Petak, 09.11.2012.

07:19

NS: Obeležen Dan oslobođenja

Na Trgu slobode u Novom Sadu održana je centralna priredba proslave 9. novembra - Dana oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

NS: Obeležen Dan osloboðenja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Zrak

pre 11 godina

"Ako uporedimo austro-ugarski popis stanovnistva iz 1910. sa prvim popisom u kraljevini SHS iz 1920. vidimo da je broj Madjara i Nemaca u Vojvodini posle I rata ostao skoro isti.
(Dragan, 9. novembar 2012 16:18) "

Upravo tako. Shvatite vec jednom, vojvodina je ociscena od Madjara i Nemaca posle II svetskog rata od strane druga Tita i kompanije, kada je oterano 500 000 ljudi. To nema veze sa periodom posle I svetskog rata. I da, danas ne bi bilo vojvodine da nije bilo te "okupacije".

Dragan

pre 11 godina

@ matori

Jeste, u pravu si. Srbi su 1918. u Vojvodini cinili samo 33% stanovnistva, ali je stvar u tome da je Madjarska kaznjena oduzimanjem teritorije zbog toga sto je Srbija u Prvom Svetskom ratu izgubila skoro jednu cetvrtinu stanovnistva (preko milion civilnih zrtava), a srpska vojska se ipak nije svetila lokalnima Madjarima i Nemcima u Vojvodini.

Dragan

pre 11 godina

@ Bacvanin

Ako uporedimo austro-ugarski popis stanovnistva iz 1910. sa prvim popisom u kraljevini SHS iz 1920. vidimo da je broj Madjara i Nemaca u Vojvodini posle I rata ostao skoro isti.

Miroslav

pre 11 godina

(matori, 9. novembar 2012 09:32)

Moj pradeda, Pera Ginov iz Vrsca, vojnik srpske vojske, solunac, je okupirao Vojvodinu? Ovde je izgleda dozvoljeno vredjanje samo Srba, ja nesto protiv vas da napisem ne bi mi bilo objavljeno, ali ne bih to radio.

oslobodilac

pre 11 godina

Mogli su tu pored Balkanskih ratova ubaciti i Prvi i Drugi srpski ustanak, ratove kralja Milana, nekako da se uglavi i Kosovski Boj pa da bude jedan praznik svih oslobodilačkih ratova. 45 ionako doživljavamo kao poraz, a 90-ih smo sve ratove izgubili....

novak

pre 11 godina

Interesantno kako ovde neki komentatori velicaju oslobodjenje Novog Sada 23 oktobra 1944 ali zato pljuju po oslobodjenju 9 novembra 1918 godine i pricaju kako je to bila okupacija teritorije koja je madjarska. Pa gospodo, ja postujem oba datuma i smatram ih za oslobodjenja, ali vi bi trebalo da se odlucite vec jednom. Ne moze 9 novembar 1918 godine biti okupacija a onda 23 oktobar 1944 godine biti oslobodjenje jer je onda, ako se dosledno sprovodi vase misljenje, Madjarska u aprilu 1941 godine samo povratila Novi Sad u svoj sastav, dakle oslobodila ga a nije ga okupirala. Dakle odlucite se vec jednom. Ovako vasi komentari dobijaju politicku pozadinu i vidi se da pisete cisto na stranackoj osnovi...

kikiriki

pre 11 godina

Mislim da je tačnije koristiti termin preuzimanje uprave,ili prisajedinjenje sa Srbijom.Osloboditi neku teritoriju znači oterati okupatora koji je preuzeo,što svi znamo da u ovom slučaju nije tačno."Oslobađanje"u ovom slučaju značilo bi okupaciju za određeni broj građana Srbije sa teritorije AP Vojvodine.Zbog ovakvih nepreciznih formulacija se moglo desiti u novijoj istoriji da Hrvati i Albanci "oslobađajaju"određene teritorije od autohtonog stanovništva,mislite o tome.

Bacvanin

pre 11 godina

Oslobodjen koga? Madjara i nemaca?
Imao sam prilike citati knjige sa popisom stanovnista grada Novog Sada iz tog perioda, iznenadili bi se neki koliko je starosedelaca nestalo iz tih knjiga u periodu "odlobodjenja", u ostalom, koga zanima moze i sam da ode na Tvrdjavu i pogleda popise u Istorijskoj Arhivi, besplatno je.
Daleko od toga da Srbija nije skupo platila WW1, cinjenica je da je involvirana u taj rat protiv svoje volje, platila milionima porodica, ali da Srbija se "oslobodila" na novostecenim teritorijama samo pozamasnog nemackog i madjarskog stanovnistva.

Novosadjanin al' pravi

pre 11 godina

@Novosadjanin
Ako je Austro Ugarska bila "tamnica naroda" sta je onda Srbija danas? Srbija je danas tolika tamnica da iz nje beze i sami Srbi glavom bez obzira
Da je moj pradeda znao da ce ajzlibani (vozovi) biti brzi u njegovo vreme nego 100 godina posle i da ce sve sto Vojvodina stvori Srbija da prisvojii a onda na kasikicu vraca, siguran sam da mu na pamet mu ne bi palo da odlazi u dobrovoljce

bojan

pre 11 godina

Ovi ispod bi najvise voleli kad bi nekako uspeli da oslobode vojvodinu od srba zato i ovakvi rasisticki komentari na njihov racun ,ali gospodo tesko da cete to docekati bez ako mozda ne spremate oluju 2. Odnosno druga verzija vojvodjanski otpor koji je uveliko u pripremi tj.vojvodjansko prolece po uzoru na neka arapska

Душан

pre 11 godina

Како смо тада добили Војводину, тако смо пре 13 година изгубили Косово... Надам се да ћемо то као народ схватити и прихватити...

Владимир

pre 11 godina

Овај што каже како је отет од Мађарске, нек наведе један рат, устанак, буну ондашњег становништва против Србије? Нек ми покаже где су њихови Србобрани, Јаше Томићи, Игњатовићи, Милетићи...?
Када је Угарски краљ покљаањао поседе Ђурађу Бранковићу Срем, банат, Бачку и Барању, није то урадио због љубави ил мираза.

Него, ово. Нови сад је толико пута ослобођан, ал мени је најдражи овај говор:

"Sretno vam оslobođenje! Nikada u životu nisam bio toliko uzdrhtan kao u ovom trenutku. Mi nismo sami. Zar može biti, a da i vi ne vidite, kako se u ovoj dvorani nalazi i srpska petstogodišnja istorija, do sada tužna a sada ozarena i nasmejana. Može li biti a da vi ne vidite u zraku ove dvorane naše velike mrtve, duh njihov. Može li biti da i vi ne vidite, kako na prozorima ove dvorane udaraju pah...uljice beloga snega, a u tim pahuljicama je duh onih koji se nisu još ni rodili i koji će tek doći, duh budućnosti naše. Mi nismo ovde danas sami.
Jesmo li dobro uradili? Ako pitamo srce, kazaće, učinili ste po meni; ako pitamo pamet, i ona će nam to kazati."

[vođa austrougarskih Srba Jaša Tomić koga su burno pozdravili delegati Velike Narodne skupštine 25. novembra 1918. u Novom Sadu, a povodom prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Srbiji]

Novosadjanin

pre 11 godina

Austro-Ugarska monarhija je u to vreme nazivana jos i "tamnicom naroda". To je bila tvorevina sa najjacim postfeudalnim i najkonzervativnijim uredjenjem u ondasnjoj Evropi. Svi ostali narodi koji su bili potlaceni: Cesi, Hrvati, Slovaci, Rumuni...itd prosalvaljaju dan oslobodjenja sa velikom radoscu. Samo kod nas postoje razne organizacije, sa kvazi demokratskim pseudonimom, koje dovode u pitanje proslavu jednog takvog datuma. Pa vasi pradedovi su se borili upravo za to... Nece vam proci ta prica, bez obzira na svu ovu propagandu. Vojvodina je bila i ostace, kako Srpska tako i svih ostalih nacija koje u njoj zive, ali samo u okviru drzave Srbije jer je to jedino odrzivo i normalno. Ziveli :)

Ovca sa livade

pre 11 godina

Zato Novosadjani ne vole Dodjose.
(Zvarko, 9. novembar 2012 09:21)

Nisu li i ti Novosadjani u nekom trenutku dosli u NS ?
Obozavam ljude koji kontriraju sami sebi - bez upliva u temu oslobadjanja/okupacije.

student_iz_parka

pre 11 godina

Divno je videti u ovim komentarima ovde kako izbija fasizam iz navodno civilizovanih "vojvodjana". Jos je lepse videti kako "svih" 5 separatista iz Vojvodine pokusavaju u okviru komentara da neke svoje stavove predstave kao stavove vecine gradjana u Vojvodini. Kad je sve tako kako vi pisete ovde, gde ste molim lepo na izborima? Zasto vas LSV jedva prelazi cenzus u samoj Vojvodini? Ili ako vam oni ne odgovaraju, zasto sami ne napravite neku politicku stranku ili pokret koji ce na izborima da iznese ove vase stavove i ubedljivo pobedi u Vojvodini? Da nije mozda zato sto vas ima samo sacica koja jedino moze da galami na anonimnim sajtovima sireci mrznju prema sopstvenoj drzavi?

Darko

pre 11 godina

Oslobodila ga je od jedne anahrone i nakazne države u kojoj su konstitutivni narodi (Mađari i Nemci) činili manje od polovine stanovništva, nakon rata u kome su civilizovani Austro-Ugari pobili preko milion Srba u svom prodoru na jug.
A dežurni separatisti koji stalno plaču za vremenima K&K monarhije treba da znaju da tada Vojvodina nije postojala ni kao pojam, već je bila izdeljena na ugarske županije bez ikakve autonomije. Ovi krajevi su se draga gospodo tada zvali "Delvedek" (Južna oblast).
Možda je srpska vojska nakon proboja Solunskog fronta i trogodišnje okupacije Srbije od tih civilizovanih Austro-Ugara trebala stati na obalama Save, Dunava i Drine i zahvaliti se istima na kaznenim ekspedicijama, pogromima i javnim vešanjima, opustošenoj i razorenoj zemlji.
Vojvodina danas postoji samo do granica do kojih je čizma srpskog vojnika došla i to je neoboriva činjenica.

matori

pre 11 godina

U prvom svetskom ratu, Novi Sad ni na koji način nije mogao da bude "oslobođen"!
Novi Sad je tada, zajedno sa ostalim delovima Vojvodine, OKUPIRAN i kasnije OTET od Mađarske. Takozvani "oslobodioci" su bili deo jedva 30% tadašnjeg stanovništva.
Otimačina je "legalizovana" nekakvom nameštaljkom koja je nazvana Velikom Narodnom Skupštinom, na kojoj je VEĆINSKO stanovništvo bilo zastupljeno sa MANJE od 5% "poslanika", pa se glasalo o nekakvom prisajedinjenju...

Velike sile, koje su odlučivale o izgledu Evrope nakon prvog Velikog rata, svojim odlukama su kaznile Mađarsku (kao gubitnika u tom ratu), te se tako desilo da joj se oduzme gotovo 2/3 teritorije, na kojoj je bila skoro polovina stanovništva, među kojima i ove koje su "oslobođene", pa su tako "ozvaničene" i "odluke oslobodilaca".
Priređivanje nekakve proslave oslobođenja Novog Sada (i bilo kojeg drugog dela Vojvodine) u prvom svetskom ratu, predstavlja otvorenu provokaciju i ruganje, koje će pre ili kasnije izazvati adekvatnu reakciju.

Međutim, od aktuelne kamarile na vlasti, koja je stasala i "osposobljavala se" tokom devedesetih, uz obilato iskorišćavanje sveg mogućeg primitivizma prisutnog ovde, na krilima propagande o nebeskom narodu i sveopšte mržnje prema svima drugima, ne može se ni očekivati ništa pametnije, nego što su ovakve "proslave"...

Srbin

pre 11 godina

Samo težak licemer ulazak vojske neke druge države na određenu teritoriju može nazvati oslobađanjem. Srpska vojska je tada okupirala grad Novi Sad. Austro-Ugarska ga je, bolje rečeno, u ratu izgubila za uvek. Slično kao i Srbija Kosovo 1999. godine. Takve stvari se dešavaju u istoriji. Zvati to oslobađanjem je licemerje ili, u slučaju Novog Sada, anahronizam.

dO

pre 11 godina

Vlast se baš trudi da proslavlja bitne datume sa krajnje problematičnim istorijskim "pogledima". Neće biti da je bilo **baš** oslobađanje, jer to podrazumeva da je prethodno bilo "okupacije" što ovde nije slučaj. Bilo je to teritorijalno proširenje Srbije u istorijskim okolnostima gde je Vojvođansko srpsko stanovništvo želelo vezu sa maticom. Šta o sadašnjoj vezi sa maticom Vojvođanski građani misle, se videlo recimo 2006. gde za oktroisani ustav koji ponovo i ponovo unižava Vojvodinu NIJE glasalo 57% stanovništva. Inteligentnim političarima bi već to bilo dovoljno da ne duvaju u nacionalističke vetrove. Da se ne spominje da 35% Vojvodine nije srpskog porekla i njih za ovaj datum baš ništa ne vezuje.

Srbin

pre 11 godina

Samo težak licemer ulazak vojske neke druge države na određenu teritoriju može nazvati oslobađanjem. Srpska vojska je tada okupirala grad Novi Sad. Austro-Ugarska ga je, bolje rečeno, u ratu izgubila za uvek. Slično kao i Srbija Kosovo 1999. godine. Takve stvari se dešavaju u istoriji. Zvati to oslobađanjem je licemerje ili, u slučaju Novog Sada, anahronizam.

matori

pre 11 godina

U prvom svetskom ratu, Novi Sad ni na koji način nije mogao da bude "oslobođen"!
Novi Sad je tada, zajedno sa ostalim delovima Vojvodine, OKUPIRAN i kasnije OTET od Mađarske. Takozvani "oslobodioci" su bili deo jedva 30% tadašnjeg stanovništva.
Otimačina je "legalizovana" nekakvom nameštaljkom koja je nazvana Velikom Narodnom Skupštinom, na kojoj je VEĆINSKO stanovništvo bilo zastupljeno sa MANJE od 5% "poslanika", pa se glasalo o nekakvom prisajedinjenju...

Velike sile, koje su odlučivale o izgledu Evrope nakon prvog Velikog rata, svojim odlukama su kaznile Mađarsku (kao gubitnika u tom ratu), te se tako desilo da joj se oduzme gotovo 2/3 teritorije, na kojoj je bila skoro polovina stanovništva, među kojima i ove koje su "oslobođene", pa su tako "ozvaničene" i "odluke oslobodilaca".
Priređivanje nekakve proslave oslobođenja Novog Sada (i bilo kojeg drugog dela Vojvodine) u prvom svetskom ratu, predstavlja otvorenu provokaciju i ruganje, koje će pre ili kasnije izazvati adekvatnu reakciju.

Međutim, od aktuelne kamarile na vlasti, koja je stasala i "osposobljavala se" tokom devedesetih, uz obilato iskorišćavanje sveg mogućeg primitivizma prisutnog ovde, na krilima propagande o nebeskom narodu i sveopšte mržnje prema svima drugima, ne može se ni očekivati ništa pametnije, nego što su ovakve "proslave"...

Darko

pre 11 godina

Oslobodila ga je od jedne anahrone i nakazne države u kojoj su konstitutivni narodi (Mađari i Nemci) činili manje od polovine stanovništva, nakon rata u kome su civilizovani Austro-Ugari pobili preko milion Srba u svom prodoru na jug.
A dežurni separatisti koji stalno plaču za vremenima K&K monarhije treba da znaju da tada Vojvodina nije postojala ni kao pojam, već je bila izdeljena na ugarske županije bez ikakve autonomije. Ovi krajevi su se draga gospodo tada zvali "Delvedek" (Južna oblast).
Možda je srpska vojska nakon proboja Solunskog fronta i trogodišnje okupacije Srbije od tih civilizovanih Austro-Ugara trebala stati na obalama Save, Dunava i Drine i zahvaliti se istima na kaznenim ekspedicijama, pogromima i javnim vešanjima, opustošenoj i razorenoj zemlji.
Vojvodina danas postoji samo do granica do kojih je čizma srpskog vojnika došla i to je neoboriva činjenica.

Novosadjanin al' pravi

pre 11 godina

@Novosadjanin
Ako je Austro Ugarska bila "tamnica naroda" sta je onda Srbija danas? Srbija je danas tolika tamnica da iz nje beze i sami Srbi glavom bez obzira
Da je moj pradeda znao da ce ajzlibani (vozovi) biti brzi u njegovo vreme nego 100 godina posle i da ce sve sto Vojvodina stvori Srbija da prisvojii a onda na kasikicu vraca, siguran sam da mu na pamet mu ne bi palo da odlazi u dobrovoljce

dO

pre 11 godina

Vlast se baš trudi da proslavlja bitne datume sa krajnje problematičnim istorijskim "pogledima". Neće biti da je bilo **baš** oslobađanje, jer to podrazumeva da je prethodno bilo "okupacije" što ovde nije slučaj. Bilo je to teritorijalno proširenje Srbije u istorijskim okolnostima gde je Vojvođansko srpsko stanovništvo želelo vezu sa maticom. Šta o sadašnjoj vezi sa maticom Vojvođanski građani misle, se videlo recimo 2006. gde za oktroisani ustav koji ponovo i ponovo unižava Vojvodinu NIJE glasalo 57% stanovništva. Inteligentnim političarima bi već to bilo dovoljno da ne duvaju u nacionalističke vetrove. Da se ne spominje da 35% Vojvodine nije srpskog porekla i njih za ovaj datum baš ništa ne vezuje.

Душан

pre 11 godina

Како смо тада добили Војводину, тако смо пре 13 година изгубили Косово... Надам се да ћемо то као народ схватити и прихватити...

Miroslav

pre 11 godina

(matori, 9. novembar 2012 09:32)

Moj pradeda, Pera Ginov iz Vrsca, vojnik srpske vojske, solunac, je okupirao Vojvodinu? Ovde je izgleda dozvoljeno vredjanje samo Srba, ja nesto protiv vas da napisem ne bi mi bilo objavljeno, ali ne bih to radio.

Bacvanin

pre 11 godina

Oslobodjen koga? Madjara i nemaca?
Imao sam prilike citati knjige sa popisom stanovnista grada Novog Sada iz tog perioda, iznenadili bi se neki koliko je starosedelaca nestalo iz tih knjiga u periodu "odlobodjenja", u ostalom, koga zanima moze i sam da ode na Tvrdjavu i pogleda popise u Istorijskoj Arhivi, besplatno je.
Daleko od toga da Srbija nije skupo platila WW1, cinjenica je da je involvirana u taj rat protiv svoje volje, platila milionima porodica, ali da Srbija se "oslobodila" na novostecenim teritorijama samo pozamasnog nemackog i madjarskog stanovnistva.

Novosadjanin

pre 11 godina

Austro-Ugarska monarhija je u to vreme nazivana jos i "tamnicom naroda". To je bila tvorevina sa najjacim postfeudalnim i najkonzervativnijim uredjenjem u ondasnjoj Evropi. Svi ostali narodi koji su bili potlaceni: Cesi, Hrvati, Slovaci, Rumuni...itd prosalvaljaju dan oslobodjenja sa velikom radoscu. Samo kod nas postoje razne organizacije, sa kvazi demokratskim pseudonimom, koje dovode u pitanje proslavu jednog takvog datuma. Pa vasi pradedovi su se borili upravo za to... Nece vam proci ta prica, bez obzira na svu ovu propagandu. Vojvodina je bila i ostace, kako Srpska tako i svih ostalih nacija koje u njoj zive, ali samo u okviru drzave Srbije jer je to jedino odrzivo i normalno. Ziveli :)

novak

pre 11 godina

Interesantno kako ovde neki komentatori velicaju oslobodjenje Novog Sada 23 oktobra 1944 ali zato pljuju po oslobodjenju 9 novembra 1918 godine i pricaju kako je to bila okupacija teritorije koja je madjarska. Pa gospodo, ja postujem oba datuma i smatram ih za oslobodjenja, ali vi bi trebalo da se odlucite vec jednom. Ne moze 9 novembar 1918 godine biti okupacija a onda 23 oktobar 1944 godine biti oslobodjenje jer je onda, ako se dosledno sprovodi vase misljenje, Madjarska u aprilu 1941 godine samo povratila Novi Sad u svoj sastav, dakle oslobodila ga a nije ga okupirala. Dakle odlucite se vec jednom. Ovako vasi komentari dobijaju politicku pozadinu i vidi se da pisete cisto na stranackoj osnovi...

student_iz_parka

pre 11 godina

Divno je videti u ovim komentarima ovde kako izbija fasizam iz navodno civilizovanih "vojvodjana". Jos je lepse videti kako "svih" 5 separatista iz Vojvodine pokusavaju u okviru komentara da neke svoje stavove predstave kao stavove vecine gradjana u Vojvodini. Kad je sve tako kako vi pisete ovde, gde ste molim lepo na izborima? Zasto vas LSV jedva prelazi cenzus u samoj Vojvodini? Ili ako vam oni ne odgovaraju, zasto sami ne napravite neku politicku stranku ili pokret koji ce na izborima da iznese ove vase stavove i ubedljivo pobedi u Vojvodini? Da nije mozda zato sto vas ima samo sacica koja jedino moze da galami na anonimnim sajtovima sireci mrznju prema sopstvenoj drzavi?

kikiriki

pre 11 godina

Mislim da je tačnije koristiti termin preuzimanje uprave,ili prisajedinjenje sa Srbijom.Osloboditi neku teritoriju znači oterati okupatora koji je preuzeo,što svi znamo da u ovom slučaju nije tačno."Oslobađanje"u ovom slučaju značilo bi okupaciju za određeni broj građana Srbije sa teritorije AP Vojvodine.Zbog ovakvih nepreciznih formulacija se moglo desiti u novijoj istoriji da Hrvati i Albanci "oslobađajaju"određene teritorije od autohtonog stanovništva,mislite o tome.

Dragan

pre 11 godina

@ matori

Jeste, u pravu si. Srbi su 1918. u Vojvodini cinili samo 33% stanovnistva, ali je stvar u tome da je Madjarska kaznjena oduzimanjem teritorije zbog toga sto je Srbija u Prvom Svetskom ratu izgubila skoro jednu cetvrtinu stanovnistva (preko milion civilnih zrtava), a srpska vojska se ipak nije svetila lokalnima Madjarima i Nemcima u Vojvodini.

Ovca sa livade

pre 11 godina

Zato Novosadjani ne vole Dodjose.
(Zvarko, 9. novembar 2012 09:21)

Nisu li i ti Novosadjani u nekom trenutku dosli u NS ?
Obozavam ljude koji kontriraju sami sebi - bez upliva u temu oslobadjanja/okupacije.

oslobodilac

pre 11 godina

Mogli su tu pored Balkanskih ratova ubaciti i Prvi i Drugi srpski ustanak, ratove kralja Milana, nekako da se uglavi i Kosovski Boj pa da bude jedan praznik svih oslobodilačkih ratova. 45 ionako doživljavamo kao poraz, a 90-ih smo sve ratove izgubili....

Dragan

pre 11 godina

@ Bacvanin

Ako uporedimo austro-ugarski popis stanovnistva iz 1910. sa prvim popisom u kraljevini SHS iz 1920. vidimo da je broj Madjara i Nemaca u Vojvodini posle I rata ostao skoro isti.

Владимир

pre 11 godina

Овај што каже како је отет од Мађарске, нек наведе један рат, устанак, буну ондашњег становништва против Србије? Нек ми покаже где су њихови Србобрани, Јаше Томићи, Игњатовићи, Милетићи...?
Када је Угарски краљ покљаањао поседе Ђурађу Бранковићу Срем, банат, Бачку и Барању, није то урадио због љубави ил мираза.

Него, ово. Нови сад је толико пута ослобођан, ал мени је најдражи овај говор:

"Sretno vam оslobođenje! Nikada u životu nisam bio toliko uzdrhtan kao u ovom trenutku. Mi nismo sami. Zar može biti, a da i vi ne vidite, kako se u ovoj dvorani nalazi i srpska petstogodišnja istorija, do sada tužna a sada ozarena i nasmejana. Može li biti a da vi ne vidite u zraku ove dvorane naše velike mrtve, duh njihov. Može li biti da i vi ne vidite, kako na prozorima ove dvorane udaraju pah...uljice beloga snega, a u tim pahuljicama je duh onih koji se nisu još ni rodili i koji će tek doći, duh budućnosti naše. Mi nismo ovde danas sami.
Jesmo li dobro uradili? Ako pitamo srce, kazaće, učinili ste po meni; ako pitamo pamet, i ona će nam to kazati."

[vođa austrougarskih Srba Jaša Tomić koga su burno pozdravili delegati Velike Narodne skupštine 25. novembra 1918. u Novom Sadu, a povodom prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Srbiji]

bojan

pre 11 godina

Ovi ispod bi najvise voleli kad bi nekako uspeli da oslobode vojvodinu od srba zato i ovakvi rasisticki komentari na njihov racun ,ali gospodo tesko da cete to docekati bez ako mozda ne spremate oluju 2. Odnosno druga verzija vojvodjanski otpor koji je uveliko u pripremi tj.vojvodjansko prolece po uzoru na neka arapska

Zrak

pre 11 godina

"Ako uporedimo austro-ugarski popis stanovnistva iz 1910. sa prvim popisom u kraljevini SHS iz 1920. vidimo da je broj Madjara i Nemaca u Vojvodini posle I rata ostao skoro isti.
(Dragan, 9. novembar 2012 16:18) "

Upravo tako. Shvatite vec jednom, vojvodina je ociscena od Madjara i Nemaca posle II svetskog rata od strane druga Tita i kompanije, kada je oterano 500 000 ljudi. To nema veze sa periodom posle I svetskog rata. I da, danas ne bi bilo vojvodine da nije bilo te "okupacije".

matori

pre 11 godina

U prvom svetskom ratu, Novi Sad ni na koji način nije mogao da bude "oslobođen"!
Novi Sad je tada, zajedno sa ostalim delovima Vojvodine, OKUPIRAN i kasnije OTET od Mađarske. Takozvani "oslobodioci" su bili deo jedva 30% tadašnjeg stanovništva.
Otimačina je "legalizovana" nekakvom nameštaljkom koja je nazvana Velikom Narodnom Skupštinom, na kojoj je VEĆINSKO stanovništvo bilo zastupljeno sa MANJE od 5% "poslanika", pa se glasalo o nekakvom prisajedinjenju...

Velike sile, koje su odlučivale o izgledu Evrope nakon prvog Velikog rata, svojim odlukama su kaznile Mađarsku (kao gubitnika u tom ratu), te se tako desilo da joj se oduzme gotovo 2/3 teritorije, na kojoj je bila skoro polovina stanovništva, među kojima i ove koje su "oslobođene", pa su tako "ozvaničene" i "odluke oslobodilaca".
Priređivanje nekakve proslave oslobođenja Novog Sada (i bilo kojeg drugog dela Vojvodine) u prvom svetskom ratu, predstavlja otvorenu provokaciju i ruganje, koje će pre ili kasnije izazvati adekvatnu reakciju.

Međutim, od aktuelne kamarile na vlasti, koja je stasala i "osposobljavala se" tokom devedesetih, uz obilato iskorišćavanje sveg mogućeg primitivizma prisutnog ovde, na krilima propagande o nebeskom narodu i sveopšte mržnje prema svima drugima, ne može se ni očekivati ništa pametnije, nego što su ovakve "proslave"...

Darko

pre 11 godina

Oslobodila ga je od jedne anahrone i nakazne države u kojoj su konstitutivni narodi (Mađari i Nemci) činili manje od polovine stanovništva, nakon rata u kome su civilizovani Austro-Ugari pobili preko milion Srba u svom prodoru na jug.
A dežurni separatisti koji stalno plaču za vremenima K&K monarhije treba da znaju da tada Vojvodina nije postojala ni kao pojam, već je bila izdeljena na ugarske županije bez ikakve autonomije. Ovi krajevi su se draga gospodo tada zvali "Delvedek" (Južna oblast).
Možda je srpska vojska nakon proboja Solunskog fronta i trogodišnje okupacije Srbije od tih civilizovanih Austro-Ugara trebala stati na obalama Save, Dunava i Drine i zahvaliti se istima na kaznenim ekspedicijama, pogromima i javnim vešanjima, opustošenoj i razorenoj zemlji.
Vojvodina danas postoji samo do granica do kojih je čizma srpskog vojnika došla i to je neoboriva činjenica.

Srbin

pre 11 godina

Samo težak licemer ulazak vojske neke druge države na određenu teritoriju može nazvati oslobađanjem. Srpska vojska je tada okupirala grad Novi Sad. Austro-Ugarska ga je, bolje rečeno, u ratu izgubila za uvek. Slično kao i Srbija Kosovo 1999. godine. Takve stvari se dešavaju u istoriji. Zvati to oslobađanjem je licemerje ili, u slučaju Novog Sada, anahronizam.

student_iz_parka

pre 11 godina

Divno je videti u ovim komentarima ovde kako izbija fasizam iz navodno civilizovanih "vojvodjana". Jos je lepse videti kako "svih" 5 separatista iz Vojvodine pokusavaju u okviru komentara da neke svoje stavove predstave kao stavove vecine gradjana u Vojvodini. Kad je sve tako kako vi pisete ovde, gde ste molim lepo na izborima? Zasto vas LSV jedva prelazi cenzus u samoj Vojvodini? Ili ako vam oni ne odgovaraju, zasto sami ne napravite neku politicku stranku ili pokret koji ce na izborima da iznese ove vase stavove i ubedljivo pobedi u Vojvodini? Da nije mozda zato sto vas ima samo sacica koja jedino moze da galami na anonimnim sajtovima sireci mrznju prema sopstvenoj drzavi?

Novosadjanin

pre 11 godina

Austro-Ugarska monarhija je u to vreme nazivana jos i "tamnicom naroda". To je bila tvorevina sa najjacim postfeudalnim i najkonzervativnijim uredjenjem u ondasnjoj Evropi. Svi ostali narodi koji su bili potlaceni: Cesi, Hrvati, Slovaci, Rumuni...itd prosalvaljaju dan oslobodjenja sa velikom radoscu. Samo kod nas postoje razne organizacije, sa kvazi demokratskim pseudonimom, koje dovode u pitanje proslavu jednog takvog datuma. Pa vasi pradedovi su se borili upravo za to... Nece vam proci ta prica, bez obzira na svu ovu propagandu. Vojvodina je bila i ostace, kako Srpska tako i svih ostalih nacija koje u njoj zive, ali samo u okviru drzave Srbije jer je to jedino odrzivo i normalno. Ziveli :)

bojan

pre 11 godina

Ovi ispod bi najvise voleli kad bi nekako uspeli da oslobode vojvodinu od srba zato i ovakvi rasisticki komentari na njihov racun ,ali gospodo tesko da cete to docekati bez ako mozda ne spremate oluju 2. Odnosno druga verzija vojvodjanski otpor koji je uveliko u pripremi tj.vojvodjansko prolece po uzoru na neka arapska

Miroslav

pre 11 godina

(matori, 9. novembar 2012 09:32)

Moj pradeda, Pera Ginov iz Vrsca, vojnik srpske vojske, solunac, je okupirao Vojvodinu? Ovde je izgleda dozvoljeno vredjanje samo Srba, ja nesto protiv vas da napisem ne bi mi bilo objavljeno, ali ne bih to radio.

Владимир

pre 11 godina

Овај што каже како је отет од Мађарске, нек наведе један рат, устанак, буну ондашњег становништва против Србије? Нек ми покаже где су њихови Србобрани, Јаше Томићи, Игњатовићи, Милетићи...?
Када је Угарски краљ покљаањао поседе Ђурађу Бранковићу Срем, банат, Бачку и Барању, није то урадио због љубави ил мираза.

Него, ово. Нови сад је толико пута ослобођан, ал мени је најдражи овај говор:

"Sretno vam оslobođenje! Nikada u životu nisam bio toliko uzdrhtan kao u ovom trenutku. Mi nismo sami. Zar može biti, a da i vi ne vidite, kako se u ovoj dvorani nalazi i srpska petstogodišnja istorija, do sada tužna a sada ozarena i nasmejana. Može li biti a da vi ne vidite u zraku ove dvorane naše velike mrtve, duh njihov. Može li biti da i vi ne vidite, kako na prozorima ove dvorane udaraju pah...uljice beloga snega, a u tim pahuljicama je duh onih koji se nisu još ni rodili i koji će tek doći, duh budućnosti naše. Mi nismo ovde danas sami.
Jesmo li dobro uradili? Ako pitamo srce, kazaće, učinili ste po meni; ako pitamo pamet, i ona će nam to kazati."

[vođa austrougarskih Srba Jaša Tomić koga su burno pozdravili delegati Velike Narodne skupštine 25. novembra 1918. u Novom Sadu, a povodom prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Srbiji]

dO

pre 11 godina

Vlast se baš trudi da proslavlja bitne datume sa krajnje problematičnim istorijskim "pogledima". Neće biti da je bilo **baš** oslobađanje, jer to podrazumeva da je prethodno bilo "okupacije" što ovde nije slučaj. Bilo je to teritorijalno proširenje Srbije u istorijskim okolnostima gde je Vojvođansko srpsko stanovništvo želelo vezu sa maticom. Šta o sadašnjoj vezi sa maticom Vojvođanski građani misle, se videlo recimo 2006. gde za oktroisani ustav koji ponovo i ponovo unižava Vojvodinu NIJE glasalo 57% stanovništva. Inteligentnim političarima bi već to bilo dovoljno da ne duvaju u nacionalističke vetrove. Da se ne spominje da 35% Vojvodine nije srpskog porekla i njih za ovaj datum baš ništa ne vezuje.

Novosadjanin al' pravi

pre 11 godina

@Novosadjanin
Ako je Austro Ugarska bila "tamnica naroda" sta je onda Srbija danas? Srbija je danas tolika tamnica da iz nje beze i sami Srbi glavom bez obzira
Da je moj pradeda znao da ce ajzlibani (vozovi) biti brzi u njegovo vreme nego 100 godina posle i da ce sve sto Vojvodina stvori Srbija da prisvojii a onda na kasikicu vraca, siguran sam da mu na pamet mu ne bi palo da odlazi u dobrovoljce

Bacvanin

pre 11 godina

Oslobodjen koga? Madjara i nemaca?
Imao sam prilike citati knjige sa popisom stanovnista grada Novog Sada iz tog perioda, iznenadili bi se neki koliko je starosedelaca nestalo iz tih knjiga u periodu "odlobodjenja", u ostalom, koga zanima moze i sam da ode na Tvrdjavu i pogleda popise u Istorijskoj Arhivi, besplatno je.
Daleko od toga da Srbija nije skupo platila WW1, cinjenica je da je involvirana u taj rat protiv svoje volje, platila milionima porodica, ali da Srbija se "oslobodila" na novostecenim teritorijama samo pozamasnog nemackog i madjarskog stanovnistva.

Dragan

pre 11 godina

@ matori

Jeste, u pravu si. Srbi su 1918. u Vojvodini cinili samo 33% stanovnistva, ali je stvar u tome da je Madjarska kaznjena oduzimanjem teritorije zbog toga sto je Srbija u Prvom Svetskom ratu izgubila skoro jednu cetvrtinu stanovnistva (preko milion civilnih zrtava), a srpska vojska se ipak nije svetila lokalnima Madjarima i Nemcima u Vojvodini.

novak

pre 11 godina

Interesantno kako ovde neki komentatori velicaju oslobodjenje Novog Sada 23 oktobra 1944 ali zato pljuju po oslobodjenju 9 novembra 1918 godine i pricaju kako je to bila okupacija teritorije koja je madjarska. Pa gospodo, ja postujem oba datuma i smatram ih za oslobodjenja, ali vi bi trebalo da se odlucite vec jednom. Ne moze 9 novembar 1918 godine biti okupacija a onda 23 oktobar 1944 godine biti oslobodjenje jer je onda, ako se dosledno sprovodi vase misljenje, Madjarska u aprilu 1941 godine samo povratila Novi Sad u svoj sastav, dakle oslobodila ga a nije ga okupirala. Dakle odlucite se vec jednom. Ovako vasi komentari dobijaju politicku pozadinu i vidi se da pisete cisto na stranackoj osnovi...

Ovca sa livade

pre 11 godina

Zato Novosadjani ne vole Dodjose.
(Zvarko, 9. novembar 2012 09:21)

Nisu li i ti Novosadjani u nekom trenutku dosli u NS ?
Obozavam ljude koji kontriraju sami sebi - bez upliva u temu oslobadjanja/okupacije.

Душан

pre 11 godina

Како смо тада добили Војводину, тако смо пре 13 година изгубили Косово... Надам се да ћемо то као народ схватити и прихватити...

Zrak

pre 11 godina

"Ako uporedimo austro-ugarski popis stanovnistva iz 1910. sa prvim popisom u kraljevini SHS iz 1920. vidimo da je broj Madjara i Nemaca u Vojvodini posle I rata ostao skoro isti.
(Dragan, 9. novembar 2012 16:18) "

Upravo tako. Shvatite vec jednom, vojvodina je ociscena od Madjara i Nemaca posle II svetskog rata od strane druga Tita i kompanije, kada je oterano 500 000 ljudi. To nema veze sa periodom posle I svetskog rata. I da, danas ne bi bilo vojvodine da nije bilo te "okupacije".

kikiriki

pre 11 godina

Mislim da je tačnije koristiti termin preuzimanje uprave,ili prisajedinjenje sa Srbijom.Osloboditi neku teritoriju znači oterati okupatora koji je preuzeo,što svi znamo da u ovom slučaju nije tačno."Oslobađanje"u ovom slučaju značilo bi okupaciju za određeni broj građana Srbije sa teritorije AP Vojvodine.Zbog ovakvih nepreciznih formulacija se moglo desiti u novijoj istoriji da Hrvati i Albanci "oslobađajaju"određene teritorije od autohtonog stanovništva,mislite o tome.

oslobodilac

pre 11 godina

Mogli su tu pored Balkanskih ratova ubaciti i Prvi i Drugi srpski ustanak, ratove kralja Milana, nekako da se uglavi i Kosovski Boj pa da bude jedan praznik svih oslobodilačkih ratova. 45 ionako doživljavamo kao poraz, a 90-ih smo sve ratove izgubili....

Dragan

pre 11 godina

@ Bacvanin

Ako uporedimo austro-ugarski popis stanovnistva iz 1910. sa prvim popisom u kraljevini SHS iz 1920. vidimo da je broj Madjara i Nemaca u Vojvodini posle I rata ostao skoro isti.