Petak, 20.07.2012.

09:22

Bus Plus ne može da ukida linije

Bus Plus ne može da ukida ili smanji broj vozila na linijama sa nedovoljnim brojem očitavanja, jer to jedino može da radi Direkcija za javni prevoz.

Izvor: Blic

Bus Plus ne može da ukida linije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 11 godina

Neverovatno je kako se pominje "inostranstvo", a kao da niko to nije video.
Gde je veliki broj putnika, slicno kao kod nas, ulazi se na sva vrata, nastao
bi haos kad bi morali na jedna. Tako je u Budimpesti.
Gde je malo putnika, ulazi se na prednja vrata a izlazi na "zadnja" u sredini.
Ali pritom napred nema 2+2 sedista kao u vecini nasih autobusa, nego je sirok prolaz. Plus su putnici disciplinovani, pa svi sednu. Kad nas se svi slazu da
su putnici nedisciplinovani, NECE DA SEDNU! Mada mozda zato jer ih ima neuporedivo vise nego sedista. (Naravno da nisam video SVE GRADOVE "u inostranstvu", pricam samo o onome sto sam licno video)

Ljuba

pre 11 godina

@Munja,

kao i većina vaših istomišljenika, za svoje sugrađane koji koriste javni prevoz kao i vi, imate vrlo nizak prag tolerancije tzv. kratak fitilj. U ovome leže svi problemi, jer svi hoćete da budete sami i jedini na svetu.
Nažalost, bilo kakav sistem ovde ne pomaže jer kad zasmetate jedan drugom u prevozu, naprosto ćete se izujedati.

samo da dodam

pre 11 godina

Ako GSP interesuje broj putnika koji ulazi i izlazi u vozilo, neka nabave blokove (najbolje "na kocke") i mastiljave olovke. Povuku vertikalnu liniju na pola lista, levo udaraju recke koliko izlazi, kao u tablicima, 4 horizontalne recke pa jedna vertikalna, a desno od vertikalne crte koliko ulazi, istom metodom. Kad stignu u centralu, saberu.

Munja

pre 11 godina

Pa da li je moguće da je u Srbiji ovoliko teško promeniti nešto? Zar je toliko teško ući na jedna vrata i izaći na druga?!
(Aljoša, 20. jul 2012 10:52)

Teško je! Probaj pa ćeš videti. Ja sam juče probao tako da se vladam u više vozila i prilično se izudarao, nagužvao i iznervirao jer sam se osećao neprijatno.
Moje mišljenje je da je ovo neodrživo.

Zverko

pre 11 godina

Bus plus zakonski ne moze ni da legitimise.jedino sto mogu koga navataju bez karte da zamole da napusti prevoz,a tvoje je hoces ili neces.
Inace republicki zakoni ne poznaju segment komunalna policija,vec samo inspektorat.GSP nije privatno vlasnistvo,a kao takvo ne moze nikad ni postati privatno bez referenduma gradjana i zakonskih okvira.
Grad je uveo bus plus pored kartica i sistema skenera,bus plus nema nikakvu nadleznost.ovo je pokusaj da se beograd citav privatizuje.
GSP je kao i sve ostale komunalne sluzbe i njihovo je vlasnistvo jasno i naj strozije definisano.
Djilas zbog mandze ima problema sa zakonima i ustavom,ali sad je dzabalebaros pa nek malo uci.
Ako ne valja zakon i ustav,zakoni se menjaju u parlamentu,a ustav na republickom referendumu.
Lokal moze da ima svoje,ali moraju hiarahiju da prate,ustav,zakoni,lokalni zakoni.
To su vam kao paravojne formacije,nema registrovanih a deluju.
B92 bi mogao da se pozabavi pravom i pravnoj pomoci i da ga prezentuje.
Ja placam gsp od plate i ova cena je previsoka,ali razumem nadomestanje zbog nezaposlenih koji nemaju odakle,ali i dece(skolaraca).
Djilas neka dovede fabrike,neka otvori radna mesta i za manje od pola godine GSP ce biti u plusu i to sa novim tranvajima (etf-srbija,gosa,sinovoz,masinski fakultet(fakultet studenti za stipendiju.
Inace DS iz senke Ruzica dele stipendije filozofima,meljacima prazne slame umesto da podrze stvaranje i intelekt.
Jel Djindjic hteo da ovu zemlju unapredi ili unisti?
U nedoumici sam.

Doctor Love

pre 11 godina

"Kako će slepci da ukinu liniju 38 kada ona služi da preveze zaposlene GSP-a do radnog mesta (pogon Kosmaj)?

Ovo baš i ja htedoh da pitam! Ne radim u GSP-u, ali svako ko stanuje na Konjarniku ili u Medaku zna da to nije putnička linija! Kakvi moroni!"

Ne zna Ožegović pošto se on ne vozi gradksim prevozom.

zozozo

pre 11 godina

Jedna je stvar što su uveli nakaradan sistem ulaženja i izlaženja. U pola sveta se u autobuse ulazi samo na prednja vrata, šofer kontroliše karte, i putnici se polako pomeraju prema nazad. Takav jednosmeran protok kroz autobus nije nigde problematičan, pa ne bi bio ni u BGD.

A druga je stvar što se to mulja s parama, pa neka privatna firma izvodi poslove koji bi trebalo da su stvar GSP. Takva muljaža se ne radi bez profita.

Evgenije

pre 11 godina

Lepo vi izbacite sva sedista iz prevoza da se putnici ne lomataju i ne preskacu jedni druge na "vasem putu do izlaza" jer narod i onako smatrate za "stoku" ili potpuno ukinite prevoz ali to necete jer narednih 10 godina haraca nije malo. Ogadili ste se svima jer zbog vaseg neuspeha na prethodnim izborima kaznjavate sve neduzne gradjane, a na sledecim vas nece ni biti uopste kao sto nema ni radikala!!!!!

Cica

pre 11 godina

Zamolio bih da se ovaj link objavi. Prica o BusPlus-u dokumentovano i kako jeste.

[link]
(808, 20. jul 2012 14:53)

Ovaj link treba iskopirati i umnoziti i oblepiti sva vozila GSP i sva stajalista, i ceo grad izlepiti da se informisu cak i oni koji podrzavaju ove plackase dok ne shvate da su i sami izmanipulisani. Nas koji smo to odavno ukapirali da ne smaraju glupim opravdanjima jer nas pridobiti nece, jer ne prihvatamo da budemo ovce a sami neka bleje.

sanela

pre 11 godina

Мене заиста фасцинирају неки коментари овде. Просто се питам да ли ти људи имају везе са реалношћу. Причају шта су видели у иностранству. Еј, то је иностранство, тамо где се није тотално пропадало деведесетих година, где није било декаденције у сваком друштвеном сегменту. Па јел ви знате да је ГСП у једном тренутку био на ивици пропасти, а ви причате о возилима "у минут" и то полу-празним. Где ви живите, у неком свом свету. Нико ништа неће да плаћа, буните се против сваке контроле и новине, против реда и свакг система у јавном преовозу, хоћете да се шверцујете годинама, а сада још тражите климатизоване аутобусе, који ће да возе у "у минут", тражите метро, тражите комфор... А од чега, питај ја вас, када нико ништа неће да плаћа. Ма само напред бусплус, само напред, удри по шверцерима.

Krle

pre 11 godina

Samo vi lepo platite kartu, i nemojte mnogo da zamarate svoje školovane glavice temama koje nemaju veze sa time da li ste platili kartu.

To državna/privatna/društvena/paradržavna firma, gde to ima u svetu (a najsmešnije je što itekako ima), gde su počeli baš na ovu vrućinu, ipak je bolje da uđemo na srednja a ne na prednja vrata, nema mnogo veze sa tim da li vama treba dozvoliti da kradete neplaćanjem prevoza.

Uostalom, svi znamo kakav smo mi svet, za 10 godina, kada sve bude mnogo drugačije i uređenije, kada se u prevozu bude znalo gde, ko, kada i zašto, vi ćete prvi pričati deci kako ste se ubili od zalaganja da sve to bude baš tako, a da je bilo i onih bezobraznih koji su hteli da kradu na kartama i da ruše sistem.

Da ste ovoliko energije utrošili dok ste se školovali, i da kasnije naučite još nešto, pa da imate mogućnost da birate posao, umesto što ste osuđeni na poslodavce koji vam malo ili nimalo ne plaćaju, danas bi vam bilo mnogo bolje, i ove teme vas uopšte ne bi doticale.

Ako imate dilemu da neko nešto krade, platite kartu u prevozu, i svi na proteste ispred gradske skupštine, ali ne zbog obaveze da plaćate karte, nego da tražite finansijsku konstrukciju celog posla. Ako to bude tako, eto i mene sa vama.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Krle, 20. jul 2012 15:20)
E, Krle to sto si zavrsio, mozda, nesto skole ti ne daje paravo da vredjas. Ja sam sa 25 godina odsluzio vojsku, magistrirao tehnicke nauke i to na drzavnom a ne nekom privatnom fakultetu, tako da skole imam, pa nikog ne vredjam za to sto ima manje skole od mene. A posao ne mogu da biram i menjam zato jer ga nema, nisam clan partije, i nemam familiju na polozaju. Ovde se radi o gluposti,bahatosti i neznanju ovih sto uvedose pravila, a ne o ne placanju, jer prevoz treba da se placa. Sidji malo na zemlju u udji u buseve u spicu na prednja vrata pa onda pisi ovakve stvari.

Mirko

pre 11 godina

A beograd kako da ima petnaest miliona stanovnika a ne nesto vise od milion i po. Iskopajte metro i zavrsite sa time, dosadni ste vise. Kad dodjem u Beograd moram taksi da uzimam, svi osim beogradjana se plase da udju u vozilo gradskog prevoza, prastaro, nefunkcinalno i smrdi.
Sa busplusom i bez njega, gradski prevoz vam je ocajan. Busplus je tu najmanji problem.

Cica

pre 11 godina

Tek kad se uvedu vremenske karte ceo sistem javnog prevoza ce imati nekog smisla..
(gogi, 20. jul 2012 13:45)

Koje bre vremenske karte kad nisu u stanju ni sad da ispostuju red voznje? Mogu da kasne i da ne saobracaju uopste i sta ti vredi vremenska ili dnevna karta! Misli malo o tome! Nedopustivo je da izadjes iz kuce i vratis se, ako koristis samo jedan prevoz kosta te vise nego 3(tri) vekne hleba, a od toga zivi cela porodica 3(tri) dana. Ovakav prevoz je preskup i ne primeren standardu gradjana Srbije i Beograda, a ove gulikoze uz asistenciju gonica robova jos hoce i da podigne cenu prevoza, jer "mala je dobit a mnogo pijavica" koji se tale na racun svih Nas.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(bezimena, 20. jul 2012 13:29)

Postovana Bezimena, niko ne trazi da drzava nekome da posao u drzavnoj administraciji kako vi navodite, ili da se vozi a ne placa, vec samo i samo da stvori normalni poslovni ambijent u kome ce svi imati sansu da rade, a ne da caruje burazerska i partijska ekonomija. Tako da kod nas nema ni k od kapitalizma. Jer da ima i k od kapitalizma a i p od pameti ne bi morali da slusamo i trpimo ovakav zulum i idiotluk od nekih janicara u licu BusPlusa i samozvanih "strucnjaka" kao sto je onaj Ozegovic. Nije problem u neplacanju, jer svercera nema mnogo, bar iz mog iskustva prilikom ovih gestapo zaustavljanja i legitimisanja, nego u tome da Apex i njihovi pokrovitelji ne mogu da uzmu onoliko novca i brzinom kako su se u nekim svojim mastanjima i snovima nadali.

branko misić

pre 11 godina

Čitav sistem validiranja personalizovanih karata je potpuno besmislen i naručioci tog sistema i oni koji ga još brane čine to zbog sopstvene gluposti. Zamislite linuju 23 (Vidikovac- Karaburma)sa više od 30 stanica gde na svakoj stanici neko uđe u autobus a nekoliko putnika izađe,na kraju može se konstatovati 300putnika koji su validirali kartice , a u autobusu 10 putnika, kakva korist od takvih podataka, naravno nikakva. A mi čitamo kako su neke linije pojačane na "osnovu praćenja opterećenja prema validiranim karticama" ovo je objašnjenje za pretškolske ustanove a ne za iole normalan narod.
seda glava

Mile

pre 11 godina

@Goran Matic - Split

Kako da ti kazem, a da se ne uvredis... Split je malo vece selo od 200.000 stanovnika, Beograd grad od 1,7 miliona stanovnika.

Dragan

pre 11 godina

Nista od ovoga nema veze sa uvodjenjem reda. Ima veze sa tim sto ce firma Apex, koja vodi ovaj posao, i sve firme koje stoja iza nje (ukupno ih je umesano 5, a skoro sve su na istoj adresi), za deset godina na koliko je potpisan ugovor, da isisa oko 100 miliona evra (ko je zainteresovan, moze da se napravi racunica). E to je bitno. To znaci, kao prvo: da je netacna izjava gradonacelnika da je Beograd dobio ultra-mega-giga svetski moderan sistem a nije dao ni dinar (doduse i nece dati dinar, nego sto miliona evra), a drugo, znacilo bi da je nasim vrlim planerima iz GSP-a bio potreban sistem od sto miliona evra i beskrajno maltretiranje putnika da bi oni saznali da se na nekoj liniji vozi jedan covek.

srbin

pre 11 godina

Lavrentije-svaka ti čast.Nemam ništa protiv novih metoda,ali kada ljudi budu imali plate po 600e,kada autobusi budu ličili na nešto,kada zimi budemo smeli da se uhvatimo za šipku u busu,tada moze bus plus.A ne preko običnog gradjanina da se bogate.

pcela

pre 11 godina

Pozivam sve nezadovoljne busplusom da sto vise ulaze na srednja vrata, tj kad god im je to zgodno. Mada mi se cini da tu vrstu nenasilnog gradjanskog otpora vec upraznjava veliki broj gradjana.

Ljuba

pre 11 godina

@Jelena

evo, ja često putujem, te Vam mogu preporučiti da posetite Istanbul. To je grad koji će vam jasno dočarati da nije u pitanju broj ljudi koji koriste javni prevoz, već nivo kulture i tolerancije koje poseduju, naročito pri susretu sa strancima. Nema utrčavanja preko reda, zauzimanja dva mesta, gaženja i priče. I nećete verovati, sve to u najvećem špicu.
Kad budete sami doživeli da se nađete u toj reci ljudi, ceo Beograd će vam delovati kao zaseok.

Lavrentije

pre 11 godina

Najlepse bih zamolio drage komsije iz dugih gradova da ne daju svoje "konstruktivne" predloge i komentare, jer je ovo problem nas Beogradjana koji moramo mi sami da resimo. Svaki grad je prica za sebe. Jos jednom bih da istaknem da ovde nije pitanje da li treba placati prevoz-TREBA i MORA, jer ako ga ne placamo nece ga biti. Problem je u bahatom i autisticnom ponasanju onih koji su zamislili ovu glupost, koja ne vodi ka "uvodjenju reda" vec samo ka maltretiranju nas koji redovno placamo i nismo nicim zasluzili da slusamo onakve izlive "pameti" g.Ozegovica i da gledamo onakve plakate BusPlusa u vozilima javnog prevoza. Da ima trunke morala i savesti u nasem politickom miljeu neko bi za ovakav potez koji kod vecine javnosti izaziva gadjenje morao da podnese ostavku. Neka prvo uvedu red tako sto ce povecati broj vozila, tako sto ce radnici GSP-a poceti da voze i odrzavaju vozila kako dolikuje (neka se ugledaju na privatne prevoznike i njihova vozila), jer im vozila bez obzira na godiste i predjenu kilometrazu izgledaju kao da ih je poplava izbacila. Cesto se iznenadim kada vidim godiste autobusa, jer sam mislio da ima bar 10 godina vise, s obzirom kako izgleda. Znaci neka prvo uvedu "red" kod sebe pa neka onda traze nesto i od nas.

Mr.V

pre 11 godina

HAHAHAHHA........ jaoj kakvi su ovo PAJACI bre.....

Odem pre par meseci u jednu evropsku zemlju.... javni prevoz..... na SVAKA 3 MINUTA tacno u sekund stize, poluprazna vozila......

Takodje u drugoj evropskoj zemlji cekam metro, opet dolazi bukvalno na svakih par minuta i unutra jedva 50% popunjenost.....

I sta sad? ONI SU LUDI ili mi sto nam je normalno da u neklimatizovano GSP vozilo staje 350 ljudi dok "majstor" vozi kao da prevozi dzakove krompira...?

dario

pre 11 godina

@slaven

Da repliciram komentatoru koji se potpisao kao "slaven", kao i svima koji kazu kako su nekada "bolje" ziveli. Kao prvo, ja sam tehnicar GSPa vec 18 godina, pa se jako dobro secam tih vremena o kojima pisete. Jeste, bila je karta 3 dinara. A da li se mozda secate i kvaliteta prevoza za tih 3 dinara? Da li znate koliko je vozila GSP tada imao na ulicama, manje za 4 do 5x nego danas. Zasto? Pa nije bilo para za delove, za naftu, za plate, za odrzavanje vozila. Plus su zaposljavani stranacki kadrovi, iz nekih stranka, koji su usli u drzavnu firmu samo zbog redovne plate, a ne da bi zaista radili. Tek posle 2000god je GSP poceo da se reformise. Pa se vi zato zapitajte - koliko bi gradjna zelelo, kao vi, da se opet vrati vreme karte od 3 dinara? Sistem kontrole mora da postoji, drugo je pitanje sto to smeta svercerima. Mi iz GSPa nismo mogli da ih iskorenomo, mozda ce Busplus da uspe u tome. Osim toga sistem eletronske kontrole je jeftiniji, brzi i moderniji. Pomislite samo koliko je kostalo stampanje karata koje su se ponistavala, a koliko je samo papira tako unisteno bespotrebno. Nije mi jasno zasto svaka novina u ovom narodu mora da se na silu primenjuje.

Fearless

pre 11 godina

A kad treba da se bori protiv nečega onda su navijači dobri... Kako se provlače misli "čekamo početak sezone da vidimo da li će navijače da maltretiraju tako", "videće oni kada dođe derbi, pa kada im navijači budu čekali u redu". Ljudi, gde su vam cojonoes da se malo suprotstavite tiraniji i da dignete glas?

Bunimo se svi na ovom sajtu kako je loše stanje, a bus plus zapošljava li zapošljava, komunalna policija isto tako. Da li ste svesni da to rade od vaših para dok vi čekate intervenciju navijača?

bezimena

pre 11 godina

Gospodine Ozegovicu, nije problem sto ljudi nece da placaju kartu, problem je sto je cena karte previsoka (neki kazu evropska) a autobusi su stari po 15 godina!
OBEZBEDITE NAM POSAO I RADO CEMO PLATITI KARTU
(wukiw, 20. jul 2012 11:27)

Nešto se ne sećam ikakvog protesta ikada, ZBOG CENE gradskog prevoza!
KO da vam obezbedi posao!? Država, grad, GSB? U kapitalizmu!?
Gde Vi živite?

p.s. država može da zapošljava samo u državnoj administraciji, naša je prebukirana

Milan

pre 11 godina

Pokušavam da razumem ali nikako ne mogu. Stalno se žalimo kako nam smeta neorganizovanost i javašluk u svim segmentima života. Onda, neko pokuša da uvede red, elementarni red a to je da se u javnom prevozu plaća karta. I, šta se dogodi? Opšte protivljenje. Ovom narodu je nemoguće ugoditi osim da se svima poklone plate od par hiljada evra pa da mogu sopstveni nered i javašluk da sprovode kako hoće.

Ljuba

pre 11 godina

@wukiw,

autobusi stari 15 i više godina postoje i u drugim zemljama sveta, ali su u višestruko boljem stanju, naročito zbog činjenice da ih sami putnici čuvaju.
Prisetite se kada su privatni prevoznici kod nas počeli da voze linije. Skoro sva njihova vozila, bila su iz uvoza, ali su bila u skoro savršenom stanju i u tehničkom, a naročito u estetskom smislu.
Obratite pažnju kada kažete da su naši autobusi loši, to je rezultat ophođenja ovog naroda prema imovini svog grada.

@Goran Matić -Split,

skidam kapu za Vaš nivo kulture i način na koji sami vodite računa o svom gradu. Često boravim tamo pa znam, na ulici nećete naći opušak, a o prevozu imam samo reči hvale.

I još jedno pitanje za sve: danas je mnogo manje komentara vezanih za vesti o ovom problemu. Da li je to narod počeo da se dovodi u red i da li je moguće da i mi jednog dana postanemo ljudi koji će voleti svoj grad i ljude koji žive u njemu?

Pozdrav!

Jelena

pre 11 godina

@Goran Matić -Split
dođi malo u beograd da vidiš zašto se on ne može uporediti sa splitom

a pitanje za ove koji su prepuni priče o tome kako se pravila poštuju u svetskim gradovima, u kojim su to gradovima bili? koliko su tamo vremena proveli? jesu li se samo vozikali prevozom? i jesu li išta o tome naučili? jesu li uopšte svesni razlike???
ja nisam nigde bila, ali znam da kad dođe 50-ica na voždovac posle 10-15 min čekanja, nema te sile da sprovede pravila.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

@Cika Denis, ista stvar kao u Splitu se može primjeniti i u BG samo u većem opsegu tako da veličina grada uopće nije bitna nego je sve stvar organiziranosti. I kod nas ima švercanja koliko hoćeš ali ovaj sistem funkcionira bez problema tako da bus ne stoji na stanici više od minute maksimalno. Ljudi se navikavaju. Da ne kažem da kod nas busevi isto redovito znaju bit puni, pogotovo usred turističke sezone, ali idu redovito u minut, ima ih dovoljno na svakoj liniji i što je najbitnije 70% su klimatizirani i nisu neudobni. Prosjek malo kvare ovi stariji busevi bez klime.

Moka

pre 11 godina

Ovako ni Nemci za vreme Drugog svetskog rata nisu regulsali tramvajski saobracaj u Beogradu. Nasi preci su bar znali da zive u pod okupacijom. A mi? Kada sam oktobra 1982. dosao u Ljubljanu na odsluzenje vojnog roka u JNA, staresine su nam rekle da je prevoz za vojnike besplatan, da se ulazi samo na prednja varta, kod vozaca. Mi smo mislili, jes, da vidimo i to cudo. Kad ono, svi ulaze na prednja vrata, pa i mi, da ne ispadnemo stoka srpska. Al u cemu je stos? Ljubljana je po povrsini dva puta manja od NBG samo, tamo su i tada i danas ista pravila, gradski saobracaj koristi vrlo mali broj ljudi, ili idu peske, bicklima ili kolima, nema potrebe. Pa je onda lako postovati pravila. A tek autobusi? I tada su, a danas posebno, oni bili svemirski brod za ove nase krseve. Sram vas bilo gospodo iz DS, mrcvarite nas zbog brze zarade. Ciji su to autobusi, ko ih placa? Ozegovic, Djilas i oni drugi sa njima sto su? Ili mi gradajani iz budzeta? Kao, EU na prvom mestu. Pa sta kazu zakoni EU? NEMA MONOPOLA, samo 35% trzista moze da se pokriva, pustite privatnike, pa da mozemo da biramo. A STB kao gradska televizija? I vas sram bilo, ne smete ni rec da objavite o maltertiranju gradjana koji vas izdrzavaju.

slaven

pre 11 godina

BUS PLUS firma za pljačku građana i javnog preduzeća GSP. Bezobrazluk i bahatast ravno hadžiluku i janičarima. Juče sam se vozio vozilom GSP 704 i kada nisam pao u nesvest od nesnosne vrućine u vozili. U vozili radi grejanje umesto klime tako da je bilo toplo kao u pećnici. I tako uđete validirate kartu i ne možete da izdržite ni do sledeće stanice, a iz džepa Vam ibili 60 dinara. Ko će odgovarati za takvu bahatost i javašluk. Jednom sam ogrebao kožnu jaknu prilikom samog ulaska u vozilo jer je nego na ručici za držanje obrusio onako majstorski šraf koji je bio šiljast. Mogao sam ruku da ogrebem ali je stradala samo jakna. Nekim vozilima ne mogu da se zatvore vrata a nekim svaka da se otvore. Bitno da su oni smislili pravila za putnike i kazne za iste da napune svoje džepove a o kvalitetu usluge koju naplaćuju niko ne vodi računa. I karta je poskupela neposredno pre ulaska BUS PLUS sistema u celu priču. I samo da podsetim cena karte GSP za jednu vožnju u prvoj zoni pre 10 godina bila je 3 dinara a sada je 60 dinara. Znači za 10 godina cena usluge je poskupela 20 puta ili 2000%. Da li je reč o inflaciji ili indeksu rasta cena na malo ili najobičnijem bezobrazluku za toliku bahatost i bezobrazluk procenite sami.Uzgred tada sam primao veću platu nego danas i to nominalno a realno bolje da ne razmišljam.

pozivar

pre 11 godina

Poziv svim nezadovoljnim GRAĐANIMA Beograda 23.07.2012 u 18h na zeleni venac
da izvedemo pokaznu vežbu ulaska 100 putnika na prednja vrata autobusa.
poželjno prisustvo "drugova" Đilasa i Ožegovića.
Do tada bih zamolio Želka O. da prestane da lupeta.

ići ćete peške jer stoka kao vi ide peške,,,zar ne?

pre 11 godina

Uf što mi je drago što će zbog vas koji se pravite blesavi,krenuti da ukidaju linije...vi i trebate da idete peške

prodaju nam m. za b.

pre 11 godina

Merenje opterećenosti linija javnog gradskog prevoza ne može da se radi putem umreženih elektronskih aparata koji beleže samo ulaz u vozilo, već može da se lako uradi bez bilo kakve elektronske opreme, i to sa postojećim resursima. Imate nekoliko stotina kontrolora, par hiljada vozača i barem stotinu otpravnika na početnim (krajnjim) stanicama. Samo treba da iskoristite dvoje ili troje zaposlenih u direkciji koji su zapamtili ponešto sa svojih studija, date im zadatak da osmisle metod prikupljanja i obrade podataka, i svakog poslednjeg datuma u mesecu možete da imate daleko pouzdaniju procenu opterećenosti linija (od ove kojom se sada hvalite, i to bez bilo kakvog metodološkog pokrića).

Uzgred, pojam kontrolora, odnosno kontrole saobraćaja oduvek je podrazumevao mnogo više parametara od samo jednog-kontrole karata. Posao kontrolora podrazumeva idetifikaciju i kontrolu vozila, vozača, procenu broja putnika u vozilu, kontrolu reda vožnje, pa čak i opštih uslova saobraćaja u kojima se kreće konkretno vozilo na kontrolisanoj liniji. Danas se to, modernim jezikom, naziva terenskim monitoringom.

Lavrentije

pre 11 godina

Umesto da razmotre neke pametnije nacine da povecaju naplatu oni nastavljaju sa glupostima.Ja licno uvek imam uredno placenu mesecnu kartu. Ali cim dodje bus ili trolejbus sa onim obaveznim ulazom, odbijam da se cekiram. Evo upravo sam isao trolom od Beogradjanke do Terazija. Usao sam na prednja vrata i nije bilo teorijske sanse da se proguram do srednjih vrata za jednu stanicu. Ova glupost jednostavno ne moze da funkcionise u prepunom prevozu. Pre toga sam se vozio 94. Nov autobus Volvo, pokazuje na displeju 38,7 C, a majstor ne ukljucuje klimu koju ima a prozori se ne otvaraju. Sto se ne sankcionisu takve pojave i izivljavanja od strane davalaca usluga nego su se dali u besomucnu poteru za parama kojih jednostavno nema. Iz dosadasnjeg iskustva, a redovno se vozim javnim prevozom, prilikom kontrole svi imaju karte, eventualno jedan ili dva putnika na prepun bus ili tramvaj nemaju karte. Tako da to jos jednom potvrdjuje da to ne moze da bude razlog za nedostatak para, vec je razlog koji jednostavno ne dopire do mozgova bahatih vlastodrzaca, u vidu g. Ozegovica i njemu slicnih, u njihovim klimatizovanim kancelarijama i sa REDOVNOM platom od NASIH para, da narod jednostavno NEMA para. Da vecina radno sposobnog stanovnistva NE RADI pa samim tim sedi kuci i ne vozika se. A i ovi sto rade u privatnom sektoru kod raznih "uspesnih privrednika", sa kojima se vlastodrzci prosto utrkuju da se slikaju za novine o markici mogu samo da sanjanju.Bojim se da ste premnogo obecali BusPlusu.

Petar

pre 11 godina

Ovi iz Direkcije žive u nekom paralelnom svetu. Moje iskustvo iz jučerašnje vožnje gradskim prevozom govori da se ulazi isto kao i pre, na vrata koja su slobodna. Sve ostalo je potpuno suludo.

INSAJDER

pre 11 godina

Zasto niko iz BusPlusa ne daje izjave samo podmecu ovog Ozegovica. Imaju li ti ljudi ime i prezime, ko je vlasnik te firme Apex u narodu poznatija kao BusPlus, gde im je sediste, koja im je adresa, nema nigde na njihovom internet sajtu. Zasto firma koja je preuzela naplatu karata javnog gradskog prevoza nema transparetno poslovanje. Neko rece da je to fantomska firma i da je osnovana sa 500 eura pocetnog kapitala i da je pod sumnjivim okolnostima pobedila na tenderu. Da li je bila neophodna privatizacija tog dela GSP-a i ko je dao blagoslov za to. Ajmo jedan insajder na ovu temu.

Arni

pre 11 godina

Postovani Beogradjani, ovo sve sto lepo komentarisete i sto ja naravno podrzavam, posaljite na e mail gradskoj direkciji za javni prevoz, jer ne verujem da oni ovo citaju. Dok ne pocnemo da ih bombardujemo porukama nece biti ni njihove reakcije. Mislim i dalje ce da rade po svome i da lazu narod kako je bus plus sistem uspesno sproveden u gradu.

Novosađanin

pre 11 godina

"na 7 polazaka, ukuca se 1 putnik..."
Pa i treba da vam ukinu autobuse, pa idite peške !
Poenta je da sve što je novo, napredak, točak, pruga kroz Srbiju... ima protivnike napretka !
Kako u NS (veoma često prevelka gužva) mogu ljudi na prva da ulaze, a da izlaze na ostala, da plaćaju kertu, da ustanu trudnicama, da se ponašaju normalno, da penzioneri plaćaju minimalno, da sačekaju ...?
Ah, da, mi smo druga država.

bre

pre 11 godina

u evropi su sva vozila poluprazna jer idu na 3 minuta i niko ne trazi da se mesečna karta poništava. Bus plus je uložio sredstva u vrednosti 5 autobusa da bi uzimao 7% zarade od 1100 vozila to ne bi niko dao ni rodjenom bratu.Guše nas sa statistikom a neke linije toliko retko idu da su ljudi odustali pa zato nema putnika. Moguce je i da su shvatili da im se nece isplatiti cela priča pa hoće da ih najurimo zbog bezobrazluka da ne bi oni kršili ugovor

Zoro

pre 11 godina

Ma vazi... kad mi ova raspala drzava omoguci da radim sa mojom fakultetskom diplomom (a ne da prima preko veze na radna mesta raznorzane nepismene rodjake i prijatelje) onda cu da kupim dve karte i da otkucam obe za jednu voznju, a ovako dok bez dinara u dzepu jurcam sa kraja na kraj grada, na raznorazne razgovore za posao (koji su unapred vec rezervisani za nekog tamo )zivci su mi na izmaku jer treba platiti danak (racune) drzavi , detetu obezbediti najosnovnije .... Tako da dragi moji pripazite malo BICE BATINA !!!!

Goran Matić -Split

pre 11 godina

SPLIT: Ulazi se samo na prednja vrata,a izlaz je na srednja i zadnja.
-Na svakoj stanici u širem centru grada stoje po dva,tri kontrolora koji ne dopuštaju ulaz na srednja i zadnja, na ostalim stanicama vozač otvara isključivo prednja,a vrata za izlaz otvara tek kad putnici krenu ulaziti na prednja.
- Vozač pregledava karte i onaj ko nema automatski izlazi van.
-Karte se osim na trafikama kupuju i kod vozača,a cijena je 11 kn (1,4 eur.)
-S istom kartom se može presjedat u više buseva dok se ne dođe do cilja (1 zona važi 45 min.,2 - 65 min..)
- Funkcionira sistem BusCard (čitači pokaznih karata, GPS - na stanicama obavijesti o dolasku busa...)
-Na karti kupljenoj kod vozača piše: datum i vrime kupnje,na kojoj stanici je kupljena, koliko minuta vrijedi, broj linije, garažni broj autobusa...
- Busevi su relativno novi klimatizirani, niskopodni Mercedesi Conecto, Citaro i Regio te MAN-ovi Lion's Classic, a ima i starijih MAN-ova (SU-313) kao kod vas u BG. Isti se redovito održavaju u svakom smislu. Postoje i još stariji Mercedesi O305G,O345G koji još također funkcioniraju. Mercedes i MAN je zakon za gradski prijevoz,nema im smrti. Eto toliko, pozdrav iz Splita!

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Ovo šta nam rade sa BUS PLUSOM je iživljavanje iskompleksiranih morona koji su, što rekoše mangupi, ograničeni kao zastakljena terasa. I ja sam jedan od onih mnogobrojnih svakodnevnih korisnika gradskog prevoza i podržavam svakoga ko je nezadovoljan ovim vidom maltretiranja naroda.
A svakog ko podržava ovo današnje maltretiranje BUS PLUS profitera i koji tvrde da je to bilo i u vreme Titove Juge, podsetio bih na značajnu razliku ondašnjeg i sadašnjeg perioda:
1) U periodu posle završetka II sv. rata, Beograd je bio neuporedivo manji grad nego što je sad. Neposredno pred početak II sv. rata, Beograd je funkcionisao sa ukupno 10 linija. Posle rata, kako se BG širio tako se postepeno povećavao broj linija, pa je tako 1955. godine bilo ukupno 25 linija, 1960. godine je bilo 38 linija, da bi u prvoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka bilo 75 linija. Sredinom devedesetih godina aktivnih linija GSP-a je bilo između 120 i 125, da danas, apokaliptične 2012. godine, radi ukupno 148 aktivnih linija gradskog prevoza.
2) U periodu između 1945. i 1980. JGP je mogao normalno da naplaćuje karte u vozilu posredstvom konduktera, po principu: UĐEŠ NA ZADNJA, IZAĐEŠ NA PREDNJA VRATA, jer je, kao što rekoh, broj stanovnika Beograda bio daleko manji nego što je danas, a i broj vozila je bio srazmerno manji nego što je danas, a i GSP je imao finansijsku korist.
3) Preuzimanjem naplate karata od strane BUS PLUSA, na šteti smo svi: GSP i građani.

dario

pre 11 godina

Problem je sto nas narod nema kulturu da se drzi propisa. Od kada se pojavio "bus plus sistem", postoji uputstvo o tome da putnik mora da validira svoju karticu po ulasku u vozilo, bez obzira da li se radi o pojedinacnoj ili mesecnoj karti. Na taj nacin se prati frekfentnost putnika, kao i opterecenje linija. Validiranje karte je povezano sa sistemom, sto znaci da je to "ponistavanje" ima neku svrhu. S druge strane slazem se da su stare markice bile prakticnije. Sto se novina tice, kao sto je ulazak na prednja vrta, potpuno je ocekivana rekacija javnosti, jer smo odavno zaboravili sta je ponasanje u javnom prevozu. Godine loseg prevoza, nesnosne guzve, kasnjenja i losa vozila, ucinili su svoje. Ali, sada treba menjati stare i lose navike. A oni koji najvise napadaju ovaj nacin kontrole i prevoza, jesu upravo sverceri, koji imaju obraza da traze komfor u prevozu, jos iznose kritike, a nece da plate nista.

Opozicija sam i vlasti i opoziciji

pre 11 godina

Meni nije jasno kod ovih validatora, oni registruju ulaske u autobus, i vozilo moze na poslednju stanicu da stigne s 500 putnika jer niko nije validiran da je napustio vozilo, te su ti podaci automatski netacni i besmisleni za neko ozbiljno baratanje opterecenosti linije s cime mazu oci narodu.
Te predlazem pojacavanje ludila i ponovnom kupovinom nekih smart BusPlus kartica koje cemo validirati i na izlasku. Jer treba tovariti boraniju, ja sam apsolutno za to, ove Gebelsovske pretnje s ukidanjima linija me zabavljaju i odusevljavaju. Zaista mora covek biti monstrum da bi sve to plasirao bez zrna sramote te predlazem totalnu validaciju, i na izlazu. A potom u buducnosti i rezervaciju autobusa dan ranije, najavu putovanja, ko se ne najavi u autobus, skuplje se validira. Da se zna red!

nikola

pre 11 godina

A zasto je nekom tesko da se cekira, ako je kupio kartu?
Svi su navikli da se voze za dzabe i sad im smeta kad treba to posteno da plate...

Goran Matić -Split

pre 11 godina

SPLIT: Ulazi se samo na prednja vrata,a izlaz je na srednja i zadnja.
-Na svakoj stanici u širem centru grada stoje po dva,tri kontrolora koji ne dopuštaju ulaz na srednja i zadnja, na ostalim stanicama vozač otvara isključivo prednja,a vrata za izlaz otvara tek kad putnici krenu ulaziti na prednja.
- Vozač pregledava karte i onaj ko nema automatski izlazi van.
-Karte se osim na trafikama kupuju i kod vozača,a cijena je 11 kn (1,4 eur.)
-S istom kartom se može presjedat u više buseva dok se ne dođe do cilja (1 zona važi 45 min.,2 - 65 min..)
- Funkcionira sistem BusCard (čitači pokaznih karata, GPS - na stanicama obavijesti o dolasku busa...)
-Na karti kupljenoj kod vozača piše: datum i vrime kupnje,na kojoj stanici je kupljena, koliko minuta vrijedi, broj linije, garažni broj autobusa...
- Busevi su relativno novi klimatizirani, niskopodni Mercedesi Conecto, Citaro i Regio te MAN-ovi Lion's Classic, a ima i starijih MAN-ova (SU-313) kao kod vas u BG. Isti se redovito održavaju u svakom smislu. Postoje i još stariji Mercedesi O305G,O345G koji još također funkcioniraju. Mercedes i MAN je zakon za gradski prijevoz,nema im smrti. Eto toliko, pozdrav iz Splita!

bezumlje privatne drzave

pre 11 godina

Gradjanska neposlusnost za pocetak. Stop validaciji mesecnih karata, stop besmislenom pravilu ulaska/izlaska koje je bezumno za ovaj grad sa ovakvom infrastrukturom, stop zustavljanju autobusa radi provere...

Kiza

pre 11 godina

Ja uredno kupujem pretplatnu za zaposlene.Ne validiram se jer su redovi i guzve na zelenjaku katastrofa.Cekam neko da me samo malo mrko pogleda pa da vidi sta je sila...

ahahahahha

pre 11 godina

"Kako će slepci da ukinu liniju 38 kada ona služi da preveze zaposlene GSP-a do radnog mesta (pogon Kosmaj)?"

Ovo baš i ja htedoh da pitam! Ne radim u GSP-u, ali svako ko stanuje na Konjarniku ili u Medaku zna da to nije putnička linija! Kakvi moroni!

umesto o pametnijem, mi o bus-plusu

pre 11 godina

A da li vi znate da se ovi iz bus-plusa nalaze u jednom stanu!
Kakva li je to firma?!
Recimo situacija je sledeća: od svih zaposlenih meni kad sam prislonio karticu (i ČEKAO da se očita) kad ono - prazna.
I onda su iz administracije morali da zovu taj neki kućni broj, gde je gospodja rekla da će da se javi kada proveri, itd itd.
Pored giganta GSB, mi imamo neki prč koji nam kroji kapu!!

U gradu gde većinom ljudi koriste prevoz (i to jadan) nisu smeli da stave ovakve spore očitače kartica!! Ali, ko bi još o tome razmišljao, je l?

U principu, imaju oni dobre ideje ali kod nas NIKO NIKADA ne može da sprovede jednu ideju od početka do kraja sa sve dobrim i lošim stranama!
Sve u svemu, nema granda ali ima bus-plusa da zamlaćuje narod...

Steva

pre 11 godina

O čemu se zapravo radi? Pa Bus-Plus je uveden da bi se dobila evidencija koliko ljudi je kojim vozilom prevezeno, da bi na osnovu toga mogli da "pravednije" izdele pare privatnici i GSP, a ne kao što se sada dešava, "odokativnom" metodom. Zato vas teraju da mesečne markice "overavate" što je debilizam, van veze sa mozgom. Za merenje stepena iskorišćenja neke linije dovoljan je uzorak od 4 nedelje godišnje.

Karte treba platiti, treba, nemojte da se lažemo, ali gluposti sa određivanjem vrata za ulazak-izlazak ne bi bile gluposti kada bi na ulicama bilo oko 5000 autobusa, a ne 1000 kao što je sada, jer zbog gužve u samom vozilu nije moguće fluidno kretanje ljudi unutar vozila. Nemamo metro i u našim autobusima su gužve STRAŠNE.

Predlažem sledeće: svi zaposleni u Bus-Plus-u, GSP i raznim saobraćajnim direkcijama MORAJU da se voze isključivo autobusom dokle god su zaposleni u navedenim službama. I naravno, što pre ukidanje BUS-Plus sistema (naravno, gospoda su se obezbedila, u slučaju ukidanja BusPlus-a treba im isplatiti oko 12 miliona EUR na ime odštete). Jeftitnije bi bilo da je uveden kondukter u svako vozilo (kod privatnika je tako i bilo pre par godina?).

Pa sad, mislite o tome u čijem je interesu Bus-Plus i sad će grabiti rukama i nogama da se ne pokaže kako je u pitanju najobičnija krađa i omogućavanje drugima da zarade na grbači GSP-a.

wukiw

pre 11 godina

Gospodine Ozegovicu, nije problem sto ljudi nece da placaju kartu, problem je sto je cena karte previsoka (neki kazu evropska) a autobusi su stari po 15 godina! Bez klime, prljavi, nebezbedni i neredovni a vi ocekujete da vam se za to plati evropska cena!?
Nezaposleni u evropskim zemljama dobijaju socijalnu pomoc a od nas ocekujete da placamo kartu! Nedostatak novca ste resili da otmete iz dzepa gradjana dok tajkuni i partijski kadrovi otimaju sve sto je vredno u ovom gradu! OBEZBEDITE NAM POSAO I RADO CEMO PLATITI KARTU

RALE85

pre 11 godina

A da sacekamo ipak prvi derbi. Jedva cekam da vidim horde navijaca kako ulaze na prednja vrata, zatim se validiraju po redu, a onda na nekoj stanici cekaju pola sata dok se izvrsi kontrola i stizu taman na drugo poluvreme derbija... I sve to bez nervoze. Onda cu stvarno da skinem kapu Bus Plusu...
(bane, 20. jul 2012 10:40)

Mozda ce i da rade tada. Nisu ni oni ludi da dobiju batine. Oni vole da se svadjaju sa starima, decom.

Alcale

pre 11 godina

Ožegoviću, gužve se nisu smenjile jer ste "naučili" putnike već zato što je počeo špic godišnjih odmora...
Al evo tu je septembar, da ne spominjem decembar i hladno vreme kada dobar deo automobila ostane zaleđen, pa ćemo da vidimo na koja vrate ili prozore će "putnici" ulaziti!
A gospodu iz direkcije za saobraćaj, koju TAKOĐE plaćaju ovi "putnici", bi pitao od koda je zakonom DOZVOLJENO da se zaustavlja autobus pun putnika, bilo kome sem policiji ili carini???

dno

pre 11 godina

da li ste ljudi ili ovce? da li će im i ovo proći? samo zahvaljujući vašoj inerciji. a kad vide da je i uterivanje u tor prošlo, onda će videti mogu sa vama kao ovcama pa će biti još gorih mera. na ulice i protestujmo jer je to jedini način da se čuje i tvoj glas! ako im dozvoliš da te prave ovcom neće te tretirati kao ljudsko biće.

Aljoša

pre 11 godina

Pa da li je moguće da je u Srbiji ovoliko teško promeniti nešto? Zar je toliko teško ući na jedna vrata i izaći na druga?! U velikim svetskim zemljama je ovo normalna pojava i niko se ne žali na to i diže ovoliku galamu. Zar se toliko o tome mora pričati? Karta se MORA platiti i sasvim se slažem sa time. Kukate što se vozimo lošim autobusima a ovamo kažete da ne plaćate karte i da vam je teško da se otkucavate. Validacija karte traje cele 2 sekunde. Pa kako da dodje do poboljšanja u gradskom prevozu kad sami putnici ne plaćaju karte i ne poštuju pravila. Milion puta mi se desilo da bahati putnici stoje na vratima i pored prolaza tako da se ne može ući u autobus jer je "njemu" dobro tamo gde jeste i ne pomišlja da se pomeri da drugi ljudi uđu. Putujem sa nekim ljudima koji kad naiđe kontrole izlaze kao munja iz autobusa i čekaju sledeći. Ja sa više ljut na takve nego na sami GSP.

Dejan

pre 11 godina

Da ste malo bolje studirali kako sistem funkcioniše u Londonu (koji bi ostao poluprazan kada bi se cela Srbija preselila u njega)primetili bi ste da tamo u autobusima mahom NEMA stajaćih mesta, osim možda na par linija, pa nije problem da se neko ko je ušao na prednja vrata pomeri ka slobodnom sedištu i skloni sa prolaza. A kada neko treba da siđe, srednja vrata su mu lako dostupna zato što mu niko ne stoji na putu. London takođe ima izuzetno razvijenu mrežu podzemne železnice, zbog čega autobuski saobraćaj nije opterećen putnicima. U Beogradu nema ništa od toga, a Vi hoćete da takav sistem funkcioniše.

Što se tiče linija, pošto je Direkcija ona koja nam obezbeđuje prevoz, a ne Bus Plus, a direkcija je država a ne privatnik, Vaša je dužnost prema građanima da nam obezbedite određene servise bez da se vodite samo sa tržišnim principima kao da ste privatnik. Tome uostalom služi država. To znači da ako ljudi koji putuju na linijama koje su navedene kao najmanje prometne nemaju alternativan način da se GSP-om prevezu od tačke A do tačke B da njihove linije treba da ostanu, ili da vi prepravite prometnije linije tako da zahvate i njih pre nego što ukinete one neisplative.

Stole

pre 11 godina

A da li Bus plus ima pravo da ukida stajalista - Kao sto je ucinjeno? A sta cemo sa kartama koje bi se kucale prilikom ulaska na ukinuta stajalista, a sada naduvavaju promet na nekim drugim linijama koje se koriste kao alternativa. Izgleda da ce ovde opet biti kolateralne stete!!!

bane

pre 11 godina

A da sacekamo ipak prvi derbi. Jedva cekam da vidim horde navijaca kako ulaze na prednja vrata, zatim se validiraju po redu, a onda na nekoj stanici cekaju pola sata dok se izvrsi kontrola i stizu taman na drugo poluvreme derbija... I sve to bez nervoze. Onda cu stvarno da skinem kapu Bus Plusu...

Dzoki

pre 11 godina

Neke stvari se ne privatizuju ako je drzava slaba i korumpirana. Javni prevoz,vodovod,struja,gradska cistoca,itd..za njih smo decenijama odvajali od plata,oni su nasi

Mirko Nemirko

pre 11 godina

Ma ko je odjednom taj BusPlus? Odakle im pravo da maltretiraju gradjane Srbije. Ako čovek plati mesečnu kartu unapred, odakle nekome pravo da ga kažnjava što nije stigao ili zaboravio da se otkuca? On je platio već kartu i to unapred!!! Ljudi pa tuzite ih, dobicete ih na sudu ladno. Nismo poklekli ni pod jednom okupacionom silom.

logika

pre 11 godina

Ha hah ha, putujem svuda po Beogradu, i te linije koje pominjete u zivotu nisam video. Gle cuda pa vam se tamo malo ocitava...malo ljudi i putuje. E moji geniji, ne mozete napraviti eksperiment sa samo jednom grupom, treba vam i kontrolna. Drugim recima, treba vam i tacan podatak koliko ljudi ulazi u bus, pa tek onda koliko od tog broja ocitava

jovana

pre 11 godina

Ono sto je meni ovde vrlo interesantno je nacin na koji oni znaju npr. da se na nekoj liniji na svakih 7 putnika ocita 1. To podrazumeva da oni vec, nezavisno od validiranja kartica, znaju koliko su opterecene pojedinacne linije, sto dalje znaci dve stvari:
1. Da BusPlus ne sluzi apsolutno nicemu (sto se moglo i pretpostaviti - nekako sam sumnjala da ljudi koji su zavrsili Saobracajni fakultet jos nisu bili otkrili nacin da prebroje putnike, pa je BusPlus uskocio tu kao neka revolucija)
2. Da ce Direkcija za javni prevoz, uprkos tome sto zna da su linije opterecenije nego sto deluje na osnovu ocitavanja kartica, ukidati te linije, ne bi li kaznila ljude koji ne ocitavaju kartice (pri tom je nebitno da li je to zato sto ih nemaju ili zato sto ne zele da ostavljaju BusPlusu podatke o svom kretnju na izvol'te), a usput i one koji ih ocitavaju - no dobro, to je kolateralna steta valjda.

Mada, moram da priznam da mi je u celoj prici mnogo smesno to sto se ljudi toliko bune oko moguce zloupotrebe licnih podataka i ne zele da validiraju mesecne karte zbog toga (sto je, da se razumemo, samo po sebi potpuno ok), a sa druge strane citam neki dan kako je Srbija zemlja u Evropi (cini mi se) sa najvecim procentom ljudi na Fejsbuku. Hah.

boki 56

pre 11 godina

Linija 38 koja se navodi u tekstu sluzi za prevoz radnika GSP sa Sumica do garaze Kosmaj i na njoj NEMA putnika osim zaposlenih u GSP i LASTI i eventualno ponekog stanovnika uz auto put, ali retko. Linija nema stanice osim jedne kod Plavog mosta.
Vidim da se uporno insistira na Novim pravilima, iako je svima jasno da ulaz i izlaz na odredjena vrata NE MOZE DA ZAZIVI,Kontrole karata su u redu ali mislim da treba pogledati ceo tarifni sistem koji nije bas u redu.
Penzioner sa 65 godina se vozi za 400 din. godisnje bez obzira kolika mu je penzija, a zaposleni sa platom od 20000 placa punu cenu markice. To nije u redu i treba menjati, naprimer ista cena za sve 1000 din ili malo vise, zatim karte za prevoz na sat bez obzira na broj voznji, dnevne karte itd.
Vidim da se svuda pljuje po kontrolorima , neljubazni, ovako, onako pa zelim da skrenem pazmju svima da su kontrolori samo oni koji nose oznaku BUS PLUS.
Ostali koje vidjate u vozilima su radnici GSP pokupljeni sa svojih radnih mesta gotovo na silu, i isterani na ulicu da glume kontrolu.Tu ima vozaca, sluzbenika, mehanicara itd.NJima je poturen aneks ugovora o radu gde se obavezuju na rad u kontroli tipa uzmi ili ostavi, a niko od njih nije srecan zbog toga i svi smatraju da su uzroci problema na drugom mestu.

Jelena

pre 11 godina

Nova kampanja je primer kako se sa gradjanima NE komunicira. Ona je takodje primer jednog nedemokratskog, bezobraznog (najblaze receno) ponasanja privatne firme, prema gradjanima, od kojih zaradjuje pare koje trpa u SVOJE dzepove. Ukratko, ovom kampanjom, doticna firma je objasnila gradjanima da su oni stoka, koju je elektricnim stapovima potrebno postrojiti u red. Ovaj marketinski fejl, gospodin Ozegovic ne moze opravdati ni na koji nacin, jer ne postoji adekvatna argumentacija za ovakvo ponizavanje gradjana od strane gradske vlasti, kroz dozvoljavanje jednoj privatnoj lopovskoj firmi da ih, em krade, em ih jos vredja, postrojavajuci ih kao stoku putem ovakve javne kampanje.

RadeBG

pre 11 godina

Validiraj svaki put karticu, ulaz i izlaz na obelezena vrata, kontrolni punktovi po gradu sa komunalmon policijom i zadrzavanjem vozila na stanici da bi ga bus plus kontrolori pregledali, prete ukidanjem linija i smanjivanjem vozila... Sta je sledece kreativno sto ce da im padne napamet, bas me interesuje.

kartmen

pre 11 godina

Bus plus: Ukinućemo linije na kojima se validira manje od 30% putnika jer izgleda kao da je vozilo prazno. A onda pitanje: A kako znate da izračunate 30% a ne znate od koliko putnika?

M

pre 11 godina

To smo znali i bez vaseg pojasnjenja. Bolje kazite ko je dozvolio Busplusu da se ponasa kao uzurpator, da preti gradjanima na ovako sraman nacin. Takodje, ko je dozvolio da Buspulus ispise svoje ime na vozila GSP-a? Ona su (jos uvek) vlasnistvo tog javnog preduzeca i Grada Beograda. Ne branite neodbranjivo, ne upotrebljavajte silu, ne pretite i ne obmanjujte gradjane. Priznajte da ovo sto ste pokusali ne vodi nikuda i odustanite dok je jos vreme.

Marko

pre 11 godina

'Ajde da pokusamo da napravimo elementarnu slogu i da se ne 'otkucavamo' na tim BUSPLUS aparatima, dok gospodin gradonacelnik ne veze bar 5 radnih dana voznje u njegovim sjajnim autobusima u kojima otkazuju kocnice i u kojima zice i kanapi drze sklopociju na okupu. Pa kada se shvati sta su prioriteti, onda nek se reformise nacin naplate karata, ali bez ovih paravojnih komunalaca koji kao sto neko rece pre neki dan, lice na ozloglasene 'crnokosluljase'. Gospodo iz BUSPLUS-a, ceracemo se jos.

kartmen

pre 11 godina

Bus plus: Ukinućemo linije na kojima se validira manje od 30% putnika jer izgleda kao da je vozilo prazno. A onda pitanje: A kako znate da izračunate 30% a ne znate od koliko putnika?

Marko

pre 11 godina

'Ajde da pokusamo da napravimo elementarnu slogu i da se ne 'otkucavamo' na tim BUSPLUS aparatima, dok gospodin gradonacelnik ne veze bar 5 radnih dana voznje u njegovim sjajnim autobusima u kojima otkazuju kocnice i u kojima zice i kanapi drze sklopociju na okupu. Pa kada se shvati sta su prioriteti, onda nek se reformise nacin naplate karata, ali bez ovih paravojnih komunalaca koji kao sto neko rece pre neki dan, lice na ozloglasene 'crnokosluljase'. Gospodo iz BUSPLUS-a, ceracemo se jos.

M

pre 11 godina

To smo znali i bez vaseg pojasnjenja. Bolje kazite ko je dozvolio Busplusu da se ponasa kao uzurpator, da preti gradjanima na ovako sraman nacin. Takodje, ko je dozvolio da Buspulus ispise svoje ime na vozila GSP-a? Ona su (jos uvek) vlasnistvo tog javnog preduzeca i Grada Beograda. Ne branite neodbranjivo, ne upotrebljavajte silu, ne pretite i ne obmanjujte gradjane. Priznajte da ovo sto ste pokusali ne vodi nikuda i odustanite dok je jos vreme.

Mirko Nemirko

pre 11 godina

Ma ko je odjednom taj BusPlus? Odakle im pravo da maltretiraju gradjane Srbije. Ako čovek plati mesečnu kartu unapred, odakle nekome pravo da ga kažnjava što nije stigao ili zaboravio da se otkuca? On je platio već kartu i to unapred!!! Ljudi pa tuzite ih, dobicete ih na sudu ladno. Nismo poklekli ni pod jednom okupacionom silom.

bane

pre 11 godina

A da sacekamo ipak prvi derbi. Jedva cekam da vidim horde navijaca kako ulaze na prednja vrata, zatim se validiraju po redu, a onda na nekoj stanici cekaju pola sata dok se izvrsi kontrola i stizu taman na drugo poluvreme derbija... I sve to bez nervoze. Onda cu stvarno da skinem kapu Bus Plusu...

Alcale

pre 11 godina

Ožegoviću, gužve se nisu smenjile jer ste "naučili" putnike već zato što je počeo špic godišnjih odmora...
Al evo tu je septembar, da ne spominjem decembar i hladno vreme kada dobar deo automobila ostane zaleđen, pa ćemo da vidimo na koja vrate ili prozore će "putnici" ulaziti!
A gospodu iz direkcije za saobraćaj, koju TAKOĐE plaćaju ovi "putnici", bi pitao od koda je zakonom DOZVOLJENO da se zaustavlja autobus pun putnika, bilo kome sem policiji ili carini???

logika

pre 11 godina

Ha hah ha, putujem svuda po Beogradu, i te linije koje pominjete u zivotu nisam video. Gle cuda pa vam se tamo malo ocitava...malo ljudi i putuje. E moji geniji, ne mozete napraviti eksperiment sa samo jednom grupom, treba vam i kontrolna. Drugim recima, treba vam i tacan podatak koliko ljudi ulazi u bus, pa tek onda koliko od tog broja ocitava

dno

pre 11 godina

da li ste ljudi ili ovce? da li će im i ovo proći? samo zahvaljujući vašoj inerciji. a kad vide da je i uterivanje u tor prošlo, onda će videti mogu sa vama kao ovcama pa će biti još gorih mera. na ulice i protestujmo jer je to jedini način da se čuje i tvoj glas! ako im dozvoliš da te prave ovcom neće te tretirati kao ljudsko biće.

Stole

pre 11 godina

A da li Bus plus ima pravo da ukida stajalista - Kao sto je ucinjeno? A sta cemo sa kartama koje bi se kucale prilikom ulaska na ukinuta stajalista, a sada naduvavaju promet na nekim drugim linijama koje se koriste kao alternativa. Izgleda da ce ovde opet biti kolateralne stete!!!

Opozicija sam i vlasti i opoziciji

pre 11 godina

Meni nije jasno kod ovih validatora, oni registruju ulaske u autobus, i vozilo moze na poslednju stanicu da stigne s 500 putnika jer niko nije validiran da je napustio vozilo, te su ti podaci automatski netacni i besmisleni za neko ozbiljno baratanje opterecenosti linije s cime mazu oci narodu.
Te predlazem pojacavanje ludila i ponovnom kupovinom nekih smart BusPlus kartica koje cemo validirati i na izlasku. Jer treba tovariti boraniju, ja sam apsolutno za to, ove Gebelsovske pretnje s ukidanjima linija me zabavljaju i odusevljavaju. Zaista mora covek biti monstrum da bi sve to plasirao bez zrna sramote te predlazem totalnu validaciju, i na izlazu. A potom u buducnosti i rezervaciju autobusa dan ranije, najavu putovanja, ko se ne najavi u autobus, skuplje se validira. Da se zna red!

pozivar

pre 11 godina

Poziv svim nezadovoljnim GRAĐANIMA Beograda 23.07.2012 u 18h na zeleni venac
da izvedemo pokaznu vežbu ulaska 100 putnika na prednja vrata autobusa.
poželjno prisustvo "drugova" Đilasa i Ožegovića.
Do tada bih zamolio Želka O. da prestane da lupeta.

Jelena

pre 11 godina

Nova kampanja je primer kako se sa gradjanima NE komunicira. Ona je takodje primer jednog nedemokratskog, bezobraznog (najblaze receno) ponasanja privatne firme, prema gradjanima, od kojih zaradjuje pare koje trpa u SVOJE dzepove. Ukratko, ovom kampanjom, doticna firma je objasnila gradjanima da su oni stoka, koju je elektricnim stapovima potrebno postrojiti u red. Ovaj marketinski fejl, gospodin Ozegovic ne moze opravdati ni na koji nacin, jer ne postoji adekvatna argumentacija za ovakvo ponizavanje gradjana od strane gradske vlasti, kroz dozvoljavanje jednoj privatnoj lopovskoj firmi da ih, em krade, em ih jos vredja, postrojavajuci ih kao stoku putem ovakve javne kampanje.

INSAJDER

pre 11 godina

Zasto niko iz BusPlusa ne daje izjave samo podmecu ovog Ozegovica. Imaju li ti ljudi ime i prezime, ko je vlasnik te firme Apex u narodu poznatija kao BusPlus, gde im je sediste, koja im je adresa, nema nigde na njihovom internet sajtu. Zasto firma koja je preuzela naplatu karata javnog gradskog prevoza nema transparetno poslovanje. Neko rece da je to fantomska firma i da je osnovana sa 500 eura pocetnog kapitala i da je pod sumnjivim okolnostima pobedila na tenderu. Da li je bila neophodna privatizacija tog dela GSP-a i ko je dao blagoslov za to. Ajmo jedan insajder na ovu temu.

bezumlje privatne drzave

pre 11 godina

Gradjanska neposlusnost za pocetak. Stop validaciji mesecnih karata, stop besmislenom pravilu ulaska/izlaska koje je bezumno za ovaj grad sa ovakvom infrastrukturom, stop zustavljanju autobusa radi provere...

ahahahahha

pre 11 godina

"Kako će slepci da ukinu liniju 38 kada ona služi da preveze zaposlene GSP-a do radnog mesta (pogon Kosmaj)?"

Ovo baš i ja htedoh da pitam! Ne radim u GSP-u, ali svako ko stanuje na Konjarniku ili u Medaku zna da to nije putnička linija! Kakvi moroni!

boki 56

pre 11 godina

Linija 38 koja se navodi u tekstu sluzi za prevoz radnika GSP sa Sumica do garaze Kosmaj i na njoj NEMA putnika osim zaposlenih u GSP i LASTI i eventualno ponekog stanovnika uz auto put, ali retko. Linija nema stanice osim jedne kod Plavog mosta.
Vidim da se uporno insistira na Novim pravilima, iako je svima jasno da ulaz i izlaz na odredjena vrata NE MOZE DA ZAZIVI,Kontrole karata su u redu ali mislim da treba pogledati ceo tarifni sistem koji nije bas u redu.
Penzioner sa 65 godina se vozi za 400 din. godisnje bez obzira kolika mu je penzija, a zaposleni sa platom od 20000 placa punu cenu markice. To nije u redu i treba menjati, naprimer ista cena za sve 1000 din ili malo vise, zatim karte za prevoz na sat bez obzira na broj voznji, dnevne karte itd.
Vidim da se svuda pljuje po kontrolorima , neljubazni, ovako, onako pa zelim da skrenem pazmju svima da su kontrolori samo oni koji nose oznaku BUS PLUS.
Ostali koje vidjate u vozilima su radnici GSP pokupljeni sa svojih radnih mesta gotovo na silu, i isterani na ulicu da glume kontrolu.Tu ima vozaca, sluzbenika, mehanicara itd.NJima je poturen aneks ugovora o radu gde se obavezuju na rad u kontroli tipa uzmi ili ostavi, a niko od njih nije srecan zbog toga i svi smatraju da su uzroci problema na drugom mestu.

Dejan

pre 11 godina

Da ste malo bolje studirali kako sistem funkcioniše u Londonu (koji bi ostao poluprazan kada bi se cela Srbija preselila u njega)primetili bi ste da tamo u autobusima mahom NEMA stajaćih mesta, osim možda na par linija, pa nije problem da se neko ko je ušao na prednja vrata pomeri ka slobodnom sedištu i skloni sa prolaza. A kada neko treba da siđe, srednja vrata su mu lako dostupna zato što mu niko ne stoji na putu. London takođe ima izuzetno razvijenu mrežu podzemne železnice, zbog čega autobuski saobraćaj nije opterećen putnicima. U Beogradu nema ništa od toga, a Vi hoćete da takav sistem funkcioniše.

Što se tiče linija, pošto je Direkcija ona koja nam obezbeđuje prevoz, a ne Bus Plus, a direkcija je država a ne privatnik, Vaša je dužnost prema građanima da nam obezbedite određene servise bez da se vodite samo sa tržišnim principima kao da ste privatnik. Tome uostalom služi država. To znači da ako ljudi koji putuju na linijama koje su navedene kao najmanje prometne nemaju alternativan način da se GSP-om prevezu od tačke A do tačke B da njihove linije treba da ostanu, ili da vi prepravite prometnije linije tako da zahvate i njih pre nego što ukinete one neisplative.

Steva

pre 11 godina

O čemu se zapravo radi? Pa Bus-Plus je uveden da bi se dobila evidencija koliko ljudi je kojim vozilom prevezeno, da bi na osnovu toga mogli da "pravednije" izdele pare privatnici i GSP, a ne kao što se sada dešava, "odokativnom" metodom. Zato vas teraju da mesečne markice "overavate" što je debilizam, van veze sa mozgom. Za merenje stepena iskorišćenja neke linije dovoljan je uzorak od 4 nedelje godišnje.

Karte treba platiti, treba, nemojte da se lažemo, ali gluposti sa određivanjem vrata za ulazak-izlazak ne bi bile gluposti kada bi na ulicama bilo oko 5000 autobusa, a ne 1000 kao što je sada, jer zbog gužve u samom vozilu nije moguće fluidno kretanje ljudi unutar vozila. Nemamo metro i u našim autobusima su gužve STRAŠNE.

Predlažem sledeće: svi zaposleni u Bus-Plus-u, GSP i raznim saobraćajnim direkcijama MORAJU da se voze isključivo autobusom dokle god su zaposleni u navedenim službama. I naravno, što pre ukidanje BUS-Plus sistema (naravno, gospoda su se obezbedila, u slučaju ukidanja BusPlus-a treba im isplatiti oko 12 miliona EUR na ime odštete). Jeftitnije bi bilo da je uveden kondukter u svako vozilo (kod privatnika je tako i bilo pre par godina?).

Pa sad, mislite o tome u čijem je interesu Bus-Plus i sad će grabiti rukama i nogama da se ne pokaže kako je u pitanju najobičnija krađa i omogućavanje drugima da zarade na grbači GSP-a.

wukiw

pre 11 godina

Gospodine Ozegovicu, nije problem sto ljudi nece da placaju kartu, problem je sto je cena karte previsoka (neki kazu evropska) a autobusi su stari po 15 godina! Bez klime, prljavi, nebezbedni i neredovni a vi ocekujete da vam se za to plati evropska cena!?
Nezaposleni u evropskim zemljama dobijaju socijalnu pomoc a od nas ocekujete da placamo kartu! Nedostatak novca ste resili da otmete iz dzepa gradjana dok tajkuni i partijski kadrovi otimaju sve sto je vredno u ovom gradu! OBEZBEDITE NAM POSAO I RADO CEMO PLATITI KARTU

Lavrentije

pre 11 godina

Umesto da razmotre neke pametnije nacine da povecaju naplatu oni nastavljaju sa glupostima.Ja licno uvek imam uredno placenu mesecnu kartu. Ali cim dodje bus ili trolejbus sa onim obaveznim ulazom, odbijam da se cekiram. Evo upravo sam isao trolom od Beogradjanke do Terazija. Usao sam na prednja vrata i nije bilo teorijske sanse da se proguram do srednjih vrata za jednu stanicu. Ova glupost jednostavno ne moze da funkcionise u prepunom prevozu. Pre toga sam se vozio 94. Nov autobus Volvo, pokazuje na displeju 38,7 C, a majstor ne ukljucuje klimu koju ima a prozori se ne otvaraju. Sto se ne sankcionisu takve pojave i izivljavanja od strane davalaca usluga nego su se dali u besomucnu poteru za parama kojih jednostavno nema. Iz dosadasnjeg iskustva, a redovno se vozim javnim prevozom, prilikom kontrole svi imaju karte, eventualno jedan ili dva putnika na prepun bus ili tramvaj nemaju karte. Tako da to jos jednom potvrdjuje da to ne moze da bude razlog za nedostatak para, vec je razlog koji jednostavno ne dopire do mozgova bahatih vlastodrzaca, u vidu g. Ozegovica i njemu slicnih, u njihovim klimatizovanim kancelarijama i sa REDOVNOM platom od NASIH para, da narod jednostavno NEMA para. Da vecina radno sposobnog stanovnistva NE RADI pa samim tim sedi kuci i ne vozika se. A i ovi sto rade u privatnom sektoru kod raznih "uspesnih privrednika", sa kojima se vlastodrzci prosto utrkuju da se slikaju za novine o markici mogu samo da sanjanju.Bojim se da ste premnogo obecali BusPlusu.

slaven

pre 11 godina

BUS PLUS firma za pljačku građana i javnog preduzeća GSP. Bezobrazluk i bahatast ravno hadžiluku i janičarima. Juče sam se vozio vozilom GSP 704 i kada nisam pao u nesvest od nesnosne vrućine u vozili. U vozili radi grejanje umesto klime tako da je bilo toplo kao u pećnici. I tako uđete validirate kartu i ne možete da izdržite ni do sledeće stanice, a iz džepa Vam ibili 60 dinara. Ko će odgovarati za takvu bahatost i javašluk. Jednom sam ogrebao kožnu jaknu prilikom samog ulaska u vozilo jer je nego na ručici za držanje obrusio onako majstorski šraf koji je bio šiljast. Mogao sam ruku da ogrebem ali je stradala samo jakna. Nekim vozilima ne mogu da se zatvore vrata a nekim svaka da se otvore. Bitno da su oni smislili pravila za putnike i kazne za iste da napune svoje džepove a o kvalitetu usluge koju naplaćuju niko ne vodi računa. I karta je poskupela neposredno pre ulaska BUS PLUS sistema u celu priču. I samo da podsetim cena karte GSP za jednu vožnju u prvoj zoni pre 10 godina bila je 3 dinara a sada je 60 dinara. Znači za 10 godina cena usluge je poskupela 20 puta ili 2000%. Da li je reč o inflaciji ili indeksu rasta cena na malo ili najobičnijem bezobrazluku za toliku bahatost i bezobrazluk procenite sami.Uzgred tada sam primao veću platu nego danas i to nominalno a realno bolje da ne razmišljam.

RadeBG

pre 11 godina

Validiraj svaki put karticu, ulaz i izlaz na obelezena vrata, kontrolni punktovi po gradu sa komunalmon policijom i zadrzavanjem vozila na stanici da bi ga bus plus kontrolori pregledali, prete ukidanjem linija i smanjivanjem vozila... Sta je sledece kreativno sto ce da im padne napamet, bas me interesuje.

bre

pre 11 godina

u evropi su sva vozila poluprazna jer idu na 3 minuta i niko ne trazi da se mesečna karta poništava. Bus plus je uložio sredstva u vrednosti 5 autobusa da bi uzimao 7% zarade od 1100 vozila to ne bi niko dao ni rodjenom bratu.Guše nas sa statistikom a neke linije toliko retko idu da su ljudi odustali pa zato nema putnika. Moguce je i da su shvatili da im se nece isplatiti cela priča pa hoće da ih najurimo zbog bezobrazluka da ne bi oni kršili ugovor

Moka

pre 11 godina

Ovako ni Nemci za vreme Drugog svetskog rata nisu regulsali tramvajski saobracaj u Beogradu. Nasi preci su bar znali da zive u pod okupacijom. A mi? Kada sam oktobra 1982. dosao u Ljubljanu na odsluzenje vojnog roka u JNA, staresine su nam rekle da je prevoz za vojnike besplatan, da se ulazi samo na prednja varta, kod vozaca. Mi smo mislili, jes, da vidimo i to cudo. Kad ono, svi ulaze na prednja vrata, pa i mi, da ne ispadnemo stoka srpska. Al u cemu je stos? Ljubljana je po povrsini dva puta manja od NBG samo, tamo su i tada i danas ista pravila, gradski saobracaj koristi vrlo mali broj ljudi, ili idu peske, bicklima ili kolima, nema potrebe. Pa je onda lako postovati pravila. A tek autobusi? I tada su, a danas posebno, oni bili svemirski brod za ove nase krseve. Sram vas bilo gospodo iz DS, mrcvarite nas zbog brze zarade. Ciji su to autobusi, ko ih placa? Ozegovic, Djilas i oni drugi sa njima sto su? Ili mi gradajani iz budzeta? Kao, EU na prvom mestu. Pa sta kazu zakoni EU? NEMA MONOPOLA, samo 35% trzista moze da se pokriva, pustite privatnike, pa da mozemo da biramo. A STB kao gradska televizija? I vas sram bilo, ne smete ni rec da objavite o maltertiranju gradjana koji vas izdrzavaju.

Kiza

pre 11 godina

Ja uredno kupujem pretplatnu za zaposlene.Ne validiram se jer su redovi i guzve na zelenjaku katastrofa.Cekam neko da me samo malo mrko pogleda pa da vidi sta je sila...

prodaju nam m. za b.

pre 11 godina

Merenje opterećenosti linija javnog gradskog prevoza ne može da se radi putem umreženih elektronskih aparata koji beleže samo ulaz u vozilo, već može da se lako uradi bez bilo kakve elektronske opreme, i to sa postojećim resursima. Imate nekoliko stotina kontrolora, par hiljada vozača i barem stotinu otpravnika na početnim (krajnjim) stanicama. Samo treba da iskoristite dvoje ili troje zaposlenih u direkciji koji su zapamtili ponešto sa svojih studija, date im zadatak da osmisle metod prikupljanja i obrade podataka, i svakog poslednjeg datuma u mesecu možete da imate daleko pouzdaniju procenu opterećenosti linija (od ove kojom se sada hvalite, i to bez bilo kakvog metodološkog pokrića).

Uzgred, pojam kontrolora, odnosno kontrole saobraćaja oduvek je podrazumevao mnogo više parametara od samo jednog-kontrole karata. Posao kontrolora podrazumeva idetifikaciju i kontrolu vozila, vozača, procenu broja putnika u vozilu, kontrolu reda vožnje, pa čak i opštih uslova saobraćaja u kojima se kreće konkretno vozilo na kontrolisanoj liniji. Danas se to, modernim jezikom, naziva terenskim monitoringom.

RALE85

pre 11 godina

A da sacekamo ipak prvi derbi. Jedva cekam da vidim horde navijaca kako ulaze na prednja vrata, zatim se validiraju po redu, a onda na nekoj stanici cekaju pola sata dok se izvrsi kontrola i stizu taman na drugo poluvreme derbija... I sve to bez nervoze. Onda cu stvarno da skinem kapu Bus Plusu...
(bane, 20. jul 2012 10:40)

Mozda ce i da rade tada. Nisu ni oni ludi da dobiju batine. Oni vole da se svadjaju sa starima, decom.

Arni

pre 11 godina

Postovani Beogradjani, ovo sve sto lepo komentarisete i sto ja naravno podrzavam, posaljite na e mail gradskoj direkciji za javni prevoz, jer ne verujem da oni ovo citaju. Dok ne pocnemo da ih bombardujemo porukama nece biti ni njihove reakcije. Mislim i dalje ce da rade po svome i da lazu narod kako je bus plus sistem uspesno sproveden u gradu.

Dzoki

pre 11 godina

Neke stvari se ne privatizuju ako je drzava slaba i korumpirana. Javni prevoz,vodovod,struja,gradska cistoca,itd..za njih smo decenijama odvajali od plata,oni su nasi

Petar

pre 11 godina

Ovi iz Direkcije žive u nekom paralelnom svetu. Moje iskustvo iz jučerašnje vožnje gradskim prevozom govori da se ulazi isto kao i pre, na vrata koja su slobodna. Sve ostalo je potpuno suludo.

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Ovo šta nam rade sa BUS PLUSOM je iživljavanje iskompleksiranih morona koji su, što rekoše mangupi, ograničeni kao zastakljena terasa. I ja sam jedan od onih mnogobrojnih svakodnevnih korisnika gradskog prevoza i podržavam svakoga ko je nezadovoljan ovim vidom maltretiranja naroda.
A svakog ko podržava ovo današnje maltretiranje BUS PLUS profitera i koji tvrde da je to bilo i u vreme Titove Juge, podsetio bih na značajnu razliku ondašnjeg i sadašnjeg perioda:
1) U periodu posle završetka II sv. rata, Beograd je bio neuporedivo manji grad nego što je sad. Neposredno pred početak II sv. rata, Beograd je funkcionisao sa ukupno 10 linija. Posle rata, kako se BG širio tako se postepeno povećavao broj linija, pa je tako 1955. godine bilo ukupno 25 linija, 1960. godine je bilo 38 linija, da bi u prvoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka bilo 75 linija. Sredinom devedesetih godina aktivnih linija GSP-a je bilo između 120 i 125, da danas, apokaliptične 2012. godine, radi ukupno 148 aktivnih linija gradskog prevoza.
2) U periodu između 1945. i 1980. JGP je mogao normalno da naplaćuje karte u vozilu posredstvom konduktera, po principu: UĐEŠ NA ZADNJA, IZAĐEŠ NA PREDNJA VRATA, jer je, kao što rekoh, broj stanovnika Beograda bio daleko manji nego što je danas, a i broj vozila je bio srazmerno manji nego što je danas, a i GSP je imao finansijsku korist.
3) Preuzimanjem naplate karata od strane BUS PLUSA, na šteti smo svi: GSP i građani.

pcela

pre 11 godina

Pozivam sve nezadovoljne busplusom da sto vise ulaze na srednja vrata, tj kad god im je to zgodno. Mada mi se cini da tu vrstu nenasilnog gradjanskog otpora vec upraznjava veliki broj gradjana.

Dragan

pre 11 godina

Nista od ovoga nema veze sa uvodjenjem reda. Ima veze sa tim sto ce firma Apex, koja vodi ovaj posao, i sve firme koje stoja iza nje (ukupno ih je umesano 5, a skoro sve su na istoj adresi), za deset godina na koliko je potpisan ugovor, da isisa oko 100 miliona evra (ko je zainteresovan, moze da se napravi racunica). E to je bitno. To znaci, kao prvo: da je netacna izjava gradonacelnika da je Beograd dobio ultra-mega-giga svetski moderan sistem a nije dao ni dinar (doduse i nece dati dinar, nego sto miliona evra), a drugo, znacilo bi da je nasim vrlim planerima iz GSP-a bio potreban sistem od sto miliona evra i beskrajno maltretiranje putnika da bi oni saznali da se na nekoj liniji vozi jedan covek.

Mr.V

pre 11 godina

HAHAHAHHA........ jaoj kakvi su ovo PAJACI bre.....

Odem pre par meseci u jednu evropsku zemlju.... javni prevoz..... na SVAKA 3 MINUTA tacno u sekund stize, poluprazna vozila......

Takodje u drugoj evropskoj zemlji cekam metro, opet dolazi bukvalno na svakih par minuta i unutra jedva 50% popunjenost.....

I sta sad? ONI SU LUDI ili mi sto nam je normalno da u neklimatizovano GSP vozilo staje 350 ljudi dok "majstor" vozi kao da prevozi dzakove krompira...?

Evgenije

pre 11 godina

Lepo vi izbacite sva sedista iz prevoza da se putnici ne lomataju i ne preskacu jedni druge na "vasem putu do izlaza" jer narod i onako smatrate za "stoku" ili potpuno ukinite prevoz ali to necete jer narednih 10 godina haraca nije malo. Ogadili ste se svima jer zbog vaseg neuspeha na prethodnim izborima kaznjavate sve neduzne gradjane, a na sledecim vas nece ni biti uopste kao sto nema ni radikala!!!!!

Doctor Love

pre 11 godina

"Kako će slepci da ukinu liniju 38 kada ona služi da preveze zaposlene GSP-a do radnog mesta (pogon Kosmaj)?

Ovo baš i ja htedoh da pitam! Ne radim u GSP-u, ali svako ko stanuje na Konjarniku ili u Medaku zna da to nije putnička linija! Kakvi moroni!"

Ne zna Ožegović pošto se on ne vozi gradksim prevozom.

Jelena

pre 11 godina

@Goran Matić -Split
dođi malo u beograd da vidiš zašto se on ne može uporediti sa splitom

a pitanje za ove koji su prepuni priče o tome kako se pravila poštuju u svetskim gradovima, u kojim su to gradovima bili? koliko su tamo vremena proveli? jesu li se samo vozikali prevozom? i jesu li išta o tome naučili? jesu li uopšte svesni razlike???
ja nisam nigde bila, ali znam da kad dođe 50-ica na voždovac posle 10-15 min čekanja, nema te sile da sprovede pravila.

Lavrentije

pre 11 godina

Najlepse bih zamolio drage komsije iz dugih gradova da ne daju svoje "konstruktivne" predloge i komentare, jer je ovo problem nas Beogradjana koji moramo mi sami da resimo. Svaki grad je prica za sebe. Jos jednom bih da istaknem da ovde nije pitanje da li treba placati prevoz-TREBA i MORA, jer ako ga ne placamo nece ga biti. Problem je u bahatom i autisticnom ponasanju onih koji su zamislili ovu glupost, koja ne vodi ka "uvodjenju reda" vec samo ka maltretiranju nas koji redovno placamo i nismo nicim zasluzili da slusamo onakve izlive "pameti" g.Ozegovica i da gledamo onakve plakate BusPlusa u vozilima javnog prevoza. Da ima trunke morala i savesti u nasem politickom miljeu neko bi za ovakav potez koji kod vecine javnosti izaziva gadjenje morao da podnese ostavku. Neka prvo uvedu red tako sto ce povecati broj vozila, tako sto ce radnici GSP-a poceti da voze i odrzavaju vozila kako dolikuje (neka se ugledaju na privatne prevoznike i njihova vozila), jer im vozila bez obzira na godiste i predjenu kilometrazu izgledaju kao da ih je poplava izbacila. Cesto se iznenadim kada vidim godiste autobusa, jer sam mislio da ima bar 10 godina vise, s obzirom kako izgleda. Znaci neka prvo uvedu "red" kod sebe pa neka onda traze nesto i od nas.

jovana

pre 11 godina

Ono sto je meni ovde vrlo interesantno je nacin na koji oni znaju npr. da se na nekoj liniji na svakih 7 putnika ocita 1. To podrazumeva da oni vec, nezavisno od validiranja kartica, znaju koliko su opterecene pojedinacne linije, sto dalje znaci dve stvari:
1. Da BusPlus ne sluzi apsolutno nicemu (sto se moglo i pretpostaviti - nekako sam sumnjala da ljudi koji su zavrsili Saobracajni fakultet jos nisu bili otkrili nacin da prebroje putnike, pa je BusPlus uskocio tu kao neka revolucija)
2. Da ce Direkcija za javni prevoz, uprkos tome sto zna da su linije opterecenije nego sto deluje na osnovu ocitavanja kartica, ukidati te linije, ne bi li kaznila ljude koji ne ocitavaju kartice (pri tom je nebitno da li je to zato sto ih nemaju ili zato sto ne zele da ostavljaju BusPlusu podatke o svom kretnju na izvol'te), a usput i one koji ih ocitavaju - no dobro, to je kolateralna steta valjda.

Mada, moram da priznam da mi je u celoj prici mnogo smesno to sto se ljudi toliko bune oko moguce zloupotrebe licnih podataka i ne zele da validiraju mesecne karte zbog toga (sto je, da se razumemo, samo po sebi potpuno ok), a sa druge strane citam neki dan kako je Srbija zemlja u Evropi (cini mi se) sa najvecim procentom ljudi na Fejsbuku. Hah.

Zoro

pre 11 godina

Ma vazi... kad mi ova raspala drzava omoguci da radim sa mojom fakultetskom diplomom (a ne da prima preko veze na radna mesta raznorzane nepismene rodjake i prijatelje) onda cu da kupim dve karte i da otkucam obe za jednu voznju, a ovako dok bez dinara u dzepu jurcam sa kraja na kraj grada, na raznorazne razgovore za posao (koji su unapred vec rezervisani za nekog tamo )zivci su mi na izmaku jer treba platiti danak (racune) drzavi , detetu obezbediti najosnovnije .... Tako da dragi moji pripazite malo BICE BATINA !!!!

branko misić

pre 11 godina

Čitav sistem validiranja personalizovanih karata je potpuno besmislen i naručioci tog sistema i oni koji ga još brane čine to zbog sopstvene gluposti. Zamislite linuju 23 (Vidikovac- Karaburma)sa više od 30 stanica gde na svakoj stanici neko uđe u autobus a nekoliko putnika izađe,na kraju može se konstatovati 300putnika koji su validirali kartice , a u autobusu 10 putnika, kakva korist od takvih podataka, naravno nikakva. A mi čitamo kako su neke linije pojačane na "osnovu praćenja opterećenja prema validiranim karticama" ovo je objašnjenje za pretškolske ustanove a ne za iole normalan narod.
seda glava

Cica

pre 11 godina

Tek kad se uvedu vremenske karte ceo sistem javnog prevoza ce imati nekog smisla..
(gogi, 20. jul 2012 13:45)

Koje bre vremenske karte kad nisu u stanju ni sad da ispostuju red voznje? Mogu da kasne i da ne saobracaju uopste i sta ti vredi vremenska ili dnevna karta! Misli malo o tome! Nedopustivo je da izadjes iz kuce i vratis se, ako koristis samo jedan prevoz kosta te vise nego 3(tri) vekne hleba, a od toga zivi cela porodica 3(tri) dana. Ovakav prevoz je preskup i ne primeren standardu gradjana Srbije i Beograda, a ove gulikoze uz asistenciju gonica robova jos hoce i da podigne cenu prevoza, jer "mala je dobit a mnogo pijavica" koji se tale na racun svih Nas.

srbin

pre 11 godina

Lavrentije-svaka ti čast.Nemam ništa protiv novih metoda,ali kada ljudi budu imali plate po 600e,kada autobusi budu ličili na nešto,kada zimi budemo smeli da se uhvatimo za šipku u busu,tada moze bus plus.A ne preko običnog gradjanina da se bogate.

Munja

pre 11 godina

Pa da li je moguće da je u Srbiji ovoliko teško promeniti nešto? Zar je toliko teško ući na jedna vrata i izaći na druga?!
(Aljoša, 20. jul 2012 10:52)

Teško je! Probaj pa ćeš videti. Ja sam juče probao tako da se vladam u više vozila i prilično se izudarao, nagužvao i iznervirao jer sam se osećao neprijatno.
Moje mišljenje je da je ovo neodrživo.

umesto o pametnijem, mi o bus-plusu

pre 11 godina

A da li vi znate da se ovi iz bus-plusa nalaze u jednom stanu!
Kakva li je to firma?!
Recimo situacija je sledeća: od svih zaposlenih meni kad sam prislonio karticu (i ČEKAO da se očita) kad ono - prazna.
I onda su iz administracije morali da zovu taj neki kućni broj, gde je gospodja rekla da će da se javi kada proveri, itd itd.
Pored giganta GSB, mi imamo neki prč koji nam kroji kapu!!

U gradu gde većinom ljudi koriste prevoz (i to jadan) nisu smeli da stave ovakve spore očitače kartica!! Ali, ko bi još o tome razmišljao, je l?

U principu, imaju oni dobre ideje ali kod nas NIKO NIKADA ne može da sprovede jednu ideju od početka do kraja sa sve dobrim i lošim stranama!
Sve u svemu, nema granda ali ima bus-plusa da zamlaćuje narod...

Mile

pre 11 godina

@Goran Matic - Split

Kako da ti kazem, a da se ne uvredis... Split je malo vece selo od 200.000 stanovnika, Beograd grad od 1,7 miliona stanovnika.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Krle, 20. jul 2012 15:20)
E, Krle to sto si zavrsio, mozda, nesto skole ti ne daje paravo da vredjas. Ja sam sa 25 godina odsluzio vojsku, magistrirao tehnicke nauke i to na drzavnom a ne nekom privatnom fakultetu, tako da skole imam, pa nikog ne vredjam za to sto ima manje skole od mene. A posao ne mogu da biram i menjam zato jer ga nema, nisam clan partije, i nemam familiju na polozaju. Ovde se radi o gluposti,bahatosti i neznanju ovih sto uvedose pravila, a ne o ne placanju, jer prevoz treba da se placa. Sidji malo na zemlju u udji u buseve u spicu na prednja vrata pa onda pisi ovakve stvari.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(bezimena, 20. jul 2012 13:29)

Postovana Bezimena, niko ne trazi da drzava nekome da posao u drzavnoj administraciji kako vi navodite, ili da se vozi a ne placa, vec samo i samo da stvori normalni poslovni ambijent u kome ce svi imati sansu da rade, a ne da caruje burazerska i partijska ekonomija. Tako da kod nas nema ni k od kapitalizma. Jer da ima i k od kapitalizma a i p od pameti ne bi morali da slusamo i trpimo ovakav zulum i idiotluk od nekih janicara u licu BusPlusa i samozvanih "strucnjaka" kao sto je onaj Ozegovic. Nije problem u neplacanju, jer svercera nema mnogo, bar iz mog iskustva prilikom ovih gestapo zaustavljanja i legitimisanja, nego u tome da Apex i njihovi pokrovitelji ne mogu da uzmu onoliko novca i brzinom kako su se u nekim svojim mastanjima i snovima nadali.

Fearless

pre 11 godina

A kad treba da se bori protiv nečega onda su navijači dobri... Kako se provlače misli "čekamo početak sezone da vidimo da li će navijače da maltretiraju tako", "videće oni kada dođe derbi, pa kada im navijači budu čekali u redu". Ljudi, gde su vam cojonoes da se malo suprotstavite tiraniji i da dignete glas?

Bunimo se svi na ovom sajtu kako je loše stanje, a bus plus zapošljava li zapošljava, komunalna policija isto tako. Da li ste svesni da to rade od vaših para dok vi čekate intervenciju navijača?

zozozo

pre 11 godina

Jedna je stvar što su uveli nakaradan sistem ulaženja i izlaženja. U pola sveta se u autobuse ulazi samo na prednja vrata, šofer kontroliše karte, i putnici se polako pomeraju prema nazad. Takav jednosmeran protok kroz autobus nije nigde problematičan, pa ne bi bio ni u BGD.

A druga je stvar što se to mulja s parama, pa neka privatna firma izvodi poslove koji bi trebalo da su stvar GSP. Takva muljaža se ne radi bez profita.

Cica

pre 11 godina

Zamolio bih da se ovaj link objavi. Prica o BusPlus-u dokumentovano i kako jeste.

[link]
(808, 20. jul 2012 14:53)

Ovaj link treba iskopirati i umnoziti i oblepiti sva vozila GSP i sva stajalista, i ceo grad izlepiti da se informisu cak i oni koji podrzavaju ove plackase dok ne shvate da su i sami izmanipulisani. Nas koji smo to odavno ukapirali da ne smaraju glupim opravdanjima jer nas pridobiti nece, jer ne prihvatamo da budemo ovce a sami neka bleje.

Mirko

pre 11 godina

A beograd kako da ima petnaest miliona stanovnika a ne nesto vise od milion i po. Iskopajte metro i zavrsite sa time, dosadni ste vise. Kad dodjem u Beograd moram taksi da uzimam, svi osim beogradjana se plase da udju u vozilo gradskog prevoza, prastaro, nefunkcinalno i smrdi.
Sa busplusom i bez njega, gradski prevoz vam je ocajan. Busplus je tu najmanji problem.

samo da dodam

pre 11 godina

Ako GSP interesuje broj putnika koji ulazi i izlazi u vozilo, neka nabave blokove (najbolje "na kocke") i mastiljave olovke. Povuku vertikalnu liniju na pola lista, levo udaraju recke koliko izlazi, kao u tablicima, 4 horizontalne recke pa jedna vertikalna, a desno od vertikalne crte koliko ulazi, istom metodom. Kad stignu u centralu, saberu.

Aljoša

pre 11 godina

Pa da li je moguće da je u Srbiji ovoliko teško promeniti nešto? Zar je toliko teško ući na jedna vrata i izaći na druga?! U velikim svetskim zemljama je ovo normalna pojava i niko se ne žali na to i diže ovoliku galamu. Zar se toliko o tome mora pričati? Karta se MORA platiti i sasvim se slažem sa time. Kukate što se vozimo lošim autobusima a ovamo kažete da ne plaćate karte i da vam je teško da se otkucavate. Validacija karte traje cele 2 sekunde. Pa kako da dodje do poboljšanja u gradskom prevozu kad sami putnici ne plaćaju karte i ne poštuju pravila. Milion puta mi se desilo da bahati putnici stoje na vratima i pored prolaza tako da se ne može ući u autobus jer je "njemu" dobro tamo gde jeste i ne pomišlja da se pomeri da drugi ljudi uđu. Putujem sa nekim ljudima koji kad naiđe kontrole izlaze kao munja iz autobusa i čekaju sledeći. Ja sa više ljut na takve nego na sami GSP.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

SPLIT: Ulazi se samo na prednja vrata,a izlaz je na srednja i zadnja.
-Na svakoj stanici u širem centru grada stoje po dva,tri kontrolora koji ne dopuštaju ulaz na srednja i zadnja, na ostalim stanicama vozač otvara isključivo prednja,a vrata za izlaz otvara tek kad putnici krenu ulaziti na prednja.
- Vozač pregledava karte i onaj ko nema automatski izlazi van.
-Karte se osim na trafikama kupuju i kod vozača,a cijena je 11 kn (1,4 eur.)
-S istom kartom se može presjedat u više buseva dok se ne dođe do cilja (1 zona važi 45 min.,2 - 65 min..)
- Funkcionira sistem BusCard (čitači pokaznih karata, GPS - na stanicama obavijesti o dolasku busa...)
-Na karti kupljenoj kod vozača piše: datum i vrime kupnje,na kojoj stanici je kupljena, koliko minuta vrijedi, broj linije, garažni broj autobusa...
- Busevi su relativno novi klimatizirani, niskopodni Mercedesi Conecto, Citaro i Regio te MAN-ovi Lion's Classic, a ima i starijih MAN-ova (SU-313) kao kod vas u BG. Isti se redovito održavaju u svakom smislu. Postoje i još stariji Mercedesi O305G,O345G koji još također funkcioniraju. Mercedes i MAN je zakon za gradski prijevoz,nema im smrti. Eto toliko, pozdrav iz Splita!

nikola

pre 11 godina

A zasto je nekom tesko da se cekira, ako je kupio kartu?
Svi su navikli da se voze za dzabe i sad im smeta kad treba to posteno da plate...

bezimena

pre 11 godina

Gospodine Ozegovicu, nije problem sto ljudi nece da placaju kartu, problem je sto je cena karte previsoka (neki kazu evropska) a autobusi su stari po 15 godina!
OBEZBEDITE NAM POSAO I RADO CEMO PLATITI KARTU
(wukiw, 20. jul 2012 11:27)

Nešto se ne sećam ikakvog protesta ikada, ZBOG CENE gradskog prevoza!
KO da vam obezbedi posao!? Država, grad, GSB? U kapitalizmu!?
Gde Vi živite?

p.s. država može da zapošljava samo u državnoj administraciji, naša je prebukirana

Zverko

pre 11 godina

Bus plus zakonski ne moze ni da legitimise.jedino sto mogu koga navataju bez karte da zamole da napusti prevoz,a tvoje je hoces ili neces.
Inace republicki zakoni ne poznaju segment komunalna policija,vec samo inspektorat.GSP nije privatno vlasnistvo,a kao takvo ne moze nikad ni postati privatno bez referenduma gradjana i zakonskih okvira.
Grad je uveo bus plus pored kartica i sistema skenera,bus plus nema nikakvu nadleznost.ovo je pokusaj da se beograd citav privatizuje.
GSP je kao i sve ostale komunalne sluzbe i njihovo je vlasnistvo jasno i naj strozije definisano.
Djilas zbog mandze ima problema sa zakonima i ustavom,ali sad je dzabalebaros pa nek malo uci.
Ako ne valja zakon i ustav,zakoni se menjaju u parlamentu,a ustav na republickom referendumu.
Lokal moze da ima svoje,ali moraju hiarahiju da prate,ustav,zakoni,lokalni zakoni.
To su vam kao paravojne formacije,nema registrovanih a deluju.
B92 bi mogao da se pozabavi pravom i pravnoj pomoci i da ga prezentuje.
Ja placam gsp od plate i ova cena je previsoka,ali razumem nadomestanje zbog nezaposlenih koji nemaju odakle,ali i dece(skolaraca).
Djilas neka dovede fabrike,neka otvori radna mesta i za manje od pola godine GSP ce biti u plusu i to sa novim tranvajima (etf-srbija,gosa,sinovoz,masinski fakultet(fakultet studenti za stipendiju.
Inace DS iz senke Ruzica dele stipendije filozofima,meljacima prazne slame umesto da podrze stvaranje i intelekt.
Jel Djindjic hteo da ovu zemlju unapredi ili unisti?
U nedoumici sam.

dario

pre 11 godina

Problem je sto nas narod nema kulturu da se drzi propisa. Od kada se pojavio "bus plus sistem", postoji uputstvo o tome da putnik mora da validira svoju karticu po ulasku u vozilo, bez obzira da li se radi o pojedinacnoj ili mesecnoj karti. Na taj nacin se prati frekfentnost putnika, kao i opterecenje linija. Validiranje karte je povezano sa sistemom, sto znaci da je to "ponistavanje" ima neku svrhu. S druge strane slazem se da su stare markice bile prakticnije. Sto se novina tice, kao sto je ulazak na prednja vrta, potpuno je ocekivana rekacija javnosti, jer smo odavno zaboravili sta je ponasanje u javnom prevozu. Godine loseg prevoza, nesnosne guzve, kasnjenja i losa vozila, ucinili su svoje. Ali, sada treba menjati stare i lose navike. A oni koji najvise napadaju ovaj nacin kontrole i prevoza, jesu upravo sverceri, koji imaju obraza da traze komfor u prevozu, jos iznose kritike, a nece da plate nista.

Ljuba

pre 11 godina

@wukiw,

autobusi stari 15 i više godina postoje i u drugim zemljama sveta, ali su u višestruko boljem stanju, naročito zbog činjenice da ih sami putnici čuvaju.
Prisetite se kada su privatni prevoznici kod nas počeli da voze linije. Skoro sva njihova vozila, bila su iz uvoza, ali su bila u skoro savršenom stanju i u tehničkom, a naročito u estetskom smislu.
Obratite pažnju kada kažete da su naši autobusi loši, to je rezultat ophođenja ovog naroda prema imovini svog grada.

@Goran Matić -Split,

skidam kapu za Vaš nivo kulture i način na koji sami vodite računa o svom gradu. Često boravim tamo pa znam, na ulici nećete naći opušak, a o prevozu imam samo reči hvale.

I još jedno pitanje za sve: danas je mnogo manje komentara vezanih za vesti o ovom problemu. Da li je to narod počeo da se dovodi u red i da li je moguće da i mi jednog dana postanemo ljudi koji će voleti svoj grad i ljude koji žive u njemu?

Pozdrav!

Ljuba

pre 11 godina

@Jelena

evo, ja često putujem, te Vam mogu preporučiti da posetite Istanbul. To je grad koji će vam jasno dočarati da nije u pitanju broj ljudi koji koriste javni prevoz, već nivo kulture i tolerancije koje poseduju, naročito pri susretu sa strancima. Nema utrčavanja preko reda, zauzimanja dva mesta, gaženja i priče. I nećete verovati, sve to u najvećem špicu.
Kad budete sami doživeli da se nađete u toj reci ljudi, ceo Beograd će vam delovati kao zaseok.

dario

pre 11 godina

@slaven

Da repliciram komentatoru koji se potpisao kao "slaven", kao i svima koji kazu kako su nekada "bolje" ziveli. Kao prvo, ja sam tehnicar GSPa vec 18 godina, pa se jako dobro secam tih vremena o kojima pisete. Jeste, bila je karta 3 dinara. A da li se mozda secate i kvaliteta prevoza za tih 3 dinara? Da li znate koliko je vozila GSP tada imao na ulicama, manje za 4 do 5x nego danas. Zasto? Pa nije bilo para za delove, za naftu, za plate, za odrzavanje vozila. Plus su zaposljavani stranacki kadrovi, iz nekih stranka, koji su usli u drzavnu firmu samo zbog redovne plate, a ne da bi zaista radili. Tek posle 2000god je GSP poceo da se reformise. Pa se vi zato zapitajte - koliko bi gradjna zelelo, kao vi, da se opet vrati vreme karte od 3 dinara? Sistem kontrole mora da postoji, drugo je pitanje sto to smeta svercerima. Mi iz GSPa nismo mogli da ih iskorenomo, mozda ce Busplus da uspe u tome. Osim toga sistem eletronske kontrole je jeftiniji, brzi i moderniji. Pomislite samo koliko je kostalo stampanje karata koje su se ponistavala, a koliko je samo papira tako unisteno bespotrebno. Nije mi jasno zasto svaka novina u ovom narodu mora da se na silu primenjuje.

Novosađanin

pre 11 godina

"na 7 polazaka, ukuca se 1 putnik..."
Pa i treba da vam ukinu autobuse, pa idite peške !
Poenta je da sve što je novo, napredak, točak, pruga kroz Srbiju... ima protivnike napretka !
Kako u NS (veoma često prevelka gužva) mogu ljudi na prva da ulaze, a da izlaze na ostala, da plaćaju kertu, da ustanu trudnicama, da se ponašaju normalno, da penzioneri plaćaju minimalno, da sačekaju ...?
Ah, da, mi smo druga država.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

SPLIT: Ulazi se samo na prednja vrata,a izlaz je na srednja i zadnja.
-Na svakoj stanici u širem centru grada stoje po dva,tri kontrolora koji ne dopuštaju ulaz na srednja i zadnja, na ostalim stanicama vozač otvara isključivo prednja,a vrata za izlaz otvara tek kad putnici krenu ulaziti na prednja.
- Vozač pregledava karte i onaj ko nema automatski izlazi van.
-Karte se osim na trafikama kupuju i kod vozača,a cijena je 11 kn (1,4 eur.)
-S istom kartom se može presjedat u više buseva dok se ne dođe do cilja (1 zona važi 45 min.,2 - 65 min..)
- Funkcionira sistem BusCard (čitači pokaznih karata, GPS - na stanicama obavijesti o dolasku busa...)
-Na karti kupljenoj kod vozača piše: datum i vrime kupnje,na kojoj stanici je kupljena, koliko minuta vrijedi, broj linije, garažni broj autobusa...
- Busevi su relativno novi klimatizirani, niskopodni Mercedesi Conecto, Citaro i Regio te MAN-ovi Lion's Classic, a ima i starijih MAN-ova (SU-313) kao kod vas u BG. Isti se redovito održavaju u svakom smislu. Postoje i još stariji Mercedesi O305G,O345G koji još također funkcioniraju. Mercedes i MAN je zakon za gradski prijevoz,nema im smrti. Eto toliko, pozdrav iz Splita!

Krle

pre 11 godina

Samo vi lepo platite kartu, i nemojte mnogo da zamarate svoje školovane glavice temama koje nemaju veze sa time da li ste platili kartu.

To državna/privatna/društvena/paradržavna firma, gde to ima u svetu (a najsmešnije je što itekako ima), gde su počeli baš na ovu vrućinu, ipak je bolje da uđemo na srednja a ne na prednja vrata, nema mnogo veze sa tim da li vama treba dozvoliti da kradete neplaćanjem prevoza.

Uostalom, svi znamo kakav smo mi svet, za 10 godina, kada sve bude mnogo drugačije i uređenije, kada se u prevozu bude znalo gde, ko, kada i zašto, vi ćete prvi pričati deci kako ste se ubili od zalaganja da sve to bude baš tako, a da je bilo i onih bezobraznih koji su hteli da kradu na kartama i da ruše sistem.

Da ste ovoliko energije utrošili dok ste se školovali, i da kasnije naučite još nešto, pa da imate mogućnost da birate posao, umesto što ste osuđeni na poslodavce koji vam malo ili nimalo ne plaćaju, danas bi vam bilo mnogo bolje, i ove teme vas uopšte ne bi doticale.

Ako imate dilemu da neko nešto krade, platite kartu u prevozu, i svi na proteste ispred gradske skupštine, ali ne zbog obaveze da plaćate karte, nego da tražite finansijsku konstrukciju celog posla. Ako to bude tako, eto i mene sa vama.

sanela

pre 11 godina

Мене заиста фасцинирају неки коментари овде. Просто се питам да ли ти људи имају везе са реалношћу. Причају шта су видели у иностранству. Еј, то је иностранство, тамо где се није тотално пропадало деведесетих година, где није било декаденције у сваком друштвеном сегменту. Па јел ви знате да је ГСП у једном тренутку био на ивици пропасти, а ви причате о возилима "у минут" и то полу-празним. Где ви живите, у неком свом свету. Нико ништа неће да плаћа, буните се против сваке контроле и новине, против реда и свакг система у јавном преовозу, хоћете да се шверцујете годинама, а сада још тражите климатизоване аутобусе, који ће да возе у "у минут", тражите метро, тражите комфор... А од чега, питај ја вас, када нико ништа неће да плаћа. Ма само напред бусплус, само напред, удри по шверцерима.

Milan

pre 11 godina

Pokušavam da razumem ali nikako ne mogu. Stalno se žalimo kako nam smeta neorganizovanost i javašluk u svim segmentima života. Onda, neko pokuša da uvede red, elementarni red a to je da se u javnom prevozu plaća karta. I, šta se dogodi? Opšte protivljenje. Ovom narodu je nemoguće ugoditi osim da se svima poklone plate od par hiljada evra pa da mogu sopstveni nered i javašluk da sprovode kako hoće.

ići ćete peške jer stoka kao vi ide peške,,,zar ne?

pre 11 godina

Uf što mi je drago što će zbog vas koji se pravite blesavi,krenuti da ukidaju linije...vi i trebate da idete peške

Goran Matić -Split

pre 11 godina

@Cika Denis, ista stvar kao u Splitu se može primjeniti i u BG samo u većem opsegu tako da veličina grada uopće nije bitna nego je sve stvar organiziranosti. I kod nas ima švercanja koliko hoćeš ali ovaj sistem funkcionira bez problema tako da bus ne stoji na stanici više od minute maksimalno. Ljudi se navikavaju. Da ne kažem da kod nas busevi isto redovito znaju bit puni, pogotovo usred turističke sezone, ali idu redovito u minut, ima ih dovoljno na svakoj liniji i što je najbitnije 70% su klimatizirani i nisu neudobni. Prosjek malo kvare ovi stariji busevi bez klime.

dragan

pre 11 godina

Neverovatno je kako se pominje "inostranstvo", a kao da niko to nije video.
Gde je veliki broj putnika, slicno kao kod nas, ulazi se na sva vrata, nastao
bi haos kad bi morali na jedna. Tako je u Budimpesti.
Gde je malo putnika, ulazi se na prednja vrata a izlazi na "zadnja" u sredini.
Ali pritom napred nema 2+2 sedista kao u vecini nasih autobusa, nego je sirok prolaz. Plus su putnici disciplinovani, pa svi sednu. Kad nas se svi slazu da
su putnici nedisciplinovani, NECE DA SEDNU! Mada mozda zato jer ih ima neuporedivo vise nego sedista. (Naravno da nisam video SVE GRADOVE "u inostranstvu", pricam samo o onome sto sam licno video)

Ljuba

pre 11 godina

@Munja,

kao i većina vaših istomišljenika, za svoje sugrađane koji koriste javni prevoz kao i vi, imate vrlo nizak prag tolerancije tzv. kratak fitilj. U ovome leže svi problemi, jer svi hoćete da budete sami i jedini na svetu.
Nažalost, bilo kakav sistem ovde ne pomaže jer kad zasmetate jedan drugom u prevozu, naprosto ćete se izujedati.

Aljoša

pre 11 godina

Pa da li je moguće da je u Srbiji ovoliko teško promeniti nešto? Zar je toliko teško ući na jedna vrata i izaći na druga?! U velikim svetskim zemljama je ovo normalna pojava i niko se ne žali na to i diže ovoliku galamu. Zar se toliko o tome mora pričati? Karta se MORA platiti i sasvim se slažem sa time. Kukate što se vozimo lošim autobusima a ovamo kažete da ne plaćate karte i da vam je teško da se otkucavate. Validacija karte traje cele 2 sekunde. Pa kako da dodje do poboljšanja u gradskom prevozu kad sami putnici ne plaćaju karte i ne poštuju pravila. Milion puta mi se desilo da bahati putnici stoje na vratima i pored prolaza tako da se ne može ući u autobus jer je "njemu" dobro tamo gde jeste i ne pomišlja da se pomeri da drugi ljudi uđu. Putujem sa nekim ljudima koji kad naiđe kontrole izlaze kao munja iz autobusa i čekaju sledeći. Ja sa više ljut na takve nego na sami GSP.

Novosađanin

pre 11 godina

"na 7 polazaka, ukuca se 1 putnik..."
Pa i treba da vam ukinu autobuse, pa idite peške !
Poenta je da sve što je novo, napredak, točak, pruga kroz Srbiju... ima protivnike napretka !
Kako u NS (veoma često prevelka gužva) mogu ljudi na prva da ulaze, a da izlaze na ostala, da plaćaju kertu, da ustanu trudnicama, da se ponašaju normalno, da penzioneri plaćaju minimalno, da sačekaju ...?
Ah, da, mi smo druga država.

dario

pre 11 godina

Problem je sto nas narod nema kulturu da se drzi propisa. Od kada se pojavio "bus plus sistem", postoji uputstvo o tome da putnik mora da validira svoju karticu po ulasku u vozilo, bez obzira da li se radi o pojedinacnoj ili mesecnoj karti. Na taj nacin se prati frekfentnost putnika, kao i opterecenje linija. Validiranje karte je povezano sa sistemom, sto znaci da je to "ponistavanje" ima neku svrhu. S druge strane slazem se da su stare markice bile prakticnije. Sto se novina tice, kao sto je ulazak na prednja vrta, potpuno je ocekivana rekacija javnosti, jer smo odavno zaboravili sta je ponasanje u javnom prevozu. Godine loseg prevoza, nesnosne guzve, kasnjenja i losa vozila, ucinili su svoje. Ali, sada treba menjati stare i lose navike. A oni koji najvise napadaju ovaj nacin kontrole i prevoza, jesu upravo sverceri, koji imaju obraza da traze komfor u prevozu, jos iznose kritike, a nece da plate nista.

nikola

pre 11 godina

A zasto je nekom tesko da se cekira, ako je kupio kartu?
Svi su navikli da se voze za dzabe i sad im smeta kad treba to posteno da plate...

ići ćete peške jer stoka kao vi ide peške,,,zar ne?

pre 11 godina

Uf što mi je drago što će zbog vas koji se pravite blesavi,krenuti da ukidaju linije...vi i trebate da idete peške

Milan

pre 11 godina

Pokušavam da razumem ali nikako ne mogu. Stalno se žalimo kako nam smeta neorganizovanost i javašluk u svim segmentima života. Onda, neko pokuša da uvede red, elementarni red a to je da se u javnom prevozu plaća karta. I, šta se dogodi? Opšte protivljenje. Ovom narodu je nemoguće ugoditi osim da se svima poklone plate od par hiljada evra pa da mogu sopstveni nered i javašluk da sprovode kako hoće.

sanela

pre 11 godina

Мене заиста фасцинирају неки коментари овде. Просто се питам да ли ти људи имају везе са реалношћу. Причају шта су видели у иностранству. Еј, то је иностранство, тамо где се није тотално пропадало деведесетих година, где није било декаденције у сваком друштвеном сегменту. Па јел ви знате да је ГСП у једном тренутку био на ивици пропасти, а ви причате о возилима "у минут" и то полу-празним. Где ви живите, у неком свом свету. Нико ништа неће да плаћа, буните се против сваке контроле и новине, против реда и свакг система у јавном преовозу, хоћете да се шверцујете годинама, а сада још тражите климатизоване аутобусе, који ће да возе у "у минут", тражите метро, тражите комфор... А од чега, питај ја вас, када нико ништа неће да плаћа. Ма само напред бусплус, само напред, удри по шверцерима.

dario

pre 11 godina

@slaven

Da repliciram komentatoru koji se potpisao kao "slaven", kao i svima koji kazu kako su nekada "bolje" ziveli. Kao prvo, ja sam tehnicar GSPa vec 18 godina, pa se jako dobro secam tih vremena o kojima pisete. Jeste, bila je karta 3 dinara. A da li se mozda secate i kvaliteta prevoza za tih 3 dinara? Da li znate koliko je vozila GSP tada imao na ulicama, manje za 4 do 5x nego danas. Zasto? Pa nije bilo para za delove, za naftu, za plate, za odrzavanje vozila. Plus su zaposljavani stranacki kadrovi, iz nekih stranka, koji su usli u drzavnu firmu samo zbog redovne plate, a ne da bi zaista radili. Tek posle 2000god je GSP poceo da se reformise. Pa se vi zato zapitajte - koliko bi gradjna zelelo, kao vi, da se opet vrati vreme karte od 3 dinara? Sistem kontrole mora da postoji, drugo je pitanje sto to smeta svercerima. Mi iz GSPa nismo mogli da ih iskorenomo, mozda ce Busplus da uspe u tome. Osim toga sistem eletronske kontrole je jeftiniji, brzi i moderniji. Pomislite samo koliko je kostalo stampanje karata koje su se ponistavala, a koliko je samo papira tako unisteno bespotrebno. Nije mi jasno zasto svaka novina u ovom narodu mora da se na silu primenjuje.

bezimena

pre 11 godina

Gospodine Ozegovicu, nije problem sto ljudi nece da placaju kartu, problem je sto je cena karte previsoka (neki kazu evropska) a autobusi su stari po 15 godina!
OBEZBEDITE NAM POSAO I RADO CEMO PLATITI KARTU
(wukiw, 20. jul 2012 11:27)

Nešto se ne sećam ikakvog protesta ikada, ZBOG CENE gradskog prevoza!
KO da vam obezbedi posao!? Država, grad, GSB? U kapitalizmu!?
Gde Vi živite?

p.s. država može da zapošljava samo u državnoj administraciji, naša je prebukirana

Ljuba

pre 11 godina

@wukiw,

autobusi stari 15 i više godina postoje i u drugim zemljama sveta, ali su u višestruko boljem stanju, naročito zbog činjenice da ih sami putnici čuvaju.
Prisetite se kada su privatni prevoznici kod nas počeli da voze linije. Skoro sva njihova vozila, bila su iz uvoza, ali su bila u skoro savršenom stanju i u tehničkom, a naročito u estetskom smislu.
Obratite pažnju kada kažete da su naši autobusi loši, to je rezultat ophođenja ovog naroda prema imovini svog grada.

@Goran Matić -Split,

skidam kapu za Vaš nivo kulture i način na koji sami vodite računa o svom gradu. Često boravim tamo pa znam, na ulici nećete naći opušak, a o prevozu imam samo reči hvale.

I još jedno pitanje za sve: danas je mnogo manje komentara vezanih za vesti o ovom problemu. Da li je to narod počeo da se dovodi u red i da li je moguće da i mi jednog dana postanemo ljudi koji će voleti svoj grad i ljude koji žive u njemu?

Pozdrav!

Krle

pre 11 godina

Samo vi lepo platite kartu, i nemojte mnogo da zamarate svoje školovane glavice temama koje nemaju veze sa time da li ste platili kartu.

To državna/privatna/društvena/paradržavna firma, gde to ima u svetu (a najsmešnije je što itekako ima), gde su počeli baš na ovu vrućinu, ipak je bolje da uđemo na srednja a ne na prednja vrata, nema mnogo veze sa tim da li vama treba dozvoliti da kradete neplaćanjem prevoza.

Uostalom, svi znamo kakav smo mi svet, za 10 godina, kada sve bude mnogo drugačije i uređenije, kada se u prevozu bude znalo gde, ko, kada i zašto, vi ćete prvi pričati deci kako ste se ubili od zalaganja da sve to bude baš tako, a da je bilo i onih bezobraznih koji su hteli da kradu na kartama i da ruše sistem.

Da ste ovoliko energije utrošili dok ste se školovali, i da kasnije naučite još nešto, pa da imate mogućnost da birate posao, umesto što ste osuđeni na poslodavce koji vam malo ili nimalo ne plaćaju, danas bi vam bilo mnogo bolje, i ove teme vas uopšte ne bi doticale.

Ako imate dilemu da neko nešto krade, platite kartu u prevozu, i svi na proteste ispred gradske skupštine, ali ne zbog obaveze da plaćate karte, nego da tražite finansijsku konstrukciju celog posla. Ako to bude tako, eto i mene sa vama.

Marko

pre 11 godina

'Ajde da pokusamo da napravimo elementarnu slogu i da se ne 'otkucavamo' na tim BUSPLUS aparatima, dok gospodin gradonacelnik ne veze bar 5 radnih dana voznje u njegovim sjajnim autobusima u kojima otkazuju kocnice i u kojima zice i kanapi drze sklopociju na okupu. Pa kada se shvati sta su prioriteti, onda nek se reformise nacin naplate karata, ali bez ovih paravojnih komunalaca koji kao sto neko rece pre neki dan, lice na ozloglasene 'crnokosluljase'. Gospodo iz BUSPLUS-a, ceracemo se jos.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

SPLIT: Ulazi se samo na prednja vrata,a izlaz je na srednja i zadnja.
-Na svakoj stanici u širem centru grada stoje po dva,tri kontrolora koji ne dopuštaju ulaz na srednja i zadnja, na ostalim stanicama vozač otvara isključivo prednja,a vrata za izlaz otvara tek kad putnici krenu ulaziti na prednja.
- Vozač pregledava karte i onaj ko nema automatski izlazi van.
-Karte se osim na trafikama kupuju i kod vozača,a cijena je 11 kn (1,4 eur.)
-S istom kartom se može presjedat u više buseva dok se ne dođe do cilja (1 zona važi 45 min.,2 - 65 min..)
- Funkcionira sistem BusCard (čitači pokaznih karata, GPS - na stanicama obavijesti o dolasku busa...)
-Na karti kupljenoj kod vozača piše: datum i vrime kupnje,na kojoj stanici je kupljena, koliko minuta vrijedi, broj linije, garažni broj autobusa...
- Busevi su relativno novi klimatizirani, niskopodni Mercedesi Conecto, Citaro i Regio te MAN-ovi Lion's Classic, a ima i starijih MAN-ova (SU-313) kao kod vas u BG. Isti se redovito održavaju u svakom smislu. Postoje i još stariji Mercedesi O305G,O345G koji još također funkcioniraju. Mercedes i MAN je zakon za gradski prijevoz,nema im smrti. Eto toliko, pozdrav iz Splita!

Goran Matić -Split

pre 11 godina

SPLIT: Ulazi se samo na prednja vrata,a izlaz je na srednja i zadnja.
-Na svakoj stanici u širem centru grada stoje po dva,tri kontrolora koji ne dopuštaju ulaz na srednja i zadnja, na ostalim stanicama vozač otvara isključivo prednja,a vrata za izlaz otvara tek kad putnici krenu ulaziti na prednja.
- Vozač pregledava karte i onaj ko nema automatski izlazi van.
-Karte se osim na trafikama kupuju i kod vozača,a cijena je 11 kn (1,4 eur.)
-S istom kartom se može presjedat u više buseva dok se ne dođe do cilja (1 zona važi 45 min.,2 - 65 min..)
- Funkcionira sistem BusCard (čitači pokaznih karata, GPS - na stanicama obavijesti o dolasku busa...)
-Na karti kupljenoj kod vozača piše: datum i vrime kupnje,na kojoj stanici je kupljena, koliko minuta vrijedi, broj linije, garažni broj autobusa...
- Busevi su relativno novi klimatizirani, niskopodni Mercedesi Conecto, Citaro i Regio te MAN-ovi Lion's Classic, a ima i starijih MAN-ova (SU-313) kao kod vas u BG. Isti se redovito održavaju u svakom smislu. Postoje i još stariji Mercedesi O305G,O345G koji još također funkcioniraju. Mercedes i MAN je zakon za gradski prijevoz,nema im smrti. Eto toliko, pozdrav iz Splita!

Ljuba

pre 11 godina

@Jelena

evo, ja često putujem, te Vam mogu preporučiti da posetite Istanbul. To je grad koji će vam jasno dočarati da nije u pitanju broj ljudi koji koriste javni prevoz, već nivo kulture i tolerancije koje poseduju, naročito pri susretu sa strancima. Nema utrčavanja preko reda, zauzimanja dva mesta, gaženja i priče. I nećete verovati, sve to u najvećem špicu.
Kad budete sami doživeli da se nađete u toj reci ljudi, ceo Beograd će vam delovati kao zaseok.

Mirko Nemirko

pre 11 godina

Ma ko je odjednom taj BusPlus? Odakle im pravo da maltretiraju gradjane Srbije. Ako čovek plati mesečnu kartu unapred, odakle nekome pravo da ga kažnjava što nije stigao ili zaboravio da se otkuca? On je platio već kartu i to unapred!!! Ljudi pa tuzite ih, dobicete ih na sudu ladno. Nismo poklekli ni pod jednom okupacionom silom.

kartmen

pre 11 godina

Bus plus: Ukinućemo linije na kojima se validira manje od 30% putnika jer izgleda kao da je vozilo prazno. A onda pitanje: A kako znate da izračunate 30% a ne znate od koliko putnika?

Goran Matić -Split

pre 11 godina

@Cika Denis, ista stvar kao u Splitu se može primjeniti i u BG samo u većem opsegu tako da veličina grada uopće nije bitna nego je sve stvar organiziranosti. I kod nas ima švercanja koliko hoćeš ali ovaj sistem funkcionira bez problema tako da bus ne stoji na stanici više od minute maksimalno. Ljudi se navikavaju. Da ne kažem da kod nas busevi isto redovito znaju bit puni, pogotovo usred turističke sezone, ali idu redovito u minut, ima ih dovoljno na svakoj liniji i što je najbitnije 70% su klimatizirani i nisu neudobni. Prosjek malo kvare ovi stariji busevi bez klime.

dno

pre 11 godina

da li ste ljudi ili ovce? da li će im i ovo proći? samo zahvaljujući vašoj inerciji. a kad vide da je i uterivanje u tor prošlo, onda će videti mogu sa vama kao ovcama pa će biti još gorih mera. na ulice i protestujmo jer je to jedini način da se čuje i tvoj glas! ako im dozvoliš da te prave ovcom neće te tretirati kao ljudsko biće.

Zoro

pre 11 godina

Ma vazi... kad mi ova raspala drzava omoguci da radim sa mojom fakultetskom diplomom (a ne da prima preko veze na radna mesta raznorzane nepismene rodjake i prijatelje) onda cu da kupim dve karte i da otkucam obe za jednu voznju, a ovako dok bez dinara u dzepu jurcam sa kraja na kraj grada, na raznorazne razgovore za posao (koji su unapred vec rezervisani za nekog tamo )zivci su mi na izmaku jer treba platiti danak (racune) drzavi , detetu obezbediti najosnovnije .... Tako da dragi moji pripazite malo BICE BATINA !!!!

pozivar

pre 11 godina

Poziv svim nezadovoljnim GRAĐANIMA Beograda 23.07.2012 u 18h na zeleni venac
da izvedemo pokaznu vežbu ulaska 100 putnika na prednja vrata autobusa.
poželjno prisustvo "drugova" Đilasa i Ožegovića.
Do tada bih zamolio Želka O. da prestane da lupeta.

Mirko

pre 11 godina

A beograd kako da ima petnaest miliona stanovnika a ne nesto vise od milion i po. Iskopajte metro i zavrsite sa time, dosadni ste vise. Kad dodjem u Beograd moram taksi da uzimam, svi osim beogradjana se plase da udju u vozilo gradskog prevoza, prastaro, nefunkcinalno i smrdi.
Sa busplusom i bez njega, gradski prevoz vam je ocajan. Busplus je tu najmanji problem.

M

pre 11 godina

To smo znali i bez vaseg pojasnjenja. Bolje kazite ko je dozvolio Busplusu da se ponasa kao uzurpator, da preti gradjanima na ovako sraman nacin. Takodje, ko je dozvolio da Buspulus ispise svoje ime na vozila GSP-a? Ona su (jos uvek) vlasnistvo tog javnog preduzeca i Grada Beograda. Ne branite neodbranjivo, ne upotrebljavajte silu, ne pretite i ne obmanjujte gradjane. Priznajte da ovo sto ste pokusali ne vodi nikuda i odustanite dok je jos vreme.

logika

pre 11 godina

Ha hah ha, putujem svuda po Beogradu, i te linije koje pominjete u zivotu nisam video. Gle cuda pa vam se tamo malo ocitava...malo ljudi i putuje. E moji geniji, ne mozete napraviti eksperiment sa samo jednom grupom, treba vam i kontrolna. Drugim recima, treba vam i tacan podatak koliko ljudi ulazi u bus, pa tek onda koliko od tog broja ocitava

wukiw

pre 11 godina

Gospodine Ozegovicu, nije problem sto ljudi nece da placaju kartu, problem je sto je cena karte previsoka (neki kazu evropska) a autobusi su stari po 15 godina! Bez klime, prljavi, nebezbedni i neredovni a vi ocekujete da vam se za to plati evropska cena!?
Nezaposleni u evropskim zemljama dobijaju socijalnu pomoc a od nas ocekujete da placamo kartu! Nedostatak novca ste resili da otmete iz dzepa gradjana dok tajkuni i partijski kadrovi otimaju sve sto je vredno u ovom gradu! OBEZBEDITE NAM POSAO I RADO CEMO PLATITI KARTU

umesto o pametnijem, mi o bus-plusu

pre 11 godina

A da li vi znate da se ovi iz bus-plusa nalaze u jednom stanu!
Kakva li je to firma?!
Recimo situacija je sledeća: od svih zaposlenih meni kad sam prislonio karticu (i ČEKAO da se očita) kad ono - prazna.
I onda su iz administracije morali da zovu taj neki kućni broj, gde je gospodja rekla da će da se javi kada proveri, itd itd.
Pored giganta GSB, mi imamo neki prč koji nam kroji kapu!!

U gradu gde većinom ljudi koriste prevoz (i to jadan) nisu smeli da stave ovakve spore očitače kartica!! Ali, ko bi još o tome razmišljao, je l?

U principu, imaju oni dobre ideje ali kod nas NIKO NIKADA ne može da sprovede jednu ideju od početka do kraja sa sve dobrim i lošim stranama!
Sve u svemu, nema granda ali ima bus-plusa da zamlaćuje narod...

bane

pre 11 godina

A da sacekamo ipak prvi derbi. Jedva cekam da vidim horde navijaca kako ulaze na prednja vrata, zatim se validiraju po redu, a onda na nekoj stanici cekaju pola sata dok se izvrsi kontrola i stizu taman na drugo poluvreme derbija... I sve to bez nervoze. Onda cu stvarno da skinem kapu Bus Plusu...

Mile

pre 11 godina

@Goran Matic - Split

Kako da ti kazem, a da se ne uvredis... Split je malo vece selo od 200.000 stanovnika, Beograd grad od 1,7 miliona stanovnika.

Ljuba

pre 11 godina

@Munja,

kao i većina vaših istomišljenika, za svoje sugrađane koji koriste javni prevoz kao i vi, imate vrlo nizak prag tolerancije tzv. kratak fitilj. U ovome leže svi problemi, jer svi hoćete da budete sami i jedini na svetu.
Nažalost, bilo kakav sistem ovde ne pomaže jer kad zasmetate jedan drugom u prevozu, naprosto ćete se izujedati.

Alcale

pre 11 godina

Ožegoviću, gužve se nisu smenjile jer ste "naučili" putnike već zato što je počeo špic godišnjih odmora...
Al evo tu je septembar, da ne spominjem decembar i hladno vreme kada dobar deo automobila ostane zaleđen, pa ćemo da vidimo na koja vrate ili prozore će "putnici" ulaziti!
A gospodu iz direkcije za saobraćaj, koju TAKOĐE plaćaju ovi "putnici", bi pitao od koda je zakonom DOZVOLJENO da se zaustavlja autobus pun putnika, bilo kome sem policiji ili carini???

RadeBG

pre 11 godina

Validiraj svaki put karticu, ulaz i izlaz na obelezena vrata, kontrolni punktovi po gradu sa komunalmon policijom i zadrzavanjem vozila na stanici da bi ga bus plus kontrolori pregledali, prete ukidanjem linija i smanjivanjem vozila... Sta je sledece kreativno sto ce da im padne napamet, bas me interesuje.

Jelena

pre 11 godina

Nova kampanja je primer kako se sa gradjanima NE komunicira. Ona je takodje primer jednog nedemokratskog, bezobraznog (najblaze receno) ponasanja privatne firme, prema gradjanima, od kojih zaradjuje pare koje trpa u SVOJE dzepove. Ukratko, ovom kampanjom, doticna firma je objasnila gradjanima da su oni stoka, koju je elektricnim stapovima potrebno postrojiti u red. Ovaj marketinski fejl, gospodin Ozegovic ne moze opravdati ni na koji nacin, jer ne postoji adekvatna argumentacija za ovakvo ponizavanje gradjana od strane gradske vlasti, kroz dozvoljavanje jednoj privatnoj lopovskoj firmi da ih, em krade, em ih jos vredja, postrojavajuci ih kao stoku putem ovakve javne kampanje.

Kiza

pre 11 godina

Ja uredno kupujem pretplatnu za zaposlene.Ne validiram se jer su redovi i guzve na zelenjaku katastrofa.Cekam neko da me samo malo mrko pogleda pa da vidi sta je sila...

bre

pre 11 godina

u evropi su sva vozila poluprazna jer idu na 3 minuta i niko ne trazi da se mesečna karta poništava. Bus plus je uložio sredstva u vrednosti 5 autobusa da bi uzimao 7% zarade od 1100 vozila to ne bi niko dao ni rodjenom bratu.Guše nas sa statistikom a neke linije toliko retko idu da su ljudi odustali pa zato nema putnika. Moguce je i da su shvatili da im se nece isplatiti cela priča pa hoće da ih najurimo zbog bezobrazluka da ne bi oni kršili ugovor

bezumlje privatne drzave

pre 11 godina

Gradjanska neposlusnost za pocetak. Stop validaciji mesecnih karata, stop besmislenom pravilu ulaska/izlaska koje je bezumno za ovaj grad sa ovakvom infrastrukturom, stop zustavljanju autobusa radi provere...

Petar

pre 11 godina

Ovi iz Direkcije žive u nekom paralelnom svetu. Moje iskustvo iz jučerašnje vožnje gradskim prevozom govori da se ulazi isto kao i pre, na vrata koja su slobodna. Sve ostalo je potpuno suludo.

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Ovo šta nam rade sa BUS PLUSOM je iživljavanje iskompleksiranih morona koji su, što rekoše mangupi, ograničeni kao zastakljena terasa. I ja sam jedan od onih mnogobrojnih svakodnevnih korisnika gradskog prevoza i podržavam svakoga ko je nezadovoljan ovim vidom maltretiranja naroda.
A svakog ko podržava ovo današnje maltretiranje BUS PLUS profitera i koji tvrde da je to bilo i u vreme Titove Juge, podsetio bih na značajnu razliku ondašnjeg i sadašnjeg perioda:
1) U periodu posle završetka II sv. rata, Beograd je bio neuporedivo manji grad nego što je sad. Neposredno pred početak II sv. rata, Beograd je funkcionisao sa ukupno 10 linija. Posle rata, kako se BG širio tako se postepeno povećavao broj linija, pa je tako 1955. godine bilo ukupno 25 linija, 1960. godine je bilo 38 linija, da bi u prvoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka bilo 75 linija. Sredinom devedesetih godina aktivnih linija GSP-a je bilo između 120 i 125, da danas, apokaliptične 2012. godine, radi ukupno 148 aktivnih linija gradskog prevoza.
2) U periodu između 1945. i 1980. JGP je mogao normalno da naplaćuje karte u vozilu posredstvom konduktera, po principu: UĐEŠ NA ZADNJA, IZAĐEŠ NA PREDNJA VRATA, jer je, kao što rekoh, broj stanovnika Beograda bio daleko manji nego što je danas, a i broj vozila je bio srazmerno manji nego što je danas, a i GSP je imao finansijsku korist.
3) Preuzimanjem naplate karata od strane BUS PLUSA, na šteti smo svi: GSP i građani.

Steva

pre 11 godina

O čemu se zapravo radi? Pa Bus-Plus je uveden da bi se dobila evidencija koliko ljudi je kojim vozilom prevezeno, da bi na osnovu toga mogli da "pravednije" izdele pare privatnici i GSP, a ne kao što se sada dešava, "odokativnom" metodom. Zato vas teraju da mesečne markice "overavate" što je debilizam, van veze sa mozgom. Za merenje stepena iskorišćenja neke linije dovoljan je uzorak od 4 nedelje godišnje.

Karte treba platiti, treba, nemojte da se lažemo, ali gluposti sa određivanjem vrata za ulazak-izlazak ne bi bile gluposti kada bi na ulicama bilo oko 5000 autobusa, a ne 1000 kao što je sada, jer zbog gužve u samom vozilu nije moguće fluidno kretanje ljudi unutar vozila. Nemamo metro i u našim autobusima su gužve STRAŠNE.

Predlažem sledeće: svi zaposleni u Bus-Plus-u, GSP i raznim saobraćajnim direkcijama MORAJU da se voze isključivo autobusom dokle god su zaposleni u navedenim službama. I naravno, što pre ukidanje BUS-Plus sistema (naravno, gospoda su se obezbedila, u slučaju ukidanja BusPlus-a treba im isplatiti oko 12 miliona EUR na ime odštete). Jeftitnije bi bilo da je uveden kondukter u svako vozilo (kod privatnika je tako i bilo pre par godina?).

Pa sad, mislite o tome u čijem je interesu Bus-Plus i sad će grabiti rukama i nogama da se ne pokaže kako je u pitanju najobičnija krađa i omogućavanje drugima da zarade na grbači GSP-a.

Moka

pre 11 godina

Ovako ni Nemci za vreme Drugog svetskog rata nisu regulsali tramvajski saobracaj u Beogradu. Nasi preci su bar znali da zive u pod okupacijom. A mi? Kada sam oktobra 1982. dosao u Ljubljanu na odsluzenje vojnog roka u JNA, staresine su nam rekle da je prevoz za vojnike besplatan, da se ulazi samo na prednja varta, kod vozaca. Mi smo mislili, jes, da vidimo i to cudo. Kad ono, svi ulaze na prednja vrata, pa i mi, da ne ispadnemo stoka srpska. Al u cemu je stos? Ljubljana je po povrsini dva puta manja od NBG samo, tamo su i tada i danas ista pravila, gradski saobracaj koristi vrlo mali broj ljudi, ili idu peske, bicklima ili kolima, nema potrebe. Pa je onda lako postovati pravila. A tek autobusi? I tada su, a danas posebno, oni bili svemirski brod za ove nase krseve. Sram vas bilo gospodo iz DS, mrcvarite nas zbog brze zarade. Ciji su to autobusi, ko ih placa? Ozegovic, Djilas i oni drugi sa njima sto su? Ili mi gradajani iz budzeta? Kao, EU na prvom mestu. Pa sta kazu zakoni EU? NEMA MONOPOLA, samo 35% trzista moze da se pokriva, pustite privatnike, pa da mozemo da biramo. A STB kao gradska televizija? I vas sram bilo, ne smete ni rec da objavite o maltertiranju gradjana koji vas izdrzavaju.

srbin

pre 11 godina

Lavrentije-svaka ti čast.Nemam ništa protiv novih metoda,ali kada ljudi budu imali plate po 600e,kada autobusi budu ličili na nešto,kada zimi budemo smeli da se uhvatimo za šipku u busu,tada moze bus plus.A ne preko običnog gradjanina da se bogate.

Stole

pre 11 godina

A da li Bus plus ima pravo da ukida stajalista - Kao sto je ucinjeno? A sta cemo sa kartama koje bi se kucale prilikom ulaska na ukinuta stajalista, a sada naduvavaju promet na nekim drugim linijama koje se koriste kao alternativa. Izgleda da ce ovde opet biti kolateralne stete!!!

jovana

pre 11 godina

Ono sto je meni ovde vrlo interesantno je nacin na koji oni znaju npr. da se na nekoj liniji na svakih 7 putnika ocita 1. To podrazumeva da oni vec, nezavisno od validiranja kartica, znaju koliko su opterecene pojedinacne linije, sto dalje znaci dve stvari:
1. Da BusPlus ne sluzi apsolutno nicemu (sto se moglo i pretpostaviti - nekako sam sumnjala da ljudi koji su zavrsili Saobracajni fakultet jos nisu bili otkrili nacin da prebroje putnike, pa je BusPlus uskocio tu kao neka revolucija)
2. Da ce Direkcija za javni prevoz, uprkos tome sto zna da su linije opterecenije nego sto deluje na osnovu ocitavanja kartica, ukidati te linije, ne bi li kaznila ljude koji ne ocitavaju kartice (pri tom je nebitno da li je to zato sto ih nemaju ili zato sto ne zele da ostavljaju BusPlusu podatke o svom kretnju na izvol'te), a usput i one koji ih ocitavaju - no dobro, to je kolateralna steta valjda.

Mada, moram da priznam da mi je u celoj prici mnogo smesno to sto se ljudi toliko bune oko moguce zloupotrebe licnih podataka i ne zele da validiraju mesecne karte zbog toga (sto je, da se razumemo, samo po sebi potpuno ok), a sa druge strane citam neki dan kako je Srbija zemlja u Evropi (cini mi se) sa najvecim procentom ljudi na Fejsbuku. Hah.

Opozicija sam i vlasti i opoziciji

pre 11 godina

Meni nije jasno kod ovih validatora, oni registruju ulaske u autobus, i vozilo moze na poslednju stanicu da stigne s 500 putnika jer niko nije validiran da je napustio vozilo, te su ti podaci automatski netacni i besmisleni za neko ozbiljno baratanje opterecenosti linije s cime mazu oci narodu.
Te predlazem pojacavanje ludila i ponovnom kupovinom nekih smart BusPlus kartica koje cemo validirati i na izlasku. Jer treba tovariti boraniju, ja sam apsolutno za to, ove Gebelsovske pretnje s ukidanjima linija me zabavljaju i odusevljavaju. Zaista mora covek biti monstrum da bi sve to plasirao bez zrna sramote te predlazem totalnu validaciju, i na izlazu. A potom u buducnosti i rezervaciju autobusa dan ranije, najavu putovanja, ko se ne najavi u autobus, skuplje se validira. Da se zna red!

RALE85

pre 11 godina

A da sacekamo ipak prvi derbi. Jedva cekam da vidim horde navijaca kako ulaze na prednja vrata, zatim se validiraju po redu, a onda na nekoj stanici cekaju pola sata dok se izvrsi kontrola i stizu taman na drugo poluvreme derbija... I sve to bez nervoze. Onda cu stvarno da skinem kapu Bus Plusu...
(bane, 20. jul 2012 10:40)

Mozda ce i da rade tada. Nisu ni oni ludi da dobiju batine. Oni vole da se svadjaju sa starima, decom.

ahahahahha

pre 11 godina

"Kako će slepci da ukinu liniju 38 kada ona služi da preveze zaposlene GSP-a do radnog mesta (pogon Kosmaj)?"

Ovo baš i ja htedoh da pitam! Ne radim u GSP-u, ali svako ko stanuje na Konjarniku ili u Medaku zna da to nije putnička linija! Kakvi moroni!

Lavrentije

pre 11 godina

Najlepse bih zamolio drage komsije iz dugih gradova da ne daju svoje "konstruktivne" predloge i komentare, jer je ovo problem nas Beogradjana koji moramo mi sami da resimo. Svaki grad je prica za sebe. Jos jednom bih da istaknem da ovde nije pitanje da li treba placati prevoz-TREBA i MORA, jer ako ga ne placamo nece ga biti. Problem je u bahatom i autisticnom ponasanju onih koji su zamislili ovu glupost, koja ne vodi ka "uvodjenju reda" vec samo ka maltretiranju nas koji redovno placamo i nismo nicim zasluzili da slusamo onakve izlive "pameti" g.Ozegovica i da gledamo onakve plakate BusPlusa u vozilima javnog prevoza. Da ima trunke morala i savesti u nasem politickom miljeu neko bi za ovakav potez koji kod vecine javnosti izaziva gadjenje morao da podnese ostavku. Neka prvo uvedu red tako sto ce povecati broj vozila, tako sto ce radnici GSP-a poceti da voze i odrzavaju vozila kako dolikuje (neka se ugledaju na privatne prevoznike i njihova vozila), jer im vozila bez obzira na godiste i predjenu kilometrazu izgledaju kao da ih je poplava izbacila. Cesto se iznenadim kada vidim godiste autobusa, jer sam mislio da ima bar 10 godina vise, s obzirom kako izgleda. Znaci neka prvo uvedu "red" kod sebe pa neka onda traze nesto i od nas.

pcela

pre 11 godina

Pozivam sve nezadovoljne busplusom da sto vise ulaze na srednja vrata, tj kad god im je to zgodno. Mada mi se cini da tu vrstu nenasilnog gradjanskog otpora vec upraznjava veliki broj gradjana.

Dragan

pre 11 godina

Nista od ovoga nema veze sa uvodjenjem reda. Ima veze sa tim sto ce firma Apex, koja vodi ovaj posao, i sve firme koje stoja iza nje (ukupno ih je umesano 5, a skoro sve su na istoj adresi), za deset godina na koliko je potpisan ugovor, da isisa oko 100 miliona evra (ko je zainteresovan, moze da se napravi racunica). E to je bitno. To znaci, kao prvo: da je netacna izjava gradonacelnika da je Beograd dobio ultra-mega-giga svetski moderan sistem a nije dao ni dinar (doduse i nece dati dinar, nego sto miliona evra), a drugo, znacilo bi da je nasim vrlim planerima iz GSP-a bio potreban sistem od sto miliona evra i beskrajno maltretiranje putnika da bi oni saznali da se na nekoj liniji vozi jedan covek.

Mr.V

pre 11 godina

HAHAHAHHA........ jaoj kakvi su ovo PAJACI bre.....

Odem pre par meseci u jednu evropsku zemlju.... javni prevoz..... na SVAKA 3 MINUTA tacno u sekund stize, poluprazna vozila......

Takodje u drugoj evropskoj zemlji cekam metro, opet dolazi bukvalno na svakih par minuta i unutra jedva 50% popunjenost.....

I sta sad? ONI SU LUDI ili mi sto nam je normalno da u neklimatizovano GSP vozilo staje 350 ljudi dok "majstor" vozi kao da prevozi dzakove krompira...?

Fearless

pre 11 godina

A kad treba da se bori protiv nečega onda su navijači dobri... Kako se provlače misli "čekamo početak sezone da vidimo da li će navijače da maltretiraju tako", "videće oni kada dođe derbi, pa kada im navijači budu čekali u redu". Ljudi, gde su vam cojonoes da se malo suprotstavite tiraniji i da dignete glas?

Bunimo se svi na ovom sajtu kako je loše stanje, a bus plus zapošljava li zapošljava, komunalna policija isto tako. Da li ste svesni da to rade od vaših para dok vi čekate intervenciju navijača?

Cica

pre 11 godina

Tek kad se uvedu vremenske karte ceo sistem javnog prevoza ce imati nekog smisla..
(gogi, 20. jul 2012 13:45)

Koje bre vremenske karte kad nisu u stanju ni sad da ispostuju red voznje? Mogu da kasne i da ne saobracaju uopste i sta ti vredi vremenska ili dnevna karta! Misli malo o tome! Nedopustivo je da izadjes iz kuce i vratis se, ako koristis samo jedan prevoz kosta te vise nego 3(tri) vekne hleba, a od toga zivi cela porodica 3(tri) dana. Ovakav prevoz je preskup i ne primeren standardu gradjana Srbije i Beograda, a ove gulikoze uz asistenciju gonica robova jos hoce i da podigne cenu prevoza, jer "mala je dobit a mnogo pijavica" koji se tale na racun svih Nas.

Evgenije

pre 11 godina

Lepo vi izbacite sva sedista iz prevoza da se putnici ne lomataju i ne preskacu jedni druge na "vasem putu do izlaza" jer narod i onako smatrate za "stoku" ili potpuno ukinite prevoz ali to necete jer narednih 10 godina haraca nije malo. Ogadili ste se svima jer zbog vaseg neuspeha na prethodnim izborima kaznjavate sve neduzne gradjane, a na sledecim vas nece ni biti uopste kao sto nema ni radikala!!!!!

zozozo

pre 11 godina

Jedna je stvar što su uveli nakaradan sistem ulaženja i izlaženja. U pola sveta se u autobuse ulazi samo na prednja vrata, šofer kontroliše karte, i putnici se polako pomeraju prema nazad. Takav jednosmeran protok kroz autobus nije nigde problematičan, pa ne bi bio ni u BGD.

A druga je stvar što se to mulja s parama, pa neka privatna firma izvodi poslove koji bi trebalo da su stvar GSP. Takva muljaža se ne radi bez profita.

INSAJDER

pre 11 godina

Zasto niko iz BusPlusa ne daje izjave samo podmecu ovog Ozegovica. Imaju li ti ljudi ime i prezime, ko je vlasnik te firme Apex u narodu poznatija kao BusPlus, gde im je sediste, koja im je adresa, nema nigde na njihovom internet sajtu. Zasto firma koja je preuzela naplatu karata javnog gradskog prevoza nema transparetno poslovanje. Neko rece da je to fantomska firma i da je osnovana sa 500 eura pocetnog kapitala i da je pod sumnjivim okolnostima pobedila na tenderu. Da li je bila neophodna privatizacija tog dela GSP-a i ko je dao blagoslov za to. Ajmo jedan insajder na ovu temu.

Arni

pre 11 godina

Postovani Beogradjani, ovo sve sto lepo komentarisete i sto ja naravno podrzavam, posaljite na e mail gradskoj direkciji za javni prevoz, jer ne verujem da oni ovo citaju. Dok ne pocnemo da ih bombardujemo porukama nece biti ni njihove reakcije. Mislim i dalje ce da rade po svome i da lazu narod kako je bus plus sistem uspesno sproveden u gradu.

Lavrentije

pre 11 godina

Umesto da razmotre neke pametnije nacine da povecaju naplatu oni nastavljaju sa glupostima.Ja licno uvek imam uredno placenu mesecnu kartu. Ali cim dodje bus ili trolejbus sa onim obaveznim ulazom, odbijam da se cekiram. Evo upravo sam isao trolom od Beogradjanke do Terazija. Usao sam na prednja vrata i nije bilo teorijske sanse da se proguram do srednjih vrata za jednu stanicu. Ova glupost jednostavno ne moze da funkcionise u prepunom prevozu. Pre toga sam se vozio 94. Nov autobus Volvo, pokazuje na displeju 38,7 C, a majstor ne ukljucuje klimu koju ima a prozori se ne otvaraju. Sto se ne sankcionisu takve pojave i izivljavanja od strane davalaca usluga nego su se dali u besomucnu poteru za parama kojih jednostavno nema. Iz dosadasnjeg iskustva, a redovno se vozim javnim prevozom, prilikom kontrole svi imaju karte, eventualno jedan ili dva putnika na prepun bus ili tramvaj nemaju karte. Tako da to jos jednom potvrdjuje da to ne moze da bude razlog za nedostatak para, vec je razlog koji jednostavno ne dopire do mozgova bahatih vlastodrzaca, u vidu g. Ozegovica i njemu slicnih, u njihovim klimatizovanim kancelarijama i sa REDOVNOM platom od NASIH para, da narod jednostavno NEMA para. Da vecina radno sposobnog stanovnistva NE RADI pa samim tim sedi kuci i ne vozika se. A i ovi sto rade u privatnom sektoru kod raznih "uspesnih privrednika", sa kojima se vlastodrzci prosto utrkuju da se slikaju za novine o markici mogu samo da sanjanju.Bojim se da ste premnogo obecali BusPlusu.

slaven

pre 11 godina

BUS PLUS firma za pljačku građana i javnog preduzeća GSP. Bezobrazluk i bahatast ravno hadžiluku i janičarima. Juče sam se vozio vozilom GSP 704 i kada nisam pao u nesvest od nesnosne vrućine u vozili. U vozili radi grejanje umesto klime tako da je bilo toplo kao u pećnici. I tako uđete validirate kartu i ne možete da izdržite ni do sledeće stanice, a iz džepa Vam ibili 60 dinara. Ko će odgovarati za takvu bahatost i javašluk. Jednom sam ogrebao kožnu jaknu prilikom samog ulaska u vozilo jer je nego na ručici za držanje obrusio onako majstorski šraf koji je bio šiljast. Mogao sam ruku da ogrebem ali je stradala samo jakna. Nekim vozilima ne mogu da se zatvore vrata a nekim svaka da se otvore. Bitno da su oni smislili pravila za putnike i kazne za iste da napune svoje džepove a o kvalitetu usluge koju naplaćuju niko ne vodi računa. I karta je poskupela neposredno pre ulaska BUS PLUS sistema u celu priču. I samo da podsetim cena karte GSP za jednu vožnju u prvoj zoni pre 10 godina bila je 3 dinara a sada je 60 dinara. Znači za 10 godina cena usluge je poskupela 20 puta ili 2000%. Da li je reč o inflaciji ili indeksu rasta cena na malo ili najobičnijem bezobrazluku za toliku bahatost i bezobrazluk procenite sami.Uzgred tada sam primao veću platu nego danas i to nominalno a realno bolje da ne razmišljam.

branko misić

pre 11 godina

Čitav sistem validiranja personalizovanih karata je potpuno besmislen i naručioci tog sistema i oni koji ga još brane čine to zbog sopstvene gluposti. Zamislite linuju 23 (Vidikovac- Karaburma)sa više od 30 stanica gde na svakoj stanici neko uđe u autobus a nekoliko putnika izađe,na kraju može se konstatovati 300putnika koji su validirali kartice , a u autobusu 10 putnika, kakva korist od takvih podataka, naravno nikakva. A mi čitamo kako su neke linije pojačane na "osnovu praćenja opterećenja prema validiranim karticama" ovo je objašnjenje za pretškolske ustanove a ne za iole normalan narod.
seda glava

Cica

pre 11 godina

Zamolio bih da se ovaj link objavi. Prica o BusPlus-u dokumentovano i kako jeste.

[link]
(808, 20. jul 2012 14:53)

Ovaj link treba iskopirati i umnoziti i oblepiti sva vozila GSP i sva stajalista, i ceo grad izlepiti da se informisu cak i oni koji podrzavaju ove plackase dok ne shvate da su i sami izmanipulisani. Nas koji smo to odavno ukapirali da ne smaraju glupim opravdanjima jer nas pridobiti nece, jer ne prihvatamo da budemo ovce a sami neka bleje.

Doctor Love

pre 11 godina

"Kako će slepci da ukinu liniju 38 kada ona služi da preveze zaposlene GSP-a do radnog mesta (pogon Kosmaj)?

Ovo baš i ja htedoh da pitam! Ne radim u GSP-u, ali svako ko stanuje na Konjarniku ili u Medaku zna da to nije putnička linija! Kakvi moroni!"

Ne zna Ožegović pošto se on ne vozi gradksim prevozom.

Munja

pre 11 godina

Pa da li je moguće da je u Srbiji ovoliko teško promeniti nešto? Zar je toliko teško ući na jedna vrata i izaći na druga?!
(Aljoša, 20. jul 2012 10:52)

Teško je! Probaj pa ćeš videti. Ja sam juče probao tako da se vladam u više vozila i prilično se izudarao, nagužvao i iznervirao jer sam se osećao neprijatno.
Moje mišljenje je da je ovo neodrživo.

Zverko

pre 11 godina

Bus plus zakonski ne moze ni da legitimise.jedino sto mogu koga navataju bez karte da zamole da napusti prevoz,a tvoje je hoces ili neces.
Inace republicki zakoni ne poznaju segment komunalna policija,vec samo inspektorat.GSP nije privatno vlasnistvo,a kao takvo ne moze nikad ni postati privatno bez referenduma gradjana i zakonskih okvira.
Grad je uveo bus plus pored kartica i sistema skenera,bus plus nema nikakvu nadleznost.ovo je pokusaj da se beograd citav privatizuje.
GSP je kao i sve ostale komunalne sluzbe i njihovo je vlasnistvo jasno i naj strozije definisano.
Djilas zbog mandze ima problema sa zakonima i ustavom,ali sad je dzabalebaros pa nek malo uci.
Ako ne valja zakon i ustav,zakoni se menjaju u parlamentu,a ustav na republickom referendumu.
Lokal moze da ima svoje,ali moraju hiarahiju da prate,ustav,zakoni,lokalni zakoni.
To su vam kao paravojne formacije,nema registrovanih a deluju.
B92 bi mogao da se pozabavi pravom i pravnoj pomoci i da ga prezentuje.
Ja placam gsp od plate i ova cena je previsoka,ali razumem nadomestanje zbog nezaposlenih koji nemaju odakle,ali i dece(skolaraca).
Djilas neka dovede fabrike,neka otvori radna mesta i za manje od pola godine GSP ce biti u plusu i to sa novim tranvajima (etf-srbija,gosa,sinovoz,masinski fakultet(fakultet studenti za stipendiju.
Inace DS iz senke Ruzica dele stipendije filozofima,meljacima prazne slame umesto da podrze stvaranje i intelekt.
Jel Djindjic hteo da ovu zemlju unapredi ili unisti?
U nedoumici sam.

boki 56

pre 11 godina

Linija 38 koja se navodi u tekstu sluzi za prevoz radnika GSP sa Sumica do garaze Kosmaj i na njoj NEMA putnika osim zaposlenih u GSP i LASTI i eventualno ponekog stanovnika uz auto put, ali retko. Linija nema stanice osim jedne kod Plavog mosta.
Vidim da se uporno insistira na Novim pravilima, iako je svima jasno da ulaz i izlaz na odredjena vrata NE MOZE DA ZAZIVI,Kontrole karata su u redu ali mislim da treba pogledati ceo tarifni sistem koji nije bas u redu.
Penzioner sa 65 godina se vozi za 400 din. godisnje bez obzira kolika mu je penzija, a zaposleni sa platom od 20000 placa punu cenu markice. To nije u redu i treba menjati, naprimer ista cena za sve 1000 din ili malo vise, zatim karte za prevoz na sat bez obzira na broj voznji, dnevne karte itd.
Vidim da se svuda pljuje po kontrolorima , neljubazni, ovako, onako pa zelim da skrenem pazmju svima da su kontrolori samo oni koji nose oznaku BUS PLUS.
Ostali koje vidjate u vozilima su radnici GSP pokupljeni sa svojih radnih mesta gotovo na silu, i isterani na ulicu da glume kontrolu.Tu ima vozaca, sluzbenika, mehanicara itd.NJima je poturen aneks ugovora o radu gde se obavezuju na rad u kontroli tipa uzmi ili ostavi, a niko od njih nije srecan zbog toga i svi smatraju da su uzroci problema na drugom mestu.

Dejan

pre 11 godina

Da ste malo bolje studirali kako sistem funkcioniše u Londonu (koji bi ostao poluprazan kada bi se cela Srbija preselila u njega)primetili bi ste da tamo u autobusima mahom NEMA stajaćih mesta, osim možda na par linija, pa nije problem da se neko ko je ušao na prednja vrata pomeri ka slobodnom sedištu i skloni sa prolaza. A kada neko treba da siđe, srednja vrata su mu lako dostupna zato što mu niko ne stoji na putu. London takođe ima izuzetno razvijenu mrežu podzemne železnice, zbog čega autobuski saobraćaj nije opterećen putnicima. U Beogradu nema ništa od toga, a Vi hoćete da takav sistem funkcioniše.

Što se tiče linija, pošto je Direkcija ona koja nam obezbeđuje prevoz, a ne Bus Plus, a direkcija je država a ne privatnik, Vaša je dužnost prema građanima da nam obezbedite određene servise bez da se vodite samo sa tržišnim principima kao da ste privatnik. Tome uostalom služi država. To znači da ako ljudi koji putuju na linijama koje su navedene kao najmanje prometne nemaju alternativan način da se GSP-om prevezu od tačke A do tačke B da njihove linije treba da ostanu, ili da vi prepravite prometnije linije tako da zahvate i njih pre nego što ukinete one neisplative.

Dzoki

pre 11 godina

Neke stvari se ne privatizuju ako je drzava slaba i korumpirana. Javni prevoz,vodovod,struja,gradska cistoca,itd..za njih smo decenijama odvajali od plata,oni su nasi

Jelena

pre 11 godina

@Goran Matić -Split
dođi malo u beograd da vidiš zašto se on ne može uporediti sa splitom

a pitanje za ove koji su prepuni priče o tome kako se pravila poštuju u svetskim gradovima, u kojim su to gradovima bili? koliko su tamo vremena proveli? jesu li se samo vozikali prevozom? i jesu li išta o tome naučili? jesu li uopšte svesni razlike???
ja nisam nigde bila, ali znam da kad dođe 50-ica na voždovac posle 10-15 min čekanja, nema te sile da sprovede pravila.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(bezimena, 20. jul 2012 13:29)

Postovana Bezimena, niko ne trazi da drzava nekome da posao u drzavnoj administraciji kako vi navodite, ili da se vozi a ne placa, vec samo i samo da stvori normalni poslovni ambijent u kome ce svi imati sansu da rade, a ne da caruje burazerska i partijska ekonomija. Tako da kod nas nema ni k od kapitalizma. Jer da ima i k od kapitalizma a i p od pameti ne bi morali da slusamo i trpimo ovakav zulum i idiotluk od nekih janicara u licu BusPlusa i samozvanih "strucnjaka" kao sto je onaj Ozegovic. Nije problem u neplacanju, jer svercera nema mnogo, bar iz mog iskustva prilikom ovih gestapo zaustavljanja i legitimisanja, nego u tome da Apex i njihovi pokrovitelji ne mogu da uzmu onoliko novca i brzinom kako su se u nekim svojim mastanjima i snovima nadali.

samo da dodam

pre 11 godina

Ako GSP interesuje broj putnika koji ulazi i izlazi u vozilo, neka nabave blokove (najbolje "na kocke") i mastiljave olovke. Povuku vertikalnu liniju na pola lista, levo udaraju recke koliko izlazi, kao u tablicima, 4 horizontalne recke pa jedna vertikalna, a desno od vertikalne crte koliko ulazi, istom metodom. Kad stignu u centralu, saberu.

prodaju nam m. za b.

pre 11 godina

Merenje opterećenosti linija javnog gradskog prevoza ne može da se radi putem umreženih elektronskih aparata koji beleže samo ulaz u vozilo, već može da se lako uradi bez bilo kakve elektronske opreme, i to sa postojećim resursima. Imate nekoliko stotina kontrolora, par hiljada vozača i barem stotinu otpravnika na početnim (krajnjim) stanicama. Samo treba da iskoristite dvoje ili troje zaposlenih u direkciji koji su zapamtili ponešto sa svojih studija, date im zadatak da osmisle metod prikupljanja i obrade podataka, i svakog poslednjeg datuma u mesecu možete da imate daleko pouzdaniju procenu opterećenosti linija (od ove kojom se sada hvalite, i to bez bilo kakvog metodološkog pokrića).

Uzgred, pojam kontrolora, odnosno kontrole saobraćaja oduvek je podrazumevao mnogo više parametara od samo jednog-kontrole karata. Posao kontrolora podrazumeva idetifikaciju i kontrolu vozila, vozača, procenu broja putnika u vozilu, kontrolu reda vožnje, pa čak i opštih uslova saobraćaja u kojima se kreće konkretno vozilo na kontrolisanoj liniji. Danas se to, modernim jezikom, naziva terenskim monitoringom.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Krle, 20. jul 2012 15:20)
E, Krle to sto si zavrsio, mozda, nesto skole ti ne daje paravo da vredjas. Ja sam sa 25 godina odsluzio vojsku, magistrirao tehnicke nauke i to na drzavnom a ne nekom privatnom fakultetu, tako da skole imam, pa nikog ne vredjam za to sto ima manje skole od mene. A posao ne mogu da biram i menjam zato jer ga nema, nisam clan partije, i nemam familiju na polozaju. Ovde se radi o gluposti,bahatosti i neznanju ovih sto uvedose pravila, a ne o ne placanju, jer prevoz treba da se placa. Sidji malo na zemlju u udji u buseve u spicu na prednja vrata pa onda pisi ovakve stvari.

dragan

pre 11 godina

Neverovatno je kako se pominje "inostranstvo", a kao da niko to nije video.
Gde je veliki broj putnika, slicno kao kod nas, ulazi se na sva vrata, nastao
bi haos kad bi morali na jedna. Tako je u Budimpesti.
Gde je malo putnika, ulazi se na prednja vrata a izlazi na "zadnja" u sredini.
Ali pritom napred nema 2+2 sedista kao u vecini nasih autobusa, nego je sirok prolaz. Plus su putnici disciplinovani, pa svi sednu. Kad nas se svi slazu da
su putnici nedisciplinovani, NECE DA SEDNU! Mada mozda zato jer ih ima neuporedivo vise nego sedista. (Naravno da nisam video SVE GRADOVE "u inostranstvu", pricam samo o onome sto sam licno video)