Petak, 07.08.2009.

00:44

"Omega" priznala nepravdu Čaviću

Milorad Čavić stigao je na cilj pre Majkla Felpsa u trci na 100 metara delfin stilom na Olimpijskim igrama u Pekingu, priznala je kompanija "Omega".

Izvor: Blic

"Omega" priznala nepravdu Èaviæu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

skodaman

pre 14 godina

To objasnjenje mi je prilicno nejasno. Kakve veze ima da li je "udario ili dodirnuo" touchpad, ta stvar jednostavno registruje kontakt i belezi vreme. Zaista ne vidim nikakvu vezu izmedju snage udarca i zabelezenog vremena.

Vladimir

pre 14 godina

Manje više oba plivača su podjednako dobra. U toj za nas nesrećnoj trci na 100m u Pekingu, Čavić je bio bliži zidu bazena za 0,4 centimetara ali Phelps je ipak prvi ispunio uslov za registraciju vremena to jest svojim prstima je prvi dodirnuo touchpad pritiskom od 1,5kg na cm. Uslovi su jasni svakom plivaču i neznam šta sad od toga pravimo senzaciju. Te uslove je firma Omega ponovo potvrdila. Tu nema zavere i drugih gluposti.
Isto tako neko može reći da Čavić kada je imao svetski rekord koristio je novi i bolji model kupaćeg sa manjim odporom vode nego Amerikanac. Oboje su podjednako dobri. Milimetri i stotine odlučuju, jednom za jednog, drugi put za drugog.
Ne može sve egzaktno se meriti ni u sportu. Naprimer u fudbalu ponekad ofsajd ili slučaj kad je lopta na crti gola. Da li je prešla crtu sa 50% ili je bilo "samo" 49% posto obima lopte je sporno ali na sudiji je da prizna gol ili ne.

zeljko 2

pre 14 godina

Pazi vamo. Nista novo. Ovo se znalo od pocetka. Ja na to gledam ovako: Oboje su plivali pod istim uslovima i trebalo bi da su oba tastera iste osetljivosti pa je elektronika zabelezila da je Phelips bio brzi. Tu nema dileme.
Druga je stvar sto bi on trebao da zbog sebe i sporta medalju zameni sa Cavicem ali se to nece desiti nikada, jedan Amerikanac nema sanse da to uradi, sada se slatko smeje, a Cavic treba da nauci nesto iz toga. Vazna je samo finalna trka za medalje, taktika se za to pravi?

Donatus

pre 14 godina

Шта рећи после свега?

Мајкл Фелпс је олимпијски шампион из Пекинга.
Милорад Чавић је олимпијски првак из Пекинга.

Никад не бих мењао титули „првака“ за титули „шампиона“.

Још једном, свака част Милораде на првом месту у Пекингу!

Amos

pre 14 godina

Moze sad omega da prica sta hoce i krivi senzore za dodir, mislim da je stvar jasna - kao sto nema aparata za poker bez ulaza za 'administraciju verovatnoce' tako i omega 100% mora da ima mogucnosti 'finog podesavanja' vremena.

Kome nije jasno evo kako - uloguje se cika administrator pred trku i kaze - za stazu X, oduzeti 2 ms od konacnog rezultata.
To je 5 sekundi posla, za onog ko ima prava ovlascenja u sistemu.
A kad vam milioni dolara zavise od te milisekunde (Omega je Felpsov sponzor), dobijate sva moguca ovlascenja.

Predrag

pre 14 godina

Znaju plivaci taj paradoks, pa je to znao i Cavic i zato se nije ni on mnogo nervirao. Mi smo se u drustvu bas raspravljali i ortak nam je objasnio da je svim plivacima poznato da je potreban jaci pritisak kako recimo talasi vode ne bi napravili lazni kontakt. Splet nesrecnih okolnosti je u tome sto on nije imao "mesta" za jos jedan "zaveslaj", pa na taj nacin nije imao dovoljno snazan ulaz na senzor... Po tome se trka u vodi razlikuje od trke u "vazduhu"..

"Kruška"

pre 14 godina

Napraviti dve discipline od ove jedne. Prva je kao i do sada, ko pre stigne, a druga je da odmah posle trke izađu iz bazena i udaraju "krušku" (kao na vašaru), pa ko jače udari, njemu zlato...

Milos

pre 14 godina

Videlo se i na snimku koji je kruzio YouTube-om da je Cavic bio prvi, ali su cak i neke nase neverne Tome govorile, ne, ne, Felps je ipak prvi, on je veliki plivac!
E pa on je za mene jedna mala dusa koja ne prolazi doping kontrolu jer zna da bi izbio osigurac na doping testerima (ako su elektricni), od silne koncentracije nedozovljenih supstanci u njegovom telu.
CAVIC JE INSTITUCIJA, I MORALNA I PLIVACKA ZA FELPSA!!!

just4play

pre 14 godina

Tajming Omege je besprekoran, Felps je "valjda" pobedio u Rimu, "priznajemo" Čavić je pobedio prošli put ali ploveća lula mira je ipak No1...Sam protiv svih - Milorad Čavić - POBEDIĆE!!!

Tex

pre 14 godina

Omega NIJE rekla da je Cavic prvi stisnuo pad nego dotakao!!! Felps ju je prvi stisnuo i overio vreme pa tek onda Cavic! To sto taj pad nije dovoljno sensitivan na dodir je druga prica.
Tako da ovo i nije neka vest ovo se znalo jos pre godinu dana kada su se pojavile i slike. Nemojmo da pravimo senzaciju tamo gde je nema

Ivan

pre 14 godina

Ovo je strasno!! Pa Omega treba da se pokrije usima, a i Phelps ima predispoziciju za isto. Neka bude faca i zameni medalju sa Cavketom. Od kad elektricni signal putuje brze ako se neki taster udari vs dodirne?!? Koga oni smatraju budalama ovde?!?!

Vladimir

pre 14 godina

SRAMOTA!!! Kompanija Omega je trebala da napomene da je u pitanju SMASHPAD a ne touchpad. Posto vec ukidaju odela od 1. januara, mozda zbog oficijelnog meraca vremena uvedu propis da se pliva u bokserskim rukavicama!

pera

pre 14 godina

Da je obrnuto, nepravda bi bila ispravljena, ovako ćuti i trpi.
Treniraj Čaviću. Moraćeš izgleda da ga pobediš za dužinu tela, da se ne bi dogodila greška.

nik

pre 14 godina

Pazi ovako, da je Cavic dobio to zlato to bi bilo smo jos jednan veci uspeh koji bi se zaboravio, a ovako postoji odlicna prica o kojoj ce se dugo pricati...

Dimitrije Zvonimir

pre 14 godina

Sustina sporta nije samo u tome da se nekom * nane nanine (kako mnogi misle) vec i u tome da se promovise sportski duh, duh fer pleja i medjusobnog postovanja. Ja sam i pre godinu dana bio odusevljen kako su i nas i njihov sportista dostojanstveno prihvatili kontraverze oko takmicenja. Od njih mozemo svi da naucimo

Zexx

pre 14 godina

Eto, pravili su nas i citav svet majmunima citavih godinu dana i ubedjivali da ne treba da verujemo svojim ocima nego Omegi. I sad jos daju ovakvo idiotsko saopstenje u koje ne veruju ni oni koji veruju u Deda Mraza. Evo originalnog saopstenja, rece covek i ostade ziv: http://www.swimnetwork.com/videos/v/20090801/omega_says_cavic_touched_first-17076.html

Peter Tosh

pre 14 godina

Ма даааај, какве су то глупости. Чавић пре стигао али овај јаче пипнуо?!?! Па ваљда је ово трка, дакле ко пре стигне а не ко јаче гурне. Ово не треба показивати Чавићевом тренеру него људима из ФИНЕ и да врате отето.

dule

pre 14 godina

Znači da rezimiramo: kad je tehnologija na mojoj strani (način za merenje vremena) onda i ja i moj trener ćutimo ko (upiši sam), a kad je tehnologija protiv mene (neki imaju bolja odela od mene) onda moj trener udara u kuknjavu i preti odustajanjem od takmičenja.
Nagradno pitanje: ko sam ja (i osoba i kao ličnost)?

Bucko razmisljam

pre 14 godina

"Kod sistema 'tač ped' mora da se "razume" da ima ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster.

Ocigledno je da to svi "razumu" i Cavicev trener i menadjer i svi ostali, samo Cavicu to nikako da "udje u glavu"? Steta ! Da je mogao jos to nekako da "shvati" pobedio bi znaci jos u Kini ? Ali dobro, sad bar znamo da Felps nije brzi samo "inteligentniji" i bolje shvata i "razume" ovu OGROMNU RAZLIKU !

Milutin

pre 14 godina

Ni sport više nije što je nekad bio. Omega je bila jedan od Felpsovih sponzora. To je u najmanju ruku skandalozno. Ali ceo svet je video da ga je Čavić "oderao". Pa RAI je napravio čitavu analizu poslednjih trenutaka trke, čuveni plivač Popov se bio oglasio tim povodom itd., tako da su i "gospoda" iz Omege morala da se oglase. Što to nisu rekli odmah posle trke, a znali su?

Frustiran Srbin

pre 14 godina

Veoma sam frustiran ovim što se dogodilo. Pogledao sam sajt sat omega. Nikada ne bih kupio taj ruzan i glup sat. Dizajn je stvarno ruzan i glup, sat omega je previse skup. Bas je ruzan. PIH!!

nada

pre 14 godina

A ja sam stvarno mislila da "tac" znaci DODIRNUTI, a ne JACE PRITISNUTI!!!
Zanimljivo je kako BAS SVE moze da se tumaci i vrednuje u korist "super sile". Jos zanimljiviji su (tek sada) komentari onih za koje je pobeda Amerikanca bila OCIGLEDNA!

Para vrti gde burgija nece!

pre 14 godina

Pa naravno da su sad priznali, kad ceo svet zna o tome. Eno vam na youtube-u snimaka i prica o tome koliko vas volja!
Neka sad dokazu da je merac u Felpsovoj stazi bio isti kao i u Cavicevoj! Znalo se unapred ko ce u kojoj stazi da pliva. Cak i da su isti (a ne postoje dva ista i zato u tako neizvesnim slucajevima mora drugacije da se utvrdi pobednik - kao sto je to Omega sad priznala!), impulsi od meraca isli su u Omegin kompjuter, koji je znao (naravno) ciji je koji impuls i mogli su slobodno da dodaju Cavicu neki zaostatak. To su mogli softverski da rese jos pre pocetka prvenstva. Ko to moze da proveri? Zasto bi to Omega radila? Zato sto je Omega Felpsov sponzor, zato sto iza cele price stoji SAD lobi - pa uz to ide i prica o odelima!

Osim toga, neko iz Australije je skoro napisao u nekom komentaru, da je trener australijske reprezentacije pregledao taj snimak i ustanovio da je Felps napravio nedozvoljen pokret (pokret koji ne sme da se napravi u delfinu) i da je trebao da bude diskvalifikovan. To je i objavio u nekim australijskim novinama. To je bio slucaj za sudije, a ne za Omegu!

Omega je sad, u stvari, priznala da je njihov metod merenja vremena nepouzdan kod malih razlika u vremenu i zato mora Cavicu da se prizna pobeda i zvanicno, jer je prvi stigao, a nije Omega ta koja odredjuje koliko ko treba da pritisne sta i gde, ona je tu da servisira plivace - u plivanju je pobednik onaj koji prvi stigne do cilja, a Omega nije sposobna to da izmeri sa potrebnom preciznoscu! Oni su BUKVALNO to sada priznali! FINA mora da ih tuzi i da da medalju Cavicu! Zasto bi Cavic jedini (jedini ni kriv ni duzan!) snosio konsekvence Omegine neadekvatnosti da meri vreme na pravilan nacin?!

Cavic terba da tuzi FINU, a FINA nek se snalazi sa Omegom kako ih volja!

Felps moze samo da se pokrije usima od sramote!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

E, izem ti takav "tac ped" koga treba cekicem mlatiti! Sticajem okolnosti, umesto uobicajenog misa, koristim bas touchpad na desktop racunaru i to bas zato sto je sila za njegovo koriscenje prakticno = 0. Touchpad je po definiciji sprava koja se dodiruje a ne udara i ovo objasnjenje je vrlo maglovito.

Marko

pre 14 godina

Pa baš lepo... I ko sad' i šta ima od tog priznanja?
Na osnovu čega su zaključili da je došlo do greške? Nije valjda na osnovu video snimka starog godinu dana? Zašto to isto onda nisu videli na licu mesta?!?

Jadno...

Sale Niš

pre 14 godina

Šta bi bilo da je obrnuto? Da pokušam da pogodim ? Srbin ne bi doneo zlatnu medalju ni do svlačionice, "greška" i nepravda prema Amerikancu bila bi očas posla ispravljena...

claudio

pre 14 godina

I šta Čavić ima od toga? Zar nije disciplina stići brže na 100m, a ne udariti taster jače? Čavić je ispunio cilj trke, to je njgov zadatak kao plivača, i šta ga briga kako će oni to da izmere? Sada i zvanično ceo svet zna da je Čavić pobedio, ali je osvojio srebro. Ako znaju da je prvi, zašto mu ne daju zlato naknadno? Ako su uspeli naknadno da izmere i dokažu, zar to ničemu ne služi? Da su hteli, rekli bi ovo kad je bilo aktuelno, a ne ravno godinu dana posle olimpijade, kada je se više niko ni ne seća. Da li toliko traje pregledavanje snimka od 50 sekundi? Godinu dana!!! Sramota! NEPRAVDA!

nino

pre 14 godina

Koja farsa...Kada se takve stvari rade u necemu sto je prvenstveno zabava, pa sta ocekivati za bitnije stvari. Amerika stalno dokazuje da je bez skrupula...

veljo

pre 14 godina

Neverovatno!!! Kakva ekspeditivnost jedne firme kojoj je u opisu postojanja tacnost i preciznost. Voleo bih da vidim bar zvanicna izvinjenja svih od Omege, svetske plivacke federacije ali i organizatora. Rece novinar BBS-a ako se dobro secam (parafraziracu) - da li je Felps zaista prvi ili mi zelimo da to tako bude?
PLIVAJ MILORADE!

claudio

pre 14 godina

I šta Čavić ima od toga? Zar nije disciplina stići brže na 100m, a ne udariti taster jače? Čavić je ispunio cilj trke, to je njgov zadatak kao plivača, i šta ga briga kako će oni to da izmere? Sada i zvanično ceo svet zna da je Čavić pobedio, ali je osvojio srebro. Ako znaju da je prvi, zašto mu ne daju zlato naknadno? Ako su uspeli naknadno da izmere i dokažu, zar to ničemu ne služi? Da su hteli, rekli bi ovo kad je bilo aktuelno, a ne ravno godinu dana posle olimpijade, kada je se više niko ni ne seća. Da li toliko traje pregledavanje snimka od 50 sekundi? Godinu dana!!! Sramota! NEPRAVDA!

Para vrti gde burgija nece!

pre 14 godina

Pa naravno da su sad priznali, kad ceo svet zna o tome. Eno vam na youtube-u snimaka i prica o tome koliko vas volja!
Neka sad dokazu da je merac u Felpsovoj stazi bio isti kao i u Cavicevoj! Znalo se unapred ko ce u kojoj stazi da pliva. Cak i da su isti (a ne postoje dva ista i zato u tako neizvesnim slucajevima mora drugacije da se utvrdi pobednik - kao sto je to Omega sad priznala!), impulsi od meraca isli su u Omegin kompjuter, koji je znao (naravno) ciji je koji impuls i mogli su slobodno da dodaju Cavicu neki zaostatak. To su mogli softverski da rese jos pre pocetka prvenstva. Ko to moze da proveri? Zasto bi to Omega radila? Zato sto je Omega Felpsov sponzor, zato sto iza cele price stoji SAD lobi - pa uz to ide i prica o odelima!

Osim toga, neko iz Australije je skoro napisao u nekom komentaru, da je trener australijske reprezentacije pregledao taj snimak i ustanovio da je Felps napravio nedozvoljen pokret (pokret koji ne sme da se napravi u delfinu) i da je trebao da bude diskvalifikovan. To je i objavio u nekim australijskim novinama. To je bio slucaj za sudije, a ne za Omegu!

Omega je sad, u stvari, priznala da je njihov metod merenja vremena nepouzdan kod malih razlika u vremenu i zato mora Cavicu da se prizna pobeda i zvanicno, jer je prvi stigao, a nije Omega ta koja odredjuje koliko ko treba da pritisne sta i gde, ona je tu da servisira plivace - u plivanju je pobednik onaj koji prvi stigne do cilja, a Omega nije sposobna to da izmeri sa potrebnom preciznoscu! Oni su BUKVALNO to sada priznali! FINA mora da ih tuzi i da da medalju Cavicu! Zasto bi Cavic jedini (jedini ni kriv ni duzan!) snosio konsekvence Omegine neadekvatnosti da meri vreme na pravilan nacin?!

Cavic terba da tuzi FINU, a FINA nek se snalazi sa Omegom kako ih volja!

Felps moze samo da se pokrije usima od sramote!

Sale Niš

pre 14 godina

Šta bi bilo da je obrnuto? Da pokušam da pogodim ? Srbin ne bi doneo zlatnu medalju ni do svlačionice, "greška" i nepravda prema Amerikancu bila bi očas posla ispravljena...

veljo

pre 14 godina

Neverovatno!!! Kakva ekspeditivnost jedne firme kojoj je u opisu postojanja tacnost i preciznost. Voleo bih da vidim bar zvanicna izvinjenja svih od Omege, svetske plivacke federacije ali i organizatora. Rece novinar BBS-a ako se dobro secam (parafraziracu) - da li je Felps zaista prvi ili mi zelimo da to tako bude?
PLIVAJ MILORADE!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

E, izem ti takav "tac ped" koga treba cekicem mlatiti! Sticajem okolnosti, umesto uobicajenog misa, koristim bas touchpad na desktop racunaru i to bas zato sto je sila za njegovo koriscenje prakticno = 0. Touchpad je po definiciji sprava koja se dodiruje a ne udara i ovo objasnjenje je vrlo maglovito.

nada

pre 14 godina

A ja sam stvarno mislila da "tac" znaci DODIRNUTI, a ne JACE PRITISNUTI!!!
Zanimljivo je kako BAS SVE moze da se tumaci i vrednuje u korist "super sile". Jos zanimljiviji su (tek sada) komentari onih za koje je pobeda Amerikanca bila OCIGLEDNA!

nino

pre 14 godina

Koja farsa...Kada se takve stvari rade u necemu sto je prvenstveno zabava, pa sta ocekivati za bitnije stvari. Amerika stalno dokazuje da je bez skrupula...

dule

pre 14 godina

Znači da rezimiramo: kad je tehnologija na mojoj strani (način za merenje vremena) onda i ja i moj trener ćutimo ko (upiši sam), a kad je tehnologija protiv mene (neki imaju bolja odela od mene) onda moj trener udara u kuknjavu i preti odustajanjem od takmičenja.
Nagradno pitanje: ko sam ja (i osoba i kao ličnost)?

Peter Tosh

pre 14 godina

Ма даааај, какве су то глупости. Чавић пре стигао али овај јаче пипнуо?!?! Па ваљда је ово трка, дакле ко пре стигне а не ко јаче гурне. Ово не треба показивати Чавићевом тренеру него људима из ФИНЕ и да врате отето.

Milos

pre 14 godina

Videlo se i na snimku koji je kruzio YouTube-om da je Cavic bio prvi, ali su cak i neke nase neverne Tome govorile, ne, ne, Felps je ipak prvi, on je veliki plivac!
E pa on je za mene jedna mala dusa koja ne prolazi doping kontrolu jer zna da bi izbio osigurac na doping testerima (ako su elektricni), od silne koncentracije nedozovljenih supstanci u njegovom telu.
CAVIC JE INSTITUCIJA, I MORALNA I PLIVACKA ZA FELPSA!!!

"Kruška"

pre 14 godina

Napraviti dve discipline od ove jedne. Prva je kao i do sada, ko pre stigne, a druga je da odmah posle trke izađu iz bazena i udaraju "krušku" (kao na vašaru), pa ko jače udari, njemu zlato...

Marko

pre 14 godina

Pa baš lepo... I ko sad' i šta ima od tog priznanja?
Na osnovu čega su zaključili da je došlo do greške? Nije valjda na osnovu video snimka starog godinu dana? Zašto to isto onda nisu videli na licu mesta?!?

Jadno...

Milutin

pre 14 godina

Ni sport više nije što je nekad bio. Omega je bila jedan od Felpsovih sponzora. To je u najmanju ruku skandalozno. Ali ceo svet je video da ga je Čavić "oderao". Pa RAI je napravio čitavu analizu poslednjih trenutaka trke, čuveni plivač Popov se bio oglasio tim povodom itd., tako da su i "gospoda" iz Omege morala da se oglase. Što to nisu rekli odmah posle trke, a znali su?

Ivan

pre 14 godina

Ovo je strasno!! Pa Omega treba da se pokrije usima, a i Phelps ima predispoziciju za isto. Neka bude faca i zameni medalju sa Cavketom. Od kad elektricni signal putuje brze ako se neki taster udari vs dodirne?!? Koga oni smatraju budalama ovde?!?!

Vladimir

pre 14 godina

SRAMOTA!!! Kompanija Omega je trebala da napomene da je u pitanju SMASHPAD a ne touchpad. Posto vec ukidaju odela od 1. januara, mozda zbog oficijelnog meraca vremena uvedu propis da se pliva u bokserskim rukavicama!

Zexx

pre 14 godina

Eto, pravili su nas i citav svet majmunima citavih godinu dana i ubedjivali da ne treba da verujemo svojim ocima nego Omegi. I sad jos daju ovakvo idiotsko saopstenje u koje ne veruju ni oni koji veruju u Deda Mraza. Evo originalnog saopstenja, rece covek i ostade ziv: http://www.swimnetwork.com/videos/v/20090801/omega_says_cavic_touched_first-17076.html

Amos

pre 14 godina

Moze sad omega da prica sta hoce i krivi senzore za dodir, mislim da je stvar jasna - kao sto nema aparata za poker bez ulaza za 'administraciju verovatnoce' tako i omega 100% mora da ima mogucnosti 'finog podesavanja' vremena.

Kome nije jasno evo kako - uloguje se cika administrator pred trku i kaze - za stazu X, oduzeti 2 ms od konacnog rezultata.
To je 5 sekundi posla, za onog ko ima prava ovlascenja u sistemu.
A kad vam milioni dolara zavise od te milisekunde (Omega je Felpsov sponzor), dobijate sva moguca ovlascenja.

pera

pre 14 godina

Da je obrnuto, nepravda bi bila ispravljena, ovako ćuti i trpi.
Treniraj Čaviću. Moraćeš izgleda da ga pobediš za dužinu tela, da se ne bi dogodila greška.

Donatus

pre 14 godina

Шта рећи после свега?

Мајкл Фелпс је олимпијски шампион из Пекинга.
Милорад Чавић је олимпијски првак из Пекинга.

Никад не бих мењао титули „првака“ за титули „шампиона“.

Још једном, свака част Милораде на првом месту у Пекингу!

Frustiran Srbin

pre 14 godina

Veoma sam frustiran ovim što se dogodilo. Pogledao sam sajt sat omega. Nikada ne bih kupio taj ruzan i glup sat. Dizajn je stvarno ruzan i glup, sat omega je previse skup. Bas je ruzan. PIH!!

nik

pre 14 godina

Pazi ovako, da je Cavic dobio to zlato to bi bilo smo jos jednan veci uspeh koji bi se zaboravio, a ovako postoji odlicna prica o kojoj ce se dugo pricati...

Predrag

pre 14 godina

Znaju plivaci taj paradoks, pa je to znao i Cavic i zato se nije ni on mnogo nervirao. Mi smo se u drustvu bas raspravljali i ortak nam je objasnio da je svim plivacima poznato da je potreban jaci pritisak kako recimo talasi vode ne bi napravili lazni kontakt. Splet nesrecnih okolnosti je u tome sto on nije imao "mesta" za jos jedan "zaveslaj", pa na taj nacin nije imao dovoljno snazan ulaz na senzor... Po tome se trka u vodi razlikuje od trke u "vazduhu"..

Dimitrije Zvonimir

pre 14 godina

Sustina sporta nije samo u tome da se nekom * nane nanine (kako mnogi misle) vec i u tome da se promovise sportski duh, duh fer pleja i medjusobnog postovanja. Ja sam i pre godinu dana bio odusevljen kako su i nas i njihov sportista dostojanstveno prihvatili kontraverze oko takmicenja. Od njih mozemo svi da naucimo

just4play

pre 14 godina

Tajming Omege je besprekoran, Felps je "valjda" pobedio u Rimu, "priznajemo" Čavić je pobedio prošli put ali ploveća lula mira je ipak No1...Sam protiv svih - Milorad Čavić - POBEDIĆE!!!

Bucko razmisljam

pre 14 godina

"Kod sistema 'tač ped' mora da se "razume" da ima ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster.

Ocigledno je da to svi "razumu" i Cavicev trener i menadjer i svi ostali, samo Cavicu to nikako da "udje u glavu"? Steta ! Da je mogao jos to nekako da "shvati" pobedio bi znaci jos u Kini ? Ali dobro, sad bar znamo da Felps nije brzi samo "inteligentniji" i bolje shvata i "razume" ovu OGROMNU RAZLIKU !

Tex

pre 14 godina

Omega NIJE rekla da je Cavic prvi stisnuo pad nego dotakao!!! Felps ju je prvi stisnuo i overio vreme pa tek onda Cavic! To sto taj pad nije dovoljno sensitivan na dodir je druga prica.
Tako da ovo i nije neka vest ovo se znalo jos pre godinu dana kada su se pojavile i slike. Nemojmo da pravimo senzaciju tamo gde je nema

zeljko 2

pre 14 godina

Pazi vamo. Nista novo. Ovo se znalo od pocetka. Ja na to gledam ovako: Oboje su plivali pod istim uslovima i trebalo bi da su oba tastera iste osetljivosti pa je elektronika zabelezila da je Phelips bio brzi. Tu nema dileme.
Druga je stvar sto bi on trebao da zbog sebe i sporta medalju zameni sa Cavicem ali se to nece desiti nikada, jedan Amerikanac nema sanse da to uradi, sada se slatko smeje, a Cavic treba da nauci nesto iz toga. Vazna je samo finalna trka za medalje, taktika se za to pravi?

skodaman

pre 14 godina

To objasnjenje mi je prilicno nejasno. Kakve veze ima da li je "udario ili dodirnuo" touchpad, ta stvar jednostavno registruje kontakt i belezi vreme. Zaista ne vidim nikakvu vezu izmedju snage udarca i zabelezenog vremena.

Vladimir

pre 14 godina

Manje više oba plivača su podjednako dobra. U toj za nas nesrećnoj trci na 100m u Pekingu, Čavić je bio bliži zidu bazena za 0,4 centimetara ali Phelps je ipak prvi ispunio uslov za registraciju vremena to jest svojim prstima je prvi dodirnuo touchpad pritiskom od 1,5kg na cm. Uslovi su jasni svakom plivaču i neznam šta sad od toga pravimo senzaciju. Te uslove je firma Omega ponovo potvrdila. Tu nema zavere i drugih gluposti.
Isto tako neko može reći da Čavić kada je imao svetski rekord koristio je novi i bolji model kupaćeg sa manjim odporom vode nego Amerikanac. Oboje su podjednako dobri. Milimetri i stotine odlučuju, jednom za jednog, drugi put za drugog.
Ne može sve egzaktno se meriti ni u sportu. Naprimer u fudbalu ponekad ofsajd ili slučaj kad je lopta na crti gola. Da li je prešla crtu sa 50% ili je bilo "samo" 49% posto obima lopte je sporno ali na sudiji je da prizna gol ili ne.

Tex

pre 14 godina

Omega NIJE rekla da je Cavic prvi stisnuo pad nego dotakao!!! Felps ju je prvi stisnuo i overio vreme pa tek onda Cavic! To sto taj pad nije dovoljno sensitivan na dodir je druga prica.
Tako da ovo i nije neka vest ovo se znalo jos pre godinu dana kada su se pojavile i slike. Nemojmo da pravimo senzaciju tamo gde je nema

Bucko razmisljam

pre 14 godina

"Kod sistema 'tač ped' mora da se "razume" da ima ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster.

Ocigledno je da to svi "razumu" i Cavicev trener i menadjer i svi ostali, samo Cavicu to nikako da "udje u glavu"? Steta ! Da je mogao jos to nekako da "shvati" pobedio bi znaci jos u Kini ? Ali dobro, sad bar znamo da Felps nije brzi samo "inteligentniji" i bolje shvata i "razume" ovu OGROMNU RAZLIKU !

Frustiran Srbin

pre 14 godina

Veoma sam frustiran ovim što se dogodilo. Pogledao sam sajt sat omega. Nikada ne bih kupio taj ruzan i glup sat. Dizajn je stvarno ruzan i glup, sat omega je previse skup. Bas je ruzan. PIH!!

Dimitrije Zvonimir

pre 14 godina

Sustina sporta nije samo u tome da se nekom * nane nanine (kako mnogi misle) vec i u tome da se promovise sportski duh, duh fer pleja i medjusobnog postovanja. Ja sam i pre godinu dana bio odusevljen kako su i nas i njihov sportista dostojanstveno prihvatili kontraverze oko takmicenja. Od njih mozemo svi da naucimo

veljo

pre 14 godina

Neverovatno!!! Kakva ekspeditivnost jedne firme kojoj je u opisu postojanja tacnost i preciznost. Voleo bih da vidim bar zvanicna izvinjenja svih od Omege, svetske plivacke federacije ali i organizatora. Rece novinar BBS-a ako se dobro secam (parafraziracu) - da li je Felps zaista prvi ili mi zelimo da to tako bude?
PLIVAJ MILORADE!

claudio

pre 14 godina

I šta Čavić ima od toga? Zar nije disciplina stići brže na 100m, a ne udariti taster jače? Čavić je ispunio cilj trke, to je njgov zadatak kao plivača, i šta ga briga kako će oni to da izmere? Sada i zvanično ceo svet zna da je Čavić pobedio, ali je osvojio srebro. Ako znaju da je prvi, zašto mu ne daju zlato naknadno? Ako su uspeli naknadno da izmere i dokažu, zar to ničemu ne služi? Da su hteli, rekli bi ovo kad je bilo aktuelno, a ne ravno godinu dana posle olimpijade, kada je se više niko ni ne seća. Da li toliko traje pregledavanje snimka od 50 sekundi? Godinu dana!!! Sramota! NEPRAVDA!

Sale Niš

pre 14 godina

Šta bi bilo da je obrnuto? Da pokušam da pogodim ? Srbin ne bi doneo zlatnu medalju ni do svlačionice, "greška" i nepravda prema Amerikancu bila bi očas posla ispravljena...

Predrag

pre 14 godina

Znaju plivaci taj paradoks, pa je to znao i Cavic i zato se nije ni on mnogo nervirao. Mi smo se u drustvu bas raspravljali i ortak nam je objasnio da je svim plivacima poznato da je potreban jaci pritisak kako recimo talasi vode ne bi napravili lazni kontakt. Splet nesrecnih okolnosti je u tome sto on nije imao "mesta" za jos jedan "zaveslaj", pa na taj nacin nije imao dovoljno snazan ulaz na senzor... Po tome se trka u vodi razlikuje od trke u "vazduhu"..

nik

pre 14 godina

Pazi ovako, da je Cavic dobio to zlato to bi bilo smo jos jednan veci uspeh koji bi se zaboravio, a ovako postoji odlicna prica o kojoj ce se dugo pricati...

nino

pre 14 godina

Koja farsa...Kada se takve stvari rade u necemu sto je prvenstveno zabava, pa sta ocekivati za bitnije stvari. Amerika stalno dokazuje da je bez skrupula...

svi (ni)su isti

pre 14 godina

E, izem ti takav "tac ped" koga treba cekicem mlatiti! Sticajem okolnosti, umesto uobicajenog misa, koristim bas touchpad na desktop racunaru i to bas zato sto je sila za njegovo koriscenje prakticno = 0. Touchpad je po definiciji sprava koja se dodiruje a ne udara i ovo objasnjenje je vrlo maglovito.

nada

pre 14 godina

A ja sam stvarno mislila da "tac" znaci DODIRNUTI, a ne JACE PRITISNUTI!!!
Zanimljivo je kako BAS SVE moze da se tumaci i vrednuje u korist "super sile". Jos zanimljiviji su (tek sada) komentari onih za koje je pobeda Amerikanca bila OCIGLEDNA!

Para vrti gde burgija nece!

pre 14 godina

Pa naravno da su sad priznali, kad ceo svet zna o tome. Eno vam na youtube-u snimaka i prica o tome koliko vas volja!
Neka sad dokazu da je merac u Felpsovoj stazi bio isti kao i u Cavicevoj! Znalo se unapred ko ce u kojoj stazi da pliva. Cak i da su isti (a ne postoje dva ista i zato u tako neizvesnim slucajevima mora drugacije da se utvrdi pobednik - kao sto je to Omega sad priznala!), impulsi od meraca isli su u Omegin kompjuter, koji je znao (naravno) ciji je koji impuls i mogli su slobodno da dodaju Cavicu neki zaostatak. To su mogli softverski da rese jos pre pocetka prvenstva. Ko to moze da proveri? Zasto bi to Omega radila? Zato sto je Omega Felpsov sponzor, zato sto iza cele price stoji SAD lobi - pa uz to ide i prica o odelima!

Osim toga, neko iz Australije je skoro napisao u nekom komentaru, da je trener australijske reprezentacije pregledao taj snimak i ustanovio da je Felps napravio nedozvoljen pokret (pokret koji ne sme da se napravi u delfinu) i da je trebao da bude diskvalifikovan. To je i objavio u nekim australijskim novinama. To je bio slucaj za sudije, a ne za Omegu!

Omega je sad, u stvari, priznala da je njihov metod merenja vremena nepouzdan kod malih razlika u vremenu i zato mora Cavicu da se prizna pobeda i zvanicno, jer je prvi stigao, a nije Omega ta koja odredjuje koliko ko treba da pritisne sta i gde, ona je tu da servisira plivace - u plivanju je pobednik onaj koji prvi stigne do cilja, a Omega nije sposobna to da izmeri sa potrebnom preciznoscu! Oni su BUKVALNO to sada priznali! FINA mora da ih tuzi i da da medalju Cavicu! Zasto bi Cavic jedini (jedini ni kriv ni duzan!) snosio konsekvence Omegine neadekvatnosti da meri vreme na pravilan nacin?!

Cavic terba da tuzi FINU, a FINA nek se snalazi sa Omegom kako ih volja!

Felps moze samo da se pokrije usima od sramote!

Vladimir

pre 14 godina

Manje više oba plivača su podjednako dobra. U toj za nas nesrećnoj trci na 100m u Pekingu, Čavić je bio bliži zidu bazena za 0,4 centimetara ali Phelps je ipak prvi ispunio uslov za registraciju vremena to jest svojim prstima je prvi dodirnuo touchpad pritiskom od 1,5kg na cm. Uslovi su jasni svakom plivaču i neznam šta sad od toga pravimo senzaciju. Te uslove je firma Omega ponovo potvrdila. Tu nema zavere i drugih gluposti.
Isto tako neko može reći da Čavić kada je imao svetski rekord koristio je novi i bolji model kupaćeg sa manjim odporom vode nego Amerikanac. Oboje su podjednako dobri. Milimetri i stotine odlučuju, jednom za jednog, drugi put za drugog.
Ne može sve egzaktno se meriti ni u sportu. Naprimer u fudbalu ponekad ofsajd ili slučaj kad je lopta na crti gola. Da li je prešla crtu sa 50% ili je bilo "samo" 49% posto obima lopte je sporno ali na sudiji je da prizna gol ili ne.

Marko

pre 14 godina

Pa baš lepo... I ko sad' i šta ima od tog priznanja?
Na osnovu čega su zaključili da je došlo do greške? Nije valjda na osnovu video snimka starog godinu dana? Zašto to isto onda nisu videli na licu mesta?!?

Jadno...

dule

pre 14 godina

Znači da rezimiramo: kad je tehnologija na mojoj strani (način za merenje vremena) onda i ja i moj trener ćutimo ko (upiši sam), a kad je tehnologija protiv mene (neki imaju bolja odela od mene) onda moj trener udara u kuknjavu i preti odustajanjem od takmičenja.
Nagradno pitanje: ko sam ja (i osoba i kao ličnost)?

zeljko 2

pre 14 godina

Pazi vamo. Nista novo. Ovo se znalo od pocetka. Ja na to gledam ovako: Oboje su plivali pod istim uslovima i trebalo bi da su oba tastera iste osetljivosti pa je elektronika zabelezila da je Phelips bio brzi. Tu nema dileme.
Druga je stvar sto bi on trebao da zbog sebe i sporta medalju zameni sa Cavicem ali se to nece desiti nikada, jedan Amerikanac nema sanse da to uradi, sada se slatko smeje, a Cavic treba da nauci nesto iz toga. Vazna je samo finalna trka za medalje, taktika se za to pravi?

Peter Tosh

pre 14 godina

Ма даааај, какве су то глупости. Чавић пре стигао али овај јаче пипнуо?!?! Па ваљда је ово трка, дакле ко пре стигне а не ко јаче гурне. Ово не треба показивати Чавићевом тренеру него људима из ФИНЕ и да врате отето.

Donatus

pre 14 godina

Шта рећи после свега?

Мајкл Фелпс је олимпијски шампион из Пекинга.
Милорад Чавић је олимпијски првак из Пекинга.

Никад не бих мењао титули „првака“ за титули „шампиона“.

Још једном, свака част Милораде на првом месту у Пекингу!

just4play

pre 14 godina

Tajming Omege je besprekoran, Felps je "valjda" pobedio u Rimu, "priznajemo" Čavić je pobedio prošli put ali ploveća lula mira je ipak No1...Sam protiv svih - Milorad Čavić - POBEDIĆE!!!

Amos

pre 14 godina

Moze sad omega da prica sta hoce i krivi senzore za dodir, mislim da je stvar jasna - kao sto nema aparata za poker bez ulaza za 'administraciju verovatnoce' tako i omega 100% mora da ima mogucnosti 'finog podesavanja' vremena.

Kome nije jasno evo kako - uloguje se cika administrator pred trku i kaze - za stazu X, oduzeti 2 ms od konacnog rezultata.
To je 5 sekundi posla, za onog ko ima prava ovlascenja u sistemu.
A kad vam milioni dolara zavise od te milisekunde (Omega je Felpsov sponzor), dobijate sva moguca ovlascenja.

"Kruška"

pre 14 godina

Napraviti dve discipline od ove jedne. Prva je kao i do sada, ko pre stigne, a druga je da odmah posle trke izađu iz bazena i udaraju "krušku" (kao na vašaru), pa ko jače udari, njemu zlato...

Milos

pre 14 godina

Videlo se i na snimku koji je kruzio YouTube-om da je Cavic bio prvi, ali su cak i neke nase neverne Tome govorile, ne, ne, Felps je ipak prvi, on je veliki plivac!
E pa on je za mene jedna mala dusa koja ne prolazi doping kontrolu jer zna da bi izbio osigurac na doping testerima (ako su elektricni), od silne koncentracije nedozovljenih supstanci u njegovom telu.
CAVIC JE INSTITUCIJA, I MORALNA I PLIVACKA ZA FELPSA!!!

Zexx

pre 14 godina

Eto, pravili su nas i citav svet majmunima citavih godinu dana i ubedjivali da ne treba da verujemo svojim ocima nego Omegi. I sad jos daju ovakvo idiotsko saopstenje u koje ne veruju ni oni koji veruju u Deda Mraza. Evo originalnog saopstenja, rece covek i ostade ziv: http://www.swimnetwork.com/videos/v/20090801/omega_says_cavic_touched_first-17076.html

Milutin

pre 14 godina

Ni sport više nije što je nekad bio. Omega je bila jedan od Felpsovih sponzora. To je u najmanju ruku skandalozno. Ali ceo svet je video da ga je Čavić "oderao". Pa RAI je napravio čitavu analizu poslednjih trenutaka trke, čuveni plivač Popov se bio oglasio tim povodom itd., tako da su i "gospoda" iz Omege morala da se oglase. Što to nisu rekli odmah posle trke, a znali su?

pera

pre 14 godina

Da je obrnuto, nepravda bi bila ispravljena, ovako ćuti i trpi.
Treniraj Čaviću. Moraćeš izgleda da ga pobediš za dužinu tela, da se ne bi dogodila greška.

Vladimir

pre 14 godina

SRAMOTA!!! Kompanija Omega je trebala da napomene da je u pitanju SMASHPAD a ne touchpad. Posto vec ukidaju odela od 1. januara, mozda zbog oficijelnog meraca vremena uvedu propis da se pliva u bokserskim rukavicama!

Ivan

pre 14 godina

Ovo je strasno!! Pa Omega treba da se pokrije usima, a i Phelps ima predispoziciju za isto. Neka bude faca i zameni medalju sa Cavketom. Od kad elektricni signal putuje brze ako se neki taster udari vs dodirne?!? Koga oni smatraju budalama ovde?!?!

skodaman

pre 14 godina

To objasnjenje mi je prilicno nejasno. Kakve veze ima da li je "udario ili dodirnuo" touchpad, ta stvar jednostavno registruje kontakt i belezi vreme. Zaista ne vidim nikakvu vezu izmedju snage udarca i zabelezenog vremena.