Sreda, 16.12.2009.

01:22

Srpski slatkiši omiljeni u regionu

Proizvodi iz Srbije su u velikoj meri zastupljeni na rafovima samousluga zemalja u okruženju. Srpski slatkiši omiljeni su na Balkanu, piše "Danas".

Izvor: Danas

Srpski slatkiši omiljeni u regionu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Jugo

pre 14 godina

Posle isteka licence Kinder-lada se sada pravi pod imenom Lino-lada; ukus je potpuno isti.

Pogledati: www.facebook.com/group.php?gid=19570601083

pera pekar

pre 14 godina

I ja svake nedelje idem na drugi kraj NY da kupim klincu Smoki, Plazmu, Jafu, Medeno Srce, Bananice, Kiki i sl. Mada za njega ostane manje od 10% posle zene i mene. Da li negde ima Kinderlada to je bio najbolji krem, cuo sam da ga ima u Italiji i pitao neke prijatelje da mi posalju al nisu uspeli da nadju. Cujem da ga nema u Hrvatskoj odavno. Kolegama Amerikancima ne mogu da objasnim kad mi se cude da dete mora da jede nase proizvode, ne jede ih sto su nasi vec sto su od ovdasnjih bolji 100x.

iii

pre 14 godina

Nije bas tako sjajno, mnogo je vise stranih proizvoda kod nas, nego nasih u inostranstvu.. recimo u odnosu sa Hrvatskom smo jos daleko od reciprociteta, tamo se moze kupiti smoki, jaffa (a postoji i njihova jaffa), i jos par proizvoda, a kod nas imate sve od hrvatskih cokolada do mineralnih voda, ponegde cak i masovnije od domacih proizvoda (recimo Jana je letos bila na svakom kiosku u Beogradu). To nije samo zbog kvaliteta, nego pre svega politike, masa Hrvata i dalje nece da kupuje srpske proizvode, dok kod nas takvog bojkota nema

al-Iraqi

pre 14 godina

Srpski slatkiši i slaniši su popularni i van regiona: eurokrem, "pardon" grisine obične i punjene kikirikijem, perece, ribice, "marbo" čips, i "filbi" keks se prodaju u iračkom Kurdistanu (!!) i ne samo da malo-malo pa nestane sa rafova usled povećane potražnje, nego koga god znam da je probao bilo šta od nabrojanog opasno se navukao. Ovde ne mislim samo na lokalne Kurde i Arape nego i na Amerikance čiji su stomaci prilično razmaženi a oni pak tradicionalo nepoverljivi prema stranim slatkišima.
Na žalost "Kraš" i ostale poznate slatkiše iz komšiluka još uvek nisam našao ovde.

Liman2

pre 14 godina

A stapici punjeni kikirikijem?
Steta sto u Madjarskoj skoro ni jedan od ovih proizvoda ne moze da se kupi.Tako blizu a tako daleko.

ACgromDC

pre 14 godina

Plazma (u Austriji se zove Lane zbog asocijacije na krvnu plazmu) kosta 1,79 ili 1,59 kada se kupuju dve kutije. U poslednje vreme sam primetio da su keksovi izlomljeni i mislio sam da je to zbog transporta. Sada mi je jasno da je kvalitet opao :(
Inace Munchmallow je mnogo losiji nego u Srbiji, prestao sam da ga kupujem i posebno poklanjam (izgleda, a i ima ukus kao da mu je prosao rok).
Pozdrav svima

anti

pre 14 godina

Upravo su privatizacijom Soko Starka i Takova ovi proizvodjaci i postali konkurentni na medjunarodnom trzistu. Kamo lepe srece da su ove dve privatizacije pravilo a ne izuzetak.

Glen

pre 14 godina

Dosta dobrih komentara, ali treba imati u vidu da kvalitet nije isti. Nekima je isti ili bolji (Jaffa, Soko Štark), dok je nekima vidno opao. I "Bambi" i "Takovo" optimizuju proizvodnji i smanjuju troškove, te se samim tim koriste jeftinije sirovine. Keks Plazma ima isti ukus, ali je zbog korišćenja surutke krtija i kad se prelomi raspršuje se prah (što ranije nije bio slučaj). Eurokrem prosto više nema isti ukus. Ne želim da kudim strane vlasnike (Swisslion, Salford), domaći bi kanda uradili isto - ali da je kvalitet načelno opao, jeste. Eto, "Bambi" je lansirao neke nove proizvode (čokolade) koje su dobrog kvaliteta i jeftinije od Štarkovih.

Ivan

pre 14 godina

Celokupna prehrambena industrija Slovenije, Hrvatske i Srbije je odlična. Proizvodi su bar po ukusu i izgledu mnogo, mnogo kvalitetniji od onih iz uvoza.

Kvisko

pre 14 godina

Moj prijatelj, Slovenac, urednik jednog lista ovde se davi u cokoladnim bananicama...:))

Njegova sestra, pijanistkinja svetske klase koja zivi na Menhetnu, kad dodje u Beograd prvo sto uradi otvori Munchmallow...

Cak pada ideja da se ode u Crvenku i naruci joj se Munch formata torte za rodjendan...

Sta kosta da kosta....:)))

nesa

pre 14 godina

proslog leta bio sam u istri, najvise u sloveniji, mada sam bio i u hrvatskom delu takodje.
Od svih tih nasih proizvoda jedino sam u sloveniji video jaffu, i to odmah pored neke druge slicne jaffe, koja je nesto jeftinije kostala.

B

pre 14 godina

Kada smo pre par godina putovali na Tajland, u planu je bilo da se sretnemo i sa prijateljima iz Beograda koji tamo zive. Zamolili su nas da njihovoj cerki ponesemo nekoliko kesica Smokija.

Dejan

pre 14 godina

Ne bi znao, jer pokusavam izbjegavati nezdravu hranu, no cinjenica je da na hrvatskom trzistu ima dosta srpskih proizvoda, makar neki svjesno lagali o tome da ih nema. No, kao i kod hrvatskih (zapravo svih drzava exSFRJ) najvise me muci to da nitko ne nadgleda koliko se kemikalija (pesticida i ostalog) koristilo pri tretiranju samih sirovina za te proizvode, a da ne spominjem one silne nezdrave E(nesto) u proizvodima.

buki

pre 14 godina

Tolike godine sam zivela u inostranstvu i odgovorno tvrdim da je nasa prehrambena industrija bila i jeste odlicna. mogli bi i da diskutujemo o tome kako je ambalaza izgledala pre ali i to smo popravili.

Drago mi je da je ovo samo potvrdilo moje misljenje.
Steta sto to ne mozemo da unovcimo jos na nekom brojnijem trzistu.

dibidusrus

pre 14 godina

Nasi proizvodi su najbolji. Zivim u Moskvi. U nekim hipermarketima ima svega. To su proizvodi iz uvoza, Nemacka, Francuska. Ali kvalitet im je dalek od srpskog. A da ne govorim o aditivima koji se stavljaju u te proizvode...

Arcadius

pre 14 godina

Hmmm, meni je ovde nešto drugo mnogo interesantnije, naime navodi se "U marketima u BiH i Crnoj Gori neki artikli jeftiniji su nego u Srbiji"! Ako uzmemo šta sve ulazi u cenu i plus dodamo transport nema teoretske šanse da je to jeftinije tamo. Ali, verujem da jeste, što znači da ili su naši domaći proizvođači neuki i neobrazovni pa neznaju kako se pravilno formira cena ili su jednostavno bezobrazni pa nameću veliku cenu da bi na manjoj proizvodnji bili glavni u selu. I šta je od ta dva? Kada će se država obračunati sa divljacima te vrste, tačno se znaju pravila formiranje cena, što mi uvek moramo da budemo izuzetak?

Vojvodinac

pre 14 godina

E baš smo se usrećili privatizacijom Soko Štarka i Takova, baš kada smo stvorili kakav-takav brend!
U kontekstu treba obavezno pomenuti i fabriku slatkiša Ravanica, sa Bonžitama koje nemaju konkurenciju, iako je vrsta proizvoda veoma zastupljena kod mnogih proizvodjača.

1gastarbajter

pre 14 godina

Coop, jedan od dva najveca lanca supermarketa u Svajcarskoj je poceo pre jedno pola godine da prodaje proizvode sa Balkana. Medju njima i Plazma keks, Eurokrem, Jelen pivo, Ajvar i slicno. Nadali su se uspehu. Medjutim, reakcija koja je usledila je prevazisla sva ocekivanja. Prodaju 4 puta vise nego sto su planirali. Kupci nisu samo ex Jugosloveni nego i svi ostali.

Sada i konkurentski lanac supermarketa Migros, radi na tome da ima takvu ponudu.

Deki

pre 14 godina

Ma kakvi za nijansu niza cena, u Rep. Srpskoj nasi slatkisi su znacajno jeftiniji. Npr. Galeb cokolada i Najlepse zelje od 100gr kosta 1.20km(0.60eur), a kod nas ih tesko mozete naci ispod 80din. To je samo jedan primer, ima ih dosta...

ekonomista

pre 14 godina

Tacno je tako,nasi slatkisi su veoma,veoma dobri.
Steta je sto proizvodjaci istih nevrse ekspanziju i na zemlje EU ukljucujuci i Tursku

Mi lan

pre 14 godina

Nekad (a koliko vidim i sada) se znalo sta je sta i ko je ko medju slatkisima.
Iz Srbije:Eurokrem,smoki,jafa,manchmellow,PLAZMA...
Iz Hrvatske: Kras expres,bajadere,kolumbo cokoladice,kiki bombone,bronhi...

Za moj ukus,na svetu ne postoji nista sto moze pomenute proizvode da zameni,niti da im bude konkurencija na tom nivou.

milica

pre 14 godina

Da li su KREM BANANICE naš brend?
Šteta što nemaju neko dobro "big" pakovanje.
Ja ih redovno šaljem u Austriju prijateljima moje sestre.
Ali to nikad ne liči na reprezentativan poklon, za razliku od njihovih BOŽIĆNIH kolačića koje ja dobijam u luksuznim činijama.
Obožavaju Plazmu ali i začin "C".

Cherry

pre 14 godina

Da su domaci slatkisi ukusni i popularni i van naseg regiona, potvrdjuje cinjenica da je Plazma keks primio dosta pozitivnih komentara i od strane malih Amerikanaca iz Njujorka koji su imali prilike da ga okuse. Komentar je glasio: "Hmm...This is so good, you should try it." :-)

tatko

pre 14 godina

Srpski slatkisi u Hrvatkoj su jevtiniji nego u Srbiji, i to 10-20 %, zavisno od proizvoda. Tu pouzdano znam, posto zivim na hrvatskom primorju vec par godina. Plazma, jafa, choko keks...sve je to jevtinije u hrvatskim radnjama nego u Srbiji.

saleNS

pre 14 godina

Ja stalno kupujem domace grickalice i neke slatkise, ne zato sto su domaci vec zato sto su dobri. Ne treba kupovati domace po svaku cenu, vec ako je kvalitetno. U tom segmentu su konkurentni celom svetu i bez razmisljanja cu uzeti domace ali necu uzimati domace kojekakve gluposti samo zato sto su domace, neka poprave kvalitet pa neka zauzmu trziste...

Medeni

pre 14 godina

Pa i jesu najbolji slatkisi u regionu a i sire. Tu treba dodati jos i Medeno srce, Pionir, Najlepse zelje cokoladu, cokoladne bananice, uopste svi Soko Stark proizvodi.

smoki_je_najbolji!

pre 14 godina

Baš sam pre dve nedelje kupio 20 (!!!) kesica smokija u Sloveniji, skuplji je nego u Srbiji, ali vredi svakog centa ;)
Šteta samo što ga nema u Austriji jer ovde nema tako dobrog flipsa kao što je smoki!
Živeo smoki!!!

Nesha

pre 14 godina

Daj onda da vratimo reklamu:

"Smoki Smoki, slani Smoki,
za sve nas,
Deco, deco, Smoki, Smoki,
poklon za vas
Smoki Smoki uvek Smoki svaki dan,
Smoki Smoki Soko Stark - Soko Stark !!"

Ove nove su im krsh...

1gastarbajter

pre 14 godina

Coop, jedan od dva najveca lanca supermarketa u Svajcarskoj je poceo pre jedno pola godine da prodaje proizvode sa Balkana. Medju njima i Plazma keks, Eurokrem, Jelen pivo, Ajvar i slicno. Nadali su se uspehu. Medjutim, reakcija koja je usledila je prevazisla sva ocekivanja. Prodaju 4 puta vise nego sto su planirali. Kupci nisu samo ex Jugosloveni nego i svi ostali.

Sada i konkurentski lanac supermarketa Migros, radi na tome da ima takvu ponudu.

Mi lan

pre 14 godina

Nekad (a koliko vidim i sada) se znalo sta je sta i ko je ko medju slatkisima.
Iz Srbije:Eurokrem,smoki,jafa,manchmellow,PLAZMA...
Iz Hrvatske: Kras expres,bajadere,kolumbo cokoladice,kiki bombone,bronhi...

Za moj ukus,na svetu ne postoji nista sto moze pomenute proizvode da zameni,niti da im bude konkurencija na tom nivou.

saleNS

pre 14 godina

Ja stalno kupujem domace grickalice i neke slatkise, ne zato sto su domaci vec zato sto su dobri. Ne treba kupovati domace po svaku cenu, vec ako je kvalitetno. U tom segmentu su konkurentni celom svetu i bez razmisljanja cu uzeti domace ali necu uzimati domace kojekakve gluposti samo zato sto su domace, neka poprave kvalitet pa neka zauzmu trziste...

Medeni

pre 14 godina

Pa i jesu najbolji slatkisi u regionu a i sire. Tu treba dodati jos i Medeno srce, Pionir, Najlepse zelje cokoladu, cokoladne bananice, uopste svi Soko Stark proizvodi.

Vojvodinac

pre 14 godina

E baš smo se usrećili privatizacijom Soko Štarka i Takova, baš kada smo stvorili kakav-takav brend!
U kontekstu treba obavezno pomenuti i fabriku slatkiša Ravanica, sa Bonžitama koje nemaju konkurenciju, iako je vrsta proizvoda veoma zastupljena kod mnogih proizvodjača.

Kvisko

pre 14 godina

Moj prijatelj, Slovenac, urednik jednog lista ovde se davi u cokoladnim bananicama...:))

Njegova sestra, pijanistkinja svetske klase koja zivi na Menhetnu, kad dodje u Beograd prvo sto uradi otvori Munchmallow...

Cak pada ideja da se ode u Crvenku i naruci joj se Munch formata torte za rodjendan...

Sta kosta da kosta....:)))

Nesha

pre 14 godina

Daj onda da vratimo reklamu:

"Smoki Smoki, slani Smoki,
za sve nas,
Deco, deco, Smoki, Smoki,
poklon za vas
Smoki Smoki uvek Smoki svaki dan,
Smoki Smoki Soko Stark - Soko Stark !!"

Ove nove su im krsh...

smoki_je_najbolji!

pre 14 godina

Baš sam pre dve nedelje kupio 20 (!!!) kesica smokija u Sloveniji, skuplji je nego u Srbiji, ali vredi svakog centa ;)
Šteta samo što ga nema u Austriji jer ovde nema tako dobrog flipsa kao što je smoki!
Živeo smoki!!!

tatko

pre 14 godina

Srpski slatkisi u Hrvatkoj su jevtiniji nego u Srbiji, i to 10-20 %, zavisno od proizvoda. Tu pouzdano znam, posto zivim na hrvatskom primorju vec par godina. Plazma, jafa, choko keks...sve je to jevtinije u hrvatskim radnjama nego u Srbiji.

Ivan

pre 14 godina

Celokupna prehrambena industrija Slovenije, Hrvatske i Srbije je odlična. Proizvodi su bar po ukusu i izgledu mnogo, mnogo kvalitetniji od onih iz uvoza.

milica

pre 14 godina

Da li su KREM BANANICE naš brend?
Šteta što nemaju neko dobro "big" pakovanje.
Ja ih redovno šaljem u Austriju prijateljima moje sestre.
Ali to nikad ne liči na reprezentativan poklon, za razliku od njihovih BOŽIĆNIH kolačića koje ja dobijam u luksuznim činijama.
Obožavaju Plazmu ali i začin "C".

Cherry

pre 14 godina

Da su domaci slatkisi ukusni i popularni i van naseg regiona, potvrdjuje cinjenica da je Plazma keks primio dosta pozitivnih komentara i od strane malih Amerikanaca iz Njujorka koji su imali prilike da ga okuse. Komentar je glasio: "Hmm...This is so good, you should try it." :-)

ekonomista

pre 14 godina

Tacno je tako,nasi slatkisi su veoma,veoma dobri.
Steta je sto proizvodjaci istih nevrse ekspanziju i na zemlje EU ukljucujuci i Tursku

dibidusrus

pre 14 godina

Nasi proizvodi su najbolji. Zivim u Moskvi. U nekim hipermarketima ima svega. To su proizvodi iz uvoza, Nemacka, Francuska. Ali kvalitet im je dalek od srpskog. A da ne govorim o aditivima koji se stavljaju u te proizvode...

buki

pre 14 godina

Tolike godine sam zivela u inostranstvu i odgovorno tvrdim da je nasa prehrambena industrija bila i jeste odlicna. mogli bi i da diskutujemo o tome kako je ambalaza izgledala pre ali i to smo popravili.

Drago mi je da je ovo samo potvrdilo moje misljenje.
Steta sto to ne mozemo da unovcimo jos na nekom brojnijem trzistu.

B

pre 14 godina

Kada smo pre par godina putovali na Tajland, u planu je bilo da se sretnemo i sa prijateljima iz Beograda koji tamo zive. Zamolili su nas da njihovoj cerki ponesemo nekoliko kesica Smokija.

Deki

pre 14 godina

Ma kakvi za nijansu niza cena, u Rep. Srpskoj nasi slatkisi su znacajno jeftiniji. Npr. Galeb cokolada i Najlepse zelje od 100gr kosta 1.20km(0.60eur), a kod nas ih tesko mozete naci ispod 80din. To je samo jedan primer, ima ih dosta...

Arcadius

pre 14 godina

Hmmm, meni je ovde nešto drugo mnogo interesantnije, naime navodi se "U marketima u BiH i Crnoj Gori neki artikli jeftiniji su nego u Srbiji"! Ako uzmemo šta sve ulazi u cenu i plus dodamo transport nema teoretske šanse da je to jeftinije tamo. Ali, verujem da jeste, što znači da ili su naši domaći proizvođači neuki i neobrazovni pa neznaju kako se pravilno formira cena ili su jednostavno bezobrazni pa nameću veliku cenu da bi na manjoj proizvodnji bili glavni u selu. I šta je od ta dva? Kada će se država obračunati sa divljacima te vrste, tačno se znaju pravila formiranje cena, što mi uvek moramo da budemo izuzetak?

Dejan

pre 14 godina

Ne bi znao, jer pokusavam izbjegavati nezdravu hranu, no cinjenica je da na hrvatskom trzistu ima dosta srpskih proizvoda, makar neki svjesno lagali o tome da ih nema. No, kao i kod hrvatskih (zapravo svih drzava exSFRJ) najvise me muci to da nitko ne nadgleda koliko se kemikalija (pesticida i ostalog) koristilo pri tretiranju samih sirovina za te proizvode, a da ne spominjem one silne nezdrave E(nesto) u proizvodima.

Glen

pre 14 godina

Dosta dobrih komentara, ali treba imati u vidu da kvalitet nije isti. Nekima je isti ili bolji (Jaffa, Soko Štark), dok je nekima vidno opao. I "Bambi" i "Takovo" optimizuju proizvodnji i smanjuju troškove, te se samim tim koriste jeftinije sirovine. Keks Plazma ima isti ukus, ali je zbog korišćenja surutke krtija i kad se prelomi raspršuje se prah (što ranije nije bio slučaj). Eurokrem prosto više nema isti ukus. Ne želim da kudim strane vlasnike (Swisslion, Salford), domaći bi kanda uradili isto - ali da je kvalitet načelno opao, jeste. Eto, "Bambi" je lansirao neke nove proizvode (čokolade) koje su dobrog kvaliteta i jeftinije od Štarkovih.

al-Iraqi

pre 14 godina

Srpski slatkiši i slaniši su popularni i van regiona: eurokrem, "pardon" grisine obične i punjene kikirikijem, perece, ribice, "marbo" čips, i "filbi" keks se prodaju u iračkom Kurdistanu (!!) i ne samo da malo-malo pa nestane sa rafova usled povećane potražnje, nego koga god znam da je probao bilo šta od nabrojanog opasno se navukao. Ovde ne mislim samo na lokalne Kurde i Arape nego i na Amerikance čiji su stomaci prilično razmaženi a oni pak tradicionalo nepoverljivi prema stranim slatkišima.
Na žalost "Kraš" i ostale poznate slatkiše iz komšiluka još uvek nisam našao ovde.

nesa

pre 14 godina

proslog leta bio sam u istri, najvise u sloveniji, mada sam bio i u hrvatskom delu takodje.
Od svih tih nasih proizvoda jedino sam u sloveniji video jaffu, i to odmah pored neke druge slicne jaffe, koja je nesto jeftinije kostala.

Liman2

pre 14 godina

A stapici punjeni kikirikijem?
Steta sto u Madjarskoj skoro ni jedan od ovih proizvoda ne moze da se kupi.Tako blizu a tako daleko.

pera pekar

pre 14 godina

I ja svake nedelje idem na drugi kraj NY da kupim klincu Smoki, Plazmu, Jafu, Medeno Srce, Bananice, Kiki i sl. Mada za njega ostane manje od 10% posle zene i mene. Da li negde ima Kinderlada to je bio najbolji krem, cuo sam da ga ima u Italiji i pitao neke prijatelje da mi posalju al nisu uspeli da nadju. Cujem da ga nema u Hrvatskoj odavno. Kolegama Amerikancima ne mogu da objasnim kad mi se cude da dete mora da jede nase proizvode, ne jede ih sto su nasi vec sto su od ovdasnjih bolji 100x.

anti

pre 14 godina

Upravo su privatizacijom Soko Starka i Takova ovi proizvodjaci i postali konkurentni na medjunarodnom trzistu. Kamo lepe srece da su ove dve privatizacije pravilo a ne izuzetak.

iii

pre 14 godina

Nije bas tako sjajno, mnogo je vise stranih proizvoda kod nas, nego nasih u inostranstvu.. recimo u odnosu sa Hrvatskom smo jos daleko od reciprociteta, tamo se moze kupiti smoki, jaffa (a postoji i njihova jaffa), i jos par proizvoda, a kod nas imate sve od hrvatskih cokolada do mineralnih voda, ponegde cak i masovnije od domacih proizvoda (recimo Jana je letos bila na svakom kiosku u Beogradu). To nije samo zbog kvaliteta, nego pre svega politike, masa Hrvata i dalje nece da kupuje srpske proizvode, dok kod nas takvog bojkota nema

ACgromDC

pre 14 godina

Plazma (u Austriji se zove Lane zbog asocijacije na krvnu plazmu) kosta 1,79 ili 1,59 kada se kupuju dve kutije. U poslednje vreme sam primetio da su keksovi izlomljeni i mislio sam da je to zbog transporta. Sada mi je jasno da je kvalitet opao :(
Inace Munchmallow je mnogo losiji nego u Srbiji, prestao sam da ga kupujem i posebno poklanjam (izgleda, a i ima ukus kao da mu je prosao rok).
Pozdrav svima

Jugo

pre 14 godina

Posle isteka licence Kinder-lada se sada pravi pod imenom Lino-lada; ukus je potpuno isti.

Pogledati: www.facebook.com/group.php?gid=19570601083

dibidusrus

pre 14 godina

Nasi proizvodi su najbolji. Zivim u Moskvi. U nekim hipermarketima ima svega. To su proizvodi iz uvoza, Nemacka, Francuska. Ali kvalitet im je dalek od srpskog. A da ne govorim o aditivima koji se stavljaju u te proizvode...

Dejan

pre 14 godina

Ne bi znao, jer pokusavam izbjegavati nezdravu hranu, no cinjenica je da na hrvatskom trzistu ima dosta srpskih proizvoda, makar neki svjesno lagali o tome da ih nema. No, kao i kod hrvatskih (zapravo svih drzava exSFRJ) najvise me muci to da nitko ne nadgleda koliko se kemikalija (pesticida i ostalog) koristilo pri tretiranju samih sirovina za te proizvode, a da ne spominjem one silne nezdrave E(nesto) u proizvodima.

iii

pre 14 godina

Nije bas tako sjajno, mnogo je vise stranih proizvoda kod nas, nego nasih u inostranstvu.. recimo u odnosu sa Hrvatskom smo jos daleko od reciprociteta, tamo se moze kupiti smoki, jaffa (a postoji i njihova jaffa), i jos par proizvoda, a kod nas imate sve od hrvatskih cokolada do mineralnih voda, ponegde cak i masovnije od domacih proizvoda (recimo Jana je letos bila na svakom kiosku u Beogradu). To nije samo zbog kvaliteta, nego pre svega politike, masa Hrvata i dalje nece da kupuje srpske proizvode, dok kod nas takvog bojkota nema

nesa

pre 14 godina

proslog leta bio sam u istri, najvise u sloveniji, mada sam bio i u hrvatskom delu takodje.
Od svih tih nasih proizvoda jedino sam u sloveniji video jaffu, i to odmah pored neke druge slicne jaffe, koja je nesto jeftinije kostala.

pera pekar

pre 14 godina

I ja svake nedelje idem na drugi kraj NY da kupim klincu Smoki, Plazmu, Jafu, Medeno Srce, Bananice, Kiki i sl. Mada za njega ostane manje od 10% posle zene i mene. Da li negde ima Kinderlada to je bio najbolji krem, cuo sam da ga ima u Italiji i pitao neke prijatelje da mi posalju al nisu uspeli da nadju. Cujem da ga nema u Hrvatskoj odavno. Kolegama Amerikancima ne mogu da objasnim kad mi se cude da dete mora da jede nase proizvode, ne jede ih sto su nasi vec sto su od ovdasnjih bolji 100x.

buki

pre 14 godina

Tolike godine sam zivela u inostranstvu i odgovorno tvrdim da je nasa prehrambena industrija bila i jeste odlicna. mogli bi i da diskutujemo o tome kako je ambalaza izgledala pre ali i to smo popravili.

Drago mi je da je ovo samo potvrdilo moje misljenje.
Steta sto to ne mozemo da unovcimo jos na nekom brojnijem trzistu.

Mi lan

pre 14 godina

Nekad (a koliko vidim i sada) se znalo sta je sta i ko je ko medju slatkisima.
Iz Srbije:Eurokrem,smoki,jafa,manchmellow,PLAZMA...
Iz Hrvatske: Kras expres,bajadere,kolumbo cokoladice,kiki bombone,bronhi...

Za moj ukus,na svetu ne postoji nista sto moze pomenute proizvode da zameni,niti da im bude konkurencija na tom nivou.

Arcadius

pre 14 godina

Hmmm, meni je ovde nešto drugo mnogo interesantnije, naime navodi se "U marketima u BiH i Crnoj Gori neki artikli jeftiniji su nego u Srbiji"! Ako uzmemo šta sve ulazi u cenu i plus dodamo transport nema teoretske šanse da je to jeftinije tamo. Ali, verujem da jeste, što znači da ili su naši domaći proizvođači neuki i neobrazovni pa neznaju kako se pravilno formira cena ili su jednostavno bezobrazni pa nameću veliku cenu da bi na manjoj proizvodnji bili glavni u selu. I šta je od ta dva? Kada će se država obračunati sa divljacima te vrste, tačno se znaju pravila formiranje cena, što mi uvek moramo da budemo izuzetak?

anti

pre 14 godina

Upravo su privatizacijom Soko Starka i Takova ovi proizvodjaci i postali konkurentni na medjunarodnom trzistu. Kamo lepe srece da su ove dve privatizacije pravilo a ne izuzetak.

saleNS

pre 14 godina

Ja stalno kupujem domace grickalice i neke slatkise, ne zato sto su domaci vec zato sto su dobri. Ne treba kupovati domace po svaku cenu, vec ako je kvalitetno. U tom segmentu su konkurentni celom svetu i bez razmisljanja cu uzeti domace ali necu uzimati domace kojekakve gluposti samo zato sto su domace, neka poprave kvalitet pa neka zauzmu trziste...

Cherry

pre 14 godina

Da su domaci slatkisi ukusni i popularni i van naseg regiona, potvrdjuje cinjenica da je Plazma keks primio dosta pozitivnih komentara i od strane malih Amerikanaca iz Njujorka koji su imali prilike da ga okuse. Komentar je glasio: "Hmm...This is so good, you should try it." :-)

Ivan

pre 14 godina

Celokupna prehrambena industrija Slovenije, Hrvatske i Srbije je odlična. Proizvodi su bar po ukusu i izgledu mnogo, mnogo kvalitetniji od onih iz uvoza.

Nesha

pre 14 godina

Daj onda da vratimo reklamu:

"Smoki Smoki, slani Smoki,
za sve nas,
Deco, deco, Smoki, Smoki,
poklon za vas
Smoki Smoki uvek Smoki svaki dan,
Smoki Smoki Soko Stark - Soko Stark !!"

Ove nove su im krsh...

Medeni

pre 14 godina

Pa i jesu najbolji slatkisi u regionu a i sire. Tu treba dodati jos i Medeno srce, Pionir, Najlepse zelje cokoladu, cokoladne bananice, uopste svi Soko Stark proizvodi.

Vojvodinac

pre 14 godina

E baš smo se usrećili privatizacijom Soko Štarka i Takova, baš kada smo stvorili kakav-takav brend!
U kontekstu treba obavezno pomenuti i fabriku slatkiša Ravanica, sa Bonžitama koje nemaju konkurenciju, iako je vrsta proizvoda veoma zastupljena kod mnogih proizvodjača.

Kvisko

pre 14 godina

Moj prijatelj, Slovenac, urednik jednog lista ovde se davi u cokoladnim bananicama...:))

Njegova sestra, pijanistkinja svetske klase koja zivi na Menhetnu, kad dodje u Beograd prvo sto uradi otvori Munchmallow...

Cak pada ideja da se ode u Crvenku i naruci joj se Munch formata torte za rodjendan...

Sta kosta da kosta....:)))

B

pre 14 godina

Kada smo pre par godina putovali na Tajland, u planu je bilo da se sretnemo i sa prijateljima iz Beograda koji tamo zive. Zamolili su nas da njihovoj cerki ponesemo nekoliko kesica Smokija.

Jugo

pre 14 godina

Posle isteka licence Kinder-lada se sada pravi pod imenom Lino-lada; ukus je potpuno isti.

Pogledati: www.facebook.com/group.php?gid=19570601083

ekonomista

pre 14 godina

Tacno je tako,nasi slatkisi su veoma,veoma dobri.
Steta je sto proizvodjaci istih nevrse ekspanziju i na zemlje EU ukljucujuci i Tursku

ACgromDC

pre 14 godina

Plazma (u Austriji se zove Lane zbog asocijacije na krvnu plazmu) kosta 1,79 ili 1,59 kada se kupuju dve kutije. U poslednje vreme sam primetio da su keksovi izlomljeni i mislio sam da je to zbog transporta. Sada mi je jasno da je kvalitet opao :(
Inace Munchmallow je mnogo losiji nego u Srbiji, prestao sam da ga kupujem i posebno poklanjam (izgleda, a i ima ukus kao da mu je prosao rok).
Pozdrav svima

tatko

pre 14 godina

Srpski slatkisi u Hrvatkoj su jevtiniji nego u Srbiji, i to 10-20 %, zavisno od proizvoda. Tu pouzdano znam, posto zivim na hrvatskom primorju vec par godina. Plazma, jafa, choko keks...sve je to jevtinije u hrvatskim radnjama nego u Srbiji.

milica

pre 14 godina

Da li su KREM BANANICE naš brend?
Šteta što nemaju neko dobro "big" pakovanje.
Ja ih redovno šaljem u Austriju prijateljima moje sestre.
Ali to nikad ne liči na reprezentativan poklon, za razliku od njihovih BOŽIĆNIH kolačića koje ja dobijam u luksuznim činijama.
Obožavaju Plazmu ali i začin "C".

Glen

pre 14 godina

Dosta dobrih komentara, ali treba imati u vidu da kvalitet nije isti. Nekima je isti ili bolji (Jaffa, Soko Štark), dok je nekima vidno opao. I "Bambi" i "Takovo" optimizuju proizvodnji i smanjuju troškove, te se samim tim koriste jeftinije sirovine. Keks Plazma ima isti ukus, ali je zbog korišćenja surutke krtija i kad se prelomi raspršuje se prah (što ranije nije bio slučaj). Eurokrem prosto više nema isti ukus. Ne želim da kudim strane vlasnike (Swisslion, Salford), domaći bi kanda uradili isto - ali da je kvalitet načelno opao, jeste. Eto, "Bambi" je lansirao neke nove proizvode (čokolade) koje su dobrog kvaliteta i jeftinije od Štarkovih.

Liman2

pre 14 godina

A stapici punjeni kikirikijem?
Steta sto u Madjarskoj skoro ni jedan od ovih proizvoda ne moze da se kupi.Tako blizu a tako daleko.

smoki_je_najbolji!

pre 14 godina

Baš sam pre dve nedelje kupio 20 (!!!) kesica smokija u Sloveniji, skuplji je nego u Srbiji, ali vredi svakog centa ;)
Šteta samo što ga nema u Austriji jer ovde nema tako dobrog flipsa kao što je smoki!
Živeo smoki!!!

al-Iraqi

pre 14 godina

Srpski slatkiši i slaniši su popularni i van regiona: eurokrem, "pardon" grisine obične i punjene kikirikijem, perece, ribice, "marbo" čips, i "filbi" keks se prodaju u iračkom Kurdistanu (!!) i ne samo da malo-malo pa nestane sa rafova usled povećane potražnje, nego koga god znam da je probao bilo šta od nabrojanog opasno se navukao. Ovde ne mislim samo na lokalne Kurde i Arape nego i na Amerikance čiji su stomaci prilično razmaženi a oni pak tradicionalo nepoverljivi prema stranim slatkišima.
Na žalost "Kraš" i ostale poznate slatkiše iz komšiluka još uvek nisam našao ovde.

Deki

pre 14 godina

Ma kakvi za nijansu niza cena, u Rep. Srpskoj nasi slatkisi su znacajno jeftiniji. Npr. Galeb cokolada i Najlepse zelje od 100gr kosta 1.20km(0.60eur), a kod nas ih tesko mozete naci ispod 80din. To je samo jedan primer, ima ih dosta...

1gastarbajter

pre 14 godina

Coop, jedan od dva najveca lanca supermarketa u Svajcarskoj je poceo pre jedno pola godine da prodaje proizvode sa Balkana. Medju njima i Plazma keks, Eurokrem, Jelen pivo, Ajvar i slicno. Nadali su se uspehu. Medjutim, reakcija koja je usledila je prevazisla sva ocekivanja. Prodaju 4 puta vise nego sto su planirali. Kupci nisu samo ex Jugosloveni nego i svi ostali.

Sada i konkurentski lanac supermarketa Migros, radi na tome da ima takvu ponudu.