Kamate rastu čekajući zakon

Beograd -- Banke u Srbiji i dalje mogu da menjaju kamate na već ugovorene kredite. Ovaj problem trebalo bi da reši Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Živim u jednoj zapadnoj demokratiji vrlo liberalnog kapitalizma i ovakve stvari su uobičajena pojava. Svi gunđaju ali znaju šta je sistem.
  Ovde su lokalne novine poređale banke po visini varijabilne kamate i interesantno je da je redosled identičan kada su plate i bonusi direktora tih banaka u pitanju.
  (Zlopamtilo, 27. januar 2011 18:01)

  # Link komentara

 2. Poštedite me komentara ovih "stručnjaka" ekonomista koji su uvek na strani banaka kao i Vlada ove kvazi države. Da je Vlada narodna kao što nije kamate bi nam bile kao u EU s obzirom koliko smo disciplinovani u vraćanju kredita. Zašto Država ne pomogne osnivanje razvojne banke koja bi kreditirala domaću privredu i stanogradnju sa normalnim kamatama a ne da se privreda zadužuje po nepovoljnim uslovima a subvencionisani stambeni krediti se dotiraju iz budžeta da bi snizili kamatu na visokih 10%.
  (iskusni, 27. januar 2011 01:07)

  # Link komentara

 3. Jedva cekam da sve banke ove planete nestanu.

  Kada bi narod shvatio cemu zapravo novac sluzi, ne bi bilo banaka. Sve sto se uci na ekonomiji 90% toga je zasnovano na lazi i prevari.
  (Aleksandar, 26. januar 2011 20:00)

  # Link komentara

 4. Pre smo obogacivali nauku marksizma-lenjinizma novim primerima, a sada obogacujemo nauku o kapitalizmu. Ovo sto se u Srbiji desava nigde do sada nije bilo.
  (Zoran, 26. januar 2011 18:49)

  # Link komentara

 5. Pa ljudi, ovo je opet na nasu stetu. Banke ce kamte da podignu sa recimo 7% za stambene kredite na 10-11 % i vuk sit , a ovce (narod) opet osisan!
  (Bananaman, 26. januar 2011 18:42)

  # Link komentara

 6. Kažu da je demokratija robovlasnički sistem koji je evoluirao. Oduvek su ljude udarali tamo gde ih najviše boli: robovlasnici po koži i mesu, a ovi danas po džepu. A to zna itekako da zaboli, pošto dobar deo ljudi misli da je centar sveta u stvari u šoping centru. Banke vladaju državama (a ne države bankama)i svi smo mi na ovaj ili onaj način njihovi robovi. Pa lepo od vas traže da na menici napišete "priznajem bez protesta". Ja sam već priznao....
  (Sofokle, 26. januar 2011 18:34)

  # Link komentara

 7. nakon 9 godina neko se setio ovoga... to je najdivnije od svega
  9 godina strane banke nam deru kožu sa leđa i sad se konačno setio neko da primeti
  (kolonija, 26. januar 2011 18:14)

  # Link komentara

 8. Prosto! Čitao ili ne ugovor, ako si hteo (morao podići stambeni kredit) da bi rešio stambeno pitanje, ovako ili onako uvek stoji "u skladu sa politikom banke". Tako da imaš dve mogućnosti: ili rizikovati ili biti sa mamom i tatom do kraja života. Nema tu mnogo pameti, kao što nisi čitao. Isto je kod svih banaka za stambene kredite.
  E da! Ako si guzonjin sin onda je lako. Već imaš nekretninu, a i keša pa možeš da pametuješ.
  (dejan_pfc, 26. januar 2011 17:49)

  # Link komentara

 9. Skandal da je to uopste moguce...U zapadnoj Evropi gde zivim tako nesto je nezamislivo. Imam nekoliko kredita na svoje ime i kamata je ili fiksirana za vreme trajanja otplate kredita, ili je unapred poznato kada ce moci da se vrsi revizija kamate. Kazem revizija jer kamata moze da ide i dole, sve u odnosu na trenutnu situaciju na trzistu novca i bazicne kamate koju odredjuje centralna banka. Pri tome postoje razne formule po kojima se kamate otvara za menjanje svake godine, ili svake trece ili svake pete, ili je fiksna prvih deset godina a onda moze da se menja svakih pet, itd.... Takodje postoji unapred dogovoreni plafon, tako da kamata nikada ne moze da poraste vise od 2% u odnosu na pocetnu.

  Stvarno neverovatno da u Srbiji moze nesto ovako da prolazi kao zakonito !!
  (bersi, 26. januar 2011 16:43)

  # Link komentara

 10. Stvar je u tome sto niko i ne cita ugovor. Zapravo, u svoj toj zbrci oko izbora banke, stana itd. sumnjam da neko trazi konkretan ugovor na uvid. A banke ga naravno i ne nude. Vidis ga tek na licu mesta kad treba da se realizuje kredit i kad te pet uzih ili sirih porodica ceka da ti banka da pare i da se ceo krug zatvori. A ti ushicen od toga sto kupujes stan, uplasen da se neko od njih ne predomisli (jer ce ti u suprotonom trebati dodatnih nekoliko meseci da nadjes drugi stan), neupucen u sve ekonomske termine i pojedinosti koje u ugovoru stoje (a takvi smo vecina) tesko da si u stanju da shvatis i da stopiras proces. A da zahtevas izmenu ugovora mozes samo da mastas...
  (icamax, 26. januar 2011 16:33)

  # Link komentara

 11. "Ekonomista Goran Nikolić kaže da će sva ta nova pravila verovatno poskupeti već skupe kredite."

  Nek poskupi kredite, samo sto ne znam ko ce ih onda uzimati. Sa druge strane, cinjenica da gradjani nisu bili zakonom zasticeni od samovolje banaka, govori o lovu u mutnom koji su iste te banke koristile.
  Tako da koja banka digne cenu i ovako preskupih kredita, moze da se pozdravi sa svojim klijentima, a to je svakako po banku gore nego da ima normalnog klijenta i jos plus reputaciju derikoze.
  (Marko, 26. januar 2011 16:24)

  # Link komentara

 12. Ja se potpuno slazem da je jednostrana i proizvoljna promena kamatnih marzi od strane banaka praksa koja je (iako dopustena potpisanim ugovorom) nekorektna i potrebno ju je ukinuti.

  Sa druge strane, citaoci vesti bi trebali da znaju da stvari nikad nisu jednostavne kao sto na prvi pogled izgledaju. Evo recimo, nasa sibicarska drzava. Naime, drzava je na samom pocetku odobravanja stambenih kredita (pojednostavljeno receno) oslobodila stambene kredite obavezne rezerve i time izvore sredstava za ove kredite ucinila jeftinim za banke a samim tim i za krajnje korisnike pa su stambeni krediti visestruko jeftiniji od svih ostalih. Banke su zatim odobravale stambene kredite na 25-30 godina. E sada je nasa vajna drzava, na svojstveno bezobrazan i bahat nacin naprasno odlucila da ukine tu olaksicu (koja nju svakako nista ne kosta) sto je sredstva ucinilo skupim. Ukoliko banke ne podignu cene postojecih stambenih kredita, portfolio ovih kredita od oko 2.5 milijardi EUR trenutno u Srbiji ce postati gubitaski za banke tj. banke ce svojim kapitalom subvencionisati stambene kredite. Istovremeno, drzava je smislila kako ce da spreci banke da koriguju kamate u skladu sa promenama koje JE SAMA DONELA.

  Ovako je nasa sibicarska drzava genijalno smislila da prevari banke i tudjim (uglavnom inostranim) parama bespovratno subvencionise stambene kredite u Srbiji.

  Upravo iz ovakvih razloga nam i ide tako kako ide, jer nasa drzava misli da fore koje prolaze na pijaci i na z. stanici prolaze i kod stranih korporacija, ministarstava, Vlada...

  Samo hocu da kazem, da stvari nikad nisu tako jednostavne kao sto na prvi pogled izgledaju.
  (Dejan, 26. januar 2011 16:20)

  # Link komentara

 13. A ko bi drugome pozajmljivao pare a na svoju štetu? Niko. Jedino što je bitno je da se precizira "formula" po kojoj banka može da menja svoje kamate. A na osnovu te "formule" mi potrošači biraćemo već banku od koje je najpovoljnije uzeti kredit.
  (tomkarlo, 26. januar 2011 16:14)

  # Link komentara

 14. pa naravno kad drzavi tako odgovara, svi tu imaju svoj procenat a samo ovaj jadni narod ispasta. lopovska drzava.
   (sima, 26. januar 2011 16:09)

  # Link komentara

 15. Горане Николићу, дискреција на енглеском значи нешто сасвим друго него на српском. Поштедите нас оваквих "стручњака"!
  (Дејан Михаиловић, 26. januar 2011 16:05)

  # Link komentara