Subota, 15.12.2012.

19:03

Tadić: Politika je filozofija

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je u Rimu da se ekonomska i opšta društvena kriza može savladati samo inovativnom politikom.

Izvor: Beta

Tadiæ: Politika je filozofija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

158 Komentari

Sortiraj po:

slavko SB

pre 11 godina

Tadic?? Jedini politicar poslije Djindjica koji ima mozak i zna da ga koristi!!! Bog je covjeku dao mozak, nazalost vecina ga nije ukljucila!!!

Mikeli

pre 11 godina

Osoba koja je izgubila sve moguce izbore ove godine i koja vise nije ni predsednik DS drzi predavanje o tome sta je politika i kakva treba da bude. Pa ako to sve znate zasto niste pobedili bar na nekim od prethodnih izbora? Niste pobedili jer nemate kontakta sa realnoscu i niste bili spremni da se suocite sa problemima koji su se gomilali ili za koje niste imali snage (kao sto je borba protiv korupcije). Vas niko u Srbiji vise ne smatra bitnim faktorom tako da ne znam zasto ste vi uopste otisli tamo kao predstavnik DS ali to je opet problem vase stranke.

miro

pre 11 godina

Tadić nije u pravu kada kaže da je politika filozofija. Složio bih se s njim da je rekao da je politika najunosniji business i brza zarada. Političari su izvršitelji filozofskih državotvornih ideja. Filozofija je iznad politike jer je nadređena politici, i filozofija usmjerava djelovanje politike. U većini slučajeva politika nije sposobna sprovesti filozofske zamisli, pa se događaju političke devijacije koje najteže pogađaju vlastiti narod. Filozofske ideje koje koje su zagovarale "odumrlu" nisu su mogle uspjeti jer su ih političari skroz unakazili i pretvorili u despotizam neviđenih razmjera. To se isto dogodilo i filozofskim idejama nacionalizma,koje je također unakazila politika tako da su obje filozofske ideje naprosto pobile više od 20 milijuna vlastitih građana bez ikakvog rata, a da ne govorimo o proživljavanju straha onih koji su uspjeli preživjeti razno-razne političke čistke. Političari i politika je najveće zlo svake države i naroda, jer da nema njih ljudi ne bi ratovali. Što umjesto politike i političara, pitati će se netko ? postoje stručnjaci svih struka pa se mogu raditi stručne i profesionalne vlade i predsjednici država.

mod

pre 11 godina

Njegov otac je, za neobavestene, bio profesor filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, akademik, pa bi bilo dobro da polupismeni prekinu sa komentarima na nivou seoskih tracara ili urbanih kompleksasa. Daleko si ti, crni domino, od obrazovanja jednog Tadica.

lala53

pre 11 godina

bravo Gosin Tadicu i sada ste pokzali da ste veliki politicar i demokrata. takva i treba da bude DS, prava i racionalna stranka. A glasovi ce doci sami po sebi ,brzo ce glasaci prepoznati politiku sadasnje vlasti ,politiku devedesetih.morao bih samo da izdvojim kao pozitivnog pojedinca , koji iskreno zeli boljitak Srbiji ali je u takvom okruzenju gde nista za sigurno nista nece moci da uradi , naravno radi se o gosin Vucicu.

Adam

pre 11 godina

Šteta za Tadića što je kao filozof došao na mesto na kom je trebalo da bude policajac i što je sada policajac sa pozicija na kojima treba da bude filozof. DS je političko pokriće organizovanog kriminala različitih struktura, danas kad nemaš u tom poretku moć ostaje ti jedino da tražiš filozofski smisao svog obitavanja u politici i toj stranci. Da si reagovao smisleno sam bi pocepao DS odmah posle izbora i uigranu ekipu ostavio kod Đilasa, tamo se isplati biti. Oko sebe bi makar imao pročišćen kadar.

crni domino

pre 11 godina

Borise vredjas lik i delo Zorana Djindjica.
Nemoj koristiti tu rec Filosofija; daleko si ti od toga!
Ne primecujes da i dalje urusavas Demokratsku stranku!
Ako umes, uzvrati ovim bivsim radikalima! Vidis da Srbiju vracaju u devedesete! Ako ne, skloni se da te ne vidimo i ne cujemo!

Enver Kelmendi

pre 11 godina

Politika je filozofija? Politika prema Platonu je nauka o vodjenju drzave.A sta bese Filozofija? Filozofija(grc.philosophia ljubav prema mudrosti)mudrost,naucni rad na izgradjivanju opsteg pogleda na svet i sam taj pogled na svet;prema tome:najvisi oblik drustvene svesti,nauka o najopstijim zakonima kretanja i razvitka prirode,drustva i ljudskog misljenja.Za cetri godine,koliko ste vladali,g.Tadicu ste mogli da primenite upustva filozofije.

Pobesneli max

pre 11 godina

Najgori su u Srbiji uvek pljuvali po najboljima.
Neko rece da ce istorija da bude mnogo blaza nego sto to ovde pokazuju "strucnjaci"...
Potpuno se slazem.

zoki

pre 11 godina

Filozofi u staroj Grčkoj su imali robove koji su obavljali prljave svakodnevne poslove da bi njihovi gospodari mogli da se bave filozofiranjem.
Izgleda da se istorija ponavlja!

basta

pre 11 godina

Opasno pametan i slatkoreciv covek,u DS je sve dokazao na delu,svi su se dobro omastili.Price su jedno,samo dela su stvarnost,a tu si sa svojim saradnicima pokazao sve sto umes,i koliko vredis.Narod je zbog vas osudjen na produzetak bede i nepravde.Ne bih se iznenadio da ste i vi jedan od onih koji je profitirao pored dobrih biznismena poput Miskovica.Ko vama jos moze da veruje?Politika kakvom je i Tito bio osnivac nesvrstanih,i eto dokle smo dogurali.

profesore, izgore ti politicka kesa!

pre 11 godina

Ima bravara koji odu u politiku i postanu avetski lideri. A ima srednjoskolskih profesora koji odu u politiku i tamo nastave da pricaju i foliraju rad kao sto rade losi srednjoskolski profesori. Voleo bih da cujem bar jednog gradjanina Srbije koji misli da zna koju je to lekciju predavao profesor Boris Tadic svih ovih godina dok je bio na pogresnom radnom mestu i sta je od njega naucio.

sl

pre 11 godina

Sve je pod sumnjom, cak se sumnja i u covekovo postojanje, jedino u sta se ne sumnja je covekova misao. Zato osnovni stav Dekartove filozofije glasi: Mislim, dakle postojim!

svetlanast.

pre 11 godina

velja ilic i milutin mrkonjic su zivi primer filozofije u politici.
filozofija je i "skracivanje" mandata.
filozofija je i "prekomponovanje" vlasti.
izbor novog predsednika DS i "odustajanje" predhodnog je takodje filozofija.
uoste, srbi su jedan "filozofski" narod.

Dekica

pre 11 godina

Prvo morate filosovski da razjasnite, ko je ovlastio politicare da zaduzuju
drzavu o kojoj bi trebalo da se staraju?.
Drugo, ko omogucava da se u toj istoj drzavi izvrse (bibliske) pljacke i prevare.
Filosofija bi trebala da nas dovede do ISTINE, ona se ne moze poucavati, ali se moze nauciti-zato sto istina nije ucenje, nije doktrina, nije teorija,filosofija. Istina je bivstovanje. Mi vas biramo zbog toga, da nas casno vodite i brinete se o nama (kao roditelji). Nisu vam potrebni nikakvi simozijumi i slicno, samo citajte narodne poslovice (takozvanu utvrdjenu ISTINU).
Nadam se da ce se gradjani Srbije kolektivno osvestiti kroz ogromnu patnju koju su im priredili takozvani politicari zadnjih 30 godina. Ako se to ne desi nazalost osudjeni su na izumiranje.

Vukadinović je profesor !!!!

pre 11 godina

Pa s obzirom koliko ste uništili Filozofski fakultet, a posebno odsek za filozofiju, možda si i u pravu ! Alo, bre, to ni komunisti nisu radili tvom tati !

dzoni

pre 11 godina

filozofiraj ti samo, ali daleko odavde, mozda je za tebe to filozofija ali je stvar sasvim jasna..power to the people..vratite imovinu narodu koju ste otudjili jos posle II sv.rata..vratite sve vlasnicima pa da onda pocnemo ispocetka, a ti prijatelju nigde ne bi mogao da se bavis bilo kakvim ozbiljnim poslom jer je za tebe sve filozofija

Macut Tanja

pre 11 godina

Inovativnu politiku ste vodili 12 godina i rezultati Vaseg rade se vide i osete svakog dana kad ustanem . Nemoj te vise ,molim Vas.

tamo_daleko

pre 11 godina

A ti si najveci filozof i demagog. Ukrao si mi 12 godina zivota pokrivajuci raznim supljim pricama. Da zlo bude vece dodjose i grdji od vas
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Srb, 15. decembar 2012 19:08)

NIKO vam ne moze ukrasti godine,samo VI to mozete sebi uraditi.
"I zato KRENI,Jablane,KRENI...." Pozdrav iz Kanade.

jovan vladimirovic

pre 11 godina

I ja bih se bavio filozofijom, da imam 140 000 dinara platu...

Ovako, moram da se bakcem necim profanim...

A kako bih se nafilozofirao

Tiemie

pre 11 godina

Tehnika ili filozofija, kako god je nazivali, tek mi se od politike demokrata teško možemo oporaviti. Sreća što nam od njih više ne zavisi egzistencija.

marika

pre 11 godina

Nazalost g-dine Tadicu,bas zbog takvog vaseg misljenja i stava doveli ste narod i Srbiju u ovako bedno stanje,a sve nas Vase glasace u situaciju da masovno napustamo stranku!

Balacko

pre 11 godina

I oni koji danas pisu lose, kada prodje dovoljno vremena da bude moguce istorijski prosudjivati, imace drugacije reci za ovog coveka - jednog od onih koji ce pripadati delu svetle strane nase povesti. Svi mi zdravi i zivi bili, pa videli.

nekoavio

pre 11 godina

poslednji filozof koji se poliikom je ubijen, tako da politika i filozofija nema nista zajednicko. Medjutim dokazali ste nam da kriminal i politika su u simbiozi.

dare 011

pre 11 godina

Bio si NAJBOLJI a okružio si se najgorima! Da si savetnike doveo iz inostranstva a ne iz školske klupe, dobijao bi objektivnije brifinge i možda bi sve bilo drugačije... Hvala na onim dobrim stvarima što si kao Predsednik radio za Srbiju i region!

spasenija kolček

pre 11 godina

Antički ideal politike je da je Politika - Primenjena Etika!
Tzv. Zapadna Civilizacija je uglavnom išla u pravcu rušenja ovog ideala.
Dobra postavka, Tadić to zna, on je obrazovan i pametan čovek, no, u pitanju je - Ostvarivanje Nemogućeg. Naravno, uz uslov, da je Tadić imao iskrenu i čvrstu volju, sposobnosti, a i okolnosti, da ostvaruje baš to - Nemoguće, u Srbiji predhodnih godina. Videćemo dalje. Srbija je posebno nezgodno i "šareno" bojno polje političko...

Pametnjaković

pre 11 godina

Ja bih mogao da sredim celu državu za samo godinu dana, i to bez filozofiranja. Prvo, i ono najbitnije, otpustio bih sve zaposlene u administraciji i državnim službama, organima, organizacijama, agencijama i kojekakvim nebulozama, i zaposlio sve nezaposlene na njihova mesta, ali ne na sva mesta, već samo korisna. Time bih eliminisao dve trećine problema.

marina beli listic

pre 11 godina

Pa Tadicu, sto tu tvoju politicku filozofiju nisi primenio kad je trebalo dok si bio na vlasti, vec si vladao kao tiranin prigrabivsi sve poluge vlasti, a da niko od toga nije imao korist, ni ti ni mi. A da, korist su imali ministri, ostali politicari i vecina od tzv. bizMismena, a ti si im pomogao svojim NEcinjenjem i NEdonosenjem zakona da se bogate i obogate. Drago mi je da vise nisi na vlasti, a ustvari mislim i da bi trebalo i da odgovaras za bujanje korupcije u vreme tvoje dugogodisnje vlasti. Neko mora da bude odgovoran za stanje u kojoj je drzava danas, zar ne?

Seele

pre 11 godina

Počasni predsednik demokratske stranke može slobodno da se posveti onome što najbolje zna – praznim pričama. Mi imamo važnija posla. Treba državu izvući iz ponora u kome se nalazimo zbog njihove filozofije.

Dokle vise o marginalcima

pre 11 godina

Demokrate nikada nisu bile prirodni drustveni nosioci jevicarske ideje. Levicarsku ideju su oduvek nosili komunisti i do njenog sloma je doslo tako sto su tu ideju komunisti izdali. Onda, nakon sloma te ideje komunisti tacnije njihova deca su se preselili u Demokratsku stranku. I tu su onda proklamovali neku kvazi levicarsku ideju koju su opet izdali (po modelu naucenom od svojih roditelja) pa je tako Demokratska stranka prsla zauvek na izborima. Ovo sto danas gledamo i slusamo je samo talasanje dece komunista koji vise nemaju svoje politicko trziste na kome mogu prodavati svoj proizvod - maglu.

i tako...

pre 11 godina

Politika je i sada ono sto je uvek bila i sto ce uvek biti- borba za moc, uticaj i bogacenje (nazalost gotovo uvek na racun drugih, a posebno sirotinje raje). Dok se ovakve price kojima nama smrtnicima politicari i njihove gazde truju mozak mogu najbolje opisati izrekom: Trla baba lan, da joj prodje dan.

Ja toliko

pre 11 godina

Pa vidi filozofe, za vreme vaše vladavine ljudi su zbog posla štrajkovali glađu, odsecali sebi prste, zakucavali šake ekserima. Zadužili ste naše praunučiće da bi vi iz vlasti dobro živeli. I što je najgore nas je za vreme vaše vladavine manje za 340.000. Eeeeeej filozofe nas je manje za 340.000.

TijanaBec

pre 11 godina

Konacno glas razuma nakon duzeg vremena. Tadic je previse pametan da bude vodja srpskom narodu. Covek koji ima postovanje u svetu a u Srbiji kritiku govori sve o vama.
Sada vojnici lupajte minuse.

jalovina

pre 11 godina

Kada to kaze tip koji je pored neogranicene moci izgubio svaku poziciju koju je moguce izgubiti onda mora da je tako. I drzavu i stranku koju je vodio degradirao je i doveo na najnize moguce grane. Pazi ti njega jos sav pozvan da deli savete o "inovativnim politikama". E moj ti...

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Tadić: Politika je filozofija

E ti si se Boga mi SIT NAFILOZOFIRAO !
Tvoje bla bla bla filozofiranje, jos nam svima odzvanja u usima !
"Lideru jedan" !

Sedi ti gdi si jer ni za di si nisi!

pre 11 godina

Slazem se Borise!
Imali smo mi premijera koji je bio Doktor filozofije najjaceg nemackog profesora!Dr. Zoran Djindjica!
Na zalost i ako sam odrastao u nemackoj i danas radim kao doktor na zapadu,nisam ni sanjao da postoje tolike intelektualne razlike imedju Doktora filozofije iz nemacke i Psihologa iz Srbije!
Ne mozes ti Borise da cistis cipele Djindjicu posto je razlika imedju vas ne jedna nego dve do tri klase!
Gde si Djiki otisao,kome si nas ostavio!!!!

bezimena

pre 11 godina

Vi koji zivite u mracnoj misjoj rupi nemate ni pojma koliko je Tadiceva racionalna i uracunljiva politika-filozofija bila cenjena i akceptirana izvan zemlje. Tadic stabilizovao zemlju i za ovu Vladu odradio pola posla. Slikovito receno, on im je predao avion koji je u letu, koji je postigao vec solidnu visinu, skoro bez turbulenci. Da vidimo kako ce ovi majstori dalje da voze, i gde ce da nas puste? Kako sad ide: sigurno u pustinju i prasumu.

Miki

pre 11 godina

Ti samo budi dovoljno daleko...i filozofiraj kao pocasni sta vec.Mada moram priznati da nam je tvoja filozofija donela nesto dobro,unistio si DS koji je toliko propao da je vec predstavljao pretnju za Srbiju,jer toliko korumpiranih i nesposobnih ljudi na jednom mestu nisu nam mogli doneti nista dobro.

E Borise, Borise

pre 11 godina

Ovaj narod voli kazandzije,lazove,kriminalce, dikatore i demagoge kao sto je veliki borac protiv korupcije Vucic.Mnogo ce jos vode da protece ovom jadnom Srbijom dok se narod bar elementarno opismeni.

@Srb

pre 11 godina

Poštovani, ne znam koliko godina imate, ali ako vam je Tadic ukrao 12 godina života, meni su SPS, DSS, i radikali, sad SNS ukrali 23 godine života.Ali, po našim zakonima a i generalno to nije krivicno delo.
Procitala sam sve komentare i zakljucila da vecina pogleda sliku i naslov, i krecu komentari SNSovaca.
Samo je Gabi napisala pravi komentar i svaka cast.
Ovo je Gospodo bio skup levo orijentisanih stranaka u svetu i pokušaj da se nekako izađe iz sveopšte krize, kojoj se ne vidi kraj. I nema direktne veza sa Srbijo. Zato ucite malo i mislite, da ne biste na prazno filozofirali.

Andrea

pre 11 godina

U državi Srbiji sve je zanat. Filosofi su u državi Srbiji državni nepriatelji, strani plaćenici, narkomani, radoholičari, Zrike, kriminalci, oni koji sa đavolom tikve sade i od istih stradaju, šuraci zemunskog klana, nemački špijuni... Lako je posle izgubljene bitke general biti. Srećom da još po neko zna razliku između filozofa i zanatlije.

walter za beograd

pre 11 godina

Idi i nestani u magli zauvek, jer si nam ti muka naneoi kao niko, ovog smrada u beograd si doveo da gradsku upravu unisti, samo smece od ljudi je postavio na najvaznije funkcije.
a ovog gada koji sada rafi hapsi si ti dove svojim glupim FILOZOFISKIM STAVOM, filozofiraj samo za sbe i svoje pare.
mars

pavle

pre 11 godina

Ne tvrdim da je Tadić Boris svetac bez mane ali ,prema izjavama većine političkih zvaničnika Evrope a i šire, , Tadić je jedan od najkompletnijih političara u regionu.

Denis

pre 11 godina

gospodine tadicu,
videli smo vasu politiku koju ste proteklih godina vodili. to je bila politika korupcije, kradje i otimanja. vi ste bili generator te politike. nemojte vise da nam solite pamet!

cikadedamraz

pre 11 godina

politika je neprekidna partija shaha.zapamti sve to. da bi bio dobar politicar mora da da budis dobar igrac...dada,shaha. a shah je umetnost i nauka a moze i filozofija kod onih malo pametnijih "shahista" :) inache je shah najobocnija pasija :(

MRV

pre 11 godina

О томе колико политиком треба да управљају филозофи вероватно најбоље илуструје пример Тиранина из Сиракузе. Он је био толико одушевљен Платоновим идејама да га је позвао да му уреди државу. И Платон је прилегао на посао, а резултат је био да се дигла кука и мотика и да су Тиранин и Платон једва извукли живе главе побегавши из Сиракузе у чамцу.
О томе, пак, колико други теоретичари (научници) и уметници треба да управљају политиком,имамо много ближи пример - последице Меморандума Српске академије наука и уметности.
Р.Ѕ.
Борисе, мајке ти,од кад је то ДС левичарска странка?

rigidni designator

pre 11 godina

Loše to zvuči kod nas.Samo u Srba i čini mu se Bugara,postoji pejorativna uzrečica "nemoj da filozofiraš".Reč "filozofija" u našem jeziku ima izrazito negativnu konotaciju;posledično,slično je i sa filozofima.Naš narod više voli grobare i mitomane.Takve su i politike koje se na ovim prostorima većinski preferiraju.Uostalom,dovoljno je pročitati komentare naših građana na ovu vest.Tamo gde prestaje zdrav razume,počinje Srbija.

ja biram da ne biram

pre 11 godina

Naucnici su izopsteni.Na sceni su filozofi pravnici,ekonomisti,pisci scenaristi a to donosi leba samo u nazadnim drustvima.
Ti jos nisi skapirao zasto si prso na izborima

Marina

pre 11 godina

Tadic je srpski Kant, i stvorio vam je vjecni mir sa Kosovom. To je njegovo najvece djelo. Poslije cete to shvatiti. I Nikolic filozofira takodje, ali to su samo blijede varijacije na temu kosovske filozofije - tj. filozofskog pravca - Tadicevizma.

Darko Blagojevic

pre 11 godina

Ma kakva filozofija!? Koliko je opljackano i unisteno za vlasi DS-a, to se nikada nije desilo u istoriji nase ojadjene Srbije...nema tu filozofije...

Miki Sm

pre 11 godina

Ajde da malo filozofiramo-bavimo se politikom.
Zasto sve zemlje sveta,pa i nasu vode psihopate,umno bolesni ljudi,kompleksasi,lopovi......

milentije

pre 11 godina

Da , prijateljica mudrosti...cak i ako je tako (sto je delimicno tacno)...u vasim politickim potezima , gsn. Tadicu , nije bilo previse mudrosti.Ako je jedna od glavnih vrlina politicara sposobnost procene , ispali ste najlosiji srpski politicar/filozof svog vremena.

Iceman

pre 11 godina

Da se barem, dok je mogao, bavio tom inovativnom politikom, a ne kalkulacijama mozda bi nam i bilo bolje. Kasno Boris na Kosovo stize...

prohujalo sa vihorom

pre 11 godina

Pa videli smo kako je funkcionisala ta politika u praksi prethodnu deceniju.Znas sta je Tadicu tvoja najveca greska? To sto nisi pogodio u centar mete, a to je komunikacija sa narodom, obicnim narodom i srpskim seljakom. Ne vole mnogo ljudi ispiranje pameti sa necim sto ne razumeju.Dosta im je beskonacno ponovljenih fraza: reforme, privatizacija,budzeti, sufuciti, deficiti itd.
Niko za njih nije nista konkretno uradio i garantovao sve ove godine...

Miloš

pre 11 godina

Inovativna politika? U Srbiji? Pa mi se borimo sa korumpiranim političarima iz njegovog perioda vlasti. Oni su morali da budu nosioci te inovativne politike, a ne da stavljaju državne pare u svoje džepove. Tadić je počeo da se bavi teorijom, iako zna kakva je naša praksa.

Lazy Joe

pre 11 godina

Borise,politka je SVE samo ne filozofija. Po tebi, filozofskim pristupom treba praviti filozofski fen,auto,put,braniti zemlju....Nisu svima tate bogate,Borise,neko mora i da radi da bi jeo i imao sta da obuce.

Goran

pre 11 godina

posto je na svakom polju doziceo krah, ovaj pocasni predsednik ,lopovluku naklonjene stranke, bi i da se oproba u filozofiji, zasipajuci nas nekim " filozofskim" mislima koje ni on ni mi apsolutno ne razumemo.
ali to i nije tako vazno...
kako se obruc oko Miskovica i ostalih tajkuna iz Demokratske stranke sve vise steze, ja bih preporucio ovom " filozofu" da se okane filozofiranja, vec da sebi na vreme obezbedi nekog valjanog advokata, jer po svemu sudeci, i ovaj filozof ce se ubrzo naci na tapetu, da odgovori na mnoga pitanja koja tiste javnog tuzioca.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbi ne vole istoriju sadasnjosti, i tek kad Tadic bude deo istorije proslosti znace ga ceniti, u najmanju ruku proceniti. Srbima je najbolji onaj ko nije na vlasti, i ko nikad nije bio na vlasti, a i toga bi da menjaju, po mogucnosti, svakih sedam dana. Iz inata, jelte?

Nikola Peric

pre 11 godina

Tako je Tadiću, objasni ti njima šta je politika. Ne sviraj pilićima, pusti me da radim i hranim porodicu. Ne zamlaćuj me više.

tajkun

pre 11 godina

svi ste vi isti. Dok ne dodju potpuno novi ljudi u srpsku politiku, ljudi bez repova i obaveza sa ovom garniturom nema nema boljitka. Uvek birami izmedju manje zla.

misko

pre 11 godina

Filozofe, leba ti a od čega sad ti živih, ako ćemo po pameti i tvojoj sposobnosti ti bi trebao sad da budeš na buđavom lebu. Ovo je isto kao kada bi neko plaćao otvorenom pendžeru što lupa.

Gabi

pre 11 godina

Samo u Srbiji filosofija ima negativnu konotaciju i kad hoćete nekog da uvredite vi mu kažete da filosofira. Da se Tadić povremeno ne oglasi, mi bismo samo slušali primitivan rečnik i prostakluke, što se u narodu smatra "domaćinskim" ponašanjem! Nadam se da nije baš da Srbija samo to razume. Da je kojim slučajem ovo izgovorio Vučić, ili Toma komentari bi bili sve sami hvalospevi, ali njima treba prevodilac za ovakav vokabular!

Beli Listić

pre 11 godina

Verovatno je bivši mislio kako treba političari kao on da pronađu nove načine prodavanja marketinške magle kao bi se elita zaštila od sve promućurnije raje. Prošlo je vreme i u Srbiji kad si mogao bez ikakvih rezultata da dobiješ izbore ,čak i u stranci , samo marketingom i da se osloniš da su svi senilni. Tek sad izlazi na površinu koje su razmere pljačke od 2000-te do danas , kako su uništene institucije , ma strašno kakvi su sve lopovski zakoni bili doneti. I koliko je Tadić "dobro" radio svoj posao, vidi se po tome da je osam godina bio bukvalno car, i da ga je bukvalno za par meseci javnost izbrisala iz memorije kao da nikad i nije postojao. Cela politička fensi karijera Tadića može se opisati kroz "presudu" Gotovini i Haradinaju i koliko je bio "vidovit" .

Petronije

pre 11 godina

Gospodine, zaboravili ste da politika mora da ima i svoje mecene, kao sto je gospodin Miskovic. Da je pamet kriterijum vlasti i politike niko se od vas (pozicija i opozicija) ne bi mogao baviti politikom.

Milos

pre 11 godina

Stranke levice? Pa ti si sve samo ne levicar. Ja nista nisam video kod Demokratske stranke sto podseca na levicu. Besplatno skolovanje - samo ste dizali skolarine, nepismenost se povecala i sada imamo skoro 1 000 000 nepismenih. Beslpatno lecenje - participacije samo su skakale, usluge lecenja su dostupne samo onima koji imaju dubok dzep, zivotni vek nam je sve manji. Prilikom zaposljavanja u drzavne institucije nije vodjeno racuna o socijalnom polozaju kandidata vec o partijskoj pripadnosti. Kojim levicarima ti drzis predavanje i o kojoj levici ti pricas. Da li ti ljudi uopste znaju ko si ti i stranka koju predstavljas?

White

pre 11 godina

Jeste, slazem se da je filosofija u biti politike. I sta? Moze to svako da izgovori, pa cak i na velikom skupu, ali imas li Borise ideju kako sprovesti u delo nove ideje?
To je ono sto svima vama fali, vama "politickoj eliti", kako to smesno zvuci. Tehnokrate znaju samo da pricaju ali ne znaju nista da sprovedu u delo.
Ti si Borise moje najvece razocarenje u zadnjih pet godina.

Darko Blagojevic

pre 11 godina

Ma kakva filozofija!? Koliko je opljackano i unisteno za vlasi DS-a, to se nikada nije desilo u istoriji nase ojadjene Srbije...nema tu filozofije...

Lazy Joe

pre 11 godina

Borise,politka je SVE samo ne filozofija. Po tebi, filozofskim pristupom treba praviti filozofski fen,auto,put,braniti zemlju....Nisu svima tate bogate,Borise,neko mora i da radi da bi jeo i imao sta da obuce.

Sedi ti gdi si jer ni za di si nisi!

pre 11 godina

Slazem se Borise!
Imali smo mi premijera koji je bio Doktor filozofije najjaceg nemackog profesora!Dr. Zoran Djindjica!
Na zalost i ako sam odrastao u nemackoj i danas radim kao doktor na zapadu,nisam ni sanjao da postoje tolike intelektualne razlike imedju Doktora filozofije iz nemacke i Psihologa iz Srbije!
Ne mozes ti Borise da cistis cipele Djindjicu posto je razlika imedju vas ne jedna nego dve do tri klase!
Gde si Djiki otisao,kome si nas ostavio!!!!

Ja toliko

pre 11 godina

Pa vidi filozofe, za vreme vaše vladavine ljudi su zbog posla štrajkovali glađu, odsecali sebi prste, zakucavali šake ekserima. Zadužili ste naše praunučiće da bi vi iz vlasti dobro živeli. I što je najgore nas je za vreme vaše vladavine manje za 340.000. Eeeeeej filozofe nas je manje za 340.000.

Seele

pre 11 godina

Počasni predsednik demokratske stranke može slobodno da se posveti onome što najbolje zna – praznim pričama. Mi imamo važnija posla. Treba državu izvući iz ponora u kome se nalazimo zbog njihove filozofije.

jovan vladimirovic

pre 11 godina

I ja bih se bavio filozofijom, da imam 140 000 dinara platu...

Ovako, moram da se bakcem necim profanim...

A kako bih se nafilozofirao

prohujalo sa vihorom

pre 11 godina

Pa videli smo kako je funkcionisala ta politika u praksi prethodnu deceniju.Znas sta je Tadicu tvoja najveca greska? To sto nisi pogodio u centar mete, a to je komunikacija sa narodom, obicnim narodom i srpskim seljakom. Ne vole mnogo ljudi ispiranje pameti sa necim sto ne razumeju.Dosta im je beskonacno ponovljenih fraza: reforme, privatizacija,budzeti, sufuciti, deficiti itd.
Niko za njih nije nista konkretno uradio i garantovao sve ove godine...

Goran

pre 11 godina

posto je na svakom polju doziceo krah, ovaj pocasni predsednik ,lopovluku naklonjene stranke, bi i da se oproba u filozofiji, zasipajuci nas nekim " filozofskim" mislima koje ni on ni mi apsolutno ne razumemo.
ali to i nije tako vazno...
kako se obruc oko Miskovica i ostalih tajkuna iz Demokratske stranke sve vise steze, ja bih preporucio ovom " filozofu" da se okane filozofiranja, vec da sebi na vreme obezbedi nekog valjanog advokata, jer po svemu sudeci, i ovaj filozof ce se ubrzo naci na tapetu, da odgovori na mnoga pitanja koja tiste javnog tuzioca.

marika

pre 11 godina

Nazalost g-dine Tadicu,bas zbog takvog vaseg misljenja i stava doveli ste narod i Srbiju u ovako bedno stanje,a sve nas Vase glasace u situaciju da masovno napustamo stranku!

Denis

pre 11 godina

gospodine tadicu,
videli smo vasu politiku koju ste proteklih godina vodili. to je bila politika korupcije, kradje i otimanja. vi ste bili generator te politike. nemojte vise da nam solite pamet!

White

pre 11 godina

Jeste, slazem se da je filosofija u biti politike. I sta? Moze to svako da izgovori, pa cak i na velikom skupu, ali imas li Borise ideju kako sprovesti u delo nove ideje?
To je ono sto svima vama fali, vama "politickoj eliti", kako to smesno zvuci. Tehnokrate znaju samo da pricaju ali ne znaju nista da sprovedu u delo.
Ti si Borise moje najvece razocarenje u zadnjih pet godina.

Milos

pre 11 godina

Stranke levice? Pa ti si sve samo ne levicar. Ja nista nisam video kod Demokratske stranke sto podseca na levicu. Besplatno skolovanje - samo ste dizali skolarine, nepismenost se povecala i sada imamo skoro 1 000 000 nepismenih. Beslpatno lecenje - participacije samo su skakale, usluge lecenja su dostupne samo onima koji imaju dubok dzep, zivotni vek nam je sve manji. Prilikom zaposljavanja u drzavne institucije nije vodjeno racuna o socijalnom polozaju kandidata vec o partijskoj pripadnosti. Kojim levicarima ti drzis predavanje i o kojoj levici ti pricas. Da li ti ljudi uopste znaju ko si ti i stranka koju predstavljas?

jalovina

pre 11 godina

Kada to kaze tip koji je pored neogranicene moci izgubio svaku poziciju koju je moguce izgubiti onda mora da je tako. I drzavu i stranku koju je vodio degradirao je i doveo na najnize moguce grane. Pazi ti njega jos sav pozvan da deli savete o "inovativnim politikama". E moj ti...

walter za beograd

pre 11 godina

Idi i nestani u magli zauvek, jer si nam ti muka naneoi kao niko, ovog smrada u beograd si doveo da gradsku upravu unisti, samo smece od ljudi je postavio na najvaznije funkcije.
a ovog gada koji sada rafi hapsi si ti dove svojim glupim FILOZOFISKIM STAVOM, filozofiraj samo za sbe i svoje pare.
mars

Nikola Peric

pre 11 godina

Tako je Tadiću, objasni ti njima šta je politika. Ne sviraj pilićima, pusti me da radim i hranim porodicu. Ne zamlaćuj me više.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Tadić: Politika je filozofija

E ti si se Boga mi SIT NAFILOZOFIRAO !
Tvoje bla bla bla filozofiranje, jos nam svima odzvanja u usima !
"Lideru jedan" !

Dokle vise o marginalcima

pre 11 godina

Demokrate nikada nisu bile prirodni drustveni nosioci jevicarske ideje. Levicarsku ideju su oduvek nosili komunisti i do njenog sloma je doslo tako sto su tu ideju komunisti izdali. Onda, nakon sloma te ideje komunisti tacnije njihova deca su se preselili u Demokratsku stranku. I tu su onda proklamovali neku kvazi levicarsku ideju koju su opet izdali (po modelu naucenom od svojih roditelja) pa je tako Demokratska stranka prsla zauvek na izborima. Ovo sto danas gledamo i slusamo je samo talasanje dece komunista koji vise nemaju svoje politicko trziste na kome mogu prodavati svoj proizvod - maglu.

marina beli listic

pre 11 godina

Pa Tadicu, sto tu tvoju politicku filozofiju nisi primenio kad je trebalo dok si bio na vlasti, vec si vladao kao tiranin prigrabivsi sve poluge vlasti, a da niko od toga nije imao korist, ni ti ni mi. A da, korist su imali ministri, ostali politicari i vecina od tzv. bizMismena, a ti si im pomogao svojim NEcinjenjem i NEdonosenjem zakona da se bogate i obogate. Drago mi je da vise nisi na vlasti, a ustvari mislim i da bi trebalo i da odgovaras za bujanje korupcije u vreme tvoje dugogodisnje vlasti. Neko mora da bude odgovoran za stanje u kojoj je drzava danas, zar ne?

dare 011

pre 11 godina

Bio si NAJBOLJI a okružio si se najgorima! Da si savetnike doveo iz inostranstva a ne iz školske klupe, dobijao bi objektivnije brifinge i možda bi sve bilo drugačije... Hvala na onim dobrim stvarima što si kao Predsednik radio za Srbiju i region!

Miki Sm

pre 11 godina

Ajde da malo filozofiramo-bavimo se politikom.
Zasto sve zemlje sveta,pa i nasu vode psihopate,umno bolesni ljudi,kompleksasi,lopovi......

Tiemie

pre 11 godina

Tehnika ili filozofija, kako god je nazivali, tek mi se od politike demokrata teško možemo oporaviti. Sreća što nam od njih više ne zavisi egzistencija.

@Srb

pre 11 godina

Poštovani, ne znam koliko godina imate, ali ako vam je Tadic ukrao 12 godina života, meni su SPS, DSS, i radikali, sad SNS ukrali 23 godine života.Ali, po našim zakonima a i generalno to nije krivicno delo.
Procitala sam sve komentare i zakljucila da vecina pogleda sliku i naslov, i krecu komentari SNSovaca.
Samo je Gabi napisala pravi komentar i svaka cast.
Ovo je Gospodo bio skup levo orijentisanih stranaka u svetu i pokušaj da se nekako izađe iz sveopšte krize, kojoj se ne vidi kraj. I nema direktne veza sa Srbijo. Zato ucite malo i mislite, da ne biste na prazno filozofirali.

Miki

pre 11 godina

Ti samo budi dovoljno daleko...i filozofiraj kao pocasni sta vec.Mada moram priznati da nam je tvoja filozofija donela nesto dobro,unistio si DS koji je toliko propao da je vec predstavljao pretnju za Srbiju,jer toliko korumpiranih i nesposobnih ljudi na jednom mestu nisu nam mogli doneti nista dobro.

MRV

pre 11 godina

О томе колико политиком треба да управљају филозофи вероватно најбоље илуструје пример Тиранина из Сиракузе. Он је био толико одушевљен Платоновим идејама да га је позвао да му уреди државу. И Платон је прилегао на посао, а резултат је био да се дигла кука и мотика и да су Тиранин и Платон једва извукли живе главе побегавши из Сиракузе у чамцу.
О томе, пак, колико други теоретичари (научници) и уметници треба да управљају политиком,имамо много ближи пример - последице Меморандума Српске академије наука и уметности.
Р.Ѕ.
Борисе, мајке ти,од кад је то ДС левичарска странка?

Gabi

pre 11 godina

Samo u Srbiji filosofija ima negativnu konotaciju i kad hoćete nekog da uvredite vi mu kažete da filosofira. Da se Tadić povremeno ne oglasi, mi bismo samo slušali primitivan rečnik i prostakluke, što se u narodu smatra "domaćinskim" ponašanjem! Nadam se da nije baš da Srbija samo to razume. Da je kojim slučajem ovo izgovorio Vučić, ili Toma komentari bi bili sve sami hvalospevi, ali njima treba prevodilac za ovakav vokabular!

misko

pre 11 godina

Filozofe, leba ti a od čega sad ti živih, ako ćemo po pameti i tvojoj sposobnosti ti bi trebao sad da budeš na buđavom lebu. Ovo je isto kao kada bi neko plaćao otvorenom pendžeru što lupa.

Pametnjaković

pre 11 godina

Ja bih mogao da sredim celu državu za samo godinu dana, i to bez filozofiranja. Prvo, i ono najbitnije, otpustio bih sve zaposlene u administraciji i državnim službama, organima, organizacijama, agencijama i kojekakvim nebulozama, i zaposlio sve nezaposlene na njihova mesta, ali ne na sva mesta, već samo korisna. Time bih eliminisao dve trećine problema.

Petronije

pre 11 godina

Gospodine, zaboravili ste da politika mora da ima i svoje mecene, kao sto je gospodin Miskovic. Da je pamet kriterijum vlasti i politike niko se od vas (pozicija i opozicija) ne bi mogao baviti politikom.

TijanaBec

pre 11 godina

Konacno glas razuma nakon duzeg vremena. Tadic je previse pametan da bude vodja srpskom narodu. Covek koji ima postovanje u svetu a u Srbiji kritiku govori sve o vama.
Sada vojnici lupajte minuse.

i tako...

pre 11 godina

Politika je i sada ono sto je uvek bila i sto ce uvek biti- borba za moc, uticaj i bogacenje (nazalost gotovo uvek na racun drugih, a posebno sirotinje raje). Dok se ovakve price kojima nama smrtnicima politicari i njihove gazde truju mozak mogu najbolje opisati izrekom: Trla baba lan, da joj prodje dan.

nekoavio

pre 11 godina

poslednji filozof koji se poliikom je ubijen, tako da politika i filozofija nema nista zajednicko. Medjutim dokazali ste nam da kriminal i politika su u simbiozi.

milentije

pre 11 godina

Da , prijateljica mudrosti...cak i ako je tako (sto je delimicno tacno)...u vasim politickim potezima , gsn. Tadicu , nije bilo previse mudrosti.Ako je jedna od glavnih vrlina politicara sposobnost procene , ispali ste najlosiji srpski politicar/filozof svog vremena.

tamo_daleko

pre 11 godina

A ti si najveci filozof i demagog. Ukrao si mi 12 godina zivota pokrivajuci raznim supljim pricama. Da zlo bude vece dodjose i grdji od vas
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Srb, 15. decembar 2012 19:08)

NIKO vam ne moze ukrasti godine,samo VI to mozete sebi uraditi.
"I zato KRENI,Jablane,KRENI...." Pozdrav iz Kanade.

Miloš

pre 11 godina

Inovativna politika? U Srbiji? Pa mi se borimo sa korumpiranim političarima iz njegovog perioda vlasti. Oni su morali da budu nosioci te inovativne politike, a ne da stavljaju državne pare u svoje džepove. Tadić je počeo da se bavi teorijom, iako zna kakva je naša praksa.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbi ne vole istoriju sadasnjosti, i tek kad Tadic bude deo istorije proslosti znace ga ceniti, u najmanju ruku proceniti. Srbima je najbolji onaj ko nije na vlasti, i ko nikad nije bio na vlasti, a i toga bi da menjaju, po mogucnosti, svakih sedam dana. Iz inata, jelte?

pavle

pre 11 godina

Ne tvrdim da je Tadić Boris svetac bez mane ali ,prema izjavama većine političkih zvaničnika Evrope a i šire, , Tadić je jedan od najkompletnijih političara u regionu.

Beli Listić

pre 11 godina

Verovatno je bivši mislio kako treba političari kao on da pronađu nove načine prodavanja marketinške magle kao bi se elita zaštila od sve promućurnije raje. Prošlo je vreme i u Srbiji kad si mogao bez ikakvih rezultata da dobiješ izbore ,čak i u stranci , samo marketingom i da se osloniš da su svi senilni. Tek sad izlazi na površinu koje su razmere pljačke od 2000-te do danas , kako su uništene institucije , ma strašno kakvi su sve lopovski zakoni bili doneti. I koliko je Tadić "dobro" radio svoj posao, vidi se po tome da je osam godina bio bukvalno car, i da ga je bukvalno za par meseci javnost izbrisala iz memorije kao da nikad i nije postojao. Cela politička fensi karijera Tadića može se opisati kroz "presudu" Gotovini i Haradinaju i koliko je bio "vidovit" .

E Borise, Borise

pre 11 godina

Ovaj narod voli kazandzije,lazove,kriminalce, dikatore i demagoge kao sto je veliki borac protiv korupcije Vucic.Mnogo ce jos vode da protece ovom jadnom Srbijom dok se narod bar elementarno opismeni.

ja biram da ne biram

pre 11 godina

Naucnici su izopsteni.Na sceni su filozofi pravnici,ekonomisti,pisci scenaristi a to donosi leba samo u nazadnim drustvima.
Ti jos nisi skapirao zasto si prso na izborima

bezimena

pre 11 godina

Vi koji zivite u mracnoj misjoj rupi nemate ni pojma koliko je Tadiceva racionalna i uracunljiva politika-filozofija bila cenjena i akceptirana izvan zemlje. Tadic stabilizovao zemlju i za ovu Vladu odradio pola posla. Slikovito receno, on im je predao avion koji je u letu, koji je postigao vec solidnu visinu, skoro bez turbulenci. Da vidimo kako ce ovi majstori dalje da voze, i gde ce da nas puste? Kako sad ide: sigurno u pustinju i prasumu.

Balacko

pre 11 godina

I oni koji danas pisu lose, kada prodje dovoljno vremena da bude moguce istorijski prosudjivati, imace drugacije reci za ovog coveka - jednog od onih koji ce pripadati delu svetle strane nase povesti. Svi mi zdravi i zivi bili, pa videli.

spasenija kolček

pre 11 godina

Antički ideal politike je da je Politika - Primenjena Etika!
Tzv. Zapadna Civilizacija je uglavnom išla u pravcu rušenja ovog ideala.
Dobra postavka, Tadić to zna, on je obrazovan i pametan čovek, no, u pitanju je - Ostvarivanje Nemogućeg. Naravno, uz uslov, da je Tadić imao iskrenu i čvrstu volju, sposobnosti, a i okolnosti, da ostvaruje baš to - Nemoguće, u Srbiji predhodnih godina. Videćemo dalje. Srbija je posebno nezgodno i "šareno" bojno polje političko...

Iceman

pre 11 godina

Da se barem, dok je mogao, bavio tom inovativnom politikom, a ne kalkulacijama mozda bi nam i bilo bolje. Kasno Boris na Kosovo stize...

profesore, izgore ti politicka kesa!

pre 11 godina

Ima bravara koji odu u politiku i postanu avetski lideri. A ima srednjoskolskih profesora koji odu u politiku i tamo nastave da pricaju i foliraju rad kao sto rade losi srednjoskolski profesori. Voleo bih da cujem bar jednog gradjanina Srbije koji misli da zna koju je to lekciju predavao profesor Boris Tadic svih ovih godina dok je bio na pogresnom radnom mestu i sta je od njega naucio.

Macut Tanja

pre 11 godina

Inovativnu politiku ste vodili 12 godina i rezultati Vaseg rade se vide i osete svakog dana kad ustanem . Nemoj te vise ,molim Vas.

rigidni designator

pre 11 godina

Loše to zvuči kod nas.Samo u Srba i čini mu se Bugara,postoji pejorativna uzrečica "nemoj da filozofiraš".Reč "filozofija" u našem jeziku ima izrazito negativnu konotaciju;posledično,slično je i sa filozofima.Naš narod više voli grobare i mitomane.Takve su i politike koje se na ovim prostorima većinski preferiraju.Uostalom,dovoljno je pročitati komentare naših građana na ovu vest.Tamo gde prestaje zdrav razume,počinje Srbija.

svetlanast.

pre 11 godina

velja ilic i milutin mrkonjic su zivi primer filozofije u politici.
filozofija je i "skracivanje" mandata.
filozofija je i "prekomponovanje" vlasti.
izbor novog predsednika DS i "odustajanje" predhodnog je takodje filozofija.
uoste, srbi su jedan "filozofski" narod.

zoki

pre 11 godina

Filozofi u staroj Grčkoj su imali robove koji su obavljali prljave svakodnevne poslove da bi njihovi gospodari mogli da se bave filozofiranjem.
Izgleda da se istorija ponavlja!

Vukadinović je profesor !!!!

pre 11 godina

Pa s obzirom koliko ste uništili Filozofski fakultet, a posebno odsek za filozofiju, možda si i u pravu ! Alo, bre, to ni komunisti nisu radili tvom tati !

tajkun

pre 11 godina

svi ste vi isti. Dok ne dodju potpuno novi ljudi u srpsku politiku, ljudi bez repova i obaveza sa ovom garniturom nema nema boljitka. Uvek birami izmedju manje zla.

Dekica

pre 11 godina

Prvo morate filosovski da razjasnite, ko je ovlastio politicare da zaduzuju
drzavu o kojoj bi trebalo da se staraju?.
Drugo, ko omogucava da se u toj istoj drzavi izvrse (bibliske) pljacke i prevare.
Filosofija bi trebala da nas dovede do ISTINE, ona se ne moze poucavati, ali se moze nauciti-zato sto istina nije ucenje, nije doktrina, nije teorija,filosofija. Istina je bivstovanje. Mi vas biramo zbog toga, da nas casno vodite i brinete se o nama (kao roditelji). Nisu vam potrebni nikakvi simozijumi i slicno, samo citajte narodne poslovice (takozvanu utvrdjenu ISTINU).
Nadam se da ce se gradjani Srbije kolektivno osvestiti kroz ogromnu patnju koju su im priredili takozvani politicari zadnjih 30 godina. Ako se to ne desi nazalost osudjeni su na izumiranje.

dzoni

pre 11 godina

filozofiraj ti samo, ali daleko odavde, mozda je za tebe to filozofija ali je stvar sasvim jasna..power to the people..vratite imovinu narodu koju ste otudjili jos posle II sv.rata..vratite sve vlasnicima pa da onda pocnemo ispocetka, a ti prijatelju nigde ne bi mogao da se bavis bilo kakvim ozbiljnim poslom jer je za tebe sve filozofija

basta

pre 11 godina

Opasno pametan i slatkoreciv covek,u DS je sve dokazao na delu,svi su se dobro omastili.Price su jedno,samo dela su stvarnost,a tu si sa svojim saradnicima pokazao sve sto umes,i koliko vredis.Narod je zbog vas osudjen na produzetak bede i nepravde.Ne bih se iznenadio da ste i vi jedan od onih koji je profitirao pored dobrih biznismena poput Miskovica.Ko vama jos moze da veruje?Politika kakvom je i Tito bio osnivac nesvrstanih,i eto dokle smo dogurali.

Marina

pre 11 godina

Tadic je srpski Kant, i stvorio vam je vjecni mir sa Kosovom. To je njegovo najvece djelo. Poslije cete to shvatiti. I Nikolic filozofira takodje, ali to su samo blijede varijacije na temu kosovske filozofije - tj. filozofskog pravca - Tadicevizma.

Andrea

pre 11 godina

U državi Srbiji sve je zanat. Filosofi su u državi Srbiji državni nepriatelji, strani plaćenici, narkomani, radoholičari, Zrike, kriminalci, oni koji sa đavolom tikve sade i od istih stradaju, šuraci zemunskog klana, nemački špijuni... Lako je posle izgubljene bitke general biti. Srećom da još po neko zna razliku između filozofa i zanatlije.

sl

pre 11 godina

Sve je pod sumnjom, cak se sumnja i u covekovo postojanje, jedino u sta se ne sumnja je covekova misao. Zato osnovni stav Dekartove filozofije glasi: Mislim, dakle postojim!

Enver Kelmendi

pre 11 godina

Politika je filozofija? Politika prema Platonu je nauka o vodjenju drzave.A sta bese Filozofija? Filozofija(grc.philosophia ljubav prema mudrosti)mudrost,naucni rad na izgradjivanju opsteg pogleda na svet i sam taj pogled na svet;prema tome:najvisi oblik drustvene svesti,nauka o najopstijim zakonima kretanja i razvitka prirode,drustva i ljudskog misljenja.Za cetri godine,koliko ste vladali,g.Tadicu ste mogli da primenite upustva filozofije.

Adam

pre 11 godina

Šteta za Tadića što je kao filozof došao na mesto na kom je trebalo da bude policajac i što je sada policajac sa pozicija na kojima treba da bude filozof. DS je političko pokriće organizovanog kriminala različitih struktura, danas kad nemaš u tom poretku moć ostaje ti jedino da tražiš filozofski smisao svog obitavanja u politici i toj stranci. Da si reagovao smisleno sam bi pocepao DS odmah posle izbora i uigranu ekipu ostavio kod Đilasa, tamo se isplati biti. Oko sebe bi makar imao pročišćen kadar.

cikadedamraz

pre 11 godina

politika je neprekidna partija shaha.zapamti sve to. da bi bio dobar politicar mora da da budis dobar igrac...dada,shaha. a shah je umetnost i nauka a moze i filozofija kod onih malo pametnijih "shahista" :) inache je shah najobocnija pasija :(

crni domino

pre 11 godina

Borise vredjas lik i delo Zorana Djindjica.
Nemoj koristiti tu rec Filosofija; daleko si ti od toga!
Ne primecujes da i dalje urusavas Demokratsku stranku!
Ako umes, uzvrati ovim bivsim radikalima! Vidis da Srbiju vracaju u devedesete! Ako ne, skloni se da te ne vidimo i ne cujemo!

Pobesneli max

pre 11 godina

Najgori su u Srbiji uvek pljuvali po najboljima.
Neko rece da ce istorija da bude mnogo blaza nego sto to ovde pokazuju "strucnjaci"...
Potpuno se slazem.

lala53

pre 11 godina

bravo Gosin Tadicu i sada ste pokzali da ste veliki politicar i demokrata. takva i treba da bude DS, prava i racionalna stranka. A glasovi ce doci sami po sebi ,brzo ce glasaci prepoznati politiku sadasnje vlasti ,politiku devedesetih.morao bih samo da izdvojim kao pozitivnog pojedinca , koji iskreno zeli boljitak Srbiji ali je u takvom okruzenju gde nista za sigurno nista nece moci da uradi , naravno radi se o gosin Vucicu.

mod

pre 11 godina

Njegov otac je, za neobavestene, bio profesor filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, akademik, pa bi bilo dobro da polupismeni prekinu sa komentarima na nivou seoskih tracara ili urbanih kompleksasa. Daleko si ti, crni domino, od obrazovanja jednog Tadica.

slavko SB

pre 11 godina

Tadic?? Jedini politicar poslije Djindjica koji ima mozak i zna da ga koristi!!! Bog je covjeku dao mozak, nazalost vecina ga nije ukljucila!!!

Mikeli

pre 11 godina

Osoba koja je izgubila sve moguce izbore ove godine i koja vise nije ni predsednik DS drzi predavanje o tome sta je politika i kakva treba da bude. Pa ako to sve znate zasto niste pobedili bar na nekim od prethodnih izbora? Niste pobedili jer nemate kontakta sa realnoscu i niste bili spremni da se suocite sa problemima koji su se gomilali ili za koje niste imali snage (kao sto je borba protiv korupcije). Vas niko u Srbiji vise ne smatra bitnim faktorom tako da ne znam zasto ste vi uopste otisli tamo kao predstavnik DS ali to je opet problem vase stranke.

miro

pre 11 godina

Tadić nije u pravu kada kaže da je politika filozofija. Složio bih se s njim da je rekao da je politika najunosniji business i brza zarada. Političari su izvršitelji filozofskih državotvornih ideja. Filozofija je iznad politike jer je nadređena politici, i filozofija usmjerava djelovanje politike. U većini slučajeva politika nije sposobna sprovesti filozofske zamisli, pa se događaju političke devijacije koje najteže pogađaju vlastiti narod. Filozofske ideje koje koje su zagovarale "odumrlu" nisu su mogle uspjeti jer su ih političari skroz unakazili i pretvorili u despotizam neviđenih razmjera. To se isto dogodilo i filozofskim idejama nacionalizma,koje je također unakazila politika tako da su obje filozofske ideje naprosto pobile više od 20 milijuna vlastitih građana bez ikakvog rata, a da ne govorimo o proživljavanju straha onih koji su uspjeli preživjeti razno-razne političke čistke. Političari i politika je najveće zlo svake države i naroda, jer da nema njih ljudi ne bi ratovali. Što umjesto politike i političara, pitati će se netko ? postoje stručnjaci svih struka pa se mogu raditi stručne i profesionalne vlade i predsjednici država.

TijanaBec

pre 11 godina

Konacno glas razuma nakon duzeg vremena. Tadic je previse pametan da bude vodja srpskom narodu. Covek koji ima postovanje u svetu a u Srbiji kritiku govori sve o vama.
Sada vojnici lupajte minuse.

pavle

pre 11 godina

Ne tvrdim da je Tadić Boris svetac bez mane ali ,prema izjavama većine političkih zvaničnika Evrope a i šire, , Tadić je jedan od najkompletnijih političara u regionu.

@Srb

pre 11 godina

Poštovani, ne znam koliko godina imate, ali ako vam je Tadic ukrao 12 godina života, meni su SPS, DSS, i radikali, sad SNS ukrali 23 godine života.Ali, po našim zakonima a i generalno to nije krivicno delo.
Procitala sam sve komentare i zakljucila da vecina pogleda sliku i naslov, i krecu komentari SNSovaca.
Samo je Gabi napisala pravi komentar i svaka cast.
Ovo je Gospodo bio skup levo orijentisanih stranaka u svetu i pokušaj da se nekako izađe iz sveopšte krize, kojoj se ne vidi kraj. I nema direktne veza sa Srbijo. Zato ucite malo i mislite, da ne biste na prazno filozofirali.

bezimena

pre 11 godina

Vi koji zivite u mracnoj misjoj rupi nemate ni pojma koliko je Tadiceva racionalna i uracunljiva politika-filozofija bila cenjena i akceptirana izvan zemlje. Tadic stabilizovao zemlju i za ovu Vladu odradio pola posla. Slikovito receno, on im je predao avion koji je u letu, koji je postigao vec solidnu visinu, skoro bez turbulenci. Da vidimo kako ce ovi majstori dalje da voze, i gde ce da nas puste? Kako sad ide: sigurno u pustinju i prasumu.

Balacko

pre 11 godina

I oni koji danas pisu lose, kada prodje dovoljno vremena da bude moguce istorijski prosudjivati, imace drugacije reci za ovog coveka - jednog od onih koji ce pripadati delu svetle strane nase povesti. Svi mi zdravi i zivi bili, pa videli.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbi ne vole istoriju sadasnjosti, i tek kad Tadic bude deo istorije proslosti znace ga ceniti, u najmanju ruku proceniti. Srbima je najbolji onaj ko nije na vlasti, i ko nikad nije bio na vlasti, a i toga bi da menjaju, po mogucnosti, svakih sedam dana. Iz inata, jelte?

dare 011

pre 11 godina

Bio si NAJBOLJI a okružio si se najgorima! Da si savetnike doveo iz inostranstva a ne iz školske klupe, dobijao bi objektivnije brifinge i možda bi sve bilo drugačije... Hvala na onim dobrim stvarima što si kao Predsednik radio za Srbiju i region!

Gabi

pre 11 godina

Samo u Srbiji filosofija ima negativnu konotaciju i kad hoćete nekog da uvredite vi mu kažete da filosofira. Da se Tadić povremeno ne oglasi, mi bismo samo slušali primitivan rečnik i prostakluke, što se u narodu smatra "domaćinskim" ponašanjem! Nadam se da nije baš da Srbija samo to razume. Da je kojim slučajem ovo izgovorio Vučić, ili Toma komentari bi bili sve sami hvalospevi, ali njima treba prevodilac za ovakav vokabular!

E Borise, Borise

pre 11 godina

Ovaj narod voli kazandzije,lazove,kriminalce, dikatore i demagoge kao sto je veliki borac protiv korupcije Vucic.Mnogo ce jos vode da protece ovom jadnom Srbijom dok se narod bar elementarno opismeni.

Darko Blagojevic

pre 11 godina

Ma kakva filozofija!? Koliko je opljackano i unisteno za vlasi DS-a, to se nikada nije desilo u istoriji nase ojadjene Srbije...nema tu filozofije...

tamo_daleko

pre 11 godina

A ti si najveci filozof i demagog. Ukrao si mi 12 godina zivota pokrivajuci raznim supljim pricama. Da zlo bude vece dodjose i grdji od vas
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Srb, 15. decembar 2012 19:08)

NIKO vam ne moze ukrasti godine,samo VI to mozete sebi uraditi.
"I zato KRENI,Jablane,KRENI...." Pozdrav iz Kanade.

Marina

pre 11 godina

Tadic je srpski Kant, i stvorio vam je vjecni mir sa Kosovom. To je njegovo najvece djelo. Poslije cete to shvatiti. I Nikolic filozofira takodje, ali to su samo blijede varijacije na temu kosovske filozofije - tj. filozofskog pravca - Tadicevizma.

rigidni designator

pre 11 godina

Loše to zvuči kod nas.Samo u Srba i čini mu se Bugara,postoji pejorativna uzrečica "nemoj da filozofiraš".Reč "filozofija" u našem jeziku ima izrazito negativnu konotaciju;posledično,slično je i sa filozofima.Naš narod više voli grobare i mitomane.Takve su i politike koje se na ovim prostorima većinski preferiraju.Uostalom,dovoljno je pročitati komentare naših građana na ovu vest.Tamo gde prestaje zdrav razume,počinje Srbija.

Sedi ti gdi si jer ni za di si nisi!

pre 11 godina

Slazem se Borise!
Imali smo mi premijera koji je bio Doktor filozofije najjaceg nemackog profesora!Dr. Zoran Djindjica!
Na zalost i ako sam odrastao u nemackoj i danas radim kao doktor na zapadu,nisam ni sanjao da postoje tolike intelektualne razlike imedju Doktora filozofije iz nemacke i Psihologa iz Srbije!
Ne mozes ti Borise da cistis cipele Djindjicu posto je razlika imedju vas ne jedna nego dve do tri klase!
Gde si Djiki otisao,kome si nas ostavio!!!!

Seele

pre 11 godina

Počasni predsednik demokratske stranke može slobodno da se posveti onome što najbolje zna – praznim pričama. Mi imamo važnija posla. Treba državu izvući iz ponora u kome se nalazimo zbog njihove filozofije.

walter za beograd

pre 11 godina

Idi i nestani u magli zauvek, jer si nam ti muka naneoi kao niko, ovog smrada u beograd si doveo da gradsku upravu unisti, samo smece od ljudi je postavio na najvaznije funkcije.
a ovog gada koji sada rafi hapsi si ti dove svojim glupim FILOZOFISKIM STAVOM, filozofiraj samo za sbe i svoje pare.
mars

Pametnjaković

pre 11 godina

Ja bih mogao da sredim celu državu za samo godinu dana, i to bez filozofiranja. Prvo, i ono najbitnije, otpustio bih sve zaposlene u administraciji i državnim službama, organima, organizacijama, agencijama i kojekakvim nebulozama, i zaposlio sve nezaposlene na njihova mesta, ali ne na sva mesta, već samo korisna. Time bih eliminisao dve trećine problema.

Goran

pre 11 godina

posto je na svakom polju doziceo krah, ovaj pocasni predsednik ,lopovluku naklonjene stranke, bi i da se oproba u filozofiji, zasipajuci nas nekim " filozofskim" mislima koje ni on ni mi apsolutno ne razumemo.
ali to i nije tako vazno...
kako se obruc oko Miskovica i ostalih tajkuna iz Demokratske stranke sve vise steze, ja bih preporucio ovom " filozofu" da se okane filozofiranja, vec da sebi na vreme obezbedi nekog valjanog advokata, jer po svemu sudeci, i ovaj filozof ce se ubrzo naci na tapetu, da odgovori na mnoga pitanja koja tiste javnog tuzioca.

marika

pre 11 godina

Nazalost g-dine Tadicu,bas zbog takvog vaseg misljenja i stava doveli ste narod i Srbiju u ovako bedno stanje,a sve nas Vase glasace u situaciju da masovno napustamo stranku!

Lazy Joe

pre 11 godina

Borise,politka je SVE samo ne filozofija. Po tebi, filozofskim pristupom treba praviti filozofski fen,auto,put,braniti zemlju....Nisu svima tate bogate,Borise,neko mora i da radi da bi jeo i imao sta da obuce.

Denis

pre 11 godina

gospodine tadicu,
videli smo vasu politiku koju ste proteklih godina vodili. to je bila politika korupcije, kradje i otimanja. vi ste bili generator te politike. nemojte vise da nam solite pamet!

MRV

pre 11 godina

О томе колико политиком треба да управљају филозофи вероватно најбоље илуструје пример Тиранина из Сиракузе. Он је био толико одушевљен Платоновим идејама да га је позвао да му уреди државу. И Платон је прилегао на посао, а резултат је био да се дигла кука и мотика и да су Тиранин и Платон једва извукли живе главе побегавши из Сиракузе у чамцу.
О томе, пак, колико други теоретичари (научници) и уметници треба да управљају политиком,имамо много ближи пример - последице Меморандума Српске академије наука и уметности.
Р.Ѕ.
Борисе, мајке ти,од кад је то ДС левичарска странка?

Ja toliko

pre 11 godina

Pa vidi filozofe, za vreme vaše vladavine ljudi su zbog posla štrajkovali glađu, odsecali sebi prste, zakucavali šake ekserima. Zadužili ste naše praunučiće da bi vi iz vlasti dobro živeli. I što je najgore nas je za vreme vaše vladavine manje za 340.000. Eeeeeej filozofe nas je manje za 340.000.

crni domino

pre 11 godina

Borise vredjas lik i delo Zorana Djindjica.
Nemoj koristiti tu rec Filosofija; daleko si ti od toga!
Ne primecujes da i dalje urusavas Demokratsku stranku!
Ako umes, uzvrati ovim bivsim radikalima! Vidis da Srbiju vracaju u devedesete! Ako ne, skloni se da te ne vidimo i ne cujemo!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Tadić: Politika je filozofija

E ti si se Boga mi SIT NAFILOZOFIRAO !
Tvoje bla bla bla filozofiranje, jos nam svima odzvanja u usima !
"Lideru jedan" !

Dokle vise o marginalcima

pre 11 godina

Demokrate nikada nisu bile prirodni drustveni nosioci jevicarske ideje. Levicarsku ideju su oduvek nosili komunisti i do njenog sloma je doslo tako sto su tu ideju komunisti izdali. Onda, nakon sloma te ideje komunisti tacnije njihova deca su se preselili u Demokratsku stranku. I tu su onda proklamovali neku kvazi levicarsku ideju koju su opet izdali (po modelu naucenom od svojih roditelja) pa je tako Demokratska stranka prsla zauvek na izborima. Ovo sto danas gledamo i slusamo je samo talasanje dece komunista koji vise nemaju svoje politicko trziste na kome mogu prodavati svoj proizvod - maglu.

Miki

pre 11 godina

Ti samo budi dovoljno daleko...i filozofiraj kao pocasni sta vec.Mada moram priznati da nam je tvoja filozofija donela nesto dobro,unistio si DS koji je toliko propao da je vec predstavljao pretnju za Srbiju,jer toliko korumpiranih i nesposobnih ljudi na jednom mestu nisu nam mogli doneti nista dobro.

Tiemie

pre 11 godina

Tehnika ili filozofija, kako god je nazivali, tek mi se od politike demokrata teško možemo oporaviti. Sreća što nam od njih više ne zavisi egzistencija.

prohujalo sa vihorom

pre 11 godina

Pa videli smo kako je funkcionisala ta politika u praksi prethodnu deceniju.Znas sta je Tadicu tvoja najveca greska? To sto nisi pogodio u centar mete, a to je komunikacija sa narodom, obicnim narodom i srpskim seljakom. Ne vole mnogo ljudi ispiranje pameti sa necim sto ne razumeju.Dosta im je beskonacno ponovljenih fraza: reforme, privatizacija,budzeti, sufuciti, deficiti itd.
Niko za njih nije nista konkretno uradio i garantovao sve ove godine...

nekoavio

pre 11 godina

poslednji filozof koji se poliikom je ubijen, tako da politika i filozofija nema nista zajednicko. Medjutim dokazali ste nam da kriminal i politika su u simbiozi.

Nikola Peric

pre 11 godina

Tako je Tadiću, objasni ti njima šta je politika. Ne sviraj pilićima, pusti me da radim i hranim porodicu. Ne zamlaćuj me više.

Milos

pre 11 godina

Stranke levice? Pa ti si sve samo ne levicar. Ja nista nisam video kod Demokratske stranke sto podseca na levicu. Besplatno skolovanje - samo ste dizali skolarine, nepismenost se povecala i sada imamo skoro 1 000 000 nepismenih. Beslpatno lecenje - participacije samo su skakale, usluge lecenja su dostupne samo onima koji imaju dubok dzep, zivotni vek nam je sve manji. Prilikom zaposljavanja u drzavne institucije nije vodjeno racuna o socijalnom polozaju kandidata vec o partijskoj pripadnosti. Kojim levicarima ti drzis predavanje i o kojoj levici ti pricas. Da li ti ljudi uopste znaju ko si ti i stranka koju predstavljas?

jalovina

pre 11 godina

Kada to kaze tip koji je pored neogranicene moci izgubio svaku poziciju koju je moguce izgubiti onda mora da je tako. I drzavu i stranku koju je vodio degradirao je i doveo na najnize moguce grane. Pazi ti njega jos sav pozvan da deli savete o "inovativnim politikama". E moj ti...

White

pre 11 godina

Jeste, slazem se da je filosofija u biti politike. I sta? Moze to svako da izgovori, pa cak i na velikom skupu, ali imas li Borise ideju kako sprovesti u delo nove ideje?
To je ono sto svima vama fali, vama "politickoj eliti", kako to smesno zvuci. Tehnokrate znaju samo da pricaju ali ne znaju nista da sprovedu u delo.
Ti si Borise moje najvece razocarenje u zadnjih pet godina.

ja biram da ne biram

pre 11 godina

Naucnici su izopsteni.Na sceni su filozofi pravnici,ekonomisti,pisci scenaristi a to donosi leba samo u nazadnim drustvima.
Ti jos nisi skapirao zasto si prso na izborima

Beli Listić

pre 11 godina

Verovatno je bivši mislio kako treba političari kao on da pronađu nove načine prodavanja marketinške magle kao bi se elita zaštila od sve promućurnije raje. Prošlo je vreme i u Srbiji kad si mogao bez ikakvih rezultata da dobiješ izbore ,čak i u stranci , samo marketingom i da se osloniš da su svi senilni. Tek sad izlazi na površinu koje su razmere pljačke od 2000-te do danas , kako su uništene institucije , ma strašno kakvi su sve lopovski zakoni bili doneti. I koliko je Tadić "dobro" radio svoj posao, vidi se po tome da je osam godina bio bukvalno car, i da ga je bukvalno za par meseci javnost izbrisala iz memorije kao da nikad i nije postojao. Cela politička fensi karijera Tadića može se opisati kroz "presudu" Gotovini i Haradinaju i koliko je bio "vidovit" .

misko

pre 11 godina

Filozofe, leba ti a od čega sad ti živih, ako ćemo po pameti i tvojoj sposobnosti ti bi trebao sad da budeš na buđavom lebu. Ovo je isto kao kada bi neko plaćao otvorenom pendžeru što lupa.

lala53

pre 11 godina

bravo Gosin Tadicu i sada ste pokzali da ste veliki politicar i demokrata. takva i treba da bude DS, prava i racionalna stranka. A glasovi ce doci sami po sebi ,brzo ce glasaci prepoznati politiku sadasnje vlasti ,politiku devedesetih.morao bih samo da izdvojim kao pozitivnog pojedinca , koji iskreno zeli boljitak Srbiji ali je u takvom okruzenju gde nista za sigurno nista nece moci da uradi , naravno radi se o gosin Vucicu.

Iceman

pre 11 godina

Da se barem, dok je mogao, bavio tom inovativnom politikom, a ne kalkulacijama mozda bi nam i bilo bolje. Kasno Boris na Kosovo stize...

mod

pre 11 godina

Njegov otac je, za neobavestene, bio profesor filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, akademik, pa bi bilo dobro da polupismeni prekinu sa komentarima na nivou seoskih tracara ili urbanih kompleksasa. Daleko si ti, crni domino, od obrazovanja jednog Tadica.

Miloš

pre 11 godina

Inovativna politika? U Srbiji? Pa mi se borimo sa korumpiranim političarima iz njegovog perioda vlasti. Oni su morali da budu nosioci te inovativne politike, a ne da stavljaju državne pare u svoje džepove. Tadić je počeo da se bavi teorijom, iako zna kakva je naša praksa.

marina beli listic

pre 11 godina

Pa Tadicu, sto tu tvoju politicku filozofiju nisi primenio kad je trebalo dok si bio na vlasti, vec si vladao kao tiranin prigrabivsi sve poluge vlasti, a da niko od toga nije imao korist, ni ti ni mi. A da, korist su imali ministri, ostali politicari i vecina od tzv. bizMismena, a ti si im pomogao svojim NEcinjenjem i NEdonosenjem zakona da se bogate i obogate. Drago mi je da vise nisi na vlasti, a ustvari mislim i da bi trebalo i da odgovaras za bujanje korupcije u vreme tvoje dugogodisnje vlasti. Neko mora da bude odgovoran za stanje u kojoj je drzava danas, zar ne?

jovan vladimirovic

pre 11 godina

I ja bih se bavio filozofijom, da imam 140 000 dinara platu...

Ovako, moram da se bakcem necim profanim...

A kako bih se nafilozofirao

tajkun

pre 11 godina

svi ste vi isti. Dok ne dodju potpuno novi ljudi u srpsku politiku, ljudi bez repova i obaveza sa ovom garniturom nema nema boljitka. Uvek birami izmedju manje zla.

i tako...

pre 11 godina

Politika je i sada ono sto je uvek bila i sto ce uvek biti- borba za moc, uticaj i bogacenje (nazalost gotovo uvek na racun drugih, a posebno sirotinje raje). Dok se ovakve price kojima nama smrtnicima politicari i njihove gazde truju mozak mogu najbolje opisati izrekom: Trla baba lan, da joj prodje dan.

spasenija kolček

pre 11 godina

Antički ideal politike je da je Politika - Primenjena Etika!
Tzv. Zapadna Civilizacija je uglavnom išla u pravcu rušenja ovog ideala.
Dobra postavka, Tadić to zna, on je obrazovan i pametan čovek, no, u pitanju je - Ostvarivanje Nemogućeg. Naravno, uz uslov, da je Tadić imao iskrenu i čvrstu volju, sposobnosti, a i okolnosti, da ostvaruje baš to - Nemoguće, u Srbiji predhodnih godina. Videćemo dalje. Srbija je posebno nezgodno i "šareno" bojno polje političko...

milentije

pre 11 godina

Da , prijateljica mudrosti...cak i ako je tako (sto je delimicno tacno)...u vasim politickim potezima , gsn. Tadicu , nije bilo previse mudrosti.Ako je jedna od glavnih vrlina politicara sposobnost procene , ispali ste najlosiji srpski politicar/filozof svog vremena.

Petronije

pre 11 godina

Gospodine, zaboravili ste da politika mora da ima i svoje mecene, kao sto je gospodin Miskovic. Da je pamet kriterijum vlasti i politike niko se od vas (pozicija i opozicija) ne bi mogao baviti politikom.

Miki Sm

pre 11 godina

Ajde da malo filozofiramo-bavimo se politikom.
Zasto sve zemlje sveta,pa i nasu vode psihopate,umno bolesni ljudi,kompleksasi,lopovi......

profesore, izgore ti politicka kesa!

pre 11 godina

Ima bravara koji odu u politiku i postanu avetski lideri. A ima srednjoskolskih profesora koji odu u politiku i tamo nastave da pricaju i foliraju rad kao sto rade losi srednjoskolski profesori. Voleo bih da cujem bar jednog gradjanina Srbije koji misli da zna koju je to lekciju predavao profesor Boris Tadic svih ovih godina dok je bio na pogresnom radnom mestu i sta je od njega naucio.

basta

pre 11 godina

Opasno pametan i slatkoreciv covek,u DS je sve dokazao na delu,svi su se dobro omastili.Price su jedno,samo dela su stvarnost,a tu si sa svojim saradnicima pokazao sve sto umes,i koliko vredis.Narod je zbog vas osudjen na produzetak bede i nepravde.Ne bih se iznenadio da ste i vi jedan od onih koji je profitirao pored dobrih biznismena poput Miskovica.Ko vama jos moze da veruje?Politika kakvom je i Tito bio osnivac nesvrstanih,i eto dokle smo dogurali.

Pobesneli max

pre 11 godina

Najgori su u Srbiji uvek pljuvali po najboljima.
Neko rece da ce istorija da bude mnogo blaza nego sto to ovde pokazuju "strucnjaci"...
Potpuno se slazem.

Andrea

pre 11 godina

U državi Srbiji sve je zanat. Filosofi su u državi Srbiji državni nepriatelji, strani plaćenici, narkomani, radoholičari, Zrike, kriminalci, oni koji sa đavolom tikve sade i od istih stradaju, šuraci zemunskog klana, nemački špijuni... Lako je posle izgubljene bitke general biti. Srećom da još po neko zna razliku između filozofa i zanatlije.

Enver Kelmendi

pre 11 godina

Politika je filozofija? Politika prema Platonu je nauka o vodjenju drzave.A sta bese Filozofija? Filozofija(grc.philosophia ljubav prema mudrosti)mudrost,naucni rad na izgradjivanju opsteg pogleda na svet i sam taj pogled na svet;prema tome:najvisi oblik drustvene svesti,nauka o najopstijim zakonima kretanja i razvitka prirode,drustva i ljudskog misljenja.Za cetri godine,koliko ste vladali,g.Tadicu ste mogli da primenite upustva filozofije.

Vukadinović je profesor !!!!

pre 11 godina

Pa s obzirom koliko ste uništili Filozofski fakultet, a posebno odsek za filozofiju, možda si i u pravu ! Alo, bre, to ni komunisti nisu radili tvom tati !

cikadedamraz

pre 11 godina

politika je neprekidna partija shaha.zapamti sve to. da bi bio dobar politicar mora da da budis dobar igrac...dada,shaha. a shah je umetnost i nauka a moze i filozofija kod onih malo pametnijih "shahista" :) inache je shah najobocnija pasija :(

zoki

pre 11 godina

Filozofi u staroj Grčkoj su imali robove koji su obavljali prljave svakodnevne poslove da bi njihovi gospodari mogli da se bave filozofiranjem.
Izgleda da se istorija ponavlja!

Macut Tanja

pre 11 godina

Inovativnu politiku ste vodili 12 godina i rezultati Vaseg rade se vide i osete svakog dana kad ustanem . Nemoj te vise ,molim Vas.

dzoni

pre 11 godina

filozofiraj ti samo, ali daleko odavde, mozda je za tebe to filozofija ali je stvar sasvim jasna..power to the people..vratite imovinu narodu koju ste otudjili jos posle II sv.rata..vratite sve vlasnicima pa da onda pocnemo ispocetka, a ti prijatelju nigde ne bi mogao da se bavis bilo kakvim ozbiljnim poslom jer je za tebe sve filozofija

Adam

pre 11 godina

Šteta za Tadića što je kao filozof došao na mesto na kom je trebalo da bude policajac i što je sada policajac sa pozicija na kojima treba da bude filozof. DS je političko pokriće organizovanog kriminala različitih struktura, danas kad nemaš u tom poretku moć ostaje ti jedino da tražiš filozofski smisao svog obitavanja u politici i toj stranci. Da si reagovao smisleno sam bi pocepao DS odmah posle izbora i uigranu ekipu ostavio kod Đilasa, tamo se isplati biti. Oko sebe bi makar imao pročišćen kadar.

svetlanast.

pre 11 godina

velja ilic i milutin mrkonjic su zivi primer filozofije u politici.
filozofija je i "skracivanje" mandata.
filozofija je i "prekomponovanje" vlasti.
izbor novog predsednika DS i "odustajanje" predhodnog je takodje filozofija.
uoste, srbi su jedan "filozofski" narod.

Dekica

pre 11 godina

Prvo morate filosovski da razjasnite, ko je ovlastio politicare da zaduzuju
drzavu o kojoj bi trebalo da se staraju?.
Drugo, ko omogucava da se u toj istoj drzavi izvrse (bibliske) pljacke i prevare.
Filosofija bi trebala da nas dovede do ISTINE, ona se ne moze poucavati, ali se moze nauciti-zato sto istina nije ucenje, nije doktrina, nije teorija,filosofija. Istina je bivstovanje. Mi vas biramo zbog toga, da nas casno vodite i brinete se o nama (kao roditelji). Nisu vam potrebni nikakvi simozijumi i slicno, samo citajte narodne poslovice (takozvanu utvrdjenu ISTINU).
Nadam se da ce se gradjani Srbije kolektivno osvestiti kroz ogromnu patnju koju su im priredili takozvani politicari zadnjih 30 godina. Ako se to ne desi nazalost osudjeni su na izumiranje.

sl

pre 11 godina

Sve je pod sumnjom, cak se sumnja i u covekovo postojanje, jedino u sta se ne sumnja je covekova misao. Zato osnovni stav Dekartove filozofije glasi: Mislim, dakle postojim!

Mikeli

pre 11 godina

Osoba koja je izgubila sve moguce izbore ove godine i koja vise nije ni predsednik DS drzi predavanje o tome sta je politika i kakva treba da bude. Pa ako to sve znate zasto niste pobedili bar na nekim od prethodnih izbora? Niste pobedili jer nemate kontakta sa realnoscu i niste bili spremni da se suocite sa problemima koji su se gomilali ili za koje niste imali snage (kao sto je borba protiv korupcije). Vas niko u Srbiji vise ne smatra bitnim faktorom tako da ne znam zasto ste vi uopste otisli tamo kao predstavnik DS ali to je opet problem vase stranke.

miro

pre 11 godina

Tadić nije u pravu kada kaže da je politika filozofija. Složio bih se s njim da je rekao da je politika najunosniji business i brza zarada. Političari su izvršitelji filozofskih državotvornih ideja. Filozofija je iznad politike jer je nadređena politici, i filozofija usmjerava djelovanje politike. U većini slučajeva politika nije sposobna sprovesti filozofske zamisli, pa se događaju političke devijacije koje najteže pogađaju vlastiti narod. Filozofske ideje koje koje su zagovarale "odumrlu" nisu su mogle uspjeti jer su ih političari skroz unakazili i pretvorili u despotizam neviđenih razmjera. To se isto dogodilo i filozofskim idejama nacionalizma,koje je također unakazila politika tako da su obje filozofske ideje naprosto pobile više od 20 milijuna vlastitih građana bez ikakvog rata, a da ne govorimo o proživljavanju straha onih koji su uspjeli preživjeti razno-razne političke čistke. Političari i politika je najveće zlo svake države i naroda, jer da nema njih ljudi ne bi ratovali. Što umjesto politike i političara, pitati će se netko ? postoje stručnjaci svih struka pa se mogu raditi stručne i profesionalne vlade i predsjednici država.

slavko SB

pre 11 godina

Tadic?? Jedini politicar poslije Djindjica koji ima mozak i zna da ga koristi!!! Bog je covjeku dao mozak, nazalost vecina ga nije ukljucila!!!