Stanković: Nije vreme za referendum

Beograd -- Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da referendum o sporazumu s Prištinom u ovom trenutku nije realan.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Sta bre ovaj hoce?

  Vidi strucnjak,ako se na referendumu izjasnimo da treba da izginemo ko leminzi,tako ima da bude,ako se ispostavi da Srbi ne zele u EU po cenu Kosova i metohije vala i tako ima da bude.

  Bice ili referenduma ili 6. oktobra sa mnogo zrtava,znate vi sve ono sto ne pricate u medijima.Ovo nema sanse da prodje tek tako.
  (Lalegator, 22. april 2013 20:56)

  # Link komentara

 2. ova vlada naucila iz svoje greske, Z4 nisu prihvatili i zna se sta se desilo, i dobro je sto su prihvatili sporazum,
  problem ovih privrednika je to sto oni misle da mogu da se suprostave KFORu i ROSU, ali zaboravlaju na cinjenicu da 2011 nije bilo spremnosti MZ da nam da zeleno svetlo da se obracunamo sa snjima...!!!
  (guri, 22. april 2013 20:28)

  # Link komentara

 3. Sporazum koji je postignut je jedino razumno i prirodno rešenje koje je moglo biti postignuto.
  (Cat Woman, 22. april 2013 14:49)

  # Link komentara

 4. Naravno da nije, pa sve i da se raspise, nista se ne bi postiglo realno.
  (Medena, 22. april 2013 14:38)

  # Link komentara

 5. Ovaj sporazum je u interesu Kosova, u interesu Srbije, ali iznad svega u interesu Srba na severu Kosova
  (Marmelada, 22. april 2013 13:34)

  # Link komentara

 6. Referendum kao opciju po ovom pitanju svakako treba isključiti, jer niti tehnički, niti politički ne može da se organizuje. Tehnički posmatrano, referendum bi trebalo da se organizuje na istim izbornim jedinicama na kojima su bili organizovani prethodni parlamentarni i predsednički izbori u Srbiji, a to znači i u 18 opština u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa od strane Vlade Srbije, to više nije moguće. Pre svega, iz spoljno-političkih razloga. Zatim, zbog vremenskog tesnaca, jer rok dat Srbiji za izjašnjavanje o sporazumu bio je do danas pre podne, a za organizovanje referenduma treba barem mesec-dva. Treći razlog protiv mogućnosti raspisivanja referenduma nije najmanje važan, a odnosi se na unutrašnja politička pitanja. Referendum ovakve vrste značio bi ispitivanje podrške aktuelnoj vladi, jer bi u slučaju negativnog ukupnog rezultata to značilo pad vlade i raspisivanje vanrednih parlamentaranih izbora. Logično bi bilo da stranke vladajuće koalicije uštede sebi negativne političke poene u slučaju nepovoljnog ishoda referenduma, te da, jednostavno, samo raspišu izbore, i to na svim nivoima (republika, APV, lokal). Naravno, ako procene da bi od toga imale koristi.
  (Referendum samo kao politički verbalizam, 22. april 2013 13:00)

  # Link komentara

 7. Грађани су носиоци суверенитета (члан 1 Устава) и то што на изборима преносе право вођења оперативних послова на Парламент и Владу то не значи да се тиме одричу права одлучивања о судбинским ставарима, поготову оним чији ће се ефекти осећати далеко дуже него што траје мандат текућег сазива поменутих органа. Питање парафираног споразума је питање суверенитета, стога никако не сме бити препуштено интересним групама (полит. партијама подложним лобирању) већ се о њему морају изјаснити грађани.
  (Deyanito, 22. april 2013 12:47)

  # Link komentara

 8. Kakav referendum!?
  On je za pokrice nesposobnim ili nemocnim politicarima!
  Ovo sada nije slucaj!
  (crni domino, 22. april 2013 11:47)

  # Link komentara

 9. Izem ti analiticara kad nije iskren, vec ide uz dlaku ovoj vladi. Nama su i analiticari korumpirani.
  (kazanidploma, 22. april 2013 10:56)

  # Link komentara

 10. Bolje nemojte da talasate sa referendumom jel moze biti mnogo lose. Uostalom ne mogu da zamislim da Vojvodina, Beograd, Kragujevac, Nis glasaju drugacije nego za EU. Mnogo smo siromasni i nemozemo vise ne sa izbeglicama nego i sa gladnim stanovnistvom. Pa u sred Vojvodine u Srbobranu je otvorena narodna kuhinja.
  (Ceva, 22. april 2013 10:47)

  # Link komentara

 11. Једна ствар је да на Космету данас има врло мало институција Србије, а сасвим друга је да укинете и њих, прихватите успостављање других и то потпишете споразумом! Спроводиће се полицијски, судски, просветни и здравствени систем Приштине, шта је ту добро по Србе који тамо још живе? И шта смо ту добили ми, неки "датум"?!
   (popeye, 22. april 2013 10:47)

  # Link komentara

 12. U demokratskoj i slobodnoj zemlji REFERENDUM je uvek realan. On se raspisuje u sudbinskim situacijama za zemlju. Ovo jeste ta situacija. Protivnici referenduma nisu demokrate. Time se opravdava i ekstremizam.
  (Referendum ili je diktatura, 22. april 2013 10:35)

  # Link komentara