Pastor:DS kažnjava SVM zbog budžeta

Novi Sad -- Istiskivanje Saveza vojvođanskih Mađara iz vlasti u Subotici je kazna DS-a za odbijanje da glasamo za budžet Srbije za 2010, rekao je lider SVM-a Ištvan Pastor.

Izvor: Beta, Dnevnik
Pošaljite komentar
 1. SVM vise nije bitan DS-u.Sad imaju SPO,SPS...
  (janko, 1. februar 2010 20:22)

  # Link komentara

 2. Kaznjavanj zbog glasanja nije demokratsko ponasanje. Ali DS ni nije demokratska. Nije to ni SVM.
  (Radi se o lovi, 1. februar 2010 14:51)

  # Link komentara

 3. Nije Pastor pretio nikome!
  Opet se, po ko zna koji put, poteže za zamenom teza, jer je to u srpskoj (nacionalističkoj) svesti tako programirano.
  Pastor je samo podsetio na česte slučajeve kada su tukli Mađare (ili pripadnike neke druge manjine) samo zato što nisu Srbi. Zadnji takav slučaj se desio prošle sedmice u Temerinu.
  I tačno je to što kaže, da su sukobi na etničkoj osnovi učestaliji, uvek kada neko "iz politike" počne da mulja nešto što je upereno protiv etničkih manjina u Srbiji. A ovo što sada DS radi u Subotici protiv SVM-a, upravo je takva vrsta dirigovanog muljanja protiv predstavnika manjine, jer su se usudili da budu protiv onoga što je "veliki brat" zamislio.
  Upravo zbog toga, i niza drugih promašaja, DS će sve više gubiti podršku, a SVM će dobijati veću, zbog izrazite principijelnosti u svojim stavovima.
  (matori, 1. februar 2010 13:58)

  # Link komentara

 4. Prema ovome sto kaze Pastor, ispade da SVM za budzet nije glasao "po nacionalnoj osnovi" posto ocekuje neke medjunacionalne sukobe. Zaista nije u redu puke politicke igrarije pretvarati u razloge za pokretanje medjunacionalnih sukoba.
  (Alex, 1. februar 2010 13:05)

  # Link komentara

 5. Preteruje se...
  Kakvi crni etnicki sukobi?!
  Toga nema... znam ja, iz takve sam sredine gde Madjari cine 55% populacije a Srbi 45% i svi zivimo normalno bez ikakvih problema!

  To politicari pumpaju zarad jeftinih politickih poena!
  (Vozd Dakki, 1. februar 2010 12:23)

  # Link komentara

 6. SVM je odbio da glasa za budzet Srbije jer je on bio neustavan, tako da nema opravdanja za revansizam DS-a u Subotici, pogotovo sto se zna da je DS u Vojvodini pobedio izmedju ostalog i zahvaljujuci glasovima Madjara, koji su u drugom krugu pokrajinskih izbora masovno podrzali DS. To sto je SVM deo republicke vlasti ne znaci da treba da glasa i za neustavne zakone. A Pastorovo pominjanje incidenata na etnickom nivou nije poziv na nasilje, nego osvrtanje na negativna iskustva u bliskoj proslosti.
  (Srbin izVojvodine, 1. februar 2010 11:35)

  # Link komentara

 7. Nisam primetio da je DS bio tako brz u osveti kada za njihove zakone nije hteo da glasa SPS.
  (T., 1. februar 2010 11:28)

  # Link komentara

 8. Za razliku od SNS kao opozicione partije, SVM se poneo dostojanstveno i nije pristao da ucestvuje u lakrdiji koja se zove vlast. Sada nemojte da kukate i dodovoravate se DS-u kao neverna deca. Kamo lepe srece kada bi u Srbiji bilo jos takvih partija koje smeju da kazu ovoj vlasti DOSTA.
  (Stevan, 1. februar 2010 11:15)

  # Link komentara

 9. Gosp. Pastore bicete prijatno iznenadjeni na izborima...Ima nas dosta koji cenimo trud SVM-a. Nisam Madjar, ali cu da glasam za vas, takodje i moji prijatelji.
  (subotica, 1. februar 2010 10:34)

  # Link komentara

 10. Pa sta ste ocekivali. Svaka politicka odluka sa sobom nosi posledice. One dobre vas nagrade, a lose placate...
  Uzivajte sad.
  (Milan, 1. februar 2010 09:54)

  # Link komentara

 11. ja sam ovo shvatio kao pretnju mogucim etnickim sukobima. mislim da bi pastorovom izjavom morali da se pozabave organi pravosudja.
  (tatko, 1. februar 2010 09:45)

  # Link komentara

 12. Ova vlada skrpljena je s konca i konopca, uz brdo kompromisa, i bez obzira ko je osvojio koliko, kompromisi su pravljeni samo da se dodje na vlast. Od takve vlade nisam ništa ni očekivao, a izgleda da je moglo i gore. Žao mi je samo što ih mi plaćamo, i to dobro, a oni su loši da gori ne mogu biti. SVM sam podržao u odluci oko budžeta, i kamo sreće da je još neka partija makar malo razmislila pre glasanja. Posle toga očekivao se izlazak iz vlade ali....to se nije desilo!
  Tako da mi zaista nije jasno šta SVM radi, pokušava ubiti u pojam svoje pristalice, ili bi na dve stolice!?!?
  (Vojvodinac, 1. februar 2010 09:17)

  # Link komentara

 13. Ko im je kriv? Zasluzili su to.
  (hiko, 1. februar 2010 08:33)

  # Link komentara

 14. Ako se bavite politikom, onda se zaista bavite politikom! To, pored ostalog, podrazumeva analiziranje poteza i mogućih reakcija na poteze pre nego što se isti povuku.

  A situacija u kojoj ja, kao deo parlamentarne većine, ne glasam za republički budžet (ni manje ni više nego budžet, najvažniji zakon u nadležnosti parlamenta), pa se onda javno čudim: "Iju, pa što me sada izbaciste iz vlasti u gradu XY?" je jednostavno smešna.
  (Fox, 1. februar 2010 08:30)

  # Link komentara

 15. O-ho-ho. Ovo je za antologiju. SVM i DS se nisu sukobili na nacionalnom nivou već tehničkom. Šta je ovo ako nije pretnja? I posle se žalite Savetu Evrope kako ste ugroženi. Posle ovakvog zveckanja, DS bi trebao da deluje oštrije i da ne dozvoli da ih bilo ko ucenjuje "etničkim incidentima". Ko preti taj i izaziva.
  (Branislav, 1. februar 2010 08:28)

  # Link komentara

 16. ...Prema njegovim rečima, politička prepucavanja mogu da utiču i na porast broja međunacionalnih incidenata u Vojvodini....

  Ovo ga je Jožef Kasa naučio, uvek je bio šampion u organizovanju međunacionalnih sukoba. Sećam se situacije od pre nekoliko godina, kada je trebao da dođe u posetu našoj zemlji i Subotici, predsednik Mađarske, tačno na taj dan, na jednoj kući u Subotici, u kojoj je živela porodica mađarske nacionalnosti, ispisani su grafiti protiv Mađara. Moram da napomenem i činjenicu da se ta kuća nalazi u periferiji Subotice i da je neposredno pre tog događaja asfaltirana ulica, kako bi ugledni gosti i vozila iz pratnje mogli da dođu do lica mesta, da ne idu po blatu. Strašno koliko me je iritirao namešten scenario. SVM je uvek igrao na kartu "ugroženosti", i imao sigurne "nacionalne" glasove. Međutim, vremena se menjaju, glasovi su počeli da im se rasipaju, a nove glasače nemaju, jer su glasove dobijali isključivo od Mađara.
  (subotičanin, 1. februar 2010 08:19)

  # Link komentara

 17. Jako je teško nacionalnim partijama rastati se od 90-tih, pa onda kao sredstvo za sopstveno održanje koriste prizivanje međunacionalnih sukoba i sl.

  Ova zemlja se nepovratno modernizuje i otvara prema Evropi i svetu i u tom procesu sve je manje prostora za organizovanje po nacionalnom osnovu, što pokazuju trendovi opadanja popularnosti gotovo svih političkih partija ovog tipa (SRS, DSS...), a tu spada i SVM.

  Umesto da nas, prizivajući međunacionalne sukobe, vraćaju u mračnu prošlost, ove partije bi trbale da se modernizuju i pogledaju u svetliju budućnost - možda pronađu neki moderniji način delovanja i motivisanja svojih birača.
  (Dule Momirov, 1. februar 2010 07:54)

  # Link komentara

 18. Prema njegovim rečima, politička prepucavanja mogu da utiču i na porast broja međunacionalnih incidenata u Vojvodini.

  "Veoma je teško odgovorno iznositi ocene o posledicama ovih političkih trvenja na međuetničke odnose. Ali, iskustvo nam pokazuje da je poslednjih nekoliko godina uvek kad se zaoštravaju politički odnosi, dolazilo i do pojave sukoba s elementima etničkog sukobljavanja", rekao je Pastor.

  E bas nece. Da se mi "tucemo" zbog vasih licnih interesa. Malo sutra!

  PS. Ovaj indirektni poziv na medjunacionalno nasilje treba sankcionisti u korenu.
  (Bojan Jankovic, 1. februar 2010 07:53)

  # Link komentara

 19. Mi kao manjine u Vojvodini smo diskriminisani a to se sada vidi i javno kako ds sprovodi svoju politiku prema neistomisljenicima.
  (cik jozef, 1. februar 2010 05:44)

  # Link komentara

 20. Nisam glasac DS-a niti podrzavam rad ove vlade, naprotiv, ali donekle razumem njihov potez.

  SVM ima 4 poslanika u skupstini Srbije i sa tih 4 poslanika deo je vecine oko DS-a, a za uzvrat ucestvuju u vlasti u Vojvodini na pokrajinskom nivou i u nizu opstina iako je DS obezbedio tamo vecinu i bez njih. Znaci logika je dozvolite vi nama da budemo vecina na republickom nivou, a mi cemo Vama dati da ucestvujete u vlasti na lokalu. Daj da bi dobio, cista trgovina i nista drugo, nije karakteristicno samo za Srbiju vec i za druge drzave.

  I kada je doslo do toga da se glasa o najvaznijem zakonu u godini, zakonu o budzetu, oni uskrate podrsku i time ugroze celu vladu. Ne kazem da zahtevi SVM nisu bili opravdani, ali da nije bilo par placenika i preletaca iz drugih stranaka, vlada bi pala tada, a cinjenica je da je SVM iz cele te trgovine na svim nivoima prosao mnogo bolje nego sto je njihova realna snaga. Ocigledno su se malo preracunali u ovom potezu, pa su za uzvrat ostali bez vlasti u njima najvaznijoj opstini.
  (Ognjen, 1. februar 2010 03:05)

  # Link komentara

 21. Smorio me Pastor. Realno gotivim Mađare ali ovaj samo nešto plače i preti da će još plakati.
  (bat, 1. februar 2010 02:00)

  # Link komentara