"Kasetna municija nenadoknadiva"

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da Vojska ne može da se sada odrekne kasetne municije jer ne bi mogla da nadoknadi odricanje od te vrste naoružanja.

Izvor: B92, FoNet, Danas
Pošaljite komentar
 1. Ne treba pristati na uništavanje kasetnih bombi, iz više razloga:
  1.nemamo novaca za nabavku novih ubojnih sredstava
  2.kasetne bombe su prilično efikasno oružje za dejstvo po gusto kocentrisanim vojnim formacijama - zločin je jedino kada se upotrebljavaju nad urbanim sredinama (kao NATO). Za oružane formacije ova konstatacija ne važi (ne razmatra se).
  3. Mi nemamo tehničkih mogućnosti za vođenje visoko sofisticiranog rata. Ne možemo se koncentrisati na ciljeve poput komandno-komunikacionih centara...Zapravo, sa poslednjim padom modernizovanog Mig29 ostali smo bez četvrtine lovačke avijacije (Mig21 ne računam - ne znam ikog ko bi ga računao ikako). Dakle, preostaje nam samo jurišna avijacija, koja bi dodatno bila oslabljena uništavanjem kasetnog oružja.

  Zaključak - ako ne obezbedite adekvatnu zamenu, ne bacajte ono što imate.
  (nenad, 28. avgust 2009 00:30)

  # Link komentara

 2. Kasetne su i sada zabranjene za upotrebu protiv civila! To nije problem, zato smo i kukali na NATO.
  Sto se tice kasetnih bombi ne koriste ih samo avioni, vec i visecevni (a ne kako je napisano viseciljni - to je nepostojeci pojam u vojnoj terminologiji) lanseri tipa Orkan imaju kasetne bojeve glave za zaprecavanje pravaca tenkovskih prodora, iliti razumljivije minira hektare zemljista magnetnim minama sto bi podrazumevalo nase ogromne zrtve da ga nema. Same mine se samounistavaju u roku od 48 sati tako da nisu opasnost za civile. To je potpuno drugi pojam. VS je ovde potpuno u pravu.

  A avioni su poletali i 99. i to uspesno, jedino u vazdusnim borbama nisu imali sta da traze, po zemaljskim ciljevima i utvrdjenjima OVK su itekako delovali, Orlovi i Supergalebovi...
  (Aca, 27. avgust 2009 20:33)

  # Link komentara

 3. Ovde se neprekidno zaboravlja da je bivsa JNA prva koristila kasetne bombe na teritoriji bivse SFRJ i to protiv civilnog stanovnistva u Osjeku i Vukovaru. Tako da ovo najnovije licemerje vojnih vlasti treba ipak posmatrati u sirem kontekstu.
  (Obrenovic, 27. avgust 2009 16:32)

  # Link komentara

 4. Dobra saradnja Generalstaba sa vojnim strucnjacima iz SAD-a vec daje rezultate! TUZNO I ZALOSNO!!!
  (nada, 27. avgust 2009 15:48)

  # Link komentara

 5. Svaka konvencija o zabrani koriscenja neke vrste naoruzanja je notorna budalastina u uslovima kakvi postoje u svetu. Velike sile konstantno rade na usavrsavanju i kreiranjima novih vrsta oruzja, i taman se jedna vrsta zabrani, druga vrsta postane aktuelna, a onda traze da se zabrani nesto sto je tehnoloski zastarelo pod izgovorom da nije humano. Postavlja se pitanje da li je bilo koje oruzje humano? Humano je napraviti oruzje kojim se tacno vidi zrtva da bi ubica bio siguran da je ubio? Pa onda ako pogresi to se naziva "kolateralna steta"? Glupost
  (djape071, 27. avgust 2009 12:42)

  # Link komentara

 6. Нема смисла потписати конвенцију, ако ју не потпишу и остале државе. Нове генерације ВБР-ова, па и наш Оркан имају касетна пуњења и то није ништа ново. Ракете се и даље развијају у том правцу. Уништавање такве муниције значи слабљење војне моћи земље. Касетна муниција у авијацији је к'о "добар дан". А могу да је носе не само Мигови, који су по вокацији ловци, него још боље домаћи Орлови, који су јуришници, намењени подршци копненој војсци. А њих на сву срећу имамо сасвим довољно. А да смо одговорна држава, зановили би и ловачку авијацију са 2-3 ескадриле СУ 30. Проблем касетне муниције је само да ли се она користи против цивилног становништва као што је НАТО користио у агресији на Србију или против грађана Српског Сарајева и на Озрену 1995. године.
  (Милован Миловановић, 27. avgust 2009 12:32)

  # Link komentara

 7. A za koga treba Srbija kasetne bombe???? Za svoj narod ili nekoga želi napasti i onda reći kako Srbija nije u ratu.
  (Ivan, 27. avgust 2009 12:13)

  # Link komentara

 8. Unishtite sve shta ubija ljude
  (Tahir meha, 27. avgust 2009 12:03)

  # Link komentara

 9. Naravno, ja sam laik i nisam "strucnjak za oruzje" niti dobijam plave koverte od interesnih stranaka, pa prema tome, meni ovo nema smisla...
  Kasetne bombe se postavljaju na avione, koje mi NE MOZEMO da dignemo u slucaju rata, jer ce biti unisteni u roku od jedne minute(sto povlaci drugo pitanje potrebnosti ratnih aviona)...
  Ja isto tako nisam siguran koliki je rok trajanja tih bombi, i verovatno se i moraju unistiti u roku od 8-10 godina, tako da ne vidim razlog zbog cega se ta vrsta naoruzanja ne bi izbacila iz upotrebe.
  (Andre, 27. avgust 2009 11:29)

  # Link komentara

 10. Šta znači reč "vojska" u ovoj vesti? Pa nije o ovome među pripadnicima vojske održan referendum pa da se napiše da je vojska za ili protiv nečega, već je ovo odluka koju je doneo Šutanovac, odnosno Tadić, odnosno vlada Srbije. Predobre, proevropske demokrate, pobornici ljudskih prava i sloboda.
  (pacifista, 27. avgust 2009 11:26)

  # Link komentara

 11. Opet se vidi kako izgleda kada zapenušano neznanje formira mišljenje. Kasetna municija koristi se za uništavanje poletno-sletnih staza i za dejstvo po koncentracijama slabo oklopljene tehnike. NATO je tu municiju koristio za dejstvo po civilima, kako bi "šokirao i zapanjio". Legitimni su protesti protiv takve upotrebe kasetne municije. Potpuno je nemoralno izjednačavati pravo posedovanja nekog sredstva sa njegovom potencijalnom zloupotrebom.
  (Velimir Dedić, 27. avgust 2009 11:04)

  # Link komentara

 12. Cela ta ujdurma oko ukidanja kasetne municije nema za cilj zaštitu bilo koga od bilo čega, već treba da obaveže zemlje potpisnice da unište staru municiju (one koje nisu svu svoju istresle na Niš i Kosovo) i da kupe novu.

  Sve je to rezultat lobiranja proizvođača i trgovaca oružjem i banaka koje ih finansiraju. Neki program "staro za novo" u vojnoj industriji, koji treba, sirotu, da je izvadi iz ekonomske krize, jer su se mnogi projekti bacanja para u super-oružja zamrzli.

  Šta mi dobijamo tim potpisivanjem osim obaveze da platimo uništenje svoje postojeće municije i troška da nabavimo novu?
  (I., 27. avgust 2009 10:57)

  # Link komentara

 13. Našu vojsku treba ukinuti, ili barem raspustiti kompletan set "glavnih" u vojsci i istu profesionalizovati. A kasetne bombe, naravno, ukinuti.
  (Nemanja, 27. avgust 2009 10:56)

  # Link komentara

 14. Potpisi i nastavi po starom.
  Pricaj o miru, i cvecu, a spremaj i glancaj oruzje.
  To je zakon i tako svi rade.
  (milutin, 27. avgust 2009 10:46)

  # Link komentara

 15. Potpuno logican predlog Vojske jer u situaciji kada nema novca za kupovinu savremenog naoruzanja ne mozete tek tako da se odreknete jedinog cega imate za koliko-toliko uspesnu odbranu zemlje.A sto se tice kritike NATO i upotrebe kasetnih bombi mnogi su (veoma brzo) zaboravili da su oni upotrebljavali to oruzje u napadima na Nis i jos neka naseljena mesta sto je ratni zlocin i zlocin protiv covecnosti.Tacno se zna za sta se koristi kasetno oruzje....
  Koliko god da je mucno podrzati ovaj zahtev Vojske u ovoj situaciji on je jedino logican.
  (i, 27. avgust 2009 10:27)

  # Link komentara

 16. Dve zemlje nisu potpisale konvenciju - Srbija i SAD....
  (Nimrod, 27. avgust 2009 10:21)

  # Link komentara

 17. Srbija je najlicemernija država na svetu. Šampion dvostrukih standarda! Deset godina pljuje po NATO paktu zbog korišćenja kasetnih bombi, a pritom se protivi njihovoj zabrani. Znači dobre su kada njima treba ubijati nesrbe ali kada neko njima ubija Srbe onda su loše. Potpuno odsustvo morala, potpuno.
  (sram vas bilo, 27. avgust 2009 10:16)

  # Link komentara

 18. A mi smo napadali Amere kako su nemoralni jer koriste 'zabranjene' kasetne bombe protiv nas. Ovako pokazujemo da nismo mnogo drugaciji od njih i da smo spremni da uradimo isto. Veliko razocarenje!!
  (pero, 27. avgust 2009 10:09)

  # Link komentara

 19. "Zanimljivo je da Konvencija ostavlja otvorena vrata za novu generaciju kasetnih bombi koje bi bile preciznije i manje opasne za civilno stanovništvo."

  Koja te to municija manje opasna od neke druge? Tužno i žalosno...
  (Dragan, 27. avgust 2009 10:01)

  # Link komentara

 20. Super... kad se samo setim koliko je bilo protesta što je NATO koristio kasetne bombe tokom rata sa Srbijom. Ali očito nemamo ništa protiv da mi koristimo kasetne bombe protiv drugih.
  (Trifun, 27. avgust 2009 09:59)

  # Link komentara