametnija posla nego da arčite državne pare na gluposti
(Sandinista, 8. januar 2014 12:51)
Poštujmo sopstvenu prošlost da ju ne bi iznova i iznov ponavljali! Poštujmo sebe da bi nas i drugi uvažavali i poštovali!

cardhu

pre 10 godina

Od kad nam je religija usla na vrata sve ostalo je izaslo kroz prozor!Nikad vise price o postenju, covekoljublju ,jedinstvu itd..A od svega ...Ovo vec postaje Muppet Show!!!!

me

pre 10 godina

Kakva gluma, kakav teatar. Mladi ne znaju, ali mi se secamo i tu smo da ih podsetimo da uvek koristite iste fore za prikupljanje politickih glasova. Pricanja o Bogu, porodicnim vrednostima, ideja o ratovanju zbog istih, tim forama prodajete maglu onima koji su ocigledno slepi da ne vide da drzava stoji, osiromasuje, u novinama svaki dan neko prebijanje na nacionalnoj osnovi, ubijanja. To su "vrednosti" koje dolaze sa vama. A morate da se slikate kako se ima i moze,pa ajde i Bozic od drzavnih para da proslavimo, ne misli niko kako je to finansirano.Ja na slikama vidim lecenje kompleksa Nikolica i njegovoga okruzenja, mozda ce popu i orden da podari.A dok je nepismenih, bice i ovih.

Rođak Ilije čvorovića

pre 10 godina

Ovako se poštuje i voli svoje poreklo, svoja zemlja, svoj narod. Pravi domaćin i pravi predsednik Srbije. Trebalo nam je skoro 7 decenija da se vratimo svojim korenima i svojoj kulturi.

dragan

pre 10 godina

Budući predsednik pre ulaska u ovu kuću da nabavi isterivače đavola.Nigde nisam video popa kod Obame ili bilo kog predsednika.Smejurija.Uzgred glavni gost koji se zakleo u toj crkvi da će čuvati stranku do povratka predsednika te stranke.

Predrag Stojadinovic

pre 10 godina

Ustav Republike Srbije, Član 11 (Svetovnost države):

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna

drena

pre 10 godina

Hvala predsedniku Tomislavu Nikolicu sto je omogucio da se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike obeleži Božić po pravoslavnim običajima.

aleksandar raskovic

pre 10 godina

ovo je stvarno strasno

nemam nista protiv Bozica, ali taj svetac se slavi kod kuce, a ne na poslu

da li drugi predsednici drzava slave i organizuju verske obrede na rdnom mestu?

da li zivimo u 21 veku?

Skretnicar

pre 10 godina

Predsednik Nikolic je pravoslavac sto je njegovo pravo,ali u ovoj drzavi zive i druge veroispovesti koje slave druge datume i zato NIJE UREDU DA SE PREDSEDNISTVO DRZAVE PRETVARA U JEDNU VERSKU KONFESIJU.
Gospodin Nikolic je predsednik svih gradjana Srbije i Predsednistvo je svih gradjana i nije posteno favorizovati samo jednu versku konfesiju.

Gile

pre 10 godina

Da je Nikolić predsednik pravoslavnih Srba bilo bi OK da proslavi Božić u skupštini. Ali on je predsednik svih stanovnika Srbije, pa ne sme nikog da favorizuje. Neka proslavlja šta hoće u svojoj kući...

gregor

pre 10 godina

To što se toma izjašnjava kao pravoslavac ne znači da treba da dovodi popove u predsedništvo. Srbija je sekularna država, a popove nek vodi u svoju crkvu na svom imanju. Btw, Toma zna o pravoslavlju koliko i o vođenju države - nimalo.

m

pre 10 godina

nismo mogli biti Srbi u Jugoslaviji,sad ne smemo biti ni Srbi u Srbiji! ali Svi drugi u svojim državama biti ono sto hoce da budu,a to vam ne smeta....

m

pre 10 godina

samo se u Srbiji diže glas protiv državnika koji poštuju tradiciju,zašto to nikom ne smeta u Americi,Engleskoj,Nemačkoj.... zašto Obama Noze da obeležava Božić,pomiluje curke,zašto svuda državnici idu na mise i liturgije,zašto to nigde drugde nikom nije uvredljivo ,samo Ovde. zašto je problem sto je predsednik pravoslavac i zato sto je obeležio praznik. zar nisu svoje praznike proslavili i drugi,zar nije čestitamo Božić 25.decembra,zar nije čestitan drugima Bajram,jevrejski praznici.... ako ste ateisti,to je stvar ličnog izbora,i ne moze da vas verska sto je nečiji izbor drugačiji od vašeg. dok god ne budemo poštovali sopstvenu tradiciju,a sa istim poštovanjem odnosili se prema drugima ,nema od nas nista!

Miki Maus

pre 10 godina

Svaka cast Bogu Hvala zato nam je tako i islo. Nikolic bi u potpunosti postao nas " Ataturk" iliti otac nacije kada krajem svog deugog mandata predlozio i podrzao referendum da postanemo Monarhija. Srbija napred moze samo kao Kraljevina a Nikolic bi time sebe postavio za dozivotnog pocasnog.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni.

Mozda bi VOJVODA Nikolic sve ovo organizovao na "Ravnoj Gori" da nije "magle na putu" koja ga je "primorala" da sve to organizuje u Predsednistvu ?

Komazec

pre 10 godina

Sramota je sto ima onih koji i ovakve stvari kritukuju, to sigurno nisu ljudi druge vere to su definitivno ljudi koji ne veruju u boga i tradiciju i nista im nije sveto. Bravo za Predsednika, voli svoje i cuvaj tradiciju i naravno postuj tudje!

Marko

pre 10 godina

Farsa! Po Ustavu ni jedna religija nije drzavna, tako da je precednik mogao da sprovodi obicaje u svojoj kuci. Mnogi gradjani su bili gladni za Bozic, dok je mrsio prasetinu o trosku svih nas. Ovim je pokazao da je predsednik svih gradjana samo onda kada ti gradjani treba da se "opljackaju", kako oni vole da kazu.

Frodo

pre 10 godina

Čekaj, bre, šta je ovaj glupi cirkus?! Kakva slama i badnjaci u zgradi Predsedništva?! Šta to treba da simbolizuje?

Božić treba da bude porodični verski praznik i praznuje se u krugu porodice. To je u redu. Ko hoće tako da praznuje, slobodno.

Ali zgrada Predsedništva nije zgrada nikakve porodice, nego zgrada jedne državne institucije, koja podjednako pripada SVIM građanima Srbije, a ne samo onima pravoslavne vere, makar oni bili i većina. Hoće li neko u SNS najzad shvatiti da u Srbiji ne žive SAMO vernici SPC, nego ima skoro 30% drugih vera i ateista?

Zar vam je malo crkava, pa vam trebaju još i poopovi, pojanje i metanisanje čak i u Predsedništvu?

A što samo u zgradi Predsedništva? Što niste dobru ideju proširili na sve zgrade SVIH institucija SEKULARNE REPUBLIKE Srbije?! Recimo, Vrhovni Sud, Narodna Banka, zgrade svih ministarstava, Generalštab, Kontrola leta, Državna lutrija, svuda slama, orasi, badnjaci i popovi?

Kao veliki propust smatram i to da niko nije stavio po badnjak na hladnjak svih onih 30.000+ automobila u vlasništvu državnih institucija Srbije. Je li praznik ili nije?! Je li sekularna država ili nije?!

Dosta s jalovom i bednom demagogijom! Država nam je u totalnom rasulu, a ovaj i bukvalno mlati praznu slamu!

vodja kolovodja

pre 10 godina

meni kao bosnjaku iz Sandzaka (Novi Pazar), ovo ne smeta.. nek radi presednik sta hoce, njegova volja.. ali mi smetaju Vucic i Nikolic ... Vucic je za skupstinskom govornicom javno pretio muslimanima, da bi sad bio kao dobar, dok je Nikolic dobio orden cetnickog vojvode, a sad prosipa price kao presednik svih gradjanja, ha ha ha... Vuk dlaku menja, ali cud nikad! u ove ljude nne mozemo da verujemo.
poz za sve normalne srbe i ostale narode..

Mihailo

pre 10 godina

Sve što je "prvi put od 1945. godine", bez obzira o čemu se radi, je velika stvar. Ako se Srbi otresu SVEGA ŠTO IMA VEZE SA KOMUNJARAMA KOJE SU SAMO ZNALE DA UGNJETAVAJU SRBIJU ima nade za nas.

Dubovska

pre 10 godina

Zbog ovog cirkusa mora se pokrenuti postupak opoziva predsednika Nikolica. U svojoj kuci, u svom dvoristu moze da radi sta god hoce, da se klanja, moli ili kleci, ali ne o trosku svih gradjana Srbije u drzavnoj zgradi predsednistva, u drzavi koja je navodno odvojena od crkve.

albert

pre 10 godina

"Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pravoslavac, 8. januar 2014 18:16) "

Božić je najveći hrišćanski, a ne pravoslavni praznik. I šta više, većina hrišćana ga slavi krajem decembra.
Čak i većina pravoslavnih crkava ga je proslavila pre dve nedelje.
Nego, ne sećam se da je i tada u zgradi predsedništva napravljena slična ceremonija?
Hvala Bogu da nije, nije ni trebala, jer je neprimerena.
Verski praznici, Božić pogotovo se u ostatku civilizacije proslavljaju u krugu porodice, nikako negde "da me svi vide".
Ali, ok, niko vam ne treba zameriti što i od svoje vere i svojih praznika pravite cirkus.
Nema na čemu, drago mi je da sam pomogao da naučiš nešto novo.

Милорад® - Ловац на Ботове

pre 10 godina

@m - тачно тако, ИДУ на обреде и мисе, не праве их на радном месту. Кад си видео Обаму да је довео попа у Овалну канцеларију? Помиловање ћурке је државни празник а не верски. А да нешто знаш, знао би да и ми славимо Божић 25 Децембра. Данас је по календару наше цркве 26 Децембар а не 8 Јануар. Погледај мало црквени календар.

shoMi

pre 10 godina

Zar Bozic nije nesto sto bi licno trebali licno da proslavljamo, u svom domu, sa najblizima?? kakvo predsednistvo....nekako mi totalno nema smisla, najblaze receno.....

Harold

pre 10 godina

Dobrodosli u XIX vek.
A sto se tice onoga "Da mu Bog izlije ..." - nije losa ideja.
p.s. A sve to dobro da se desava onima koji rade u Zgradi Predsednistva,
i ne samo njima, nego i onim a koji na nju pogled smerni bace, a i onima koji na nju (zgradu) pomisljaju, i nose je u srcu i dusi.

Dejan

pre 10 godina

Da je kojim slučajem predsednik katolik ili musliman (što je, makar teoretski, prema Ustavu Srbije moguće), da li bi on pozivao katoličke sveštenike, odn. imame, u svoj kabinet da tamo obavjaju verski obred?

sasa

pre 10 godina

samo Gospod moze da sacuva ljude od propasti u koju ih guraju bezboznici, nevernici i ostali prikriveni satanisti. Gospod nikoga nece prisiljavati na raj. Onima kojima smeta sluzenje Gospodu i molitva Njemu upucena, ako se ne pokaju, moci ce da idu u pakao. Tamo nece biti Gospoda zauvek. Ko sta hoce, to ce i da dobije. "Pojajte se jer se priblizi carstvo nebesko! "

Miki

pre 10 godina

Samo vas slušam kako razvaljujete komunjare u komentarima. Ali to što su komunisti napravili u Srbiji za samo 30 godina (od 1950. do 1980. godine), ovi neće NIKAD. Evo nas već 24 godine kako živimo u novom sistemu - koju smo fabriku, hidrocentralu, put ili nešto četvrto napravili? Pa sve propade, braćo antikomunisti! Sve raznesoste, popljačkaste i opleviste. Kamen na kamenu nije ostao, lopovčine jedne. Napravili smo tačno 180 puta više crkava nego škola i domova zdravlja! Taman za opelo ovoj nesrećnoj državi.

Aksentije

pre 10 godina

Razumem da su ljudi razliciti i da neki podrzavaju Tomu a neki ne ali ovo sto je on uradio svaki Srbin pravoslavac treba da pozdravi,ne razumem zasto mesaju stranacku pripadnost i na ovakav praznik.

Nikolic

pre 10 godina

Odlično. Kamo sreće da svakoga dana, a ne samo danas Toma praktikuje ovakve aktivnosti u radno vreme u državnoj ustanovi o budžetskom trošku. I na idućem popisu ću se izjasniti kao Pravoslavac.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim prethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

Mitar rabadžija

pre 10 godina

Vraćamo se na naše tradicionalno. Neka nas Bog čuva od svog zla koje nas je zadesilo prethodnih decenija. U potpunosti podržavam ovaj čin našega predsednika Srbije.

legionar

pre 10 godina

(Nn, 08. januar 2014 13:27)
A ti da imas u vidu da je ovo zemlja pravoslavnih Srba pa svih ostalih.Jer mi druge zemlje do ove nemamo.A Srbi katolici i muslimani pocesto imaju rezervnu.

kao sav normalan svet

pre 10 godina

@ m
iz prostog razloga sto su to nacionalne drzave. Srbija je visenacionalna i visekoncesionalna drzava. Ovaj Nikolicev gest ogranicava njegovo predsednikovanje samo na srpsku naciju i to samo na pravoslavne vernike. Kada je stupio na duznost rekao je da ce biti predsednik svih gradjana. Ovim cinom je samog sebe demantovao.

dragan

pre 10 godina

Zaboravio Toma da posle smeha ide plac. Narocito kad ga vidi kum. Gospodo botovi slobodno ocenjujte sve vase pluseve i minuse neko belezi i predace Sekiju spisak kad dodje. A sto se popa tice onomad pravoslavni pop rece "krst nosim zvezdom se ponosim" i covek dobi spomenicu '41.

Goran, Požega.

pre 10 godina

Pre Drugog svetskog rata državne prostorije su osveštavane uz činodejstvovanje tri sveštenika: pravoslavnog, katoličkog i muslimanskog. Pre 70 godina tadašnja kraljevina je imala više poštovanja prema svojim gradjanima nego današnja republika, a posle se čudimo kad neki pripadnik druge veroispovesti kaže da se oseća gradjaninom drugog reda.

eccles

pre 10 godina

bio bi fazon da sada egipatska manjina trazi proslavu boga ra u na istom mestu, na konto verske ravnopravnosti.
kompletan obred, sa sve zrtvovanjem 1000 kokosaka, 500 koza, 200 krava i ostalim scenskim efektima (o drzavnom trosku, naravno, pa nije ni tamjan dzabe).

vec vidim : prvosvestenik u krvlju natopljenoj beloj haljini, sa dugackim nozem u rukama, polako koraca belim mermerom dok za njim ostaje crveni trag. zaustavlja se ispred grupe skockanih politicara koja uplaseno za korak ustukne pred njim, a zatim predsedniku pruza tek izvadjeno srce bika koje i dalje lagano pulsira.
u ovom trenutku izbezumljena pratnja bezi vristeci, prezidentica u slow-mo pada u nesvest otvorenih usta i staklastog pogleda, prezident (naravno) gleda skruseno celu situaciju... epic!

Gliga

pre 10 godina

Da li to znači da je i bivši Makedonski predsednik Branko Crvenkovski, koji je bio Metodista mogao da organizuje bogosluženje u skladu sa svojom verom iako su Makedonci uglavnom Pravoslavci...

vojvodjanka

pre 10 godina

Koliko ja znam BOŽIĆ JE PORODIČNI PRAZNIK a ne skupa priredba za svoje simpatizere i paparace. Pravoslavne sam veroispovesti I slavim Božić 7.januara ali ne pravim od praznika estradu.

Dragan

pre 10 godina

""Nema pisanih tragova kada su ovim povodom dolazili sveštenici u ovaj dom. Danas smo prvi put došli, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u ovaj najvažniji srpski dom", rekao je protojerej Milijančević."

Pa nema, naravno da nema.

A onda se negde početkom 21-vog veka pojavio jedan novokomponovani vernik koji je sve pogrešno shvatio...

I nije problem u njemu, on je takav kakav je, nego u vama moj protojereju. Zašto mu niste objasnili da to ne ide tako?

Ili je 100 evrića bilo jače od vaše vere?

Predrag

pre 10 godina

"Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni."
Što proističe da se raskida sa komunističkom baštinom i vraćamo na staze srpstva i pravoslavlja!

m

pre 10 godina

@ milorad, odlično znam kada slavimo Božić ,ali znam i da nam se razlikuju kalendari prihvaćeni u crkvi i u državi,i da iako proslavljamo Božić 25.dec,to je po greg. kalendaru ipak 7.januar i plus,žensko sam,pa ipak po nesto znam. za mene bi postupak predsednika bio potpuno pogrešan da se ne poštuju praznici i tradicija drugih naroda ....

Misha

pre 10 godina

Samo mogu da kazem ovim tradicionalistima da ovakva tradicija velica glupost, neobrazovanost i laz, iracionalnost, i u krajnjem slucaju nekrofilnost obicaja, no pored toga evidentno je krsenje Ustava od onih koji su ga i doneli.

2 u 1

pre 10 godina

Jos da je Zitoradja zapevala, onako tiho i umilno iz pozadine, da napuni dusu svima koji se ugledaju na cuvene osobe koje su dobile ordenje spc za svoja covekoljubiva podvizenija (Raznatovic, Filaret, Kacavenda, Radovic...).

Demetra

pre 10 godina

Tomislav Nikolić poštuje srpske običaje i tradiciju. Tradicija je da se proslavlja drugi dan Božića. Predsedništvo i izgleda kao kuća pravih domaćina, i drago mi da Srbija ima predsednika koji voli svoj narod, svoju veru i kulturu. Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i države. Tomislav Nikolić se pomilio da svi građani budu zaštićeni od gladi, bolesti, a to ovom narodu zaista potrebno.

zbogom civilizacijo

pre 10 godina

Ćao sekularnosti. Još da nam patrijarh bude kao ajatolah pa smo kao Iran. Putuj Evropo, mi smo ipak za društvo kao što su Iran, Pakistan, Libija...Ovde više ne smete da budete sekularni ili da niste pravoslavac.
Tito se u grobu prevrće.

Srbin

pre 10 godina

Dokle cemo da cutimo i gledamo kako Tomislav Nikolic primitivnim i neukim postupcima sramoti ovu zemlju i sve gradjane? A sto se tice Bozica, slavi se u mojoj kuci od kad pamtim, a to je od 1954, nikada na ulici, u skoli, fabrici, opstini, automobilu, autobusu, nadlestvu, bioskopu,....Bozic je porodicni praznik a ne cirkus!

dovan jucic

pre 10 godina

Zivim u Hrvatskoj i imam 38 godina al ne pamtim da se ovako nesto radilo ni dok smo imali predsjednicki sistem i deklariranog katolika i hrvatinu al opet staru komunjaru i Titovog generala Tudjmana za predsjednika, a kamoli za vrijeme totalno sekularnog Mesica i agnostika Josipovica. Jel uopce moguce da u Srbiji predsjednik bude nevjernik ili boze sacuvaj ateista ili musliman albanac (Kosovo je Srbija?)? Sta cete onda?

s verom u Ustav

pre 10 godina

Световност државе

Члан 11.
Република Србија је световна држава. Цркве и верске заједнице су одвојене од државе. Ниједна религија не може се успоставити као државна или обавезна.

Predrag Stojadinovic

pre 10 godina

Bilo bi zanimljivo čuti zašto se stavljaju minusi na Član 11 Ustava Republike Srbije. Da li je to zato što shvatate da je Nikolić ovim prekršio Ustav ili zato što vam se ne sviđa član koji definiše da su svi građani jednaki i da vi pravoslavci ne smete biti "jednakiji" od ostalih? Gde je tačno problem?

Niko Nikoliću, niti bilo kome drugom, ne brani da praktikuje svoju religiju O SVOM TROŠKU. Brani se praktikovanje VAŠE religije o NAŠEM trošku kao i ovo NAMETANJE VAŠE religije SVIMA nama koji NISMO, niti ćemo ikada biti, pravoslavci.

Država NE pripada samo VAMA, već je ZAJEDNIČKA.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Alo, rođaci, da nam precednik nije otišao u privatnike?! Zadnji put kada sam gledao, Srbija je Ustavom bila definisana kao sekularna država? Da li ovo znači da Toma sa rođačko- ministarsko- savetničkom bratijom prče rakiju na Andrićevom vencu, dok mu zlatom optočeni top management preduzeća čija je osnovna delatnost pružanje religijskih uslugama hobistima spremnim da za to plate (a dopunska uznemiravanje maloletnika bez obzira na to da li pristaju), pokazuju fazone s lopatama?

kerim lucarevic

pre 10 godina

Nevidim nista sporno u ovome, i stvarno mi glupo citati komentare koje pisu Srbi. Ako se u himni Srbije samo spominje "srpska zemlja i srpski rod" , a Vi se ne bunite, zasto je onda nenormalno da u srpskoj zemlji, srpski predsjednik, ne obiljezi najveci praznik.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim prethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

Gradjanin Beograda

pre 10 godina

Ljudi moji.Citam razne komentare gde se pominje bilo ko iz SNS-a. I shvatim da jedan tip od jutros dezura i lupa minuse na svaku kritiku.I do uglavnomu serijama (isti broj minusa). Na jednom komentaru gde se kritiku je ministarka plavusa u tesnom kompleticu jedan mu napisa da se nije pokazao dobro i da jos nije dobio posao u drzavnoj firmi i da i dalje treba da sedi i da lupa minuse jer sa osnovnim skolo za drugo i nije. Pogodi ga covek u metu.Za 15 minuta je dobio 140 minusa.

Srbijoooo. Zar nije sramota da Predsednik drzave od kancelarije pravi hram Svetog save. Srbijooooo gde ides u kom pravcu? Necemo mi daleko sa ovakvima

Mirko

pre 10 godina

Nikolić je prvi predsednik koji poštuje sve naše pravoslavne običaje, uči mlade kako se to radi. Običaji i tradicija su nešto što povezuje ljude.

olivera

pre 10 godina

Kakav cirkus? I sve to placaju osiromaseni gradjani Srbije. Vera je intimni osecaj svakog pojedinca, a ne predstava za slikanje i prikupljanje jeftinih poena! Sto se tice Tome, vojvode, njemu ne mogu da pomognu svi svestenici i sve crkve sveta da zaboravi onu decu koju je u Kragujevcu okupljao i vodio na ratarista da "brane srpske zemlje"! Zardjala kasika - to je Toma vojvoda!

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Upravo je ono to što je nedostajalo svim ahprethodnim predsednicima.Poštovanje naših pravoslavnih vrednosti Nadam se da će i budući predsednici nastaviti tim putem.Svaka čast predsedniće!

drakceeeee

pre 10 godina

Mislim da je ovo veoma lepo od strane Nikolica, da se posle toliko godina na tako visokom mestu radi na ocuvanju pravih istinskih vrednosti, jer ipak je u pitanju najradosniji hriscanski praznik.

ludimilojko

pre 10 godina

Ja sam pravoslavac ali ovo nije nesto sto je u redu. U ovom Domu ima katolika, muslimana, ateista... Sta ce diplomac povodom toga??? Nego, zna covek da ce izbori ubrzo pa priziva svaku pomoc...

Pujdo

pre 10 godina

Vucic na Kosovu, Nikolic u predsednistvu. Lepo je postovati obicaje i drzati se pravoslavlja. Nadam se da ce i naredne generacije postupati na isti nacin.

nekoizmase

pre 10 godina

(m, 08. januar 2014 14:20)

a je l bi ti smetalo da se u predsednistvu obelezi bajram sve skupa sa imamom? Gde to pise da je Srbija=Pravoslavna crkva?
Da li vi sto komentarisete kako je ovo odlicno uopste znate sta je to sekularna drzava?

I posle treba da se cudimo kad nam uvode vize a ovde se cuju poklici i misljenja s kraja 19. veka. Ja sam mislio da smo po zavrsetku 90tih poceli da idemo napred, kad ono ipak u nazad. Jos samo da pocnemo da vesamo na terazijama i to je to.

vlasta

pre 10 godina

A ovi komentari da ne mozes ni sada biti u "Srbin u Srbiji"..Kao,"Srbin u Srbiji" si ako ti predsednik slavi bozic u zgradi predsednistva?Kakva je to demagogija..Ja sam Srbin,i ateista sam.Kako treba da se osecam kao Srbin ateista u pravoslavnoj Srbiji?
Da se razumemo,niko nece umreti zbog ovog Nikolicevog gafa,ali nisu to dobre poruke.Nekoliko komentara ovde,koji pokusavaju da opravdaju ovaj gest,prosto ostavljaju bez teksta..

JovjOvj

pre 10 godina

Da li je moguce da ovde samo g-din Corax ima pamcenje duze od 5 min i na nekim stvarima insistira da se ne zaborave (zardjala kasika, koju uporno, i na moje veliko zadovljstvo, koristi na svojim karikaturama)... Ono sto je tuzno je to da vecini to, ocigledno, ne smeta, sve i kad ih podsete...

Djakon SPC

pre 10 godina

Seljak iz Bajcetine ne zna da je Bozic porodicni praznik i da se slavi u okviru porodice. Bogosluzenje povodom Bozica se obavlja u prostorijama koje su za to namenjene.A to je Crkva. Ne moze gospodine predsednice Bozic u kancelariji ili kafani. Slava moze u kafani ako domacin nema mesta u svom stanu. Samo bez muzike.

pozivnica

pre 10 godina

Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala
(Pravoslavac, 08. januar 2014 18:16)
nismo pokrstavali, vec su nas pokrstili, a su bogumilu lepo prosli.

Dodje mi da odem u Hare krisnu

pre 10 godina

A uuu sunce ti poljubim sve vernik do vernika. Veci i od taksista sto stavljaju badnjak na hladnjak. Vernici do poslednjeg dinara. Proverite samo koliko desetina stanova u vlasnistvu ima doticni staresina Saborne crkve Petar Lukic.

Saul Goodman

pre 10 godina

Umesto da se bori za bolji zivot osiromasenog naroda on non stop zamazuje oci odlikovanjima i raznim bespotrebnim proslavama. Narod je bre gladan i bos, a ovakve proslave sigurno nece gladne nahraniti, a bose obuti.

teamoe

pre 10 godina

Gde bi nam bio kraj i kako bi nam brzo došao kraj da ne dobismo ovakve lidere...Inače, Redakcijo, u tom kompleksu, koji se u sretno vreme nazivao Dvor, odavno se i mnogo puta obeležavao Božić po crkveno-narodnim običajima. E, a onda ..., su došli republikanci (komunisti, socijalisti, demokrate, radikali, ..). Ali, što je opštepoznato, srpsko pamćenje seže, najdalje, do juče.

klosar72

pre 10 godina

E, a što se popovi mole da Gospod Tomi podari mudrost i pamet?
Provalili ga i oni?
Mnogo im je trebalo, ostatak Srbije ga je provalio kad se izležavao na stiroporu.

dasha

pre 10 godina

Svaka vam cast predsednice na ovakvom poduhvatu! Pokazali ste se ne samo kao pravi, mudar i castan drzavnuk, vec kao pravi domacin i covek koji vraca srpsku tradiciju i kulturu u sve sfere zivota. U katolickom svetu se sa takvom tradicijom nikada nije prekidalo, a nas Srbe polako vracate na ono kako i dolici jednom narodu koji ima bogatu zemlju, istoriju...jer su neki ljudi u poslednjih nekoliko decenija ucinili da satru sve duhovno u nama.

novica952

pre 10 godina

Evo dočekasmo i taj danm da se na drugi dan Božića u predsedništvu na Andrićevom vencu po prvi put pojave sveštenici i da bogosluženjem obave oav verski čin po prvi put.Pre desetak godina smo imali skidanje zvezde petokrake sa zgrade predsedništva a evo dočekasmop da naš predsednik uvede i sveštenstvo u predsedništvo.Hvala bogu da je tako, da smo polako sve više svojim korenima i veri i da je kult pravoslavla ušao i u ovo zdanje koje je bilo do danas nedodirljivo za ljude spolja.Mislim da naš predsednik uvodi jedan sasvim novi način rada predsedništva i da ovo treba da postane kuća svih nas i da postane simbol ujedinjenja Srbije, institucija što je moguće više otvorena za javnost.Sve ovo dugujemo predcsednik Nikoliću.

Smokvica

pre 10 godina

Jako lepo. Crkva i vera u boga je jako bitno srpskom narodu i drago mi je da nas predsednik na ovaj nacin predstavlja saradnju drzave i crkve.

londonac

pre 10 godina

a onda ce svi oni koji aplaudiraju ovom predsednikovom cinu da se cude zasto nam ode KiM, zasto se separatisu Sandzak i juzna Srb... Dicimo se multietnickom drzavom, a niko da se ugleda na zaista multietnicke drzave... ako ni zbog cega drugog, onda zbog mira u narodu... aman...

Alex

pre 10 godina

Jel lici nekome ovaj sa ogrtacem kao Gandalf kada isteruje Sarumana iz Theodena?

Bajke i jedno i drugo, samo sto je ovo nasa stvarnost :(

severnjak

pre 10 godina

Alo, Tomo srbendo, pa Božić se proslavlja kod svoje kuće, u krugu porodice.

Samo novokomponovani vernici ga slave tamo gde ih narod vidi...

Au, koji kič...

Katolik

pre 10 godina

Ja sam katolik, pa što predseniče moj božić ne proslavi u državnoj instituciji?Zar ja nisam ravnopravni gradjanin i kad su verski običaji, ili sam samo ravnopravan kad su izbori i kad vam treba glas?

Бојан Илић

pre 10 godina

Ово нема везе са вером, ово има везе са традицијом и "припремом" Србије за увођење Монархије!

Pravoslavac

pre 10 godina

Svim pripadnicima drugih vera: Mi postujemo vasu veru i praznike. Slavimo najveci pravoslavni praznik, ali time ne namecemo "vama" svoje praznike i veru jer nismo mi ti koji su pokrstavali narod silom niti bilo ko u ovoj državi osporava versku pripadnost manjina.Hvala

Laki

pre 10 godina

Precednik kao I svaki novokompovani vernik u Srbiji je samo hteo da se pokaze, da narod vjdi kakav ne on vernik, kako to obicaj za novokompovane nalaze.Shvatice on-ipak je novi u svemu tome, da ipak ovakve praznike, bas zato sto je predsednik svih, slavi u okviru svoje porodice, bas onako hriscanski nenametljivo, kako casnom I nenametljivom coveku prilici.

masrone

pre 10 godina

ako do sada nije bilo proslave bozica u predsednistvu, to znaci da predsednistvo neguje sekularnu tradiciju, koju je t.n. upravo prekinuo. nije protivustavno, ali nije ni u duhu sekularizma koji je jedan od temeljnih nacela gradjanskog drustva!

presveta

pre 10 godina

Nekom crkve sluze samo za opela, a daj Boze da su pune krstenja,I svadbi. Bitno je da se od njih ne odrodimo. Bogu hvala da se neko setio da Srbji vrati crkvu u sve ustanove. Verujem da ce nam tako biti bolje.

Filipic

pre 10 godina

Vera i tradcija moraju se odrzavati i postovati a kad dolazi od drzavnih zavanicnika a u ovom slucaju predsednika Srbije sve to nekako daje neku posebnu car mira, postovanja i odraz jake drzave.

mali radojica

pre 10 godina

E sad na kraju dana svi vi koji tako verno po zadatku pljujete na sve što je Srpsku pogledajte rezultat vaših komentara bolje reći pluseve i minuse. Dakle, svi ali bukvalno svi koji ste tako lepo ispljuvali ovaj dogadjaj imate tri puta više minusa od pluseva a da pri tom ima samo par komentara koji brane i to vrlo stidljivo ovaj dogadjaj. Šta nam to sada kaže ovaj vrlo interesantan detalj u pogledu mišljenja većine ljudi sa ovih prostora. Vrlo jednostavno: običnom narodu se smučilo i više mu je dosadilo to konstantno pljuvanje vas iz sadašnje opozicije i ostalih botova( naročito iz bližeg komšiluka) po Srbiji i po svemu što je srpsko. Pri tome svakog dana smo svi mi svedoci raznoraznog primitivnog i nedotupavnog antisrpskog orgijanja u komšiluku pa bilo da je to lupanje tabli,skrnavljenje grobalja i crkava ili ovog današnjeg bizarnog zahteva nekakvog nebitnog šoferskog sindikata Bošnjaka o ponovnom pokretanju tužbe protiv Srbije. Sve ovo počinje strašno da nervira onaj običan narod već otupeo na domaći nacionalizam i šovinizam i polako sve veći broj ljudi(potencijalnih glasača) gura u naručje ove dvojce bivših radikala a sada probraženih proevropljana. Dragi moji nemojte se samo posle češati i izčudjavati ako na sledećim izborima bude 180:70 za sns. E tada smo ga svi .....

dežurni

pre 10 godina

Eto, zabranjeno biti Srbin u Srbiji. A sta je trebalo da se radi na pravoslavni Božić? Jel to neka sramota? Ne verujem koja se argumentacija koristi protiv!

*****

pre 10 godina

Da li taj covek tu radi?Da.Da li tu donosi odluke koje se ticu gradjana svih veroispovesti?Da.U cemu je onda problem da se covek pomoli za mudrost,mirnocu itd. na njegov najveci praznik?

Srbin 100%

pre 10 godina

Mozda se nekom ne svidja ovaj cin predsednika ali ja licno smatram da je to pokazatelj da on na ovaj simbolican nacin zeli da vrati neke zaboravljene tradicije u nasu svakodnevicu i da doprinese stvaranju veceg jedinstva medju gradjanima

NECE - BITI - SMAK - SVETA

pre 10 godina

Konacno da predsednik Srbije postuje srpske obicaje i tradiciju. Tomislav Nikolic se ovim cinom pokazao kao pravi domacin. Predsednistvo i izgleda kao kuca pravih domacina, i drago mi da Srbija ima predsednika koji voli svoj narod, svoju veru i kulturu. Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i drzave. Tomislav Nikolic se pomilio da svi gradjani budu zasticeni od gladi, bolesti, a to u ovom trenutku je svakako narodu zaista potrebno. Ovi sto napadaju kako je to krsenje Ustava jednostavno to cine iz ljubomore i mrznje, ni sami neznajuci zasto to cine.

Vladimir

pre 10 godina

Sramota je to što su tek sada počeli sa obeležavanjem Božića u zgradi predsedništva. To je trebalo učiniti odmah posle pada Milošecića.
Predsedniče, svaka Vam čast i ako nisam glasao za Vas.

Venndy

pre 10 godina

Vera i tradicija su održale naš narod kroz vekove, i zbog toga ih se ne treba stideti, već podticati i ovakav način davati maladima primer da slede i neguju pavoslavlje i tradiciju svog naroda.

b72

pre 10 godina

Slava na visini Bogu i na zemlji mir, medju ljudima dobra volja...
Mir Boziji, Hristos se rodi
Narode moj..: radi sloge bratstva ljubavi, radi kulture ,zbog lepote, zbog istine, pravde radi...u pamet se ljudi..neka svako da mrvu..neka ne otima neka ne trazi i zhteva..nek se gradi, da se ne razgradjuje, nek je svaka zrtva Bogu ugodna,od suviska nek se sreca deli...narode moj posvadjani...nek je zivot najlepsi dar jedne savrsene ljubavi

Kalel984

pre 10 godina

Da li je moguce da na ovakvoj vesti bude ovoliko komentara, to samo govori o nama samima i koliko smo zaboravili nase korene, istoriju, obicaje i veru. SRAMOTA!

BillyBob

pre 10 godina

Nisam veliki fan našeg predsednika, ali moram da priznam, sve poteze vuče veoma ispravno i odmereno. Ovo jeste država Srbija, i u svakom delu javnih ustanova treba poštovati običaje naroda, a to dugujemo i onima koji su nam zemlju sačuvali u ranijim vekovima.

Frankenstajn

pre 10 godina

E ovako se postuje pravoslavlje, nasi obicaji i tradicija. Samo mi mozemo da kazemo da je ovo pogresno, dok ostatak sveta isto to radi tada to uzdizemo..

Nikola M

pre 10 godina

Sledece godine treba uduplati broj svestenika. Uzimajuci u obzir ko je sve boravio u toj zgradi, ni vreca tamjana ne bi dovela stvari u red.

igor

pre 10 godina

@pravoslavac

O kakvom ti poštovanju govoriš. Pa samo razmisli o božićnom pozdravu koji se ovde praktikuje. "Hristos se rodi" A onda se od drugog očekuje da odgovori "Vaistinu". I nastranu to što ta novopečena crkvatica "Vaistinu" nakaradno zvuči ali i kad je odgovor i bio "Zaista" po svojoj prirodi te prisiljava da se složiš. Ja kao ateista ne želim da me prisiljavate da se sa vama slažem.
Da ne pričam o tome kako naziv te vaše religije zvuči prepotentno. Kao vi ste jedini koji pravo slavite a svi ostali su krivo slavni.

Običan građanin

pre 10 godina

Kod mene ranijih godina za Bozic bio obucaj da se uvodi krava u kucu, je su li oni uvodili kravu.P.S. skloni smo preterivanju tako i sa ovim zasto predsednik nije isao u neki hram na bozicnu liturgiju tamo je mesto za liturgiju.

koviljka

pre 10 godina

Ne vidim Bacevica, da nisu poremeceni prijateljski odnosi.
Izgleda da ni Toma vise nije pod utiskom prikine strucnosti i ministerovanja.

mane vipra

pre 10 godina

Sveštenici su se pomolili za sve koji rade u zgradi Generalnog sekretarijata, a posebno "da bog izlije milost i da snagu predsedniku Nikoliću da donosi mudre i hrabre odluke u ovom delikatnom vremenu" ; jasta, a ako mu ne izlije milost onda bar neku rakiju!

kole

pre 10 godina

Mozete da odobravate ili negodujete, ali ovo je jednostavno protivustavno. Izglasajte Ustav po kome je SPC drzavna crkva i onda krenite u pijukanje i kadjenje. Prosto. Zasto bi neko postovao ustav kada ga predsednik drzave krsi?

Kako da ne

pre 10 godina

Nisam znao da Toma može da zaštiti od "zemljotresa i drugih nepogoda". Pa ovi "naprednjaci" mogu sve! Ovo se neće završiti samo na ovome - moraće Vučko da preduzme mere i nadvisi predsednika!!!

Pomilio se

pre 10 godina

"Srbija napokon ima predsednika koji radi za interes naroda i države. Tomislav Nikolić se pomilio da svi građani budu zaštićeni od gladi, bolesti, a to ovom narodu zaista potrebno. (Demetra, 08. januar 2014 19:44)"

Eh, koliko ovakvih Demetra u srpskom hrisćanskom stadu ima?

eh

pre 10 godina

@dovan jucic

Cini mi se da je Djindjic bi ateista/agnostik/nesto slicno... cini mi se da ni Dacic nije religiozan.

Nije problem sto je Nikolic ispao kao uber-religiozan nego sto je ovo totalni kic i neukus. -_-

emmilija

pre 9 godina

a da li ce u drzavnoj instituciji svih srba obelezavati i praznike srba katolika, srba muslimana i srba drugih vera i opredeljenja.