Četvrtak, 09.06.2011.

12:11

Osnovana Bošnjačka akademija nauke

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić osniva u Novom Pazaru Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti. Negativne reakcije iz BiH.

Izvor: Tanjug

Osnovana Bošnjaèka akademija nauke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

jao majko

pre 12 godina

Auuu, koliko minusa na dobre komentare!?
Znaci li to da cemo uskoro i tu imati bosanski scenario? Ne dao Bog.
A drzava,"pravna" drzava Srbija cuti, mozda ce se javiti kada se vec vatra raspalila?! Sada su zauzeti samohvaljenjem o "velikom uspehu" hvatanja onoga koga su ocito cuvali za pogodni trenutak!

Prka

pre 12 godina

E pa ovako...
Pošto je SANU=SRPSKA akademija nauka i umetnosti, i svi znamo da je bila motor projekata Velike Srbije i svih sličnih nacionalističkih projekata tokom 90-tih, nijedan Bošnjak koji drži do sebe neće ni hteti, a ni moći da bude njen član... Neko napisa da postoji Akademija Republike Srpske, i to je sasvim u redu, jer ona je Akademija jednog entiteta, u prevodu odnosi se na teritoriju, dok je ova SRPSKA znači ne odnosi se na SRBIJU već na SRBE (da, reč srpski je prisvojni pridev od Srbi, a reč srbijanski je prisvojni pridev od Srbija, a ko ne veruje nek konsultira malo Vukov Rječnik, pa nek proveri, a i nek se istovremeno zapita kad sazna odgovor zbog čega je upravo forsirana reč srpski svih ovih godina).
I u krajnjem slučaju, zašto bi bilo kome smetalo to što se okupljaju intelektualci...
A to da li će biti kvalitetna ili ne, to pustite Bošnjacima da odluče.
Novi Pazar trenutno ima 3 Univerziteta, samim tim postoji i potencijal za razvijanje nauke.

Olivera

pre 12 godina

Akademija nauka je po pravilu institucija kojoj pripadaju najveci naucnici i intelektualci jedne zemlje. Ne diskutujuci o temi sta je Sandzak, volela bih da znam ko su ti svetski poznati i priznati intelektualci koji su clanovi Bosnjacke Akademije Nauka (ime, prezime, naucni radovi)? Gde su njihovi istrazivacki radovi, knjige objavljeni? Na koji su nacin doprineli nauci, umetnosti, itd.? I ko su naucnici i intelektualci koji ih biraju? I koja su njihova znacajna istrazivanja? Koliko ih ima?

Agim68

pre 12 godina

Kakva mi to Akademija koju ti osniva hodza? Za akademiju su potrebne velike glave, i to ako ne svetskog nivoa onda bar evropskog, a koliko takvih ih ima medju Muslimanima sandjackog regiona? To me potseca na onu staru " Videla zaba konja....

bez_cenzure

pre 12 godina

Mustafa Ceric kao predsjednik senata ove Zukorliceve akademije moze biti samo dopisni clan iz Sarajeva jer mu je ulazak u Srbiju zabranjen!

bolid

pre 12 godina

Академија
Из Википедије, слободне енциклопедије

Академија (грч. Ἀκαδημία) је установа високог образовања, истраживања или хонорарног чланства.
===============================

Elem, visoko pbrazovanje preskocite, ne moguce je u toj instituciji, istrazivanje moguce a honoraraca ce biti. Kako god i koliko god da zvuci mocno, pojam Akademija je istrcan, postoje Akademije za dresuru pasa sto fovoljno govori o ozbiljnosti institucija.. ili ti za malu saku klijentele.

cajka

pre 12 godina

"Mobilizacija Bosnjaka za Bosnjacku stvar" Koju stvar? Koliko ja vidim, ovo sve neodeoljivo podseca na dogadjaje pre izbijanja rata u BIH. U nekoj od sledecih faza potrebno je da bosnjacka strana, na celu sa Mustafom Cericem i Zukorlicem ubije nekog srpskog svata, naravno u samoodbrani. Ne shvatam Bosnjake iz Novog Pazara i krajeva Srbije nastanjenim Bosnjacima. Sta to ocekuju od Zukorlica? Slobodu? Rat? Blagostanje? Zukorlic je kod Bosnjaka isto sto je bio Milosevic kod Srba!

sir francis bacon

pre 12 godina

pre vise decenija USA goverment je pomogla da se uspostavi univerzitet u kabulu.tada je afganistan bio pod rusima, trajao je hladni rat, a neki od studenata su isli na razmenu u USA.kada je krenula histerija sa al kaidom perjanicu otpora cinili su upravo studenti sa njihovog ekvivalenta bogoslovskog fakulteta, kojima su nastavu drzali oni bivsi studenti sa USA razmene gore pomanute...stavise koliko mi se cini TALIBAN i znaci student ili ucenik...a vi odradite matematiku...

ZutiBar

pre 12 godina

Сваким даном све више јача бошњачки национализам. Али Србе ће и даље да сматрају локалним кривцима. И шта год да се деси у Санџаку немојте мислити да опет за све нећемо бити криви само ми.

BEYONCE

pre 12 godina

Pazi, nije problem sto se osniva ta akademija i taj fazon, problem je sto se oni bave tim pitanjima, umesto da se brinu da li ce na vreme obezbediti karte za PULP na Exitu ili za Coldplay na Glastonberiju.

To je veliki problem. Svi oni i SANU i BANU, jednostavno moraju da shvate, da danas oni nisu vazni. Vazno je ono sto kaze Dzarvis Koker, ono sto kaze Morrissey, ono sto kaze Noel Galagher i recimo Beyonce. Vazno je da to shvatimo i svi mi, a onda oni mogu da osnivaju BANU ili SANU, a mi cemo svi da slusamo i gledamo Beyonce, a onda ce oni u okviru BANU i SANU ostati SAMI. To je nas prioritet u vremenu koje dolazi. BEYONCE dakle, ne BANU, ne SANU.

Nenad

pre 12 godina

Napomenuo bih da je Cericu po svemu sudeci ovo zadnji mandat i nema velike sanse da bude ponovo izabran za reis ul ulemu IZ u BiH. Ovo je skup najradikalnijih muslimanskih vodja s ovih prostora koji veze nikakve nemaju s naukom. Ti ljudi se protive nauci i uopste normalnom napretku u jednom drustvu tako da je ovo zaista besmislica. Takodje ne znam kako ce Ceric dolaziti u Novi Pazar kada mu je ulazak u Srbiju zabranjen nakon onog zapaljivog govora prije 2-3 godine u Novom Pazaru. Sve mi se cini da ce Zukorlic nastavi li ovako na kraju i sam preseliti u Sarajevo.

bez_cenzure

pre 12 godina

Osnivanje jedve ovakve akademije je logicno u Sarajevu ali ne i u Srbiji! Ne postoji nikakva srpska akademija nauka i umjetnosti u Banja Luci nego Akademija Nauka i Umjetnosti Republike Srpske. Srbi su u BiH konstitutivni narod i imaju odredjenu vrstu autonomije. Bosnjaci u Srbiji su nacionalna manjina koja ne cini ni 2% ukupnog stanovnistva. Sto se tice kritike iz BiH ocito nisu procitali da je osim SNSD-a komentar dao i Sacir Filandra. To se desava kada se povrsno citaju clanci. Citajte pazljivije. Zukorlic se igra dok Srbiji ne pukne film. Na kraju ce dobrovoljno otici za BiH. Medjutim tamo on nema prevelike sanse da bude neko i nesto jer su tamo karte davno rasporedjene. U tamosnoj bari ima mnogo vise krokodila.

nostradamus

pre 12 godina

Apsolutno podržavam osnivanje Bošnjačke akademije ali samo pod jednim uslovom!Da nikad, ali baš NIKAD ne liči u svom radu na SANU jer nam je ova dotična sa svojim memorandumima donijela toliko krvi i stradanja...

toš i dića

pre 12 godina

Na njegovovom "elitnom" univerzitetu koji postoji nekih 10 godina doktorilalo je ili magisriralo je više kandidata nego ukupno na Sarjevskom Univerzitetu za tih 10 godina. Ti turbo doktori nauka su budući "elitni akademici" ove muftine "turbo akademije" . Da nije žalosno bili bi smešno, jer ovo je poniženje za Sarajevo, za BiH, za sve one umne Bošnjake koji svojim znanjem, svojim stvaralaštvom zaslužuju titulu akademika, a među prvima je Ferid Muhić. Od svega ovoga pohvalu zaslužuje ideja za osnivanje takve institucije ali na nivou države BiH i čiji bi članovi bili oni državljani BiH koji to zaslužuju, kao što Srbin iz Hrvatske može biti član Hrvatske Akademije nauka, ili Bošnjak iz Srbije Srpske Akademije nauka.

ja,onako

pre 12 godina

Potpuni i zvanicni naziv je Bosnjacka Akademija Nauka i Umjetnosti.

Ovo je stvar Bosnjaka,tako da "negativna reakcija iz BiH" od strane Dusanke Majkic,nije relevantna.

Takodje,reakcija SANU se Bosnjaka ne tice.

bolid

pre 12 godina

Strasno, nikako mi ne moze biti jasno ZASTO BUZDOVANI kao ovaj lik teraju po principu kao i kod nas u dijaspori gde dosta nasih oce da budu veci Srbi od Srba u Srbiji???

Bolesno...

Liku ocigledno nije jasno da je on Bosnjak u egizlu :( Tj. niti je Bosnjak niti je Srbin, bas kao sto se i mi normalni u dijaspori osecamo razvuceno gde ne znamo gde pripadamo, srce misli na Srbiju a logika vristi da imamo novu domovinu.

Srecom, pametnom dosta!
Sa punim postovanjem svima u matici :)

Boba

pre 12 godina

Akademija nauka smo se napušili do sada naveliko za dvadeset i kusur godina jbt. dokle više!? 200 hiljada mrtvih, i onda dođe neki muftija, kurac-palac i osniva akademiju nauka, petnaest godina posle nejvećih užasa izazvanih sličnim!!??
Zakasnio si Moamere!

pazarac

pre 12 godina

Svaka cast muftiji, ali previse se furate ljudi! Kakav pazar i nauka, kakav sandzak i nauka!! Ajde bre, nemojte me zasmejavate, prvo naucite tj. muftija nauci tvoje pristalice i ostale gradjane da se ponasaju kao insani, a ne kao bahata marva, bez trunke civilizovanog ponasanja pa onda pricaj o nauci, umetnicima itd.
Nemate pojma vi sto je nauka, umetnost niti bilo slicno tome, samo ufurana decica koja bi da bude nesto. Bas me nasmejaste.!

bojan

pre 12 godina

Ne sumnjam da ce "akademici" na ovoj akademiji biti pristrasni i pisati svoju istoriju.Da su USA bile tako demokraticne prema secesoidnim nacijama, grupama i grupicama koje ometaju put jedne drzave, ne bi nikad uspele.

Poljska u mom srcu

pre 12 godina

Za shtovanu SNSD Shewolf jurishnicu:
Mi se ne lozimo na ideje Akademije i raznih usijanih glava shto ih Akademiha fabrikuje pa posle ne moze da ih se otarasi.

Za brata: NP: MUFTY
ti si meni super-super, ali pechata ti, shto ce nama Akademija? Minimum mininuma narodske pismenosti je dovoljan za zaokruzivanje broja na izbornom listicu.

Za ostale gradjane Sandzaka i Srbije:
Obrazujmo se, kukala nam majka!

Luka

pre 12 godina

Sad videh na b92 vesti o ovome i samo sam nasmejao i prosto ne mogu da verujem,da verski poglavari osnivaju akademiju nauka i to ne tamo gde je centar bosnjaka u Sarajevu nego u Novom Pazaru.
I ono sto vec rekoh verski poglavari i akademija nauka i prvo se pomole pre osnivanja?! Pa se pitam kad je to vera bila u skladu sa naukom?! i da li to znaci da ce sad verska ucenja biti uskladjena sa naucnim ili obratno?!

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Kada se pogleda malo na šta liči SANU, što da ne, neće biti mnogo smešniji ni nacionalistički nastrojeni. Ako nam ne smeta SANU, što bi nam oni smetali? Očekujem da će BANU kao i SANU biti prepun samoukih pesnika, pisaca sa svim mogućim lokalnim partijskim priznanjima, slikara naivaca, istoričara patriota i sličnih "intelektualaca" koje je mrzelo da idu u školu i da se bave naukom na način na koji se to radi svuda u svetu.

sbrdasdola

pre 12 godina

Muka mi je vise od ove zemlje i zatucanog naroda koji zivi u njoj. Samo nam prosipaju neke glupe ideologije i cepaju nas po svim mogucim osnovama kako bi oni napunili svoje dzepove a narod nista ne razume i slepo im veruje.

bezimena

pre 12 godina

U državi u kojoj postoji realna mogućnost da i tzv. svedok saradnik, poznat kao Čume, kupi neki Univerzitet, zašto ne bi i verski vodja Zukorlić imao Akademiju NAUKA I UMETNOSTI.

U SEKULARNOJ državi, u kojoj ni jedna verska organizacija ne plaća porez niti bilo kakav drugi doprinos, a u sve se meša i ima sve besplatno, kao da smo u komunizmu, verskim službenicima osnivanje ovakvih "Akademija" ne sme biti dozvoljeno!

Zlatko

pre 12 godina

A gdje su to te naglasene "negativne reakcije iz BiH" ?! To je valjda ona izjava one Dodikove zastupnice u Skupstini RS ??? Zanimljivo, da ne kazem - tragikomicno...

Sandzaklija

pre 12 godina

SVE SA SVOJIM VREMENOM!!!! Eto tako i ovo, Bosnjacka nacionalna svijest je sazrela i oseca se potreba za tim! Sve se radi transparentno i bez ikakve sujete i zle namere prema drugim narodima u Srbiji i okruzenju, jos u ovim demokratskim vremenima, zasto ne!?

Samouk

pre 12 godina

SANU je osnovan u drugoj državi zato što su u to vreme Turci vladali Srbijom. Koje je obrazloženje za osnivanje BANU u Srbiji? Ako nekome smeta "Srpska" u SANU pretpostavljam da može da se preimenuje u "Srbijanska" i onda nema nacionalne odrednice!! Molim za normalno i realno obrazloženje, bilo ko.

simoSolaja

pre 12 godina

"Religiju u crkve!!!
(Bonobo, 9. jun 2011 14:09) "

Ima tu i istine u tvom komentaru,ALI:izabrani politicki predstavnici Bosnjaka imaju izgleda preca posla.Ljajic KAO jurio Mladica 16 godina(a u njegovom prvom pojavljivanju se vidi da pojma nije imao da ce Mladica hapsiti)pa zaboravio da treba nesto i za region uraditi koji ga je izabrao.Pa se udruzio sa "smrtnim neprijateljem" Ugljaninom i razbijaju jedinstvenu Islamsku Zajednicu a sve za neku lepu rec iz Beograda.Zasto njima nije palo na pamet da tako nesto urade?Lako je razbijati a tesko graditi.A to sto,samo trenutno, muftija najvise poliricki predstavlja Bosnjake je samo prolazna stvar do sledecih izbora.

nada

pre 12 godina

Sad ce Novi Pazar da osvane u sreci i blagostanju! Sta je Muftija obecao, pocinje i da ostvaruje. Balgo Bossnjacima, ako ne dobiju mesto na Akademijama u svojoj drzavi, moci ce na SVOM jeziku da studiraju u Novom Pazaru, zajedno sa studentima iz celog sveta. Red je da i Srbija malo pomogne, kao ranije Albancima, a jos uvek Crnogorcima. Znamo da ce nam vratiti kako najbolje ZNAJU i UMEJU.

Aleksandar

pre 12 godina

Ja bih bio protiv da Srpska Pravoslavna Crkva otvara "Srpski Univerzitet". Ne moze neki pop da govori u ime svih Srba, pa ima nas i ateista.

da nesto naucite

pre 12 godina

Magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Predavač je na mnogim univerzitetima širom sveta kao što su: Florida State University, New York University, Universiti Kuala Lumpur, Sorbona 8, Univerzitet u Skoplju. Zovu ga "makedonskim Nietzscheom", "bosanskim Platonom" i "Akademijom koja hoda".
Akademik prof. dr Ferid Muhić

tuk na utuk

pre 12 godina

Drzava Srbija je pre par godina nasla svog 'Sejdu Bajramovica' tj Zilkica i osnovala Islamsku zajednicu.
E, a sada bosnjaci uzvracaju drzavi Srbiji istom merom i NIKO im to ne moze zabraniti.
A svi veoma dobro znamo kolikju podrsku medju bosnjacima Srbije uziva Zilkic, a koliku Zukorlic.

seka

pre 12 godina

Ljudi , cemu panika! Sve nacije u okruzenju imaju svoje Akademije nauke i umjetnosti i u cemu je problem da Bosnjaci imaju takvu instituciju. Navikli ste Bosnjake pod noge , pa vam zacudo kada se jave da su zivi i da se znaju organizirati. E pa, posle danasnjeg dana nista vise nece biti isto . Od danas se morate suociti sa realnoscu da biste je sutra lakse razumeli!

EKI

pre 12 godina

Muftija, ideja je sasvim ispravna ali sa intelektualnim elitom koji posjedujes a koju si pokupio sa ulice (to cio Pazar zna) u normalnoj zemlji ne bi mogao da osnujes ni obadaniste a kamoli akademiju nauka i umjetnosti. Pitam se ko bi tu mogao da bude od tvojih privatnih "akademika" i kako ce to da funkcionise pored tako narcisoidnog, egocentricnog i samoljubivog lidera koji obozava poltronstvo i podanistvo a ne trpi kritiku i drugacije misljenje niti ima osjecaj za posao koji bi trebao da obavlja.

edis bec

pre 12 godina

ovakav covek se jednom radja u sto godina,ponosni smo svi na tebe iz kanala bara mocvara i brda si nas izvadio i uz boziju pomoc otvorio skole fakultet univerzitet a sad i akademija nauka.Bravo cenjeni muftija ono sto nam nisu dali ozna udba db i kojekave sluzbe i strukture ti sad pobedjujes znanjem. Sandzak je uz tebe i cela dijaspora!!!!

Pitalica

pre 12 godina

Dok ovo iz Sandzaka ne krene u pravcu koji je nama dobro poznat iz primera Kosova treba pitati clanice UN, EU, OEBS-a, ambasadore SAD.... da li ovako nesto desava u njihovim drzavama pogoto u SAD da li u svih 50 drzava ili cak gradovima imamo Akademije nauka i umetnosti.

zvizdoje

pre 12 godina

I Cosic je vodio SANU s kojom je Srbiju i Srbe doveo do dna ljudskosti, zasto to ne dopustiti i gospodinu Zuorlicu da uradi sa Bosnjacima?

Bonobo

pre 12 godina

Sva prava Bošnjacima kao i svima nama!
Ali kakve veze ima muftija sa naukom? To je kao kad bi pobornici teorije da rode donose decu osnivali ginekološko-akušersku kliniku!
Ako je islam ono što treba da ih identifikuje kao naciju onda je to po meni strašno!
Kao i ovi naši svetosavsko-kolubarski kadioci srebreničkih stratišta. Isti agresivni i ambiciozni švindleraj!
Religiju u crkve!!!

Vlada

pre 12 godina

Nisam neko ko ima bilo kakav problem da zivi sa ljudima bilo je verske,nacionalne pripadnosti,ali ovome definitivno treba dati kartu u jednom pravcu za BiH.. Pa tamo je i onako totalno rasulo! Moze sa Valentinom da prekraja granice u njegovom kabinetu...

kartmen

pre 12 godina

A hoće li ta akademija da objavljuje i naučne radove, da vrši naučna istraživanja i finansira putovanja na naučne skupove u zemlji i inostranstvu, ili oni to samo onako, zabave radi prave akademiju nauka?

precanin

pre 12 godina

Vi, koji ga vredjate, da li ste ga kad i slusali sta i kako prica ? U Srbiji nema politicara koji moze da ga nadgovori, mozda Canak, sve drugo je luk i voda !

srpski kapitalista

pre 12 godina

sto vise znanja, nauke i umetnosti, dobro je. cudno da to osniva imam, ali ok, islam je pre nekoliko vekova bio dom nauke. ipak, cudno je i to sto se BANU osniva u srbiji a ne u sarajevu, glavnom gradu maticne drzave tog naroda, ali opet i matica srpska je pri osnivanju bila van granice maticne drzave. znaci, srbija - centar bosnjackog znanja? pa to bi i selimovic i kusturica pozdravili!

ISMAIL

pre 12 godina

Muftija Zukorlić ne zna kuda udara. On više nije normalan čovek. Ostalo mu je još da proglasi državu Orlje (jer je rođen u tom selu kraj Tutina)i neka je proglasi i neka ode tamo da živi i da u Orlju plasira ove budalštine. Selam muftija i urazumi se.Dosta nam je više tih tvojih fiks ideja i bolesnih nauma.

Dusko

pre 12 godina

I sta,posle takve diplome treba neko u Srbiji da prizna jer su muftijine??? Ja mislim da zahtevi Srba za vecom samostalnoscu u R.Srpskoj treba da se udvostruce!!!

ISMAIL

pre 12 godina

Muftija Zukorlić ne zna kuda udara. On više nije normalan čovek. Ostalo mu je još da proglasi državu Orlje (jer je rođen u tom selu kraj Tutina)i neka je proglasi i neka ode tamo da živi i da u Orlju plasira ove budalštine. Selam muftija i urazumi se.Dosta nam je više tih tvojih fiks ideja i bolesnih nauma.

kartmen

pre 12 godina

A hoće li ta akademija da objavljuje i naučne radove, da vrši naučna istraživanja i finansira putovanja na naučne skupove u zemlji i inostranstvu, ili oni to samo onako, zabave radi prave akademiju nauka?

Dusko

pre 12 godina

I sta,posle takve diplome treba neko u Srbiji da prizna jer su muftijine??? Ja mislim da zahtevi Srba za vecom samostalnoscu u R.Srpskoj treba da se udvostruce!!!

Bonobo

pre 12 godina

Sva prava Bošnjacima kao i svima nama!
Ali kakve veze ima muftija sa naukom? To je kao kad bi pobornici teorije da rode donose decu osnivali ginekološko-akušersku kliniku!
Ako je islam ono što treba da ih identifikuje kao naciju onda je to po meni strašno!
Kao i ovi naši svetosavsko-kolubarski kadioci srebreničkih stratišta. Isti agresivni i ambiciozni švindleraj!
Religiju u crkve!!!

EKI

pre 12 godina

Muftija, ideja je sasvim ispravna ali sa intelektualnim elitom koji posjedujes a koju si pokupio sa ulice (to cio Pazar zna) u normalnoj zemlji ne bi mogao da osnujes ni obadaniste a kamoli akademiju nauka i umjetnosti. Pitam se ko bi tu mogao da bude od tvojih privatnih "akademika" i kako ce to da funkcionise pored tako narcisoidnog, egocentricnog i samoljubivog lidera koji obozava poltronstvo i podanistvo a ne trpi kritiku i drugacije misljenje niti ima osjecaj za posao koji bi trebao da obavlja.

srpski kapitalista

pre 12 godina

sto vise znanja, nauke i umetnosti, dobro je. cudno da to osniva imam, ali ok, islam je pre nekoliko vekova bio dom nauke. ipak, cudno je i to sto se BANU osniva u srbiji a ne u sarajevu, glavnom gradu maticne drzave tog naroda, ali opet i matica srpska je pri osnivanju bila van granice maticne drzave. znaci, srbija - centar bosnjackog znanja? pa to bi i selimovic i kusturica pozdravili!

da nesto naucite

pre 12 godina

Magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Predavač je na mnogim univerzitetima širom sveta kao što su: Florida State University, New York University, Universiti Kuala Lumpur, Sorbona 8, Univerzitet u Skoplju. Zovu ga "makedonskim Nietzscheom", "bosanskim Platonom" i "Akademijom koja hoda".
Akademik prof. dr Ferid Muhić

seka

pre 12 godina

Ljudi , cemu panika! Sve nacije u okruzenju imaju svoje Akademije nauke i umjetnosti i u cemu je problem da Bosnjaci imaju takvu instituciju. Navikli ste Bosnjake pod noge , pa vam zacudo kada se jave da su zivi i da se znaju organizirati. E pa, posle danasnjeg dana nista vise nece biti isto . Od danas se morate suociti sa realnoscu da biste je sutra lakse razumeli!

edis bec

pre 12 godina

ovakav covek se jednom radja u sto godina,ponosni smo svi na tebe iz kanala bara mocvara i brda si nas izvadio i uz boziju pomoc otvorio skole fakultet univerzitet a sad i akademija nauka.Bravo cenjeni muftija ono sto nam nisu dali ozna udba db i kojekave sluzbe i strukture ti sad pobedjujes znanjem. Sandzak je uz tebe i cela dijaspora!!!!

Aleksandar

pre 12 godina

Ja bih bio protiv da Srpska Pravoslavna Crkva otvara "Srpski Univerzitet". Ne moze neki pop da govori u ime svih Srba, pa ima nas i ateista.

precanin

pre 12 godina

Vi, koji ga vredjate, da li ste ga kad i slusali sta i kako prica ? U Srbiji nema politicara koji moze da ga nadgovori, mozda Canak, sve drugo je luk i voda !

Pitalica

pre 12 godina

Dok ovo iz Sandzaka ne krene u pravcu koji je nama dobro poznat iz primera Kosova treba pitati clanice UN, EU, OEBS-a, ambasadore SAD.... da li ovako nesto desava u njihovim drzavama pogoto u SAD da li u svih 50 drzava ili cak gradovima imamo Akademije nauka i umetnosti.

Vlada

pre 12 godina

Nisam neko ko ima bilo kakav problem da zivi sa ljudima bilo je verske,nacionalne pripadnosti,ali ovome definitivno treba dati kartu u jednom pravcu za BiH.. Pa tamo je i onako totalno rasulo! Moze sa Valentinom da prekraja granice u njegovom kabinetu...

nada

pre 12 godina

Sad ce Novi Pazar da osvane u sreci i blagostanju! Sta je Muftija obecao, pocinje i da ostvaruje. Balgo Bossnjacima, ako ne dobiju mesto na Akademijama u svojoj drzavi, moci ce na SVOM jeziku da studiraju u Novom Pazaru, zajedno sa studentima iz celog sveta. Red je da i Srbija malo pomogne, kao ranije Albancima, a jos uvek Crnogorcima. Znamo da ce nam vratiti kako najbolje ZNAJU i UMEJU.

sbrdasdola

pre 12 godina

Muka mi je vise od ove zemlje i zatucanog naroda koji zivi u njoj. Samo nam prosipaju neke glupe ideologije i cepaju nas po svim mogucim osnovama kako bi oni napunili svoje dzepove a narod nista ne razume i slepo im veruje.

tuk na utuk

pre 12 godina

Drzava Srbija je pre par godina nasla svog 'Sejdu Bajramovica' tj Zilkica i osnovala Islamsku zajednicu.
E, a sada bosnjaci uzvracaju drzavi Srbiji istom merom i NIKO im to ne moze zabraniti.
A svi veoma dobro znamo kolikju podrsku medju bosnjacima Srbije uziva Zilkic, a koliku Zukorlic.

Sandzaklija

pre 12 godina

SVE SA SVOJIM VREMENOM!!!! Eto tako i ovo, Bosnjacka nacionalna svijest je sazrela i oseca se potreba za tim! Sve se radi transparentno i bez ikakve sujete i zle namere prema drugim narodima u Srbiji i okruzenju, jos u ovim demokratskim vremenima, zasto ne!?

bezimena

pre 12 godina

U državi u kojoj postoji realna mogućnost da i tzv. svedok saradnik, poznat kao Čume, kupi neki Univerzitet, zašto ne bi i verski vodja Zukorlić imao Akademiju NAUKA I UMETNOSTI.

U SEKULARNOJ državi, u kojoj ni jedna verska organizacija ne plaća porez niti bilo kakav drugi doprinos, a u sve se meša i ima sve besplatno, kao da smo u komunizmu, verskim službenicima osnivanje ovakvih "Akademija" ne sme biti dozvoljeno!

zvizdoje

pre 12 godina

I Cosic je vodio SANU s kojom je Srbiju i Srbe doveo do dna ljudskosti, zasto to ne dopustiti i gospodinu Zuorlicu da uradi sa Bosnjacima?

Zlatko

pre 12 godina

A gdje su to te naglasene "negativne reakcije iz BiH" ?! To je valjda ona izjava one Dodikove zastupnice u Skupstini RS ??? Zanimljivo, da ne kazem - tragikomicno...

Luka

pre 12 godina

Sad videh na b92 vesti o ovome i samo sam nasmejao i prosto ne mogu da verujem,da verski poglavari osnivaju akademiju nauka i to ne tamo gde je centar bosnjaka u Sarajevu nego u Novom Pazaru.
I ono sto vec rekoh verski poglavari i akademija nauka i prvo se pomole pre osnivanja?! Pa se pitam kad je to vera bila u skladu sa naukom?! i da li to znaci da ce sad verska ucenja biti uskladjena sa naucnim ili obratno?!

Samouk

pre 12 godina

SANU je osnovan u drugoj državi zato što su u to vreme Turci vladali Srbijom. Koje je obrazloženje za osnivanje BANU u Srbiji? Ako nekome smeta "Srpska" u SANU pretpostavljam da može da se preimenuje u "Srbijanska" i onda nema nacionalne odrednice!! Molim za normalno i realno obrazloženje, bilo ko.

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Kada se pogleda malo na šta liči SANU, što da ne, neće biti mnogo smešniji ni nacionalistički nastrojeni. Ako nam ne smeta SANU, što bi nam oni smetali? Očekujem da će BANU kao i SANU biti prepun samoukih pesnika, pisaca sa svim mogućim lokalnim partijskim priznanjima, slikara naivaca, istoričara patriota i sličnih "intelektualaca" koje je mrzelo da idu u školu i da se bave naukom na način na koji se to radi svuda u svetu.

nostradamus

pre 12 godina

Apsolutno podržavam osnivanje Bošnjačke akademije ali samo pod jednim uslovom!Da nikad, ali baš NIKAD ne liči u svom radu na SANU jer nam je ova dotična sa svojim memorandumima donijela toliko krvi i stradanja...

simoSolaja

pre 12 godina

"Religiju u crkve!!!
(Bonobo, 9. jun 2011 14:09) "

Ima tu i istine u tvom komentaru,ALI:izabrani politicki predstavnici Bosnjaka imaju izgleda preca posla.Ljajic KAO jurio Mladica 16 godina(a u njegovom prvom pojavljivanju se vidi da pojma nije imao da ce Mladica hapsiti)pa zaboravio da treba nesto i za region uraditi koji ga je izabrao.Pa se udruzio sa "smrtnim neprijateljem" Ugljaninom i razbijaju jedinstvenu Islamsku Zajednicu a sve za neku lepu rec iz Beograda.Zasto njima nije palo na pamet da tako nesto urade?Lako je razbijati a tesko graditi.A to sto,samo trenutno, muftija najvise poliricki predstavlja Bosnjake je samo prolazna stvar do sledecih izbora.

Poljska u mom srcu

pre 12 godina

Za shtovanu SNSD Shewolf jurishnicu:
Mi se ne lozimo na ideje Akademije i raznih usijanih glava shto ih Akademiha fabrikuje pa posle ne moze da ih se otarasi.

Za brata: NP: MUFTY
ti si meni super-super, ali pechata ti, shto ce nama Akademija? Minimum mininuma narodske pismenosti je dovoljan za zaokruzivanje broja na izbornom listicu.

Za ostale gradjane Sandzaka i Srbije:
Obrazujmo se, kukala nam majka!

bojan

pre 12 godina

Ne sumnjam da ce "akademici" na ovoj akademiji biti pristrasni i pisati svoju istoriju.Da su USA bile tako demokraticne prema secesoidnim nacijama, grupama i grupicama koje ometaju put jedne drzave, ne bi nikad uspele.

ja,onako

pre 12 godina

Potpuni i zvanicni naziv je Bosnjacka Akademija Nauka i Umjetnosti.

Ovo je stvar Bosnjaka,tako da "negativna reakcija iz BiH" od strane Dusanke Majkic,nije relevantna.

Takodje,reakcija SANU se Bosnjaka ne tice.

cajka

pre 12 godina

"Mobilizacija Bosnjaka za Bosnjacku stvar" Koju stvar? Koliko ja vidim, ovo sve neodeoljivo podseca na dogadjaje pre izbijanja rata u BIH. U nekoj od sledecih faza potrebno je da bosnjacka strana, na celu sa Mustafom Cericem i Zukorlicem ubije nekog srpskog svata, naravno u samoodbrani. Ne shvatam Bosnjake iz Novog Pazara i krajeva Srbije nastanjenim Bosnjacima. Sta to ocekuju od Zukorlica? Slobodu? Rat? Blagostanje? Zukorlic je kod Bosnjaka isto sto je bio Milosevic kod Srba!

ZutiBar

pre 12 godina

Сваким даном све више јача бошњачки национализам. Али Србе ће и даље да сматрају локалним кривцима. И шта год да се деси у Санџаку немојте мислити да опет за све нећемо бити криви само ми.

toš i dića

pre 12 godina

Na njegovovom "elitnom" univerzitetu koji postoji nekih 10 godina doktorilalo je ili magisriralo je više kandidata nego ukupno na Sarjevskom Univerzitetu za tih 10 godina. Ti turbo doktori nauka su budući "elitni akademici" ove muftine "turbo akademije" . Da nije žalosno bili bi smešno, jer ovo je poniženje za Sarajevo, za BiH, za sve one umne Bošnjake koji svojim znanjem, svojim stvaralaštvom zaslužuju titulu akademika, a među prvima je Ferid Muhić. Od svega ovoga pohvalu zaslužuje ideja za osnivanje takve institucije ali na nivou države BiH i čiji bi članovi bili oni državljani BiH koji to zaslužuju, kao što Srbin iz Hrvatske može biti član Hrvatske Akademije nauka, ili Bošnjak iz Srbije Srpske Akademije nauka.

bez_cenzure

pre 12 godina

Osnivanje jedve ovakve akademije je logicno u Sarajevu ali ne i u Srbiji! Ne postoji nikakva srpska akademija nauka i umjetnosti u Banja Luci nego Akademija Nauka i Umjetnosti Republike Srpske. Srbi su u BiH konstitutivni narod i imaju odredjenu vrstu autonomije. Bosnjaci u Srbiji su nacionalna manjina koja ne cini ni 2% ukupnog stanovnistva. Sto se tice kritike iz BiH ocito nisu procitali da je osim SNSD-a komentar dao i Sacir Filandra. To se desava kada se povrsno citaju clanci. Citajte pazljivije. Zukorlic se igra dok Srbiji ne pukne film. Na kraju ce dobrovoljno otici za BiH. Medjutim tamo on nema prevelike sanse da bude neko i nesto jer su tamo karte davno rasporedjene. U tamosnoj bari ima mnogo vise krokodila.

sir francis bacon

pre 12 godina

pre vise decenija USA goverment je pomogla da se uspostavi univerzitet u kabulu.tada je afganistan bio pod rusima, trajao je hladni rat, a neki od studenata su isli na razmenu u USA.kada je krenula histerija sa al kaidom perjanicu otpora cinili su upravo studenti sa njihovog ekvivalenta bogoslovskog fakulteta, kojima su nastavu drzali oni bivsi studenti sa USA razmene gore pomanute...stavise koliko mi se cini TALIBAN i znaci student ili ucenik...a vi odradite matematiku...

pazarac

pre 12 godina

Svaka cast muftiji, ali previse se furate ljudi! Kakav pazar i nauka, kakav sandzak i nauka!! Ajde bre, nemojte me zasmejavate, prvo naucite tj. muftija nauci tvoje pristalice i ostale gradjane da se ponasaju kao insani, a ne kao bahata marva, bez trunke civilizovanog ponasanja pa onda pricaj o nauci, umetnicima itd.
Nemate pojma vi sto je nauka, umetnost niti bilo slicno tome, samo ufurana decica koja bi da bude nesto. Bas me nasmejaste.!

bolid

pre 12 godina

Академија
Из Википедије, слободне енциклопедије

Академија (грч. Ἀκαδημία) је установа високог образовања, истраживања или хонорарног чланства.
===============================

Elem, visoko pbrazovanje preskocite, ne moguce je u toj instituciji, istrazivanje moguce a honoraraca ce biti. Kako god i koliko god da zvuci mocno, pojam Akademija je istrcan, postoje Akademije za dresuru pasa sto fovoljno govori o ozbiljnosti institucija.. ili ti za malu saku klijentele.

Prka

pre 12 godina

E pa ovako...
Pošto je SANU=SRPSKA akademija nauka i umetnosti, i svi znamo da je bila motor projekata Velike Srbije i svih sličnih nacionalističkih projekata tokom 90-tih, nijedan Bošnjak koji drži do sebe neće ni hteti, a ni moći da bude njen član... Neko napisa da postoji Akademija Republike Srpske, i to je sasvim u redu, jer ona je Akademija jednog entiteta, u prevodu odnosi se na teritoriju, dok je ova SRPSKA znači ne odnosi se na SRBIJU već na SRBE (da, reč srpski je prisvojni pridev od Srbi, a reč srbijanski je prisvojni pridev od Srbija, a ko ne veruje nek konsultira malo Vukov Rječnik, pa nek proveri, a i nek se istovremeno zapita kad sazna odgovor zbog čega je upravo forsirana reč srpski svih ovih godina).
I u krajnjem slučaju, zašto bi bilo kome smetalo to što se okupljaju intelektualci...
A to da li će biti kvalitetna ili ne, to pustite Bošnjacima da odluče.
Novi Pazar trenutno ima 3 Univerziteta, samim tim postoji i potencijal za razvijanje nauke.

Nenad

pre 12 godina

Napomenuo bih da je Cericu po svemu sudeci ovo zadnji mandat i nema velike sanse da bude ponovo izabran za reis ul ulemu IZ u BiH. Ovo je skup najradikalnijih muslimanskih vodja s ovih prostora koji veze nikakve nemaju s naukom. Ti ljudi se protive nauci i uopste normalnom napretku u jednom drustvu tako da je ovo zaista besmislica. Takodje ne znam kako ce Ceric dolaziti u Novi Pazar kada mu je ulazak u Srbiju zabranjen nakon onog zapaljivog govora prije 2-3 godine u Novom Pazaru. Sve mi se cini da ce Zukorlic nastavi li ovako na kraju i sam preseliti u Sarajevo.

Boba

pre 12 godina

Akademija nauka smo se napušili do sada naveliko za dvadeset i kusur godina jbt. dokle više!? 200 hiljada mrtvih, i onda dođe neki muftija, kurac-palac i osniva akademiju nauka, petnaest godina posle nejvećih užasa izazvanih sličnim!!??
Zakasnio si Moamere!

bez_cenzure

pre 12 godina

Mustafa Ceric kao predsjednik senata ove Zukorliceve akademije moze biti samo dopisni clan iz Sarajeva jer mu je ulazak u Srbiju zabranjen!

BEYONCE

pre 12 godina

Pazi, nije problem sto se osniva ta akademija i taj fazon, problem je sto se oni bave tim pitanjima, umesto da se brinu da li ce na vreme obezbediti karte za PULP na Exitu ili za Coldplay na Glastonberiju.

To je veliki problem. Svi oni i SANU i BANU, jednostavno moraju da shvate, da danas oni nisu vazni. Vazno je ono sto kaze Dzarvis Koker, ono sto kaze Morrissey, ono sto kaze Noel Galagher i recimo Beyonce. Vazno je da to shvatimo i svi mi, a onda oni mogu da osnivaju BANU ili SANU, a mi cemo svi da slusamo i gledamo Beyonce, a onda ce oni u okviru BANU i SANU ostati SAMI. To je nas prioritet u vremenu koje dolazi. BEYONCE dakle, ne BANU, ne SANU.

bolid

pre 12 godina

Strasno, nikako mi ne moze biti jasno ZASTO BUZDOVANI kao ovaj lik teraju po principu kao i kod nas u dijaspori gde dosta nasih oce da budu veci Srbi od Srba u Srbiji???

Bolesno...

Liku ocigledno nije jasno da je on Bosnjak u egizlu :( Tj. niti je Bosnjak niti je Srbin, bas kao sto se i mi normalni u dijaspori osecamo razvuceno gde ne znamo gde pripadamo, srce misli na Srbiju a logika vristi da imamo novu domovinu.

Srecom, pametnom dosta!
Sa punim postovanjem svima u matici :)

Agim68

pre 12 godina

Kakva mi to Akademija koju ti osniva hodza? Za akademiju su potrebne velike glave, i to ako ne svetskog nivoa onda bar evropskog, a koliko takvih ih ima medju Muslimanima sandjackog regiona? To me potseca na onu staru " Videla zaba konja....

Olivera

pre 12 godina

Akademija nauka je po pravilu institucija kojoj pripadaju najveci naucnici i intelektualci jedne zemlje. Ne diskutujuci o temi sta je Sandzak, volela bih da znam ko su ti svetski poznati i priznati intelektualci koji su clanovi Bosnjacke Akademije Nauka (ime, prezime, naucni radovi)? Gde su njihovi istrazivacki radovi, knjige objavljeni? Na koji su nacin doprineli nauci, umetnosti, itd.? I ko su naucnici i intelektualci koji ih biraju? I koja su njihova znacajna istrazivanja? Koliko ih ima?

jao majko

pre 12 godina

Auuu, koliko minusa na dobre komentare!?
Znaci li to da cemo uskoro i tu imati bosanski scenario? Ne dao Bog.
A drzava,"pravna" drzava Srbija cuti, mozda ce se javiti kada se vec vatra raspalila?! Sada su zauzeti samohvaljenjem o "velikom uspehu" hvatanja onoga koga su ocito cuvali za pogodni trenutak!

edis bec

pre 12 godina

ovakav covek se jednom radja u sto godina,ponosni smo svi na tebe iz kanala bara mocvara i brda si nas izvadio i uz boziju pomoc otvorio skole fakultet univerzitet a sad i akademija nauka.Bravo cenjeni muftija ono sto nam nisu dali ozna udba db i kojekave sluzbe i strukture ti sad pobedjujes znanjem. Sandzak je uz tebe i cela dijaspora!!!!

precanin

pre 12 godina

Vi, koji ga vredjate, da li ste ga kad i slusali sta i kako prica ? U Srbiji nema politicara koji moze da ga nadgovori, mozda Canak, sve drugo je luk i voda !

seka

pre 12 godina

Ljudi , cemu panika! Sve nacije u okruzenju imaju svoje Akademije nauke i umjetnosti i u cemu je problem da Bosnjaci imaju takvu instituciju. Navikli ste Bosnjake pod noge , pa vam zacudo kada se jave da su zivi i da se znaju organizirati. E pa, posle danasnjeg dana nista vise nece biti isto . Od danas se morate suociti sa realnoscu da biste je sutra lakse razumeli!

zvizdoje

pre 12 godina

I Cosic je vodio SANU s kojom je Srbiju i Srbe doveo do dna ljudskosti, zasto to ne dopustiti i gospodinu Zuorlicu da uradi sa Bosnjacima?

Dusko

pre 12 godina

I sta,posle takve diplome treba neko u Srbiji da prizna jer su muftijine??? Ja mislim da zahtevi Srba za vecom samostalnoscu u R.Srpskoj treba da se udvostruce!!!

ISMAIL

pre 12 godina

Muftija Zukorlić ne zna kuda udara. On više nije normalan čovek. Ostalo mu je još da proglasi državu Orlje (jer je rođen u tom selu kraj Tutina)i neka je proglasi i neka ode tamo da živi i da u Orlju plasira ove budalštine. Selam muftija i urazumi se.Dosta nam je više tih tvojih fiks ideja i bolesnih nauma.

EKI

pre 12 godina

Muftija, ideja je sasvim ispravna ali sa intelektualnim elitom koji posjedujes a koju si pokupio sa ulice (to cio Pazar zna) u normalnoj zemlji ne bi mogao da osnujes ni obadaniste a kamoli akademiju nauka i umjetnosti. Pitam se ko bi tu mogao da bude od tvojih privatnih "akademika" i kako ce to da funkcionise pored tako narcisoidnog, egocentricnog i samoljubivog lidera koji obozava poltronstvo i podanistvo a ne trpi kritiku i drugacije misljenje niti ima osjecaj za posao koji bi trebao da obavlja.

Sandzaklija

pre 12 godina

SVE SA SVOJIM VREMENOM!!!! Eto tako i ovo, Bosnjacka nacionalna svijest je sazrela i oseca se potreba za tim! Sve se radi transparentno i bez ikakve sujete i zle namere prema drugim narodima u Srbiji i okruzenju, jos u ovim demokratskim vremenima, zasto ne!?

tuk na utuk

pre 12 godina

Drzava Srbija je pre par godina nasla svog 'Sejdu Bajramovica' tj Zilkica i osnovala Islamsku zajednicu.
E, a sada bosnjaci uzvracaju drzavi Srbiji istom merom i NIKO im to ne moze zabraniti.
A svi veoma dobro znamo kolikju podrsku medju bosnjacima Srbije uziva Zilkic, a koliku Zukorlic.

da nesto naucite

pre 12 godina

Magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Predavač je na mnogim univerzitetima širom sveta kao što su: Florida State University, New York University, Universiti Kuala Lumpur, Sorbona 8, Univerzitet u Skoplju. Zovu ga "makedonskim Nietzscheom", "bosanskim Platonom" i "Akademijom koja hoda".
Akademik prof. dr Ferid Muhić

Vlada

pre 12 godina

Nisam neko ko ima bilo kakav problem da zivi sa ljudima bilo je verske,nacionalne pripadnosti,ali ovome definitivno treba dati kartu u jednom pravcu za BiH.. Pa tamo je i onako totalno rasulo! Moze sa Valentinom da prekraja granice u njegovom kabinetu...

Zlatko

pre 12 godina

A gdje su to te naglasene "negativne reakcije iz BiH" ?! To je valjda ona izjava one Dodikove zastupnice u Skupstini RS ??? Zanimljivo, da ne kazem - tragikomicno...

Bonobo

pre 12 godina

Sva prava Bošnjacima kao i svima nama!
Ali kakve veze ima muftija sa naukom? To je kao kad bi pobornici teorije da rode donose decu osnivali ginekološko-akušersku kliniku!
Ako je islam ono što treba da ih identifikuje kao naciju onda je to po meni strašno!
Kao i ovi naši svetosavsko-kolubarski kadioci srebreničkih stratišta. Isti agresivni i ambiciozni švindleraj!
Religiju u crkve!!!

Pitalica

pre 12 godina

Dok ovo iz Sandzaka ne krene u pravcu koji je nama dobro poznat iz primera Kosova treba pitati clanice UN, EU, OEBS-a, ambasadore SAD.... da li ovako nesto desava u njihovim drzavama pogoto u SAD da li u svih 50 drzava ili cak gradovima imamo Akademije nauka i umetnosti.

srpski kapitalista

pre 12 godina

sto vise znanja, nauke i umetnosti, dobro je. cudno da to osniva imam, ali ok, islam je pre nekoliko vekova bio dom nauke. ipak, cudno je i to sto se BANU osniva u srbiji a ne u sarajevu, glavnom gradu maticne drzave tog naroda, ali opet i matica srpska je pri osnivanju bila van granice maticne drzave. znaci, srbija - centar bosnjackog znanja? pa to bi i selimovic i kusturica pozdravili!

kartmen

pre 12 godina

A hoće li ta akademija da objavljuje i naučne radove, da vrši naučna istraživanja i finansira putovanja na naučne skupove u zemlji i inostranstvu, ili oni to samo onako, zabave radi prave akademiju nauka?

bezimena

pre 12 godina

U državi u kojoj postoji realna mogućnost da i tzv. svedok saradnik, poznat kao Čume, kupi neki Univerzitet, zašto ne bi i verski vodja Zukorlić imao Akademiju NAUKA I UMETNOSTI.

U SEKULARNOJ državi, u kojoj ni jedna verska organizacija ne plaća porez niti bilo kakav drugi doprinos, a u sve se meša i ima sve besplatno, kao da smo u komunizmu, verskim službenicima osnivanje ovakvih "Akademija" ne sme biti dozvoljeno!

Luka

pre 12 godina

Sad videh na b92 vesti o ovome i samo sam nasmejao i prosto ne mogu da verujem,da verski poglavari osnivaju akademiju nauka i to ne tamo gde je centar bosnjaka u Sarajevu nego u Novom Pazaru.
I ono sto vec rekoh verski poglavari i akademija nauka i prvo se pomole pre osnivanja?! Pa se pitam kad je to vera bila u skladu sa naukom?! i da li to znaci da ce sad verska ucenja biti uskladjena sa naucnim ili obratno?!

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Kada se pogleda malo na šta liči SANU, što da ne, neće biti mnogo smešniji ni nacionalistički nastrojeni. Ako nam ne smeta SANU, što bi nam oni smetali? Očekujem da će BANU kao i SANU biti prepun samoukih pesnika, pisaca sa svim mogućim lokalnim partijskim priznanjima, slikara naivaca, istoričara patriota i sličnih "intelektualaca" koje je mrzelo da idu u školu i da se bave naukom na način na koji se to radi svuda u svetu.

simoSolaja

pre 12 godina

"Religiju u crkve!!!
(Bonobo, 9. jun 2011 14:09) "

Ima tu i istine u tvom komentaru,ALI:izabrani politicki predstavnici Bosnjaka imaju izgleda preca posla.Ljajic KAO jurio Mladica 16 godina(a u njegovom prvom pojavljivanju se vidi da pojma nije imao da ce Mladica hapsiti)pa zaboravio da treba nesto i za region uraditi koji ga je izabrao.Pa se udruzio sa "smrtnim neprijateljem" Ugljaninom i razbijaju jedinstvenu Islamsku Zajednicu a sve za neku lepu rec iz Beograda.Zasto njima nije palo na pamet da tako nesto urade?Lako je razbijati a tesko graditi.A to sto,samo trenutno, muftija najvise poliricki predstavlja Bosnjake je samo prolazna stvar do sledecih izbora.

Samouk

pre 12 godina

SANU je osnovan u drugoj državi zato što su u to vreme Turci vladali Srbijom. Koje je obrazloženje za osnivanje BANU u Srbiji? Ako nekome smeta "Srpska" u SANU pretpostavljam da može da se preimenuje u "Srbijanska" i onda nema nacionalne odrednice!! Molim za normalno i realno obrazloženje, bilo ko.

bojan

pre 12 godina

Ne sumnjam da ce "akademici" na ovoj akademiji biti pristrasni i pisati svoju istoriju.Da su USA bile tako demokraticne prema secesoidnim nacijama, grupama i grupicama koje ometaju put jedne drzave, ne bi nikad uspele.

nada

pre 12 godina

Sad ce Novi Pazar da osvane u sreci i blagostanju! Sta je Muftija obecao, pocinje i da ostvaruje. Balgo Bossnjacima, ako ne dobiju mesto na Akademijama u svojoj drzavi, moci ce na SVOM jeziku da studiraju u Novom Pazaru, zajedno sa studentima iz celog sveta. Red je da i Srbija malo pomogne, kao ranije Albancima, a jos uvek Crnogorcima. Znamo da ce nam vratiti kako najbolje ZNAJU i UMEJU.

ZutiBar

pre 12 godina

Сваким даном све више јача бошњачки национализам. Али Србе ће и даље да сматрају локалним кривцима. И шта год да се деси у Санџаку немојте мислити да опет за све нећемо бити криви само ми.

cajka

pre 12 godina

"Mobilizacija Bosnjaka za Bosnjacku stvar" Koju stvar? Koliko ja vidim, ovo sve neodeoljivo podseca na dogadjaje pre izbijanja rata u BIH. U nekoj od sledecih faza potrebno je da bosnjacka strana, na celu sa Mustafom Cericem i Zukorlicem ubije nekog srpskog svata, naravno u samoodbrani. Ne shvatam Bosnjake iz Novog Pazara i krajeva Srbije nastanjenim Bosnjacima. Sta to ocekuju od Zukorlica? Slobodu? Rat? Blagostanje? Zukorlic je kod Bosnjaka isto sto je bio Milosevic kod Srba!

Aleksandar

pre 12 godina

Ja bih bio protiv da Srpska Pravoslavna Crkva otvara "Srpski Univerzitet". Ne moze neki pop da govori u ime svih Srba, pa ima nas i ateista.

sbrdasdola

pre 12 godina

Muka mi je vise od ove zemlje i zatucanog naroda koji zivi u njoj. Samo nam prosipaju neke glupe ideologije i cepaju nas po svim mogucim osnovama kako bi oni napunili svoje dzepove a narod nista ne razume i slepo im veruje.

bez_cenzure

pre 12 godina

Osnivanje jedve ovakve akademije je logicno u Sarajevu ali ne i u Srbiji! Ne postoji nikakva srpska akademija nauka i umjetnosti u Banja Luci nego Akademija Nauka i Umjetnosti Republike Srpske. Srbi su u BiH konstitutivni narod i imaju odredjenu vrstu autonomije. Bosnjaci u Srbiji su nacionalna manjina koja ne cini ni 2% ukupnog stanovnistva. Sto se tice kritike iz BiH ocito nisu procitali da je osim SNSD-a komentar dao i Sacir Filandra. To se desava kada se povrsno citaju clanci. Citajte pazljivije. Zukorlic se igra dok Srbiji ne pukne film. Na kraju ce dobrovoljno otici za BiH. Medjutim tamo on nema prevelike sanse da bude neko i nesto jer su tamo karte davno rasporedjene. U tamosnoj bari ima mnogo vise krokodila.

pazarac

pre 12 godina

Svaka cast muftiji, ali previse se furate ljudi! Kakav pazar i nauka, kakav sandzak i nauka!! Ajde bre, nemojte me zasmejavate, prvo naucite tj. muftija nauci tvoje pristalice i ostale gradjane da se ponasaju kao insani, a ne kao bahata marva, bez trunke civilizovanog ponasanja pa onda pricaj o nauci, umetnicima itd.
Nemate pojma vi sto je nauka, umetnost niti bilo slicno tome, samo ufurana decica koja bi da bude nesto. Bas me nasmejaste.!

BEYONCE

pre 12 godina

Pazi, nije problem sto se osniva ta akademija i taj fazon, problem je sto se oni bave tim pitanjima, umesto da se brinu da li ce na vreme obezbediti karte za PULP na Exitu ili za Coldplay na Glastonberiju.

To je veliki problem. Svi oni i SANU i BANU, jednostavno moraju da shvate, da danas oni nisu vazni. Vazno je ono sto kaze Dzarvis Koker, ono sto kaze Morrissey, ono sto kaze Noel Galagher i recimo Beyonce. Vazno je da to shvatimo i svi mi, a onda oni mogu da osnivaju BANU ili SANU, a mi cemo svi da slusamo i gledamo Beyonce, a onda ce oni u okviru BANU i SANU ostati SAMI. To je nas prioritet u vremenu koje dolazi. BEYONCE dakle, ne BANU, ne SANU.

Boba

pre 12 godina

Akademija nauka smo se napušili do sada naveliko za dvadeset i kusur godina jbt. dokle više!? 200 hiljada mrtvih, i onda dođe neki muftija, kurac-palac i osniva akademiju nauka, petnaest godina posle nejvećih užasa izazvanih sličnim!!??
Zakasnio si Moamere!

bez_cenzure

pre 12 godina

Mustafa Ceric kao predsjednik senata ove Zukorliceve akademije moze biti samo dopisni clan iz Sarajeva jer mu je ulazak u Srbiju zabranjen!

toš i dića

pre 12 godina

Na njegovovom "elitnom" univerzitetu koji postoji nekih 10 godina doktorilalo je ili magisriralo je više kandidata nego ukupno na Sarjevskom Univerzitetu za tih 10 godina. Ti turbo doktori nauka su budući "elitni akademici" ove muftine "turbo akademije" . Da nije žalosno bili bi smešno, jer ovo je poniženje za Sarajevo, za BiH, za sve one umne Bošnjake koji svojim znanjem, svojim stvaralaštvom zaslužuju titulu akademika, a među prvima je Ferid Muhić. Od svega ovoga pohvalu zaslužuje ideja za osnivanje takve institucije ali na nivou države BiH i čiji bi članovi bili oni državljani BiH koji to zaslužuju, kao što Srbin iz Hrvatske može biti član Hrvatske Akademije nauka, ili Bošnjak iz Srbije Srpske Akademije nauka.

nostradamus

pre 12 godina

Apsolutno podržavam osnivanje Bošnjačke akademije ali samo pod jednim uslovom!Da nikad, ali baš NIKAD ne liči u svom radu na SANU jer nam je ova dotična sa svojim memorandumima donijela toliko krvi i stradanja...

Poljska u mom srcu

pre 12 godina

Za shtovanu SNSD Shewolf jurishnicu:
Mi se ne lozimo na ideje Akademije i raznih usijanih glava shto ih Akademiha fabrikuje pa posle ne moze da ih se otarasi.

Za brata: NP: MUFTY
ti si meni super-super, ali pechata ti, shto ce nama Akademija? Minimum mininuma narodske pismenosti je dovoljan za zaokruzivanje broja na izbornom listicu.

Za ostale gradjane Sandzaka i Srbije:
Obrazujmo se, kukala nam majka!

Nenad

pre 12 godina

Napomenuo bih da je Cericu po svemu sudeci ovo zadnji mandat i nema velike sanse da bude ponovo izabran za reis ul ulemu IZ u BiH. Ovo je skup najradikalnijih muslimanskih vodja s ovih prostora koji veze nikakve nemaju s naukom. Ti ljudi se protive nauci i uopste normalnom napretku u jednom drustvu tako da je ovo zaista besmislica. Takodje ne znam kako ce Ceric dolaziti u Novi Pazar kada mu je ulazak u Srbiju zabranjen nakon onog zapaljivog govora prije 2-3 godine u Novom Pazaru. Sve mi se cini da ce Zukorlic nastavi li ovako na kraju i sam preseliti u Sarajevo.

sir francis bacon

pre 12 godina

pre vise decenija USA goverment je pomogla da se uspostavi univerzitet u kabulu.tada je afganistan bio pod rusima, trajao je hladni rat, a neki od studenata su isli na razmenu u USA.kada je krenula histerija sa al kaidom perjanicu otpora cinili su upravo studenti sa njihovog ekvivalenta bogoslovskog fakulteta, kojima su nastavu drzali oni bivsi studenti sa USA razmene gore pomanute...stavise koliko mi se cini TALIBAN i znaci student ili ucenik...a vi odradite matematiku...

bolid

pre 12 godina

Strasno, nikako mi ne moze biti jasno ZASTO BUZDOVANI kao ovaj lik teraju po principu kao i kod nas u dijaspori gde dosta nasih oce da budu veci Srbi od Srba u Srbiji???

Bolesno...

Liku ocigledno nije jasno da je on Bosnjak u egizlu :( Tj. niti je Bosnjak niti je Srbin, bas kao sto se i mi normalni u dijaspori osecamo razvuceno gde ne znamo gde pripadamo, srce misli na Srbiju a logika vristi da imamo novu domovinu.

Srecom, pametnom dosta!
Sa punim postovanjem svima u matici :)

ja,onako

pre 12 godina

Potpuni i zvanicni naziv je Bosnjacka Akademija Nauka i Umjetnosti.

Ovo je stvar Bosnjaka,tako da "negativna reakcija iz BiH" od strane Dusanke Majkic,nije relevantna.

Takodje,reakcija SANU se Bosnjaka ne tice.

bolid

pre 12 godina

Академија
Из Википедије, слободне енциклопедије

Академија (грч. Ἀκαδημία) је установа високог образовања, истраживања или хонорарног чланства.
===============================

Elem, visoko pbrazovanje preskocite, ne moguce je u toj instituciji, istrazivanje moguce a honoraraca ce biti. Kako god i koliko god da zvuci mocno, pojam Akademija je istrcan, postoje Akademije za dresuru pasa sto fovoljno govori o ozbiljnosti institucija.. ili ti za malu saku klijentele.

Agim68

pre 12 godina

Kakva mi to Akademija koju ti osniva hodza? Za akademiju su potrebne velike glave, i to ako ne svetskog nivoa onda bar evropskog, a koliko takvih ih ima medju Muslimanima sandjackog regiona? To me potseca na onu staru " Videla zaba konja....

Olivera

pre 12 godina

Akademija nauka je po pravilu institucija kojoj pripadaju najveci naucnici i intelektualci jedne zemlje. Ne diskutujuci o temi sta je Sandzak, volela bih da znam ko su ti svetski poznati i priznati intelektualci koji su clanovi Bosnjacke Akademije Nauka (ime, prezime, naucni radovi)? Gde su njihovi istrazivacki radovi, knjige objavljeni? Na koji su nacin doprineli nauci, umetnosti, itd.? I ko su naucnici i intelektualci koji ih biraju? I koja su njihova znacajna istrazivanja? Koliko ih ima?

Prka

pre 12 godina

E pa ovako...
Pošto je SANU=SRPSKA akademija nauka i umetnosti, i svi znamo da je bila motor projekata Velike Srbije i svih sličnih nacionalističkih projekata tokom 90-tih, nijedan Bošnjak koji drži do sebe neće ni hteti, a ni moći da bude njen član... Neko napisa da postoji Akademija Republike Srpske, i to je sasvim u redu, jer ona je Akademija jednog entiteta, u prevodu odnosi se na teritoriju, dok je ova SRPSKA znači ne odnosi se na SRBIJU već na SRBE (da, reč srpski je prisvojni pridev od Srbi, a reč srbijanski je prisvojni pridev od Srbija, a ko ne veruje nek konsultira malo Vukov Rječnik, pa nek proveri, a i nek se istovremeno zapita kad sazna odgovor zbog čega je upravo forsirana reč srpski svih ovih godina).
I u krajnjem slučaju, zašto bi bilo kome smetalo to što se okupljaju intelektualci...
A to da li će biti kvalitetna ili ne, to pustite Bošnjacima da odluče.
Novi Pazar trenutno ima 3 Univerziteta, samim tim postoji i potencijal za razvijanje nauke.

jao majko

pre 12 godina

Auuu, koliko minusa na dobre komentare!?
Znaci li to da cemo uskoro i tu imati bosanski scenario? Ne dao Bog.
A drzava,"pravna" drzava Srbija cuti, mozda ce se javiti kada se vec vatra raspalila?! Sada su zauzeti samohvaljenjem o "velikom uspehu" hvatanja onoga koga su ocito cuvali za pogodni trenutak!