Nedelja, 06.10.2013.

09:09

"Ponovo da preispitamo sebe"

Svetom arhijerejskom liturgijom i podelom ordena ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu obeleženo je 17 vekova Milanskog edikta.

Izvor: B92

"Ponovo da preispitamo sebe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

246 Komentari

Sortiraj po:

Misha

pre 10 godina

> Hvala Svetom Savi, Svetom Simeonu Mirotocivom, Svetom Caru Lazaru, Svetoj Petki, Svetom Vasiliju Ostroskom, Svetom Petru Cetinjoskom, Svetom Varnavi, Svetom Justinu, Svetom Nikolaju, Svetom Jovanu Sangajskom, i svim ostalim nasim Svecima koji se mole Gospodu da nam oprosti nase grehe!

I ovo nije mnogoboštvo zavijeno pod plašt hrišćanstva?

Sada se ti preobučeni pagani protiv porođajnih muka mole Velikomučenici Katarini, Mini Egipatskoj protiv tresućih i drhtavih bolesti, Kononu Baštovanu protiv velikih boginja, svetom Sadoku protiv naprasne smrti, svetom Artemiju protiv kile, svetom Jovanu Vojniku za povratak ukradenih stvari, svetom Trifunu za povratak izgubljenih stvari, svetom Nikiti protiv udara groma, a svetom Pajsiju Velikom za izbavljenje nepokajanih duša iz pakla, itd.

A Isus jasno govori:

"A vi se ne zovite ravi; jer je u vas jedan ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima. Niti se zovite učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos. A najveći između vas da vam bude sluga..." (Matej 23,8-11)

Apostol Jovan se dva puta poklonio anđelu, i oba puta je bio ukoren rečima “Bogu se pokloni!” (Otkrivenje 19,10; 22,8). Takođe, kada se neznabožac Kornelije poklonio apostolu Petru, bio je ukoren rečima: “Ustani, i ja sam čovek.” (Dela 10,26)

I sada neka mi neko kaže da pravoslavlje jeste pravo sleđenje Isusovog učenja!

zmitjkoe

pre 10 godina

Svaka cast, Nis je centar duhovnosti.
(zg, 6. oktobar 2013 20:24)

Ne samo to nego je bio i vrlo duhovit, narocito za ljubitelje crnog humora, kiselog osmeha, burleske, vodvilja, tragikomedije, uvertire za operete u tri cina materine, samo sa pauzom za pusenje izmedju cinova i poza.

Voland

pre 10 godina

(Srbija zemlja puna Sekti, 6. oktobar 2013 21:13)

Ja nemam ništa protiv Hrišćanstva, ali imam protiv nametanja jedne istine, imam protiv zaglupljivanja naroda, imam protiv onih koji se ne drže Hristovog učenja a tako strasno ga nameću.
Imam i protiv Biblije dosta toga. Ako smo svi postali od Adama i Eve onda smo deca incesta, incest mi se ne sviđa nikako.
Imam i protiv Boga, ako je svemoguć zašto ne uništi Đavola ili su njih dvojica dva lica jedne osobe.
Isto tako mi se ne sviđa bogatstvo sveštenih lica, bogatstvo i raskoš crkava a valjda je Isus Hristos rekao "Lakše je kamili kroz iglene uši proći nego bogatašu u raj ući.
Imam protiv licemerja crkve, 50 miliona eura , samo hram Svetog Vasilija Ostroškog uplati srpskoj pravoslavnoj crkvi godišnje. To je oko pedeset miliona obroka za bolesne, stare, nejake, sirote...
Gde je pravda hrišćanska, gde je dobrota hrišćanska, gde su nestali ideali jednakosti.
Negde sam pročitao da je Isus Hristos bio prvi komunista, a crkva komunistička država. A sada je crkva životinjska farma, sveštenici su svinje a Isus Hristos je konj Bakster ili Bokster zaboravio sam kako ga je DŽordž Orvel nazvao. Svi smo ravnopravni samo su svinje ravnopravnije i bogatije.

Haha

pre 10 godina

Konacno i popovi nesto pametno da kazu. Treba prvo sebe da preispitate, ili jos bolje, ima ljudi koji mogu da vam pomognu, samo treba da im se obratite :D

Bravo za Nis i Nislije!

pre 10 godina

Hvala dragom Gospodu Bogu sto nam je dozvolio da se ovako veliki dogadjaj odigra na srpskom tlu! U ova teska vremena, zaista nam je najpotrebnije da Gospod da se Srbi vrate svojoj Pravoslavnoj Veri i da ih vise ne razdiru nesloga i kojekakve propagande! Hvala Svetom Savi, Svetom Simeonu Mirotocivom, Svetom Caru Lazaru, Svetoj Petki, Svetom Vasiliju Ostroskom, Svetom Petru Cetinjoskom, Svetom Varnavi, Svetom Justinu, Svetom Nikolaju, Svetom Jovanu Sangajskom, i svim ostalim nasim Svecima koji se mole Gospodu da nam oprosti nase grehe!

Vladica

pre 10 godina

Ovi nasi vozaci dzipova da su iole preispitali sebe - na ovu proslavu bi pozvali i katolickog Papu - kao predstavnika mnogo vece skupine hriscana od SPC, a samim tim pozivom svi znacajni i beznacajni bi jurili da se pridruze skupu. tom prilikom bi se moglo popricati i o pomirenju i ako ne ujedinjenju, onda barem zblizavanju svih hriscana.... ali, ocigledno ovim nasim vozacima dzipova, audija i BMW-ova je bitna samo samopromocija i nabavka novog ML-a... pateticno i jos tuznije sto je i drzava toj grupici ocigledno sakom i kapom dala para iz budzeta, a sada ce da seku na prosveti, zdravstvu, policiji.... pateticno

CIA

pre 10 godina

@Farmer Tako je! I ja vama kazem "manje mrznje braco". Ne mozes jednog dana vikati "Sodoma i Gomora" a sutra pricati da se manje mrzi,kontradiktorno je.

Aleksej

pre 10 godina

@Srbija zemlja puna Sekti,... Kakve veze ima ovaj dogadjaj u Nišu sa Bogom?I ko to u ovim komentarima pokušava da dokaže da nema Boga?Koliko ja vidim ovde se kritikuje Srpska Pravoslavna Crkva,pa nije valjda da ti kao vernik veruješ ovim našim današnjim popovima.

Srbija zemlja puna Sekti

pre 10 godina

Dobro ateisti postujem vase misljenje imate pravo da verujete u sta hocete. Medjutim nije mi jasno zasto u svakoj vesti vezanu za crkvu i boga pokusavate da dokazete nama vernicima kako bog ne postoji,nas izbor je da verujemo u Gospoda boga.Postoje toliko drugih vesti gde mozete da ostavite komentare i potrosite vasu fustraciju.Srpska Pravoslavna Crkva je najmanje kriva za stanje u kojem se nalazi drzava.Imovina koji imaju poglavari nase crkve je smesna u poredjenu sa nasim politicarima.

Brus Vilis

pre 10 godina

Pretvaranje vode u vino, slepi progledali, gluvi čuli, hromi ponovno hodali, a glavni junak šprinta po vodi utišavajući oluju... Novi sajentfikšn, u bioskopima od 22. oktobra!

katica

pre 10 godina

(Voland, 6. oktobar 2013 20:04) Volande nadam se da će i ovaj moj komentar pomoći da se stigne do brojke 666
Ps. kandila, tamljani i sveće da i dalje neometano zaglupljuju onaj jadni i nesrećni narod te da proivode talibane i u 21 veku.

brebaki

pre 10 godina

...Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je uveo pravila, norme i zabrane u iskonsku veru koji svaki covek ima u sebi...

mnogo smo bitni

pre 10 godina

Srbija i njeni gradjani su juce pokazali celom svetu koliko cene pre svega svoju pravoslavnu veru i istoriju od koje nikada nisu bezali.
(ukile, 6. oktobar 2013 17:26)

Inace, ceo svet je umirao od radoznalosti o tome da li i koliko cenimo svoju veru.

Joe

pre 10 godina

da je Isus bio pogubljen u nase vreme, vernici bi mesto krsta oko vrata nosili elektricnu stolicu ? krts je tuzni simbol necijega stradanja tudjom greskom

Bogumil

pre 10 godina

ako je car Konstantin tako vazan , zasto se slavi zajedno sa svojom majkom Jelenom, pa im i pod tim nazivom i crkvu podigose ? Kako mozemo saznati preko googla, Jelena je bila "niskog roda", tj. krcmarica iz Niske banje, koja je 300g posle Isusove smrti pronasla krst u Jerusalimu na kome je navodno Isus razapet. Njen uticaj na Konstantina je bio veliki i ona je postala hriscanka daleko pre Konstantina, te je ovaj pod njenim uticajem i primio hriscanstvo, ali tek na samrti. Takodje je uticala na sve bitne odluke Vaseljenskih sabora na kojima se ustvari uoblicavao Novi zavet kakvog danas poznajemo. Uoblicavao se na nacin da pogoduje carskoj vlasti jer je ta religija postala Vlast vec dugo izoblicenog Rima.

I.

pre 10 godina

"Poslali poruku mira u svet". Koji svet? Idite na google, ogranicite pretragu na poslednja 24h, onda vidite gde se pominje ovaj dogadjaj van Srbije. Par rezultata na engleskom, kad ono nasi sajtovi. I jos par hriscanskih blogova, to je to. Dobar pokusaj.

Milos Obilic

pre 10 godina

"Ne želim da mi paradiraju ulicom, nemam ništa protiv, ali neka ostanu u svoja četiri zida, tamo neka rade šta hoće"
Malo si se prevario decace.Znas da je vazno ko kaze,a ne sta kaze.Grupa koju ti zastupas,apsolutna je manjina u Srbiji,kao i oni dijametralno suprotni vama.Ajde da ne budem grub:nebitni ste i vi i oni.

Srle

pre 10 godina

uocljivo je da nema patrijarha druge najbrojnije pravoslavne crkve nakon Ruske, Rumunske. ovo je izazvano problemom sto SPC ne dozvoljava normalno funkcionisanje RPC na celoj teritoriji Srbije dok, o cemu opet niko u srbiji ne sme javno da pise i komentarise, cime se vidi moc crkve nad medijima i uticaj u drustvu. Jasno je SPC funkcionise u celom svetu gde smatra potrebnim, ukljucijuci i Rumuniju gde najmanje problema ima. Ovakvo ponasanje SPC i problemi koji iz toga slede narusavaju ugled SPC i smanjuju znacaj ovakvih desavanja koliko god ona realno bila bitna a ovaj definitivno jeste.

dragan

pre 10 godina

E sad posto ste decicu uvukli u krst sad mozete mirno i sa oruzjem pozeljno vatrenim da otpratite svoju decicu do vrtica ili skole jer vam je to donela na vase zadovoljstvo -VERONAUKA.Dragi pravoslavci za PRVI JANUAR da vas nevidimo u prodavnicama jer ste u postu.Il je kod Isusa uvedeno samoupravljanje tj radim sta hocu.

Realko

pre 10 godina

Ajme meni verske slobode?! Daj bre kako ih nije sramota?! Stvarno, spaljivali su jeretike, vodili krstaske ratove, proganjali bogumile, radili su sve ono sto su pre hriscanima radili. O majko ovo je stvarno atak na zdrav razum

zorro

pre 10 godina

Milanski edikt je uvod u 1500 godina tiranije hrišćanstva. Uskoro su počela spaljivanja knjiga (Aleksandrijska biblioteka), ljudi,lovovi na veštice... sveopšti nazadak Evrope...milioni nevinih žrtava... ČESTITAM Vam godišnjicu, progonitelji zdravog razuma.

povrsni svet

pre 10 godina

@Homo internetus
Verovanje u boga ne mora nuzno da bude takvo kako ga ti zamisljas. Komentarom si potkacio neke od najvecih filozofa i naucnika danasnjice, ali mozda ti imas neka saznanja koja oni nemaju. Licno sam agnostik, ali rugati se nekom ko veruje u boga (ne mislim pri tom na religiju, a pogotovu ne sujeverje i sl) je manje-vise diletantski. Ali eto, pobrao si pluseve, tvoj ego je zadovoljen i sada mozes mirno da utones u "realnost" bez previse udubljivanja. Uzdravlje;)

Jednostavno

pre 10 godina

Jednostavno nekome treba pop-turbo folk, sex, pice, nekima treba Bog! Ako se nekima ne svidja ovo drugo sta se mesate bre u tdje stvari?

hrabren

pre 10 godina

Koji naslov da čovek ne poveruje koje licemerje i laž ovi mogu izustiti.

Milanski edikt nije doneo verske lsobode već je hrišćanstvo proglašena za državnu religiju , a ti je velika razlika je su upravo hrišćani posle toga ukinuli sve verske slobode i sve hramove i verska obeležja pagana porušili , a onda krenuli po prvi put na progon Jevreja.
Znači minaksi edikt je dokument da su došli na vlast oni koji su ljudskom rodu život upropaštavali vekovima i odvratno ga tiranisal,ubijali i pljačkali , eto to je minaski edikt doneo.

Ovde na komentarima je nasmešnije čitati ove pravoslvne fanatike kako oni koji ne ližu skute popovima zapravo titovi partizani i komunisti , a oni ne znaju da je komunizam slika i prilika hrišćsnke tiranije , jer koja je razlika u obožavanju slike Tita i Staljina gde to koristi državni aparat , i obožavanju slike Hrista i sv.Save gde popovi kradu pare , a ranijih godina su spaljivali ljude i masovno ih ubijali.
Pa nema nikakve.
... hoću reći da je to identično isključivanje mozga i predavanje oficirima u mantiji ili sa partijskom značkom poptuno je svejedno , jer time se svesno prepuštaš tiraniji uma i neslobode svakog čoveka.

Srle

pre 10 godina

Nije doneo verske slobode ! Trebalo im je oko 70 godina da nakon Milanskog edikta koji je dozvolio da postanu religija ravnopravna sa ostalima zabrane sve ostale da zabrane sve ostale osim Hriscanstva.
Nakon toga uzimali su monopol na znanje, spaljivali na lomacama, pokretali ratove, smenjivali i postavljalli kraljeve i dinastije, ubirali poreze ... Toliko o verskim slobodama koje su doneli.

ime

pre 10 godina

Gledam Euro News i još neke strane kanale i nigde ovo nije vest,čak ni u sporednom delu vesti nije spomenuto.Ako je neko mislio da ovo ceo svet gleda i da će to doneti Srbiji neke poene taj se prevario.

neobavešten

pre 10 godina

sve ovo je fantastično, proslava 1700 godina Milanskog edikta, para za organizaciju se ima. nije bitno koliko košta itd. ono što mene zanima jeste čemu ovolika proslava? zbog toga što se car Konstantin rodio u Nišu? a jel bio Srbin i pravoslavac? koje strane delegacije su došle( sem onih patrijarha i ovih iz Bosne) da uveličaju proslavu? ovo je samo jedno obično gubljenje vremena i novca koji je potrebniji ovoj siromašnoj zemlji.

Stari Sloven

pre 10 godina

Milansk edikt doneo verske slobode, pre ce biti da je doneo mracni srednji vek. Verska sloboda u vasem slucaju je prislino pokrstavanje starih slovena i ostalih naroda, rusenje tudjih hramova i sirenje ultimativne istine, oko koje se vi, koji ste pod istim krstom, i sami ne slazete. Vreme je da se religija penzionise.

Marko

pre 10 godina

Ni ja ne podrzavam sve ovo, ali za vas koji pitate koja je to islamska anglikanska crkva, proverite tekst jos jednom. Pise islamska , anglikanska zajednica, a ne islamska crkva.

Sg

pre 10 godina

@jonas Samo si nam ti nedostajao, da nam ti drzis slovo o Hristu.Ti i slicni tebi, da imate obraza nebi se oglasavali, na ovim nasim portalima.Vi da znate nesto o veri, nebi imali Jasenovac, Jadovno i sve neprebrojane jame.Ako ni po cemu, bar zbog tog stradanja smo blizi Hristu nego vi.

citalac

pre 10 godina

Eto, toliko od nas.
Skoro tri godine smo pisali i najavljivali kako ce ovaj dan biti prilika da pokazemo kako smo bitni. Kako cemo okupiti bezbroj bitnih ljudi iz sveta. Kako ce doci ovaj i onaj. Maltene postacemo centar sveta. A skupi se samo nekoliko davno vidjenih ljudi koji obilaze ovakve svecanosti.
Eto to smo mi.
Mozda , neki drugi Srbi, mnogo bolji ljudi nego sto smo to mi, za tri stotine godina pametnije budu ziveli i okupe na proslavi 2000 godina hriscanstva zaista velikodostojnike iz citavog sveta. Ako uspeju u tome bice to znak da nesto kao narod vredimo. Ako nas uopsze tada i bude bilo.

rus

pre 10 godina

mi ko makedonci i aleksandar veliki . . . nesto ne vidim rimskog papu, ili nekog lidera iz zapadnog sveta, sto bi naznacilo pravu ideju milanskg edikta: pomirenje izmedju hriscanskih crkava. ovako, samo drpanje porezkih obaveznika, i promocija narodnjackog tuluma.

s.

pre 10 godina

Malo je falilo da nam Bg uzme proslavu,jer je tako drzavni vrh zamislio,ali je gradonacelnik Nisa to sprecio!
(Jos jedan Nislija, 6. oktobar 2013 12:41)

Hvala gradonačelniče, samo nam je još taj cirkus falio.
Još jednom hvala.

Nataeos

pre 10 godina

zamolio bih ateisticke fundamentaliste (kojima je ovo izgleda omiljeni forum) da nauce da je Milanski edikt prvi zvanicni dokument u istoriji koji je legalizovao slobodu veroispovesti. nema razloga da stoga vredaju tudja religiozna osecanja ako vec vole da se pozivaju na slobode I tolerancije.
(Ritter, 06. oktobar 2013 16:14) kad je tolika sloboda, tolzrancija itd.. Gde su onda katolici ( papa a ne samo poslanici) , gde su sve ostale hriscanske crkve? A jeste, nemoze: jeretici!!

Objavite

pre 10 godina

dokle vise! koliko puta se ovo slavi! gladni smo, razumete li!!!
(ivan, 06. oktobar 2013 09:39)
A nisi bio gladan kad je trebala parada da se odrzi ?

precanin

pre 10 godina

Juce od dragog nam predsednika Srbije cujemo da je Konstantin udario temelje drzavi Srbiji !? Siguran sam da pored ostalog sto nam deca uce u skolama treba obavezno ubaciti novo otkrice koje nam nas predsednik otkrio ! Ne bi me cudilo da prilikom proslave iduce godine saznamo da je Konstantin bio Srbin Pravoslavne vere na opste zadovoljstvo i radost Srba ! E sad, kako ce to dusmani primiti, njihova je briga , mi smo duzni da svetu objavimo istinu , sto nam je i duznost na koju treba da budemo ponosni i najradosniji na kugli zemaljskoj(kako kaze Vucic)!!! Gledam neke stare istorijske karte toga doba , al ne nadjoh Srbiju, Serbia, Servia , ne znam kako se pre zvala jer jos nije nije bilo Srba , tj. jos se nisu naselili na Balkansko poluostrvo. Ili se Srbi zvali drugacije, al su dobili ime po teritoriji koju su naselili koja se zvala Srbija i od tada se zovu Srbi !? Nesto je bilo , sta i kako cucemo, do tada mozemo samo da nagadjamo ,dok nam ljudi od struke ne kazu istinu !

Goran

pre 10 godina

Umesto da ucine proslavu Milanskog edikta glavnim dogadjajem Hriscanstva u ovom veku, umesto da organizuju velik skup svih hriscanskih cerkava, sta ste uradili, dragi popovi? Skroman skup pravoslavnog kluba, u koji nije dosla vecina pravoslavnih patrijaha (ukljucujuci bugarskog, rumunskog, gruzijskog itd.) Jos jedna propustena prilika za promovisanje Srbije. Mislio sam da je Irinej pametniji nego Pavle, ali sad se vidi istina. Isti je prostak i neznalica kao njegov prethodnik.

Ritter

pre 10 godina

zamolio bih ateisticke fundamentaliste (kojima je ovo izgleda omiljeni forum) da nauce da je Milanski edikt prvi zvanicni dokument u istoriji koji je legalizovao slobodu veroispovesti. nema razloga da stoga vredaju tudja religiozna osecanja ako vec vole da se pozivaju na slobode I tolerancije.

Boske

pre 10 godina

Prekrasna energija i poruka poslana na sve četiri strane svijeta, puna ljubavi, vjere i poštovanja prema onim vječnim, univerzalnim vrijednostima, koje nas vode kroz vijekove i čuvaju naš neprekidno ugroženi identitet i opstanak.

Hvala Svevišnjem na ovom prekrasnom daru Srpskom narodu, na pravu da na svom tlu i u ovolikom obimu pokaže odanost i zahvalnost svojim korjenima i najdubljoj duhovnosti, koje su ga i održala izmučenog, ali uspravnog na strašnoj, nemilosrdnoj vjetrometini evropske istorije. I hvala njemu što je Srbe vratio na pravi put i usmjerio u pravom smjeru - današnji događaj to definitivno potvrđuje. Kako i koliko brzo ćemo na tom putu koračati, djelimično odlučujemo i sami.

Pa, nek nam je sretan taj - nema sumnje, kao i uvijek - trnoviti put!

46

pre 10 godina

@
(Njofra, 6. oktobar 2013 11:31)

Evo je vasa cuvena ljubav na delu.Ipak pokusavam da uverim sebe da si ti samo pojedinac,da ostali vernici nemaju takav stav.

Takav govor,slican kao tvoj je imao i Hitler koji je jevrejima isto tako porucio da u njegovoj zemlji nema mesta za njih i da su gotovi.

Kakve su vam ideje tako se i nazivajte.

čovek

pre 10 godina

(Ritter, 6. oktobar 2013 16:14)

lepo rečeno, pitam se da li će se proslavljati i 1700 g. (381 g. n.e.) od kako su zabranjene sve druge religije osim hrišćanstva ... naravno crkva nije imala nikakve veze sa tom zabranom :) ...

I nije problem što crkva slavi neka svoje svečanosti ... evo i McDonalds slavi 25 godina ... znači to je OK ali problem je u tome ko to finansira !

Rokatanski

pre 10 godina

Ja lično, ovde imam drugačiji pogled od većine pravoslavnih hrišćana, a i rimo-katoličkih. Za mene je "sramota" da je trebalo tri veka da prođe, da bi Hristovo učenje postalo "zvanično". Pravi hrišćani su bili uglavnom u ona prva tri veka, kada su stradali za veru. Treba slaviti 20 vekova hrišćanstva, odnosno dva milenijuma od Hristovog boravka na Zemlji. Ovo je čisto svetovna, a ne duhovna stvar. Proslava Milanskog edikta je dokaz da ljudima treba mnogo vremena da "dođu u pravu pamet".

Nemanja

pre 10 godina

Molim ljude koji o ovome nemaju pojma i nikakve veze da ne lupetaju gluposti i na taj nacin podrze ovakav veliki dan..svi ovi koji lupaju prazne price dalako su od svega ljudskog,pravog i istinitog na ovom svetu..

Бојан Илић

pre 10 godina

Milose i slicni!?
Није "потрошен" косовски мит...
Није за онога ко верује у њега!
Није за оног ко верује у боље сутра!
Није за искрене вернике( има их и на батерије)!
Немаш поштовања према "себи", никад таквог неће да те поштује нико!
Мука ми је што смо истог рода и што слушам овакве ствари!
Жао ми је....
Али шта ћу, ја поштујем различитост , за разлику од тебе и теби сличних....
Драги Милоше,
ја не славим свог Бога због других и да би то другима нешто значило...
Немам тај комплекс ниже вредности...
Први пут после 30 година су заједно службу служили Васељенски и Московски Патријарх, и то је нешто....
за почетак....
драги Милоше и теби слични!

Бојан Илић

pre 10 godina

Jonas?!
Nema veze Crkva sa Isusom ako si drugacije "hriscanske"veroispovesti!
Svako tumaci na svoj nacin, i to je ok!
A da bi shvatio srpski nacionalizam, moras da budes prvo Srbin, i ne da ga vezujes za "fasizam", koji nema veze sa srpstvom!

Neko iz Nisa

pre 10 godina

(CIA, 6. oktobar 2013 13:13)
Sta je tebi covece? "Da sam vernik bilo bi me sramota da stojim pored ovakvih u krstu"? Gde ode ti ej? Sta zamisljas? Budi malo pozitivan. Uostalom, ako ti se sedi kod kuce, sedi. Sta tebe briga zasto sam ja izasla iz kuce i bila deo toga sinoc. Svasta

Miki

pre 10 godina

Unapred hvala B92 što će mi omogućiti da kažem da se ove godine navršava 900 godina od rođenja (1113.g.) Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića, tvorca moćne srpske države u srednjem veku! Toliko, da se ne zaboravi!

grom

pre 10 godina

Podilaženje bahatim nasrtajima crkve na dostojanstvo dece predstavlja najnižu tačku, ionako sveprisutnog, moralnog i ljudskog posrnuća čitavog društva. Atakovanje na decu, tu tako često isticanu „budućnost države“, u pokušajima da se programiraju kao lojalni sledbenici jedne verske zajednice, a uz pomoć organa lokalne i državne vlasti, predstavlja zločin bez presedana. Kršenje ustavnog principa sekularnosti od strane državnih i organa lokalne samouprave samo je jedno u nizu besprizornih gaženja odredbi koje bi trebalo da srpsko društvo svrstaju u red savremenih.

crni_redstar

pre 10 godina

raduju me bezboznicki komentari,samo dokazuju da su optereceni bogom i da imaju problem sa njim. ja zivim srecan i bez pakosti u sebi,sa osmehom na licu.

brzi

pre 10 godina

Kakve veze ima Srpska Pravoslavna Crkva sa ucenjem Isusa Hrista? Isus je rekao ne podizite mi hramove (Crkve) nego se molite u dubini duse svoje, nema nikakve veze sa katolicanstvom,pravoslavljem i drugim podjelama, i nije bio nikakav zatucani nacionalista, a pogotovo ne srpski. Znaci ucenje Isusa nema veze ni sa Srpstvom, ni a Pravoslavljem ni sa Crkvom
(jonas, 6. oktobar 2013 14:31)

AMIN!! Svaka cast na komentaru..

necete objaviti ali sta sad

pre 10 godina

Tako je, Srbijo, potrosi sto vise para na ovakve dogadjaje, nemoj ni slucajno da trosis pare na tamo neku bolesnu decu - ovo je ocigledno bitnije od umiruce dece. -_-

drmatoriks

pre 10 godina

"Mantijaši" su potrošili za ovaj skup novac koji smo dali mi vernici SPC dobrovoljno. Svima vama kojima smeta što je nekakav novac potrošen za ovakav skup naravno ne bi smetalo da je višestruko veći novac utrošen za gej paradu - koji bi pritom zaista bio uzet od usta svih građana Srbije... to je sve kul i "napredno".

Orwell Djordje Vegan

pre 10 godina

Simbolicki, ovo nije krst, vec crna rupa sa 4 kraka. Veoma negativno. Zaista me sablaznjava cinjenica da toliko religiozno nepismenog naroda hrli da daje podrsku SPC, koja se u delima odavno odrekla originalnog Hristovog ucenja. Ovim narod pokazuje bespogovornu pokornost svestenicima, ne zahtevajuci promene u toj propadajucoj instituciji. Na kraju Biblije u Apokalipsi se savetuje ljudima da izadju iz crkava da ne bi propali zajedno sa njima. Zaista, kako je mudrost Bozja svevideca i prorocka za vecna vremena naspram ljudske iluzije.

Ivan

pre 10 godina

U vreme savremenih komunikacija i elektronskih enciklopedija uz malo truda se može doći do pravih informacija. Odnos cara Konstantina prema hrišćanima (zabranjivao je progon) se ne dovodi u pitanje ali on sam je pristao da se krsti tek na samrti. Takođe, hrišćanstvo kao religija je priznato još za vreme cara Galerija ediktom o ravnopravnosti. U to vreme vladari su često uklanjali bliže srodnike u borbi za ostanak ili dolazak na vlast. Potražite koliko srodnika je car Konstanin ubio. Sve u svemu postoje ozbiljne indicije da je Milanski edikt u suštini veoma dobar falsifikat.

jovan

pre 10 godina

Čeka li nas danas u Srbiji XXI stoleća, ponovo divljanje vernika, poput onog kada je pre nekoliko decenija Bertran Rasel, oštri kritičar verskih zabluda, postao predavač na Gradskom koledžu u Njujorku? Da li ćemo ipak biti spremni, kao društvo i kao pojedinci, da napokon kažemo odlučno “dosta!” ovom neustavnom, nesekularnom, a svakako i necivilizacijskom uplitanju neobrazovanosti, dogmi, neznanja i anahronih učenja u nauku, koja Srbiju mora da povede ka napretku?

jonas

pre 10 godina

Kakve veze ima Srpska Pravoslavna Crkva sa ucenjem Isusa Hrista? Isus je rekao ne podizite mi hramove (Crkve) nego se molite u dubini duse svoje, nema nikakve veze sa katolicanstvom,pravoslavljem i drugim podjelama, i nije bio nikakav zatucani nacionalista, a pogotovo ne srpski. Znaci ucenje Isusa nema veze ni sa Srpstvom, ni a Pravoslavljem ni sa Crkvom

Cogito ergo sum

pre 10 godina

Sigurno se ne bi okupili u ovolikom broju da je trebalo da protestuju zbog gladi, bede, partijskog zapošljavanja, Pahomija i Amfilohija, vršnjačkog nasilja, urušavanja školstva, zdravstva, sudstva, institucija, vaspitanja, morala.

O nastanku sveta i moralnim vrednostima čoveka, uči se od nauke, etike, filozofije, umetnosti, a ne iz verskih knjiga ili od popova. Religija je najstariji, najunosniji i najopasniji biznis u istoriji čovečanstva.

Razumem verovanje u Boga, kao u tvorca svega što postoji. Ali, ne razumem banalizaciju tog verovanja, u vidu dede s bradom, bezgrešnog začeća, surovih dogmi, pakla i raja, besmislenih verskih obreda, sramno raskošnih hramova i finansiranja popova i njihovog izdizanja iznad zakona i države.

Ateisti su neshvatljivo tihi i marginalizovani, inače, da su glasni i sveprisutni, verujem da bi već okončali u nekoj inkviziciji, na lomači.

VukKaradzic

pre 10 godina

Ako je to predaleko za sećanje vernika i crkvenih čelnika, Milanskog edikta, neka se prisete koliko je muka od strane te iste crkve preživeo Vuk Karadžić, reformator jezika kojim se u Republici Srbiji govori zvanično svugde osim u okviru institucija SPC, ili neka se zamisle nad razlozima koji su Dimitrija (Dositeja) Obradovića naveli da sa gnušanjem napusti sveštenički poziv.

Misha

pre 10 godina

"Danas obeležavamo veliki istorijski događaj ... koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko"

Pa nije podelio tada, već je upravo tada paganstvo samo zaogrnuto u formu hrišćanstva.

Lepo to objasni načelnik prosvete knež. Srbije - Ljuba Nenadović:

“I podiže se nauka Hristova iz Jerusalima, kao sunce iz mora, da obasja zemlju, da uništi svako tiranstvo i svaku čovekovu nečovečnost, i da osnuje društvo ljudsko na ljubavi prema bližnjima. Rim i njegovi idoli i pristeri, potreseni iz osnova takvom istinom, zatreptiše i raspeše Hrista i njegove najbolje učenike; a hiljadama onih što su u nauci Hristovoj spasenje i utehe tražili, pobiše ili ih divljim zverovima predadoše. No zalud! Rim je u toj borbi pao.

Kad kažem da je Rim u toj borbi pao, neistinu govorim. On i sada vlada. Njegovo carstvo dalje se sada prostire nego što je bilo kad su cezari po njegovim ulicama hodali. Njegovo oružje nije više od gvožđa. Rim, kad je postao nemoćan da silom grabi ... pretvori se u samu blagost i dobrotu, pretvori se u svetinju. Kad vidi da mu se uzalud protiv hrišćanstva boriti, pretvori se u najžešćeg hrišćanina: prelije Jupiterovu statuu u kip svetoga Petra, ... na nehrišćanske obeliske i stubove podigne krstove i kipove apostola; Rim je prekrojio odeždu u kojoj je služio idolimа. ... I kad se nađe kakav Hus, ili kakav Luter i Kalvin, te podigne svoj glas protiv Rima, ... ko je protivnik Rima i interesa njegovih kaluđera, mada je dobar hrišćanin, to je otpadnik od Boga."

Nema na čemu

pre 10 godina

nepismenim i neobrazovanim stvorovima koji igrom slucaja hodaju ovom zemljom trebalo bi da bude zabranjeno da komentarisu na ovom sajtu...samo unakazavaju ovako lepu vest
(rp, 6. oktobar 2013 10:16)

Nemoj mi reći da misliš da si ti pismen? U slučaju da ti je promakla informacija - na početku rečenice ide veliko slovo, a na kraj rečenice dolazi interpunkcija.

zoki

pre 10 godina

Nisam vernik, pa mi nije jasno zasto posle toliko vremena crkvene vlasti ili kako se vec zovu ne srede taj kalendar tj dogovore se valjda to i propagiraju dogovor a ne inat posto se ovo sa kalendarima samo tako moze nazvati. Pri tome mislim i na pravoslavnu i na katolicku crkvu.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

Na dva pozitivna komentara, dodje barem jedan negativan. Ne ulazim u to da li se ti ljudi samo potpisuju kao Srbi, ili to stvarno jesu, uglavnom, i jedan i drugi slucaj govore mnogo toga. Sad zamislite ovakav dogadjaj u Puli, ili Splitu, i zamislite vijest na nekom hrvatskom portalu, mislite li da bi nasli vise od deset hrvata koji bi negativno pricalo o tome, ili o svojoj crkvi i vjeri generalno? Ne, kod njih se vrlo dobro zna sta crkva znaci, i koliko je kao institucija bitna kada se radi o jedinstvu naroda i borbi za nacionalne strateske ciljeve. Ni sam nisam vjernik, bar ne onakav kakav bi crkva htjela da budem, ali mi ne pada na pamet da pljujem po istoriji i tradiciji svog naroda, jer eto, to je sad tako progresivno i cool. Stice se utisak da neki ljudi ne znaju osnovnu definiciju tolerancije. Tolerancija ne znaci da mrzis svoje vise nego tvoji neprijatelji, nego da uvazavas druge, bez obzira na razlicitosti. Mislim, ne znam ni sam zasto ovo pisem, ali eto, ako se neko nekad zapita "kome smo mi sta zgrijesili, pa nas svi gaze, a svi oko nas prolaze dobro", mozda je razlog, da se tako izrazim "kosmopolitski", u auto-hejtu kojeg nam ne manjka...

Imanuel

pre 10 godina

Podelio vreme na pagansko i hrišćansko? Možda, ali tako da se hrišćansko vreme toga dana završilo i pagansko počelo. Slavite dan kada je Isusovo učenje zaboravljeno, a interes velikih i moćnih sahranio ljubav prema malima i odbačenima. Neznalice.

duhovno

pre 10 godina

Duhovnost je plamen covecje ljubavi prema Svetu,prirodi i coveku.Danasnji dan je u Naisusu,osvetljen najacom Svetloscu,ujedinjenih ljudskom vrlinom,ljubavi i uzajamnim uvazavanjem i razumevanjem.Istorija zivota hriscanskog sveta ,danas uci i upucuje na razumevanje ,postovanje i uvazavanje.Svima Srecno!

Milos

pre 10 godina

Posto smo kosovski mit potrosili, sad megalomanskom proslavom o trosku poreskih obveznika stvaramo novi mit da smo potomci rimskih imperatora i da je ovo neki svetski dogadjaj, a u stvari ista ikonografija popovi, Toma, Dodik i nikog u svetu za ovo nije briga!

Maka@

pre 10 godina

doki@ Sta mislite da je Ramzes tako razmisljao,ili Shah Dzahan,ili Justinijan. Kakav bi svet bio bez Sv Sofije, Tadz Mahala, Luksora. Da su oni rekli cekaj, toliko gladnih a mi gradimo. Malo znate o ljudima i civilizaciji kada mislite da su socijalna davanja resenje problema i tocak koji pokrece svet. Za par godina kad bude bilo "sta se desilo na danasnji dan" nece biti tema penzioni sistem vec ovaj dogadjaj. Jer da bi jedna nacija funkcionisala potrebne su oakve stvari potrebno je postovanje civilizacijskih tekovina, postovanje kulture koja nas je izrodila i u svom evolutivnom razvoju i vama omogucila da slobodno razmisljate i iznoste svoje stavove. Da ste deo neke druge kulture ne da ne biste to mogli vec bi ste prinudno bili na gradilistu palate novog diktatora :) Zato malo postovanja prema Milanskom ediktu, Konstantinu i Nislijama

zenon

pre 10 godina

ne beše li to isti grad koji neutešno plakaše za Titom kad je umro i koji se zaklinjao njemu na vernost i da neće skrenuti nikada, ama bash nikada sa njegovog puta a sad guraše decu svoju i unuke u krst na koji se opet zaklinju da ga napustiti neće. eeehhh, rode ljudski...

Ana

pre 10 godina

Koliko love su samo pukli za tu šaradu, a ne pada im na pamet ni neku crkavicu da daju za proslavu osamsto godina od rođenja Stefana Nemanje, za Vinču ili stari Ras, za bednu spomen-ploču majoru Gavriloviću i braniocima Beograda iz 1914. koju su neki likovi letos skinuli i prodali u staro gvožđe. Rodne kuće Milutina Milankovića i Mileve Ajnštajn se raspadaju, ne može da se nađe jedan sokak da ga nazovu po Momčilu Gavriću, rečnik ne mogu da sastave već sto godina jer im nadležni ne daju ni šuntavu hemijsku, itd, itd, itd....... O zgradi za Beogradsku filharmoniju ili o novcu za rekonstrukciju Narodnog muzeja ili Muzeja savremene umetnosti neću ni da govorim, to je već naučna fantastika. I među toliko izuzetnih Srba, ko je, bre, taj Konstantin, pa da to mora ovako pompezno?...Nadam se da će Tasovac uvesti neki red u to diletantsko ministarstvo.

Banja Luka

pre 10 godina

Dakle, jedna od većih naših gluposti koja služi za "opravdano" trošenje para. Počevši od toga da je Konstatnin Nišlija, a izgleda odjednom i Srbin (čovjek je samo rodjen na području danasnjeg grada Niša, sticanjem okolnosti, majka mu je bila krčmarica, a otac na putu kroz provinciju i desilo se, proveo je beznačajan dio svog života u rodnom gradu); Milanski edikt je samo bolje komercijalizovan od Galerijevog iz 311 (doduše, sadrži dopunu koja se odnosila na vraćanje oduzete imovine hrišćanima, prije svega zbog težnje Konstatnina da osvoji istočni dio carstva i da se dodvori hrišćanima kojih je u tom dijelu bilo više); sam edikt se ne odnosi nužno na hrišćane, nego na pripadnike svih vjeroispovjesti, odnosno sve one su izjednačene, tek je Teodosije 380 proglasio hrišćanstvo zvaničnom religijom, tako da bi edikt trebali da slave čak i druidi u Britaniji (doduše njih je hrišćanstvo marginalizovalo, gle slučajnosti...); sam Konstantin nije bio Hrišćanin, na samrti se preobratio (prije svega zbog tog što se mislio da Bog zaštitnik više u životu ne može da škodi, ipak je ubio ženu i sina, a znamo kakvi su Rimljani bili paranoici što se tiče znamenja i vjerovanja); 325 godine je sazvao sabor u Nikeji, na kom je nastalo ono što danas nazivamo Hrišćanstvom (gdje je odbačeno ispravno učenje Arijevaca, gdje je odlučeno kako je živio i umro Isus, gdje su izmisljenje mnoge stvari,te odlučeno kako će pare krasti od naroda), a ironija je što katolička crkva nije prihvatila K. za sveca.

darth Neshko

pre 10 godina

Khm, khm, ovoliko odusevljenja, a niko da pomene da je pre 13 dana u istom tom Naisusu odrzana i manifestacija koju je organizovala lokalna dijeceza najbrojnije hriscanske Crkve na svetu. Naravno moralo je odvojeno, jer pobogu oni su manjina, a ovo je vecinska proslava, na kojoj je jelte istocni "papa" moskovski, da se ne lazemo, da je samo dosao vaseljenski patrijarh, ovolike halabuke ne bi ni bilo! Nisam protivnik obelezavanja ovoga, tj Edictum Mediolanuma, ali, Konstantin i Licinije nisu ga dali za odvojene crkve, nego za celo Hriscanstvo, za sve koji su hriscani! No izgleda nekome nije islo u prilog da se proslava odrzi zajednicki, pobogu, kako ce da se recimo simbol-simvol vere cita, mi ne smemo da cujemo filioque, tj za nas izgleda ne vazi skidanje anateme, koju su zajednicki skinuli patrijarh Atenagora, i Papa Pavle VI! To sto mi nismo imali patrtijarsiju, a ni autokefalnost te 1054, kada se raskol dogodio, nije bitno.... vazno je da teramo curak!

Furda

pre 10 godina

Ne znam šta traže nevernici i šizmatici na ovoj proslavi? Više ljudi dođe na doček nekih što šutaju, udaraju, hvataju loptu. Takav smo narod i takvu sudbinu biramo.

ic xc ni ka

pre 10 godina

Pre par dana na vest o tzv. paradi ponosa bilo je dosta tzv. komentatora odavde koji su je zdusno podrzavali, lili suze sto se nece odrzati, pljuvali po Nj. Svetosti Patrijarhu Srpskom sto je izjavio da je ta manifestacija crna da crnja ne moze biti...sad su ti isti ovde prvi u zgrazavanju na nesto Sveto, a sve pod plastom nekakve ravnopravnosti i
demokratije ??? Gospodo, posto nemir ovladava dusama vasim, od srca Vam zelim da ga se sto pre oslobodite. Srbi ce ostati u zajednici sa Hristom do svrsetka sveta, svidjalo se to Vama ili ne. Vi se zapitajte kojim putem idete...

CIA

pre 10 godina

Sta vam je ljudi? Ovo sinoc je bilo prelepo, rekla bih ne samo verski nego i jedan kulturni dogadjaj. Evo ja sam bila sa svojima u krstu. Niti sam ateista nisam ni vernik. Krst je bio pun dece, mladih, starih..jednostavno jedno lepo desavanje u gradu. I sta tu ima lose i cemu toliko negativne energije ovde?
(Neko iz Nisa, 6. oktobar 2013 11:52)

U sustini tebi bilo opusteno zezanje? Lepo desavanje u gradu? Ne znas ni sta ni kako vec da se malo izadje iz kuce? Da sam vernk bilo bi me sramota da stojim pored ovakvih u krstu. Nego, cesto nesto sad spominjete toleranciju. Znate li vi sta je to ili tolerisete samo u 4 zida? Licemerno....Postujem sto verujete, sto ste se okupili i necu pitati (za razliku od vecine vas) koliko je nesto kostalo. Vasa stvar, a ja nemam pravo da pljujem ni po cemu. Kad biste vi mogli da budete tolerantni kad je neko drugi u pitanju cela prica bi imala nekog smisla.

genije

pre 10 godina

Koliko mrznje, netolerancije i nedostatka elementarne pristojnosti u komentarima i to od onih koji sebe smatraju "progresivnima". Da li ste normalni?
Nislije, svaka cast, prelepa slika.

Silvester

pre 10 godina

Ja volim da gledam snimke sletova iz SFRJ, nekako mi toplo oko srca. Ovi popovi su mi se smučili od početka 90-ih i svega što se kasnije dešavalo, ali možda je problem samnom.

Nislija iz Nemacke

pre 10 godina

Najpre, cestitke Nislijama i svim vernicima, ne samo pravoslavnima, ovaj veliki praznik! Hriscanski je oprastati, mada razocarava ovolika zloba ljudi koji i Nazisam pominju ovde! Uzas! Koliko mrznje i netolerancije...?!
Ipak, gledajmo napred, mirimo se, volimo se, postujmo se svi, budimo tolerantni prema svima koji su drugaciji od nas.
Pozdrav!

memetique

pre 10 godina

Ah, dragi verujušči: mi, neverujući, ne komentarišemo na vašim sajtovima na kojima prepričavate davno opovrgnuta "učenja" i bajke za odrasle - svakodnevno vaši pastiri truju javni i medijski prostor logikom utemeljenom na dimu tamjana i štivima koja eventualno imaju isključivo književnu vrednost; moraćete ovde čitati i komentare koji ne "usklikuju s ljubavlju" vašim uzletima religijskog sujeverja, jer sinod (još) nema privilegiju da se jedini čuje i sluša, iako mu je politička fauna omogućila uticaj "crn, da crnji ne može biti" u jednoj, Ustavom definisanoj, sekularnoj državi. Petingujte svoje brojanice i lupajte minuse, naći ćete već načina da se preporučite svom božanstvu za post mortem ekskurzije kod ordinirajućih duhovnika. Već je suština rečena:
"Ne želim da mi paradiraju ulicom, nemam ništa protiv, ali neka ostanu u svoja četiri zida, tamo neka rade šta hoće."
(Mirko, 6. oktobar 2013 09:52)

marija

pre 10 godina

Koliko mrznje, netolerancije i nedostatka elementarne pristojnosti u komentarima i to od onih koji sebe smatraju "progresivnima". Da li ste normalni?
Nislije, svaka cast, prelepa slika.
(genije, 6. oktobar 2013 13:21)

-Sta ce vam fasisti kad imate komuniste, rece jednom pok.prof. Nikola Milosevic.

Predivna slika iz Nisa, hvala Nislijama, ovo je za istoriju. Jednog dana ce ta deca biti ponosna sto su bila plamicak u ovoj poruci ljubavi celom svetu.

LOLA

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.....
(ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА, 6. oktobar 2013 12:04)

Ja nisam sigurna da razumem ovo sto pisete, kao ni nasu (blisku) vezu sa dogadjajem i samim Konstantinom. Ja sam ucila u skoli da su Sloveni dosli na Balkan u VII veku, a da smo mi bili jedno od plemena... Jos da pitam nekog ko je upuceniji, jer nista o tome ne pise u novinama - da li se ovaj dogadjaj slavio i 1913.?

imlk

pre 10 godina

Glede proslave šteta sto je SPC propustila povijesnu priliku za zblizavanje sa katoličkom, ovo je bila idealna šansa da pozovete papu. Sada možete sačekati novih 100 godina.
(Vladimir Pula, 6. oktobar 2013 10:15)

....Vremena koja dolaze neće biti dobra za Papu(blago rečeno)na kraju će on sam tražiti da dodje u Srbiju.

Jan

pre 10 godina

Ух, како је противницима Божјим тешко да гледају овај велики тријумф Хришћанства! Неки од коментатора на б92 ће експлодирати од муке. Мање мржње браћо, нарочито ви који проповедате равноправност на сваком кораку.
(Фармер, 6. oktobar 2013 12:54)

....Čim vidim da neko piše ćirilicom odmah znam koliko je sati. Ovo nije nikakav trijumf hrišćanstva, većina našeg naroda su licemeri koji ne uvažavaju hrišćanska pravila, oni su se tu okupili više ceremonijalno jer se eto nešto dešava u njihovom gradu. Ove komentare što čitaš shvati kao kritiku prema licemerstvu crkve i paganskom primitivizmu našeg naroda koji nije u vezi sa Bogom.

Rhyzm

pre 10 godina

Ako je jedan Tesla u koga se kunete vi `nezatucani` i `slobodni` kunete, koristio Otkrovenje da dodje do nekih svojih izuma i teorija, znaci li to da je i on Bibliju citao kao `bajku za neuke`?

Gangula

pre 10 godina

Ništa bez kardinala i ostalih visokih predstavnika rimokatoličke skupine. Svaka čast. Krajnje adekvatan način da se oda počast jasenovačkim žrtvama. Kod nas Srba važi pravilo: "Ko tebe srbosjekom, ti njega hlebom." Dokaz da smo PRAVI hrišćani. Ljubite ruke svojih krvnika. Možda nekada postanete jedan od njih.

Ana

pre 10 godina

E, da, u prethodnom komentaru sam propustila da napišem da ne mislim ništa loše o fotografiji koja je gore postavljena niti o ljudima koji su učestvovali u toj akciji. Kritikovala sam samo državu i ministarstvo kulture u prethodnim sazivima. Inače, prizor je prelep i oduševljena sam što se bar jednom dogodilo u Srbiji da se toliko ljudi okupi a da povod nije Sekin koncert, utakmica, miting ili nešto slično, već da pošalje neku lepu poruku.

felix

pre 10 godina

Razlika izmedju mitoloskih bica (Isus) i stvarnih istorijskih licnosti (Julije Cezar) je u tome sto mitoloska bica nikad nisu rodjena normalno prirodnim putem,nego od majke device na primer, ne zna im se hronologija zivota, recimo sta je Isus radio od 13 do 30 godine, kakav je bio kao tinejdzer, i mitoloska bica mogu da izvode cuda, da hodaju po vodi, ustaju iz mrtvih itd. Likovi koji su postojali u stvarnosti, kao Julije Cezar, su rodjeni od majke i oca, zna se tacno sta je radio kao dete, tinejdzer, momak i zreo covek, i nije izvodio nikakva cudesa. Po tome je Isus Hrist mitolosko bice, kao i Zevs, Kiklop, Azdaja, Jednorog, Morska Sirena i treba ga razlikovati od Sokrata, Aleksandra Makedonskog i Cezara koji su stvarno postojali. Ajmo sad minusi moji verski fanatici

Nataeos

pre 10 godina

(Njofra, 06. oktobar 2013 11:31)

Haha... Pa evo ja ne volim crvendace, Srbin sam, volim Srbiju a uz to nisam pravoslacac niti ću biti... Verujem u Boga i smatram se monoteistom! A ovu pagansku izmišljotinu zvanu hrišćanstvo! Ne hvala!

modesti

pre 10 godina

Srbija nije pravoslavna država, već sekularna. Za one koji taj pojam ne razumeju, još jednom da naglasim – sekularnost označava razdvojenost crkve i države. Građani Srbije nisu isključivo pravoslavni vernici

south_park

pre 10 godina

Prvo su pojedinci izmislili totalnu glupost, pa su onda ubijali siroke narodne mase jer su iste poverovale i primenjivale tu glupost, pa su onda oni sami ozvanicili tu glupost, pa sad narodna masa proslavlja to ozvanicenje...ironija je najbolja kad nastane tako slucajno, spontano...

ZloupotrebaDECE

pre 10 godina

Unicefova Konvencija o pravima deteta, čiji je potpisnik i Republika Srbija, nedvosmislena je:

– dete je svako ljudsko biće koje nije navršilo osamnaest godina života;

- države su obavezne da svoj deci obezbede poštovanje svih prava i da spreče diskriminaciju i kažnjavanje, bez obzira na rasu, boju kože, pol, jezik, veroispovest, političko ili drugo uverenje, nacionalno, etničko ili socijalno poreklo, imovinsko stanje, onesposobljenost, rođenje ili drugi status deteta, njegovog roditelja ili zakonskog staratelja;

- u svim aktivnostima koja se tiču dece, a sprovode ih javne ustanove, najbolji interes deteta mora biti od prvenstvenog značaja;

- pravo slobodnog izražavanja mišljenja dece je neprikosnoveno i mora se poštovati i po pitanju savesti ili veroispovesti;

- nedopustivo je mešanje u privatnost, porodicu, dom ili prepisku deteta, kao što su nedopustivi i nezakoniti napadi na njegovu čast i ugled;

- dok je pod brigom roditelja, zakonskih zastupnika ili bilo koje druge osobe koja se brine o detetu, dete mora biti zaštićeno od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povređivanja ili zlostavljanja, zapostavljanja ili nemarnog postupanja, maltretiranja ili eksploatacije, uključujući seksualno zlostavljanje.

jjow.

pre 10 godina

zalite se da vas sikaniraju, a onda vi na ovoj vesti u komentarima sikanirate i vredjate druge, bravo!

Pokazali ste da ste ista ona s**** protiv koje se "borite", isti ste samo ste na drugoj strani.

Sima

pre 10 godina

Trošak svega toga platiće, dabome, građani, na papiru sekularne, Republike Srbije, neko iz budžeta, neko tako što će biti prinuđen da igra ulogu još jedne sveće na simboličnom opelu za upokojenje sekularnosti, humanizma, kritičkog razmišljanja i dečjih prava.

stole srbin

pre 10 godina

Odobren je da pokušaj da se molitvama preseli u nekakvu srednjevekovnu srpsku državu, u kojoj bi bili progonjeni svi oni koji se ne uklapaju u norme verskog radikalizma. Kako nauka još uvek nije u stanju da osmisli takav vremeplov, očekujemo da se radikalni vernici i fanatizovani ljubitelji bajki iz Bronzanog doba prilagode veku u kome žive i načelima slobodnog društva u kom obitavaju i čije privilegije koriste da šire svoje štetočinske zablude.

dekii

pre 10 godina

U pitanju je verski obred koji se plaća iz opštinskih budžetskih sredstava, što je direktno i flagrantno kršenje principa sekularnosti, pa samim tim drastično kršenje člana 11. Ustava Republike Srbije.

Ko ce za ovo da odgovara poreskim obveznicima.

Zna se NIKO, ALI BAS NIKO........................

apok

pre 10 godina

O savrseni napredni ateisti mi retrogradni vernici vam se izvinjavamo sto verujemo u Boga u 21om veku, ali mi zbog vas svakako necemo prestati da verujemo tako da vas molim da zaobidjete komentarisanje ovde.

Svevladovic

pre 10 godina

Pitam ove "tolerantne" koje tudja rana vise boli od svoje: da li je trebalo formirati polumesec ili mozda zastavu sa duginim bojama? Mnogo ste mi vi tolerantni kad nemate tolerancije za sopstveni narod, veru i tradiciju...

sefan

pre 10 godina

Učešće u ovom bizarnom lobotomiranju neće, naravno, uzeti bolesna deca i ona deca koja čekaju donacije da bi mogla da odu na neophodne operacije. Za njih crkva nema ni vremena, ni razumevanja, a svakako nema ni potrebu za njima. To nije interesna grupa, već tek konkurencija koja može da ugrozi zahvatanja iz budžeta za sumanute manifestacije, luksuzni vozni park, kičerski šljašteće dvore, penzije i salone nepristojno skupih verskih đinđuva na ekskluzivnim lokacijama.

doki

pre 10 godina

Kamo lepe srece da je potroseni novac za ovaj mantijaski pir otisao na socijalna davanja,
decije doplatke,
pomoc siromasnim i gladnim,
nezaposlenim,
izbeglicama i prognanim,
zenama trudnicama,
podstanarima,
beskucnicima,
za lecenje od bolesti zavisnosti,
sigurnim kucama za ugrozene zene od nasilja,
ratnim vojnim invalidima,
itd. itd. itd.

MarkoBG

pre 10 godina

Lepo je odžano i nadam se da će i danas biti lepo i svečano kako i dolikuje.

Ali treba pomenuti i Liciniusa (rođen u Zaječaru), koji je bio ko autor Milanskog edikta. Iako je bio suparnik Konstantina prvog, Licinius je upravljao istočnim delom Rimskog carstva, a Konstantin prvi zapadnim delom carstva.

I ne treba smetnuti sa uma da je Konstantin prvi hrišćanstvo prihvatio tek 337 u Rimu, na samrtoj postelji. Kada je prvi put i kršten. Celog života je bio "pontifex paximus" i paganin.

Batko

pre 10 godina

A koliko je ovo nas kostalo, da ostavimo po strani pravoslavlje, sto se to ne kaze? Jao ljudi ovo je samo magla, narod nema leba da jede, bolje da su pare dali da se ljudi zaposle, ili da se napravi neki put ili skola, ovo je bilo zaboravice se i nema niko od nas nista od toga ne zanosite se.

isus je svetlost

pre 10 godina

Izvinite, ali mene ova koreografija sa zapaljenim svećama neodoljivo podseća na (nekadašnji) Kju-Klaks-Klan u SAD! Što u MRAKU?

KOLE

pre 10 godina

Je li se meni i ova religiska saramonijada odbija od plate, putem doprinosa?

Ako je odgovor DA, onda stvarno nema smisla sta se radi, u nasoj Srbiji.

Poa

pre 10 godina

A sto vi ateisti i veciti cinici ne biste nasli neko drugo mesto za sirenje svoje negativne energije? Pustite nas da na miru uzivamo u ovom velicanstvenom istorijskom dogadjaju.

Seka

pre 10 godina

Sve u svemu, dobrodošli u Srbiju. Zemlju gde je i sam Ustav u kontradikciji sam sa sobom (članovi 7. i 11.) pa zbog toga nije ni čudno što ga ni sama država ne poštuje, sve u cilju ulizivanja zatucanom, neobrazovanom, nazadnom većinskom delu biračkog tela.

ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.
Пре 1700 година Цар Константин је Миланским едиктом потврдио оно што је већина Јужних Словена на Балкану већ прихватила: да је хришћанство ИСТИНА и духовна надоградња на темељима предхришћанског веровања наших предака, који су на прво место стављали : сунце, природу, кружење 4 годишња доба,....

Magomed

pre 10 godina

Jel lepo rekao Isus da ne paradirate i ne pravite krstove od sto metara. Srbin cim izadje iz crkve pocne da psuje, krade, pljacka itd....

Фармер

pre 10 godina

Ух, како је противницима Божјим тешко да гледају овај велики тријумф Хришћанства! Неки од коментатора на б92 ће експлодирати од муке. Мање мржње браћо, нарочито ви који проповедате равноправност на сваком кораку.

Rhyzm

pre 10 godina

Tvrdite i nadate se da ne postoji jer je tako lakse, a `cinjenica` je drugacija. Nisam bio na Sokratovom casu, eto za mene on ne postoji.

Jevandjelje po Mateju

pre 10 godina

I kad se moliš Bogu, ne budi kao licemeri, koji rado po zbornicama i na raskršću po ulicama stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaista vam kažem da su primili platu svoju.

A ti kad se moliš, uđi u klet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svom koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.

ROKER

pre 10 godina

Očekujemo i zahtevamo brzu i odlučnu reakciju nadležnih državnih organa, toliko puta javno zavetovanih na zaštitu najvećeg bogatstva koje imamo, naše dece.

Dopustite ovoj deci da ne budu zloupotrebljena od jedne, u ranom srednjem veku zarobljene, verske zajednice i dopustite im da odrastu slobodni od indoktrinacije, nametanja dogmatskih neistina.

Super girl

pre 10 godina

@Tata Brada: Nije bilo parade. Svece smo kupovali mi, Nislije. Receno je da novac od sveca ide u humanitarne svrhe. Nadam se da hoce. Niko nam nije platio da dodjemo. Dosli smo kazemo sebi i svetu da smo zajedno, da je ljubav i tolerancija deo svake vere i deo svakog coveka.

zimnica

pre 10 godina

Bio sam ubedjan da je ovo 21. vek, ali cini mi se da sam se prevario.

Ovo je neki vek mnogo, mnogo raniji.

Taman sjahali jedni - komunisti, da bi dosli drugi jahaci apokalipse hriscani.

taksista

pre 10 godina

Preostaje još samo da svaka samoposluga, kiosk, taksi vozilo, javno, a bogami i privatno, preduzeće, zgrada sa više od 4 sprata, park a obavezno i apoteka dobiju po svog redovnog popa, pravoslavnog naravno, da građani mogu da “ostvare tako ustavno pravo na slobodu veroispovesti”.

Meni popovi moraju da plate taksi, ne dam napolje bez novca, dosta je bilo.

Hogar

pre 10 godina

Voleo bih da cujem sta nasi monasi iz Hilandara misle o ekumanizmu...a ovo mi sve mirise na neku tihu pripremu terena.Eto mi "kao"zajedno slavimo,pa se usred Nisa odrzavaju neke cudne svecanosti meni sasvim nerazumljive kada je u pitanju pravoslavlje,crkva i Srbija.

konstantin

pre 10 godina

@ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА
tacno. anticki grci su ustvari bili anticki srbi. i isus je bio srbin samo ticu molim te....

Nikada vise vernik

pre 10 godina

Nedopustiva indoktrinacija dece odabrane kaznenom, prisilnom metodom „po 10 iz svakog razreda“, a koja se u srpskim školama kroz nastavu veronauke sprovodi već više od decenije, tako doživljava kulminaciju u bizarnom ritualu sahranjivanja sekularne države, proslavom donošenja Milanskog edikta, dokumenta koji nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa gradom Nišom ili Republikom Srbijom

andreas kisser

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.
Пре 1700 година Цар Константин је Миланским едиктом потврдио оно што је већина Јужних Словена на Балкану већ прихватила: да је хришћанство ИСТИНА и духовна надоградња на темељима предхришћанског веровања наших предака, који су на прво место стављали : сунце, природу, кружење 4 годишња доба,....
(ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА, 6. oktobar 2013 12:04)

ja zaista ne znam ko finasira i kome je u interesu propagiranje ovakvih gluposti i nebuloza koje se na zalost sve vise i vise primaju medju prostim i slabo obrazovanim ljudima u srbiji? smejemo se makedoncima za spomenik aleksandru u skoplju i bosancima za piramide u visokom, a sami verujemo u jos vece ludosti. stari provereni recepti DB i milosevica - zaglupi masu da bi glasnije blejala. inace vezno za vest, fotografija deluje mocno, a ne vidim nista sporno u proslavi. komentari tipa da je novac trebalo dati u dobrotvorne svrhe su toliko cinicni, prizemni i besmisleni da ih jedva vredi pomenuti.

from Serbistan

pre 10 godina

koliko vas prezire svoju zemlju , a mukice nemaju drugu i jos kad god nesto ucinimo pa makar to bilo i malo, ovi nas ozrace..... pa dajte molim vas ako ste bar iole obrazovani a delite stav da za vas u Srbiji nema buducnosti, pokusajte nefde vani a ja vam u tome zelim srecu od srca!

dragi

pre 10 godina

Krsenje ustava mimo Milanskog edikta

Obrazovni sistem je dobio veronauku. – Neustavno uništen, sređeno.
Univerzitet u Beogradu je dobio Bogoslovski fakultet. – Neustavno uništen, sređeno.
Vojska Srbije je dobila vojne sveštenike. – Neustavno uništena, sređeno.
Svi gradovi, opštine i sve druge državne institucije imaju svoju slavu. – Neustavno uništeni, sređeno.
Vojska, policija, gradsko saobraćano preduzeće, svi imaju svoju slavu. – Neustavno uništeni, sređeno.
Državni službenici redovno traže savet sveštenika za državne poslove. – Neustavno, sređeno.
Državne bolnice redovno na državnom zemljištu grade kapele. – Neustavno uništene, sređeno.
Ministarstvo zdravlja ne može da organizuje kongres bez blagoslova. – Neustavno uništeno, sređeno.
Gradovi i opštine grade krstače na državnom zemljištu. – Neustavno, sređeno.
Himna svih građana je najobičnija molitva nekakvom bogu. – Neustavno uništena, sređeno.
Grb sekularne republike sa monarhijskom krunom. – Neustavno uništen, sređeno.
SPC nije obavezna da poštuje zakon o zaštiti informacija. – Neustavno, sređeno.
SPC sveštenici dobijaju penziju iz budžeta, na teret svih građana. – Neustavno, sređeno.
Ministarstvo vera. – Neustavno, sređeno.

Nedostaju nam sveštenici u obdaništima, indoktrinacija najbolje funkcionište od malih nogu. Zbog toga predlažem i sveštenike u ginekološko-akušerskim klinikama, da šapuću nabreklim stomacima.

vernik

pre 10 godina

Ovo me podeseca na Hitlerovu nocnu paradu sa bakljama i napravljenim krstom, tamo dalekih 30-tih godina.

Politicari i religijski svestenici svih konfesija, narod je na ivici egzistencije, dajte hleba gospodari noci.

za pijanku krasan povod

pre 10 godina

Kanonizovani svetac,koji je, politicki vesto, uveo hriscanstvo kao zvanicnu religiju carstva, zadrzavajuci datume proslava staropaganskih bogova pod novim imenima-tako da kad sada slavimo rozdestvo Hristovo,slavimo ustvari rodjenje Horusa...?

Njofra

pre 10 godina

Citam ove ozlojedjene komentare jugokomunjara i samo se smijem...

Nikada,zapamtite dobro boljsevisti,nikada,nikada,nikada necete uspjeti satrijeti pravoslavlje i nacionalizam u nas Srba!
Ama bas nikada!

Reklerikalizacija i renacionalizacija drustva je tek pocela i samo ce se jos vise pojacati kako vrijeme prolazi!

Sve ce manje biti mjesta za "zapadnjake","ataeistie","antisoviniste" i ostalu bagru u Srbiji,to da sebi utuvite u glavu!

Gotovi ste!

mrfreedom

pre 10 godina

Lepa slika, lepo je da su se skupili sa lepom energijom u cast Boga, jer tom gradu i fali tako nesto. Steta je i zalost sto i katolicko obelezavanje nije bilo medijski propraceno i najavljivano u medijima. Nego su se svi u vodjstvu Nisa poprilicno trudili da se i ne desi. Od gradonacelnika, turisticke organizacije do fudbalskog kluba Radnicki. A dogadjaj se uopste i desavao jer je Katolicka crkva odlucila da katolicki centralni dogadjaj bude u Srbiji, iako Milanski edikt nije potpisan u Nisu vec u Milanu, kako mu i samo ime kaze, i nije samo Konstantin bio potpisnik. Za one koji ne znaju, odluceno je da bude u Srbiji da bi se dala mogucnost zarade i marketinga za turizam. Medjutim, zbog sveopste pohlepe gradskih mocnika koji su zeleli da se procentualno ugrade u sve, opstruisali su citav proces i dolazak veceg broja hodocasnika je izostao. Na kraju je uopste odrzan jer je Vucic morao da intervenise. Sto je steta za grad Nis i Srbiju koja da je bolje marketinski pokrila taj dogadjaj, mogla imati poprilican broj inostranih posetilaca, pa shodno tome, i zarade.

Tata Brada

pre 10 godina

Ne smeta meni kad je neko vernik, ali cemu parada? Ko ce to da plati? Ko njih placa za ovo? Jer mi stvarno nemamo vecih problema?

Ironiju na stranu, svojim telima pravite krst, spravu za mucenje na kojoj je Hrist razapet. Prekinite vise da ga mucite! To nije njegov simbol, vec simbol tih rimljana koje slavite i koji su ga i razapeli! Pustite Isusa na miru vise umesto sto ga i dalje razapinjete.

novosadjanin

pre 10 godina

@Rhyzm: "tvrde"? Ne moramo mi da tvrdimo, to je cinjenica. Bojim se da vi koji"tvrdite" da postoji nemate nikakve argumente osim demagogije. To je jos davno Sokrat objasnio i pobio argumentima ali ti nisi bio na tom casu.

Neko iz Nisa

pre 10 godina

Sta vam je ljudi? Ovo sinoc je bilo prelepo, rekla bih ne samo verski nego i jedan kulturni dogadjaj. Evo ja sam bila sa svojima u krstu. Niti sam ateista nisam ni vernik. Krst je bio pun dece, mladih, starih..jednostavno jedno lepo desavanje u gradu. Neko ima Bemus, neko Mokranjceve dane, kupusijadu, sljivijadu, neko paradu ponosa a Nis ima Nishville, Filmske susrete, dane bureka a ove godine i proslavu Milanskog edikta. I sta tu ima lose i cemu toliko negativne energije ovde?

Hedonista

pre 10 godina

Glupost za zaludjivanje velikih masa ljudi...eto to je to. Najpametnije bi bilo da sve one bradonje što se dovukoše iz celog sveta zajedno sa ovim našim, poskidaju sve one zlatne krstače sa vratova, i doniraju ih nekom sirotištu ili nekom detetu kome trebaju pare za operaciju. SNOBOVI!!!! Puni su vam dzepovi svima! PRESVETIMA!!!

ljilja

pre 10 godina

koje s...e sve to sa popovima i crkvom, bljak! a danas na jutarnjem programu dvogodisnja devojcica Nikolina, nema sest-sedam kila, sa tumorom na mozgu. doneli je roditelji i pokazuju je javno tako jadnu, mole za pare za operaciju... pravoslavna crkva za tu jadnu decu nema para, a ima za trandebale i ostale gluposti, sramota bre

Posebni

pre 10 godina

Nislija sam, i vernik, ali se uopste ne ponosim ovom proslavom. Zapravo, jedva cekam da se zavrsi ova "jubilarna" godina. Vlast je totalno degradirala citav ovaj dogadjaj. Ukrali su 19 miliona samo od pozorisne predstave, najmanje jos toliko za razne "kancelarije", "marketing" i ostalo, i nisu nista ostavili kao spomen za buduca pokolenja. Ratne 1913. godine, vlast je ostavila spomenik Konstantinu koji postoji i danas, a sta je ostalo danas? Mozda krst, (za koji su prisilili djake da nose svece), da zamaskira kradju...

srndać

pre 10 godina

u tekstu pise da su na proslavi i predstavnici "islamske anglikanske crkve". pa molim ako neko nesto zna o njima, da i napise. hvala.

Nislija

pre 10 godina

Zamolio bih ove ljude koji ostavljaju negativne komentare,i kome je gej parada bitnija od ovoga da se ne javljaju i ne lupetaju gluposti. Hvala...

rs

pre 10 godina

ko kaze da nas nije bilo na tim prostorima u to doba. nasa istorija je vekovima manipulisana a oni koji je manipulisu bi najradje za neke nove narastaje zapisali da srbi i srbija tek postoje od kad su se raspali srbija i crna gora

srboljub

pre 10 godina

Ja mislio da je sa sletom i (zlo)upotrebom dece i djaka gotovo, kad vidi ovo! toleranciju su naši popovi i prvi među jednakima pokazali pre nedeljicu dana, kad je trebalo pokazati i dokazati da se poštuje i različito, a ne samo isto, to je najlakše.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Slika je prekrasna... Brojnim nevjernicima iz komentara bi preporučio da jednom odu na neki skup gdje se kao ovdje deseci tisuća ljudi mole zajedno kao jedno, ne moraju nijednu rijec ili molitvu izustiti, ali ta blagost i milost koja je u zraku naprosto opipljiva ce i njih zahvatiti htjeli ili ne, jer je tamo.
Glede proslave šteta sto je SPC propustila povijesnu priliku za zblizavanje sa katoličkom, ovo je bila idealna šansa da pozovete papu. Sada možete sačekati novih 100 godina.

rp

pre 10 godina

nepismenim i neobrazovanim stvorovima koji igrom slucaja hodaju ovom zemljom trebalo bi da bude zabranjeno da komentarisu na ovom sajtu...samo unakazavaju ovako lepu vest

Tolerantan i miran

pre 10 godina

Cele veceri klinke iz Nisa kace slike po Fejsbuku kako drze svecu sa mamom i bakom, a ispod slike pise 'poruka mira i tolerancije'.
Svi vi koji se izjasnjavate kao Pravoslavci, zapitajte se koliko ste zaista tolerantni prema muslimanima, katolicima, homoseksualcima, lezbejkama, Bosancima, vanzemaljcima... I imajte u vidu da tolerancija ne podrazumeva 'Video sam pedera na ulici i nisam mu slomio koske', nego 'Cerka mi je lezbejka, ali je ja volim je najvise na svetu'.

Nataeos

pre 10 godina

"Liturgiji prisustvuju državni vrh Srbije, koju predvode predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta."
Islamska anglikanska crkva?? Ajde!

Srbin_NP

pre 10 godina

@Homo internetus

U 21. veku kad naucnici sve vise govore da postoje "vanzemaljske", "neobjasnjive" sile (emisije na Discovery-iju, NatGeo, Explorer-u, naucni radovi, Internet...) ti pricas kako ne treba da verujes u Boga? Neka tebi Bog pomogne, a moja preporuka ti je da verujes i u macku ako hoces, ali bez vere ti nisi Homo sta god...

Бојан Илић

pre 10 godina

Vanja!?
Џабе теби и сличнима човек да објашњава када немаш "то" из куће!
Јесте централна прослава и о томе говори оволико Патријараха из целог света( да те мало интересовало видела би ко је одакле дошао)!
А те "шаблон пљувачине"( Ниш није тада био Србија бла бла) не приличе баш данас, али опет кажем, немаш "то " из куће!
А на другу страну то што пишеш IN коментаре за неки "плусић" таквих као ти којих је пун Б92!
Бог ти дао здравља и памети!

Vuk dlaku menja, ali ćud, hmmmm.

pre 10 godina

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu

Може ли се знати и улуца, "данашњег" Ниша, у којој је рођен. Можда је чак био и Србин, иако Срби тада нису постојали, а њихово племе, из кога су потекли, налазило се негде на Кавказу. Све је могуће у земљи лудари, па и то да је некадашњи Римски цар роћен у "данашњем" Нишу. Лечење комплекса патетичним верским скупом, где гротеска поприма грандиозне размере, јер га приређују они који су се скоро 100 процентно изјашњавали као комунисти. Пошто је сада бити верник "ин" и у тренду, дигли су ногу као ожаба да их поткују. Церемонијал мајстори верују, да се овом јефтином пропагандом у виду патетичне манифестациjе, може пласирати накаква ефектна удворичка порука свету. Судећи по садржини "пригодних" говора и здравица, доведен је питање разлог и повод ове манифестације, јер се у тим говорима и здравицама више помињало Косово него Константин, па се са разлогом може помислити, да је он рођен у "данашњој" Приштини, а не у "данашњем" Нишу, те да је повод ове манифестације Косово, а не Милански едикт. Кореографија са запаљеним свећама неодољиво подсећа на кореографије са чувених слетова на стадиону ЈНА, поводом прославе 25.маја и Титовог рођендана. Вероватно су ти исти кореографи режирали и ову кореографију, јер је "модус операнди" идентичан, а и наручилац је исти, само што се сада преобукао у верника, али се старих, проверених и омиљених кореографија и манира није одрекао.

Бојан Илић

pre 10 godina

Велика част за Ниш и Србију!
Жао ми је што нисам овде!
Црквени хор за похвалу!

abraham

pre 10 godina

Molimo se Bogu skromno i u srcu, svakoga dana 24 sata, budimo sa njim u kontaktu i neka nam on bude najveci autoritet dok nesto cinimo. nemojmo se moliti kad nam nesto treba, vec nek molitva bude i zahvalnost na blagodeti koju stalno imamo. molimo se skromno, hriscanski a ne onako kako nam crkva namece. netrebaju nam slike sa ostroga na facebooku, nece nam puno pomoci kao ni neke velike pare koje ostavljamo crkvi. ja se tako molim od sedme godine i nista mi u zivotu ne fali, prezivio sam i ratove i sirotinju i bolest i danas zivim super.

Vanja

pre 10 godina

Naravno da nije bilo incidenata kada su oni koji bi nasiljem reagovali protiv onih sa kojim ne dele svoja uverenja , tj. konzervativci, tradicionalisti i radikali bili na tom skupu. Cik da vidimo da li bi ateistima ili gejevima bilo dozvoljeno da izadju na ulicu i da pokažu da postoje.
Osim toga, ova proslava je potpuni promasaj. Nisu dosli cak ni naši najblizi susedi. Ko je ovo proglasio 'centralnom' proslavom? Odakle nama pravo da prisvojimo proslavu Milanskog edikta, samo zato jer se car bio rodio u Nisu u vreme kada nas tamo nije ni bilo? I na kraju krajeva, koga to uopšte u svetu to sada i zanima?

Морава и брда

pre 10 godina

ΑΩ Алфа и Омега (први и последњи) / τὸ α καὶ τὸ ω

☧ Овим побеђуј!

Слава Богу!

Vanja

pre 10 godina

Naravno da nije bilo incidenata kada su oni koji bi nasiljem reagovali protiv onih sa kojim ne dele svoja uverenja , tj. konzervativci, tradicionalisti i radikali bili na tom skupu. Cik da vidimo da li bi ateistima ili gejevima bilo dozvoljeno da izadju na ulicu i da pokažu da postoje.
Osim toga, ova proslava je potpuni promasaj. Nisu dosli cak ni naši najblizi susedi. Ko je ovo proglasio 'centralnom' proslavom? Odakle nama pravo da prisvojimo proslavu Milanskog edikta, samo zato jer se car bio rodio u Nisu u vreme kada nas tamo nije ni bilo? I na kraju krajeva, koga to uopšte u svetu to sada i zanima?

Tolerantan i miran

pre 10 godina

Cele veceri klinke iz Nisa kace slike po Fejsbuku kako drze svecu sa mamom i bakom, a ispod slike pise 'poruka mira i tolerancije'.
Svi vi koji se izjasnjavate kao Pravoslavci, zapitajte se koliko ste zaista tolerantni prema muslimanima, katolicima, homoseksualcima, lezbejkama, Bosancima, vanzemaljcima... I imajte u vidu da tolerancija ne podrazumeva 'Video sam pedera na ulici i nisam mu slomio koske', nego 'Cerka mi je lezbejka, ali je ja volim je najvise na svetu'.

Бојан Илић

pre 10 godina

Велика част за Ниш и Србију!
Жао ми је што нисам овде!
Црквени хор за похвалу!

Nislija

pre 10 godina

Zamolio bih ove ljude koji ostavljaju negativne komentare,i kome je gej parada bitnija od ovoga da se ne javljaju i ne lupetaju gluposti. Hvala...

Vuk dlaku menja, ali ćud, hmmmm.

pre 10 godina

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu

Може ли се знати и улуца, "данашњег" Ниша, у којој је рођен. Можда је чак био и Србин, иако Срби тада нису постојали, а њихово племе, из кога су потекли, налазило се негде на Кавказу. Све је могуће у земљи лудари, па и то да је некадашњи Римски цар роћен у "данашњем" Нишу. Лечење комплекса патетичним верским скупом, где гротеска поприма грандиозне размере, јер га приређују они који су се скоро 100 процентно изјашњавали као комунисти. Пошто је сада бити верник "ин" и у тренду, дигли су ногу као ожаба да их поткују. Церемонијал мајстори верују, да се овом јефтином пропагандом у виду патетичне манифестациjе, може пласирати накаква ефектна удворичка порука свету. Судећи по садржини "пригодних" говора и здравица, доведен је питање разлог и повод ове манифестације, јер се у тим говорима и здравицама више помињало Косово него Константин, па се са разлогом може помислити, да је он рођен у "данашњој" Приштини, а не у "данашњем" Нишу, те да је повод ове манифестације Косово, а не Милански едикт. Кореографија са запаљеним свећама неодољиво подсећа на кореографије са чувених слетова на стадиону ЈНА, поводом прославе 25.маја и Титовог рођендана. Вероватно су ти исти кореографи режирали и ову кореографију, јер је "модус операнди" идентичан, а и наручилац је исти, само што се сада преобукао у верника, али се старих, проверених и омиљених кореографија и манира није одрекао.

Neko iz Nisa

pre 10 godina

Sta vam je ljudi? Ovo sinoc je bilo prelepo, rekla bih ne samo verski nego i jedan kulturni dogadjaj. Evo ja sam bila sa svojima u krstu. Niti sam ateista nisam ni vernik. Krst je bio pun dece, mladih, starih..jednostavno jedno lepo desavanje u gradu. Neko ima Bemus, neko Mokranjceve dane, kupusijadu, sljivijadu, neko paradu ponosa a Nis ima Nishville, Filmske susrete, dane bureka a ove godine i proslavu Milanskog edikta. I sta tu ima lose i cemu toliko negativne energije ovde?

Морава и брда

pre 10 godina

ΑΩ Алфа и Омега (први и последњи) / τὸ α καὶ τὸ ω

☧ Овим побеђуј!

Слава Богу!

ime

pre 10 godina

Gledam Euro News i još neke strane kanale i nigde ovo nije vest,čak ni u sporednom delu vesti nije spomenuto.Ako je neko mislio da ovo ceo svet gleda i da će to doneti Srbiji neke poene taj se prevario.

jonas

pre 10 godina

Kakve veze ima Srpska Pravoslavna Crkva sa ucenjem Isusa Hrista? Isus je rekao ne podizite mi hramove (Crkve) nego se molite u dubini duse svoje, nema nikakve veze sa katolicanstvom,pravoslavljem i drugim podjelama, i nije bio nikakav zatucani nacionalista, a pogotovo ne srpski. Znaci ucenje Isusa nema veze ni sa Srpstvom, ni a Pravoslavljem ni sa Crkvom

srboljub

pre 10 godina

Ja mislio da je sa sletom i (zlo)upotrebom dece i djaka gotovo, kad vidi ovo! toleranciju su naši popovi i prvi među jednakima pokazali pre nedeljicu dana, kad je trebalo pokazati i dokazati da se poštuje i različito, a ne samo isto, to je najlakše.

modesti

pre 10 godina

Srbija nije pravoslavna država, već sekularna. Za one koji taj pojam ne razumeju, još jednom da naglasim – sekularnost označava razdvojenost crkve i države. Građani Srbije nisu isključivo pravoslavni vernici

ljilja

pre 10 godina

koje s...e sve to sa popovima i crkvom, bljak! a danas na jutarnjem programu dvogodisnja devojcica Nikolina, nema sest-sedam kila, sa tumorom na mozgu. doneli je roditelji i pokazuju je javno tako jadnu, mole za pare za operaciju... pravoslavna crkva za tu jadnu decu nema para, a ima za trandebale i ostale gluposti, sramota bre

zorro

pre 10 godina

Milanski edikt je uvod u 1500 godina tiranije hrišćanstva. Uskoro su počela spaljivanja knjiga (Aleksandrijska biblioteka), ljudi,lovovi na veštice... sveopšti nazadak Evrope...milioni nevinih žrtava... ČESTITAM Vam godišnjicu, progonitelji zdravog razuma.

neobavešten

pre 10 godina

sve ovo je fantastično, proslava 1700 godina Milanskog edikta, para za organizaciju se ima. nije bitno koliko košta itd. ono što mene zanima jeste čemu ovolika proslava? zbog toga što se car Konstantin rodio u Nišu? a jel bio Srbin i pravoslavac? koje strane delegacije su došle( sem onih patrijarha i ovih iz Bosne) da uveličaju proslavu? ovo je samo jedno obično gubljenje vremena i novca koji je potrebniji ovoj siromašnoj zemlji.

dragi

pre 10 godina

Krsenje ustava mimo Milanskog edikta

Obrazovni sistem je dobio veronauku. – Neustavno uništen, sređeno.
Univerzitet u Beogradu je dobio Bogoslovski fakultet. – Neustavno uništen, sređeno.
Vojska Srbije je dobila vojne sveštenike. – Neustavno uništena, sređeno.
Svi gradovi, opštine i sve druge državne institucije imaju svoju slavu. – Neustavno uništeni, sređeno.
Vojska, policija, gradsko saobraćano preduzeće, svi imaju svoju slavu. – Neustavno uništeni, sređeno.
Državni službenici redovno traže savet sveštenika za državne poslove. – Neustavno, sređeno.
Državne bolnice redovno na državnom zemljištu grade kapele. – Neustavno uništene, sređeno.
Ministarstvo zdravlja ne može da organizuje kongres bez blagoslova. – Neustavno uništeno, sređeno.
Gradovi i opštine grade krstače na državnom zemljištu. – Neustavno, sređeno.
Himna svih građana je najobičnija molitva nekakvom bogu. – Neustavno uništena, sređeno.
Grb sekularne republike sa monarhijskom krunom. – Neustavno uništen, sređeno.
SPC nije obavezna da poštuje zakon o zaštiti informacija. – Neustavno, sređeno.
SPC sveštenici dobijaju penziju iz budžeta, na teret svih građana. – Neustavno, sređeno.
Ministarstvo vera. – Neustavno, sređeno.

Nedostaju nam sveštenici u obdaništima, indoktrinacija najbolje funkcionište od malih nogu. Zbog toga predlažem i sveštenike u ginekološko-akušerskim klinikama, da šapuću nabreklim stomacima.

Бојан Илић

pre 10 godina

Vanja!?
Џабе теби и сличнима човек да објашњава када немаш "то" из куће!
Јесте централна прослава и о томе говори оволико Патријараха из целог света( да те мало интересовало видела би ко је одакле дошао)!
А те "шаблон пљувачине"( Ниш није тада био Србија бла бла) не приличе баш данас, али опет кажем, немаш "то " из куће!
А на другу страну то што пишеш IN коментаре за неки "плусић" таквих као ти којих је пун Б92!
Бог ти дао здравља и памети!

Milos

pre 10 godina

Posto smo kosovski mit potrosili, sad megalomanskom proslavom o trosku poreskih obveznika stvaramo novi mit da smo potomci rimskih imperatora i da je ovo neki svetski dogadjaj, a u stvari ista ikonografija popovi, Toma, Dodik i nikog u svetu za ovo nije briga!

Hedonista

pre 10 godina

Glupost za zaludjivanje velikih masa ljudi...eto to je to. Najpametnije bi bilo da sve one bradonje što se dovukoše iz celog sveta zajedno sa ovim našim, poskidaju sve one zlatne krstače sa vratova, i doniraju ih nekom sirotištu ili nekom detetu kome trebaju pare za operaciju. SNOBOVI!!!! Puni su vam dzepovi svima! PRESVETIMA!!!

doki

pre 10 godina

Kamo lepe srece da je potroseni novac za ovaj mantijaski pir otisao na socijalna davanja,
decije doplatke,
pomoc siromasnim i gladnim,
nezaposlenim,
izbeglicama i prognanim,
zenama trudnicama,
podstanarima,
beskucnicima,
za lecenje od bolesti zavisnosti,
sigurnim kucama za ugrozene zene od nasilja,
ratnim vojnim invalidima,
itd. itd. itd.

necete objaviti ali sta sad

pre 10 godina

Tako je, Srbijo, potrosi sto vise para na ovakve dogadjaje, nemoj ni slucajno da trosis pare na tamo neku bolesnu decu - ovo je ocigledno bitnije od umiruce dece. -_-

vernik

pre 10 godina

Ovo me podeseca na Hitlerovu nocnu paradu sa bakljama i napravljenim krstom, tamo dalekih 30-tih godina.

Politicari i religijski svestenici svih konfesija, narod je na ivici egzistencije, dajte hleba gospodari noci.

Nataeos

pre 10 godina

"Liturgiji prisustvuju državni vrh Srbije, koju predvode predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta."
Islamska anglikanska crkva?? Ajde!

Nema na čemu

pre 10 godina

nepismenim i neobrazovanim stvorovima koji igrom slucaja hodaju ovom zemljom trebalo bi da bude zabranjeno da komentarisu na ovom sajtu...samo unakazavaju ovako lepu vest
(rp, 6. oktobar 2013 10:16)

Nemoj mi reći da misliš da si ti pismen? U slučaju da ti je promakla informacija - na početku rečenice ide veliko slovo, a na kraj rečenice dolazi interpunkcija.

Srle

pre 10 godina

Nije doneo verske slobode ! Trebalo im je oko 70 godina da nakon Milanskog edikta koji je dozvolio da postanu religija ravnopravna sa ostalima zabrane sve ostale da zabrane sve ostale osim Hriscanstva.
Nakon toga uzimali su monopol na znanje, spaljivali na lomacama, pokretali ratove, smenjivali i postavljalli kraljeve i dinastije, ubirali poreze ... Toliko o verskim slobodama koje su doneli.

Stari Sloven

pre 10 godina

Milansk edikt doneo verske slobode, pre ce biti da je doneo mracni srednji vek. Verska sloboda u vasem slucaju je prislino pokrstavanje starih slovena i ostalih naroda, rusenje tudjih hramova i sirenje ultimativne istine, oko koje se vi, koji ste pod istim krstom, i sami ne slazete. Vreme je da se religija penzionise.

abraham

pre 10 godina

Molimo se Bogu skromno i u srcu, svakoga dana 24 sata, budimo sa njim u kontaktu i neka nam on bude najveci autoritet dok nesto cinimo. nemojmo se moliti kad nam nesto treba, vec nek molitva bude i zahvalnost na blagodeti koju stalno imamo. molimo se skromno, hriscanski a ne onako kako nam crkva namece. netrebaju nam slike sa ostroga na facebooku, nece nam puno pomoci kao ni neke velike pare koje ostavljamo crkvi. ja se tako molim od sedme godine i nista mi u zivotu ne fali, prezivio sam i ratove i sirotinju i bolest i danas zivim super.

Posebni

pre 10 godina

Nislija sam, i vernik, ali se uopste ne ponosim ovom proslavom. Zapravo, jedva cekam da se zavrsi ova "jubilarna" godina. Vlast je totalno degradirala citav ovaj dogadjaj. Ukrali su 19 miliona samo od pozorisne predstave, najmanje jos toliko za razne "kancelarije", "marketing" i ostalo, i nisu nista ostavili kao spomen za buduca pokolenja. Ratne 1913. godine, vlast je ostavila spomenik Konstantinu koji postoji i danas, a sta je ostalo danas? Mozda krst, (za koji su prisilili djake da nose svece), da zamaskira kradju...

Realko

pre 10 godina

Ajme meni verske slobode?! Daj bre kako ih nije sramota?! Stvarno, spaljivali su jeretike, vodili krstaske ratove, proganjali bogumile, radili su sve ono sto su pre hriscanima radili. O majko ovo je stvarno atak na zdrav razum

felix

pre 10 godina

Razlika izmedju mitoloskih bica (Isus) i stvarnih istorijskih licnosti (Julije Cezar) je u tome sto mitoloska bica nikad nisu rodjena normalno prirodnim putem,nego od majke device na primer, ne zna im se hronologija zivota, recimo sta je Isus radio od 13 do 30 godine, kakav je bio kao tinejdzer, i mitoloska bica mogu da izvode cuda, da hodaju po vodi, ustaju iz mrtvih itd. Likovi koji su postojali u stvarnosti, kao Julije Cezar, su rodjeni od majke i oca, zna se tacno sta je radio kao dete, tinejdzer, momak i zreo covek, i nije izvodio nikakva cudesa. Po tome je Isus Hrist mitolosko bice, kao i Zevs, Kiklop, Azdaja, Jednorog, Morska Sirena i treba ga razlikovati od Sokrata, Aleksandra Makedonskog i Cezara koji su stvarno postojali. Ajmo sad minusi moji verski fanatici

Jan

pre 10 godina

Ух, како је противницима Божјим тешко да гледају овај велики тријумф Хришћанства! Неки од коментатора на б92 ће експлодирати од муке. Мање мржње браћо, нарочито ви који проповедате равноправност на сваком кораку.
(Фармер, 6. oktobar 2013 12:54)

....Čim vidim da neko piše ćirilicom odmah znam koliko je sati. Ovo nije nikakav trijumf hrišćanstva, većina našeg naroda su licemeri koji ne uvažavaju hrišćanska pravila, oni su se tu okupili više ceremonijalno jer se eto nešto dešava u njihovom gradu. Ove komentare što čitaš shvati kao kritiku prema licemerstvu crkve i paganskom primitivizmu našeg naroda koji nije u vezi sa Bogom.

Silvester

pre 10 godina

Ja volim da gledam snimke sletova iz SFRJ, nekako mi toplo oko srca. Ovi popovi su mi se smučili od početka 90-ih i svega što se kasnije dešavalo, ali možda je problem samnom.

Svevladovic

pre 10 godina

Pitam ove "tolerantne" koje tudja rana vise boli od svoje: da li je trebalo formirati polumesec ili mozda zastavu sa duginim bojama? Mnogo ste mi vi tolerantni kad nemate tolerancije za sopstveni narod, veru i tradiciju...

hrabren

pre 10 godina

Koji naslov da čovek ne poveruje koje licemerje i laž ovi mogu izustiti.

Milanski edikt nije doneo verske lsobode već je hrišćanstvo proglašena za državnu religiju , a ti je velika razlika je su upravo hrišćani posle toga ukinuli sve verske slobode i sve hramove i verska obeležja pagana porušili , a onda krenuli po prvi put na progon Jevreja.
Znači minaksi edikt je dokument da su došli na vlast oni koji su ljudskom rodu život upropaštavali vekovima i odvratno ga tiranisal,ubijali i pljačkali , eto to je minaski edikt doneo.

Ovde na komentarima je nasmešnije čitati ove pravoslvne fanatike kako oni koji ne ližu skute popovima zapravo titovi partizani i komunisti , a oni ne znaju da je komunizam slika i prilika hrišćsnke tiranije , jer koja je razlika u obožavanju slike Tita i Staljina gde to koristi državni aparat , i obožavanju slike Hrista i sv.Save gde popovi kradu pare , a ranijih godina su spaljivali ljude i masovno ih ubijali.
Pa nema nikakve.
... hoću reći da je to identično isključivanje mozga i predavanje oficirima u mantiji ili sa partijskom značkom poptuno je svejedno , jer time se svesno prepuštaš tiraniji uma i neslobode svakog čoveka.

Magomed

pre 10 godina

Jel lepo rekao Isus da ne paradirate i ne pravite krstove od sto metara. Srbin cim izadje iz crkve pocne da psuje, krade, pljacka itd....

genije

pre 10 godina

Koliko mrznje, netolerancije i nedostatka elementarne pristojnosti u komentarima i to od onih koji sebe smatraju "progresivnima". Da li ste normalni?
Nislije, svaka cast, prelepa slika.

zimnica

pre 10 godina

Bio sam ubedjan da je ovo 21. vek, ali cini mi se da sam se prevario.

Ovo je neki vek mnogo, mnogo raniji.

Taman sjahali jedni - komunisti, da bi dosli drugi jahaci apokalipse hriscani.

brzi

pre 10 godina

Kakve veze ima Srpska Pravoslavna Crkva sa ucenjem Isusa Hrista? Isus je rekao ne podizite mi hramove (Crkve) nego se molite u dubini duse svoje, nema nikakve veze sa katolicanstvom,pravoslavljem i drugim podjelama, i nije bio nikakav zatucani nacionalista, a pogotovo ne srpski. Znaci ucenje Isusa nema veze ni sa Srpstvom, ni a Pravoslavljem ni sa Crkvom
(jonas, 6. oktobar 2013 14:31)

AMIN!! Svaka cast na komentaru..

Super girl

pre 10 godina

@Tata Brada: Nije bilo parade. Svece smo kupovali mi, Nislije. Receno je da novac od sveca ide u humanitarne svrhe. Nadam se da hoce. Niko nam nije platio da dodjemo. Dosli smo kazemo sebi i svetu da smo zajedno, da je ljubav i tolerancija deo svake vere i deo svakog coveka.

Seka

pre 10 godina

Sve u svemu, dobrodošli u Srbiju. Zemlju gde je i sam Ustav u kontradikciji sam sa sobom (članovi 7. i 11.) pa zbog toga nije ni čudno što ga ni sama država ne poštuje, sve u cilju ulizivanja zatucanom, neobrazovanom, nazadnom većinskom delu biračkog tela.

jovan

pre 10 godina

Čeka li nas danas u Srbiji XXI stoleća, ponovo divljanje vernika, poput onog kada je pre nekoliko decenija Bertran Rasel, oštri kritičar verskih zabluda, postao predavač na Gradskom koledžu u Njujorku? Da li ćemo ipak biti spremni, kao društvo i kao pojedinci, da napokon kažemo odlučno “dosta!” ovom neustavnom, nesekularnom, a svakako i necivilizacijskom uplitanju neobrazovanosti, dogmi, neznanja i anahronih učenja u nauku, koja Srbiju mora da povede ka napretku?

VukKaradzic

pre 10 godina

Ako je to predaleko za sećanje vernika i crkvenih čelnika, Milanskog edikta, neka se prisete koliko je muka od strane te iste crkve preživeo Vuk Karadžić, reformator jezika kojim se u Republici Srbiji govori zvanično svugde osim u okviru institucija SPC, ili neka se zamisle nad razlozima koji su Dimitrija (Dositeja) Obradovića naveli da sa gnušanjem napusti sveštenički poziv.

rp

pre 10 godina

nepismenim i neobrazovanim stvorovima koji igrom slucaja hodaju ovom zemljom trebalo bi da bude zabranjeno da komentarisu na ovom sajtu...samo unakazavaju ovako lepu vest

Cogito ergo sum

pre 10 godina

Sigurno se ne bi okupili u ovolikom broju da je trebalo da protestuju zbog gladi, bede, partijskog zapošljavanja, Pahomija i Amfilohija, vršnjačkog nasilja, urušavanja školstva, zdravstva, sudstva, institucija, vaspitanja, morala.

O nastanku sveta i moralnim vrednostima čoveka, uči se od nauke, etike, filozofije, umetnosti, a ne iz verskih knjiga ili od popova. Religija je najstariji, najunosniji i najopasniji biznis u istoriji čovečanstva.

Razumem verovanje u Boga, kao u tvorca svega što postoji. Ali, ne razumem banalizaciju tog verovanja, u vidu dede s bradom, bezgrešnog začeća, surovih dogmi, pakla i raja, besmislenih verskih obreda, sramno raskošnih hramova i finansiranja popova i njihovog izdizanja iznad zakona i države.

Ateisti su neshvatljivo tihi i marginalizovani, inače, da su glasni i sveprisutni, verujem da bi već okončali u nekoj inkviziciji, na lomači.

sefan

pre 10 godina

Učešće u ovom bizarnom lobotomiranju neće, naravno, uzeti bolesna deca i ona deca koja čekaju donacije da bi mogla da odu na neophodne operacije. Za njih crkva nema ni vremena, ni razumevanja, a svakako nema ni potrebu za njima. To nije interesna grupa, već tek konkurencija koja može da ugrozi zahvatanja iz budžeta za sumanute manifestacije, luksuzni vozni park, kičerski šljašteće dvore, penzije i salone nepristojno skupih verskih đinđuva na ekskluzivnim lokacijama.

Jevandjelje po Mateju

pre 10 godina

I kad se moliš Bogu, ne budi kao licemeri, koji rado po zbornicama i na raskršću po ulicama stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaista vam kažem da su primili platu svoju.

A ti kad se moliš, uđi u klet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svom koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.

isus je svetlost

pre 10 godina

Izvinite, ali mene ova koreografija sa zapaljenim svećama neodoljivo podseća na (nekadašnji) Kju-Klaks-Klan u SAD! Što u MRAKU?

mnogo smo bitni

pre 10 godina

Srbija i njeni gradjani su juce pokazali celom svetu koliko cene pre svega svoju pravoslavnu veru i istoriju od koje nikada nisu bezali.
(ukile, 6. oktobar 2013 17:26)

Inace, ceo svet je umirao od radoznalosti o tome da li i koliko cenimo svoju veru.

dekii

pre 10 godina

U pitanju je verski obred koji se plaća iz opštinskih budžetskih sredstava, što je direktno i flagrantno kršenje principa sekularnosti, pa samim tim drastično kršenje člana 11. Ustava Republike Srbije.

Ko ce za ovo da odgovara poreskim obveznicima.

Zna se NIKO, ALI BAS NIKO........................

CIA

pre 10 godina

Sta vam je ljudi? Ovo sinoc je bilo prelepo, rekla bih ne samo verski nego i jedan kulturni dogadjaj. Evo ja sam bila sa svojima u krstu. Niti sam ateista nisam ni vernik. Krst je bio pun dece, mladih, starih..jednostavno jedno lepo desavanje u gradu. I sta tu ima lose i cemu toliko negativne energije ovde?
(Neko iz Nisa, 6. oktobar 2013 11:52)

U sustini tebi bilo opusteno zezanje? Lepo desavanje u gradu? Ne znas ni sta ni kako vec da se malo izadje iz kuce? Da sam vernk bilo bi me sramota da stojim pored ovakvih u krstu. Nego, cesto nesto sad spominjete toleranciju. Znate li vi sta je to ili tolerisete samo u 4 zida? Licemerno....Postujem sto verujete, sto ste se okupili i necu pitati (za razliku od vecine vas) koliko je nesto kostalo. Vasa stvar, a ja nemam pravo da pljujem ni po cemu. Kad biste vi mogli da budete tolerantni kad je neko drugi u pitanju cela prica bi imala nekog smisla.

drmatoriks

pre 10 godina

"Mantijaši" su potrošili za ovaj skup novac koji smo dali mi vernici SPC dobrovoljno. Svima vama kojima smeta što je nekakav novac potrošen za ovakav skup naravno ne bi smetalo da je višestruko veći novac utrošen za gej paradu - koji bi pritom zaista bio uzet od usta svih građana Srbije... to je sve kul i "napredno".

Orwell Djordje Vegan

pre 10 godina

Simbolicki, ovo nije krst, vec crna rupa sa 4 kraka. Veoma negativno. Zaista me sablaznjava cinjenica da toliko religiozno nepismenog naroda hrli da daje podrsku SPC, koja se u delima odavno odrekla originalnog Hristovog ucenja. Ovim narod pokazuje bespogovornu pokornost svestenicima, ne zahtevajuci promene u toj propadajucoj instituciji. Na kraju Biblije u Apokalipsi se savetuje ljudima da izadju iz crkava da ne bi propali zajedno sa njima. Zaista, kako je mudrost Bozja svevideca i prorocka za vecna vremena naspram ljudske iluzije.

s.

pre 10 godina

Malo je falilo da nam Bg uzme proslavu,jer je tako drzavni vrh zamislio,ali je gradonacelnik Nisa to sprecio!
(Jos jedan Nislija, 6. oktobar 2013 12:41)

Hvala gradonačelniče, samo nam je još taj cirkus falio.
Još jednom hvala.

KOLE

pre 10 godina

Je li se meni i ova religiska saramonijada odbija od plate, putem doprinosa?

Ako je odgovor DA, onda stvarno nema smisla sta se radi, u nasoj Srbiji.

taksista

pre 10 godina

Preostaje još samo da svaka samoposluga, kiosk, taksi vozilo, javno, a bogami i privatno, preduzeće, zgrada sa više od 4 sprata, park a obavezno i apoteka dobiju po svog redovnog popa, pravoslavnog naravno, da građani mogu da “ostvare tako ustavno pravo na slobodu veroispovesti”.

Meni popovi moraju da plate taksi, ne dam napolje bez novca, dosta je bilo.

srndać

pre 10 godina

u tekstu pise da su na proslavi i predstavnici "islamske anglikanske crkve". pa molim ako neko nesto zna o njima, da i napise. hvala.

Ana

pre 10 godina

Koliko love su samo pukli za tu šaradu, a ne pada im na pamet ni neku crkavicu da daju za proslavu osamsto godina od rođenja Stefana Nemanje, za Vinču ili stari Ras, za bednu spomen-ploču majoru Gavriloviću i braniocima Beograda iz 1914. koju su neki likovi letos skinuli i prodali u staro gvožđe. Rodne kuće Milutina Milankovića i Mileve Ajnštajn se raspadaju, ne može da se nađe jedan sokak da ga nazovu po Momčilu Gavriću, rečnik ne mogu da sastave već sto godina jer im nadležni ne daju ni šuntavu hemijsku, itd, itd, itd....... O zgradi za Beogradsku filharmoniju ili o novcu za rekonstrukciju Narodnog muzeja ili Muzeja savremene umetnosti neću ni da govorim, to je već naučna fantastika. I među toliko izuzetnih Srba, ko je, bre, taj Konstantin, pa da to mora ovako pompezno?...Nadam se da će Tasovac uvesti neki red u to diletantsko ministarstvo.

Njofra

pre 10 godina

Citam ove ozlojedjene komentare jugokomunjara i samo se smijem...

Nikada,zapamtite dobro boljsevisti,nikada,nikada,nikada necete uspjeti satrijeti pravoslavlje i nacionalizam u nas Srba!
Ama bas nikada!

Reklerikalizacija i renacionalizacija drustva je tek pocela i samo ce se jos vise pojacati kako vrijeme prolazi!

Sve ce manje biti mjesta za "zapadnjake","ataeistie","antisoviniste" i ostalu bagru u Srbiji,to da sebi utuvite u glavu!

Gotovi ste!

Nikada vise vernik

pre 10 godina

Nedopustiva indoktrinacija dece odabrane kaznenom, prisilnom metodom „po 10 iz svakog razreda“, a koja se u srpskim školama kroz nastavu veronauke sprovodi već više od decenije, tako doživljava kulminaciju u bizarnom ritualu sahranjivanja sekularne države, proslavom donošenja Milanskog edikta, dokumenta koji nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa gradom Nišom ili Republikom Srbijom

zenon

pre 10 godina

ne beše li to isti grad koji neutešno plakaše za Titom kad je umro i koji se zaklinjao njemu na vernost i da neće skrenuti nikada, ama bash nikada sa njegovog puta a sad guraše decu svoju i unuke u krst na koji se opet zaklinju da ga napustiti neće. eeehhh, rode ljudski...

Imanuel

pre 10 godina

Podelio vreme na pagansko i hrišćansko? Možda, ali tako da se hrišćansko vreme toga dana završilo i pagansko počelo. Slavite dan kada je Isusovo učenje zaboravljeno, a interes velikih i moćnih sahranio ljubav prema malima i odbačenima. Neznalice.

Poa

pre 10 godina

A sto vi ateisti i veciti cinici ne biste nasli neko drugo mesto za sirenje svoje negativne energije? Pustite nas da na miru uzivamo u ovom velicanstvenom istorijskom dogadjaju.

south_park

pre 10 godina

Prvo su pojedinci izmislili totalnu glupost, pa su onda ubijali siroke narodne mase jer su iste poverovale i primenjivale tu glupost, pa su onda oni sami ozvanicili tu glupost, pa sad narodna masa proslavlja to ozvanicenje...ironija je najbolja kad nastane tako slucajno, spontano...

Фармер

pre 10 godina

Ух, како је противницима Божјим тешко да гледају овај велики тријумф Хришћанства! Неки од коментатора на б92 ће експлодирати од муке. Мање мржње браћо, нарочито ви који проповедате равноправност на сваком кораку.

precanin

pre 10 godina

Juce od dragog nam predsednika Srbije cujemo da je Konstantin udario temelje drzavi Srbiji !? Siguran sam da pored ostalog sto nam deca uce u skolama treba obavezno ubaciti novo otkrice koje nam nas predsednik otkrio ! Ne bi me cudilo da prilikom proslave iduce godine saznamo da je Konstantin bio Srbin Pravoslavne vere na opste zadovoljstvo i radost Srba ! E sad, kako ce to dusmani primiti, njihova je briga , mi smo duzni da svetu objavimo istinu , sto nam je i duznost na koju treba da budemo ponosni i najradosniji na kugli zemaljskoj(kako kaze Vucic)!!! Gledam neke stare istorijske karte toga doba , al ne nadjoh Srbiju, Serbia, Servia , ne znam kako se pre zvala jer jos nije nije bilo Srba , tj. jos se nisu naselili na Balkansko poluostrvo. Ili se Srbi zvali drugacije, al su dobili ime po teritoriji koju su naselili koja se zvala Srbija i od tada se zovu Srbi !? Nesto je bilo , sta i kako cucemo, do tada mozemo samo da nagadjamo ,dok nam ljudi od struke ne kazu istinu !

Ivan

pre 10 godina

U vreme savremenih komunikacija i elektronskih enciklopedija uz malo truda se može doći do pravih informacija. Odnos cara Konstantina prema hrišćanima (zabranjivao je progon) se ne dovodi u pitanje ali on sam je pristao da se krsti tek na samrti. Takođe, hrišćanstvo kao religija je priznato još za vreme cara Galerija ediktom o ravnopravnosti. U to vreme vladari su često uklanjali bliže srodnike u borbi za ostanak ili dolazak na vlast. Potražite koliko srodnika je car Konstanin ubio. Sve u svemu postoje ozbiljne indicije da je Milanski edikt u suštini veoma dobar falsifikat.

čovek

pre 10 godina

(Ritter, 6. oktobar 2013 16:14)

lepo rečeno, pitam se da li će se proslavljati i 1700 g. (381 g. n.e.) od kako su zabranjene sve druge religije osim hrišćanstva ... naravno crkva nije imala nikakve veze sa tom zabranom :) ...

I nije problem što crkva slavi neka svoje svečanosti ... evo i McDonalds slavi 25 godina ... znači to je OK ali problem je u tome ko to finansira !

rus

pre 10 godina

mi ko makedonci i aleksandar veliki . . . nesto ne vidim rimskog papu, ili nekog lidera iz zapadnog sveta, sto bi naznacilo pravu ideju milanskg edikta: pomirenje izmedju hriscanskih crkava. ovako, samo drpanje porezkih obaveznika, i promocija narodnjackog tuluma.

I.

pre 10 godina

"Poslali poruku mira u svet". Koji svet? Idite na google, ogranicite pretragu na poslednja 24h, onda vidite gde se pominje ovaj dogadjaj van Srbije. Par rezultata na engleskom, kad ono nasi sajtovi. I jos par hriscanskih blogova, to je to. Dobar pokusaj.

memetique

pre 10 godina

Ah, dragi verujušči: mi, neverujući, ne komentarišemo na vašim sajtovima na kojima prepričavate davno opovrgnuta "učenja" i bajke za odrasle - svakodnevno vaši pastiri truju javni i medijski prostor logikom utemeljenom na dimu tamjana i štivima koja eventualno imaju isključivo književnu vrednost; moraćete ovde čitati i komentare koji ne "usklikuju s ljubavlju" vašim uzletima religijskog sujeverja, jer sinod (još) nema privilegiju da se jedini čuje i sluša, iako mu je politička fauna omogućila uticaj "crn, da crnji ne može biti" u jednoj, Ustavom definisanoj, sekularnoj državi. Petingujte svoje brojanice i lupajte minuse, naći ćete već načina da se preporučite svom božanstvu za post mortem ekskurzije kod ordinirajućih duhovnika. Već je suština rečena:
"Ne želim da mi paradiraju ulicom, nemam ništa protiv, ali neka ostanu u svoja četiri zida, tamo neka rade šta hoće."
(Mirko, 6. oktobar 2013 09:52)

Nataeos

pre 10 godina

zamolio bih ateisticke fundamentaliste (kojima je ovo izgleda omiljeni forum) da nauce da je Milanski edikt prvi zvanicni dokument u istoriji koji je legalizovao slobodu veroispovesti. nema razloga da stoga vredaju tudja religiozna osecanja ako vec vole da se pozivaju na slobode I tolerancije.
(Ritter, 06. oktobar 2013 16:14) kad je tolika sloboda, tolzrancija itd.. Gde su onda katolici ( papa a ne samo poslanici) , gde su sve ostale hriscanske crkve? A jeste, nemoze: jeretici!!

Miki

pre 10 godina

Unapred hvala B92 što će mi omogućiti da kažem da se ove godine navršava 900 godina od rođenja (1113.g.) Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića, tvorca moćne srpske države u srednjem veku! Toliko, da se ne zaboravi!

citalac

pre 10 godina

Eto, toliko od nas.
Skoro tri godine smo pisali i najavljivali kako ce ovaj dan biti prilika da pokazemo kako smo bitni. Kako cemo okupiti bezbroj bitnih ljudi iz sveta. Kako ce doci ovaj i onaj. Maltene postacemo centar sveta. A skupi se samo nekoliko davno vidjenih ljudi koji obilaze ovakve svecanosti.
Eto to smo mi.
Mozda , neki drugi Srbi, mnogo bolji ljudi nego sto smo to mi, za tri stotine godina pametnije budu ziveli i okupe na proslavi 2000 godina hriscanstva zaista velikodostojnike iz citavog sveta. Ako uspeju u tome bice to znak da nesto kao narod vredimo. Ako nas uopsze tada i bude bilo.

Banja Luka

pre 10 godina

Dakle, jedna od većih naših gluposti koja služi za "opravdano" trošenje para. Počevši od toga da je Konstatnin Nišlija, a izgleda odjednom i Srbin (čovjek je samo rodjen na području danasnjeg grada Niša, sticanjem okolnosti, majka mu je bila krčmarica, a otac na putu kroz provinciju i desilo se, proveo je beznačajan dio svog života u rodnom gradu); Milanski edikt je samo bolje komercijalizovan od Galerijevog iz 311 (doduše, sadrži dopunu koja se odnosila na vraćanje oduzete imovine hrišćanima, prije svega zbog težnje Konstatnina da osvoji istočni dio carstva i da se dodvori hrišćanima kojih je u tom dijelu bilo više); sam edikt se ne odnosi nužno na hrišćane, nego na pripadnike svih vjeroispovjesti, odnosno sve one su izjednačene, tek je Teodosije 380 proglasio hrišćanstvo zvaničnom religijom, tako da bi edikt trebali da slave čak i druidi u Britaniji (doduše njih je hrišćanstvo marginalizovalo, gle slučajnosti...); sam Konstantin nije bio Hrišćanin, na samrti se preobratio (prije svega zbog tog što se mislio da Bog zaštitnik više u životu ne može da škodi, ipak je ubio ženu i sina, a znamo kakvi su Rimljani bili paranoici što se tiče znamenja i vjerovanja); 325 godine je sazvao sabor u Nikeji, na kom je nastalo ono što danas nazivamo Hrišćanstvom (gdje je odbačeno ispravno učenje Arijevaca, gdje je odlučeno kako je živio i umro Isus, gdje su izmisljenje mnoge stvari,te odlučeno kako će pare krasti od naroda), a ironija je što katolička crkva nije prihvatila K. za sveca.

konstantin

pre 10 godina

@ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА
tacno. anticki grci su ustvari bili anticki srbi. i isus je bio srbin samo ticu molim te....

Jednostavno

pre 10 godina

Jednostavno nekome treba pop-turbo folk, sex, pice, nekima treba Bog! Ako se nekima ne svidja ovo drugo sta se mesate bre u tdje stvari?

darth Neshko

pre 10 godina

Khm, khm, ovoliko odusevljenja, a niko da pomene da je pre 13 dana u istom tom Naisusu odrzana i manifestacija koju je organizovala lokalna dijeceza najbrojnije hriscanske Crkve na svetu. Naravno moralo je odvojeno, jer pobogu oni su manjina, a ovo je vecinska proslava, na kojoj je jelte istocni "papa" moskovski, da se ne lazemo, da je samo dosao vaseljenski patrijarh, ovolike halabuke ne bi ni bilo! Nisam protivnik obelezavanja ovoga, tj Edictum Mediolanuma, ali, Konstantin i Licinije nisu ga dali za odvojene crkve, nego za celo Hriscanstvo, za sve koji su hriscani! No izgleda nekome nije islo u prilog da se proslava odrzi zajednicki, pobogu, kako ce da se recimo simbol-simvol vere cita, mi ne smemo da cujemo filioque, tj za nas izgleda ne vazi skidanje anateme, koju su zajednicki skinuli patrijarh Atenagora, i Papa Pavle VI! To sto mi nismo imali patrtijarsiju, a ni autokefalnost te 1054, kada se raskol dogodio, nije bitno.... vazno je da teramo curak!

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

Na dva pozitivna komentara, dodje barem jedan negativan. Ne ulazim u to da li se ti ljudi samo potpisuju kao Srbi, ili to stvarno jesu, uglavnom, i jedan i drugi slucaj govore mnogo toga. Sad zamislite ovakav dogadjaj u Puli, ili Splitu, i zamislite vijest na nekom hrvatskom portalu, mislite li da bi nasli vise od deset hrvata koji bi negativno pricalo o tome, ili o svojoj crkvi i vjeri generalno? Ne, kod njih se vrlo dobro zna sta crkva znaci, i koliko je kao institucija bitna kada se radi o jedinstvu naroda i borbi za nacionalne strateske ciljeve. Ni sam nisam vjernik, bar ne onakav kakav bi crkva htjela da budem, ali mi ne pada na pamet da pljujem po istoriji i tradiciji svog naroda, jer eto, to je sad tako progresivno i cool. Stice se utisak da neki ljudi ne znaju osnovnu definiciju tolerancije. Tolerancija ne znaci da mrzis svoje vise nego tvoji neprijatelji, nego da uvazavas druge, bez obzira na razlicitosti. Mislim, ne znam ni sam zasto ovo pisem, ali eto, ako se neko nekad zapita "kome smo mi sta zgrijesili, pa nas svi gaze, a svi oko nas prolaze dobro", mozda je razlog, da se tako izrazim "kosmopolitski", u auto-hejtu kojeg nam ne manjka...

Sima

pre 10 godina

Trošak svega toga platiće, dabome, građani, na papiru sekularne, Republike Srbije, neko iz budžeta, neko tako što će biti prinuđen da igra ulogu još jedne sveće na simboličnom opelu za upokojenje sekularnosti, humanizma, kritičkog razmišljanja i dečjih prava.

Goran

pre 10 godina

Umesto da ucine proslavu Milanskog edikta glavnim dogadjajem Hriscanstva u ovom veku, umesto da organizuju velik skup svih hriscanskih cerkava, sta ste uradili, dragi popovi? Skroman skup pravoslavnog kluba, u koji nije dosla vecina pravoslavnih patrijaha (ukljucujuci bugarskog, rumunskog, gruzijskog itd.) Jos jedna propustena prilika za promovisanje Srbije. Mislio sam da je Irinej pametniji nego Pavle, ali sad se vidi istina. Isti je prostak i neznalica kao njegov prethodnik.

Brus Vilis

pre 10 godina

Pretvaranje vode u vino, slepi progledali, gluvi čuli, hromi ponovno hodali, a glavni junak šprinta po vodi utišavajući oluju... Novi sajentfikšn, u bioskopima od 22. oktobra!

Srbin_NP

pre 10 godina

@Homo internetus

U 21. veku kad naucnici sve vise govore da postoje "vanzemaljske", "neobjasnjive" sile (emisije na Discovery-iju, NatGeo, Explorer-u, naucni radovi, Internet...) ti pricas kako ne treba da verujes u Boga? Neka tebi Bog pomogne, a moja preporuka ti je da verujes i u macku ako hoces, ali bez vere ti nisi Homo sta god...

Tata Brada

pre 10 godina

Ne smeta meni kad je neko vernik, ali cemu parada? Ko ce to da plati? Ko njih placa za ovo? Jer mi stvarno nemamo vecih problema?

Ironiju na stranu, svojim telima pravite krst, spravu za mucenje na kojoj je Hrist razapet. Prekinite vise da ga mucite! To nije njegov simbol, vec simbol tih rimljana koje slavite i koji su ga i razapeli! Pustite Isusa na miru vise umesto sto ga i dalje razapinjete.

Nataeos

pre 10 godina

(Njofra, 06. oktobar 2013 11:31)

Haha... Pa evo ja ne volim crvendace, Srbin sam, volim Srbiju a uz to nisam pravoslacac niti ću biti... Verujem u Boga i smatram se monoteistom! A ovu pagansku izmišljotinu zvanu hrišćanstvo! Ne hvala!

ROKER

pre 10 godina

Očekujemo i zahtevamo brzu i odlučnu reakciju nadležnih državnih organa, toliko puta javno zavetovanih na zaštitu najvećeg bogatstva koje imamo, naše dece.

Dopustite ovoj deci da ne budu zloupotrebljena od jedne, u ranom srednjem veku zarobljene, verske zajednice i dopustite im da odrastu slobodni od indoktrinacije, nametanja dogmatskih neistina.

from Serbistan

pre 10 godina

koliko vas prezire svoju zemlju , a mukice nemaju drugu i jos kad god nesto ucinimo pa makar to bilo i malo, ovi nas ozrace..... pa dajte molim vas ako ste bar iole obrazovani a delite stav da za vas u Srbiji nema buducnosti, pokusajte nefde vani a ja vam u tome zelim srecu od srca!

grom

pre 10 godina

Podilaženje bahatim nasrtajima crkve na dostojanstvo dece predstavlja najnižu tačku, ionako sveprisutnog, moralnog i ljudskog posrnuća čitavog društva. Atakovanje na decu, tu tako često isticanu „budućnost države“, u pokušajima da se programiraju kao lojalni sledbenici jedne verske zajednice, a uz pomoć organa lokalne i državne vlasti, predstavlja zločin bez presedana. Kršenje ustavnog principa sekularnosti od strane državnih i organa lokalne samouprave samo je jedno u nizu besprizornih gaženja odredbi koje bi trebalo da srpsko društvo svrstaju u red savremenih.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Slika je prekrasna... Brojnim nevjernicima iz komentara bi preporučio da jednom odu na neki skup gdje se kao ovdje deseci tisuća ljudi mole zajedno kao jedno, ne moraju nijednu rijec ili molitvu izustiti, ali ta blagost i milost koja je u zraku naprosto opipljiva ce i njih zahvatiti htjeli ili ne, jer je tamo.
Glede proslave šteta sto je SPC propustila povijesnu priliku za zblizavanje sa katoličkom, ovo je bila idealna šansa da pozovete papu. Sada možete sačekati novih 100 godina.

LOLA

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.....
(ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА, 6. oktobar 2013 12:04)

Ja nisam sigurna da razumem ovo sto pisete, kao ni nasu (blisku) vezu sa dogadjajem i samim Konstantinom. Ja sam ucila u skoli da su Sloveni dosli na Balkan u VII veku, a da smo mi bili jedno od plemena... Jos da pitam nekog ko je upuceniji, jer nista o tome ne pise u novinama - da li se ovaj dogadjaj slavio i 1913.?

46

pre 10 godina

@
(Njofra, 6. oktobar 2013 11:31)

Evo je vasa cuvena ljubav na delu.Ipak pokusavam da uverim sebe da si ti samo pojedinac,da ostali vernici nemaju takav stav.

Takav govor,slican kao tvoj je imao i Hitler koji je jevrejima isto tako porucio da u njegovoj zemlji nema mesta za njih i da su gotovi.

Kakve su vam ideje tako se i nazivajte.

Srbija zemlja puna Sekti

pre 10 godina

Dobro ateisti postujem vase misljenje imate pravo da verujete u sta hocete. Medjutim nije mi jasno zasto u svakoj vesti vezanu za crkvu i boga pokusavate da dokazete nama vernicima kako bog ne postoji,nas izbor je da verujemo u Gospoda boga.Postoje toliko drugih vesti gde mozete da ostavite komentare i potrosite vasu fustraciju.Srpska Pravoslavna Crkva je najmanje kriva za stanje u kojem se nalazi drzava.Imovina koji imaju poglavari nase crkve je smesna u poredjenu sa nasim politicarima.

marija

pre 10 godina

Koliko mrznje, netolerancije i nedostatka elementarne pristojnosti u komentarima i to od onih koji sebe smatraju "progresivnima". Da li ste normalni?
Nislije, svaka cast, prelepa slika.
(genije, 6. oktobar 2013 13:21)

-Sta ce vam fasisti kad imate komuniste, rece jednom pok.prof. Nikola Milosevic.

Predivna slika iz Nisa, hvala Nislijama, ovo je za istoriju. Jednog dana ce ta deca biti ponosna sto su bila plamicak u ovoj poruci ljubavi celom svetu.

rs

pre 10 godina

ko kaze da nas nije bilo na tim prostorima u to doba. nasa istorija je vekovima manipulisana a oni koji je manipulisu bi najradje za neke nove narastaje zapisali da srbi i srbija tek postoje od kad su se raspali srbija i crna gora

Batko

pre 10 godina

A koliko je ovo nas kostalo, da ostavimo po strani pravoslavlje, sto se to ne kaze? Jao ljudi ovo je samo magla, narod nema leba da jede, bolje da su pare dali da se ljudi zaposle, ili da se napravi neki put ili skola, ovo je bilo zaboravice se i nema niko od nas nista od toga ne zanosite se.

za pijanku krasan povod

pre 10 godina

Kanonizovani svetac,koji je, politicki vesto, uveo hriscanstvo kao zvanicnu religiju carstva, zadrzavajuci datume proslava staropaganskih bogova pod novim imenima-tako da kad sada slavimo rozdestvo Hristovo,slavimo ustvari rodjenje Horusa...?

andreas kisser

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.
Пре 1700 година Цар Константин је Миланским едиктом потврдио оно што је већина Јужних Словена на Балкану већ прихватила: да је хришћанство ИСТИНА и духовна надоградња на темељима предхришћанског веровања наших предака, који су на прво место стављали : сунце, природу, кружење 4 годишња доба,....
(ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА, 6. oktobar 2013 12:04)

ja zaista ne znam ko finasira i kome je u interesu propagiranje ovakvih gluposti i nebuloza koje se na zalost sve vise i vise primaju medju prostim i slabo obrazovanim ljudima u srbiji? smejemo se makedoncima za spomenik aleksandru u skoplju i bosancima za piramide u visokom, a sami verujemo u jos vece ludosti. stari provereni recepti DB i milosevica - zaglupi masu da bi glasnije blejala. inace vezno za vest, fotografija deluje mocno, a ne vidim nista sporno u proslavi. komentari tipa da je novac trebalo dati u dobrotvorne svrhe su toliko cinicni, prizemni i besmisleni da ih jedva vredi pomenuti.

Misha

pre 10 godina

"Danas obeležavamo veliki istorijski događaj ... koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko"

Pa nije podelio tada, već je upravo tada paganstvo samo zaogrnuto u formu hrišćanstva.

Lepo to objasni načelnik prosvete knež. Srbije - Ljuba Nenadović:

“I podiže se nauka Hristova iz Jerusalima, kao sunce iz mora, da obasja zemlju, da uništi svako tiranstvo i svaku čovekovu nečovečnost, i da osnuje društvo ljudsko na ljubavi prema bližnjima. Rim i njegovi idoli i pristeri, potreseni iz osnova takvom istinom, zatreptiše i raspeše Hrista i njegove najbolje učenike; a hiljadama onih što su u nauci Hristovoj spasenje i utehe tražili, pobiše ili ih divljim zverovima predadoše. No zalud! Rim je u toj borbi pao.

Kad kažem da je Rim u toj borbi pao, neistinu govorim. On i sada vlada. Njegovo carstvo dalje se sada prostire nego što je bilo kad su cezari po njegovim ulicama hodali. Njegovo oružje nije više od gvožđa. Rim, kad je postao nemoćan da silom grabi ... pretvori se u samu blagost i dobrotu, pretvori se u svetinju. Kad vidi da mu se uzalud protiv hrišćanstva boriti, pretvori se u najžešćeg hrišćanina: prelije Jupiterovu statuu u kip svetoga Petra, ... na nehrišćanske obeliske i stubove podigne krstove i kipove apostola; Rim je prekrojio odeždu u kojoj je služio idolimа. ... I kad se nađe kakav Hus, ili kakav Luter i Kalvin, te podigne svoj glas protiv Rima, ... ko je protivnik Rima i interesa njegovih kaluđera, mada je dobar hrišćanin, to je otpadnik od Boga."

Objavite

pre 10 godina

dokle vise! koliko puta se ovo slavi! gladni smo, razumete li!!!
(ivan, 06. oktobar 2013 09:39)
A nisi bio gladan kad je trebala parada da se odrzi ?

dragan

pre 10 godina

E sad posto ste decicu uvukli u krst sad mozete mirno i sa oruzjem pozeljno vatrenim da otpratite svoju decicu do vrtica ili skole jer vam je to donela na vase zadovoljstvo -VERONAUKA.Dragi pravoslavci za PRVI JANUAR da vas nevidimo u prodavnicama jer ste u postu.Il je kod Isusa uvedeno samoupravljanje tj radim sta hocu.

katica

pre 10 godina

(Voland, 6. oktobar 2013 20:04) Volande nadam se da će i ovaj moj komentar pomoći da se stigne do brojke 666
Ps. kandila, tamljani i sveće da i dalje neometano zaglupljuju onaj jadni i nesrećni narod te da proivode talibane i u 21 veku.

Vladica

pre 10 godina

Ovi nasi vozaci dzipova da su iole preispitali sebe - na ovu proslavu bi pozvali i katolickog Papu - kao predstavnika mnogo vece skupine hriscana od SPC, a samim tim pozivom svi znacajni i beznacajni bi jurili da se pridruze skupu. tom prilikom bi se moglo popricati i o pomirenju i ako ne ujedinjenju, onda barem zblizavanju svih hriscana.... ali, ocigledno ovim nasim vozacima dzipova, audija i BMW-ova je bitna samo samopromocija i nabavka novog ML-a... pateticno i jos tuznije sto je i drzava toj grupici ocigledno sakom i kapom dala para iz budzeta, a sada ce da seku na prosveti, zdravstvu, policiji.... pateticno

ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.
Пре 1700 година Цар Константин је Миланским едиктом потврдио оно што је већина Јужних Словена на Балкану већ прихватила: да је хришћанство ИСТИНА и духовна надоградња на темељима предхришћанског веровања наших предака, који су на прво место стављали : сунце, природу, кружење 4 годишња доба,....

apok

pre 10 godina

O savrseni napredni ateisti mi retrogradni vernici vam se izvinjavamo sto verujemo u Boga u 21om veku, ali mi zbog vas svakako necemo prestati da verujemo tako da vas molim da zaobidjete komentarisanje ovde.

Maka@

pre 10 godina

doki@ Sta mislite da je Ramzes tako razmisljao,ili Shah Dzahan,ili Justinijan. Kakav bi svet bio bez Sv Sofije, Tadz Mahala, Luksora. Da su oni rekli cekaj, toliko gladnih a mi gradimo. Malo znate o ljudima i civilizaciji kada mislite da su socijalna davanja resenje problema i tocak koji pokrece svet. Za par godina kad bude bilo "sta se desilo na danasnji dan" nece biti tema penzioni sistem vec ovaj dogadjaj. Jer da bi jedna nacija funkcionisala potrebne su oakve stvari potrebno je postovanje civilizacijskih tekovina, postovanje kulture koja nas je izrodila i u svom evolutivnom razvoju i vama omogucila da slobodno razmisljate i iznoste svoje stavove. Da ste deo neke druge kulture ne da ne biste to mogli vec bi ste prinudno bili na gradilistu palate novog diktatora :) Zato malo postovanja prema Milanskom ediktu, Konstantinu i Nislijama

Rhyzm

pre 10 godina

Ako je jedan Tesla u koga se kunete vi `nezatucani` i `slobodni` kunete, koristio Otkrovenje da dodje do nekih svojih izuma i teorija, znaci li to da je i on Bibliju citao kao `bajku za neuke`?

Ritter

pre 10 godina

zamolio bih ateisticke fundamentaliste (kojima je ovo izgleda omiljeni forum) da nauce da je Milanski edikt prvi zvanicni dokument u istoriji koji je legalizovao slobodu veroispovesti. nema razloga da stoga vredaju tudja religiozna osecanja ako vec vole da se pozivaju na slobode I tolerancije.

ZloupotrebaDECE

pre 10 godina

Unicefova Konvencija o pravima deteta, čiji je potpisnik i Republika Srbija, nedvosmislena je:

– dete je svako ljudsko biće koje nije navršilo osamnaest godina života;

- države su obavezne da svoj deci obezbede poštovanje svih prava i da spreče diskriminaciju i kažnjavanje, bez obzira na rasu, boju kože, pol, jezik, veroispovest, političko ili drugo uverenje, nacionalno, etničko ili socijalno poreklo, imovinsko stanje, onesposobljenost, rođenje ili drugi status deteta, njegovog roditelja ili zakonskog staratelja;

- u svim aktivnostima koja se tiču dece, a sprovode ih javne ustanove, najbolji interes deteta mora biti od prvenstvenog značaja;

- pravo slobodnog izražavanja mišljenja dece je neprikosnoveno i mora se poštovati i po pitanju savesti ili veroispovesti;

- nedopustivo je mešanje u privatnost, porodicu, dom ili prepisku deteta, kao što su nedopustivi i nezakoniti napadi na njegovu čast i ugled;

- dok je pod brigom roditelja, zakonskih zastupnika ili bilo koje druge osobe koja se brine o detetu, dete mora biti zaštićeno od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povređivanja ili zlostavljanja, zapostavljanja ili nemarnog postupanja, maltretiranja ili eksploatacije, uključujući seksualno zlostavljanje.

zoki

pre 10 godina

Nisam vernik, pa mi nije jasno zasto posle toliko vremena crkvene vlasti ili kako se vec zovu ne srede taj kalendar tj dogovore se valjda to i propagiraju dogovor a ne inat posto se ovo sa kalendarima samo tako moze nazvati. Pri tome mislim i na pravoslavnu i na katolicku crkvu.

povrsni svet

pre 10 godina

@Homo internetus
Verovanje u boga ne mora nuzno da bude takvo kako ga ti zamisljas. Komentarom si potkacio neke od najvecih filozofa i naucnika danasnjice, ali mozda ti imas neka saznanja koja oni nemaju. Licno sam agnostik, ali rugati se nekom ko veruje u boga (ne mislim pri tom na religiju, a pogotovu ne sujeverje i sl) je manje-vise diletantski. Ali eto, pobrao si pluseve, tvoj ego je zadovoljen i sada mozes mirno da utones u "realnost" bez previse udubljivanja. Uzdravlje;)

ic xc ni ka

pre 10 godina

Pre par dana na vest o tzv. paradi ponosa bilo je dosta tzv. komentatora odavde koji su je zdusno podrzavali, lili suze sto se nece odrzati, pljuvali po Nj. Svetosti Patrijarhu Srpskom sto je izjavio da je ta manifestacija crna da crnja ne moze biti...sad su ti isti ovde prvi u zgrazavanju na nesto Sveto, a sve pod plastom nekakve ravnopravnosti i
demokratije ??? Gospodo, posto nemir ovladava dusama vasim, od srca Vam zelim da ga se sto pre oslobodite. Srbi ce ostati u zajednici sa Hristom do svrsetka sveta, svidjalo se to Vama ili ne. Vi se zapitajte kojim putem idete...

Nislija iz Nemacke

pre 10 godina

Najpre, cestitke Nislijama i svim vernicima, ne samo pravoslavnima, ovaj veliki praznik! Hriscanski je oprastati, mada razocarava ovolika zloba ljudi koji i Nazisam pominju ovde! Uzas! Koliko mrznje i netolerancije...?!
Ipak, gledajmo napred, mirimo se, volimo se, postujmo se svi, budimo tolerantni prema svima koji su drugaciji od nas.
Pozdrav!

MarkoBG

pre 10 godina

Lepo je odžano i nadam se da će i danas biti lepo i svečano kako i dolikuje.

Ali treba pomenuti i Liciniusa (rođen u Zaječaru), koji je bio ko autor Milanskog edikta. Iako je bio suparnik Konstantina prvog, Licinius je upravljao istočnim delom Rimskog carstva, a Konstantin prvi zapadnim delom carstva.

I ne treba smetnuti sa uma da je Konstantin prvi hrišćanstvo prihvatio tek 337 u Rimu, na samrtoj postelji. Kada je prvi put i kršten. Celog života je bio "pontifex paximus" i paganin.

stole srbin

pre 10 godina

Odobren je da pokušaj da se molitvama preseli u nekakvu srednjevekovnu srpsku državu, u kojoj bi bili progonjeni svi oni koji se ne uklapaju u norme verskog radikalizma. Kako nauka još uvek nije u stanju da osmisli takav vremeplov, očekujemo da se radikalni vernici i fanatizovani ljubitelji bajki iz Bronzanog doba prilagode veku u kome žive i načelima slobodnog društva u kom obitavaju i čije privilegije koriste da šire svoje štetočinske zablude.

novosadjanin

pre 10 godina

@Rhyzm: "tvrde"? Ne moramo mi da tvrdimo, to je cinjenica. Bojim se da vi koji"tvrdite" da postoji nemate nikakve argumente osim demagogije. To je jos davno Sokrat objasnio i pobio argumentima ali ti nisi bio na tom casu.

Sg

pre 10 godina

@jonas Samo si nam ti nedostajao, da nam ti drzis slovo o Hristu.Ti i slicni tebi, da imate obraza nebi se oglasavali, na ovim nasim portalima.Vi da znate nesto o veri, nebi imali Jasenovac, Jadovno i sve neprebrojane jame.Ako ni po cemu, bar zbog tog stradanja smo blizi Hristu nego vi.

Marko

pre 10 godina

Ni ja ne podrzavam sve ovo, ali za vas koji pitate koja je to islamska anglikanska crkva, proverite tekst jos jednom. Pise islamska , anglikanska zajednica, a ne islamska crkva.

Voland

pre 10 godina

(Srbija zemlja puna Sekti, 6. oktobar 2013 21:13)

Ja nemam ništa protiv Hrišćanstva, ali imam protiv nametanja jedne istine, imam protiv zaglupljivanja naroda, imam protiv onih koji se ne drže Hristovog učenja a tako strasno ga nameću.
Imam i protiv Biblije dosta toga. Ako smo svi postali od Adama i Eve onda smo deca incesta, incest mi se ne sviđa nikako.
Imam i protiv Boga, ako je svemoguć zašto ne uništi Đavola ili su njih dvojica dva lica jedne osobe.
Isto tako mi se ne sviđa bogatstvo sveštenih lica, bogatstvo i raskoš crkava a valjda je Isus Hristos rekao "Lakše je kamili kroz iglene uši proći nego bogatašu u raj ući.
Imam protiv licemerja crkve, 50 miliona eura , samo hram Svetog Vasilija Ostroškog uplati srpskoj pravoslavnoj crkvi godišnje. To je oko pedeset miliona obroka za bolesne, stare, nejake, sirote...
Gde je pravda hrišćanska, gde je dobrota hrišćanska, gde su nestali ideali jednakosti.
Negde sam pročitao da je Isus Hristos bio prvi komunista, a crkva komunistička država. A sada je crkva životinjska farma, sveštenici su svinje a Isus Hristos je konj Bakster ili Bokster zaboravio sam kako ga je DŽordž Orvel nazvao. Svi smo ravnopravni samo su svinje ravnopravnije i bogatije.

Joe

pre 10 godina

da je Isus bio pogubljen u nase vreme, vernici bi mesto krsta oko vrata nosili elektricnu stolicu ? krts je tuzni simbol necijega stradanja tudjom greskom

Srle

pre 10 godina

uocljivo je da nema patrijarha druge najbrojnije pravoslavne crkve nakon Ruske, Rumunske. ovo je izazvano problemom sto SPC ne dozvoljava normalno funkcionisanje RPC na celoj teritoriji Srbije dok, o cemu opet niko u srbiji ne sme javno da pise i komentarise, cime se vidi moc crkve nad medijima i uticaj u drustvu. Jasno je SPC funkcionise u celom svetu gde smatra potrebnim, ukljucijuci i Rumuniju gde najmanje problema ima. Ovakvo ponasanje SPC i problemi koji iz toga slede narusavaju ugled SPC i smanjuju znacaj ovakvih desavanja koliko god ona realno bila bitna a ovaj definitivno jeste.

Haha

pre 10 godina

Konacno i popovi nesto pametno da kazu. Treba prvo sebe da preispitate, ili jos bolje, ima ljudi koji mogu da vam pomognu, samo treba da im se obratite :D

Hogar

pre 10 godina

Voleo bih da cujem sta nasi monasi iz Hilandara misle o ekumanizmu...a ovo mi sve mirise na neku tihu pripremu terena.Eto mi "kao"zajedno slavimo,pa se usred Nisa odrzavaju neke cudne svecanosti meni sasvim nerazumljive kada je u pitanju pravoslavlje,crkva i Srbija.

Bogumil

pre 10 godina

ako je car Konstantin tako vazan , zasto se slavi zajedno sa svojom majkom Jelenom, pa im i pod tim nazivom i crkvu podigose ? Kako mozemo saznati preko googla, Jelena je bila "niskog roda", tj. krcmarica iz Niske banje, koja je 300g posle Isusove smrti pronasla krst u Jerusalimu na kome je navodno Isus razapet. Njen uticaj na Konstantina je bio veliki i ona je postala hriscanka daleko pre Konstantina, te je ovaj pod njenim uticajem i primio hriscanstvo, ali tek na samrti. Takodje je uticala na sve bitne odluke Vaseljenskih sabora na kojima se ustvari uoblicavao Novi zavet kakvog danas poznajemo. Uoblicavao se na nacin da pogoduje carskoj vlasti jer je ta religija postala Vlast vec dugo izoblicenog Rima.

mrfreedom

pre 10 godina

Lepa slika, lepo je da su se skupili sa lepom energijom u cast Boga, jer tom gradu i fali tako nesto. Steta je i zalost sto i katolicko obelezavanje nije bilo medijski propraceno i najavljivano u medijima. Nego su se svi u vodjstvu Nisa poprilicno trudili da se i ne desi. Od gradonacelnika, turisticke organizacije do fudbalskog kluba Radnicki. A dogadjaj se uopste i desavao jer je Katolicka crkva odlucila da katolicki centralni dogadjaj bude u Srbiji, iako Milanski edikt nije potpisan u Nisu vec u Milanu, kako mu i samo ime kaze, i nije samo Konstantin bio potpisnik. Za one koji ne znaju, odluceno je da bude u Srbiji da bi se dala mogucnost zarade i marketinga za turizam. Medjutim, zbog sveopste pohlepe gradskih mocnika koji su zeleli da se procentualno ugrade u sve, opstruisali su citav proces i dolazak veceg broja hodocasnika je izostao. Na kraju je uopste odrzan jer je Vucic morao da intervenise. Sto je steta za grad Nis i Srbiju koja da je bolje marketinski pokrila taj dogadjaj, mogla imati poprilican broj inostranih posetilaca, pa shodno tome, i zarade.

Neko iz Nisa

pre 10 godina

(CIA, 6. oktobar 2013 13:13)
Sta je tebi covece? "Da sam vernik bilo bi me sramota da stojim pored ovakvih u krstu"? Gde ode ti ej? Sta zamisljas? Budi malo pozitivan. Uostalom, ako ti se sedi kod kuce, sedi. Sta tebe briga zasto sam ja izasla iz kuce i bila deo toga sinoc. Svasta

jjow.

pre 10 godina

zalite se da vas sikaniraju, a onda vi na ovoj vesti u komentarima sikanirate i vredjate druge, bravo!

Pokazali ste da ste ista ona s**** protiv koje se "borite", isti ste samo ste na drugoj strani.

crni_redstar

pre 10 godina

raduju me bezboznicki komentari,samo dokazuju da su optereceni bogom i da imaju problem sa njim. ja zivim srecan i bez pakosti u sebi,sa osmehom na licu.

CIA

pre 10 godina

@Farmer Tako je! I ja vama kazem "manje mrznje braco". Ne mozes jednog dana vikati "Sodoma i Gomora" a sutra pricati da se manje mrzi,kontradiktorno je.

Boske

pre 10 godina

Prekrasna energija i poruka poslana na sve četiri strane svijeta, puna ljubavi, vjere i poštovanja prema onim vječnim, univerzalnim vrijednostima, koje nas vode kroz vijekove i čuvaju naš neprekidno ugroženi identitet i opstanak.

Hvala Svevišnjem na ovom prekrasnom daru Srpskom narodu, na pravu da na svom tlu i u ovolikom obimu pokaže odanost i zahvalnost svojim korjenima i najdubljoj duhovnosti, koje su ga i održala izmučenog, ali uspravnog na strašnoj, nemilosrdnoj vjetrometini evropske istorije. I hvala njemu što je Srbe vratio na pravi put i usmjerio u pravom smjeru - današnji događaj to definitivno potvrđuje. Kako i koliko brzo ćemo na tom putu koračati, djelimično odlučujemo i sami.

Pa, nek nam je sretan taj - nema sumnje, kao i uvijek - trnoviti put!

imlk

pre 10 godina

Glede proslave šteta sto je SPC propustila povijesnu priliku za zblizavanje sa katoličkom, ovo je bila idealna šansa da pozovete papu. Sada možete sačekati novih 100 godina.
(Vladimir Pula, 6. oktobar 2013 10:15)

....Vremena koja dolaze neće biti dobra za Papu(blago rečeno)na kraju će on sam tražiti da dodje u Srbiju.

Nemanja

pre 10 godina

Molim ljude koji o ovome nemaju pojma i nikakve veze da ne lupetaju gluposti i na taj nacin podrze ovakav veliki dan..svi ovi koji lupaju prazne price dalako su od svega ljudskog,pravog i istinitog na ovom svetu..

duhovno

pre 10 godina

Duhovnost je plamen covecje ljubavi prema Svetu,prirodi i coveku.Danasnji dan je u Naisusu,osvetljen najacom Svetloscu,ujedinjenih ljudskom vrlinom,ljubavi i uzajamnim uvazavanjem i razumevanjem.Istorija zivota hriscanskog sveta ,danas uci i upucuje na razumevanje ,postovanje i uvazavanje.Svima Srecno!

Bravo za Nis i Nislije!

pre 10 godina

Hvala dragom Gospodu Bogu sto nam je dozvolio da se ovako veliki dogadjaj odigra na srpskom tlu! U ova teska vremena, zaista nam je najpotrebnije da Gospod da se Srbi vrate svojoj Pravoslavnoj Veri i da ih vise ne razdiru nesloga i kojekakve propagande! Hvala Svetom Savi, Svetom Simeonu Mirotocivom, Svetom Caru Lazaru, Svetoj Petki, Svetom Vasiliju Ostroskom, Svetom Petru Cetinjoskom, Svetom Varnavi, Svetom Justinu, Svetom Nikolaju, Svetom Jovanu Sangajskom, i svim ostalim nasim Svecima koji se mole Gospodu da nam oprosti nase grehe!

Furda

pre 10 godina

Ne znam šta traže nevernici i šizmatici na ovoj proslavi? Više ljudi dođe na doček nekih što šutaju, udaraju, hvataju loptu. Takav smo narod i takvu sudbinu biramo.

Ana

pre 10 godina

E, da, u prethodnom komentaru sam propustila da napišem da ne mislim ništa loše o fotografiji koja je gore postavljena niti o ljudima koji su učestvovali u toj akciji. Kritikovala sam samo državu i ministarstvo kulture u prethodnim sazivima. Inače, prizor je prelep i oduševljena sam što se bar jednom dogodilo u Srbiji da se toliko ljudi okupi a da povod nije Sekin koncert, utakmica, miting ili nešto slično, već da pošalje neku lepu poruku.

Бојан Илић

pre 10 godina

Milose i slicni!?
Није "потрошен" косовски мит...
Није за онога ко верује у њега!
Није за оног ко верује у боље сутра!
Није за искрене вернике( има их и на батерије)!
Немаш поштовања према "себи", никад таквог неће да те поштује нико!
Мука ми је што смо истог рода и што слушам овакве ствари!
Жао ми је....
Али шта ћу, ја поштујем различитост , за разлику од тебе и теби сличних....
Драги Милоше,
ја не славим свог Бога због других и да би то другима нешто значило...
Немам тај комплекс ниже вредности...
Први пут после 30 година су заједно службу служили Васељенски и Московски Патријарх, и то је нешто....
за почетак....
драги Милоше и теби слични!

Aleksej

pre 10 godina

@Srbija zemlja puna Sekti,... Kakve veze ima ovaj dogadjaj u Nišu sa Bogom?I ko to u ovim komentarima pokušava da dokaže da nema Boga?Koliko ja vidim ovde se kritikuje Srpska Pravoslavna Crkva,pa nije valjda da ti kao vernik veruješ ovim našim današnjim popovima.

Rokatanski

pre 10 godina

Ja lično, ovde imam drugačiji pogled od većine pravoslavnih hrišćana, a i rimo-katoličkih. Za mene je "sramota" da je trebalo tri veka da prođe, da bi Hristovo učenje postalo "zvanično". Pravi hrišćani su bili uglavnom u ona prva tri veka, kada su stradali za veru. Treba slaviti 20 vekova hrišćanstva, odnosno dva milenijuma od Hristovog boravka na Zemlji. Ovo je čisto svetovna, a ne duhovna stvar. Proslava Milanskog edikta je dokaz da ljudima treba mnogo vremena da "dođu u pravu pamet".

Milos Obilic

pre 10 godina

"Ne želim da mi paradiraju ulicom, nemam ništa protiv, ali neka ostanu u svoja četiri zida, tamo neka rade šta hoće"
Malo si se prevario decace.Znas da je vazno ko kaze,a ne sta kaze.Grupa koju ti zastupas,apsolutna je manjina u Srbiji,kao i oni dijametralno suprotni vama.Ajde da ne budem grub:nebitni ste i vi i oni.

zmitjkoe

pre 10 godina

Svaka cast, Nis je centar duhovnosti.
(zg, 6. oktobar 2013 20:24)

Ne samo to nego je bio i vrlo duhovit, narocito za ljubitelje crnog humora, kiselog osmeha, burleske, vodvilja, tragikomedije, uvertire za operete u tri cina materine, samo sa pauzom za pusenje izmedju cinova i poza.

Бојан Илић

pre 10 godina

Jonas?!
Nema veze Crkva sa Isusom ako si drugacije "hriscanske"veroispovesti!
Svako tumaci na svoj nacin, i to je ok!
A da bi shvatio srpski nacionalizam, moras da budes prvo Srbin, i ne da ga vezujes za "fasizam", koji nema veze sa srpstvom!

brebaki

pre 10 godina

...Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je uveo pravila, norme i zabrane u iskonsku veru koji svaki covek ima u sebi...

Rhyzm

pre 10 godina

Tvrdite i nadate se da ne postoji jer je tako lakse, a `cinjenica` je drugacija. Nisam bio na Sokratovom casu, eto za mene on ne postoji.

Gangula

pre 10 godina

Ništa bez kardinala i ostalih visokih predstavnika rimokatoličke skupine. Svaka čast. Krajnje adekvatan način da se oda počast jasenovačkim žrtvama. Kod nas Srba važi pravilo: "Ko tebe srbosjekom, ti njega hlebom." Dokaz da smo PRAVI hrišćani. Ljubite ruke svojih krvnika. Možda nekada postanete jedan od njih.

Misha

pre 10 godina

> Hvala Svetom Savi, Svetom Simeonu Mirotocivom, Svetom Caru Lazaru, Svetoj Petki, Svetom Vasiliju Ostroskom, Svetom Petru Cetinjoskom, Svetom Varnavi, Svetom Justinu, Svetom Nikolaju, Svetom Jovanu Sangajskom, i svim ostalim nasim Svecima koji se mole Gospodu da nam oprosti nase grehe!

I ovo nije mnogoboštvo zavijeno pod plašt hrišćanstva?

Sada se ti preobučeni pagani protiv porođajnih muka mole Velikomučenici Katarini, Mini Egipatskoj protiv tresućih i drhtavih bolesti, Kononu Baštovanu protiv velikih boginja, svetom Sadoku protiv naprasne smrti, svetom Artemiju protiv kile, svetom Jovanu Vojniku za povratak ukradenih stvari, svetom Trifunu za povratak izgubljenih stvari, svetom Nikiti protiv udara groma, a svetom Pajsiju Velikom za izbavljenje nepokajanih duša iz pakla, itd.

A Isus jasno govori:

"A vi se ne zovite ravi; jer je u vas jedan ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima. Niti se zovite učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos. A najveći između vas da vam bude sluga..." (Matej 23,8-11)

Apostol Jovan se dva puta poklonio anđelu, i oba puta je bio ukoren rečima “Bogu se pokloni!” (Otkrivenje 19,10; 22,8). Takođe, kada se neznabožac Kornelije poklonio apostolu Petru, bio je ukoren rečima: “Ustani, i ja sam čovek.” (Dela 10,26)

I sada neka mi neko kaže da pravoslavlje jeste pravo sleđenje Isusovog učenja!

Vanja

pre 10 godina

Naravno da nije bilo incidenata kada su oni koji bi nasiljem reagovali protiv onih sa kojim ne dele svoja uverenja , tj. konzervativci, tradicionalisti i radikali bili na tom skupu. Cik da vidimo da li bi ateistima ili gejevima bilo dozvoljeno da izadju na ulicu i da pokažu da postoje.
Osim toga, ova proslava je potpuni promasaj. Nisu dosli cak ni naši najblizi susedi. Ko je ovo proglasio 'centralnom' proslavom? Odakle nama pravo da prisvojimo proslavu Milanskog edikta, samo zato jer se car bio rodio u Nisu u vreme kada nas tamo nije ni bilo? I na kraju krajeva, koga to uopšte u svetu to sada i zanima?

Nislija

pre 10 godina

Zamolio bih ove ljude koji ostavljaju negativne komentare,i kome je gej parada bitnija od ovoga da se ne javljaju i ne lupetaju gluposti. Hvala...

Морава и брда

pre 10 godina

ΑΩ Алфа и Омега (први и последњи) / τὸ α καὶ τὸ ω

☧ Овим побеђуј!

Слава Богу!

Бојан Илић

pre 10 godina

Велика част за Ниш и Србију!
Жао ми је што нисам овде!
Црквени хор за похвалу!

Tolerantan i miran

pre 10 godina

Cele veceri klinke iz Nisa kace slike po Fejsbuku kako drze svecu sa mamom i bakom, a ispod slike pise 'poruka mira i tolerancije'.
Svi vi koji se izjasnjavate kao Pravoslavci, zapitajte se koliko ste zaista tolerantni prema muslimanima, katolicima, homoseksualcima, lezbejkama, Bosancima, vanzemaljcima... I imajte u vidu da tolerancija ne podrazumeva 'Video sam pedera na ulici i nisam mu slomio koske', nego 'Cerka mi je lezbejka, ali je ja volim je najvise na svetu'.

Njofra

pre 10 godina

Citam ove ozlojedjene komentare jugokomunjara i samo se smijem...

Nikada,zapamtite dobro boljsevisti,nikada,nikada,nikada necete uspjeti satrijeti pravoslavlje i nacionalizam u nas Srba!
Ama bas nikada!

Reklerikalizacija i renacionalizacija drustva je tek pocela i samo ce se jos vise pojacati kako vrijeme prolazi!

Sve ce manje biti mjesta za "zapadnjake","ataeistie","antisoviniste" i ostalu bagru u Srbiji,to da sebi utuvite u glavu!

Gotovi ste!

abraham

pre 10 godina

Molimo se Bogu skromno i u srcu, svakoga dana 24 sata, budimo sa njim u kontaktu i neka nam on bude najveci autoritet dok nesto cinimo. nemojmo se moliti kad nam nesto treba, vec nek molitva bude i zahvalnost na blagodeti koju stalno imamo. molimo se skromno, hriscanski a ne onako kako nam crkva namece. netrebaju nam slike sa ostroga na facebooku, nece nam puno pomoci kao ni neke velike pare koje ostavljamo crkvi. ja se tako molim od sedme godine i nista mi u zivotu ne fali, prezivio sam i ratove i sirotinju i bolest i danas zivim super.

Бојан Илић

pre 10 godina

Vanja!?
Џабе теби и сличнима човек да објашњава када немаш "то" из куће!
Јесте централна прослава и о томе говори оволико Патријараха из целог света( да те мало интересовало видела би ко је одакле дошао)!
А те "шаблон пљувачине"( Ниш није тада био Србија бла бла) не приличе баш данас, али опет кажем, немаш "то " из куће!
А на другу страну то што пишеш IN коментаре за неки "плусић" таквих као ти којих је пун Б92!
Бог ти дао здравља и памети!

rp

pre 10 godina

nepismenim i neobrazovanim stvorovima koji igrom slucaja hodaju ovom zemljom trebalo bi da bude zabranjeno da komentarisu na ovom sajtu...samo unakazavaju ovako lepu vest

drmatoriks

pre 10 godina

"Mantijaši" su potrošili za ovaj skup novac koji smo dali mi vernici SPC dobrovoljno. Svima vama kojima smeta što je nekakav novac potrošen za ovakav skup naravno ne bi smetalo da je višestruko veći novac utrošen za gej paradu - koji bi pritom zaista bio uzet od usta svih građana Srbije... to je sve kul i "napredno".

Srbin_NP

pre 10 godina

@Homo internetus

U 21. veku kad naucnici sve vise govore da postoje "vanzemaljske", "neobjasnjive" sile (emisije na Discovery-iju, NatGeo, Explorer-u, naucni radovi, Internet...) ti pricas kako ne treba da verujes u Boga? Neka tebi Bog pomogne, a moja preporuka ti je da verujes i u macku ako hoces, ali bez vere ti nisi Homo sta god...

Vladimir Pula

pre 10 godina

Slika je prekrasna... Brojnim nevjernicima iz komentara bi preporučio da jednom odu na neki skup gdje se kao ovdje deseci tisuća ljudi mole zajedno kao jedno, ne moraju nijednu rijec ili molitvu izustiti, ali ta blagost i milost koja je u zraku naprosto opipljiva ce i njih zahvatiti htjeli ili ne, jer je tamo.
Glede proslave šteta sto je SPC propustila povijesnu priliku za zblizavanje sa katoličkom, ovo je bila idealna šansa da pozovete papu. Sada možete sačekati novih 100 godina.

Vuk dlaku menja, ali ćud, hmmmm.

pre 10 godina

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu

Може ли се знати и улуца, "данашњег" Ниша, у којој је рођен. Можда је чак био и Србин, иако Срби тада нису постојали, а њихово племе, из кога су потекли, налазило се негде на Кавказу. Све је могуће у земљи лудари, па и то да је некадашњи Римски цар роћен у "данашњем" Нишу. Лечење комплекса патетичним верским скупом, где гротеска поприма грандиозне размере, јер га приређују они који су се скоро 100 процентно изјашњавали као комунисти. Пошто је сада бити верник "ин" и у тренду, дигли су ногу као ожаба да их поткују. Церемонијал мајстори верују, да се овом јефтином пропагандом у виду патетичне манифестациjе, може пласирати накаква ефектна удворичка порука свету. Судећи по садржини "пригодних" говора и здравица, доведен је питање разлог и повод ове манифестације, јер се у тим говорима и здравицама више помињало Косово него Константин, па се са разлогом може помислити, да је он рођен у "данашњој" Приштини, а не у "данашњем" Нишу, те да је повод ове манифестације Косово, а не Милански едикт. Кореографија са запаљеним свећама неодољиво подсећа на кореографије са чувених слетова на стадиону ЈНА, поводом прославе 25.маја и Титовог рођендана. Вероватно су ти исти кореографи режирали и ову кореографију, јер је "модус операнди" идентичан, а и наручилац је исти, само што се сада преобукао у верника, али се старих, проверених и омиљених кореографија и манира није одрекао.

Svevladovic

pre 10 godina

Pitam ove "tolerantne" koje tudja rana vise boli od svoje: da li je trebalo formirati polumesec ili mozda zastavu sa duginim bojama? Mnogo ste mi vi tolerantni kad nemate tolerancije za sopstveni narod, veru i tradiciju...

Фармер

pre 10 godina

Ух, како је противницима Божјим тешко да гледају овај велики тријумф Хришћанства! Неки од коментатора на б92 ће експлодирати од муке. Мање мржње браћо, нарочито ви који проповедате равноправност на сваком кораку.

ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.
Пре 1700 година Цар Константин је Миланским едиктом потврдио оно што је већина Јужних Словена на Балкану већ прихватила: да је хришћанство ИСТИНА и духовна надоградња на темељима предхришћанског веровања наших предака, који су на прво место стављали : сунце, природу, кружење 4 годишња доба,....

Neko iz Nisa

pre 10 godina

Sta vam je ljudi? Ovo sinoc je bilo prelepo, rekla bih ne samo verski nego i jedan kulturni dogadjaj. Evo ja sam bila sa svojima u krstu. Niti sam ateista nisam ni vernik. Krst je bio pun dece, mladih, starih..jednostavno jedno lepo desavanje u gradu. Neko ima Bemus, neko Mokranjceve dane, kupusijadu, sljivijadu, neko paradu ponosa a Nis ima Nishville, Filmske susrete, dane bureka a ove godine i proslavu Milanskog edikta. I sta tu ima lose i cemu toliko negativne energije ovde?

Poa

pre 10 godina

A sto vi ateisti i veciti cinici ne biste nasli neko drugo mesto za sirenje svoje negativne energije? Pustite nas da na miru uzivamo u ovom velicanstvenom istorijskom dogadjaju.

genije

pre 10 godina

Koliko mrznje, netolerancije i nedostatka elementarne pristojnosti u komentarima i to od onih koji sebe smatraju "progresivnima". Da li ste normalni?
Nislije, svaka cast, prelepa slika.

vernik

pre 10 godina

Ovo me podeseca na Hitlerovu nocnu paradu sa bakljama i napravljenim krstom, tamo dalekih 30-tih godina.

Politicari i religijski svestenici svih konfesija, narod je na ivici egzistencije, dajte hleba gospodari noci.

ic xc ni ka

pre 10 godina

Pre par dana na vest o tzv. paradi ponosa bilo je dosta tzv. komentatora odavde koji su je zdusno podrzavali, lili suze sto se nece odrzati, pljuvali po Nj. Svetosti Patrijarhu Srpskom sto je izjavio da je ta manifestacija crna da crnja ne moze biti...sad su ti isti ovde prvi u zgrazavanju na nesto Sveto, a sve pod plastom nekakve ravnopravnosti i
demokratije ??? Gospodo, posto nemir ovladava dusama vasim, od srca Vam zelim da ga se sto pre oslobodite. Srbi ce ostati u zajednici sa Hristom do svrsetka sveta, svidjalo se to Vama ili ne. Vi se zapitajte kojim putem idete...

isus je svetlost

pre 10 godina

Izvinite, ali mene ova koreografija sa zapaljenim svećama neodoljivo podseća na (nekadašnji) Kju-Klaks-Klan u SAD! Što u MRAKU?

Objavite

pre 10 godina

dokle vise! koliko puta se ovo slavi! gladni smo, razumete li!!!
(ivan, 06. oktobar 2013 09:39)
A nisi bio gladan kad je trebala parada da se odrzi ?

jonas

pre 10 godina

Kakve veze ima Srpska Pravoslavna Crkva sa ucenjem Isusa Hrista? Isus je rekao ne podizite mi hramove (Crkve) nego se molite u dubini duse svoje, nema nikakve veze sa katolicanstvom,pravoslavljem i drugim podjelama, i nije bio nikakav zatucani nacionalista, a pogotovo ne srpski. Znaci ucenje Isusa nema veze ni sa Srpstvom, ni a Pravoslavljem ni sa Crkvom

Jednostavno

pre 10 godina

Jednostavno nekome treba pop-turbo folk, sex, pice, nekima treba Bog! Ako se nekima ne svidja ovo drugo sta se mesate bre u tdje stvari?

apok

pre 10 godina

O savrseni napredni ateisti mi retrogradni vernici vam se izvinjavamo sto verujemo u Boga u 21om veku, ali mi zbog vas svakako necemo prestati da verujemo tako da vas molim da zaobidjete komentarisanje ovde.

doki

pre 10 godina

Kamo lepe srece da je potroseni novac za ovaj mantijaski pir otisao na socijalna davanja,
decije doplatke,
pomoc siromasnim i gladnim,
nezaposlenim,
izbeglicama i prognanim,
zenama trudnicama,
podstanarima,
beskucnicima,
za lecenje od bolesti zavisnosti,
sigurnim kucama za ugrozene zene od nasilja,
ratnim vojnim invalidima,
itd. itd. itd.

rs

pre 10 godina

ko kaze da nas nije bilo na tim prostorima u to doba. nasa istorija je vekovima manipulisana a oni koji je manipulisu bi najradje za neke nove narastaje zapisali da srbi i srbija tek postoje od kad su se raspali srbija i crna gora

Brus Vilis

pre 10 godina

Pretvaranje vode u vino, slepi progledali, gluvi čuli, hromi ponovno hodali, a glavni junak šprinta po vodi utišavajući oluju... Novi sajentfikšn, u bioskopima od 22. oktobra!

marija

pre 10 godina

Koliko mrznje, netolerancije i nedostatka elementarne pristojnosti u komentarima i to od onih koji sebe smatraju "progresivnima". Da li ste normalni?
Nislije, svaka cast, prelepa slika.
(genije, 6. oktobar 2013 13:21)

-Sta ce vam fasisti kad imate komuniste, rece jednom pok.prof. Nikola Milosevic.

Predivna slika iz Nisa, hvala Nislijama, ovo je za istoriju. Jednog dana ce ta deca biti ponosna sto su bila plamicak u ovoj poruci ljubavi celom svetu.

Milos

pre 10 godina

Posto smo kosovski mit potrosili, sad megalomanskom proslavom o trosku poreskih obveznika stvaramo novi mit da smo potomci rimskih imperatora i da je ovo neki svetski dogadjaj, a u stvari ista ikonografija popovi, Toma, Dodik i nikog u svetu za ovo nije briga!

zimnica

pre 10 godina

Bio sam ubedjan da je ovo 21. vek, ali cini mi se da sam se prevario.

Ovo je neki vek mnogo, mnogo raniji.

Taman sjahali jedni - komunisti, da bi dosli drugi jahaci apokalipse hriscani.

Rhyzm

pre 10 godina

Ako je jedan Tesla u koga se kunete vi `nezatucani` i `slobodni` kunete, koristio Otkrovenje da dodje do nekih svojih izuma i teorija, znaci li to da je i on Bibliju citao kao `bajku za neuke`?

Ritter

pre 10 godina

zamolio bih ateisticke fundamentaliste (kojima je ovo izgleda omiljeni forum) da nauce da je Milanski edikt prvi zvanicni dokument u istoriji koji je legalizovao slobodu veroispovesti. nema razloga da stoga vredaju tudja religiozna osecanja ako vec vole da se pozivaju na slobode I tolerancije.

Hedonista

pre 10 godina

Glupost za zaludjivanje velikih masa ljudi...eto to je to. Najpametnije bi bilo da sve one bradonje što se dovukoše iz celog sveta zajedno sa ovim našim, poskidaju sve one zlatne krstače sa vratova, i doniraju ih nekom sirotištu ili nekom detetu kome trebaju pare za operaciju. SNOBOVI!!!! Puni su vam dzepovi svima! PRESVETIMA!!!

imlk

pre 10 godina

Glede proslave šteta sto je SPC propustila povijesnu priliku za zblizavanje sa katoličkom, ovo je bila idealna šansa da pozovete papu. Sada možete sačekati novih 100 godina.
(Vladimir Pula, 6. oktobar 2013 10:15)

....Vremena koja dolaze neće biti dobra za Papu(blago rečeno)na kraju će on sam tražiti da dodje u Srbiju.

Tata Brada

pre 10 godina

Ne smeta meni kad je neko vernik, ali cemu parada? Ko ce to da plati? Ko njih placa za ovo? Jer mi stvarno nemamo vecih problema?

Ironiju na stranu, svojim telima pravite krst, spravu za mucenje na kojoj je Hrist razapet. Prekinite vise da ga mucite! To nije njegov simbol, vec simbol tih rimljana koje slavite i koji su ga i razapeli! Pustite Isusa na miru vise umesto sto ga i dalje razapinjete.

Silvester

pre 10 godina

Ja volim da gledam snimke sletova iz SFRJ, nekako mi toplo oko srca. Ovi popovi su mi se smučili od početka 90-ih i svega što se kasnije dešavalo, ali možda je problem samnom.

Boske

pre 10 godina

Prekrasna energija i poruka poslana na sve četiri strane svijeta, puna ljubavi, vjere i poštovanja prema onim vječnim, univerzalnim vrijednostima, koje nas vode kroz vijekove i čuvaju naš neprekidno ugroženi identitet i opstanak.

Hvala Svevišnjem na ovom prekrasnom daru Srpskom narodu, na pravu da na svom tlu i u ovolikom obimu pokaže odanost i zahvalnost svojim korjenima i najdubljoj duhovnosti, koje su ga i održala izmučenog, ali uspravnog na strašnoj, nemilosrdnoj vjetrometini evropske istorije. I hvala njemu što je Srbe vratio na pravi put i usmjerio u pravom smjeru - današnji događaj to definitivno potvrđuje. Kako i koliko brzo ćemo na tom putu koračati, djelimično odlučujemo i sami.

Pa, nek nam je sretan taj - nema sumnje, kao i uvijek - trnoviti put!

zorro

pre 10 godina

Milanski edikt je uvod u 1500 godina tiranije hrišćanstva. Uskoro su počela spaljivanja knjiga (Aleksandrijska biblioteka), ljudi,lovovi na veštice... sveopšti nazadak Evrope...milioni nevinih žrtava... ČESTITAM Vam godišnjicu, progonitelji zdravog razuma.

Srbija zemlja puna Sekti

pre 10 godina

Dobro ateisti postujem vase misljenje imate pravo da verujete u sta hocete. Medjutim nije mi jasno zasto u svakoj vesti vezanu za crkvu i boga pokusavate da dokazete nama vernicima kako bog ne postoji,nas izbor je da verujemo u Gospoda boga.Postoje toliko drugih vesti gde mozete da ostavite komentare i potrosite vasu fustraciju.Srpska Pravoslavna Crkva je najmanje kriva za stanje u kojem se nalazi drzava.Imovina koji imaju poglavari nase crkve je smesna u poredjenu sa nasim politicarima.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

Na dva pozitivna komentara, dodje barem jedan negativan. Ne ulazim u to da li se ti ljudi samo potpisuju kao Srbi, ili to stvarno jesu, uglavnom, i jedan i drugi slucaj govore mnogo toga. Sad zamislite ovakav dogadjaj u Puli, ili Splitu, i zamislite vijest na nekom hrvatskom portalu, mislite li da bi nasli vise od deset hrvata koji bi negativno pricalo o tome, ili o svojoj crkvi i vjeri generalno? Ne, kod njih se vrlo dobro zna sta crkva znaci, i koliko je kao institucija bitna kada se radi o jedinstvu naroda i borbi za nacionalne strateske ciljeve. Ni sam nisam vjernik, bar ne onakav kakav bi crkva htjela da budem, ali mi ne pada na pamet da pljujem po istoriji i tradiciji svog naroda, jer eto, to je sad tako progresivno i cool. Stice se utisak da neki ljudi ne znaju osnovnu definiciju tolerancije. Tolerancija ne znaci da mrzis svoje vise nego tvoji neprijatelji, nego da uvazavas druge, bez obzira na razlicitosti. Mislim, ne znam ni sam zasto ovo pisem, ali eto, ako se neko nekad zapita "kome smo mi sta zgrijesili, pa nas svi gaze, a svi oko nas prolaze dobro", mozda je razlog, da se tako izrazim "kosmopolitski", u auto-hejtu kojeg nam ne manjka...

Nataeos

pre 10 godina

(Njofra, 06. oktobar 2013 11:31)

Haha... Pa evo ja ne volim crvendace, Srbin sam, volim Srbiju a uz to nisam pravoslacac niti ću biti... Verujem u Boga i smatram se monoteistom! A ovu pagansku izmišljotinu zvanu hrišćanstvo! Ne hvala!

Бојан Илић

pre 10 godina

Milose i slicni!?
Није "потрошен" косовски мит...
Није за онога ко верује у њега!
Није за оног ко верује у боље сутра!
Није за искрене вернике( има их и на батерије)!
Немаш поштовања према "себи", никад таквог неће да те поштује нико!
Мука ми је што смо истог рода и што слушам овакве ствари!
Жао ми је....
Али шта ћу, ја поштујем различитост , за разлику од тебе и теби сличних....
Драги Милоше,
ја не славим свог Бога због других и да би то другима нешто значило...
Немам тај комплекс ниже вредности...
Први пут после 30 година су заједно службу служили Васељенски и Московски Патријарх, и то је нешто....
за почетак....
драги Милоше и теби слични!

crni_redstar

pre 10 godina

raduju me bezboznicki komentari,samo dokazuju da su optereceni bogom i da imaju problem sa njim. ja zivim srecan i bez pakosti u sebi,sa osmehom na licu.

ime

pre 10 godina

Gledam Euro News i još neke strane kanale i nigde ovo nije vest,čak ni u sporednom delu vesti nije spomenuto.Ako je neko mislio da ovo ceo svet gleda i da će to doneti Srbiji neke poene taj se prevario.

dragi

pre 10 godina

Krsenje ustava mimo Milanskog edikta

Obrazovni sistem je dobio veronauku. – Neustavno uništen, sređeno.
Univerzitet u Beogradu je dobio Bogoslovski fakultet. – Neustavno uništen, sređeno.
Vojska Srbije je dobila vojne sveštenike. – Neustavno uništena, sređeno.
Svi gradovi, opštine i sve druge državne institucije imaju svoju slavu. – Neustavno uništeni, sređeno.
Vojska, policija, gradsko saobraćano preduzeće, svi imaju svoju slavu. – Neustavno uništeni, sređeno.
Državni službenici redovno traže savet sveštenika za državne poslove. – Neustavno, sređeno.
Državne bolnice redovno na državnom zemljištu grade kapele. – Neustavno uništene, sređeno.
Ministarstvo zdravlja ne može da organizuje kongres bez blagoslova. – Neustavno uništeno, sređeno.
Gradovi i opštine grade krstače na državnom zemljištu. – Neustavno, sređeno.
Himna svih građana je najobičnija molitva nekakvom bogu. – Neustavno uništena, sređeno.
Grb sekularne republike sa monarhijskom krunom. – Neustavno uništen, sređeno.
SPC nije obavezna da poštuje zakon o zaštiti informacija. – Neustavno, sređeno.
SPC sveštenici dobijaju penziju iz budžeta, na teret svih građana. – Neustavno, sređeno.
Ministarstvo vera. – Neustavno, sređeno.

Nedostaju nam sveštenici u obdaništima, indoktrinacija najbolje funkcionište od malih nogu. Zbog toga predlažem i sveštenike u ginekološko-akušerskim klinikama, da šapuću nabreklim stomacima.

Super girl

pre 10 godina

@Tata Brada: Nije bilo parade. Svece smo kupovali mi, Nislije. Receno je da novac od sveca ide u humanitarne svrhe. Nadam se da hoce. Niko nam nije platio da dodjemo. Dosli smo kazemo sebi i svetu da smo zajedno, da je ljubav i tolerancija deo svake vere i deo svakog coveka.

srboljub

pre 10 godina

Ja mislio da je sa sletom i (zlo)upotrebom dece i djaka gotovo, kad vidi ovo! toleranciju su naši popovi i prvi među jednakima pokazali pre nedeljicu dana, kad je trebalo pokazati i dokazati da se poštuje i različito, a ne samo isto, to je najlakše.

modesti

pre 10 godina

Srbija nije pravoslavna država, već sekularna. Za one koji taj pojam ne razumeju, još jednom da naglasim – sekularnost označava razdvojenost crkve i države. Građani Srbije nisu isključivo pravoslavni vernici

Maka@

pre 10 godina

doki@ Sta mislite da je Ramzes tako razmisljao,ili Shah Dzahan,ili Justinijan. Kakav bi svet bio bez Sv Sofije, Tadz Mahala, Luksora. Da su oni rekli cekaj, toliko gladnih a mi gradimo. Malo znate o ljudima i civilizaciji kada mislite da su socijalna davanja resenje problema i tocak koji pokrece svet. Za par godina kad bude bilo "sta se desilo na danasnji dan" nece biti tema penzioni sistem vec ovaj dogadjaj. Jer da bi jedna nacija funkcionisala potrebne su oakve stvari potrebno je postovanje civilizacijskih tekovina, postovanje kulture koja nas je izrodila i u svom evolutivnom razvoju i vama omogucila da slobodno razmisljate i iznoste svoje stavove. Da ste deo neke druge kulture ne da ne biste to mogli vec bi ste prinudno bili na gradilistu palate novog diktatora :) Zato malo postovanja prema Milanskom ediktu, Konstantinu i Nislijama

necete objaviti ali sta sad

pre 10 godina

Tako je, Srbijo, potrosi sto vise para na ovakve dogadjaje, nemoj ni slucajno da trosis pare na tamo neku bolesnu decu - ovo je ocigledno bitnije od umiruce dece. -_-

duhovno

pre 10 godina

Duhovnost je plamen covecje ljubavi prema Svetu,prirodi i coveku.Danasnji dan je u Naisusu,osvetljen najacom Svetloscu,ujedinjenih ljudskom vrlinom,ljubavi i uzajamnim uvazavanjem i razumevanjem.Istorija zivota hriscanskog sveta ,danas uci i upucuje na razumevanje ,postovanje i uvazavanje.Svima Srecno!

KOLE

pre 10 godina

Je li se meni i ova religiska saramonijada odbija od plate, putem doprinosa?

Ako je odgovor DA, onda stvarno nema smisla sta se radi, u nasoj Srbiji.

zenon

pre 10 godina

ne beše li to isti grad koji neutešno plakaše za Titom kad je umro i koji se zaklinjao njemu na vernost i da neće skrenuti nikada, ama bash nikada sa njegovog puta a sad guraše decu svoju i unuke u krst na koji se opet zaklinju da ga napustiti neće. eeehhh, rode ljudski...

felix

pre 10 godina

Razlika izmedju mitoloskih bica (Isus) i stvarnih istorijskih licnosti (Julije Cezar) je u tome sto mitoloska bica nikad nisu rodjena normalno prirodnim putem,nego od majke device na primer, ne zna im se hronologija zivota, recimo sta je Isus radio od 13 do 30 godine, kakav je bio kao tinejdzer, i mitoloska bica mogu da izvode cuda, da hodaju po vodi, ustaju iz mrtvih itd. Likovi koji su postojali u stvarnosti, kao Julije Cezar, su rodjeni od majke i oca, zna se tacno sta je radio kao dete, tinejdzer, momak i zreo covek, i nije izvodio nikakva cudesa. Po tome je Isus Hrist mitolosko bice, kao i Zevs, Kiklop, Azdaja, Jednorog, Morska Sirena i treba ga razlikovati od Sokrata, Aleksandra Makedonskog i Cezara koji su stvarno postojali. Ajmo sad minusi moji verski fanatici

Gangula

pre 10 godina

Ništa bez kardinala i ostalih visokih predstavnika rimokatoličke skupine. Svaka čast. Krajnje adekvatan način da se oda počast jasenovačkim žrtvama. Kod nas Srba važi pravilo: "Ko tebe srbosjekom, ti njega hlebom." Dokaz da smo PRAVI hrišćani. Ljubite ruke svojih krvnika. Možda nekada postanete jedan od njih.

CIA

pre 10 godina

Sta vam je ljudi? Ovo sinoc je bilo prelepo, rekla bih ne samo verski nego i jedan kulturni dogadjaj. Evo ja sam bila sa svojima u krstu. Niti sam ateista nisam ni vernik. Krst je bio pun dece, mladih, starih..jednostavno jedno lepo desavanje u gradu. I sta tu ima lose i cemu toliko negativne energije ovde?
(Neko iz Nisa, 6. oktobar 2013 11:52)

U sustini tebi bilo opusteno zezanje? Lepo desavanje u gradu? Ne znas ni sta ni kako vec da se malo izadje iz kuce? Da sam vernk bilo bi me sramota da stojim pored ovakvih u krstu. Nego, cesto nesto sad spominjete toleranciju. Znate li vi sta je to ili tolerisete samo u 4 zida? Licemerno....Postujem sto verujete, sto ste se okupili i necu pitati (za razliku od vecine vas) koliko je nesto kostalo. Vasa stvar, a ja nemam pravo da pljujem ni po cemu. Kad biste vi mogli da budete tolerantni kad je neko drugi u pitanju cela prica bi imala nekog smisla.

Jan

pre 10 godina

Ух, како је противницима Божјим тешко да гледају овај велики тријумф Хришћанства! Неки од коментатора на б92 ће експлодирати од муке. Мање мржње браћо, нарочито ви који проповедате равноправност на сваком кораку.
(Фармер, 6. oktobar 2013 12:54)

....Čim vidim da neko piše ćirilicom odmah znam koliko je sati. Ovo nije nikakav trijumf hrišćanstva, većina našeg naroda su licemeri koji ne uvažavaju hrišćanska pravila, oni su se tu okupili više ceremonijalno jer se eto nešto dešava u njihovom gradu. Ove komentare što čitaš shvati kao kritiku prema licemerstvu crkve i paganskom primitivizmu našeg naroda koji nije u vezi sa Bogom.

neobavešten

pre 10 godina

sve ovo je fantastično, proslava 1700 godina Milanskog edikta, para za organizaciju se ima. nije bitno koliko košta itd. ono što mene zanima jeste čemu ovolika proslava? zbog toga što se car Konstantin rodio u Nišu? a jel bio Srbin i pravoslavac? koje strane delegacije su došle( sem onih patrijarha i ovih iz Bosne) da uveličaju proslavu? ovo je samo jedno obično gubljenje vremena i novca koji je potrebniji ovoj siromašnoj zemlji.

from Serbistan

pre 10 godina

koliko vas prezire svoju zemlju , a mukice nemaju drugu i jos kad god nesto ucinimo pa makar to bilo i malo, ovi nas ozrace..... pa dajte molim vas ako ste bar iole obrazovani a delite stav da za vas u Srbiji nema buducnosti, pokusajte nefde vani a ja vam u tome zelim srecu od srca!

Nislija iz Nemacke

pre 10 godina

Najpre, cestitke Nislijama i svim vernicima, ne samo pravoslavnima, ovaj veliki praznik! Hriscanski je oprastati, mada razocarava ovolika zloba ljudi koji i Nazisam pominju ovde! Uzas! Koliko mrznje i netolerancije...?!
Ipak, gledajmo napred, mirimo se, volimo se, postujmo se svi, budimo tolerantni prema svima koji su drugaciji od nas.
Pozdrav!

Nemanja

pre 10 godina

Molim ljude koji o ovome nemaju pojma i nikakve veze da ne lupetaju gluposti i na taj nacin podrze ovakav veliki dan..svi ovi koji lupaju prazne price dalako su od svega ljudskog,pravog i istinitog na ovom svetu..

katica

pre 10 godina

(Voland, 6. oktobar 2013 20:04) Volande nadam se da će i ovaj moj komentar pomoći da se stigne do brojke 666
Ps. kandila, tamljani i sveće da i dalje neometano zaglupljuju onaj jadni i nesrećni narod te da proivode talibane i u 21 veku.

Bravo za Nis i Nislije!

pre 10 godina

Hvala dragom Gospodu Bogu sto nam je dozvolio da se ovako veliki dogadjaj odigra na srpskom tlu! U ova teska vremena, zaista nam je najpotrebnije da Gospod da se Srbi vrate svojoj Pravoslavnoj Veri i da ih vise ne razdiru nesloga i kojekakve propagande! Hvala Svetom Savi, Svetom Simeonu Mirotocivom, Svetom Caru Lazaru, Svetoj Petki, Svetom Vasiliju Ostroskom, Svetom Petru Cetinjoskom, Svetom Varnavi, Svetom Justinu, Svetom Nikolaju, Svetom Jovanu Sangajskom, i svim ostalim nasim Svecima koji se mole Gospodu da nam oprosti nase grehe!

Goran

pre 10 godina

Umesto da ucine proslavu Milanskog edikta glavnim dogadjajem Hriscanstva u ovom veku, umesto da organizuju velik skup svih hriscanskih cerkava, sta ste uradili, dragi popovi? Skroman skup pravoslavnog kluba, u koji nije dosla vecina pravoslavnih patrijaha (ukljucujuci bugarskog, rumunskog, gruzijskog itd.) Jos jedna propustena prilika za promovisanje Srbije. Mislio sam da je Irinej pametniji nego Pavle, ali sad se vidi istina. Isti je prostak i neznalica kao njegov prethodnik.

Бојан Илић

pre 10 godina

Jonas?!
Nema veze Crkva sa Isusom ako si drugacije "hriscanske"veroispovesti!
Svako tumaci na svoj nacin, i to je ok!
A da bi shvatio srpski nacionalizam, moras da budes prvo Srbin, i ne da ga vezujes za "fasizam", koji nema veze sa srpstvom!

Neko iz Nisa

pre 10 godina

(CIA, 6. oktobar 2013 13:13)
Sta je tebi covece? "Da sam vernik bilo bi me sramota da stojim pored ovakvih u krstu"? Gde ode ti ej? Sta zamisljas? Budi malo pozitivan. Uostalom, ako ti se sedi kod kuce, sedi. Sta tebe briga zasto sam ja izasla iz kuce i bila deo toga sinoc. Svasta

Milos Obilic

pre 10 godina

"Ne želim da mi paradiraju ulicom, nemam ništa protiv, ali neka ostanu u svoja četiri zida, tamo neka rade šta hoće"
Malo si se prevario decace.Znas da je vazno ko kaze,a ne sta kaze.Grupa koju ti zastupas,apsolutna je manjina u Srbiji,kao i oni dijametralno suprotni vama.Ajde da ne budem grub:nebitni ste i vi i oni.

mrfreedom

pre 10 godina

Lepa slika, lepo je da su se skupili sa lepom energijom u cast Boga, jer tom gradu i fali tako nesto. Steta je i zalost sto i katolicko obelezavanje nije bilo medijski propraceno i najavljivano u medijima. Nego su se svi u vodjstvu Nisa poprilicno trudili da se i ne desi. Od gradonacelnika, turisticke organizacije do fudbalskog kluba Radnicki. A dogadjaj se uopste i desavao jer je Katolicka crkva odlucila da katolicki centralni dogadjaj bude u Srbiji, iako Milanski edikt nije potpisan u Nisu vec u Milanu, kako mu i samo ime kaze, i nije samo Konstantin bio potpisnik. Za one koji ne znaju, odluceno je da bude u Srbiji da bi se dala mogucnost zarade i marketinga za turizam. Medjutim, zbog sveopste pohlepe gradskih mocnika koji su zeleli da se procentualno ugrade u sve, opstruisali su citav proces i dolazak veceg broja hodocasnika je izostao. Na kraju je uopste odrzan jer je Vucic morao da intervenise. Sto je steta za grad Nis i Srbiju koja da je bolje marketinski pokrila taj dogadjaj, mogla imati poprilican broj inostranih posetilaca, pa shodno tome, i zarade.

ljilja

pre 10 godina

koje s...e sve to sa popovima i crkvom, bljak! a danas na jutarnjem programu dvogodisnja devojcica Nikolina, nema sest-sedam kila, sa tumorom na mozgu. doneli je roditelji i pokazuju je javno tako jadnu, mole za pare za operaciju... pravoslavna crkva za tu jadnu decu nema para, a ima za trandebale i ostale gluposti, sramota bre

taksista

pre 10 godina

Preostaje još samo da svaka samoposluga, kiosk, taksi vozilo, javno, a bogami i privatno, preduzeće, zgrada sa više od 4 sprata, park a obavezno i apoteka dobiju po svog redovnog popa, pravoslavnog naravno, da građani mogu da “ostvare tako ustavno pravo na slobodu veroispovesti”.

Meni popovi moraju da plate taksi, ne dam napolje bez novca, dosta je bilo.

south_park

pre 10 godina

Prvo su pojedinci izmislili totalnu glupost, pa su onda ubijali siroke narodne mase jer su iste poverovale i primenjivale tu glupost, pa su onda oni sami ozvanicili tu glupost, pa sad narodna masa proslavlja to ozvanicenje...ironija je najbolja kad nastane tako slucajno, spontano...

Nema na čemu

pre 10 godina

nepismenim i neobrazovanim stvorovima koji igrom slucaja hodaju ovom zemljom trebalo bi da bude zabranjeno da komentarisu na ovom sajtu...samo unakazavaju ovako lepu vest
(rp, 6. oktobar 2013 10:16)

Nemoj mi reći da misliš da si ti pismen? U slučaju da ti je promakla informacija - na početku rečenice ide veliko slovo, a na kraj rečenice dolazi interpunkcija.

brebaki

pre 10 godina

...Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je uveo pravila, norme i zabrane u iskonsku veru koji svaki covek ima u sebi...

Furda

pre 10 godina

Ne znam šta traže nevernici i šizmatici na ovoj proslavi? Više ljudi dođe na doček nekih što šutaju, udaraju, hvataju loptu. Takav smo narod i takvu sudbinu biramo.

Realko

pre 10 godina

Ajme meni verske slobode?! Daj bre kako ih nije sramota?! Stvarno, spaljivali su jeretike, vodili krstaske ratove, proganjali bogumile, radili su sve ono sto su pre hriscanima radili. O majko ovo je stvarno atak na zdrav razum

andreas kisser

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.
Пре 1700 година Цар Константин је Миланским едиктом потврдио оно што је већина Јужних Словена на Балкану већ прихватила: да је хришћанство ИСТИНА и духовна надоградња на темељима предхришћанског веровања наших предака, који су на прво место стављали : сунце, природу, кружење 4 годишња доба,....
(ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА, 6. oktobar 2013 12:04)

ja zaista ne znam ko finasira i kome je u interesu propagiranje ovakvih gluposti i nebuloza koje se na zalost sve vise i vise primaju medju prostim i slabo obrazovanim ljudima u srbiji? smejemo se makedoncima za spomenik aleksandru u skoplju i bosancima za piramide u visokom, a sami verujemo u jos vece ludosti. stari provereni recepti DB i milosevica - zaglupi masu da bi glasnije blejala. inace vezno za vest, fotografija deluje mocno, a ne vidim nista sporno u proslavi. komentari tipa da je novac trebalo dati u dobrotvorne svrhe su toliko cinicni, prizemni i besmisleni da ih jedva vredi pomenuti.

Seka

pre 10 godina

Sve u svemu, dobrodošli u Srbiju. Zemlju gde je i sam Ustav u kontradikciji sam sa sobom (članovi 7. i 11.) pa zbog toga nije ni čudno što ga ni sama država ne poštuje, sve u cilju ulizivanja zatucanom, neobrazovanom, nazadnom većinskom delu biračkog tela.

memetique

pre 10 godina

Ah, dragi verujušči: mi, neverujući, ne komentarišemo na vašim sajtovima na kojima prepričavate davno opovrgnuta "učenja" i bajke za odrasle - svakodnevno vaši pastiri truju javni i medijski prostor logikom utemeljenom na dimu tamjana i štivima koja eventualno imaju isključivo književnu vrednost; moraćete ovde čitati i komentare koji ne "usklikuju s ljubavlju" vašim uzletima religijskog sujeverja, jer sinod (još) nema privilegiju da se jedini čuje i sluša, iako mu je politička fauna omogućila uticaj "crn, da crnji ne može biti" u jednoj, Ustavom definisanoj, sekularnoj državi. Petingujte svoje brojanice i lupajte minuse, naći ćete već načina da se preporučite svom božanstvu za post mortem ekskurzije kod ordinirajućih duhovnika. Već je suština rečena:
"Ne želim da mi paradiraju ulicom, nemam ništa protiv, ali neka ostanu u svoja četiri zida, tamo neka rade šta hoće."
(Mirko, 6. oktobar 2013 09:52)

Ana

pre 10 godina

E, da, u prethodnom komentaru sam propustila da napišem da ne mislim ništa loše o fotografiji koja je gore postavljena niti o ljudima koji su učestvovali u toj akciji. Kritikovala sam samo državu i ministarstvo kulture u prethodnim sazivima. Inače, prizor je prelep i oduševljena sam što se bar jednom dogodilo u Srbiji da se toliko ljudi okupi a da povod nije Sekin koncert, utakmica, miting ili nešto slično, već da pošalje neku lepu poruku.

hrabren

pre 10 godina

Koji naslov da čovek ne poveruje koje licemerje i laž ovi mogu izustiti.

Milanski edikt nije doneo verske lsobode već je hrišćanstvo proglašena za državnu religiju , a ti je velika razlika je su upravo hrišćani posle toga ukinuli sve verske slobode i sve hramove i verska obeležja pagana porušili , a onda krenuli po prvi put na progon Jevreja.
Znači minaksi edikt je dokument da su došli na vlast oni koji su ljudskom rodu život upropaštavali vekovima i odvratno ga tiranisal,ubijali i pljačkali , eto to je minaski edikt doneo.

Ovde na komentarima je nasmešnije čitati ove pravoslvne fanatike kako oni koji ne ližu skute popovima zapravo titovi partizani i komunisti , a oni ne znaju da je komunizam slika i prilika hrišćsnke tiranije , jer koja je razlika u obožavanju slike Tita i Staljina gde to koristi državni aparat , i obožavanju slike Hrista i sv.Save gde popovi kradu pare , a ranijih godina su spaljivali ljude i masovno ih ubijali.
Pa nema nikakve.
... hoću reći da je to identično isključivanje mozga i predavanje oficirima u mantiji ili sa partijskom značkom poptuno je svejedno , jer time se svesno prepuštaš tiraniji uma i neslobode svakog čoveka.

Rhyzm

pre 10 godina

Tvrdite i nadate se da ne postoji jer je tako lakse, a `cinjenica` je drugacija. Nisam bio na Sokratovom casu, eto za mene on ne postoji.

Stari Sloven

pre 10 godina

Milansk edikt doneo verske slobode, pre ce biti da je doneo mracni srednji vek. Verska sloboda u vasem slucaju je prislino pokrstavanje starih slovena i ostalih naroda, rusenje tudjih hramova i sirenje ultimativne istine, oko koje se vi, koji ste pod istim krstom, i sami ne slazete. Vreme je da se religija penzionise.

ROKER

pre 10 godina

Očekujemo i zahtevamo brzu i odlučnu reakciju nadležnih državnih organa, toliko puta javno zavetovanih na zaštitu najvećeg bogatstva koje imamo, naše dece.

Dopustite ovoj deci da ne budu zloupotrebljena od jedne, u ranom srednjem veku zarobljene, verske zajednice i dopustite im da odrastu slobodni od indoktrinacije, nametanja dogmatskih neistina.

Sg

pre 10 godina

@jonas Samo si nam ti nedostajao, da nam ti drzis slovo o Hristu.Ti i slicni tebi, da imate obraza nebi se oglasavali, na ovim nasim portalima.Vi da znate nesto o veri, nebi imali Jasenovac, Jadovno i sve neprebrojane jame.Ako ni po cemu, bar zbog tog stradanja smo blizi Hristu nego vi.

Rokatanski

pre 10 godina

Ja lično, ovde imam drugačiji pogled od većine pravoslavnih hrišćana, a i rimo-katoličkih. Za mene je "sramota" da je trebalo tri veka da prođe, da bi Hristovo učenje postalo "zvanično". Pravi hrišćani su bili uglavnom u ona prva tri veka, kada su stradali za veru. Treba slaviti 20 vekova hrišćanstva, odnosno dva milenijuma od Hristovog boravka na Zemlji. Ovo je čisto svetovna, a ne duhovna stvar. Proslava Milanskog edikta je dokaz da ljudima treba mnogo vremena da "dođu u pravu pamet".

Nataeos

pre 10 godina

zamolio bih ateisticke fundamentaliste (kojima je ovo izgleda omiljeni forum) da nauce da je Milanski edikt prvi zvanicni dokument u istoriji koji je legalizovao slobodu veroispovesti. nema razloga da stoga vredaju tudja religiozna osecanja ako vec vole da se pozivaju na slobode I tolerancije.
(Ritter, 06. oktobar 2013 16:14) kad je tolika sloboda, tolzrancija itd.. Gde su onda katolici ( papa a ne samo poslanici) , gde su sve ostale hriscanske crkve? A jeste, nemoze: jeretici!!

Orwell Djordje Vegan

pre 10 godina

Simbolicki, ovo nije krst, vec crna rupa sa 4 kraka. Veoma negativno. Zaista me sablaznjava cinjenica da toliko religiozno nepismenog naroda hrli da daje podrsku SPC, koja se u delima odavno odrekla originalnog Hristovog ucenja. Ovim narod pokazuje bespogovornu pokornost svestenicima, ne zahtevajuci promene u toj propadajucoj instituciji. Na kraju Biblije u Apokalipsi se savetuje ljudima da izadju iz crkava da ne bi propali zajedno sa njima. Zaista, kako je mudrost Bozja svevideca i prorocka za vecna vremena naspram ljudske iluzije.

Batko

pre 10 godina

A koliko je ovo nas kostalo, da ostavimo po strani pravoslavlje, sto se to ne kaze? Jao ljudi ovo je samo magla, narod nema leba da jede, bolje da su pare dali da se ljudi zaposle, ili da se napravi neki put ili skola, ovo je bilo zaboravice se i nema niko od nas nista od toga ne zanosite se.

Srle

pre 10 godina

Nije doneo verske slobode ! Trebalo im je oko 70 godina da nakon Milanskog edikta koji je dozvolio da postanu religija ravnopravna sa ostalima zabrane sve ostale da zabrane sve ostale osim Hriscanstva.
Nakon toga uzimali su monopol na znanje, spaljivali na lomacama, pokretali ratove, smenjivali i postavljalli kraljeve i dinastije, ubirali poreze ... Toliko o verskim slobodama koje su doneli.

dekii

pre 10 godina

U pitanju je verski obred koji se plaća iz opštinskih budžetskih sredstava, što je direktno i flagrantno kršenje principa sekularnosti, pa samim tim drastično kršenje člana 11. Ustava Republike Srbije.

Ko ce za ovo da odgovara poreskim obveznicima.

Zna se NIKO, ALI BAS NIKO........................

ZloupotrebaDECE

pre 10 godina

Unicefova Konvencija o pravima deteta, čiji je potpisnik i Republika Srbija, nedvosmislena je:

– dete je svako ljudsko biće koje nije navršilo osamnaest godina života;

- države su obavezne da svoj deci obezbede poštovanje svih prava i da spreče diskriminaciju i kažnjavanje, bez obzira na rasu, boju kože, pol, jezik, veroispovest, političko ili drugo uverenje, nacionalno, etničko ili socijalno poreklo, imovinsko stanje, onesposobljenost, rođenje ili drugi status deteta, njegovog roditelja ili zakonskog staratelja;

- u svim aktivnostima koja se tiču dece, a sprovode ih javne ustanove, najbolji interes deteta mora biti od prvenstvenog značaja;

- pravo slobodnog izražavanja mišljenja dece je neprikosnoveno i mora se poštovati i po pitanju savesti ili veroispovesti;

- nedopustivo je mešanje u privatnost, porodicu, dom ili prepisku deteta, kao što su nedopustivi i nezakoniti napadi na njegovu čast i ugled;

- dok je pod brigom roditelja, zakonskih zastupnika ili bilo koje druge osobe koja se brine o detetu, dete mora biti zaštićeno od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povređivanja ili zlostavljanja, zapostavljanja ili nemarnog postupanja, maltretiranja ili eksploatacije, uključujući seksualno zlostavljanje.

Nikada vise vernik

pre 10 godina

Nedopustiva indoktrinacija dece odabrane kaznenom, prisilnom metodom „po 10 iz svakog razreda“, a koja se u srpskim školama kroz nastavu veronauke sprovodi već više od decenije, tako doživljava kulminaciju u bizarnom ritualu sahranjivanja sekularne države, proslavom donošenja Milanskog edikta, dokumenta koji nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa gradom Nišom ili Republikom Srbijom

sefan

pre 10 godina

Učešće u ovom bizarnom lobotomiranju neće, naravno, uzeti bolesna deca i ona deca koja čekaju donacije da bi mogla da odu na neophodne operacije. Za njih crkva nema ni vremena, ni razumevanja, a svakako nema ni potrebu za njima. To nije interesna grupa, već tek konkurencija koja može da ugrozi zahvatanja iz budžeta za sumanute manifestacije, luksuzni vozni park, kičerski šljašteće dvore, penzije i salone nepristojno skupih verskih đinđuva na ekskluzivnim lokacijama.

jovan

pre 10 godina

Čeka li nas danas u Srbiji XXI stoleća, ponovo divljanje vernika, poput onog kada je pre nekoliko decenija Bertran Rasel, oštri kritičar verskih zabluda, postao predavač na Gradskom koledžu u Njujorku? Da li ćemo ipak biti spremni, kao društvo i kao pojedinci, da napokon kažemo odlučno “dosta!” ovom neustavnom, nesekularnom, a svakako i necivilizacijskom uplitanju neobrazovanosti, dogmi, neznanja i anahronih učenja u nauku, koja Srbiju mora da povede ka napretku?

dragan

pre 10 godina

E sad posto ste decicu uvukli u krst sad mozete mirno i sa oruzjem pozeljno vatrenim da otpratite svoju decicu do vrtica ili skole jer vam je to donela na vase zadovoljstvo -VERONAUKA.Dragi pravoslavci za PRVI JANUAR da vas nevidimo u prodavnicama jer ste u postu.Il je kod Isusa uvedeno samoupravljanje tj radim sta hocu.

Cogito ergo sum

pre 10 godina

Sigurno se ne bi okupili u ovolikom broju da je trebalo da protestuju zbog gladi, bede, partijskog zapošljavanja, Pahomija i Amfilohija, vršnjačkog nasilja, urušavanja školstva, zdravstva, sudstva, institucija, vaspitanja, morala.

O nastanku sveta i moralnim vrednostima čoveka, uči se od nauke, etike, filozofije, umetnosti, a ne iz verskih knjiga ili od popova. Religija je najstariji, najunosniji i najopasniji biznis u istoriji čovečanstva.

Razumem verovanje u Boga, kao u tvorca svega što postoji. Ali, ne razumem banalizaciju tog verovanja, u vidu dede s bradom, bezgrešnog začeća, surovih dogmi, pakla i raja, besmislenih verskih obreda, sramno raskošnih hramova i finansiranja popova i njihovog izdizanja iznad zakona i države.

Ateisti su neshvatljivo tihi i marginalizovani, inače, da su glasni i sveprisutni, verujem da bi već okončali u nekoj inkviziciji, na lomači.

Sima

pre 10 godina

Trošak svega toga platiće, dabome, građani, na papiru sekularne, Republike Srbije, neko iz budžeta, neko tako što će biti prinuđen da igra ulogu još jedne sveće na simboličnom opelu za upokojenje sekularnosti, humanizma, kritičkog razmišljanja i dečjih prava.

Ana

pre 10 godina

Koliko love su samo pukli za tu šaradu, a ne pada im na pamet ni neku crkavicu da daju za proslavu osamsto godina od rođenja Stefana Nemanje, za Vinču ili stari Ras, za bednu spomen-ploču majoru Gavriloviću i braniocima Beograda iz 1914. koju su neki likovi letos skinuli i prodali u staro gvožđe. Rodne kuće Milutina Milankovića i Mileve Ajnštajn se raspadaju, ne može da se nađe jedan sokak da ga nazovu po Momčilu Gavriću, rečnik ne mogu da sastave već sto godina jer im nadležni ne daju ni šuntavu hemijsku, itd, itd, itd....... O zgradi za Beogradsku filharmoniju ili o novcu za rekonstrukciju Narodnog muzeja ili Muzeja savremene umetnosti neću ni da govorim, to je već naučna fantastika. I među toliko izuzetnih Srba, ko je, bre, taj Konstantin, pa da to mora ovako pompezno?...Nadam se da će Tasovac uvesti neki red u to diletantsko ministarstvo.

Ivan

pre 10 godina

U vreme savremenih komunikacija i elektronskih enciklopedija uz malo truda se može doći do pravih informacija. Odnos cara Konstantina prema hrišćanima (zabranjivao je progon) se ne dovodi u pitanje ali on sam je pristao da se krsti tek na samrti. Takođe, hrišćanstvo kao religija je priznato još za vreme cara Galerija ediktom o ravnopravnosti. U to vreme vladari su često uklanjali bliže srodnike u borbi za ostanak ili dolazak na vlast. Potražite koliko srodnika je car Konstanin ubio. Sve u svemu postoje ozbiljne indicije da je Milanski edikt u suštini veoma dobar falsifikat.

brzi

pre 10 godina

Kakve veze ima Srpska Pravoslavna Crkva sa ucenjem Isusa Hrista? Isus je rekao ne podizite mi hramove (Crkve) nego se molite u dubini duse svoje, nema nikakve veze sa katolicanstvom,pravoslavljem i drugim podjelama, i nije bio nikakav zatucani nacionalista, a pogotovo ne srpski. Znaci ucenje Isusa nema veze ni sa Srpstvom, ni a Pravoslavljem ni sa Crkvom
(jonas, 6. oktobar 2013 14:31)

AMIN!! Svaka cast na komentaru..

za pijanku krasan povod

pre 10 godina

Kanonizovani svetac,koji je, politicki vesto, uveo hriscanstvo kao zvanicnu religiju carstva, zadrzavajuci datume proslava staropaganskih bogova pod novim imenima-tako da kad sada slavimo rozdestvo Hristovo,slavimo ustvari rodjenje Horusa...?

Magomed

pre 10 godina

Jel lepo rekao Isus da ne paradirate i ne pravite krstove od sto metara. Srbin cim izadje iz crkve pocne da psuje, krade, pljacka itd....

darth Neshko

pre 10 godina

Khm, khm, ovoliko odusevljenja, a niko da pomene da je pre 13 dana u istom tom Naisusu odrzana i manifestacija koju je organizovala lokalna dijeceza najbrojnije hriscanske Crkve na svetu. Naravno moralo je odvojeno, jer pobogu oni su manjina, a ovo je vecinska proslava, na kojoj je jelte istocni "papa" moskovski, da se ne lazemo, da je samo dosao vaseljenski patrijarh, ovolike halabuke ne bi ni bilo! Nisam protivnik obelezavanja ovoga, tj Edictum Mediolanuma, ali, Konstantin i Licinije nisu ga dali za odvojene crkve, nego za celo Hriscanstvo, za sve koji su hriscani! No izgleda nekome nije islo u prilog da se proslava odrzi zajednicki, pobogu, kako ce da se recimo simbol-simvol vere cita, mi ne smemo da cujemo filioque, tj za nas izgleda ne vazi skidanje anateme, koju su zajednicki skinuli patrijarh Atenagora, i Papa Pavle VI! To sto mi nismo imali patrtijarsiju, a ni autokefalnost te 1054, kada se raskol dogodio, nije bitno.... vazno je da teramo curak!

mnogo smo bitni

pre 10 godina

Srbija i njeni gradjani su juce pokazali celom svetu koliko cene pre svega svoju pravoslavnu veru i istoriju od koje nikada nisu bezali.
(ukile, 6. oktobar 2013 17:26)

Inace, ceo svet je umirao od radoznalosti o tome da li i koliko cenimo svoju veru.

Banja Luka

pre 10 godina

Dakle, jedna od većih naših gluposti koja služi za "opravdano" trošenje para. Počevši od toga da je Konstatnin Nišlija, a izgleda odjednom i Srbin (čovjek je samo rodjen na području danasnjeg grada Niša, sticanjem okolnosti, majka mu je bila krčmarica, a otac na putu kroz provinciju i desilo se, proveo je beznačajan dio svog života u rodnom gradu); Milanski edikt je samo bolje komercijalizovan od Galerijevog iz 311 (doduše, sadrži dopunu koja se odnosila na vraćanje oduzete imovine hrišćanima, prije svega zbog težnje Konstatnina da osvoji istočni dio carstva i da se dodvori hrišćanima kojih je u tom dijelu bilo više); sam edikt se ne odnosi nužno na hrišćane, nego na pripadnike svih vjeroispovjesti, odnosno sve one su izjednačene, tek je Teodosije 380 proglasio hrišćanstvo zvaničnom religijom, tako da bi edikt trebali da slave čak i druidi u Britaniji (doduše njih je hrišćanstvo marginalizovalo, gle slučajnosti...); sam Konstantin nije bio Hrišćanin, na samrti se preobratio (prije svega zbog tog što se mislio da Bog zaštitnik više u životu ne može da škodi, ipak je ubio ženu i sina, a znamo kakvi su Rimljani bili paranoici što se tiče znamenja i vjerovanja); 325 godine je sazvao sabor u Nikeji, na kom je nastalo ono što danas nazivamo Hrišćanstvom (gdje je odbačeno ispravno učenje Arijevaca, gdje je odlučeno kako je živio i umro Isus, gdje su izmisljenje mnoge stvari,te odlučeno kako će pare krasti od naroda), a ironija je što katolička crkva nije prihvatila K. za sveca.

Posebni

pre 10 godina

Nislija sam, i vernik, ali se uopste ne ponosim ovom proslavom. Zapravo, jedva cekam da se zavrsi ova "jubilarna" godina. Vlast je totalno degradirala citav ovaj dogadjaj. Ukrali su 19 miliona samo od pozorisne predstave, najmanje jos toliko za razne "kancelarije", "marketing" i ostalo, i nisu nista ostavili kao spomen za buduca pokolenja. Ratne 1913. godine, vlast je ostavila spomenik Konstantinu koji postoji i danas, a sta je ostalo danas? Mozda krst, (za koji su prisilili djake da nose svece), da zamaskira kradju...

novosadjanin

pre 10 godina

@Rhyzm: "tvrde"? Ne moramo mi da tvrdimo, to je cinjenica. Bojim se da vi koji"tvrdite" da postoji nemate nikakve argumente osim demagogije. To je jos davno Sokrat objasnio i pobio argumentima ali ti nisi bio na tom casu.

jjow.

pre 10 godina

zalite se da vas sikaniraju, a onda vi na ovoj vesti u komentarima sikanirate i vredjate druge, bravo!

Pokazali ste da ste ista ona s**** protiv koje se "borite", isti ste samo ste na drugoj strani.

LOLA

pre 10 godina

Да би "критизери" схватила да Цар Констанин и Милански едикт о ТОЛЕРАНЦИЈИ, припадају српској традицији, прво морају да схвате :
1). да су Срби ПОТОМЦИ СТАРОСЕДЕЛАЦА на Балкану, и
2). да је ПРВА европска цивилизација настала у Подунављу и Поморављу пре 10.000 година (Лепенски вир, Винча, Плочник,..) која је трајала преко 5000 година без ратова међу браћом.....
(ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА, 6. oktobar 2013 12:04)

Ja nisam sigurna da razumem ovo sto pisete, kao ni nasu (blisku) vezu sa dogadjajem i samim Konstantinom. Ja sam ucila u skoli da su Sloveni dosli na Balkan u VII veku, a da smo mi bili jedno od plemena... Jos da pitam nekog ko je upuceniji, jer nista o tome ne pise u novinama - da li se ovaj dogadjaj slavio i 1913.?

VukKaradzic

pre 10 godina

Ako je to predaleko za sećanje vernika i crkvenih čelnika, Milanskog edikta, neka se prisete koliko je muka od strane te iste crkve preživeo Vuk Karadžić, reformator jezika kojim se u Republici Srbiji govori zvanično svugde osim u okviru institucija SPC, ili neka se zamisle nad razlozima koji su Dimitrija (Dositeja) Obradovića naveli da sa gnušanjem napusti sveštenički poziv.

rus

pre 10 godina

mi ko makedonci i aleksandar veliki . . . nesto ne vidim rimskog papu, ili nekog lidera iz zapadnog sveta, sto bi naznacilo pravu ideju milanskg edikta: pomirenje izmedju hriscanskih crkava. ovako, samo drpanje porezkih obaveznika, i promocija narodnjackog tuluma.

Srle

pre 10 godina

uocljivo je da nema patrijarha druge najbrojnije pravoslavne crkve nakon Ruske, Rumunske. ovo je izazvano problemom sto SPC ne dozvoljava normalno funkcionisanje RPC na celoj teritoriji Srbije dok, o cemu opet niko u srbiji ne sme javno da pise i komentarise, cime se vidi moc crkve nad medijima i uticaj u drustvu. Jasno je SPC funkcionise u celom svetu gde smatra potrebnim, ukljucijuci i Rumuniju gde najmanje problema ima. Ovakvo ponasanje SPC i problemi koji iz toga slede narusavaju ugled SPC i smanjuju znacaj ovakvih desavanja koliko god ona realno bila bitna a ovaj definitivno jeste.

I.

pre 10 godina

"Poslali poruku mira u svet". Koji svet? Idite na google, ogranicite pretragu na poslednja 24h, onda vidite gde se pominje ovaj dogadjaj van Srbije. Par rezultata na engleskom, kad ono nasi sajtovi. I jos par hriscanskih blogova, to je to. Dobar pokusaj.

Hogar

pre 10 godina

Voleo bih da cujem sta nasi monasi iz Hilandara misle o ekumanizmu...a ovo mi sve mirise na neku tihu pripremu terena.Eto mi "kao"zajedno slavimo,pa se usred Nisa odrzavaju neke cudne svecanosti meni sasvim nerazumljive kada je u pitanju pravoslavlje,crkva i Srbija.

s.

pre 10 godina

Malo je falilo da nam Bg uzme proslavu,jer je tako drzavni vrh zamislio,ali je gradonacelnik Nisa to sprecio!
(Jos jedan Nislija, 6. oktobar 2013 12:41)

Hvala gradonačelniče, samo nam je još taj cirkus falio.
Još jednom hvala.

konstantin

pre 10 godina

@ТОЛЕРАНЦИЈА и ТРАДИЦИЈА
tacno. anticki grci su ustvari bili anticki srbi. i isus je bio srbin samo ticu molim te....

zoki

pre 10 godina

Nisam vernik, pa mi nije jasno zasto posle toliko vremena crkvene vlasti ili kako se vec zovu ne srede taj kalendar tj dogovore se valjda to i propagiraju dogovor a ne inat posto se ovo sa kalendarima samo tako moze nazvati. Pri tome mislim i na pravoslavnu i na katolicku crkvu.

čovek

pre 10 godina

(Ritter, 6. oktobar 2013 16:14)

lepo rečeno, pitam se da li će se proslavljati i 1700 g. (381 g. n.e.) od kako su zabranjene sve druge religije osim hrišćanstva ... naravno crkva nije imala nikakve veze sa tom zabranom :) ...

I nije problem što crkva slavi neka svoje svečanosti ... evo i McDonalds slavi 25 godina ... znači to je OK ali problem je u tome ko to finansira !

Jevandjelje po Mateju

pre 10 godina

I kad se moliš Bogu, ne budi kao licemeri, koji rado po zbornicama i na raskršću po ulicama stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaista vam kažem da su primili platu svoju.

A ti kad se moliš, uđi u klet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svom koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.

precanin

pre 10 godina

Juce od dragog nam predsednika Srbije cujemo da je Konstantin udario temelje drzavi Srbiji !? Siguran sam da pored ostalog sto nam deca uce u skolama treba obavezno ubaciti novo otkrice koje nam nas predsednik otkrio ! Ne bi me cudilo da prilikom proslave iduce godine saznamo da je Konstantin bio Srbin Pravoslavne vere na opste zadovoljstvo i radost Srba ! E sad, kako ce to dusmani primiti, njihova je briga , mi smo duzni da svetu objavimo istinu , sto nam je i duznost na koju treba da budemo ponosni i najradosniji na kugli zemaljskoj(kako kaze Vucic)!!! Gledam neke stare istorijske karte toga doba , al ne nadjoh Srbiju, Serbia, Servia , ne znam kako se pre zvala jer jos nije nije bilo Srba , tj. jos se nisu naselili na Balkansko poluostrvo. Ili se Srbi zvali drugacije, al su dobili ime po teritoriji koju su naselili koja se zvala Srbija i od tada se zovu Srbi !? Nesto je bilo , sta i kako cucemo, do tada mozemo samo da nagadjamo ,dok nam ljudi od struke ne kazu istinu !

Miki

pre 10 godina

Unapred hvala B92 što će mi omogućiti da kažem da se ove godine navršava 900 godina od rođenja (1113.g.) Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića, tvorca moćne srpske države u srednjem veku! Toliko, da se ne zaboravi!

Imanuel

pre 10 godina

Podelio vreme na pagansko i hrišćansko? Možda, ali tako da se hrišćansko vreme toga dana završilo i pagansko počelo. Slavite dan kada je Isusovo učenje zaboravljeno, a interes velikih i moćnih sahranio ljubav prema malima i odbačenima. Neznalice.

Marko

pre 10 godina

Ni ja ne podrzavam sve ovo, ali za vas koji pitate koja je to islamska anglikanska crkva, proverite tekst jos jednom. Pise islamska , anglikanska zajednica, a ne islamska crkva.

Nataeos

pre 10 godina

"Liturgiji prisustvuju državni vrh Srbije, koju predvode predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta."
Islamska anglikanska crkva?? Ajde!

povrsni svet

pre 10 godina

@Homo internetus
Verovanje u boga ne mora nuzno da bude takvo kako ga ti zamisljas. Komentarom si potkacio neke od najvecih filozofa i naucnika danasnjice, ali mozda ti imas neka saznanja koja oni nemaju. Licno sam agnostik, ali rugati se nekom ko veruje u boga (ne mislim pri tom na religiju, a pogotovu ne sujeverje i sl) je manje-vise diletantski. Ali eto, pobrao si pluseve, tvoj ego je zadovoljen i sada mozes mirno da utones u "realnost" bez previse udubljivanja. Uzdravlje;)

citalac

pre 10 godina

Eto, toliko od nas.
Skoro tri godine smo pisali i najavljivali kako ce ovaj dan biti prilika da pokazemo kako smo bitni. Kako cemo okupiti bezbroj bitnih ljudi iz sveta. Kako ce doci ovaj i onaj. Maltene postacemo centar sveta. A skupi se samo nekoliko davno vidjenih ljudi koji obilaze ovakve svecanosti.
Eto to smo mi.
Mozda , neki drugi Srbi, mnogo bolji ljudi nego sto smo to mi, za tri stotine godina pametnije budu ziveli i okupe na proslavi 2000 godina hriscanstva zaista velikodostojnike iz citavog sveta. Ako uspeju u tome bice to znak da nesto kao narod vredimo. Ako nas uopsze tada i bude bilo.

Joe

pre 10 godina

da je Isus bio pogubljen u nase vreme, vernici bi mesto krsta oko vrata nosili elektricnu stolicu ? krts je tuzni simbol necijega stradanja tudjom greskom

Bogumil

pre 10 godina

ako je car Konstantin tako vazan , zasto se slavi zajedno sa svojom majkom Jelenom, pa im i pod tim nazivom i crkvu podigose ? Kako mozemo saznati preko googla, Jelena je bila "niskog roda", tj. krcmarica iz Niske banje, koja je 300g posle Isusove smrti pronasla krst u Jerusalimu na kome je navodno Isus razapet. Njen uticaj na Konstantina je bio veliki i ona je postala hriscanka daleko pre Konstantina, te je ovaj pod njenim uticajem i primio hriscanstvo, ali tek na samrti. Takodje je uticala na sve bitne odluke Vaseljenskih sabora na kojima se ustvari uoblicavao Novi zavet kakvog danas poznajemo. Uoblicavao se na nacin da pogoduje carskoj vlasti jer je ta religija postala Vlast vec dugo izoblicenog Rima.

46

pre 10 godina

@
(Njofra, 6. oktobar 2013 11:31)

Evo je vasa cuvena ljubav na delu.Ipak pokusavam da uverim sebe da si ti samo pojedinac,da ostali vernici nemaju takav stav.

Takav govor,slican kao tvoj je imao i Hitler koji je jevrejima isto tako porucio da u njegovoj zemlji nema mesta za njih i da su gotovi.

Kakve su vam ideje tako se i nazivajte.

Vladica

pre 10 godina

Ovi nasi vozaci dzipova da su iole preispitali sebe - na ovu proslavu bi pozvali i katolickog Papu - kao predstavnika mnogo vece skupine hriscana od SPC, a samim tim pozivom svi znacajni i beznacajni bi jurili da se pridruze skupu. tom prilikom bi se moglo popricati i o pomirenju i ako ne ujedinjenju, onda barem zblizavanju svih hriscana.... ali, ocigledno ovim nasim vozacima dzipova, audija i BMW-ova je bitna samo samopromocija i nabavka novog ML-a... pateticno i jos tuznije sto je i drzava toj grupici ocigledno sakom i kapom dala para iz budzeta, a sada ce da seku na prosveti, zdravstvu, policiji.... pateticno

Misha

pre 10 godina

"Danas obeležavamo veliki istorijski događaj ... koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko"

Pa nije podelio tada, već je upravo tada paganstvo samo zaogrnuto u formu hrišćanstva.

Lepo to objasni načelnik prosvete knež. Srbije - Ljuba Nenadović:

“I podiže se nauka Hristova iz Jerusalima, kao sunce iz mora, da obasja zemlju, da uništi svako tiranstvo i svaku čovekovu nečovečnost, i da osnuje društvo ljudsko na ljubavi prema bližnjima. Rim i njegovi idoli i pristeri, potreseni iz osnova takvom istinom, zatreptiše i raspeše Hrista i njegove najbolje učenike; a hiljadama onih što su u nauci Hristovoj spasenje i utehe tražili, pobiše ili ih divljim zverovima predadoše. No zalud! Rim je u toj borbi pao.

Kad kažem da je Rim u toj borbi pao, neistinu govorim. On i sada vlada. Njegovo carstvo dalje se sada prostire nego što je bilo kad su cezari po njegovim ulicama hodali. Njegovo oružje nije više od gvožđa. Rim, kad je postao nemoćan da silom grabi ... pretvori se u samu blagost i dobrotu, pretvori se u svetinju. Kad vidi da mu se uzalud protiv hrišćanstva boriti, pretvori se u najžešćeg hrišćanina: prelije Jupiterovu statuu u kip svetoga Petra, ... na nehrišćanske obeliske i stubove podigne krstove i kipove apostola; Rim je prekrojio odeždu u kojoj je služio idolimа. ... I kad se nađe kakav Hus, ili kakav Luter i Kalvin, te podigne svoj glas protiv Rima, ... ko je protivnik Rima i interesa njegovih kaluđera, mada je dobar hrišćanin, to je otpadnik od Boga."

grom

pre 10 godina

Podilaženje bahatim nasrtajima crkve na dostojanstvo dece predstavlja najnižu tačku, ionako sveprisutnog, moralnog i ljudskog posrnuća čitavog društva. Atakovanje na decu, tu tako često isticanu „budućnost države“, u pokušajima da se programiraju kao lojalni sledbenici jedne verske zajednice, a uz pomoć organa lokalne i državne vlasti, predstavlja zločin bez presedana. Kršenje ustavnog principa sekularnosti od strane državnih i organa lokalne samouprave samo je jedno u nizu besprizornih gaženja odredbi koje bi trebalo da srpsko društvo svrstaju u red savremenih.

MarkoBG

pre 10 godina

Lepo je odžano i nadam se da će i danas biti lepo i svečano kako i dolikuje.

Ali treba pomenuti i Liciniusa (rođen u Zaječaru), koji je bio ko autor Milanskog edikta. Iako je bio suparnik Konstantina prvog, Licinius je upravljao istočnim delom Rimskog carstva, a Konstantin prvi zapadnim delom carstva.

I ne treba smetnuti sa uma da je Konstantin prvi hrišćanstvo prihvatio tek 337 u Rimu, na samrtoj postelji. Kada je prvi put i kršten. Celog života je bio "pontifex paximus" i paganin.

stole srbin

pre 10 godina

Odobren je da pokušaj da se molitvama preseli u nekakvu srednjevekovnu srpsku državu, u kojoj bi bili progonjeni svi oni koji se ne uklapaju u norme verskog radikalizma. Kako nauka još uvek nije u stanju da osmisli takav vremeplov, očekujemo da se radikalni vernici i fanatizovani ljubitelji bajki iz Bronzanog doba prilagode veku u kome žive i načelima slobodnog društva u kom obitavaju i čije privilegije koriste da šire svoje štetočinske zablude.

Voland

pre 10 godina

(Srbija zemlja puna Sekti, 6. oktobar 2013 21:13)

Ja nemam ništa protiv Hrišćanstva, ali imam protiv nametanja jedne istine, imam protiv zaglupljivanja naroda, imam protiv onih koji se ne drže Hristovog učenja a tako strasno ga nameću.
Imam i protiv Biblije dosta toga. Ako smo svi postali od Adama i Eve onda smo deca incesta, incest mi se ne sviđa nikako.
Imam i protiv Boga, ako je svemoguć zašto ne uništi Đavola ili su njih dvojica dva lica jedne osobe.
Isto tako mi se ne sviđa bogatstvo sveštenih lica, bogatstvo i raskoš crkava a valjda je Isus Hristos rekao "Lakše je kamili kroz iglene uši proći nego bogatašu u raj ući.
Imam protiv licemerja crkve, 50 miliona eura , samo hram Svetog Vasilija Ostroškog uplati srpskoj pravoslavnoj crkvi godišnje. To je oko pedeset miliona obroka za bolesne, stare, nejake, sirote...
Gde je pravda hrišćanska, gde je dobrota hrišćanska, gde su nestali ideali jednakosti.
Negde sam pročitao da je Isus Hristos bio prvi komunista, a crkva komunistička država. A sada je crkva životinjska farma, sveštenici su svinje a Isus Hristos je konj Bakster ili Bokster zaboravio sam kako ga je DŽordž Orvel nazvao. Svi smo ravnopravni samo su svinje ravnopravnije i bogatije.

Haha

pre 10 godina

Konacno i popovi nesto pametno da kazu. Treba prvo sebe da preispitate, ili jos bolje, ima ljudi koji mogu da vam pomognu, samo treba da im se obratite :D

Aleksej

pre 10 godina

@Srbija zemlja puna Sekti,... Kakve veze ima ovaj dogadjaj u Nišu sa Bogom?I ko to u ovim komentarima pokušava da dokaže da nema Boga?Koliko ja vidim ovde se kritikuje Srpska Pravoslavna Crkva,pa nije valjda da ti kao vernik veruješ ovim našim današnjim popovima.

CIA

pre 10 godina

@Farmer Tako je! I ja vama kazem "manje mrznje braco". Ne mozes jednog dana vikati "Sodoma i Gomora" a sutra pricati da se manje mrzi,kontradiktorno je.

srndać

pre 10 godina

u tekstu pise da su na proslavi i predstavnici "islamske anglikanske crkve". pa molim ako neko nesto zna o njima, da i napise. hvala.

zmitjkoe

pre 10 godina

Svaka cast, Nis je centar duhovnosti.
(zg, 6. oktobar 2013 20:24)

Ne samo to nego je bio i vrlo duhovit, narocito za ljubitelje crnog humora, kiselog osmeha, burleske, vodvilja, tragikomedije, uvertire za operete u tri cina materine, samo sa pauzom za pusenje izmedju cinova i poza.

Misha

pre 10 godina

> Hvala Svetom Savi, Svetom Simeonu Mirotocivom, Svetom Caru Lazaru, Svetoj Petki, Svetom Vasiliju Ostroskom, Svetom Petru Cetinjoskom, Svetom Varnavi, Svetom Justinu, Svetom Nikolaju, Svetom Jovanu Sangajskom, i svim ostalim nasim Svecima koji se mole Gospodu da nam oprosti nase grehe!

I ovo nije mnogoboštvo zavijeno pod plašt hrišćanstva?

Sada se ti preobučeni pagani protiv porođajnih muka mole Velikomučenici Katarini, Mini Egipatskoj protiv tresućih i drhtavih bolesti, Kononu Baštovanu protiv velikih boginja, svetom Sadoku protiv naprasne smrti, svetom Artemiju protiv kile, svetom Jovanu Vojniku za povratak ukradenih stvari, svetom Trifunu za povratak izgubljenih stvari, svetom Nikiti protiv udara groma, a svetom Pajsiju Velikom za izbavljenje nepokajanih duša iz pakla, itd.

A Isus jasno govori:

"A vi se ne zovite ravi; jer je u vas jedan ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima. Niti se zovite učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos. A najveći između vas da vam bude sluga..." (Matej 23,8-11)

Apostol Jovan se dva puta poklonio anđelu, i oba puta je bio ukoren rečima “Bogu se pokloni!” (Otkrivenje 19,10; 22,8). Takođe, kada se neznabožac Kornelije poklonio apostolu Petru, bio je ukoren rečima: “Ustani, i ja sam čovek.” (Dela 10,26)

I sada neka mi neko kaže da pravoslavlje jeste pravo sleđenje Isusovog učenja!